5506
szerinted?!
  • sz4bolcs
    Úgyis ledőlnek
  • Aquir
    csak nem mindegy milyen a kapaszkodó ò_ñ
  • sz4bolcs
    Mindünknek van kapaszkodója..
  • Arvind
    Végül is ja!
  • bens
    boldogság : )
  • Arvind
    Ezt kényelmet úgy gondoltam, hogy akkor megnyugodhat a lélek, vagy mi, mert hisz valamiben ami nyugalmat, állandóságot hoz számára, egyfajta biztonságot, és nem kell folyton valamin gondolkozni, valami kapaszkodót keresni, hogy ez most mér is van... .
  • Zsolo007
    Egyetértek, egy-két apróság :)

valaki azt hiszi, hogy a lélek örök életű, van aki pont az ellenkezőjét hiszi, de tudni egyik sem tudja...-

Van olyan aki tudja :).

Ugyanakkor pont ez benne a jó, hogy nem kell azzal fáradoznunk, hogy bizonyítsuk, elég elhinünk, ami kényelmessebbé. és könnyebé teszi életünket!

Nemhinném, hogy a hit kényelmi szempontokat szolgálna, de lehet hogy csak én hiszem így...
  • Arvind
    Szerintem, nem csak hogy kell, és jó hinnünk valamiben, henem egyenesen létezni sem tudunk nélküle! Kénytelenek vagyunk hinni, hiszen egy csomó dologban nem is tehetünk mást, ha már bizonyítani nem tudjuk, legalább hisszük. Ugyanakkor pont ez benne a jó, hogy nem kell azzal fáradoznunk, hogy bizonyítsuk, elég elhinünk, ami kényelmessebbé. és könnyebé teszi életünket!
    - valaki azt hiszi, hogy a lélek örök életű, van aki pont az ellenkezőjét hiszi, de tudni egyik sem tudja...-

Szerintem egyébként nincs két egyforma ember aki egyformát hinne, mivelhogy az hogy mit hiszunk, vagy mit nem az a mi nézőpontunktól függ, vagyis mindenki máshogy néz ki a fejéből, és mást is lát meg, ezért aztán nem is lehet két egyforma hit!
  • Zsolo007
    a halált el kell fogadni!

LOL. Ez nem szamuráj mese. A Lenti idézet pontosan azt jelenti amit mondtál. A halál elfogadását. Ebből is látszik, hogy fel sem fogod a dolgokat csak dobálózol.

Másook mondatainak kiforgatásáról, meg már ne is beszéljuink...
  • smv
    Mi gyakorlatilag senkik vagyunk. DE ez nem jelenti azt, hogy ezért nekünk nem kell semmibe se hinnünk.

Nem azért adok valamit az árvízkárosultaknak pl, mert nekem az valamiért jó, és nem is azért hiszek, hogy utánna csatába könnyebb szívvel menjek, de attól még teszem, mert nekem ez így jó.

Szerintem ne próbálj meg senkit arról meggyőzni itt a fórumban, hogy mivel már nem vagyunk egy ősi civilizáció tagjai sem, meg szamurályok sem vagyunk, akkor felesleges az embereknek hinni valamiben.

Az ember már csak ilyen, egy társas lény, szereti tudni, hogy nincs egyedül, szeret számítani valakire, így szerintem ne próbáld meg elvenni ezt senkitől, úgy sem fog sikerülni.

Higyjen mindenki abban amiben akar, csak ezáltal ne ártson másoknak.
  • bens
    tudod mit, hagyjuk ezt. felejtsd el amit mondtam.
  • smity 8D
    hát biztos ,hogy nem a megvalósításnak. jani, megvalósítani csak úgytudnám, ha öngyilkos lennék. hát ezt akarod? :( :DDDDDDDD

no. elfogadás? megértés? kritizálás? megvalósítás....
    keversz mindent mindennel. egy kicsit átalakítom a mondatod. és te válaszolj rá :)

keverni mindent és egyben elhinni gondolkodás , megértés nélkül nagyon könnyű. Megérteni, mérlegelni nehezebb a dolgokat. döntsd el melyiknek van több értelme.

tess :))))
  • smity 8D
    pontosan. de mi nem szamurájok vagyunk. tehát nincs szükségünk édes ded mesékre, hogy jobb legyen a közérzetünk, mert nem ezen múlik az életünk. a halált el kell fogadni! de mondom ha nektek így jobb, higyjetek benne. hinni jó. csak néha vakít . :)
  • bens
    kritizálni mindent nagyon könnyű. elfogadni, megérteni, megvalósítani nehezebb a dolgokat. döntsd el melyiknek van több értelme.
  • Zsolo007
    Ugyan miért? Ahhoz jó filozófia hogy egy szamuráj félelem nélkül mehessen egy csatába, és meg tudja tenni azt amit megtettek...
  • smity 8D
    pntosan. az élet attól kezdődik mikortól a kisgyerek elkezd alakulni az anya hasában. mert a kis empbió is él, csak máshogy táplálkozik :)
  • smity 8D
    ezt annyi ponton lehet kritizálni , hogy egyszerűen nem tudtam eldönteni ,hogy mivel kezdjem. :)))))))))

de sztem job is ,hogy most nem reagáltam semmit :)))
  • Zsolo007
    Ez jó!
  • bens
    "A lélek mindig is élt, a test mindig is halott volt. Aki ezt megérti, soha nem fog félni, vagy szomorkodni a halál miatt." -ezt már asszem idéztem, de most megint idevág. Egyébként egy ősi szamuráj mondás.
  • sz4bolcs
    "hááát ezzel kapcsolatban nekem csak az a véleményem ,hogy sztem a halál ugyanúgy az ééet része mint a születés. csak éppenséggel az utolsó "epizód". utánna meg semmi. de mindegy. amint látom ti nem így vélekedtem. :)))"

-Ahogy előtte is semmi. :-)
  • sz4bolcs
    Amikor nem érdeked, hogy bárkin, bármin változtass, nem egy szűrőn át látod a dolgokat, elfogadod a dolgokat olyannak, amilyenek, akkor nem fogsz önző-önzetlen cimkéket tapasztani valamire, így az önző és önzetlen egy és ugyanaz.
  • Zsolo007
    Ez nem muszály kérdése :)

Amit írtam nem kitaláltam, vagy megálmodtam vagy akármi, hanem olyan embertől tudom, aki már találkozott olyannal aki megvilágosodott. Ennyi.

UI.: Nem vagyok benne biztos hogy ő maga találkozott e vele, de ettől még a dolog igaz.
  • sz4bolcs
    Muszáj valaminek valamilyennek lennie? Biztos, hogy nem egy hamis világképből tettél fel egy olyan kérdést, amire csak helytelen választ lehet adni?
  • sz4bolcs
    "-Ha nem érdekel mi van velem, akkor megszűnik az ember fő hajtóereje, vagyis az élni akakrás. Akkor aki megvilágosodott már nem feltétlen akakar élni? Nem akar semmit mért jó az? Mért jó egy embernek az hogy életet céltalanná válik? Lehet az élet célja, értelme a céltalanság, értelmetlenség? Vagy mégsem válik céltalanná? De akkor meg mégiscsak fog akarni élni! És akkor meg törödni fog magával, és lehet másokkal is."

Igen az élni akarás. A szenvedés oka a vágy, vagy szomjúság. Belegondolsz, Te, mint különálló csinálsz magadnak célokat, értelmet, de semmi nincs úgy abban a formában, ahogy rá gondolsz, még saját magad sem. A vágyakban, célokban mindig van tovább és tovább, miután eléred, így nem éred el a harmóniát. Amint megérted az egylényegűséget, az ok-okozatot, már nem fogsz a céltalanságon rágódni. A cél a vágyból következik. A vágytalanságra nem lehet vágyni, mert akkor ördögi kör lenne, sokkal inkább tapasztalás, és beismerés kérdése. Ha látod a dolgok igazi valóját, nem kötsz hozzájuk szavakat, gondolatokat, olyannak látod őket, amilyenek, megláthatod mindenben a közöst. Nem kötözöd magadhoz őket zavaros érzelmekkel, nem úgy látod, ahogy a saját vágyaidhoz viszonyulnak.
  • Zsolo007
    Szép. :) Csak én nem arról írtam hogy hogyan lehet megvilágosodni, hanem hogy milyin ha valaki megvilágosodik.
  • sz4bolcs
    "azért nem fontos ez, amit kérdezel, mert amikor megvilágosodsz, akkor egyáltalán nem az fog érdekelni, hogy mi történik veled. így arra sem leszel kíváncsi, hogy "most én megvilágosodtam, vagy mi...""

-Főleg, mert egy megvilágosodott elveszti a külön-levőségét, így elég furán hangzik tőle, hogy "Én" :-)
  • sz4bolcs
    "Megvilágosodás az amikor valaki hozzáfér teljesen a körülöttünk lévő tudáshoz, mindent megért a világon, és ennek következtében "hihetetlen nagy hatalma" lesz az anyagi világ fölött."

Talán inkább egy végső belátás, hogy semmi nem választ el attól, ami "körülötted van", mert rajtad kívül nincs semmi, egy vagy azzal, amit keresel, az egylényegűség tényleges belátása. A hamis világképből fakadó kérdéseid vége. Az egylényegüséget nem nehéz elképzelni, bár most így kapásból nehezen tudnám leírni, talán megpróbálom:
    Képzeld el, hogy meghalsz. Mennyivel marad kevesebb anyag a világban? Elégetik a hulládat. A port szétszórják a világban. Kevesebb anyag lesz a világban? A tetteid, minden amit mondtál, vagy gondoltál, az egész lényed megmarad, csak más formában, a tetteid szétszóródnak, elaprózódnak, elfelejtenek az emberek, de ez nem az eltűnésedet jelenti, hanem annak az elaprózódását, ami Te vagy a világban. Ezek a kis porszemek sem fognak eltűnni, hanem tovább osztódnak, és oszlanak. Mint amikor egy csepp tintát öntesz egy tengerbe. Képzeld el, hogy ez a csepp vagy Te. Így képzelik el magukat az emberek. Mint egy különálló cseppet. Esetleg úgy, hogy látják a tetteiket, gondolataik végeláthatatlan következményeit valamilyen szintig, ok és okozatként következményeit, mint egy nagy pacát a tengerben, nem tudják, merrefele terjed szét. -NA most csodálatosan elmeséltem, hogy látják az emberek magukat, de ez nem az egylényegűség. :D:D:D Hiába próbálom elmagyarázni példákkal, mert minden példámban egy külsö behatás van. Csak halmazokként tudok írni én is, de képzeljétek el, hogy nincsenek halmazok, nincsen "Én" és "más", mert az egész egy nagy egész, nem tudsz külsőleg se hozzáadni, sem elvenni, mert a külső és belső sem létezik, illetve egy a kettő. Így nincs különléted. Ennek a tényleges belátása szükséges a megvilágosodáshoz.
  • Zsolo007
    Hát smity nem semmi vagy. Azt mondod, hogy meg szeretnéd érteni a lényeget, amit a másik gondol, a hitről és Istenről. Ehhez képest akárki akármit mondd, azt te egyből csípőből utasítod el ilyen vagy olyan indokkal.

Nem semmi, hogy te nyalásnak veszed az imát. Mindezt arra alapozod, hogy egyes elvetemült (mert azok) vallások azt állítják, hogy ha nem hiszel az általuk lefestett Istenben, akkor te pokolra kerülsz. Mindenben vannak fanatisták. Őket nem szabad/kell figyelembe venni....

Van nem egy vallás ami nem is vallás, hanem filozófia, azok nem állítanak ilyesmit...

Persze nem kötelező hinni. Senki sem kényszeríthet senkit, arra hogy higyjen valamiben. Értelmetlen egy fórumon keresned a lényeget, mert nem találod meg. Még akkor sem ha elmondják. És itt nekem is az Egoval kell jönnöm. És ne gyere a kisebbségi komplexussal....az elme hatalma óriási, sokmindenre képes annak érdekében hogy önmagát védje. Én tapasztalatból tudom, bár még mindíg nehezemre esik észrevenni és felfogni.

A lényeg, vagy ha úgy tetszik, az élet értelme mindenkinek más. Az embernek a maga útja hogy rájöjjön erre. Mások nem tudják ezt megmondani, maximum az utat (irányt) mutathatják....Hogy ezt elfogadja e az ember az a saját dolga...Senki sem kényszerít semmire. De ha nem vagy nyitott, akkor ne gyere ide vitázni csak azért hogy vita legyen és elmenjen az idő, annak nem sok értelme van....

Písz
  • smity 8D
    "Az akkori tehcnológiákhoz képest hatalmas méretű tudásanyaggal rendelkeznek, amiket ha valami miatt "nem felejt el" az emberiség, akkor most sokkalta nagyobb ismereteink lennének a világról."

ezt nem felejtésnek hívják. hanem belelátásnak. de az valóban igaz ,hogy sok kultura tudása elveszett a háborúkban és sok birodalom égett porrá tudásával együtt.
  • smv
    Szerintem nem szerencse. Az akkori tehcnológiákhoz képest hatalmas méretű tudásanyaggal rendelkeznek, amiket ha valami miatt "nem felejt el" az emberiség, akkor most sokkalta nagyobb ismereteink lennének a világról. De ugyanez a témakör, az, hogy valyon, ha nem lett volna a sötét középkor, hanem az ókortól kezdve folyamatosan szabadon fejlődött volna a tudomány, valyon most milyen fejlettek lennénk?
  • smity 8D
    tény pl ,hogy az őskorba nem voltak vmi higénikusak az emberek és az is ,hogy közelebb áltak istenhez.

még az a szerencse ,hogy a mi életünket ez nem befolyásolja.
  • smity 8D
    a tény az tény. d vannak olyan tények amik nem számítanak, vagy a térnek egy olyan távoli időbeli vetületében ment végbe a történés , hogy a mai világban már csak múltnak nevezzük.
  • smv
    Én nem is mondtam. De attól még a tény az tény.
  • smity 8D
    de már nem az ókorban vagyunk
  • smity 8D
    jah hát az ókorban persze. :)
  • smv
    Én azt mondtam, hogy minél ősibb egy kultúra, annál közelebb áll istenhez. Szerintem az ókori Egyiptomiak, Babiloniak, vagy Szkíták valahogy közelebb álltak az Istenhez, mint a modern megdonálcos rohanó emberek.
  • smity 8D
    köszi :)))
  • smity 8D
    pont hogy nem. minél ősibb vagyis minél több ideje áll fenn annál fejlettem. ( kivéve ha egyéb történelmi meg mittudumén milye tényezők akadályozták a fejlődését).
    az afrikai törzsk még hajlonganak a istenek előtt naponta 2 órát kb. és nézd meg pl. a fejlettebb országokat. a nép egyik fele hisz istenben de lesem tolja a bilbia meg csak tüzelő a házban , a másik emeg ateista. ( és van néhány kivétel is ami egyikbe sem sorolható)
  • palack
    Entrópia= "a rendezetlenség mértéke" vagy dS=dQrev/T vagy stb... Az egyik érthetetlenebb mint a másik. Az entrópia valójában a lehető legtöbb féle álapot elérésére való törekvés (de még ez sem pontos megfogalmazás, asszem olyat nem is lehet kreálni). Ez a világegyetem működésének az alapja (ebből ered a természetes alapú logaritmus kis e=2,71.. értéke is). Ha ez a feltétel nem teljesülne minden pontján, akkor előbb-utóbb megszűnne maga a létezés. Tehát a konklúzió: a létezés célja/értelme maga a létezés (Mintha Madách is ezt írta volna :-)).
    Pl. vegyük a növény és állatvilág létezését. Semmi értelme az egésznek. A növények oxigént termelnek, amit az állatok stb. széndioxiddá alakítanak. Majd kezdődik elölről az egész. Mért nem maradnak nyugton ezek az élőlények, és hagyják a francba az egészet? Mert az atomok, molekulák lehetséges KOMBINÁCIÓINAK a száma ezekkel az értelmetlennek tűnő folyamatokkal folyton növekednek. És ez az alapelv még az energiaminimumra való törekvés elvét is képes felülírni! Ezért aztán folyamatosan növekszik a bolygónkon a létező molekulák száma, és ez így fog folytatódni örökkön örökké. Végső soron az entrópia felelős azért, hogy létrehozza az egymást segítő körfolyamatokat, melyek mellékterméke mindig a lehetséges kombinációk számának a növekedése. Ha rendelkezésre állnak a megfelelő körülmények (FÖLD) és egy adag energia (NAP) akkor pedig az atomok/molekulák képesek olyan nagyszámú kombinációs szintet elérni, hogy úgynevezett ember-szerű molekulahalmazok is megjelenhetnek, akik aztán nem értik, hogy hogy is kerültek ide:-))

Asszem egyelőre elég ennyi. Remélem segítettem megérteni a tudomány egyik legfontosabb (ha nem a legfontosabb) fogalmát.

• smv
    Tulajdonképpen még az a fogalom sem tisztázott, hogy mit is jelent az Isten szó, hiszen istent midnenki másban találálja meg, mindenki másnak tartja, és mindenki szerint mást jelent. Részemről én a világ rendjét, azt, hogy minden pontosan ki van találva, a körülöttünk lévő erőket, stb hívom Istennek, nem pedig egy nagy szakállas öregembert, így amíg ezek léteznek, addig Isten is létezik.

Persze az logikus, hogy az ősember ráfogta, hogy ha nem tudja, hogy mi miért van, akkor azt mondja, hogy Isten, de az egymástól teljesen elszigetelt emberek is hisznek egy felső erőben.

Talán minél ősibb egy kultúra, annál bölcsebb, annál közelebb áll Istenhez.