Dragon Age

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

A második résszel játszom, és ezzel a qunari-változás témával kapcsolatban leltem infóra a játékban.

Megemlítik, hogy vannak olyan qunari (faj) egyedek is, akik nem születnek szarvval, vagy ilyen-olyan okból megválnak tõle (szándékosan, vagy büntetésbõl). A Beresaad frakció (a Qun vallás õrzõi), ahova Sten is tartozott, nagy részben szarvtalanokból áll, egyrészt azért, mert a szarvtalanokra különlegesként tekint a saját népük, másrészt így könnyebben vegyülhetnek a tömegben, kevésbé félelmetesek.

Egyébként a Mark of the Assassin DLC-ben zajló beszélgetésekbõl kiderül, hogy a qunari nem csak egy konkrét faj, hanem a vallás alá tartozók gyûjtõneve (jelentése: "people of the Qun"), dwarf, elf, bárki lehet qunari.

gerey
off lesz, de folytatva a gondolatmenetedet:
Viszont a Witcher-t imádja a nép, most adták ki a moding toolt is.
A D3 fogadtatása kicsit vegyesre sikeredett, sokan letették a játékot, még nem sikerült felnõnie a túl magas elvárásokhoz, amit az elõzõ részek miatt támasztottak vele szemben.

Plusz amit kaptunk egy sima kiadáshoz (Witcher 2), olyat az EA még Collectors Ed-hez sem ad...
Meg minden DLC ingyen, plusz EE-re való frissítés ingyen, és agyfaszt sem kell kapni a DRM-tõl.

Ami a Dragon age-t illeti, az elsõ rész kedvenceim között van, viszont a második részt és a ME3-t is megvettem fanboyságból elsõ nap, és engem zavart az egyszerûsítés ("butítás"). Szóval bármit ígérnek akkora elvárásaim már nincsenek, mint anno a DA2 elõtt. Hiszen amit eddig halottam róla az a frostbite engine, meg ötletek merítése a skyrimból, elvileg õsszel megjelenik, ehhez képest a címen, meg ezeken kívül kb. nulla info. Majd talán az E3-n, de valszeg ezt még megveszem 1st day, de azért remélem a Dead space 3 féle mikro tranzakció kimarad...

Nem egyszerû ez, pont az EA kapcsán van két cég a Bioware és a Funcom. Mindkettõt meg akarták venni, a funcom beintett nekik. Most épp súlyos gondjaik vannak. Az EA is szar évet zárt de õk túlélik és vele a Bioware is. A funcom nem biztos. Hiába mondta a funcom élõ legendája Ragnar, mi akkor se fogunk lila elfeket gyártani, csináljuk azt ami szerintünk a forradalom. De hiába csináltak egy zseniális Secret world-ot, ötvözve az rp-t a kalandjátékkal. Rengeteg fejtörõvel, minõségi cucc. Kevesen kíváncsiak rá. Egy kis cég nem tud túlélni ilyen dolgokat egy nagy meg igen. Gyakorlatilag a CD projekt maradt már szinte csak. Viszont pl a két witcherbõl ment el 5 millió kb., miközben a diablo 3 több mint 10 millió volt csak pc-n.

mooo
Az EA "tönkretesz" mindent amihez hozzányúl...Azért raktam macskakörömbe,mert nekem így is tetszenek a játékaik Dragon Age 2 is,de mindegyik folytatáson érezni a butulást,ami 100%,hogy a EA miatt van...Ráadásul ez a dlc lehúzás amit csinálnak,meg hogy az új játékaik nem jelennek meg steamen engem annyira felbosszantott,hogy amíg így csinálják én nem veszek EA játékot.
Nem feltétlen. A DA😮-t lehet úgy tekinteni mint egy régi, nagy múltú cég utolsó igazi ajándéka a régi rajongóknak. Végiggondolva és olvasva pár szakcikket, mikor kijött akkor is úgy gondolkodtak egyes portálok valószínû már nem éri meg ilyen mûgonddal elkészíteni egy játékot mint azt a Bioware tette a DA😮-val. 5 évig készült, ha jól emlékszem. Ezt ma senki nem vállalja be.
A DA2 meg 2 évig se talán ebbõl lehet következtetni azért pár dolgot. Egy biztos a Mass Effect 3-ig bezárva a Bioware eszméletlen tehetséges még a történetgyártásba, karakterkészítésben. Habár a Mass Effect 3 szinte már csak egy quake klón. Vannak helyek ahol körbe körbe szaladgálva végtelen ammot felszedegetve kell irtani a népet. Szóval idõ még az EA tönkreteszi ezt a bandát teljesen 😄
Van egy másik vonzata is pár hónapja olvastam egy cikket Mazurkával és volt egy rész ahol mondta az EA elõtt, voltak terveink, és mindig gondolkodtunk mi az amit meg tudunk csinálni belõle nektek. Most meg, mindent meg tudunk csinálni amit tervezünk, és ez csodálatos. Ez jó vagy rossz, ez már egyéni mérlegelés a játékosok részérõl. Persze az is info hogy Ray Mazurka kilépett.

Sehol nem írtam, hogy viszont akarom látni, de ahogy az Awakeningben és a DLC-kben is lehetett importálni a karaktert, nem ismervén a DA2 történetét, az elõbbiekbõl feltételeztem, hogy maga a karakter is átkerülhet az import során, ezért is kérdeztem rá, mert kilógott a lóláb.

Az Awakeningben is már sajnos csak akkor pofázhatunk a társakkal, ha konkrétan akarnak valamit (vagy triggerelt helyszín, vagy repu-szint elérése), szomorú.
Az elsõ részben is sok buzi volt egyébként, Zevran is az volt pl, de ha jól emlékszem, akkor az elején még akár Alistairre is rá lehetett mászni, bár õ nem erõltette állandóan.

Olvastam, hogy DA2 sokkal akcióközpontúbb (a társalgások kivétele is ezt bizonyíthatja), viszont így meg még érdekesebb olvasni, hogy legalább annyi játékidõvel rendelkezik, mint az elsõ rséz.

Fantusz
DA2 fõkaraktere csak ember lehet, törpe, elf nem választható.
Férfi, vagy nõ, mágus, vagy harcos, szerencsevadász, s alakíthatsz a pofiján, de nem tudom miért akarod az Origins fõkarakterét viszont látni - ez egy másik személy.

Nem szeretnék vitába keveredni a karakterek kidolgozása kapcsán (sem), tiszteletben tartom, ha más véleményen van valaki, de ettõl még az enyém marad az, hogy a DA2 karaktereinek kidolgozása sokkal sekélyebb, mint az Originsben.
Ennek egyik oka lehet, hogy a DA2 néhány hónap alatt készült el, az Origins 5év.
Nem állítom, hogy a második rész karakterei nem egyéniségek, de ott inkább lettek sablonosak, mint az Origins csapattagjai, a buzulós vonalat meg igazán kifelejthetnék a készítõk.
A DA2-ben csak akkor lehet csevegni a csapattaggal, ha nyûgje-baja van (személyes küldetés), jellemben semmit nem változnak, és aránytalanul magas a homokosok száma.
Nagyon vékony az a mezsgye, ami a barátságot elválasztja a buzulástól, ha egynemûekrõl van szó - ez nagyon nem tetszett

Ez az, köszi.

Természetesen a DA2-ben is meg lehet változtatni a karakter kinézetét, így újra kreálhatod régi karakteredet, ha azt akarod.

Csak a döntéseidet importálja át a DA2, a régi karaktered kinézet értelemszerûen nem.
A lényeg, hogy ha importálok, akkor az új karaktert megalkothatom-e, vagy akkor a Warden kinézetét kapja az új fõszereplõ?

JethroHUN
Az importált mentés DA2-ben szinte semmit nem számít, alig 1-2 sornyi szöveget. Anders tesz említést a Wardenrõl, azt hiszem (lehet) Isabella is. Illetve, attól függõen, h Behlen-t vagy Harrowmont támogattad lesz benne +egy semmitmondó küldetés. (csak pár törpént kell levágni és kész, fél perc)

Don't need to be accurate, just shoot more bullets!

Hm.. akkor a karakterimportálásnál úgymond csak a megtörtént eseményeket kell igazából importálni? Ilyenkor a DA2-es karakter ugyanúgy fog kinézni és ugyanolyan képességekkel fog rendelkezni, egyszerûen csak mást játszik el, vagy új karaktert lehet alkotni?

Szerintem az elsõ rész társai sem voltak sablonosak (az alap motívációjuktól eltekintve, de az sehol máshol sem igazán lehet más), például Leliana, Wynne vagy Morrigan is mindig több szempontot tekintettek maguk elõtt, ha mérlegelni kellett. Persze lehet a második részben még jobbak lesznek, de engem az elsõben sem zavartak, KotOR szintet simán hozzák.

SötétBarom
A második részben teljesen más a fõszereplõ, a sztorinak szinte semmi köze az elsõ részhez.

ʇxǝʇ ʎɯ oʇ sıɥʇ pıp doɹp ssɐq ǝɥʇ

"karakterek nincsenek olyan mélységig kidolgozva, mint az Origins-ben"
Minden csak nézõpont kérdése. Az Origins karaktereivel a legnagyobb probléma az volt, hogy "dark fantasy" létére a játékban szinte(!) csak "fekete-fehér" karakterek voltak.
A DA2-ben már egy fokkal javultak a dolgok, elég megnézni a csapatársainkat: Van itt Szexuális pillangó, Rabszolga, Renegát mágus, Dilis elf, és egy vallási fanatikus is. Természetesen ezek is sablonosak (ahogy mostanában az egész fantasy mûfaj), de már inkább egy dark fantasy érzetét keltik bennem, mint az 1. rész csapattársai. Ettõl még nem lesznek rosszak az Origins karakterei, mégis a DA2 ebben az egy dologban képes volt javulni.

Javíts ki ha tévedek, de nekem úgy rémlik, hogy az Origins-ben is volt szó a szarvas kúnáriakról. Az hogy Sten-nek (most már Arishok), miért nincs az jó kérdés. Én még azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy a 3. részben megmagyarázzák, hogy azért nincs szarva, mert ember volt az anyja. Az tudjuk, hogy egy ember-elf románcból ember gyerek születik, de egy ember-kúnári kapcsolat végtermékérõl semmit nem tudunk.
Ettõl eltekintve, a DA2 dizájnja nekem sem tetszett.

Lehet hogy egy kib*szott Nostradamus vagyok, de én tudtam, hogy nem fogják ez ellõni/kiegészíteni a 2. részben. A WH-ban történtek a Wardennel történtek meg, így várható volt, hogy ha a DA2 nem az õ történetét viszi tovább, akkor csak a "nagy egészben" (= DA3) lesz szerepe.
Tehát ha a WH végén átléptünk a portálon, akkor a DA2-t már úgy kezdjük, hogy át vagyunk lépve?

Fantusz
A DA2 története az ostagari vereség utáni káosszal kezdõdik, az importált mentések jelentõsége kimerül abban, hogy néhány jelentéktelen párbeszédben utalnak a Kamarásra.
A DA2 az Origins sikerét meglovagolva, nagyon gyorsan, néhány hónap alatt készült, a karakterek nincsenek olyan mélységig kidolgozva, mint az Origins-ben
Lesznek NPC-k, akik az Origins-bõl ismerõsek, de fölösleges tõlük valami pluszt is várni, nem fognak nosztalgiázni.
Az arcokat picit átszabták, amivel alapvetõen nekem nem volt bajom, de az nagyon nem tetszett, ahogy a kúnáriakkal elbántak.
A kúnári az Origins-ben egy humanoid félóriás, érdekes kultúrával, aminek csak a töredékébe nyerhetünk betekintést Sten révén.
A DA2-ben jelenlévõ kúnáriak démon szerû lények, szarvval a fejükön, karommal a kezükön, s bár a történet végére kiderül, hogy mit keresnek a városban, sokáig érthetetlen, hogy miért tart lezárva maroknyi démon egy egész városrészt.

A DA2 is megér egy, esetleg két végigjátszást, nem rossz a játék, de az Origins szintjét nálam meg sem tudta közelíteni, nekem hiányoznak azok az apróságok, amelyektõl lehet mások örömmel szabadultak meg (pl. szabad párbeszédek)

SötétBarom
Konkrétan az Eluvian elég in your face jelleggel van jelen a DA2-ben... 😄

Értem, köszönöm.

Az zavart meg, hogy a külön játszható DLC-ket Origin-esként említi, így azt feltételeztem, hogy az Awakening minden ilyen DLC után játszódik és került forgalomba. GoA-ba és Witch Hunt-ba sikerült sima Origins-t importálni, így igazából csak akkor kezdett kicsit fura lenni, mikor GoA és WH karakterlapján is ott voltak az Awakening-es új képességek és specializációk, de ezt betudtam annak, hogy a többi mod mellett az Awakening-et is betöltötte a háttérbe, ha esetleg valaki onnan hozna mentést.
Visszatöltöttem a post-champaign mentést Origins-bõl, aztán elkezdtem Awakening-et, a DLC-ket meg akkor újrajátszom a végén.

Mégegyszer köszönöm!

Spoiler (katt a megjelenítéshez)
A megoldás és válasz után kutatva belefutottam pár kommentbe, ahol írták, hogy DA2-ben egyáltalán nem is foglalkoznak ezzel a WH-s szállal.. érdekes, mert egyrészt ugye izgalmas cliffhanger volt a WH végén (az elf könyv mellett mi az az ajándék, amit még hátrahagyott nekünk Morrigan), illetve ha a hõs átlép a portálon, akkor mi lesz vele, és ez miért nincs hatással a DA2-re)

Na mindegy, egyelõre ez még a jövõ zenéje.

Nem csak hogy utána játszódik, de "visszafelé" tudtommal nem is lehet importálni. Egyszer megpróbáltam, a Witch Hunt után a Golems of Amgarrakba próbáltam importálni, azt hiszem, de nem is ismerte fel a Witch Huntos mentést, csak azokat, amik a GoA elõtt játszódnak (Origins, Awakening).
Ahogy a kolléga alant írta, az Awakening a Witch Hunt történesei elõtt játszódik, pontosabban az Origins után és összes többi külön sztoris DLC elõtt, tehát csak az Originsben történt események jelennek meg az Awakeningben, a Witch Huntosak; hogy beléptél a portálba, megölted Morrigant, stb., nem (érthetõ, hiszen megjelenésben az Awakening jóval korábbi, mint a Witch Hunt, vagy többi ahhoz hasonló, és visszafelé nem tették kompatibilissé, plusz borítaná az idõvonalat). A Witch Hunt a legutolsó Origins kiegészítõ, kronológiailag is utolsó tehát (a DA2-t leszámítva persze). Tehát megjelenési sorrendben kell kijátszani a DLC-ket, feltéve ha minden importálós DLC meg akarsz csinálni, a sorrend már szerepel, meg igazából az is, amit leírtam, csak én hosszabbra eresztettem a mondanivalóm 😄

Mindenkinek jogában áll hülyének lenni, de egyesek bántóan visszaélnek ezzel a lehet?séggel.

A Witch Hunt az Awakening után játszódik.

Ebben a sorrendben érdemes importálni:
DA: Origins -> Awakening -> Golems of Agmarrak -> Witch Hunt -> Dragon Age 2
végigjátszottam Origins-t és az összes DLC-t, a Witch Hunt-ot is.

kérdésem lenne:

Bár lehetett importálni karaktert, valamiért a románc opciók a végsõ beszélgetésnél nem voltak aktívak. Nem tudom, hogy Awakeningben ez a szál mennyire lesz tárgyalva -olvasva az egyik befejezést (portálon való átlépés), szerintem errõl szólhat-, de eléggé érdekelne, hogy van-e befolyása az Awakening-re annak, hogy végigjátszottam ezt a kis DLC-t annak elkezdése elõtt (vagyis Origins+Witch Hunt save file-t importáltam).

A Witch Hunt végén hozott döntések visszaköszönnek az Awakening-ben? Elég importálnom a sima "Origins" mentést ahhoz, hogy az Awakeningben minden történést és párbeszéd opciót elérjek, vagy próbáljam meg valahogy importálni rendesen az új mentést, hogy folytathassam a karaktert Witch Hunt-os "tudással"?

Nagyon érdekes lett a DLC vége, így semmiképpen sem akarok olyan karakterrel menni, amelyikkel nem az alap játékban meghozott történések folytatódnak.

Bónusz:

Mi lesz, ha átlépünk a portálon? Awakeningben ez nem történik meg?

Elvileg a fatörzsben van, ott a remete mellett.
Egyébként ha nem tudsz mire cserélni vele és nem akarod megölni (csak kényszerbõl tetted), akkor érdemes késõbb visszajönni, mondjuk egy másik Dalish küldetés befejezése után, ahol az erdõben eltûnt asszonyt kell megtalálni, utána már mehetsz a remetéhez.

valaki tudna segíteni? az erdõben van egy remete akitõl a makkot szeretném megszerezni ha megölöm nem találom a makkot hol lehet? valaki megtalálta? cserélni meg nem tudok mit cserélni vele sajnos ha valaki akár erre tudna ötletet minél gyorsabban megköszönném!!
Fantusz
A DAO figyelõs játék.
A bal oldali Ctrl billentyû lenyomásával láthatóvá válnak a környék rejtett objektumai, amit ajánlott gyakran használni, különben nagyon sok rejtett mellékküldetés mellett elsétál a játékos.
A kódexet is értdemes megnézni, milyen új bejegyzések kerültek bele, vannak küldetéshez is bejegyzések.
Nem egy akciójátékról van szó, a párbeszédek is fontosak.
Az fõküldetéseknél is vannak választási lehetõségek, ezek között a mágus-templárus amelyeknek lehetnek késõbb is következményei.

Wynne a gyerekeket védelmezi a toronyban, s a felbukkanó hõsünkkel szemben igencsak hûvösen viselkedik, ráadásul Morrigan is beugat, ha velünk van, s ha a boszinak próbálunk megfelelni, esélyünk van rá, hogy a spirit healerünket még az elõtt elveszítjük, hogy csatlakozott volna hozzánk. A végsõ csatában mindegy, hogy a templopmosok, vagy a varázslók csatlakoztak hozzánk, de a mágusok nélkül kénytelenek leszünk gonoszkodni: Connor csak a mágusok segítségével menthetõ meg áldozatok nélkül.
A mágusokat el lehet veszíteni úgy is, hogy nem használja a játékos Adralla litániáját a megfelelõ pillanatokban ( erre Wynne figyelmeztet)

Ismét, nem az a baj, hogy én nem tudok róla, hanem hogy a karakterrel csak igen közvetetten közlik (vendor NPC pletykálja).

gerey
Most nem emlékszem pontosan, hogy a kódex említi-e, de a térkép egyértelmûen mutatja, ahogy a darkspawn eléri Lotheringet, plusz ha ráviszed az egeret ki is írja.

Nem az zavar, hogy nem mehetek vissza, hanem hogy a játék utólag nem foglalkozik a dologgal, mintha kivágtak volna egy történeti részt a játékból. Egy 20 másodperces átvezetõ, vagy egy pár mondatos "mind meghalunk, mert már odáig elértek a lények!" vészmadár NPC is elég lett volna, mert bár a játékos (jelen esetben én) az UI-ról meg a hallott dolgokról következtetni tud, a karakterek szempontjából nincs körbejárva a téma.
Olyan, mintha egy regénybõl kitéptek volna 2 oldalt; tramaturgiai hiba a történetvezetésben.
Mindegy, ezt még elnézem, de remélem több ilyen nem lesz😊

genndy
Erre egyébként elég sokat célozgatnak (jaj, jönnek az éjfattyak, mi lesz velünk, jaj), de sajnos tényleg nem egyértelmû, hogy ha elmész onnan akkor Lotheringnek annyi.
Ha nagyon zavar, töltsd vissza még a Lotheringes állásodat.

Csak akkor szólj, ha úgy érzed, hogy amit mondani szeretnél jobb, mint a csend.

Fantusz
Lothering megsemmisülése ellen nem tehetsz semmit, ha jól emlékszem, Denerimben lesz mellékküldetés a menekültek megmentésére, bár elég komolytalan.
Lotheringben van két csapattag jelölt (Lelinana, Sten), és néhány melléküldetéssel szerezhetsz némi zsebpénzt, a falu megsemmisül az elsõ csoport beszervezésnek végeztével.
Fõkarakternek az egyik leghasznosabb képessége lehet a befolyásolás, vannak küldetések, amelyeknél a meggyõzés, vagy megfélelmlítés a megoldás kulcsa.

Újabb érdekességek.. hm.. egyrészt, van pár quest, ami még mindig 'current quest'-ek közt van jelölve, de vagy nem áll velem szóba az NPC, vagy már nem lehetséges a teljesítése.

A másik, hogy valami bejátszás, vagy esemény kimaradhatott nálam, ugyanis miután végeztem az erdei elfes történettel, már azt láttam a térképen, hogy Loithering nem elérhetõ, a hozzá tartozó küldetésekhez meg az van írva, hogy a darkspawn invázió megsemmisítette... ehm, ok? Valami bejátszás, vagy egy vándor-NPC vagy hasonló igazán üzenhetett volna is a karaktereknek....

Fantusz
Sokan kritizálták a DAO-t, hogy sokat kell beszélgetni, pedig ennek a játéknak az egyik szépsége abban rejlik, hogy a társainknak van véleménye, és ez változhat, attól függõen milyen viszonyt sikerül kialakítani velük, s nem mellékesen a karakterekrõl is csak úgy tudunk meg sok apró dolgot, ha cseverészünk.

Lezárt ládákban kb semmi érdekes nincs, egyetlen tõrt találtam, ami használható volt, de az sem nélkülözhetetlen.

A pagonyelfeknél is lehetnek nehézségek, ha alacsony szinten csinálod a fõküldetést.
A végjátékban, függetlenül attól, melyik oldalra álltál, úgy tûnik, hatalmas túlerõvel szemben kell megvívni a harcot... A csel az, hogy ha van a csapatodban olyan, aki tud varázslatot semlegesíteni, a csata nagyon könnyen meggyerhetõ (a lefagyaszott szövetségeseket kiszabadítva, szertefoszlik az ellenfél túlereje). Varázslat semlegesítõ, varázslat oszlató képességeket tanulhatnak mágusok, templárusok (Alistair), de csak magasabb szinten. A romban lévõ, teleportálgató rémmel én is megszenvedtem néhányszor, majd próbáld ki ellene a manacsapást, vagy a gyilkos nyílvesszõt...
Nem gond, ha csapattagok elesnek a csatában, csak a harc végeztével le kell szedni róluk a büntetéseket (gyógycsomag)

Értem, köszönöm a tippeket!

Igen, azokra a sírokra gondoltam, illetve a vérfarkasoknál a wyvern-re. Utóbbit kínkeservesen meg tudtam ölni úgy, hogy 4-bõl 1 emberke maradt életben (az utolsónak meg minden 2-3. cselekedete a potion-ivás volt), de mivel ígyis-úgyis megkapta mindenki az xp-t, nem zavart annyira.

Ezek szerint akkor sokat kell mászkálni, és nem lehet mindent egy nekifutásra megcsinálni.

Érdekes egyébként, hogy leszedtem a 'lock bash' modot, amivel erõvel is fel lehet feszegetni a ládákat, ha nincs elég skillje a csapatnak, de itt még így is több olyan láda is volt, amit nem engedett feltörni, pedig sem küldetéselemet nem tartalmaztak, sem kulcs nem kellett hozzájuk... nem tudom, miért nem engedte, de gondolom ez inkább a mod hibája.

Az AoE spell-ekkel az a bajom, hogy nincs olyan taktikai beállítás, amivel meg lehetne szabni, hogy mikor nyomják be a társak, ezért ha a skillbar-ra rápakolom õket, akkor akár csata közepén is elkezdenek olyanokat is szórni, függetlenül attól, hogy van csapattárs a célpontban, vagy sem.
Az lenne a jó, ha lenne olyan taktika, amivel be lehetne állítani, hogy ha ellen x méteres körzetében van szövetséges, akkor ne használjon AoE-t az adott karakter..

Egyébként van pár idegesítõ eleme a játéknak (fõleg beszélgetéseknél ilyen-olyan választási lehetõségek hiánya, vagy küldetések körüli UI-problémák), de ettõl függetlenül brutálisan tetszik, fõleg a lore miatt, ami eszméletlenül részletes és mindenre kiterjedõ lett, imádok elveszni benne😊

genndy
Egy esetben lehet folytatni a játékot a fõküldetés után is, de többet nem írok, mert spoiler lenne.
Túl sok értelme egyébként nincs, érdemes minden mellékküldetést a fõküldi befejezése elõtt megcsinálni.

Fantusz
Gondolom a pagpnyelfek erdejében lévõ sírokat bolygattad meg, s a Bosszúállókkal nem boldogulsz.
Azok kemény ellenfelek, ráadásul van mellettük néhány gyengébb segéd - többek között erre is gondoltam, amikor írtam, hogy lehet néhány eset, amikor viszakozni kell.
Wynne komoly segítség, elsõsorban gyógyógyít, regenerál, érezhetõen megnöveli a túlélési esélyeket, ha a csapatodban van.
Megfelelõ taktikával legyõzhetõ alacsony szinten is a bosszúálló, bár a jutalmat (nehézpáncél darabok) lehet nem tudja még használni egyik csapattagod sem.
Egy-egy területre többször is vissza kell térni, ha a melléküldetéseket meg szeretnéd csinálni, márpedig ezeket érdemes megcsinálni a tapasztalati pontok miatt.
A fõküldetés teljesítése után nem lehet szabadon bolyongani, történetileg sem lenne értelme.

Sokféle trükköt lehet használni. Pl. elõre küldheted felderíteni a terepet a szerencsevadászt. Így lépéselõnyben leszel, aztán meg meg lehet szórni õket aoe spellekel, nem túl tiszteséges de mûködik 😊 Persze függ milyen összeállításban játszol. Vannak olyan részek ahol átvezetõ videok vannak ott pl egybõl futással kezdek.
A spece meg használatos gyakran. ennek a fajta játékstílusnak az egyik hátránya ha úgy vesszük. Van egy gomb egyébként mellyel letilthatod azt is hogy elõreszaladjon valaki. Akkor érdemes felengedni ha már blokkolni kell az ellent. Addig meg meg lehet szórni a népet.

Nem azzal van a baj, hogy idõ után meghalok egy csatában, hanem hogy egyszerûen el sem kezdõdhet a csata, mert mire a karaktereim megfordulnának, már egyetlen lövésre le is terültek (tehát hiába van nálam életpoti meg miegymás).

Tényleg érdekes, mert sárga boss-okat játszi könnyedséggel kinyírok, aztán jön egy narancs, ami mintha 20 szinttel magasabb lenne, így egyértelmû a csata kimenetele. Kimaxolt skill-ekkel sem mennék semmire, szóval marad a fejlõdés (csak kicsit furcsa, hogy Loithering után kapásból az erdõbe enged, amit emiatt a boss miatt igazából nem is lehet azonnal befejezni).

Az Ultimate Edition van meg egyébként, minden DLC-vel. Ezeken a DLC-s helyeken (pl. Soldier's Peak) skálázódnak a lények, vagy ezek is afféle "endgame" területek? Spoilerek nélkül, a játék végén lehet szabadon barangolni a világban, vagy Credits után már csak új játékot lehet csinálni?

Köszönöm az eddigi tippeket!

Fantusz
Elsõ végigjátszásban lehetnek nehézségek, aminek tulajdonképpen a játékrutin az oka.
A lények erejét színkód jelzi, a fehérek gyengék, a sárgák erõsek, a vörös pedig az egész csapatodnak kihívást jelentõ erejû ellenfél.
Ehhez még hozzá tartozik, hogy alacsony szinten a csapattagoknak nincsenek magasabb szintû, hatékony képességeik, s ezek hiányában elõfordul, hogy fel kell adni egy-egy csatát, s késõbb visszatérni oda.
Van néhány elzárt terület, de ezeket leszámítva szabadon lehet mozogni a térképen, elakadni csak ritkán, játékrutin hiányában lehet.
A lotheringi küldetések teljesítése után el kell menni a pagpnyelfekhez, betárazni elfgyökerekbõl, s valamelyik mágussal gyógyitalokat kotvasztani, aztán a Körtoronyban líriumpor-mana ital készítés, s ennyi elõkészület után itt érdemes belevágni a fõküldetésbe.
A csapatod tagja Alistair, Morrigan, Leliana, Sten, s a kutya, a toronyban csatlakozik Wynne, aki spirit healer, a fõhõs képességeihez megfelelõ segédekkel kell nekivágni a küldetésnek.
Az Enyészet minden zugát be kell járni a plusz stat pontokért, s az itteni küldetés teljesítése után már bárhová mehettek, nem kellene sehol elakadni, elég erõseknek kell lenni, hogy bárkit le, tudjatok gyõzni.

Hm.. a lények erõssége mitõl függ? Bárhova megyek, skálázódnak a lények, vagy területenként megadott erõsségûek? Erdõben a sima mobokat karcolás nélkül írtom, megidézek egy bosst (vagy a történeti szált követem, és megjelenik elõttem egy), az meg egyetlen ütéssel kiírt... ennek mi értelme? Elég irritáló, hogy szeretnék haladni, de egy ilyen miatt nem lehet... ha kötött a területek sorrendje, akkor meg miért tesz úgy a játék, mintha lenne választásom?

Szórakozgattam a taktikai beállításokkal, és úgy látszik továbbra is muszáj lesz, mert most hiába módosítom az alap "Defender" profiljukat még védekezõsebbre, ha feltûnik a képernyõn, 2 km-re egy ellenséges csapat, a társak azonnal nekiiramodnak kiírtani õket. Jó lenne valami olyasmi, hogy csak mondjuk 50m-es körzetben található ellenfeleket bántsanak, mást ne.

Fantusz
Irányított karakternél nem kellene, hogy magától tevékenykedjen, amíg az irányításod alatt van.
A taktika lapon elég jól be lehet lõni sok tevékenységet, ha rászánsz némi idõt, s kisértetezgetel picit.
Ez játékostól is függõ, mert vannak, akik mindent karakter manuálisan szeretnek irányítani, mások meg szeretik, ha a csapat tagjai önállóan is teszik a dolgukat a harcban (nekik is bele kell nyúlni a csatákba, de sokkal gördülékenyebb a harc, csak ki kell tapasztalni mely beállítások a hasznosak, s melyeket érdemes talonban hagyni a kézi vezérlésre)

A karaktereknél az automata skillhasználat akkor is érvényben van, ha épp az adott karaktert irányítom. Ezt ki lehet kapcsolni valahogy?

Értem, ismét, köszönöm!

Jópár hasznosnak tûnõ mod van, még nem játszottam a játékkal, de már alapból úgy szeretnék nekiállni, hogy egy komplettebb, részletesebb és szebb verziót indítok el. Remélem minden mûködni fog.

genndy
Több ugyanolyan is lehet aktív, de akkor könnyen lehet hogy ütik egymást. Leginkább modfüggõ.
A példában szereplõk valószínûleg nem fogják egymást zavarni (de nem tudom biztosra, csak kicsit modoltam a DA😮-t, modot meg sose csináltam). Ki kell próbálni és meglátod, a modok kapcsolgathatók.

Köszönöm!

Ha mondjuk van két UI mod, egyik tegyük fel a Codex egyik bejegyzését módosítja, míg a másik egy új bejegyzést tesz a Codex-be, kompatibilisek lesznek egymással, vagy adott típusú modból (grafikai, ui, etc) egyszerre csak egy lehet aktív?
Vagy ez akár modfüggõ is lehet?

genndy
Simán modolható, nem szól az semmit. Ha plusz fájlokat teszel be (és a DA modok ilyenek), azt a Steam nem ellenõrzi, tehát nem is piszkálja.
Csak ne a Dokumentumokba tedd a modot, hanem a saját Steames könyvtárába, a megfelelõ helyre.

Üdvözlet!
Steam-es verziónál szabadon használhatók a modok (egyáltalán lehet-e moddolni a Steam-es verziót), vagy tilos és beszól a Steam, ha észreveszi?

SötétBarom
Párbeszéd meg sztori bõven van ugyan annyi.. A körítést spórolták el, de azt kurva keményen 😄

genndy
Kis helyzetjelentés, csak úgy: folytattam egy régebben abbahagyott karimat az Eszmélésbõl - és péntek óta DA😮-zok. Hihetetlenül beszippantott (újra). Játékidõ: ~12 óra (csak a kiegészítõ!), az alapjátékban ~40 órám van ugyanezzel a karimmal (szerencsevadász-nemes-csaj). És ez az 5. karakterem, akivel kimaxolom a játékot... Bioware alkotott, na. A 2-ben már koránt sincs ennyi tartalom 😞

Gubberx
A steamen vásárolt ultimate edition magyarításával kapcsolatban valaki tudna leírást/segítséget adni? Elõre is köszi 😊

[Gigabyte AORUS 360B] [I5 8500 3,0 Ghz] [2x8GB CORSAIR DDR4 2666 Mhz] [Aorus GTX1060 6GB] [ZALMAN NEO+THERMALTAKE SMART 550W] [WIN10 64bit] "Best game player" Uplay: Dear0ne

Fantusz
Az eredettörténetek kb egy-egy szûk órányi játékidõvel és természetesen magával a történettel bõvítik a rálátást a DAO világára.
Érdemes minden eretettörténetet megismerni, lesznek a játékban olyan karakterek, amelyek ismerõsek lehetnek bizonyos elõélettel, míg másoknak csak egy NPC a sok közül.
Azt azonban meg kell jegyezni, hogy ezek a karakterek a fõtörténetben néhány plusz párbeszéd opción, jelentéktelen módosításon kívül nem változtatnak, de ezek az apróságok finomak tudnak lenni.
Denerim fõterén kiabáló törpe árus, ha a hõsünk törpe nemes, elmeséli, hogyan került Denerimbe, ad némi árengedményt, de ezzel le is zárja a múltat, a továbbiakban kb úgy kezel, mint egy elf, vagy human vásárlót.
Törpe kotoréknak Leske lesz az egyik visszaköszönõ ismerõs, õ nem is a zárt cellában talál rá, példa az aprócska történetmódosításra.
Nem véletlenül a két törpe elõtörténetét említettem, a többieknek is megvannak a múltba nyúló szálak a fõtörténet során, de a két törpe (nemes és kotorék) eredettörténetének megismerése olyan részletes képet fest Orzammar politikai harcairól, amit más karakterekkel nem lehet megismerni - a két különálló történet egy egységes, egésszé áll össze.