18612

Dragon Age banner kép
Megrendelhető magyarul: 576KBYTE és a CD GALAXIS

Ha a patch után nem indulna, KATTINTS IDE

| SPECIALIZÁLÓDÁS | AJÁNDÉKOK |
  • Fantusz
    Varázslat kombinációk
  • Although
    Már pozitív értelemben nekem csak a mágus kari maradt meg, vérmágus speccel :D
  • Although
    Hihetetlen ennyire emlékszel mindenre.
  • Fantusz
    Statok újra osztásához kell egy kis mod, amiből valószínűleg már van többféle: Respecialization Addon.
    Flemeth tanyája mellett, a szobornál kószál egy holló, tőle lehetett kérni egy itókát, amit a kiválasztott karakterrel megitatva, annak visszaadta a pontjait, újra ki lehetett osztani azt.
    Hasznos dolog, mert a karakterek többnyire több-kevesebb fölösleges képességet kaptak a géptől, azért is gyengélkednek a segédek.

Az Addonnak egy komoly hibája volt: korlátlanul lehet használni, csak oda kell menni a hollóhoz a lötyiért.
    Az már a játékélmény rovására megy, ha állandóan lebont-felépít stílusban játszik a játékos - érdemes minden karaktert a csapatba kerülés után "újra építeni", a szintlépsekkor nem rábízni a gépre.

A mágus az a karakter, akinek nem létfontosságú a specializáció, talán csak a Spirit Healer az, akinek a spec-éből hasznos varázslatok jönnek, de arra ott lehet Wyne.
    A Szellemharcos a kalasszikus varázshasználóból közelharcost csinál - nem rossz, de ára van: nem tudja használni a varázslatai többségét a mágus a szellemharcos bufokkal.
    Alakváltó (Morrigan) speciális képességeinek nem láttuk sok hasznát, átváltozva szintén varázslatok nélkül marad.
    A vérmágus sem olyan jó, mint az sokan gondolják - a specializációhoz kapott erők hasznosak, de a varázslatok nem igazán (nem kifizetődő csatában a saját csapattársaid életerejéből táplálkozni)

A varázsló mágiájának ereje függ a varázserejétől.
    A hatástalan fagy varázslat oka nem az, hogy a fagy gyenge varázslat, bár a közvetlen sebzése kicsi, de le lehet vele fagyasztani az ellenfelet, aki így sérülékenyebbé válik.
    Ilyen esetekben jöhet a már említett varázslat kombináció:
    lefagyasztott ellenfelet szét lehet zúzni. (szikla ököl, kegyetlen csapás)

A lentebb említett kezdő-sorrendet azért is érdemes megfontolni, mert a Körtoronyban bolyongva lesz egy rész, ahol a főhős sok tulajdonságpontot kap bónuszként (be kell járni az Enyészet minden zugát), mire a küldetés végére ér lép kb két szintet, s lényegesen erődsebben indulhatnak tovább.

A csontváz idézésre is van egy kombináció: varázshatalom aurával sokkal erősebb lesz a csontváz.
    Három mágus + egy tank felállás talán a legerősebb kombó lehetőségét adja a játékban, de bármilyen csapat összetételben játszható a játék, csak ki kell ismerni a titkait (varázslat kombinációk, hol vannak a nehezen legyőzhető ellenfelek, s mi az, amivel mégis könnyedén le lehet győzni)
    Varázslók (vérmágusok) ellen próbáld majd ki a manacsapás képességet, mágiával lebénított csapattagok kiszabadítására mágia oszlatás (Alistair), stb - ezek persze szinthez kötötten lesznek elérhetőek.
  • Plata
    Utána is néztem nexuson és kettő is van.
    Egy
    és kettő
    Hogy hogy működik pontosan nem tudom,videóban láttam.
  • Plata
    Az szerintem modolt kari volt,van olyan mod a játékhoz ami minden betöltéskor a karid táskájába tesz 99 skill,talent,képesség és egyéb könyvet.Még asszem respec könyvet is.Ezzel fel tudod turbózni a karaktered és a kisérőid is akármilyen erősre,láttam olyan videót amin mágusnak megvolt minden varázslat és több száz pont volt minden staton.
  • Mr_no_NaMe
    koszonom szepen a sokretu valaszokat.
    nem is tudtam pl hogy a statokat ujra le lehet osztani. elni fogok vele mert a magusom konkretan ugy el van baszva ahogy kell.
    A jeg vonalon indultam el azta. konstataltam h szart se sebzek a blizzarddal sem, mig a vermagus mester ketto db tuzlabdaja kinyirt mind a negyonket.
    jelenleg a csontvazidezesem van meg de hasznavehetetlen. lattam egy videot ahol a maguson aktiv volt vagy harom aura, konkretan csak ment es aki a kozelebe ment az meghalt xd nagyon motivalo volt eleg nehez jateknak tartom ezt. nehez mindent tokeletesre csinalni.
  • Plata
    Varázslóval vannak olyan varázslat kombinációk amiknek a hatása érdekes dolgokat csinál.Kisérletezd ki őket,nekem a kedvencem az amikor egymásra raksz egy taszító és egy bénító rúnát,ennek hatására hatalmas területen mindenki lebénul.Ha közel vagy te is.
    Vagy a fagyasztás és szikla ököl.Ha jól emlékszem ez a neve,az egyiktől megfagy az ellenség a másiktól széttörik,akár egy ogár-t is széttör.Vagy csúszósanyag a földre rá tűzlabda.Ha nem pont ez a neve akkor elnézést,mostanában nem játszottam vele,de már vagy 5-6 karival végig vittem a játékot.Csak arra figyelj ne kerüljön bele a csapatod,ha látsz olajoshordókat azokat is érdemes felgyújtani,nagy területen elkezd égni a talaj.
  • Fantusz
    Az gondolom nem meglepetés, hogy a saját karaktered a csapat legerősebb tagja.
    Később a segítőid is erősödnek, ha hasznos képességekkel ruházod fel őket, s az inspirált képességeik sem elhanyagolandóak (magas szinten kedvelő csapattagok különböző bónuszokat kapnak)

A játék térképén viszonylag szabad a mozgás, de van néhány elzárt terület, viszont vannak olyan területek is, ahová szabadon beléphetsz, de alacsony szinten elég nehéz az ott lévő ellen legyőzése.
    Ilyen hely a fővárosban (Denerim) rejtőző vérmágusok lakta házikó is.

Annak idején sokat beszéltünk arról, hogy bár sok felé el lehet indulni, de a kezdeti lépéseknek ajánlott:
    1 - Lothering.
    Összeszedni az itteni két csapattag jelöltet (Leliana, Sten), megcsinálni a küldetéseket, gyűjteni némi aranyat, a kocsmában venni néhány köteg üres flaskát...
    A falu később el fog pusztulni, ezért az itteni küldetéseket nem érdemes halasztani.
    2 - Pagonyelfek.
    Itt nem kell mélyen beleásni magad a küldetésekbe, főleg nem a főküldetést erőltetni, vannak nehezebb feladatok, ide most elsősorban kereskedési szándékkal mentek.
    Elfgyökeret vásárolsz 99-es kötegben...
    Mágus főkarakterrel magad is jártas vagy a gyógynövénytanban, de Morrigan nálad is jobban képzett: elfgyökér+flaska=kicsi gyógyital.
    Egyenlőre nincs több tennivalótok, körül nézhettek a vadonban, de jobb most még tovább állni, ha kevés az arany inkább Denerimben elvállalni némi kevésbé veszélyes munkát, de a cél a mágusok otthona.
    3 - Körtorony.
    Mágusként ide haza térsz, s bizony nem nagyon ismersz rá a régi otthonodra.
    Első feladat itt is a kereskedés, a strázsamestertől vásárolj 99-es kötegben líriumport.
    Gyógynövénytan: líriumpor+flaska=kicsi mana ital.
    Gyógyitalból mana italból ne csak néhány legyen nálad 2x99 nem túlzás, főleg, ha most ismerkedsz a játékkal.
    Megfelelő italmennyiség birtokában itt belevághatsz a főküldetés feladatába, de tudni kell, hogy nincs más út, csak előre, nem fogyhatsz ki az éltető levekből a pálya közepén.
    Egy hosszú küldetés vár rád, és egy igen hasznos csapattagra tehetsz szert.
    Wynne gyógyító mágus (spirit healer), az ő közelében harcolók sokkal hatékonyabbak (sietség fenttartott képesség, életerő-mana-kitartás visszatöltés), szükség esetén harci mágiát is használ, de elsődlegesen támogató.
    Arra kell figyelni az első párbeszédnél, hogy két lehetőség van: csatlakozik, vagy meghal.
    Irány előre, végig kell verekedni a pályát, de itt sokat lehet erősödni.
    Figyelős a játék, bárhol is jársz érdemes a titkos objektumokat felfedő gombot (bal Ctrl, vagy bal Alt - már nem emlékszem) nyomogatni.

Taktikai beállításokkal önállóbbá lehet tenni a nem irányított karaktert.
    Ha azok hülyeséget csinálnak, vagy semmit nem csinálnak az a rossz taktikai beállítás eredménye.
    A gép föntről lefelé végigfut a beállításon, és ha talál végrehajthatót, akkor azt megteszi - ezért fontos a sorrend is.
    Első sorba mindíg a gyógyital ivás ajánlott:
    Én magam - egészség - kisebb 25% - használ - kicsi gyógyital
    Második sor mágusnál a mana ital ivás (10% alatt)
    A taktikai beállításokra rá kell szánni némi időt, kitapasztalni hogyan működik, lehet lesni a gépi beállításokból is, de a lényeg, ha hülyeséget állítasz be, a gép azt is elkezdi végrehajtani, aminek lehet eredménye, hogy passzív marad a karaktered (nem harcol), vagy ok nélkül megitatod vele az italkészletet, stb.
    Néhány tevékenységet nem érdemes taktikai menübe rakni, azokat mindig kézi vezérléssel használd.
    Ilyen lehet a területre ható varázslatok (tűzlabda, fagykúp), ne kellemes, ha a csapattársakat fagyasztja le a mágus, vagy a magasabb szintű értékes képességeket is jobb manuálisan használni (mana csapás, gyilkos nyílvessző)

A taktikai beállításoknál megjegyzem nálam is volt hiba: íjászoknál sokszor nem működött megfelelően, viszont íjász nélkül nem volt vele gond.
    (Leliana az a karakter, amelyik íjász-dualos szerencsevadászként indul, kezdetben ezért is gyenge - érdemes nála újra osztani a stat pontokat, s két tőrrel igen hatékonyan tud kaszabolni)
  • Mr_no_NaMe
    Sziasztok!

Végre eljutottam odáig, hogy több órát játsszam a játékkal, és már elég rendesen benne vagyok. Nem uninstalláltam, megtetszett, és eléggé rápörögtem.

Ember mágus vagyok, megtörtént a csata, megtörtént az árulás és most szabadultam ki úgymond a "világba", most lett térképem.

Megszereztem már Palát, harcoltam egy csomót, és most a világtérkép jobb felső sarkában vagyok, a nagy városban Denerimben azt hiszem.

A városban van egy elhagyatott kunyhó amibe betévedtem, és konkrétan egy kibaszott hosszú labirintus volt, tele vérmágussal meg az idióta zsoldosaikkal. 2-3-4 órát basztam el ezzel a résszel, és kiborultam. Ha nem haltam meg hatvanszor akkor egyszer sem. Csak a szerencsén múlt azt a buzi főmágust lenyírni, még se kaptam semmi extra tárgyat.

Több dolog merült fel bennem. A segítőknek azon kívül, hogy ágyútölteléknek jók, azon kívül mi értelmük van? Alig sebeznek, lassúak pedig egy szinten vannak velem, ha nem vagyok legalább négyszer erősebb náluk akkor semennyire.

Alig kaptam xp-t a vérmáguslabirintus leírtásáért is.

Tehát valamit én elbaszok? Vagy egyszerűen nekem kell megoldani a problémát?

A másik a harci taktika. Kurvára nem értem. Ellenség, saját magam, szövetséges. Saját magam -> bármely -> mittudomén precíz csapás. Ez mikor fog aktiválódni?

Beállítgatok nekik mindent és van, hogy harc közben csak állnak és néznek maguk elé. Nevetséges. Ketten küzdünk, a másik kettő meg áll és néz.

Nem tartom magam hülye gyereknek, de nem tudok dűlőre jutni a taktikai harcrendszer felett. Van erről valami részletes magyar leírás valahol?
    Mert ha azt csinálnák amit én mondok akkor nem lenne akkora probléma. A harcos tankolni, a mágus healelne/támadna, a másik meg mondjuk dpsel velem együtt.

Amúgy nagyon tetszik a játék. Hatalmas a világ annyi szöveg van benne, hogy elolvasni is fárasztó (röstellem de nem is mindig olvasom a kaúdex bejegyzéseket)
  • Csacsi
    nah ez sem megoldás..Azt hiszem este legkönnyebb fokozaton nyomok egy speedrunt addig egy harcossal, aztán ha megvan a spec akkor kezdem elölről :D
  • SötétBarom
    Bocs, elbasztam. :D
  • SötétBarom
    Itt.
  • Csacsi
    Nah ez nem rossz ötlet. Hol találok ilyet? :D Ultimate editionhöz?
  • SötétBarom
    Vagy szedje le egy maxolt mentést, és úgy kezdj új játékot :)
  • Csacsi
    Hat ezaz hogy biztos nem emlekszik mert a gep is uj.Akkor ugy latom csak el kell rohannom odaig hogy aztan indithassam elolrol :)
  • Fantusz
    Lotheringben kiderül az igazság
    A megszerzett specializációk a későbbi játékokban automatikusan elérhetőek az újabb karaktereknek, de ha letörölted a játékot, s most újra raktad, nem biztos, hogy "emlékszik" a régi dolgaidra.
    Az ostagari csata után, Lotheringben, amikor eléred a 7-es szintet, az első specializációs lehetőségnél úgyis kiderül, hogy kell-e küzdened az Arcane Warrior specért, vagy elérhető.
  • Csacsi
    Sziasztok.

Jó régen nem játszottam már a játékkal. Annak idején végigvittem harcossal, és "tolvajjal" is, most gondoltam indítok egy mágust, aki később Arcane warrior lenne. De mivel a régi mentések már sehol, így az a kérdés, hogy csak úgy tudok specializálódni, ha az Elf küldetést csinálom először? Mert más sorrendbe haladnék. Vagy egy harcossal rohanjak el odáig a sztoriban, hogy új karakternél már tudjak Arcane Warrior lenni? Köszi előre is.
  • Hegyirabló #17634
    Hogyan tudom felvenni enyészetben a fekete páncél darabokat?
  • Hegyirabló #17633
    Melyik küldetés legyen az utolsó az Awakeningben?
  • genndy
    Vagy levetkőzni meztelenre :) Igen, az a lényeg hogy ami a karakteren van az elveszik, ami a hátizsákban az nem.
    A "csel" miatt amúgy nincs hátrány, a pálya végéig mindenképpen gyenge lesz a karakter, mert úgyis csak ott kapja vissza a cuccait. Sajnos ezt hivatalos patchben sem javították, és nem is fogják, de Dragon Age Nexuson van rá fix.
  • mooo
    Nekem eltűnt :)
  • Hegyirabló #17630
    Egy komolyat találtam eddig, több kicsi mellett, de még nagyon az elején vagyok. Amaranthinben hiába számoltam le a csempészekkel, ha beszélek a csapossal, még mindig benne van a lehetőségekben, hogy szabadítsa fel a csempészek járatait, és a jel sem tűnt el a feje fölül.

Illetve a kóbór mágus vadászatkor nagyon sokszor kellett rájukkattintanom, hogy harcba bocsátkozzanak velem.
  • Fantusz
    Mire gondolsz?

Egy komoly bugra emlékszem, amit már lentebb említettem is: az elf területen a bányába lépve előfordult, hogy a főhős felszerelése elveszett.
    Arra már nem emlékszem mi okozta a hibát, de egyszerű cselhez lehetett folyamodni, belépés előtt valami silány cuccba beöltözni.
    A hátizsák tartalma mindíg ott volt a ládában a pálya végén, a viselt cuccok váltak köddé a bug miatt.
    A "csel" persza azzal is jár, hogy a pálya végéig gyengébb lesz a hős, nem feltétlenül kell ezt követni, nem törvényszerűen tűnik el a cucc, talán valaki azt is meg tudja mondani, mi okozza a hibát.

Több bugra nem emlékszem, a megszokott játékmeneten variáltak, a csapattagokkal akkor tudsz beszélni, ha azoknak mondandója van számodra, rúnákat neked kell kovácsolni-kovácsoltatni, időnként találsz olyan kacatokat, amiről nem lehet tudni, hogy az mire lesz jó (Wade mester), az NPC-k közlékenysége is kevesebb, de ezek között bugra nem emlékszem
  • Hegyirabló #17628
    Bugos az Awakening. Nem kicsit, nagyon.
  • Hegyirabló #17627
    Nem is tudom mi lenne ezzel a fórummal, ha Fantusz nem lenne. Lenyűgöző a tárgyi tudásod a DAO-val kapcsolatban.

Köszönöm a segítséget!
  • Fantusz
    A meteorból kovácsolt kardot (Csillagagyar) nem lehetett emlékeim szerint átvinni az Awakeningbe, a másik oldalon viszont voltak olyan cuccok, amik automatikusan feljavultak (pl. Wade mesteri sárkánypáncél szettje).
    Jó fegyverekből, páncélokból nem lesz hiány, ha figyelmesen játszol több szetted lesz, mint, amit használni tudtok, a csatlakozó társakon is elfogadható minőségű darabok vannak.
    A végső csata egy viszonylag hosszú küldetés lesz, de visszagondolva nem volt igazán zavaró, hogy nem lehetett elhagyni a pályát.
    Inkább a játék középső szakaszában volt néhány helyszín, ahová érdemes volt felkészülve belépni, mert onnan is csak előre vezetett út, nem lehetett visszafordulni.
    Az elf területen bolyongva nincs gond addig, amíg a bányába nem léptek be, onnan viszont csak előre lehet tovább menni, s van egy bug esélyes rész is (mentés a belépés előtti területről).
    A törpe kotorék csatlakozása után is rémlik valami hosszabb alagút-mászási akció, nem emlékszem onnan ki lehet-e jönni (valószínűleg nem), s a Feketemocsári kalandban is van egy zárt rész (Enyészet).
    Rád van bízva milyen sorrendben járod végig ezeket a helyszíneket, egy alap csapatod már az erődbe érkezéskor megvan (Oghren, Anders, és az íjász), az újabb tagok a csatlakozás előtt kötelezően melletted lesznek bizonyos ideig, inkább ilyen estekben érdemes arra készülni, hogy a lineáris pályán végig tudjatok menni, ne ürüljön ki félúton a hátizsák.
  • Hegyirabló #17625
    Köszi!

Közben sajnos olvastam ezt itt a fórumon.

Mit tudsz/tudtok tanácsolni az Awakenings végigjátszásához? Azt olvastam, hogy egy idő után lineáris, nem lehet visszamenni régebbi helyszínekre. Honnantól kell erre figyelnem? Meg bármi más tanács is jól jön. Harcos karakterrel vagyok, 23 szintű.
  • genndy
    Nem minden (különleges) tárgy kerül át, csak aminek megvan az Awakeninges verziója is.
  • Hegyirabló #17623
    Elkezdtem végre az Awakeningset. Minden szép és jó, de eltűnt a kardom. Miért van ez?
  • Sith
    Ettől függetlenül megkereshetnéd az exe-t a játék könyvtárában, jobb klikk küldés asztal parancsikon és meg is van oldva a probléma
  • Hegyirabló #17621
    Egy szóval sem írtam, hogy eltűntette. Azt írtam, hogy az eddigi parancsikonnal nem indul a játék.
  • genndy
    Keresd ki kézzel az exe-t. Olyan nincs hogy azt eltüntette.
  • Hegyirabló #17619
    Helló!

Eddig valahogy elkerülte a figyelmemet, hogy létezik 1.05 patch is a játékhoz. Ezért szépen feltettem, s az update oly' jól sikerült, hogy azóta nem tudom elindítani a játékot a parancsikonjával. El lehet ugyan indítani közvetlenül a DVD-ről, de idegesítő.

Tud valaki valamit erre?
  • PiszkosFred
    Huh, lehet, hogy linket nem tudok már, de előtúrom azt a modot valamelyik vinyóról, és ahhoz adok egy linket. Nagyon régen szedtem le, és meg nem mondom már, hogy mi volt a neve. :)
  • Fantusz
    Respecialization addon hasznos modocska, át is vitték a lényegét az Awakeningbe, és a DA2-be.
    Túlzásba nem szabad esni vele, de azzal nem rontod el a játékélményt, ha minden karakteredet a csatlakozás után a kívánalmaknak megfelelő irányba állítasz.
    Bosszantó tudott lenni, amikor a csatlakozó hősöknek olyan képességeket adott a gép, ami a játékos, de még az adott NPC számára is haszontalan volt.
    Lotheringben ott van Leliana, aki már 6-os, 7-es szinten csatlakozik, tehát nincs túl sok kiosztott pontja, de azok hová is kerültek?
    Szét vannak szórva, íjász, tolvaj, bicskás besurranó - a játék történetből kiderül, hogy alapvetően íjászatra szánták (egyedi íj, amit csak ő használhat), de sokaknál - így nálam is - dualos szerencsevadász lett, s nagyon jól jönnek azok a bónusz pontok, amelyeket az íjaszatról le lehet venni.
    Zevran nehezen kedvelhető figura, s nem csak a természete miatt, nála aztán valóban szét vannak szórva a képességpontok, harcban gyenge,s meglepő módon szerencsevadász létére zárakat sem tud hatékonyan kinyitni.
    Morrigan alakváltó képessége a játékosok többségénél nem jött be, s abban igazad van, hogy faramuci helyzetet teremt, ha a specializációt lecseréled (ez így van a többi karakter esetében is), mert a párbeszédek maradnak, Morrigan akkor is az alakváltásról beszél, ha gyógyítóvá változtattad, Leliana a bárdok rejtelmes éleréről mesél (bár hozzá illik a bérgyilkos spec is)
    Wynne a másik karakter, akit nagyon el tud rontani a gép, különösen, ha hagyod, hogy sok szintet lépjen meg a csapaton kívül... ő, vagy Morrigan, de nem árt minél hamarabb egy gyógyító a harcosok mögé.
  • genndy
    Na ahhoz az archoz adhatnál egy linket, mert nekem még nem sikerült megtalálnom azt az intrós arcot, amire rámondanám hogy ez az igazi
    Morriganhez ugyanezügyben szintén jöhet tipp :)
  • b-type
    Nem néztem, mert nekem tényleg csak a hangulat kell, viszont mivel a párbeszédek karakter jellemzőek, fura lenne Morrigan-ból Wynne-t csinálni :))
  • PiszkosFred
    Ha már mod, akkor ott a respecc gyűrű, amellyel a társakat is újra "kalibrálhatod", így akár Morriganból is csinálhat robi3 healert, így aztán tényleg azt visz magával, akit akar a maradék két slotban.

Bár Leli nélkül (modolva az intrós archoz) el nem tudom képzelni, valahogy mindig ott bambult a partyban, akárhányszor is játszottam végig.
  • b-type
    a kutyát berakhatod egy moddal a meglévő csapat mellé, ha kifekszik a főhős kifekszik a kutya is...cheat természetesen, pláne hogy akkor küldöd-hívod amikor akarod, azaz ha párszor lesérül, elküldöd, és full gyógyultan hívhatod vissza.
    DE(!) ezzel nem kell élni és kész, nálam alap ez a mod, mert nekem így van meg a hangulat...kell a egy kutya.
    Többi ízlés szerint, természetesen a + karakter miatt, nehezebb fokozaton érdemes játszani.