18612

Dragon Age banner kép
Megrendelhető magyarul: 576KBYTE és a CD GALAXIS

Ha a patch után nem indulna, KATTINTS IDE

| SPECIALIZÁLÓDÁS | AJÁNDÉKOK |
  • DeDy
    Üdv.
    Valaki megtudná mondani hogy mely dlc-k. kaptak fordítást, illetve kiegészítők?
    Kipróbálnám magyarul, de csak azokkal a kiegészítésekkel amelyekhez van magyar felirat is.
  • Zoru
    Hy all. Kulfoldon elek es miutan megszereztem a dragon age elso reszet (PS3), utanna tadttam csak meg hogy othon megjelent magyar nyelven az alap jatek es a kiegeszito is. Fogalmazzunk ugy hogy herotom van az angoltol es nincs e valakinek valamiljen otlete hogy hogy tudnam beszerezni a magyar verziot itt kint, esetleg jelent e meg oljan verzio amiben van nyelvvalasztasi lehetoseg (ultimate edition?). Illetve ha akad oljan aki szivesen megvalna a sajatjatol (Dragon Age Vervonalak+Eszmeles PS3-ra) aszt megkoszonnem, a reszleteket privatba megbeszeljuk de csak komoly erdeklodoket varok.
  • dregnarr1 #17570
    Nem muszáj Originból indítani a játékot egyébként, az csak afféle letöltési lehetőségként funkcionál. Ha a bioware accountodba regisztrálva vannak a DLC-k, akkor automatikusan meg kell, hogy jelenjenek a játékban. Ha nem töltötted le őket külön előre a bioware oldalról, akkor ingame ajánlja ezt fel a főmenü megfelelő almenüjében.
  • Prince23
    Origin. De mikor vettem a DLC-ket hozzá, akkor még nem létezett az Origin, és a DLC-k is működtek.
  • genndy
    Hibaüzenet, kép róla, melyik DLC, dobozos vagy Steames, sima vagy Ultimate...
    Tudod, könnyebb segíteni, ha van infó is a hibáról...
  • Prince23
    Nekem nem akarja feltelepíteni a DLC-ket, hibát ír ki állandóan. Mi lehet a gond? már néztem a dao updater-t is, de ott is hibát jelez mikor kiválasztom a fájlokat hogy telepítse (manuális)
  • adler741
    Köszi most készülök ujrajátszani megint, anno kb 120 órát toltam bele dlc-kel.
  • genndy
    Normál esetben a végefőcím alatt. De asszem menüből is választhatod (Credits vagy Készítők lesz gondolom).
  • adler741
    Nem tudja valaki ez a zene melyik részén hallható játékban?
  • adler741
    Én is a második résszel játszom most hagytam abba a felénél(.
    Valahogy az a hangulat nem jön át mint az első résznél,egy jo kis zene:

http://www.youtube.com/watch?v=5h64wglmemQ

• dregnarr1 #17562
    A második résszel játszom, és ezzel a qunari-változás témával kapcsolatban leltem infóra a játékban.

Megemlítik, hogy vannak olyan qunari (faj) egyedek is, akik nem születnek szarvval, vagy ilyen-olyan okból megválnak tőle (szándékosan, vagy büntetésből). A Beresaad frakció (a Qun vallás őrzői), ahova Sten is tartozott, nagy részben szarvtalanokból áll, egyrészt azért, mert a szarvtalanokra különlegesként tekint a saját népük, másrészt így könnyebben vegyülhetnek a tömegben, kevésbé félelmetesek.

Egyébként a Mark of the Assassin DLC-ben zajló beszélgetésekből kiderül, hogy a qunari nem csak egy konkrét faj, hanem a vallás alá tartozók gyűjtőneve (jelentése: "people of the Qun"), dwarf, elf, bárki lehet qunari.
  • gerey
    off lesz, de folytatva a gondolatmenetedet:
    Viszont a Witcher-t imádja a nép, most adták ki a moding toolt is.
    A D3 fogadtatása kicsit vegyesre sikeredett, sokan letették a játékot, még nem sikerült felnőnie a túl magas elvárásokhoz, amit az előző részek miatt támasztottak vele szemben.

Plusz amit kaptunk egy sima kiadáshoz (Witcher 2), olyat az EA még Collectors Ed-hez sem ad...
    Meg minden DLC ingyen, plusz EE-re való frissítés ingyen, és agyfaszt sem kell kapni a DRM-től.

Ami a Dragon age-t illeti, az első rész kedvenceim között van, viszont a második részt és a ME3-t is megvettem fanboyságból első nap, és engem zavart az egyszerűsítés ("butítás"). Szóval bármit ígérnek akkora elvárásaim már nincsenek, mint anno a DA2 előtt. Hiszen amit eddig halottam róla az a frostbite engine, meg ötletek merítése a skyrimból, elvileg ősszel megjelenik, ehhez képest a címen, meg ezeken kívül kb. nulla info. Majd talán az E3-n, de valszeg ezt még megveszem 1st day, de azért remélem a Dead space 3 féle mikro tranzakció kimarad...
  • Although
    Nem egyszerű ez, pont az EA kapcsán van két cég a Bioware és a Funcom. Mindkettőt meg akarták venni, a funcom beintett nekik. Most épp súlyos gondjaik vannak. Az EA is szar évet zárt de ők túlélik és vele a Bioware is. A funcom nem biztos. Hiába mondta a funcom élő legendája Ragnar, mi akkor se fogunk lila elfeket gyártani, csináljuk azt ami szerintünk a forradalom. De hiába csináltak egy zseniális Secret world-ot, ötvözve az rp-t a kalandjátékkal. Rengeteg fejtörővel, minőségi cucc. Kevesen kíváncsiak rá. Egy kis cég nem tud túlélni ilyen dolgokat egy nagy meg igen. Gyakorlatilag a CD projekt maradt már szinte csak. Viszont pl a két witcherből ment el 5 millió kb., miközben a diablo 3 több mint 10 millió volt csak pc-n.
  • mooo
    Az EA "tönkretesz" mindent amihez hozzányúl...Azért raktam macskakörömbe,mert nekem így is tetszenek a játékaik Dragon Age 2 is,de mindegyik folytatáson érezni a butulást,ami 100%,hogy a EA miatt van...Ráadásul ez a dlc lehúzás amit csinálnak,meg hogy az új játékaik nem jelennek meg steamen engem annyira felbosszantott,hogy amíg így csinálják én nem veszek EA játékot.
  • Although
    Nem feltétlen. A DA:O-t lehet úgy tekinteni mint egy régi, nagy múltú cég utolsó igazi ajándéka a régi rajongóknak. Végiggondolva és olvasva pár szakcikket, mikor kijött akkor is úgy gondolkodtak egyes portálok valószínű már nem éri meg ilyen műgonddal elkészíteni egy játékot mint azt a Bioware tette a DA:O-val. 5 évig készült, ha jól emlékszem. Ezt ma senki nem vállalja be.
    A DA2 meg 2 évig se talán ebből lehet következtetni azért pár dolgot. Egy biztos a Mass Effect 3-ig bezárva a Bioware eszméletlen tehetséges még a történetgyártásba, karakterkészítésben. Habár a Mass Effect 3 szinte már csak egy quake klón. Vannak helyek ahol körbe körbe szaladgálva végtelen ammot felszedegetve kell irtani a népet. Szóval idő még az EA tönkreteszi ezt a bandát teljesen :D
    Van egy másik vonzata is pár hónapja olvastam egy cikket Mazurkával és volt egy rész ahol mondta az EA előtt, voltak terveink, és mindig gondolkodtunk mi az amit meg tudunk csinálni belőle nektek. Most meg, mindent meg tudunk csinálni amit tervezünk, és ez csodálatos. Ez jó vagy rossz, ez már egyéni mérlegelés a játékosok részéről. Persze az is info hogy Ray Mazurka kilépett.
  • dregnarr1 #17557
    Sehol nem írtam, hogy viszont akarom látni, de ahogy az Awakeningben és a DLC-kben is lehetett importálni a karaktert, nem ismervén a DA2 történetét, az előbbiekből feltételeztem, hogy maga a karakter is átkerülhet az import során, ezért is kérdeztem rá, mert kilógott a lóláb.

Az Awakeningben is már sajnos csak akkor pofázhatunk a társakkal, ha konkrétan akarnak valamit (vagy triggerelt helyszín, vagy repu-szint elérése), szomorú.
    Az első részben is sok buzi volt egyébként, Zevran is az volt pl, de ha jól emlékszem, akkor az elején még akár Alistairre is rá lehetett mászni, bár ő nem erőltette állandóan.

Olvastam, hogy DA2 sokkal akcióközpontúbb (a társalgások kivétele is ezt bizonyíthatja), viszont így meg még érdekesebb olvasni, hogy legalább annyi játékidővel rendelkezik, mint az első rséz.
  • Fantusz
    DA2 főkaraktere csak ember lehet, törpe, elf nem választható.
    Férfi, vagy nő, mágus, vagy harcos, szerencsevadász, s alakíthatsz a pofiján, de nem tudom miért akarod az Origins főkarakterét viszont látni - ez egy másik személy.

Nem szeretnék vitába keveredni a karakterek kidolgozása kapcsán (sem), tiszteletben tartom, ha más véleményen van valaki, de ettől még az enyém marad az, hogy a DA2 karaktereinek kidolgozása sokkal sekélyebb, mint az Originsben.
    Ennek egyik oka lehet, hogy a DA2 néhány hónap alatt készült el, az Origins 5év.
    Nem állítom, hogy a második rész karakterei nem egyéniségek, de ott inkább lettek sablonosak, mint az Origins csapattagjai, a buzulós vonalat meg igazán kifelejthetnék a készítők.
    A DA2-ben csak akkor lehet csevegni a csapattaggal, ha nyűgje-baja van (személyes küldetés), jellemben semmit nem változnak, és aránytalanul magas a homokosok száma.
    Nagyon vékony az a mezsgye, ami a barátságot elválasztja a buzulástól, ha egyneműekről van szó - ez nagyon nem tetszett
  • dregnarr1 #17555
    Ez az, köszi.
  • BryceHUN
    Természetesen a DA2-ben is meg lehet változtatni a karakter kinézetét, így újra kreálhatod régi karakteredet, ha azt akarod.

Csak a döntéseidet importálja át a DA2, a régi karaktered kinézet értelemszerűen nem.
  • dregnarr1 #17553
    A lényeg, hogy ha importálok, akkor az új karaktert megalkothatom-e, vagy akkor a Warden kinézetét kapja az új főszereplő?
  • JethroHUN
    Az importált mentés DA2-ben szinte semmit nem számít, alig 1-2 sornyi szöveget. Anders tesz említést a Wardenről, azt hiszem (lehet) Isabella is. Illetve, attól függően, h Behlen-t vagy Harrowmont támogattad lesz benne +egy semmitmondó küldetés. (csak pár törpént kell levágni és kész, fél perc)
  • dregnarr1 #17551
    Hm.. akkor a karakterimportálásnál úgymond csak a megtörtént eseményeket kell igazából importálni? Ilyenkor a DA2-es karakter ugyanúgy fog kinézni és ugyanolyan képességekkel fog rendelkezni, egyszerűen csak mást játszik el, vagy új karaktert lehet alkotni?

Szerintem az első rész társai sem voltak sablonosak (az alap motívációjuktól eltekintve, de az sehol máshol sem igazán lehet más), például Leliana, Wynne vagy Morrigan is mindig több szempontot tekintettek maguk előtt, ha mérlegelni kellett. Persze lehet a második részben még jobbak lesznek, de engem az elsőben sem zavartak, KotOR szintet simán hozzák.
  • SötétBarom
    A második részben teljesen más a főszereplő, a sztorinak szinte semmi köze az első részhez.
  • BryceHUN
    "karakterek nincsenek olyan mélységig kidolgozva, mint az Origins-ben"
    Minden csak nézőpont kérdése. Az Origins karaktereivel a legnagyobb probléma az volt, hogy "dark fantasy" létére a játékban szinte(!) csak "fekete-fehér" karakterek voltak.
    A DA2-ben már egy fokkal javultak a dolgok, elég megnézni a csapatársainkat: Van itt Szexuális pillangó, Rabszolga, Renegát mágus, Dilis elf, és egy vallási fanatikus is. Természetesen ezek is sablonosak (ahogy mostanában az egész fantasy műfaj), de már inkább egy dark fantasy érzetét keltik bennem, mint az 1. rész csapattársai. Ettől még nem lesznek rosszak az Origins karakterei, mégis a DA2 ebben az egy dologban képes volt javulni.

Javíts ki ha tévedek, de nekem úgy rémlik, hogy az Origins-ben is volt szó a szarvas kúnáriakról. Az hogy Sten-nek (most már Arishok), miért nincs az jó kérdés. Én még azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy a 3. részben megmagyarázzák, hogy azért nincs szarva, mert ember volt az anyja. Az tudjuk, hogy egy ember-elf románcból ember gyerek születik, de egy ember-kúnári kapcsolat végtermékéről semmit nem tudunk.
    Ettől eltekintve, a DA2 dizájnja nekem sem tetszett.

Lehet hogy egy kib*szott Nostradamus vagyok, de én tudtam, hogy nem fogják ez ellőni/kiegészíteni a 2. részben. A WH-ban történtek a Wardennel történtek meg, így várható volt, hogy ha a DA2 nem az ő történetét viszi tovább, akkor csak a "nagy egészben" (= DA3) lesz szerepe.
  • dregnarr1 #17548
    Tehát ha a WH végén átléptünk a portálon, akkor a DA2-t már úgy kezdjük, hogy át vagyunk lépve?
  • Fantusz
    A DA2 története az ostagari vereség utáni káosszal kezdődik, az importált mentések jelentősége kimerül abban, hogy néhány jelentéktelen párbeszédben utalnak a Kamarásra.
    A DA2 az Origins sikerét meglovagolva, nagyon gyorsan, néhány hónap alatt készült, a karakterek nincsenek olyan mélységig kidolgozva, mint az Origins-ben
    Lesznek NPC-k, akik az Origins-ből ismerősek, de fölösleges tőlük valami pluszt is várni, nem fognak nosztalgiázni.
    Az arcokat picit átszabták, amivel alapvetően nekem nem volt bajom, de az nagyon nem tetszett, ahogy a kúnáriakkal elbántak.
    A kúnári az Origins-ben egy humanoid félóriás, érdekes kultúrával, aminek csak a töredékébe nyerhetünk betekintést Sten révén.
    A DA2-ben jelenlévő kúnáriak démon szerű lények, szarvval a fejükön, karommal a kezükön, s bár a történet végére kiderül, hogy mit keresnek a városban, sokáig érthetetlen, hogy miért tart lezárva maroknyi démon egy egész városrészt.

A DA2 is megér egy, esetleg két végigjátszást, nem rossz a játék, de az Origins szintjét nálam meg sem tudta közelíteni, nekem hiányoznak azok az apróságok, amelyektől lehet mások örömmel szabadultak meg (pl. szabad párbeszédek)
  • SötétBarom
    Konkrétan az Eluvian elég in your face jelleggel van jelen a DA2-ben... :D
  • dregnarr1 #17545
    Értem, köszönöm.

Az zavart meg, hogy a külön játszható DLC-ket Origin-esként említi, így azt feltételeztem, hogy az Awakening minden ilyen DLC után játszódik és került forgalomba. GoA-ba és Witch Hunt-ba sikerült sima Origins-t importálni, így igazából csak akkor kezdett kicsit fura lenni, mikor GoA és WH karakterlapján is ott voltak az Awakening-es új képességek és specializációk, de ezt betudtam annak, hogy a többi mod mellett az Awakening-et is betöltötte a háttérbe, ha esetleg valaki onnan hozna mentést.
    Visszatöltöttem a post-champaign mentést Origins-ből, aztán elkezdtem Awakening-et, a DLC-ket meg akkor újrajátszom a végén.

Mégegyszer köszönöm!

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    A megoldás és válasz után kutatva belefutottam pár kommentbe, ahol írták, hogy DA2-ben egyáltalán nem is foglalkoznak ezzel a WH-s szállal.. érdekes, mert egyrészt ugye izgalmas cliffhanger volt a WH végén (az elf könyv mellett mi az az ajándék, amit még hátrahagyott nekünk Morrigan), illetve ha a hős átlép a portálon, akkor mi lesz vele, és ez miért nincs hatással a DA2-re)

Na mindegy, egyelőre ez még a jövő zenéje.
  • ferenc001
    Nem csak hogy utána játszódik, de "visszafelé" tudtommal nem is lehet importálni. Egyszer megpróbáltam, a Witch Hunt után a Golems of Amgarrakba próbáltam importálni, azt hiszem, de nem is ismerte fel a Witch Huntos mentést, csak azokat, amik a GoA előtt játszódnak (Origins, Awakening).
    Ahogy a kolléga alant írta, az Awakening a Witch Hunt történesei előtt játszódik, pontosabban az Origins után és összes többi külön sztoris DLC előtt, tehát csak az Originsben történt események jelennek meg az Awakeningben, a Witch Huntosak; hogy beléptél a portálba, megölted Morrigant, stb., nem (érthető, hiszen megjelenésben az Awakening jóval korábbi, mint a Witch Hunt, vagy többi ahhoz hasonló, és visszafelé nem tették kompatibilissé, plusz borítaná az idővonalat). A Witch Hunt a legutolsó Origins kiegészítő, kronológiailag is utolsó tehát (a DA2-t leszámítva persze). Tehát megjelenési sorrendben kell kijátszani a DLC-ket, feltéve ha minden importálós DLC meg akarsz csinálni, a sorrend már szerepel, meg igazából az is, amit leírtam, csak én hosszabbra eresztettem a mondanivalóm :D
  • BryceHUN
    A Witch Hunt az Awakening után játszódik.

Ebben a sorrendben érdemes importálni:
    DA: Origins -> Awakening -> Golems of Agmarrak -> Witch Hunt -> Dragon Age 2
  • dregnarr1 #17542
    végigjátszottam Origins-t és az összes DLC-t, a Witch Hunt-ot is.

kérdésem lenne:

Bár lehetett importálni karaktert, valamiért a románc opciók a végső beszélgetésnél nem voltak aktívak. Nem tudom, hogy Awakeningben ez a szál mennyire lesz tárgyalva -olvasva az egyik befejezést (portálon való átlépés), szerintem erről szólhat-, de eléggé érdekelne, hogy van-e befolyása az Awakening-re annak, hogy végigjátszottam ezt a kis DLC-t annak elkezdése előtt (vagyis Origins+Witch Hunt save file-t importáltam).

A Witch Hunt végén hozott döntések visszaköszönnek az Awakening-ben? Elég importálnom a sima "Origins" mentést ahhoz, hogy az Awakeningben minden történést és párbeszéd opciót elérjek, vagy próbáljam meg valahogy importálni rendesen az új mentést, hogy folytathassam a karaktert Witch Hunt-os "tudással"?

Nagyon érdekes lett a DLC vége, így semmiképpen sem akarok olyan karakterrel menni, amelyikkel nem az alap játékban meghozott történések folytatódnak.

Bónusz:

Mi lesz, ha átlépünk a portálon? Awakeningben ez nem történik meg?
  • dregnarr1 #17541
    Elvileg a fatörzsben van, ott a remete mellett.
    Egyébként ha nem tudsz mire cserélni vele és nem akarod megölni (csak kényszerből tetted), akkor érdemes később visszajönni, mondjuk egy másik Dalish küldetés befejezése után, ahol az erdőben eltűnt asszonyt kell megtalálni, utána már mehetsz a remetéhez.
  • dew8
    valaki tudna segíteni? az erdőben van egy remete akitől a makkot szeretném megszerezni ha megölöm nem találom a makkot hol lehet? valaki megtalálta? cserélni meg nem tudok mit cserélni vele sajnos ha valaki akár erre tudna ötletet minél gyorsabban megköszönném!!
  • Fantusz
    A DAO figyelős játék.
    A bal oldali Ctrl billentyű lenyomásával láthatóvá válnak a környék rejtett objektumai, amit ajánlott gyakran használni, különben nagyon sok rejtett mellékküldetés mellett elsétál a játékos.
    A kódexet is értdemes megnézni, milyen új bejegyzések kerültek bele, vannak küldetéshez is bejegyzések.
    Nem egy akciójátékról van szó, a párbeszédek is fontosak.
    Az főküldetéseknél is vannak választási lehetőségek, ezek között a mágus-templárus amelyeknek lehetnek később is következményei.

Wynne a gyerekeket védelmezi a toronyban, s a felbukkanó hősünkkel szemben igencsak hűvösen viselkedik, ráadásul Morrigan is beugat, ha velünk van, s ha a boszinak próbálunk megfelelni, esélyünk van rá, hogy a spirit healerünket még az előtt elveszítjük, hogy csatlakozott volna hozzánk. A végső csatában mindegy, hogy a templopmosok, vagy a varázslók csatlakoztak hozzánk, de a mágusok nélkül kénytelenek leszünk gonoszkodni: Connor csak a mágusok segítségével menthető meg áldozatok nélkül.
    A mágusokat el lehet veszíteni úgy is, hogy nem használja a játékos Adralla litániáját a megfelelő pillanatokban ( erre Wynne figyelmeztet)
  • dregnarr1 #17538
    Ismét, nem az a baj, hogy én nem tudok róla, hanem hogy a karakterrel csak igen közvetetten közlik (vendor NPC pletykálja).
  • gerey
    Most nem emlékszem pontosan, hogy a kódex említi-e, de a térkép egyértelműen mutatja, ahogy a darkspawn eléri Lotheringet, plusz ha ráviszed az egeret ki is írja.
  • dregnarr1 #17536
    Nem az zavar, hogy nem mehetek vissza, hanem hogy a játék utólag nem foglalkozik a dologgal, mintha kivágtak volna egy történeti részt a játékból. Egy 20 másodperces átvezető, vagy egy pár mondatos "mind meghalunk, mert már odáig elértek a lények!" vészmadár NPC is elég lett volna, mert bár a játékos (jelen esetben én) az UI-ról meg a hallott dolgokról következtetni tud, a karakterek szempontjából nincs körbejárva a téma.
    Olyan, mintha egy regényből kitéptek volna 2 oldalt; tramaturgiai hiba a történetvezetésben.
    Mindegy, ezt még elnézem, de remélem több ilyen nem lesz:)
  • genndy
    Erre egyébként elég sokat célozgatnak (jaj, jönnek az éjfattyak, mi lesz velünk, jaj), de sajnos tényleg nem egyértelmű, hogy ha elmész onnan akkor Lotheringnek annyi.
    Ha nagyon zavar, töltsd vissza még a Lotheringes állásodat.
  • Fantusz
    Lothering megsemmisülése ellen nem tehetsz semmit, ha jól emlékszem, Denerimben lesz mellékküldetés a menekültek megmentésére, bár elég komolytalan.
    Lotheringben van két csapattag jelölt (Lelinana, Sten), és néhány melléküldetéssel szerezhetsz némi zsebpénzt, a falu megsemmisül az első csoport beszervezésnek végeztével.
    Főkarakternek az egyik leghasznosabb képessége lehet a befolyásolás, vannak küldetések, amelyeknél a meggyőzés, vagy megfélelmlítés a megoldás kulcsa.
  • dregnarr1 #17533
    Újabb érdekességek.. hm.. egyrészt, van pár quest, ami még mindig 'current quest'-ek közt van jelölve, de vagy nem áll velem szóba az NPC, vagy már nem lehetséges a teljesítése.

A másik, hogy valami bejátszás, vagy esemény kimaradhatott nálam, ugyanis miután végeztem az erdei elfes történettel, már azt láttam a térképen, hogy Loithering nem elérhető, a hozzá tartozó küldetésekhez meg az van írva, hogy a darkspawn invázió megsemmisítette... ehm, ok? Valami bejátszás, vagy egy vándor-NPC vagy hasonló igazán üzenhetett volna is a karaktereknek....