11431
Ubuntu Linux
  • MerlinW
    Nálam jó.
  • MerlinW
    Én meg netbeans-t ajánlom:)
  • Flamer
    A Firefox nem találja a kiszolgálót a(z) shop.canonical.com helyen

?? own isp problem or what?
  • HiPPoNaX
    termeszetesen nem sudi, hanem sudo :D
  • HiPPoNaX
    Szerintem eclipse-el jobban jarsz: sudi apt-get install eclipse
  • MerlinW
    Nézz már a kép alá:)
  • krisz940122
    ezek mik? az asztal szélére lehet kirakni ha jól tudom? mert ilyet keresek én is.honnan tudnám letölteni/telepíteni? vagy nem is az amire gondolok? előre is köszi a válaszotokat :)
  • High end PC #4964
    Hello!
    A Java programnyelvet leszedtem, lesz majd egy ilyen kurzusom a tavaszi félévben hogy Java nyelvben irogatunk ezt-azt, telepíteni szeretném, leszedtem a honlapjáról egy JDK-át de .bin fájlját nem telepíti az installkor, Google-ban találtam pár móódszert .bin fájlok telepítésére, de egyikkel se működik.
  • precision
    köszi :)
  • Balumann
    Nah kipróbáltam ezt a megoldást, Merlin repairos cikkje alapján, tovább jutottam de sajnos nem lett jó :( A grub-ot elvileg sikerült feltelepítenie, de most is csak parancssor jön be, most sh-grub> a konzol és teljesen más parancsokat enged, amikkel nem igazán tudok mit kezdeni.
    Nekem sdb1 -en van a linux, úgyhogy arra helyettesítettem be (a végén is sda helyett először sdb-t). Tehát így mostmár nem az jön be ami előbb.
    Megpróbáltam az sda -ra is, hátha azt direkt írtad úgy, hogy azt mindenképp arra kell, így már az eredeti boot menü helyett grub loading, és bejött ez az sh-grub> -os dosszerű parancssor.
    ...(úgyhoyg win7 lemez be, bootrec.exe fixboot, fixmbr - visszajött a win7 és ubuntu választómenüm, persze utóbbi esetén ugyan az a helyzet :D)...

Egyébként tudom, hogy egyszerűbb lett volna már újrarakni rendesen, csak szeretek próbálkozni, ha már rendszergazdának tanulok nem árt tudni, hogy hogyan lehet problémákat javítani :-)
  • MerlinW
    Itt van, kb 150ft
  • precision
    hol, merre, hogyan? :) tudsz linket adni? :)
  • Balumann
    Aha, köszi akkor ezt kipróbálom még, ha nem akkor megint reinstall. De ez azért érdekes, hogy beleraknak egy ilyen opciót, hogy a rendszerindító kivétele és utána el se lehet indítani a rendszert csak ha utána szarakodok vele :I
  • mumpic
    Nekem a hardy heronos csomagban jött három (aztán valahol elhagytam, vagy a koliban lenyúlták :)
    De a következő megint LTS lesz, szóval megint rendelek cödöt :)
  • MerlinW
    Kérj Cannonical-tól, küldenek:)
  • precision
    másik kérdésem, hogy vhonnan lehet szerezni ubuntu matricát laptopra? :) minél nagyobb annál jobb :D
  • MerlinW
    GRUB Repair cikkem
    GRUB Upgrade cikkem
  • precision
    létezik ubuntura interaktív tűzfal? tehát amelyik jelez, ha egy program vagy vmi ki akar menni a netre, és megkérdi mit szeretnék, és a válaszomat el is lehet menteni, mint szabályt
    tudom, iptables, meg van rá kismilliárd gui, de én most ilyen interaktív firewallra vagyok kíváncsi :)
  • MerlinW
    Tényleg, ilyet is lehet. Tök kiment a fejemből. Öregszem:)

Úgyis írtam egy Grub frissítős howto-t a blogomra, írok egy szervízeset is, hogy legyen mit linkelni a jövőben:D
  • Ability
    Edit: előző kommentben első lépés helyett:

sudo mount /dev/sdXY /mnt
  • Ability
    Grub menüben E és Ctrl+X mellett még vannak opciók helyreállításra elvileg.

Grub terminálban is megvannak az odavaló parancsok, de LiveCD-vel tuti megy a következő lépésekkel:

Felcsatolod a grub-os partíciót:
    sudo mount /dev/sdXY /mnt/boot

Előzőleg írt parancs kicsit kiegészítve:
    sudo grub-install --root-directory=/mnt /dev/sdX

Meg talán kell ide is az update-grub.

Előzőkhöz: a grub2 konfigoláshoz az /etc/defaults/grub-ot kell szerkeszteni, rosszul írtam.
  • MerlinW
    "boot/grub könyvtár tök üres"

Akkor rendszer újratelepítés. Figyelmesebben:)
  • MerlinW
    Grub frissítése Grub2-re:

sudo apt-get install grub2
    //yes-t válaszolsz, majd a következőben enter

reboot
    //grub indulásakor válaszd a Chainload Grub2 -őt

//betöltődés után alapértelmezetté tétele:
    sudo upgrade-from-grub-legacy
    reboot
  • Balumann
    Az a baj, hogy ezt nem tudom hova beírni. Most úgy tette fel az Ubuntut, hogy nem telepítette fel a Grubot, és sehogy sem tudom elindítani sem. Megmaradt a még korábban EasyBCD-vel beállított bootmenü, hoygha rámentem az Ubuntura akkor behozta a Grub boot menüt, amivel el tudtam indítani (abban is volt pár választható dolog, mint a recoverys meg ilyenek). Namost az helyett egy grub> izé jön be. Utánaolvastam, próbáltam felinstalálni (root (hd1,0), setup hd1 , azt írja nem található a /boot/grub/stage1 vagy mi. Betöltöttem a telepítőt, akkor ugye megjelenik a kezelő, ott néztem, a boot/grub könyvtár tök üres. Próbáltam átmásolni a lemezről indított grub mappából a fájlokat, de nem engedi, mertn em vagyok "tulajdonos" :(

Ugyanazon próbáltam grub-install /dev/sdb1 -et meg több félét terminálból (sudo módban), akkor is hibát írt ki természetesen.
  • Ability
    + többeknek ajánlom itt, hogy Synaptic-ban keressenek rá a nautilus-ra, van egy rakad plugin, közte egy hasznos: futtátás root jogosultságokkal. Nem kell szarakodni sudo-val, csak jobb klikk a file-on, jelszót beír, és máris megy a dolog.

#4944: amíg mi mondjuk meg mit írjon be, addig nem mindegy. :D
  • Ability
    Illetve ha van a gépen grub valahol, akkor neked is a "sudo update-grub" parancsot ajánlom. Ezzel sem írja magát az MBR-be.
  • Ability
    Simán: sudo apt-get install grub2

Elvileg nem eszi bele magát az MBR-be, ha mégis, akkor Windows-on: /bootrec fixmbr, /bootrec fixboot. Bár első lépésnek azzal kezdeném, hogy GParted-ben a Windows bootfájljait tároló partíciónak adok egy boot flag-et.
  • MerlinW
    "Synaptic-ot nem adnék kezdő kezébe. :D"

Konzol után nem mindegy?:D
  • Ability
    OpenGL mellett nem megy, de egyébként a Cairo-Dock-nál igénytelenebb cuccot se sokat láttam. AWN-t használj, Launchpad-on az előzetes változat kellően stabil, sokkal többet tud mint a régi, nem fekteti meg a rendszert. Gnome alá a legjobb Dock program. Esetleg egy próba Kiba-Dock-kal, benne van még fikizai motor és lehet dobálni meg túrni az ikonokat. :)

VL OpenGL módban nekem rosszabb képminőséget adott egyébként.

krisz94012: Chrome a legfejlettebb böngésző, az más kérdés, hogy egyelőre még félkész. Nekem sosem lassult, atomstabil, mindent plugint támogat. Arra viszont ügyelj, hogy egy-egy extension belassíthatja, javaslom a hivatalos Google extension galériából válogass.

#4915: Ubuntu Software Center néven ott van, eltávolítani sem lehet a menüből, max a csomagját lekapni.

#4916: Synaptic-ot nem adnék kezdő kezébe. :D Egyszerű mint a fene, de azért inkább maradjanak az egyszerűbb felületű Ubuntu SC-nél.

#4917: Asztalon jobb klikk -> háttérváltás -> Utolsó fül "Dekstop effects". Beállítani pedig: Admin -> System -> Synaptic: ccsm (compizconfig-settins-manager), illetve van egy simpleconpizconfig csomag is.

#4925, #4926: Valószínűleg grub2-je van, szóval csak ennyi kell terminálban: "sudo update-grub"

#4927: amiben kb. tiltott túrkálni, helyette: /etc/grub/defaults -> majd az előző parancs.

#4929: mert nincs root jogosultságod. Terminálban: sudo <parancs>, futtatásban: gksudo <parancs>

#4932: su helyett mindig sudo-t használj, ne vedd fel véglegesen a root jogosultságot.

#4936: root felhasználónak ne adjatok saját jelszót, szintén biztonság kérdése. Root jogosultság megszerzéséhez a sudo-nél mindig a saját jelszavad kell, jelszó nélkül nem is enged telepíteni.

• MerlinW
    root jog
    - konzolban: sudo parancs
    - grafikus módban: Alt+F2, gksudo parancs

tehát ez kellett nektek: gksudo gedit

fájlrendszer cseszegetéséhez: gksudo nautilus
    konzolban: sudo mc (ha nincs mc akkor előtte sudo apt-get install mc)

sudo = "super user do ..." azaz az admin csinálja ...

Ez még mindig a linux alapok doksi témája...
  • High end PC #4941
    nah végül csak sikerült megoldani :))
  • High end PC #4940
    azt írja a filesystemnél hogy nem én vagyok az owner
  • High end PC #4939
    sztem az a gond hogy az egész filesystemre nincs engedélyem, mert ezt írja:

You are trying to save the file on a read-only disk. Please check that you typed the location correctly and try again.

a jobb gomb propectiensben pedig a permission nem állítrható a filesystemre, így a benne lévő grub.cfg-re sem.
  • High end PC #4938
    hjajj, pedig googléztam többféle módszert is hogy engedélyt szerezhessek a grub.cfg szerkesztésére, de semelyik se működik, permission denided, nem enged beleírni :((
  • Balumann
    Nah akkor én is jövök egy grubos kérdéssel, újratelepítettem az ubuntut, beállítottam hogy ne telepítse fel a rendszerindítót (nemakartam, hogy az MBR -be beleírja magát). Win 7-en easybcd 2-vel megcsináltam, hogy először a windows indítója jöjjön be, aztán ha ott kiválasztom az Ubuntut, akkor jöjjön be a saját loaderje. Namost az megmaradt, de az Ubuntu helyett csak egy konzol jön be, grub> konzollal. Gondolom nem rakta fel azt az indítót, vagy listát amit az easybcd -vel beállított akármi akar behívni. Azt hogy tudom feltenni? :S
  • precision
    akkor sajnos passzolom... nálam nano -val ment
    majd jönnek az okosok és megmondják :D

amire tudok még gondolni, hogy nincs is root jelszavad (bár akkor gondolom a su -nál is nyivákolna :)) de sose tudni, szal

sudo passwd root

ezzel adj meg root jelszót, ha eddig nem lett volna

ha volt akkor ismét 1. pont... majd jön egy okosabb :D:D

vagy szétnézhetsz synapticban (vagy gugliban) hogy van e vmi grafikus grub configoló cucc
  • High end PC #4935
    úgy se :(
  • High end PC #4934
    megpróbálom sudo-val
  • High end PC #4933
    igen igen! :)
  • precision
    átváltottál root userre?

su (enter) root jelszó (enter) :)