Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ability
MerlinW: lehet valahogy rendszer indításkor úgy indíteni auto programokat, hogy a háttérbe tölti, de az ablakot nem hozza elõ, vagy minimalizálja? Mint OSX-ben, csak mutatja a dock hogy fut, de az ablakot csak akkor hozza elõ, ha rákattintasz.
zeli
Oks, köszi!

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

MerlinW
Elég. Swapnak 1GB elég, ha van 2GB memóriád.

[merlinw.org]

MerlinW
Mi baj a linuxos valknuttal?😊

[merlinw.org]

HiPPoNaX
Az en indokom a wine hasznalatara pl valknut nevre hallgatott 😄

Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.

zeli
Lenne egy kérdésem: Ha Windows mellé szeretnék Ubuntut telepíteni, akkor elég az Ubuntus partíció, + a swap partíció? SWAPnak mennyi kell kb. ?

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

MerlinW
Reménytelen. Zárt forrású Windows-ról készült emulátorból nem lesz windows. És nem is kell. Ez Linux. OSX-en sem sok Windows-os programot használhatsz, Linuxon sem. Két teljesen különbözõ rendszer, teljesen más alapokkal, logikával, megoldásokkal. Választanod kell, vagy mindkettõt használnod.

Egyébként nem értem a dolgot. Miért akarna bárki is azért Linuxot használni, hogy windows-os programokat futtasson rajta, mikor arra ott a windows?😊 Ezt magyarázza el nekem valaki😊

[merlinw.org]

rooney8
És ez még változhat? 😄 Vagy reménytelen project?

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

MerlinW
Nem ellenzem a Wine-t mert okos dolog. Egy probléma van vele, hogy semmire sem jó😊

(na jó, egy két régi játékhoz jó)

[merlinw.org]

rooney8
Tehát akkor Te is ellenzed a Wine-t?<#nemtudom>

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

MerlinW
Francnak kell szerver😊 VMWare Workstation bõven elég. Egyébként jó dolog, de ha fotosopolni szeretnél VMW-n igen izmos gép kell alá.

[merlinw.org]

MerlinW
Jól beszélt. Gimp, vagy Windows.

PS CS2 megy Wine-n de nagyobb munkától elhalálozik, Virtuális masina+PS-hez csernobil kell, Gimp gyors és okos, csak meg kell tanulni használni😊

[merlinw.org]

Flamer
vmware server for linux. kiválló termék. free license cska regelsz valami szpemes mailcimedre éskész.

http://loal.atw.hu

rooney8
MerlinW mit szólsz a #3337 hsz-re? 😊

MerlinW
Ability Grub-jához még annyit, hogy a menüket is variálhatod, ha mozgatod a title szekciókat. Pl ha a windows-t szeretnéd elsõ helyre rakni, akkor felülre teszed:

## ## End Default Options ##

title Windows Vista (loader)
rootnoverify (hd0,0)
savedefault
makeactive
chainloader +1

title Ubuntu 9.04, kernel 2.6.28-15-generic
uuid c5e1c4d6-89ca-4bdc-89c9-7980b9645274
kernel /boot/vmlinuz-2.6.28-15-generic root=UUID=c5e1c4d6-89ca-4bdc-89c9-7980b9645274 ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.28-15-generic
quiet

title Ubuntu 9.04, kernel 2.6.28-15-generic (recovery mode)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.28-15-generic root=UUID=c5e1c4d6-89ca-4bdc-89c9-7980b9645274 ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.28-15-generic

title Ubuntu 9.04, memtest86+
kernel /boot/memtest86+.bin
quiet

### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST

[merlinw.org]

MerlinW
Rendszerinfó: panelon jobb klkk, hozzáadás, Rendszerfigyelõ

Windows-os widgetek: gdesklets, screenlets

Hõmérséklet:
sudo apt-get install lm-sensors mbmon sensors-applet hddtemp
sudo modprobe coretemp
sudo sensors-detect
panelon jobb klkk, hozzáadás, Hardware Sensor Monitor

Gnome módosítás: rendszer/beállítások/megjelenés

Wine: Photoshop CS2 ami használható a többi nem. De ajánlom Gimp megismerését, szinte ugyanazt tudja, csak kicsit másképp.

[merlinw.org]

Ability
GRUB: Alt + F2 -> "gksudo gedit /boot/grub/menu.lst"

default után írsz egy számot, amit azt jelöli, hogy melyik opció legyen az alapértelmezett opreációs rendszer. Lentebb láthatod a választható opcikat sorrendben. A számláló 0-tól kezdõdik, tehát ha az elsõ opciót akarod, akkor 0-t írsz a default után, ha a másodikat, akkor 1-et.

timeout után egy számot írsz, amit azt jelöli, hogy hány mp után indítsa el az alapértelmezett oprendszert.

Kb ennyit kell tudni GRUB-ról, ha új opciót akarsz hozzáadni a boot menühöz, akkor Google.

Asztalra: Gnome-Look.org, itt mindeng megtalálsz, hangok, rendszer témák, program skinek, widgetek, stb. Az én asztalomon a rendszer cuccost Conky-val van kirakva, viszont kezdõknek nem feltétlen ajánlom rögtön azzal kezdeni, rémesen egyszerû, de kicsit macera végig csinálni. Ha van merészséged, kitartásod, akkor olvass jó sokat, minden le van írva hozzá.
Ability
Felejtsd el Wine-t, Linux alatt nem használunk Win-es programot. Sosem lesz tökéletes a Wine, sosem lesz ugyan olyan, szenvedés az egész. Ha nem tudsz elszakadni PS-tõl, akkor ne használj Linuxot.
Eredeti ?

[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás &#3232;_&#3232;

SrAta
Nézd meg légyszi
Na most nekem az 1.1.26os van ez elvileg fut az 1.1.24essel, amint látszik, szóval akkor az újabb verzióval meg nem megy????
Kül köszi a segítségeket😊

Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál

SrAta
igen az új wine alatt elvileg már fut

Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál

[HUN]FaTaL
Az asztalt nem tudom, de

winehoz: sudo apt-get install wine

A scroll azért nem megy mert az windows specifikus, legalábbis én még nem láttam linuxos gépet amin az úgy mûködött volna.

Photoshop CS4 wine kompatibilis?

http://goo.gl/gd6Zi5

SrAta
Ha a Wine-al rákattintok a Photoshop CS4 setup exéjére, akkor miért nem csinál semmitt??
Már az õrületbe kerget:S
Jobbgomb futtatás Wine Program Loader.
De nem csinál semmit se üzenet se semmi...
Megõõrrjííítttt?!!!:S
Légyszi segítsetek
Kössz
SrAta

SrAta
ha lenyomoma görgõt a windóz alatt tudok az egér mozgatásával scrollozni.
Ezt linux alatt hogyan tudom megvalósítani mert így nemmegy...

SrAta
Sziasztok!
Olyant minthogy, processzor kihasználtság és alkatrészek hõmérséklete grafikusan hogyan helyezhetek ki az asztal szélére (pl mint Ability)
Meg úgy alles zusammen hogyan lehet olyan szép asztalt csinálni?
Jah meg hogy a grubot hogyan módosítom?
Jah és WINE-t hogyan tudok felrakni?
Kössz

Flamer
htx

MerlinW
csomag: compizconfig-settings-manager

bekapcsolás: Beállítások/Megjenelés
állítgatás: Beállítások/Compizconfig beállítások

[merlinw.org]

Flamer
mivolt a csomag neve az ati drivernek a laptopokra? ekm valami xserver-xgl rémlik de nincs már ijen csomag. tudja valaki milett a neve?

amugy a driver megvan már meg a zárt meghajtó kérdés már zöld csak kéne az hogy hol lehet állitnai a csilli villi dolgokat. :|

rooney8
Akkor no problem. 😊 Majd akkor a közeljövõben ki fogom próbálni 😄

MerlinW
Ha tisztességesen felismeri a hálózati eszközöket, telepítés után rögtön látsz minden hálózatot (winbind jóvoltából), Linuxos megosztást pedig ugyanúgy mint windows-ban, mappán jobb klikk/megosztás. Illetve ha otthon vagy a dologban saját samba szerverrel.

[merlinw.org]

Ability
Nem tudom valaki használ-e itt Conky-t rendszer infók kiíratására. Merlinnél mintha régen láttam volna hasonlót, csak nem tudom, hogy az pont ez volt-e. Szóval a kérdés: a CPU hõmérsékletnél ki kellene írnia számmal is az értéket, vagy csak az a hõmérõ ikon mutatja? Kép.

Volt egy menetem azzal, hogy be kellett tölteni valami kernel modult az érzékelõknek, miután túl voltam rajta már nem dobott hibaüzeneteket, és meg is jelentek új infók, de nekem valami azt súgja, hogy oda még számmal is ki kéne írnia.
HiPPoNaX
igen, a samba pont erre valo

Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.

Ability
Ubuntus hálózat nem tudom hogy mûködik, de tesóm XP-s gépét simán látja, minden okés vele, mûködik.
rooney8
Üdv!

Ubuntu-nál is lehet helyi hálózatot csinálni? (Biztos lehet, csak azért megkérdezem 😄) És úgy is mûködne, hogy a másik gépen XP-van?
Mert ha igen, akkor valszeg fölrakom én is...

MerlinW
SrAta
Walahol annó találtam, valami leírást, hogy egy magyar srác Ati X1950Pro-t megcsinálta h menjen linux alatt, mert azt csak azzal a zárt driverrel lehet megcsinálni
tudom mert egy idõbe nekem is így ment
Nincs valakinek meg errõl a leírás, vagy link?

Flamer
nos nekem van egy megoldásom a linuxos problémámra..
1. olvastam guuglit hogy server kernel netán segít. felraktam de ugyanaz
2. aztán rájöttme hogy integrált videokártya.. 😄 néztem xorglog és ha yól vettem ki 256-ot foglal neki le. magyarul a 3.6+256 = majdnem 4.
(top parancs 37* -ot ir magyarul kijöhet a 39* ami 4G😎

további érdkesség:
xpn everest 700mega videokártya memót ír.. de a 28+700 = 3.5 nem pedig 4.
de ez már nem linux téma. 😄

Ability
Az egyetlen ilyen nem stabil programom a Chromium. Minden más stabil. Amiket leszedtem azok: VLC 1.0.1, Listen 0.6.3, Emesene 1.5, Deluge legfrissebb, AWN Ubi repóból, más nagyon nincs is. Chromium-nak meg néztem, és a System Monitornál 2 process volt hozzá (két megnyitott lap) és összesen használt 200 megát.
MerlinW
Ez az eredménye a nem stabil programok telepítésének😊 Végtelen ciklusok, overflow-k, és a többi jóság😊 Nyomozz hát😊 Egy tuti, nem az Ubi hibája.

[merlinw.org]

Ability
Igen, ott néztem, 4 GB 95%-át felhasználta, 2GB SWAP telítve teljesen, be is lassult minden, utána most nyomtam egy restartot, minden programot elindítottam amit elõtte, most 700 MB-ot és 0% SWAP-ot használ. De ahogy így használom nap végére felemészti a gépet. A System Monitor-nál meg néztem, és összeadogatva is olyan 500-600 mega memóriát ír ki összesen.
MerlinW
Pingivin teljesen máshogy kezeli a memóriát mint a Windows. Alapból ráteszi a mancsát az egészre, aztán beosztja jól. Tehát normális, és nem a felhasznált memóriát mutatja hanem a kihasználtságot.

Valós értékeket az start/beállítások/admin/system monitor ablakon kapsz (gnome-system-monitor - panel kiegészítõként ki is tehetõ a tálcára).

Még részletesebb memóriainfókat a "cat /proc/meminfo", "mem" és "top" parancsokkal kapsz.

[merlinw.org]

Ability
+ 2 GB SWAP 100%, hogyan lehetne kideríteni mi falja fel a rendszert?
Ability
... és ha ránézek a System Monitorra, akkor látszólag egyik program sem emészt fel ennyi memóriát, kevesebbet ír ott ki összeadogatva.
Ability
Amúgy az normális, hogy néha nekem a 4 giga ramnak 90%-át használja a rendszer? Máskor így ránézek, és 3.5 GB használva van. Ubuntuban van ilyen Vistás Superfetch "gyakran használt programok elõtöltése" dolog?
MerlinW
Nem látok semmit... érdekes... guglizz, guglizom én is, hátha találok rá valamit.

Addig is, ha ez megnyugtat, 2GB-nál többet még nem láttam használni😊

[merlinw.org]

Flamer
http://pastebin.com/d753275a6

MerlinW
64bit-es Linuxnak látnia kell a 4GB+ memóriát.

uname –a
free -m
sudo dmesg

A parancsok kimenetét dobd fel pastebin.com-ra és másold ide a linkjét.

[merlinw.org]

Flamer
hát nem hinném.
biosba amugy látja mind a 4gigát szoval ne mmemorihiba..
xptõl nem várok sokat, de ubitól azértvártam volna :|

Ability
Nekem 3.8-at lát. Nem lehet, hogy memóriáknál is 1000 a váltószám, mint amit a vinyógyártók behoztak, tehát nem tényleges 4 GB?
Flamer
64bites ubi mért scak 3.6Gb memóriát lát a 4bõl?.o windowsom csak 2.8-at ezmeg 3.6 :|