Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

de hát a laptop-al minden rendben van.

A vistát raktam ujra, és elment a grub, aztán meg csak az ubuntu desktop telepítõ lemezrõl akartam inditani az ubuntut a grub állitás miatt.

lehet, hogy csak a harver eszközökön ment végig, hogy a cd-rõl való bootoláskor felismerje a harvert?

ASTERIX és TALPRAESETT TOM képregényeket vásárolnék és ELADNÉK!

zeli
Ahha értem. Ha még a régebbi gépem lenne, a játékok nem lennének probléma, de most vettem egy új gépet, és azért szeretném kihasználni. Kicsit macerásnak érzem így átlépkedni ide-oda, de akkor majd újrahúzom a windowst, és nem lesz rajta más csak a gamek, meg a póker. 😊

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

Én is dualboot megoldást javasolnám inkább. Egyszerûbb mint az emuláció vagy a vm, és erõforrás szempontjából legfeljebb a tárterület terén rosszabb. (Bár a mai vinyok mellett ez már nem igazán szempont.)
Egyikbõl a másikba átbootolni, kb. 1 perc. Linux alól simán el lehet érni az NTFS partíciókat is, így az adatok, állományok megosztása pakolgatása sem probléma.
Elméletben Windows alól is megoldható a Linux partíciók elérése, de én ezt inkább mellõzném a potenciális vírusos károkozás miatt.
Nálam is Windows játékra, minden másra Linux.

MerlinW
"Szeretnék teljesen átváltani Ubira Windózról"

Szokj le a játékokról, vagy tarts mellette egy játékos windowst, ahogy én is. Crossover, Wine-vel lehet próbálkozni, de több a szenvedés mint az élvezet😊

Póker. Van sok linuxos kliens, de egy pókerrel még megbírkóznak az emulátorok. Illetve ott vannak a virtuális masinák: VMWare, VirtualBox

Virtuális gépen csak kis erõforrásigényû játékokkal fogsz tudni játszani, lévén DX9 támogatás ugyan van, de a virtuális VGA-val sokra nem mész. Nameg erõmû kell hozzá.

Virtuális XP-nek 512MB memóra elég, ha többet adsz lassabb lesz. Ez virtuális gép, ne feledjük el, elsõsorban a host-on élõsködik.

Ötlet: Elsõ mondatom.

[merlinw.org]

MerlinW
Ez elég csúnya... Nyomj egy memória vizsgálatot

[merlinw.org]

zeli
Szeretnék teljesen átváltani Ubira Windózról, csak annyi a prb. hogy kétféle dolgot nem tudok megoldani Ubuntun. Az egyik az a pókerkliensek. Ahhoz sztem egy virtuális winnek muszáj lennie, mert wine-n eléggé instabilok, a másik a Windows game-k. Kipróbáltam a Crossovert, vmiért nagyon lassú, és elindítok egy gamet rajta gyakran fagy is. Erre mit javasoltok? Wine, Cedega, vagy menjenek a gamek is virtuális windózban? (csak oda max 1,5GB RAMot tudok adni, ezért sztem nem lenne jó)
Ezt nem tudom eldönteni, vkinek van ötlete?

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

Akartam csinálni, hogy visszhozzam a boot menüt:

Beraktam az ubuntu lemezt, amirõl telepítettem is. Amikor betöltötte, akkor a menüben az elsõ az volt, hogy "Az Ubuntu kipróbálása a számítógép módosítása nélkül", erre mentem, mert a többi ezek voltak: Ubuntu telepítése, mem test, lemezellenõrzés, stb..

Szóval vártam, hogy majd beboot-ol a lemezrõl az ubuntu, és akkor terminál nyitás, és jöhet a grub visszahozás. De egy darabig az ubuntu logót mutatta, és alatta a betöltõ sávot, és, amikor az véget ért, akkor hibákat kezdett felsorolni. Legalább 6 perce ezek a hibák mentek, amikor csináltam róluk két képet, és restartoltam a gépet.

Elsõ kép

második kép

A sorok elején ez van az elsõ három szám, az 100 valahányról indult, és amint a képen is látjátok 500 valameddig jutott.

help please, köszi

😊

Te kivárnád minden bootnál egy teljes grafikus felület betöltését? ;o)
Szerintem egy jó háttérképpel és megfelelõ színû felíratokkal éppen elég kellemes így is a grub.

MerlinW
Háttérképet dobhatsz mögé, ill a karakterek színét változtathatod.

[merlinw.org]

SrAta
A grub lehet grafikus felületû is, vagy csak a sima karakteres?

Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál

MerlinW

[merlinw.org]

SrAta
Köszi Aby

Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál

Ability
Van erre, és sok más jó dologra egy Ubuntu Tweak nevû program...
Ability
Terminal -> "gconf-editor" -> apps -> nautilus -> desktop -> "trash icon visible" pipa be.
SrAta
srácok a kukát hogytom kitenni ikonba 9.04-be?
Ottvan lenn de nekem ikonba kéne...
kössz

SrAta
hö a cs2-es PS-t énis felrakom és megy nah de próbáld a CS4-et😄
Kül kösz😄

Slig
Usplash

スラッグ

MerlinW
Mit értesz boot képernyõ alatt? Grub? GDM?

[merlinw.org]

Slig
Hogy tudom megoldani azt, hogy ne 1024x768-ban jöjjön be a boot képernyõ, hanem mondjuk 1280x800-ban? Mert a startup managerben lehetett felbontást választani, és ott nem volt egy widescreen felbontás se. Próbáltam átírni a boot.lst-ben a vga=792-t vga=864-re, de kiírta, hogy nem támogatott felbontás stb, válasszak egyet onnan...

スラッグ

Pgp röviden:
A pgp (pretty good privacy) egy két kulcsos titkosítási rendszer.
Az egyik kulcs a nyilvános kulcsod, amit bárkinek átadhatsz, elküldhetsz. Õ ezzel a kulccsal tud számodra üzenetet tikosítani, amit te a nyilvános kulcsoddal és a saját privát kulcsoddal tudsz visszafejteni. Az üzentet csupán a nyilvános kulcs ismeretében nem lehet visszafejteni.
Titkosított üzenet váltáshoz általában az egyik fél elküldi a nyilvános kulcsát a másik félnek. A másik fél visszaküldi a saját nyilvános kulcsát az elsõ fél nyilvános kulcsával titkosítva. Ezt követõen mind a két fél képes a másiknak titkosított üzenet küldeni a nyilvános kulcsok használatával, amit mindenki a saját privát kulcsával kiegészítve tud visszafejteni. (Feltéve, hogy jól emlékszem erre a részre...)
Okos dolog, érdemes utána olvasni google, wiki segítségével.
Azt is érdemes tudni, hogy több országban törvényileg szabályozva van a titkosítások használata. Van ahol eleve tiltott, van ahol hatósági engedélyhez kötött. (No igen, a nagytesó utálja, ha nem láthat bele mindenbe. ;o) )

MerlinW
<#eljen>

[merlinw.org]

MerlinW
pgp nem egyenlõ gpg

Hosszú téma, olvass Wikit róluk.

[merlinw.org]

A pgp kulcs az valamilyen digitális aláírás.

De, ha egy ember azt mondja, hogy tessék itt van az én pgp kulcsom, akkor az mire jó?, meg miért jó, hogy neki van? mire használja?

köszi

zozo2001hu
Készítettem pár számomra hasznos tutorialt, belinkelem hátha másoknak is jól jönnek finomhangoláskor:

ubuntu tuning

gnome panel testreszabás

PS ubuntu linuxon

Gnome Do

RecordMyDesktop

Screenlets

VLC 1.0.1

PS3 ID: zozoquartz http://www.csekkold.hu - Blog\'n Portal

MerlinW
Igen a "D"-re íródnak😊

[merlinw.org]

[HUN]FaTaL
Nekem semmi gond vele Chrome alatt.

http://goo.gl/gd6Zi5

Helló!

Tegnap felraktam egyik ismerõsöm gépére Xubuntut, NTFS config toollal csatoltam neki a D meghajtót ami maradt nfts (A C-t ext 3-al formáztam)
Kérdés: Most a d meghajtó fájljai a fájlrendszer/media/adat mappában vannak. Most ha õ ebbe az adat mappába másol dolgokat, akkor azok a D meghajtóra írodnak rá?

Epikurosz: Én is chromet használok és egyátalán nem lasú a böngészés (3as bétát)
szvsz nem a banner/számláló lassít hanem a többi grafika az oldalon, nekem minden ki van lõve adblock-al kivéve a bannert meg a számlálót és egyáltalán nem lassú így a topic

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

MerlinW
Te vagy az elsõ aki panaszkodik.

[merlinw.org]

OFF
Nem tudom ti hogy vagytok vele, de a fórum tetején lévõ bazi ngy grafika, meg talán a számláló is nagyon lelassítja a böngészést (Google Chrome-ot használok). Soha még ilyen csigalassan nem böngésztem lapot, mint ezt.

Kara kánként folytatom tanításom.

MerlinW
Semmire sem kell figyelned. 4 parancs, kiadod õket, használod. Nem kell foglalkoznod semmi mással.

find /boot/grub/stage1 kidob majd egy ilyet pl.: (hd0,3) amit behelyettesítesz ebbe: root (hd?,?) így:

root (hd0,3)
//ez a root particiód; ebben a példában 0 az elsõ merevlemez, 3 a negyedik partició (0-tól kezdõdnek a számozások)

<enter>

setup (hd0)
//itt mászik az MBR-be

<enter>

quit
//kilépsz a grub-ból

<enter>

sudo reboot
//újraindítás

<enter>

ennyi, ott a helyén a grub menü...

[merlinw.org]

és mit figyeljek majd ott?

mi jelzi majd MBR-t?

MerlinW
find /boot/grub/stage1

ez mondja meg a helyes adatokat.

[merlinw.org]

Grub ujratelepítése:
Idézet:
"Miután bebootolt a Live CD-s rendszerünk nyissunk egy terminált és adjuk ki a következõ parancsot:

$ sudo grub

A parancs után a "grub>" prompt fogad minket (grub shell). Itt a következõ parancsokat adjuk ki:

$ find /boot/grub/stage1

Ha egynél több elérési utat adott az elõzõ parancs, akkor válasszuk ki azt a telepítést, amelyiken tárolni szeretnénk a grub állományait.

$ root (hd?,?)

Ide írjuk be a

find

parancssorra kapott választ. (pl. hd0,0) Telepítsük a grubot az MBR (Master Boot Record)-ba.

$ setup (hd0)

Ezután lépjünk ki a grub shellbõl:

$ quit"

Kérdésem:

$ root (hd?,?)
Hogyan válasszam, ki, hogy ujra a master boot record-be kerüljön. Nem akarom elrontani, nehogy rossz particióra tegye.

köszi

MerlinW
Ajánlom bannerben a games menüpontot és a getdeb oldalát😊

[merlinw.org]

SrAta
feladtam a wine-os bohóckodást, ha valami gyorsan kell és nem nagy meló akk nem jelentkezek át vinfosra megtom gimpbe is csinálni nemkell photoshop😊
Kül a linuxos játékok sinapycból nagyon faszák😄😄

Flamer
nemhiszemel.
sudo apt-get install sun-java6-jre sun-java6-plugin sun-java6-fonts

Ha még ezután sem menne firefox-al akkor
~/.mozilla/plugins-ban nevezd át a libjavaplugin.so-t javaplugin.so-ra

felraktam a fontsot meg a jre-t a plugint nem. majd néztme nem ment. hegesztettme nem ment majd felraktam a plugint. teszteltem és nem ment. removeoltam. .. megin hegesztettem.
most hogy irtad megin felraktam és most megy :C

lol.
és htx.

http://loal.atw.hu

MerlinW

[merlinw.org]

Flamer
hi,
felraktam a a legujabb jre-t (friss telepítés) de a firefoxba még mindig nem megy a java.
emlékszem régen kelett egy plugint belinkelni a firefox plugins mappába de..

ln -s /usr/java/jre1.6.0/plugin/i386/ns7
/libjavaplugin_oji.so .

nekem nincs ilyen /usr/java
hova a gyíkba rakta fel az apt a java-t? :o (1.6.0.14)

http://loal.atw.hu

Még próbálkozom...
Most csinálok egy LiveUSB-t a CD-s kubuntuból a cd2usb progival, mert a DVD-meghajtót túl igénybe veszi a Live Linux: pörög, szuszog, susog, prüszköl, mindent elkövet.

MerlinW
Bocs networking nem network. De a TAB segített volna..😊 A két említett csomagra nincs szükséged.

Ha a Gnome-os network manager nem segít, kézzel kell kitöltened az interfaces fájlt.

[merlinw.org]

Egyébként köszönöm a segítséged, de:

sudo /etc/init.d/network stop
>sudo: /etc/init.d/network: command not found
sudo ifconfig wlan0 192.168.1.100 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.1.255
>sudo ifconfig wlan0 192.168.1.100 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.1.255
SIOCSIFFLAGS: No such file or directory
sudo /etc/init.d/network start
>sudo: /etc/init.d/network: command not found

A csomagok telepítésénél meg: a listában megjelent 4 dhcp-vel kapcsolatos bejegyzés, kettõ már telepítve volt, kettõt még tudtam volna telepíteni:
dhcp3-dev-3.1.1-5ubuntu8 (i386)
API for accessing and modifying the DHCP server and client state
dhcp3-server-3.1.1-5ubuntu8 (i386)
DHCP server for automatic IP address assignment

Ezt a két elemet em tudtam telepíteni, mert nem találta sehol.

A probléma súlyosabb volt, mint gondoltam.

No, mondom a híreket: közben a blackPanthert is kipróbáltam, annak van egy varázslója, azzal picit tovább jutottam, de drivert kért (bcmwl5.sys), és az meg nem volt. Így kiléptem, visszajöttem. Apropó: ez a Vista kezesbáránynak tûnik, ilyen viszontagságok után! :-))

Ennek a fájlnévnek persze utánagulgiztam a neten, és mindjárt bejött az Ubuntu fóruma (angol), ahol leírják, hogy ezek a Broadcom wifi kártyák nagyon mocskok, mások is megszenvedtek vele. Egyelõre a vasárnapom el lett cseszve.
Legközelebb, ha lesz kedvem, majd még belevágok. Mindenestre, a Linuxot sikerült elindítanom, kettõt is (kubuntu és blackPanther), de mivel internetezni nem tudtam vele, fabatkát sem ért. Grafikát tudok nézegetni máshol is.

MerlinW
sudo /etc/init.d/network stop
sudo ifconfig wlan0 192.168.1.100 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.1.255
sudo /etc/init.d/network start

Ha dhcp-t használsz:
sudo dhclient eth0 //ha nincs dhclient parancs telepítsd a dhcp csomagot.

[merlinw.org]

Helló!

Nem sikerült csatlakoznom a netre, routeren keresztül, Kubuntu 9.04 Live CD-vel.

Íme:

ubuntu@ubuntu:~$ ifconfig wlan0 192.168.1.100 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.1.255
SIOCSIFADDR: Permission denied
SIOCSIFFLAGS: Permission denied
SIOCSIFNETMASK: Permission denied
SIOCSIFBRDADDR: Permission denied
SIOCSIFFLAGS: Permission denied

Na, jó! Akkor:

ubuntu@ubuntu:~$ sudo lshw -C network

*-network
description: Network controller
product: BCM4311 802.11b/g WLAN
vendor: Broadcom Corporation
physical id: 0
bus info: pci@0000:05:00.0
version: 01
width: 32 bits
clock: 33MHz
capabilities: pm msi pciexpress bus_master cap_list
configuration: driver=b43-pci-bridge latency=0 module=ssb
*-network:0 DISABLED
description: Wireless interface
physical id: 1
logical name: wlan0
serial: bla-bla
capabilities: ethernet physical wireless
configuration: broadcast=yes multicast=yes wireless=IEEE 802.11bg

ubuntu@ubuntu:~$ iwconfig
lo no wireless extensions.

eth0 no wireless extensions.

wmaster0 no wireless extensions.

wlan0 IEEE 802.11bg ESSID:""
Mode:Managed Frequency:2.447 GHz Access Point: Not-Associated
Tx-Power=20 dBm
Retry min limit:7 RTS thr:off Fragment thr=2352 B
Power Management:off
Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0

pan0 no wireless extensions.

ubuntu@ubuntu:~$

Kedves Kubuntu!

Miért csinálod ezt velem?

Ability
Gnome Configuration Editor*
Ability
1. Megfelelõ ntfs-3g paranccsal a terminálban véglegesen tudod csatolni, de az egyszerûbb megoldás, hogy az Applications -> Add/Remove alatt rákeresel egy "NTSF Configuration Tool" nevû kis alkalmazásra, amivel könnyen, grafikus felületen ki tudod választani, hogy mely partíciókat csatolja fel, és az onnantól kezdve permanens marad.

2. Google a barátod, Gnome Configuration Tool-ban valahol meg tudod találni, de ha már egyszerû megoldás, akkor az elõzõ pontban említett helyen felteszed az Ubuntu Tweak nevû programocskát.
GonzaloGerardo
sziasztok !
Kezdõként 2 kérdéssel fordulnék a tapasztalt ubuntusokhoz 😊

1. Hogy tudom azt elérni, hogy ne kelljen minden újraindítás után újra csatolni a windows-os ntfs partícióimat, hanem automatikusan tudjam használni?
így sajnos nagyon rossz, mert ahhoz, hogy a gnome commandertben tudjak bármit is csinálni elõtte a helyek menüpont alatt mindig csatolnom kell az összes meghajtót 😞

2. a második kérdésem esztétikai jellegû 😊 hogy tudnám eltávolítani a parancsikonokról azt a ronda nyilat ?

amúgy minden megy frankón az 5.1-et is sikerült beállítanom audigy se hang kártyámra...

A válaszokat elõre is köszönöm !

Gigabyte GA-EP43-UD3L; Intel E7500; 2x2GB Kingmax Ram; MSI HD4850 OC 1GB; Creative Audigy2; Hipro 700W

HiPPoNaX
Kozben megtalaltam a megoldast: a GUID particios tabla meglete volt a ludas (mondjuk erdekelne, hogy kerult a lemezre 😄), azt ugyanis egyetlen altalam hasznalt particionalo program sem latta, csak a gparted. A GUID torlese es a particio ujraletrehozasa oldotta meg ezt a hulye helyzetet.

Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.

HiPPoNaX
Igen, a helyzet pontosan ez. Live CD-rol bootolva is unallocatednek jelzi, pedig semmit sem mountoltam. Persze cserelheto meghajtokent itt is felajanlja mountolasra azt a franya nem letezo particiot 😄

Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.