5506
szerinted?!
  • Zsolo007
    Most persze mondhatnád hogy ebből az következik, hogy az életnek nincs értelme. . De én ilyet nem mondok :)
    Az élet és a létezés egy tulajdonság, fölösleges értelmet keresni benne. Nem értünk egyet :)

mi a gáz halmazállapot értelme? Semmi. Mi a bölcsesség értelme? Semmi. Mi értelme van hogy 2 lábunk van ? Semmi.
    Ezeknek neked nincs értelme? LOL. Te beteg vagy
  • palack
    Most persze mondhatnád hogy ebből az következik, hogy az életnek nincs értelme.
    És igazad is van. Az élet és a létezés egy tulajdonság, fölösleges értelmet keresni benne.
    Az a kérdés hogy "mi az élet értelme" kb. egyenlő azzal a kérdéssel, hogy "mi a ...... értelme" ahol ...... bármilyen fizikai/kémiai vagy emberi szellemi/külső/belső tulajdonságot jelenthet.

Pl. mi a gáz halmazállapot értelme? Semmi. Mi a bölcsesség értelme? Semmi. Mi értelme van hogy 2 lábunk van ? Semmi. Stb.

Ebből is látszik, hogy ha egy kérdésre nem kapunk számunkra megfelelő választ, akkor nagyon de nagyon valószínű (sőt biztos!), hogy a kérdés/kérdező a hibás.

• Zsolo007
    Igen tehát megmagyaráztuk hogy hogyan lehetséges az élet, és hogy élhetünk, létezhetünk. Az hogy mitől persze ettől még nem lett tisztább, és az az igazság, hogy a miért sem :D
  • Zsolo007
    Igen ez kb. leírja hogy lettünk. De az élet értelmét nem adja meg, illetve nem jut tuvább Madáchnál. Látod neki nem kellett ez a marhaság, hogy megmondja mi az élet értelme...

#1803: pls ne vidd túlzásba a kérdéseket. (Ezzel most finoman kifejeztem hogy hülyeséget kérdeztél.. :D)
  • Liliomfa
    most amit kérdezni akarok az olyan égő ,hogy teéjesen autistának fogsz nézni, szal inkább megkérdezem privibe :)
  • palack
    Még mindig nem világos?
    Az entrópia tartja fenn a létezést. A világegyetem minden egyes pontján érvényes az, hogy a rendszereket alkotó elemek megpróbálnak a legtöbb féle állapotba eljutni, ezáltal biztosítva saját maguk tovább létezését. Gondold csak el, ha lenne egy olyan pontja az univerzumnak ahol a lehetőségek száma csökkenne, bizonyos (véges) idő elteltével minden rendszer eltűnne, megsemmisülne, és nem lenne miről beszélni. De mivel itt vagyunk és létezünk (bár egyes filozófusok még ezt is megkérdőjelezik:-)) ezért ennek az alapelvnek érvényesülnie kell. Számtalan világegyetem létrejöhetett melyekben nem volt érvényes ez az alapelv, de azok megsemmisültek még mielőtt még az azt alkotó elemi részecskék elérhették volna azt a kombinációs szintet, hogy "összeálljanak emberré".
    Tehát csak olyan világegyetem létezhet, mely önmaga generálja saját létezését, ez pedig csak az azt alkotó elemek kombinációs lehetőségeinek számának növekedésével érhető el.
    Illetve van mégegy lehetőség, hogy a kombinációs lehetőségek száma nem nő hanem állandó, de ebben az esetben soha nem jutnak el a rendszerek olyan szintre mint amely pl. a Földön tapasztalható, és nincs aki feltegye ezt a misztikusnak tűnő, de ostoba kérdést.

A másik kérdésre a válasz:

Az entrópiának NINCS ÉRTELME!
    Ezt el kell fogadni. Egyszerűen az ilyen tulajdonsággal rendelkező univerzum tudott csak fennmaradni. Ha létezünk akkor entrópia is van.
    Ha nem akkor meg úgysincs semmi.

Érthető, vagy magyarázzam el mégegyszer?:-)

• palack
    Csak itt csak most és csak Önöknek! :-)
  • Liliomfa
    drága vagy, köszi :)))
  • Liliomfa
    oké, ha az élet és a lét értelme az entrópia akkor mi az entrópia értelme? miért létezik entrópia?
  • palack
    Ezt?
    Én :-)
    És csak neked:-)
  • Liliomfa
    és ezt hol tanítják?
  • palack
    Bocs azért a csúnya képletért, mindig rühelltem azokat a tanárokat (tehát szinte az összeset:-)) amelyek dobálták fel a különböző karaktereket, és már ők sem tudták melyik mit jelöl.
    Tehát:
    dS-ben a d a változás jele (lehetne delta is), S az entrópia.
    Tehát dS=entrópiaváltozás
    Q a hőmennyiség jele
    Tehát dQ a hőmennyiségváltozás
    indexben a rev. azt jelenti, hogy reverzibilis vagyis megfordítható, tehát nincs hővesztesége a rendszernek (vagyis elszigetelt a rendszer, ami a gyakorlatban majdnem megvalósíthatatlan).
    A T a legegyszerűbb: hőmérsékletet jelent Kelvinben.

Ha idáig tudtál követni akkor innentől már könnyű lesz:-)

Pl. felteszel egy lábasban vizet forralni. Ha eléri a kb. 100 C fokot hiába közölsz vele továbbra is hőt, nem fog tovább melegedni, hanem 100 C fokos gőzzé alakul.
    Namármost te hőt(energiát) közöltél egy rendszerrel de mégsem emelkedett a hőmérséklete. Hogy lehet ez???
    Na erre találták ki az entrópiát. Ugyanis ilyenkor az entrópiája ("rendezetlensége" (sic!)) nő a rendszernek!
    Tehát egy rendszernek a szabadsági foka is egyfajta energiaként értelmezhető.
    Amíg folyadék volt csak rezegtek meg forogtak a molekulák egymáson, de gőz halmazállapotban sokkal több féle irányban van elmozdulási lehetőségük.

Mindebben az az érdekes, hogy ez az entrópia megnyilvánulásának (szerintem) a legjelentéktelenebb formája.
    További érdekesség, hogy az entrópiát (mint általában a legfontosabb fizikai mennyiségeket) nem lehet mérni (talán csak az Egely-féle vitalitásmérővel :-)))
    Ezért kellett úgymond "bevezetni".

Elrettentés képpen itt van mégegy meghatározás az entrópiára:
    S=k*ln(W)

Legközelebb majd ezzel is foglalkozunk :-)

• palack
    Persze mert aki nem tudja, az tanítja :-)
    De egyébként tényleg nem könnyű egy fogalom, ami abból is látszik hogy minimum 10 különböző látszólag összefüggéstelen meghatározása is létezik.
  • palack
    Idézet saját magamtól:-):

"Entrópia= "a rendezetlenség mértéke" vagy dS=dQrev/T vagy stb... Az egyik érthetetlenebb mint a másik. Az entrópia valójában a lehető legtöbb féle álapot elérésére való törekvés (de még ez sem pontos megfogalmazás, asszem olyat nem is lehet kreálni). Ez a világegyetem működésének az alapja (ebből ered a természetes alapú logaritmus kis e=2,71.. értéke is). Ha ez a feltétel nem teljesülne minden pontján, akkor előbb-utóbb megszűnne maga a létezés. Tehát a konklúzió: a létezés célja/értelme maga a létezés (Mintha Madách is ezt írta volna :-)).
    Pl. vegyük a növény és állatvilág létezését. Semmi értelme az egésznek. A növények oxigént termelnek, amit az állatok stb. széndioxiddá alakítanak. Majd kezdődik elölről az egész. Mért nem maradnak nyugton ezek az élőlények, és hagyják a francba az egészet? Mert az atomok, molekulák lehetséges KOMBINÁCIÓINAK a száma ezekkel az értelmetlennek tűnő folyamatokkal folyton növekednek. És ez az alapelv még az energiaminimumra való törekvés elvét is képes felülírni! Ezért aztán folyamatosan növekszik a bolygónkon a létező molekulák száma, és ez így fog folytatódni örökkön örökké. Végső soron az entrópia felelős azért, hogy létrehozza az egymást segítő körfolyamatokat, melyek mellékterméke mindig a lehetséges kombinációk számának a növekedése. Ha rendelkezésre állnak a megfelelő körülmények (FÖLD) és egy adag energia (NAP) akkor pedig az atomok/molekulák képesek olyan nagyszámú kombinációs szintet elérni, hogy úgynevezett ember-szerű molekulahalmazok is megjelenhetnek, akik aztán nem értik, hogy hogy is kerültek ide:-))"
  • Liliomfa
    leírnád mi az entrópia? már egyszer leírta vki de lehet ,hogy te bővebb érthetőb leírással tudsz szolgálni. egy professzortol ezt olvastam egyszer: már tíz éve tanítom az entrópia fogalmát, de még mindig nem tudom mi az. aki azt álítja, hogy tudja: hazudik.
  • Liliomfa
    van. már megtalűltuk. olvassatok jól vissza :) kiterjed az állatokra, és az ösze élőlényre, meg irtunk egy olyat ami csak az emberrre jellemző de mindre. így kötöttünk ki a lét értelméhez.
  • Crokin
    "Az élet értelme az entrópia. Ezt a fogalmat viszont legalább olyan nehéz megérteni mint azt hogy az "élet értelme" :) "

Hát ez, hogy mondjam... Én tudom mi az entrópia, de hogy hogy függ ez össze az "élet értelme" kérdéssel, az még némi magyarázatra szorul részedről szvsz :)

• palack
    Szerintem be is bizonyítottam. Cáfold meg ha tudod.
  • Crokin
    Be is tudod bizonyítani?
  • palack
    Az van, már egyszer leírtam valahol az alján.
  • Crokin
    Naja, csak itt általánosságában értendő a kérdés, azt senki nem kérdezte, hogy neked mi jelenti az élet értelmét :) Valami globális igazságra szeretnénk rájönni, ami vagy van vagy nincs...
  • palack
    Mindenki számára más és más. Te hiába mondod hogy ez és ez, nekem úgyis az és az lesz :-)
  • sz4bolcs
    Valamennyit fölfogtam abból, amit írtál. :-) De csak részben tudok vele egyetérteni. Kapcsolódó irodalom: Babits Mihály: Az irodalmi nevelésről ..vagy valami hasonló.
    Ebből kiindulva, amit írsz, egy rakás dolgot föl tudnék sorolni, ami épp ilyen "objektív".
    De kétséget kizárólag szép változatos kifejező eszköz.
    (csak tanuld még:)
  • Quantizs
    Szerintem az "élet" értelmének keresésében azért nem jutott el még senki elfogadható szintre mert azt se használta amit ismer (és sacc/kb.-biztos pont->) ..:pl: A saját nyelvét amin beszél. Az emberek régen nem úgy válogatták meg a szavikat mint ma .... és amióta az ember el érte azt a szintet , hogy felfogja ,hogy mitörténik vele és eggyidejüleg szavakba tudja önteni azt arra törekedik hogy minél többet hozzon ki belőle ::: Ez csak példa de ott van az az eset ha meg hal valaki : ilyenkor azt mondjuk hogy meg rendül ..- és ez hasonlít ahoz az érzéshez amit egy össze szedett ember érez ilyenkor . Ilyenkor másképp látja az ember a dolgokat . De a nyelv obijektív marad , hiszen most is a lényeget emelte ki ..
    Szerintem érdemes lenne alapokat felépiteni a dolgok értelmének kutatásában ,
    kezdhetnénk akár a nyelv értelmének szemszögéből (nem felt. irodalom)
  • sz4bolcs
    Tehát megvan az élet értelme? :D Lemaradtam.
    Megvan!!!: A BOLDOG KARÁCSONY...t
    mindenkinek
  • Liliomfa
    :))
  • Liliomfa
    pontosan. ilyen visszavezetés módján jutottunk el a lét kérdéséhez.
  • Liliomfa
    ezt már említettük: a faj fentartása. de ez az élet egyik értelme és nem a lété. :)))
  • Zsolo007
    Kis fogalomzavar...semmiség :)
  • Aquir
    öö.. az élet nem halál =)
  • tigerbácsi
    az élet nem más mint egy hosszú halál!
  • Aquir
    na és annak mi az értelme? (és így az életnek?) :)

(mert ez nem volt magyarázat rá =)
  • mrgregory
    Szerintem hogy gyermekeink legyenek és felneveljük őket. :-)
  • Liliomfa
    naja :)))
  • sz4bolcs
    Mert az elméd elhiteti veled. Ha nem lenne, akkor nem tudnád eldönteni, hogy van vagy nincs. :D
  • Liliomfa
    na akkor már az élet értelmét össze is szedtük, viszont felremül mégegy kérdés: Akkor mi a lét értelme? Miért létezik egyáltalán létezés, és bármi?
    Na én erre a kérdésre nem tudtam válaszolni.
  • Liliomfa
    nem. a válaszokat és az utakat nem tudod magadba mind felfedezni. a fórum is egy olyan zseblámpa ami megvilágítja az utakat, de azt valóban MAGADBAN kell eldöntetened ,hogy melyiket választod.

tuom ,hogy már nem jösz vissza, de én eglsz jól elbeszélgetek magamba is :DDDDDD
  • sz4bolcs
    nem tudom... majd megtudjuk idővel.
  • Prof William
    Igazad van... A válaszokat hiába keresem egy fórumon... Max ha mondjuk egy földibb topicba keresgélek :) A válaszokat mindenkinek saját magában kell megtalálni. Belső hangjára kell halgatni, amit a materilaisták "belső hang-nak, mi spirituálisabb emberek a "lélek hangjának" szeretünk nevezni. :) Én már megtaláltam a válaszom, de nem bírtam felhagyni a fórumba írással...

Ennek szellemében hagyjátok figyelmen kívül az előbbi kérdéseim, és sziasztok, mert többet ebbe a fórumban nem láttok...

Hogy "humorizáljak" egy kicsit? Meghalok ebben a fórumban, és más tájakra (fórumokra) megyek...

BYE MINDANKI!!!
  • Prof William
    És ha nem fogadom el?