18612

Dragon Age banner kép
Megrendelhető magyarul: 576KBYTE és a CD GALAXIS

Ha a patch után nem indulna, KATTINTS IDE

| SPECIALIZÁLÓDÁS | AJÁNDÉKOK |
  • Fantusz
    Sokan kritizálták a DAO-t, hogy sokat kell beszélgetni, pedig ennek a játéknak az egyik szépsége abban rejlik, hogy a társainknak van véleménye, és ez változhat, attól függően milyen viszonyt sikerül kialakítani velük, s nem mellékesen a karakterekről is csak úgy tudunk meg sok apró dolgot, ha cseverészünk.

Lezárt ládákban kb semmi érdekes nincs, egyetlen tőrt találtam, ami használható volt, de az sem nélkülözhetetlen.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    A pagonyelfeknél is lehetnek nehézségek, ha alacsony szinten csinálod a főküldetést.
    A végjátékban, függetlenül attól, melyik oldalra álltál, úgy tűnik, hatalmas túlerővel szemben kell megvívni a harcot... A csel az, hogy ha van a csapatodban olyan, aki tud varázslatot semlegesíteni, a csata nagyon könnyen meggyerhető (a lefagyaszott szövetségeseket kiszabadítva, szertefoszlik az ellenfél túlereje). Varázslat semlegesítő, varázslat oszlató képességeket tanulhatnak mágusok, templárusok (Alistair), de csak magasabb szinten. A romban lévő, teleportálgató rémmel én is megszenvedtem néhányszor, majd próbáld ki ellene a manacsapást, vagy a gyilkos nyílvesszőt...
    Nem gond, ha csapattagok elesnek a csatában, csak a harc végeztével le kell szedni róluk a büntetéseket (gyógycsomag)
  • dregnarr1 #17531
    Értem, köszönöm a tippeket!

Igen, azokra a sírokra gondoltam, illetve a vérfarkasoknál a wyvern-re. Utóbbit kínkeservesen meg tudtam ölni úgy, hogy 4-ből 1 emberke maradt életben (az utolsónak meg minden 2-3. cselekedete a potion-ivás volt), de mivel ígyis-úgyis megkapta mindenki az xp-t, nem zavart annyira.

Ezek szerint akkor sokat kell mászkálni, és nem lehet mindent egy nekifutásra megcsinálni.

Érdekes egyébként, hogy leszedtem a 'lock bash' modot, amivel erővel is fel lehet feszegetni a ládákat, ha nincs elég skillje a csapatnak, de itt még így is több olyan láda is volt, amit nem engedett feltörni, pedig sem küldetéselemet nem tartalmaztak, sem kulcs nem kellett hozzájuk... nem tudom, miért nem engedte, de gondolom ez inkább a mod hibája.

Az AoE spell-ekkel az a bajom, hogy nincs olyan taktikai beállítás, amivel meg lehetne szabni, hogy mikor nyomják be a társak, ezért ha a skillbar-ra rápakolom őket, akkor akár csata közepén is elkezdenek olyanokat is szórni, függetlenül attól, hogy van csapattárs a célpontban, vagy sem.
    Az lenne a jó, ha lenne olyan taktika, amivel be lehetne állítani, hogy ha ellen x méteres körzetében van szövetséges, akkor ne használjon AoE-t az adott karakter..

Egyébként van pár idegesítő eleme a játéknak (főleg beszélgetéseknél ilyen-olyan választási lehetőségek hiánya, vagy küldetések körüli UI-problémák), de ettől függetlenül brutálisan tetszik, főleg a lore miatt, ami eszméletlenül részletes és mindenre kiterjedő lett, imádok elveszni benne:)
  • genndy
    Egy esetben lehet folytatni a játékot a főküldetés után is, de többet nem írok, mert spoiler lenne.
    Túl sok értelme egyébként nincs, érdemes minden mellékküldetést a főküldi befejezése előtt megcsinálni.
  • Fantusz
    Gondolom a pagpnyelfek erdejében lévő sírokat bolygattad meg, s a Bosszúállókkal nem boldogulsz.
    Azok kemény ellenfelek, ráadásul van mellettük néhány gyengébb segéd - többek között erre is gondoltam, amikor írtam, hogy lehet néhány eset, amikor viszakozni kell.
    Wynne komoly segítség, elsősorban gyógyógyít, regenerál, érezhetően megnöveli a túlélési esélyeket, ha a csapatodban van.
    Megfelelő taktikával legyőzhető alacsony szinten is a bosszúálló, bár a jutalmat (nehézpáncél darabok) lehet nem tudja még használni egyik csapattagod sem.
    Egy-egy területre többször is vissza kell térni, ha a melléküldetéseket meg szeretnéd csinálni, márpedig ezeket érdemes megcsinálni a tapasztalati pontok miatt.
    A főküldetés teljesítése után nem lehet szabadon bolyongani, történetileg sem lenne értelme.
  • Although
    Sokféle trükköt lehet használni. Pl. előre küldheted felderíteni a terepet a szerencsevadászt. Így lépéselőnyben leszel, aztán meg meg lehet szórni őket aoe spellekel, nem túl tiszteséges de működik :) Persze függ milyen összeállításban játszol. Vannak olyan részek ahol átvezető videok vannak ott pl egyből futással kezdek.
    A spece meg használatos gyakran. ennek a fajta játékstílusnak az egyik hátránya ha úgy vesszük. Van egy gomb egyébként mellyel letilthatod azt is hogy előreszaladjon valaki. Akkor érdemes felengedni ha már blokkolni kell az ellent. Addig meg meg lehet szórni a népet.
  • dregnarr1 #17527
    Nem azzal van a baj, hogy idő után meghalok egy csatában, hanem hogy egyszerűen el sem kezdődhet a csata, mert mire a karaktereim megfordulnának, már egyetlen lövésre le is terültek (tehát hiába van nálam életpoti meg miegymás).

Tényleg érdekes, mert sárga boss-okat játszi könnyedséggel kinyírok, aztán jön egy narancs, ami mintha 20 szinttel magasabb lenne, így egyértelmű a csata kimenetele. Kimaxolt skill-ekkel sem mennék semmire, szóval marad a fejlődés (csak kicsit furcsa, hogy Loithering után kapásból az erdőbe enged, amit emiatt a boss miatt igazából nem is lehet azonnal befejezni).

Az Ultimate Edition van meg egyébként, minden DLC-vel. Ezeken a DLC-s helyeken (pl. Soldier's Peak) skálázódnak a lények, vagy ezek is afféle "endgame" területek? Spoilerek nélkül, a játék végén lehet szabadon barangolni a világban, vagy Credits után már csak új játékot lehet csinálni?

Köszönöm az eddigi tippeket!
  • Fantusz
    Első végigjátszásban lehetnek nehézségek, aminek tulajdonképpen a játékrutin az oka.
    A lények erejét színkód jelzi, a fehérek gyengék, a sárgák erősek, a vörös pedig az egész csapatodnak kihívást jelentő erejű ellenfél.
    Ehhez még hozzá tartozik, hogy alacsony szinten a csapattagoknak nincsenek magasabb szintű, hatékony képességeik, s ezek hiányában előfordul, hogy fel kell adni egy-egy csatát, s később visszatérni oda.
    Van néhány elzárt terület, de ezeket leszámítva szabadon lehet mozogni a térképen, elakadni csak ritkán, játékrutin hiányában lehet.
    A lotheringi küldetések teljesítése után el kell menni a pagpnyelfekhez, betárazni elfgyökerekből, s valamelyik mágussal gyógyitalokat kotvasztani, aztán a Körtoronyban líriumpor-mana ital készítés, s ennyi előkészület után itt érdemes belevágni a főküldetésbe.
    A csapatod tagja Alistair, Morrigan, Leliana, Sten, s a kutya, a toronyban csatlakozik Wynne, aki spirit healer, a főhős képességeihez megfelelő segédekkel kell nekivágni a küldetésnek.
    Az Enyészet minden zugát be kell járni a plusz stat pontokért, s az itteni küldetés teljesítése után már bárhová mehettek, nem kellene sehol elakadni, elég erőseknek kell lenni, hogy bárkit le, tudjatok győzni.
  • dregnarr1 #17525
    Hm.. a lények erőssége mitől függ? Bárhova megyek, skálázódnak a lények, vagy területenként megadott erősségűek? Erdőben a sima mobokat karcolás nélkül írtom, megidézek egy bosst (vagy a történeti szált követem, és megjelenik előttem egy), az meg egyetlen ütéssel kiírt... ennek mi értelme? Elég irritáló, hogy szeretnék haladni, de egy ilyen miatt nem lehet... ha kötött a területek sorrendje, akkor meg miért tesz úgy a játék, mintha lenne választásom?
  • dregnarr1 #17524
    Szórakozgattam a taktikai beállításokkal, és úgy látszik továbbra is muszáj lesz, mert most hiába módosítom az alap "Defender" profiljukat még védekezősebbre, ha feltűnik a képernyőn, 2 km-re egy ellenséges csapat, a társak azonnal nekiiramodnak kiírtani őket. Jó lenne valami olyasmi, hogy csak mondjuk 50m-es körzetben található ellenfeleket bántsanak, mást ne.
  • Fantusz
    Irányított karakternél nem kellene, hogy magától tevékenykedjen, amíg az irányításod alatt van.
    A taktika lapon elég jól be lehet lőni sok tevékenységet, ha rászánsz némi időt, s kisértetezgetel picit.
    Ez játékostól is függő, mert vannak, akik mindent karakter manuálisan szeretnek irányítani, mások meg szeretik, ha a csapat tagjai önállóan is teszik a dolgukat a harcban (nekik is bele kell nyúlni a csatákba, de sokkal gördülékenyebb a harc, csak ki kell tapasztalni mely beállítások a hasznosak, s melyeket érdemes talonban hagyni a kézi vezérlésre)
  • dregnarr1 #17522
    A karaktereknél az automata skillhasználat akkor is érvényben van, ha épp az adott karaktert irányítom. Ezt ki lehet kapcsolni valahogy?
  • dregnarr1 #17521
    Értem, ismét, köszönöm!

Jópár hasznosnak tűnő mod van, még nem játszottam a játékkal, de már alapból úgy szeretnék nekiállni, hogy egy komplettebb, részletesebb és szebb verziót indítok el. Remélem minden működni fog.
  • genndy
    Több ugyanolyan is lehet aktív, de akkor könnyen lehet hogy ütik egymást. Leginkább modfüggő.
    A példában szereplők valószínűleg nem fogják egymást zavarni (de nem tudom biztosra, csak kicsit modoltam a DA:O-t, modot meg sose csináltam). Ki kell próbálni és meglátod, a modok kapcsolgathatók.
  • dregnarr1 #17519
    Köszönöm!

Ha mondjuk van két UI mod, egyik tegyük fel a Codex egyik bejegyzését módosítja, míg a másik egy új bejegyzést tesz a Codex-be, kompatibilisek lesznek egymással, vagy adott típusú modból (grafikai, ui, etc) egyszerre csak egy lehet aktív?
    Vagy ez akár modfüggő is lehet?
  • genndy
    Simán modolható, nem szól az semmit. Ha plusz fájlokat teszel be (és a DA modok ilyenek), azt a Steam nem ellenőrzi, tehát nem is piszkálja.
    Csak ne a Dokumentumokba tedd a modot, hanem a saját Steames könyvtárába, a megfelelő helyre.
  • dregnarr1 #17517
    Üdvözlet!
    Steam-es verziónál szabadon használhatók a modok (egyáltalán lehet-e moddolni a Steam-es verziót), vagy tilos és beszól a Steam, ha észreveszi?
  • SötétBarom
    Párbeszéd meg sztori bőven van ugyan annyi.. A körítést spórolták el, de azt kurva keményen :D
  • genndy
    Kis helyzetjelentés, csak úgy: folytattam egy régebben abbahagyott karimat az Eszmélésből - és péntek óta DA:O-zok. Hihetetlenül beszippantott (újra). Játékidő: ~12 óra (csak a kiegészítő!), az alapjátékban ~40 órám van ugyanezzel a karimmal (szerencsevadász-nemes-csaj). És ez az 5. karakterem, akivel kimaxolom a játékot... Bioware alkotott, na. A 2-ben már koránt sincs ennyi tartalom :(
  • Gubberx
    A steamen vásárolt ultimate edition magyarításával kapcsolatban valaki tudna leírást/segítséget adni? Előre is köszi :)
  • Fantusz
    Az eredettörténetek kb egy-egy szűk órányi játékidővel és természetesen magával a történettel bővítik a rálátást a DAO világára.
    Érdemes minden eretettörténetet megismerni, lesznek a játékban olyan karakterek, amelyek ismerősek lehetnek bizonyos előélettel, míg másoknak csak egy NPC a sok közül.
    Azt azonban meg kell jegyezni, hogy ezek a karakterek a főtörténetben néhány plusz párbeszéd opción, jelentéktelen módosításon kívül nem változtatnak, de ezek az apróságok finomak tudnak lenni.
    Denerim főterén kiabáló törpe árus, ha a hősünk törpe nemes, elmeséli, hogyan került Denerimbe, ad némi árengedményt, de ezzel le is zárja a múltat, a továbbiakban kb úgy kezel, mint egy elf, vagy human vásárlót.
    Törpe kotoréknak Leske lesz az egyik visszaköszönő ismerős, ő nem is a zárt cellában talál rá, példa az aprócska történetmódosításra.
    Nem véletlenül a két törpe előtörténetét említettem, a többieknek is megvannak a múltba nyúló szálak a főtörténet során, de a két törpe (nemes és kotorék) eredettörténetének megismerése olyan részletes képet fest Orzammar politikai harcairól, amit más karakterekkel nem lehet megismerni - a két különálló történet egy egységes, egésszé áll össze.
  • Chipii
    Nagyon jól teszed:) Mindeképpen érdemes minden előtörténetet végijátszani, mindegyik ad hozzá jópár órányi olyan sztorit, ami másik karakterrel játszva kimarad, és így kerekedik a világ.
  • mooo
    Még egy napig akciós steamen a játék (7.49 euro) Úgyhogy végre behozom hatalmas lemaradásom és végigjátszom a játékot végre. Eddig kb 10 órám van benne,de alig bírom abbahagyni,hatalmas játékot csinált a BioWare. A második rész nem tudom milyen még azzal sem játszottam).
    Ha esetleg valakit visszatartana a vásárlásban az,hogy az Ultimate Edition nem magyar azoknak jó hír,hogy pillanatok alatt magyarrá lehet tenni a játékot az összes kiegészítőjével ,dlc-jével együtt.
    Akinek nem sikerül,az írjon nyugodtan állok rendelkezésére.Most viszont lépek aludni egész nap ezt toltam kisebb-nagyobb megszakításokkal.
  • sanya200
    1000 hála egyből kirakta az összes tartalmat meg elkezdte letölteni a dlc-t
  • Although
    Nem egyszerű eset ez a dolog. administrator dolgok között kell buherálni hogy megjelenjenek a dolgok. Az EA egyszerűn mondva, olyan dolgokat buherál amiket nem kellene. szerintem.
    Nekem is ez volt.
    Na utánanéztem megint, van egy olyan hogy ha pl win7-et használsz felügyeleti eszközök és azon belül szolgáltatások azon belül engedélyezed a Dragon Age originst akkor el fogja érni a szervert azt hiszem. Máshol nem tapasztaltam ilyen problémát.
  • sanya200
    sziasztok,nekem lenne egy kis gondom, megvettem a dragon age-t kaptam hozzá dlc kódot, "pala dühe" kiváltottam a kódot de nincs a letölthető tartalmak között.Pedig be vagyok jelentkezve a játékban is és nincs ott.
  • Although
    David Gaider
    Lehet volt már korábban, David volt a Dragon Age origins vezető írója.
    írt két előtörténetet az originshez illetve van pár novella a II. részhez is az egyébb munkák között megtalálhatóak. The callingot olvastam el hétvégén magyarul és egészen jó lett. Jól el vagyunk látva mostanában darkos könyvekkel. Witcher sorozat meg ez is. Mindenesetre elolvasva a könyvet nem csodálkozom hogy miért lett ennyire jó a történet a játékban. A könyvek még jobbak is :)
  • Fantusz
    Nincs meghatározott sorrend, a Körtornyot azért szoktuk ajánlani, mert ott lesz egy rész, ahol sokt stat pontot össze lehet csipegetni, jelentősen megerősödve jöhetsz ki, vagy sehogy...
    Sokszor leírtuk már itt a fórum on is, hogy meg kell csinálni a faluban a küldetéseket, spórolni egy kevés pénzt, tenni egy rövid kitérőt az elfekhez, de ott még nem küldetéset csinálni, csak bevásárolni elf gyökerekből (sok üres flaskát is vigyetek), aztán irány a Körtorony.
    A toronyban líriumport árulnak 99-es kötegekben - vegyetek 2-3 pakkot.
    Morrigan ezekből készít a csapatnak gyógyitalokat, mana italokat...
    Ez fontos, mert a torony küldetésébe belevágva nincs visszaút, csak előre.
    Oda kell figyelni a párbeszédekre, mert van néhányszor esély arra is, hogy potenciális csapattag jelölt a csatlakozás helyett hulla legyen, de a már csapatban lévő tagok sem minden esetben követnek birka módon.
    Általános lesz a túlerő ellni csapatharc, amitől nem kell megijjedni.
    Minden csapattagnál el kell dönteni, hogy mire szánod, s célirányosan fejleszteni.
    Szerencsevadász főkarakternek nem kell másik csapattag a csapdákhoz, ládákhoz (amelyekben mellesleg semmi értékes nincs bezárva).
    Azt, hogy kiket viszel magaddal, szimpátia kérdése, de fontos, hogy ők is kedveljenek (inspirált képesség bónuszokat kapnak).
    Sten kezdetben nem túl acélos, nincs specializációja, de ha bírod a fazont, s jól fejleszted, kiváló harcos lesz (vagy ott lesz Oghren, a másik kétkezessel hadonászó)

Morrigan healerként meg sem tudja közelíteni Wynne hatékonyságát, ez nem azt jelenti, hogy ne gyógyítson alkalom adtán a boszi is, de neki más területen vannak hasznos képességei.
    Wynne-nél a harc másodlagos, ő elsősorban a többieket tápolja (sietség buff, gyógyítás, regenerálás).
    Abba most nagyon ne menjünk bele, hogy minden karaktert át lehet képezni bizonyos fokig, de első játékban nem igazán szerencsés.

A törpéknél fel lehet venni egy jópofa harcost, bár addig is elég sokat kell strapálni, s ekkor még a küldetés java hátra van.
    12-es szint alatt, különösen első végigjátszásra én nem ajánlanám a Mélyutakon bóklászást - Branka kimondottan nehéz ellenfél tud lenni.

Az elfeknél is csak addig nehéz a végső csata, amig valamelyik csapattagunknak nincs varázslat oszlató képessége - ha ez megvan valamelyik mágusunknak, vagy templárusunknak, szinte csata sincs, elintézik azt a szövetségesek.
  • j0nNyKa
    nekem picit randomnak tűnik
    mage towerbe menj, az a healer nagyon imba (vagy csinálj healert morriganből), illetve szerintem a törpe rész is elég könnyű
    elfekhez én még fejlődnék, mert van ~3 elég meredek csata
  • sunspot
    Köszönöm a gyors választ!

Közben találtam egy linket;
    http://dragonage.wikia.com/wiki/Dragon_Age:_Origins_walkthrough
    Az lenne a kérdésem hogy itt mi alapján van a sorrend?

Mindenesetre megfogadom a tanácsod és a körmágusokhoz indulok :)

(Bocsi, linket még nem szúrhatok be normálisan, mert nemrég regisztráltam)
  • genndy
    Emlékeim szerint pont Redcliffe nehéz egy kezdő karakternek, ha Alistair tanácsát követve rögtön odamegy, de lehet hogy akkor nálad ez pont így alakult hogy utána nehezedett be.
    Nem kell elölről kezdened csak akkor ne Denerimbe menj, hanem máshová.
    Fejlődni a Körmágusoknál tudsz (itt lesz egy rész, ahol egyedül kell a főkarinak kóborolnia, de sok fejlődési lehetősége lesz), illetve felvehetsz egy gyógyító mágust, aki nagyon hasznos az egész csapatnak.
    Vagy menj az elfekhez, mert ott meg rengeteg elfgyökeret tudsz venni a gyógyító potikhoz.
  • sunspot
    Sziasztok!

Elég hülye kérdésem lenne...
    Vagy én vagyok iszonyatosan béna, vagy valami nem okés...
    Sokáig gondolkoztam rajta hogy milyen kasztot indítsak, végül a szerencsevadászra jutottam és tetszik is. A gond az, hogy egyszercsak irtó nehéz lesz a játék... Redcliffeben még megmentettem a falut, nem halt meg senki, aztán elmentem Denerimbe (remélem jól emlékszem a nevére) és ott aztán káosz minden. Ha nem hal meg az egész csapatom (rajtam kívül), akkor 10-20 élettöltő megy el egy fight alatt.

Kb. harmadjára kezdem újra, met úgy gondoltam hogy valamit kihagyok.
    Próbálok mindig fejleszteni a csapatom felszerelésén, aranyam van elég sok, csak nem találok olyan helyet ahol jelentős fejlesztések lennének...

A csapatom általában: Sten, Alistar, Morrigan és én mint szerencsevadász 2 tőrrel.

Valaki tudna adni pár tanácsot? Nem gond ha teljesen az elejétől kell kezdenem, mert tetszik a történet és mindig kitudok próbálni pár új párbeszédet :D

Előre is hálásan köszönöm!
  • Risu Führer
    köszönöm szépen
  • genndy
    Witch Hunt magyarítás
    Golems of Amgarrak magyarítás
  • Risu Führer
    a witch hunthoz és a golems of ammarakhoz keresek magyarositast de sajnos eddig sehol sem találtam.tudna valaki segíteni?
  • laikuss
    Üdv!
    Abban kérném a segítségeteket, szóval SweetFX-el szeretném tolni és ha valaki tudja a legjobb beállítást (akár egy SweetFX_settings.txt file-t küldeni), szivesen venném. Igazat szólva csak időt szeretnék evvel sporolni, ha valaki már úgyis megcsinálta.
    Köszönném neki!
  • Although
    Másodvélemény
    Ha még valaki nem játszott vele ez is egy jó ajánlólevél lehet.
  • genndy
    Ne távolítsd el, az az utolsó patch, kell az neki.
  • BiciHUN
    Bocsi a dupla hsz-ért, de ez már felidegesít.
    Ma vettem meg az Eszmélést, s 15 percenként leáll a működése, vajon miért?
    Win 7 32 bit Ultimate-em van. A patch-től lehet? 1.0.4-es van fent, el kellene távolítani?
  • BiciHUN
    Köszönöm szépen a segítséget, működött a dolog :)
  • Fantusz
    Ilyenkor egy aprócska csel, hogy indítol egy új karaktert, s elmented.
    A játék által létrehozott mentés mappába bemásolva a régi mentéseket, általában már felismeri azokat is.