Ubuntu Linux
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne.
A biosban nincs letiltva mivel xp alatt van hangom.
~~o ~~o ((O))o~~ o~~
card 0: SB
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
A Catalyst elvileg telepítve van mert a videókártya ATI ugye és az telepítette a drivert mivel engedélyeztem a zárt meghajtókat.
~~o ~~o ((O))o~~ o~~
Nincs BIOS-ban letiltva a hang?
[merlinw.org]
De elõtte:
mit ír az alábbi parancs?
aplay -l (l mint Lajos)
Ha ilyesmit: "card 0: HDMI device 1" akkor
sudo nano /etc/pulse/default.pa
majd írd bele ezt:
load-module module-alsa-sink device=hw:0,1 (0 helyére a fenti card utáni, 1-es helyére a fenti device utáni számot írd)
Bizonyosodj meg róla, hogy a beállítások/hang menüben minden Pulseaudiora van állítva, majd reboot.
[merlinw.org]
audioconvert ! audioresample ! gconfaudiosink:
Nem lehet lejátszásra megnyitni a hangeszközt.
~~o ~~o ((O))o~~ o~~
HDA ATI SB STAC92xx Analog (ALSA) -> hibaüzi
2x HDA ATI SB STAC92xx Analog (OSS) -> semmi
ALSA - Advance .. -> semmi
OSS - Nyílt hangrendszer -> semmi
PulseAudio hangkiszolgáló -> semmi
~~o ~~o ((O))o~~ o~~
Mind hanginterfészek, ezek kezelik többek között a modulokat és a mixert.
Jobbára már csak a Pulse maradt, 9.10-ben már Alsa sem lesz. Pulse volt az elsõ ami több szálon tudta kezelni a munkameneteket, azaz több alkalmazás is dalolhat egyszerre.
Kicsit szkeptikus vagyok, mert Ubuntura elég gyengén portolták Pulse-t, de remélhetõleg Koalában kijavítják a gyermekbetegségeit.
[merlinw.org]
Menü/Beállítások/Hang-nál van választható kártya? Teszteknél egyik sem szól? (Pulse, Alsa, stb?)
[merlinw.org]
Okés.... tudni kéne a laptop paramétereket ))
Visszavittem a szervizbe és visszaköttetem az NVIDIA-t.
Ugyanis azt " kifelejtette az összerakásnál.
Vagy nem csatlakozik valamid, vagy pedig kellene a hangkártyád cd-jét újratelepíteni.
~~o ~~o ((O))o~~ o~~
- ntfs-3g - azt hiszem már alapból kernelben van így felesleges telepíteni. ntfs-config az ami kell neked.
[merlinw.org]
- telepitem wifi-radar. kirakom ikont a tálcára.. mire íztirja hogy szar az egész. (alkalmazás elinditás sikertelen. su-to-root gyermekfojamat bla bla.. probáltam átirni sudora az ikon inditási sorában de azmeg megse mukkan.) micsináljak hogy mennyen?😮
- hiába telepitem fel az ntfs-3g-t meg turkálok a menüszerkesztõbe (hátha csak nem rakta ki a menübe a cumót) de nincs sehol. és ha elinditom terminálból ne madja ki az ablakot.. amien betudom állitani állandóra a cuccokat.
http://loal.atw.hu
Úgy csináltam, hogy sudo mkdir /media/GDrive, aztán használtam chown és chmod parancsokat is, majd a felcsatolás sikeres volt, de ekkor kaptam ezt a hibaüzit, hogy nincs elég hely.
[merlinw.org]
[merlinw.org]
http://hup.hu/node/50690
De mire gondolsz repo alatt?
köszi
ASTERIX és TALPRAESETT TOM képregényeket vásárolnék és ELADNÉK!
Van, ugyanúgy hívják. Ubuntu tweak-ben benne van a repo és fel is telepítheted vele. Vagy Google.
"Vagy hogyan lehet megtudni egy programról, hogy abból készült-e ubuntu alá?"
[merlinw.org]
Vagy hogyan lehet megtudni egy programról, hogy abból készült-e ubuntu alá?
köszi
[merlinw.org]
Emlékszem felraktam a másik gépre régebben xubit és nem volt hang, ha meg átváltottam, valami másra, nem a hangkártyára akkor volt, csak nem tom mi volt annak a nevû 😄 Rövidítése 3 betû talán.
[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás ಠ_ಠ
[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás ಠ_ಠ
Alt+F2 - gnome-system-monitor - megnézheted mi darál
[merlinw.org]
Feltettem ma az Ubuntu 9.04-et Win7 mellé. Miután kiírta hogy van 192 elérhetõ frissítés, frissítettem a rendszert,nem tudom, hogy emiatt-e de a vinyó brutálisan darálni "recsegni-ropogni" kezdett minden lemez mûveletnél (a kis led is izzik). A fájlrendszer ext4. Hozzá kell tennem gyorsabbnak tûnik minden, de félelmetes hangokat ad ki a HDD, windowsnál nem csinál semmi ilyesmit, úgyhogy gondolom nem hardware hiba lesz - bár ehhez a részhez nem igazán értek.
Minden segítséget elõre is köszönök!
A teljes képernyõre nem tudok most semmit mondani...
Quake Live is lassan megérkezik Linuxra (lehet, hogy már készen is van, rég néztem)
Hasonló Quake szerû online móka az OpenArena is. Az gyors mint az álom, és elég sokan játszanak vele. Asszem sima ubi repoból tölthetõ.
[merlinw.org]
Na, szóval örülök a linknek, láttam van játék rovat, majd átnézem az elõzõ számokat is, hátha találok megint valami jót, de elfogadok ötleteket is.
Kérdésem is van: sikerült valahogy elérnem, hogy a játék ablak módba váltott, de nem miattam, hanem valami történt, valami az AWN-nel, még nem jöttem rá, viszont nem ismerem, hogy milyen billkombóval lehet visszaváltani fullscreenbe. Másik kérdés, hogy van-e ilyen kimondott tõzsgyökeres windowsos "alt+tab" kombó, hogy letegyem a játékot kilépés nélkül? Majd szerintem rákeresek Google-ön, tuti választ ad, de most jól esett leírom ide ezt a hercehurcát. 😄
Jó nagyon. Tele van tutorialokkal, érdekességekkel, halandó nyelven.
Eredeti honlap
[merlinw.org]
Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.
sudoval rendszergazda(root) módban adod ki a parancsokat, mint Windowsban az UAC. Ettõl függetlenül sudo nélkül is futtathatsz bármit, max szól a program, hogy kell neki root jog. De olyan parancs is van ami megkér, hogy ne rootként futtasd, mert úgy veszélyes.
[merlinw.org]
Am. sztem ez olyan, hogyha sokat használod, a fejedben marad. Régebben én sem tudtam magamtól módosítani a sources.listet, aztán most megvan fejbõl. 😊
Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.
Egyébként öreg motorosoknak könnyû, mert mi még DOS-on nevelkedtünk (no meg elõtte Commondore-on), ott ugye csak parancssor volt. Windowsban is csinálhatsz sokmindent parancssotból, ott is van "konzol" (futtatásba: cmd) Sõt Windows7-ben már PowerShell is van, ami már majdnem annyit tud mint egy unix shell.
Nyomsz két tab-ot konzolban, majd egy y-t és látni fogod az összeset. Ezután man-al kikérdezheted õket. Vagy csak elolvasod a banner documents menüjében az alapok doksikat😊
[merlinw.org]
Egyszerûen nem értem a linuxos parancsokat. Rengeteg van, hogyan tanuljátok meg mindet?
- pl. #3191-es hozzászólás itt is parancsok vannak. Minden ez a sudo paranccsal kezdõdik, mi ez a sudo?
- #3535 -ös hozzászólásnál is parancsok, de honnan lehet megtanulni, hogy melyik parancs mit csinál?
Szinte mindenre külön telepítõ parancs van, hol keressem, hogy mit milyen paranccsal telepíthetek?
köszi