11431
Ubuntu Linux
-
#4971 Nálam jó. -
#4970 Én meg netbeans-t ajánlom:) -
#4969 A Firefox nem találja a kiszolgálót a(z) shop.canonical.com helyen
?? own isp problem or what? -
#4968 termeszetesen nem sudi, hanem sudo :D -
#4967 Szerintem eclipse-el jobban jarsz: sudi apt-get install eclipse -
#4966 Nézz már a kép alá:) -
krisz940122 #4965 ezek mik? az asztal szélére lehet kirakni ha jól tudom? mert ilyet keresek én is.honnan tudnám letölteni/telepíteni? vagy nem is az amire gondolok? előre is köszi a válaszotokat :) -
High end PC #4964 Hello!
A Java programnyelvet leszedtem, lesz majd egy ilyen kurzusom a tavaszi félévben hogy Java nyelvben irogatunk ezt-azt, telepíteni szeretném, leszedtem a honlapjáról egy JDK-át de .bin fájlját nem telepíti az installkor, Google-ban találtam pár móódszert .bin fájlok telepítésére, de egyikkel se működik. -
#4963 köszi :) -
#4962 Nah kipróbáltam ezt a megoldást, Merlin repairos cikkje alapján, tovább jutottam de sajnos nem lett jó :( A grub-ot elvileg sikerült feltelepítenie, de most is csak parancssor jön be, most sh-grub> a konzol és teljesen más parancsokat enged, amikkel nem igazán tudok mit kezdeni.
Nekem sdb1 -en van a linux, úgyhogy arra helyettesítettem be (a végén is sda helyett először sdb-t). Tehát így mostmár nem az jön be ami előbb.
Megpróbáltam az sda -ra is, hátha azt direkt írtad úgy, hogy azt mindenképp arra kell, így már az eredeti boot menü helyett grub loading, és bejött ez az sh-grub> -os dosszerű parancssor.
...(úgyhoyg win7 lemez be, bootrec.exe fixboot, fixmbr - visszajött a win7 és ubuntu választómenüm, persze utóbbi esetén ugyan az a helyzet :D)...
Egyébként tudom, hogy egyszerűbb lett volna már újrarakni rendesen, csak szeretek próbálkozni, ha már rendszergazdának tanulok nem árt tudni, hogy hogyan lehet problémákat javítani :-) -
#4961 Itt van, kb 150ft -
#4960 hol, merre, hogyan? :) tudsz linket adni? :) -
#4959 Aha, köszi akkor ezt kipróbálom még, ha nem akkor megint reinstall. De ez azért érdekes, hogy beleraknak egy ilyen opciót, hogy a rendszerindító kivétele és utána el se lehet indítani a rendszert csak ha utána szarakodok vele :I -
#4958 Nekem a hardy heronos csomagban jött három (aztán valahol elhagytam, vagy a koliban lenyúlták :)
De a következő megint LTS lesz, szóval megint rendelek cödöt :) -
#4957 Kérj Cannonical-tól, küldenek:) -
#4956 másik kérdésem, hogy vhonnan lehet szerezni ubuntu matricát laptopra? :) minél nagyobb annál jobb :D -
#4955 GRUB Repair cikkem
GRUB Upgrade cikkem -
#4954 létezik ubuntura interaktív tűzfal? tehát amelyik jelez, ha egy program vagy vmi ki akar menni a netre, és megkérdi mit szeretnék, és a válaszomat el is lehet menteni, mint szabályt
tudom, iptables, meg van rá kismilliárd gui, de én most ilyen interaktív firewallra vagyok kíváncsi :) -
#4953 Tényleg, ilyet is lehet. Tök kiment a fejemből. Öregszem:)
Úgyis írtam egy Grub frissítős howto-t a blogomra, írok egy szervízeset is, hogy legyen mit linkelni a jövőben:D -
#4952 Edit: előző kommentben első lépés helyett:
sudo mount /dev/sdXY /mnt -
#4951 Grub menüben E és Ctrl+X mellett még vannak opciók helyreállításra elvileg.
Grub terminálban is megvannak az odavaló parancsok, de LiveCD-vel tuti megy a következő lépésekkel:
Felcsatolod a grub-os partíciót:
sudo mount /dev/sdXY /mnt/boot
Előzőleg írt parancs kicsit kiegészítve:
sudo grub-install --root-directory=/mnt /dev/sdX
Meg talán kell ide is az update-grub.
Előzőkhöz: a grub2 konfigoláshoz az /etc/defaults/grub-ot kell szerkeszteni, rosszul írtam. -
#4950 "boot/grub könyvtár tök üres"
Akkor rendszer újratelepítés. Figyelmesebben:) -
#4949 Grub frissítése Grub2-re:
sudo apt-get install grub2
//yes-t válaszolsz, majd a következőben enter
reboot
//grub indulásakor válaszd a Chainload Grub2 -őt
//betöltődés után alapértelmezetté tétele:
sudo upgrade-from-grub-legacy
reboot
-
#4948 Az a baj, hogy ezt nem tudom hova beírni. Most úgy tette fel az Ubuntut, hogy nem telepítette fel a Grubot, és sehogy sem tudom elindítani sem. Megmaradt a még korábban EasyBCD-vel beállított bootmenü, hoygha rámentem az Ubuntura akkor behozta a Grub boot menüt, amivel el tudtam indítani (abban is volt pár választható dolog, mint a recoverys meg ilyenek). Namost az helyett egy grub> izé jön be. Utánaolvastam, próbáltam felinstalálni (root (hd1,0), setup hd1 , azt írja nem található a /boot/grub/stage1 vagy mi. Betöltöttem a telepítőt, akkor ugye megjelenik a kezelő, ott néztem, a boot/grub könyvtár tök üres. Próbáltam átmásolni a lemezről indított grub mappából a fájlokat, de nem engedi, mertn em vagyok "tulajdonos" :(
Ugyanazon próbáltam grub-install /dev/sdb1 -et meg több félét terminálból (sudo módban), akkor is hibát írt ki természetesen. -
#4947 + többeknek ajánlom itt, hogy Synaptic-ban keressenek rá a nautilus-ra, van egy rakad plugin, közte egy hasznos: futtátás root jogosultságokkal. Nem kell szarakodni sudo-val, csak jobb klikk a file-on, jelszót beír, és máris megy a dolog.
#4944: amíg mi mondjuk meg mit írjon be, addig nem mindegy. :D -
#4946 Illetve ha van a gépen grub valahol, akkor neked is a "sudo update-grub" parancsot ajánlom. Ezzel sem írja magát az MBR-be. -
#4945 Simán: sudo apt-get install grub2
Elvileg nem eszi bele magát az MBR-be, ha mégis, akkor Windows-on: /bootrec fixmbr, /bootrec fixboot. Bár első lépésnek azzal kezdeném, hogy GParted-ben a Windows bootfájljait tároló partíciónak adok egy boot flag-et. -
#4944 "Synaptic-ot nem adnék kezdő kezébe. :D"
Konzol után nem mindegy?:D
-
#4943 OpenGL mellett nem megy, de egyébként a Cairo-Dock-nál igénytelenebb cuccot se sokat láttam. AWN-t használj, Launchpad-on az előzetes változat kellően stabil, sokkal többet tud mint a régi, nem fekteti meg a rendszert. Gnome alá a legjobb Dock program. Esetleg egy próba Kiba-Dock-kal, benne van még fikizai motor és lehet dobálni meg túrni az ikonokat. :)
VL OpenGL módban nekem rosszabb képminőséget adott egyébként.
krisz94012: Chrome a legfejlettebb böngésző, az más kérdés, hogy egyelőre még félkész. Nekem sosem lassult, atomstabil, mindent plugint támogat. Arra viszont ügyelj, hogy egy-egy extension belassíthatja, javaslom a hivatalos Google extension galériából válogass.
#4915: Ubuntu Software Center néven ott van, eltávolítani sem lehet a menüből, max a csomagját lekapni.
#4916: Synaptic-ot nem adnék kezdő kezébe. :D Egyszerű mint a fene, de azért inkább maradjanak az egyszerűbb felületű Ubuntu SC-nél.
#4917: Asztalon jobb klikk -> háttérváltás -> Utolsó fül "Dekstop effects". Beállítani pedig: Admin -> System -> Synaptic: ccsm (compizconfig-settins-manager), illetve van egy simpleconpizconfig csomag is.
#4925, #4926: Valószínűleg grub2-je van, szóval csak ennyi kell terminálban: "sudo update-grub"
#4927: amiben kb. tiltott túrkálni, helyette: /etc/grub/defaults -> majd az előző parancs.
#4929: mert nincs root jogosultságod. Terminálban: sudo <parancs>, futtatásban: gksudo <parancs>
#4932: su helyett mindig sudo-t használj, ne vedd fel véglegesen a root jogosultságot.
#4936: root felhasználónak ne adjatok saját jelszót, szintén biztonság kérdése. Root jogosultság megszerzéséhez a sudo-nél mindig a saját jelszavad kell, jelszó nélkül nem is enged telepíteni.
-
#4942 root jog
- konzolban: sudo parancs
- grafikus módban: Alt+F2, gksudo parancs
tehát ez kellett nektek: gksudo gedit
fájlrendszer cseszegetéséhez: gksudo nautilus
konzolban: sudo mc (ha nincs mc akkor előtte sudo apt-get install mc)
sudo = "super user do ..." azaz az admin csinálja ...
Ez még mindig a linux alapok doksi témája...
-
High end PC #4941 nah végül csak sikerült megoldani :)) -
High end PC #4940 azt írja a filesystemnél hogy nem én vagyok az owner -
High end PC #4939 sztem az a gond hogy az egész filesystemre nincs engedélyem, mert ezt írja:
You are trying to save the file on a read-only disk. Please check that you typed the location correctly and try again.
a jobb gomb propectiensben pedig a permission nem állítrható a filesystemre, így a benne lévő grub.cfg-re sem. -
High end PC #4938 hjajj, pedig googléztam többféle módszert is hogy engedélyt szerezhessek a grub.cfg szerkesztésére, de semelyik se működik, permission denided, nem enged beleírni :((
-
#4937 Nah akkor én is jövök egy grubos kérdéssel, újratelepítettem az ubuntut, beállítottam hogy ne telepítse fel a rendszerindítót (nemakartam, hogy az MBR -be beleírja magát). Win 7-en easybcd 2-vel megcsináltam, hogy először a windows indítója jöjjön be, aztán ha ott kiválasztom az Ubuntut, akkor jöjjön be a saját loaderje. Namost az megmaradt, de az Ubuntu helyett csak egy konzol jön be, grub> konzollal. Gondolom nem rakta fel azt az indítót, vagy listát amit az easybcd -vel beállított akármi akar behívni. Azt hogy tudom feltenni? :S -
#4936 akkor sajnos passzolom... nálam nano -val ment
majd jönnek az okosok és megmondják :D
amire tudok még gondolni, hogy nincs is root jelszavad (bár akkor gondolom a su -nál is nyivákolna :)) de sose tudni, szal
sudo passwd root
ezzel adj meg root jelszót, ha eddig nem lett volna
ha volt akkor ismét 1. pont... majd jön egy okosabb :D:D
vagy szétnézhetsz synapticban (vagy gugliban) hogy van e vmi grafikus grub configoló cucc -
High end PC #4935 úgy se :( -
High end PC #4934 megpróbálom sudo-val -
High end PC #4933 igen igen! :) -
#4932 átváltottál root userre?
su (enter) root jelszó (enter) :)