11431
Ubuntu Linux
  • High end PC #4931
    nanonál is permission denided :((
  • precision
    mármint iJedni :)
    sry, fáradt vagyok :D
  • precision
    hm most nézem a gedit nálam sem menti, ellenben a nano igen
    tehát ugyanaz a procedúra csak gedit helyett nano

nem kell megilyedni a nanotól, elég puritán szövegszerkesztő :) szép türelmesen töröld ki amit kell, majd ctrl-x -el lépj ki, meg fogja kérdezni, hogy szeretnéd e menteni, és nyomj I -t :)
  • High end PC #4928
    köszönöm a tökéletes választ, már csak elmenteni nem engedi az új fájlt, nincs hozzá engedélyem elméletileg.(read only) amit nem igazán értek miért van
  • precision
    ja azt kihagytam, hogyha nem 9.10 -es ubuntu akkora file a /boot/grub/menu.lst nevet viseli, és a felépítése is kicsit más
    de menni fog annak a szerkesztése is, az elv ugyanaz mint a cfg -nél
  • precision
    a grub konfig fájlját kell szerkeszteni

9.10 -es ubuntu esetében ez a /boot/grub/grub.cfg file - tehát terminálba pl add ki a következő parancsokat:

- su - ezzel átváltasz root userre (nekem asszem sima sudo -val nem ment, vagyis nem tudtam utána elmenteni a fáljban történ változásokat)
    - gedit /boot/grub/grub.cfg

ekkor bejön egy szövegszerkesztő a fájl tartalmával... ilyen blokkból lesz elvileg egy jópár ami így kezdődik:

menuentry "Ubuntu, Linux 2.6.31-16-generic" {

minden egyes ilyen menuentry -s blokk egy-egy sor a rendszerindító menüjében... tehát csak annyi a dolgot hogy kitörlöd ami nem kell, majd elmented a változásokat... a következő indításnál már nem is lesz ott amit kitöröltél
    keresd meg azt a menuentry -s blokkot amelyik a windowsos boot opciókat tartalmazza, ez általában a legutolsó... de figyelj oda mikor törölsz egy ilyen blokkot hogy ne hagy benne "szemetet", a záró kapcsoszárójel a vége, tehát azt is ki kell törölni

remélem tudtam segíteni
  • High end PC #4925
    Nekem ennek homlokegyenest az ellenkezője van, a windóz partíciót formáztam meg tegnap, és Ubuntu maradt, de indításkor még mindig bent van a listában a windóz választhatónak pedig már nincs is fent, és elképzelésem sincs honnan lehetne leszedni, hogy ne jelenjen meg a listában :S
    Google-ban meg nehéz ilyenre rákeresni, próbáltam sok kulcszóval,de ilyen problémával nem találkoztam fórumokon.
  • MerlinW
    "pl. PartitionMagic-el."

Mondjuk, ha RAW az nem normális Linux esetében sem, ha nem tud vele mit kezdeni a Magic, rá kell küldened egy Partition Table Doctor-t is.
  • KillTheKonzol
    Sikerült, végigcsináltam, de XP alól még mindig "nem látja" a Linuxos vinyót, megjelenik, de 0 byte mérettel meg annyit látok hogy RAW fájlrendszer, de formázásra menve nem történik semmi sem :((
  • KillTheKonzol
    Ó, köszönöm szépen a tanácsot!
  • MerlinW
    XP CD berak, bootol róla, Mikor ajánlja R gombot nyom (magyar win esetében J-t) (repair mód), paranccsorban kiadja a következő két parancsot:
    fixboot C:, fixmbr

Ez lepucolja a GRUB-ot, utána lehet formázni a Linuxos partícíót NTFS-re és egyesíteni a többivel, pl. PartitionMagic-el.
  • KillTheKonzol
    Sziasztok!
    Van egy laptopom aminek egyik partícióján XP másikon Linux Fedora van, még az előző tulaj tette fel, szeretném leszedni a linuxot és csak az XP-ét megtartani úgy, hogy újra egyesíthessem a vinyót egy partícióvá csak XP-és gépként.
    Keveset értek a Linuxhoz és a hely is kéne ami felszabadul vele.
    Valaki volna oly kedves, hogy pár lépésben vázolja, milyen progikra, eljárásokra lesz szükségem?
    kössz
    üdv
  • MerlinW
    Én conky-colors-t használom (képen a harmadik megoldást):

letöltés, leírás
  • precision
    compiz -t szeretnél felrakni? az a 3D -s izé :)
    az már elvileg telepítve van, csak kell hozzá egy beállítás kezelő, meg át kell állítani extra -ra az effekteket a megjelenés tulajdonságainál

olvass vissza, nem is olyan rég volt róla szó, leírtuk részletesen
  • High end PC #4917
    de avval nem tudom előhozn az Advanced Desktop Settingset
  • precision
    terminalból is indíthatod:

sudo synaptic

ez lehet nem ugyanaz, de ez is arra jó, amit írsz, csomagokat telepíteni és törölni
  • High end PC #4915
    Az Add Remove Programs hiányzik az Applications fülből...
    Így nem tudom megcsinálni a 3DDesktop-ot :((
    De hová tűnt?
  • zeli
    Egy ilyet már én is kerestem, thx!:)

btw, egy nagyon hülye kérdés: a Thunderbird 3-at vki feltette már? Mert én leszedtem az oldalukról, lejött egy bz fájl, és ott egy sh, amivel el tudom indítani, de így még nincs telepítve. Ezzel ilyenkor mi van? (readme egy linket adott, semmi használható; synaptic pedig a 2-es verziót teszi fel)
  • High end PC #4913
    Szerintetek melyik a leglátványosabb 3D Desktop megoldás, és hogy lehet előhozni?
  • precision
    http://www.hogyan.org/gadgetek-ubuntu-linuxra

Tessék :) Itt felsorolnak párat, némi leírással is. Én személy szerint a Screenlets -et használom, de ez nem azt jelenti, hogy az a legjobb :)
  • Littlepig13
    heyho : D
    melyik gadgetet ajánljátok ubuntuhoz ? : D
  • precision
    khm, sry
    de úgy néz ki, hogy csak ebbe a topikba kell írjak, hogy megleljem a megoldást... magic topic :D

szóval tényel az opengl volt a ludas :) két megoldás is van

1. vlc beállításokban a video output -ot opengl -re rakni (ilyenkor nálam a hd filmek picit akadoztak... bár mit lehet várni egy integrált mobile vgatól :) (opengl nélkül jók a hd videók) )
    2. opengl nélkül indítom a cairo dock -ot (cairo-dock -c) és voilá, visszarakhatom a video outputon defaultra és minden úgy megy ahogy kell
  • precision
    help :)

felraktam a cairo dock -ot, opengl verzió, minden király...
    viszont azóta se a vlc sem az (s)mplayer nem hajlandó lejátszani a videokat... vagyis elindulnak, jobb esetben, de csak hang van, kép nincs... ablakméretben transzparent a lejátszó ablak, fullképernyőre rakva pedig fekete az egész

ez vmi bug, vagy beállítás kérdése? az opengl miatt lenne?
  • MerlinW
    Igen úgy is lehet (--purge paraméterrel a beállításokat és a többi szemetet is törli), de ott a grafikus szoftvercenter a menüben és a Synaptic csomagkezelő is a rendszer/adminisztráció menüben. A parancsokat meg onnan tudjuk, hogy elolvastuk többek között az alapokat. Mint már említettem a topik fejlécében a /home/documents menüpont. Olvass.

Valamint a terminálban használd a TAB billentyűt, illetve minden parancsnak van manual-ja, pl.: man apt-get

Komolyan. Olvasd el a doksikat. Egy idő után nem fogunk válaszolni azokra a kérdésekre, amelyek a linux alapok első bekezdésében szerepelnek...
  • krisz940122
    na most sikerült magamtól letörölni az operát.: sudo apt-get remove opera. mindent így kell?
  • krisz940122
    hogy tudom letörölni az operát? :) de am ti honnan tudjátok hogy mit kell írni a terminálba? hogy minek mi a parancsa? pl programot hogy kell letörölni vagy telepíteni a terminállal?de az elsődleges kérdés hogy hogy tudnám letörölni az operát?:D
  • krisz940122
    maradok én a Chrome-nál. rájöttem hogy csak a netem lassult be :) ez a legfaszább ( attól még a firefoxot is szeretem:))nem is kell más :)
  • MerlinW
    Az.
  • krisz940122
    Thank you very much MerlinW. You helped a lot.:) I am going to try the Opera.What do you think is it good?fast?
  • MerlinW
    Mozilla, Chrome, Opera, Safari, IE az öt nagy böngésző. A többivel nem érdemes foglalkozni. IE-vel csak ha webfejlesztesz, Safari is jó, de abból nincs Linuxos. KDE-s Konqeror a FF nagyapja, Gnome-os Nautilust meg nem nevezhetjük böngészőnek:) Tehát ennyi.
  • krisz940122
    :) a mozillán és a chrome-on kívül milyen jó böngészőt ismertek még amit érdemes kipróbálni?:)
  • MerlinW
    Pffff:D IExplorert minden platformon távolról kerülni:) Még szerencse, hogy csak egy rendszeren van:)
  • krisz940122
    akkor ok mert a myvip kínálgatja mindig és már annyiszor láttam hogy gondoltam megkérdezem miújság van vele :) de akkor felejtős.
  • precision
    mármint "...lenne hivatalos..."
  • precision
    ie ubuntun? :) meg lennék lepve ha hivatalos lenne ubuntus (vagy egyáltalán linuxos) verzió
    wineolgatni meg felesleges, pláne egy internet explorer miatt

használj firefox -ot, annál megfelelőbb nincs :)
  • krisz940122
    és van valakinek véleménye az internet explorer 8 ról? jó? bocsi de a legmegfelelőbb böngészőt keresem.:)
  • krisz940122
    :)
  • MerlinW
    Mert még béta?:) Egyébként nem tudom, nem használom rendszeresen.
  • krisz940122
    ja és miért van az hogy lassul a Chrome? először még hú de gyors most meg egyre lassul.:(
  • krisz940122
    hogy oldottad meg mert nekem is csinált ilyet és nem tudom miért.