5506
szerinted?!
  • Prof William
    Persze vanak más teóriák is... :D DE inkább nem menjünk bele...
  • sz4bolcs
    Csúszok egyre messzebb és messzebb
    Csoda, hogy milyen hosszan tudunk maradni
    Az elménk alkotta világban
    A világban, ami tele van szarral.
  • Liliomfa
    sajnos nem tudok angolul. de az utolsó szót értem
  • sz4bolcs
    "Slippin' farther an farther away
    It's a miracle how long we can stay
    In a world our minds created
    In a world that's full of shit"
  • Dying Soul
    :O
  • Liliomfa
    igen :)

cak kár ,hogy ugyanezt nem tudom megcsinálni élőben is, amikor valóban eljön a kaszás :)
  • sz4bolcs
    Pedig a halál eljön -"itt kell hagyni", de mégsem. :)
  • Liliomfa
    én már sokszor elképzeltem a halálom teljes átéléssel, és gyakan az egész világrálátásomat megváltoztattta. mikor belegondolsz ,hogy többet nem láthatod a napot, és itt kell hagynod a világot, utánna orási örömöt okoz az a tudat ,hogy igen még szívhatod sokáig a bolygó levegőjét...
  • sz4bolcs
    Ja, átéltem, leírtam. :-)
    Nehéz volt hozzá szavakat találni, loptam valamennyit a Guns N' Roses - Coma-jából. Az tényleg nem egyszerű.
  • Liliomfa
    ezt vhonna idézted, vagy te írtad?
  • sz4bolcs
    megrémültetek? :D
  • sz4bolcs
    Amúgy tényleg igaz, hogy halálodkor minden feléd közelít, ami az életben voltál, de még ekkor is van esély rá, hogy megbocsáss, és elengedj, vagyis megérts, és elfogadj.
  • sz4bolcs
    Halálom - kárhozat

Hideg víz veszi körül a testem. Süllyedek egy zavaros tengerben, a mély felé.
    Egyre sötétebb lesz, magatehetetlenül sodródom, egy örvény húz lefele.
    Innen nincs visszaút, mégis elképzelhetetlen a beletörődés.
    Senki nem segíthet, mindenki kívülállóvá válik.
    Kifejezéstelen arccal integetnek, ahogy egyre távolodom.
    Meghallok egy kellemes halk meleg hangot, ami szeliden hívogat,
    talán segíteni próbál magányomban osztozni egy elviselhetőbb helyen, de én elrettenek tőle, mert nem látok alakot, nem merek felé úszni, feloldódni benne, hiányzik a friss levegő. Félek. Megállok, és lebegek.
    Egyre erősebbé válik, és végül állandósul a fájdalom, ami az élethez köt.
    A kötődés mindenhez, amit önkényesen a sajátomnak neveztem.
    A vágy a dolgok után, amikről most le kéne mondanom.
    Minden, amit az életemben gondoltam, tettem, vagy nem tettem, most felém közelít. Az önzésem ezer formája: a válogató szeretet, hazugság, kétely, félelem és minden gondolat, amivel másoknak, magamnak ártottam.
    El kéne fogadnom, de nem tudom. Nem tudok elengedni.
    Egy pontba sűrűsödik az életem. Csak nem hagynak nyugodni a dolgok, amikhez szavakat, és érzéseket kötök. De valami mást is gondolok: Hogy mennyit ér az élet, amiben megnyilvánul a lét. Megismételhetetlen.
    És még ekkor is azt érzem, hogy az enyém, ezért nem tudok szabadulni.
    Keresem a kiskaput. Foggal körömmel ragaszkodom.

Nincs befejezve, de valami révületben átéltem. Megtörtént az üdvözülés is, de azt majd legközelebb írom le. Mindenesetre megtapasztaltam egy materialista halált.
  • bens
    ß )
  • smity 8D
    te is ? :))))) végre vmiben egyetértünk :))))))
  • smv
    Az éhség csak "jót tesz a forradalomnak". Ha tele a poci, de rám dől a ház, attól még nem vagyok jó kedvű. Bár modnjuk az is igaz, hogy üres gyomorral minden probléma sokkal nagyobbnak tünik... :)
  • Zsolo007
    Ez tény :)
  • bens
    mindegy. jól hangzik : )
  • Zsolo007
    Az vallási/politikai háború volt. A szabadság ott is csak eszmeszinten van jelen.

De hagyjuk. Én meg szeretem a törit :)
  • bens
    és a skót szabadságharc? ott sem éheztek.

na de tökmindegy. utálom a törit : )
  • SRobert
    Csak azért hoztam példának, h a szellemi elnyomás is válthat ki forradalmat.
    Bár minden elnyomás garantáltan kijet ellenerőt is, az emberek nagyrészét valóban csak akkor kezdi érdekelni a probléma, mikor korog a gyomra és még ingyencirkusz sincs. Addig hiába is papolnak neki bármiféle változtatási szükségről.

Már Jézus barátunk is felvetette a népnek, h azért követik anyian, mert enni adott nekik, nem azért, mert tanítja a megváltozás szükségességét. :)
  • Zsolo007
    nono....56ot megelőzte egy nagy éhség
    Igaz nem közvetlenül előtte, kb 3-4 évvel előtte volt

Meg 56 más, mert azt tulajdonképpen "értelmiségi" forradalomnak nevezhetjük, ott már komoly politikai dolgok voltak mögötte.
  • SRobert
    Ja. Az eszme mindig csak ürügy.
    (Arról már ne is essen szó, hányszor használták fel az un. népet saját célokra a forradalmakban.)

Bár jelzem, 56-ban sem az éhséggel volt a gond. :)
  • Zsolo007
    Ez nem igaz.

A leggyakoribb forradalomrobbantó ok az éhség. Az a vezetők etetése, hogy szabadságról papolnak.

Már a rómaiak is tudták mi kell a népnek: kenyér és játékok....

szal kicsit lapozd fel a törikönyveket, olvasd el az apró betűs részeket, és egyből rá fogsz jönni hogy a forradalmak nagy része éhség miatt tört ki.
  • bens
    általában a forradalom a szabságért tör ki 90%ban. azt meg mindenki akarja. csak soha nem éri el : ) (más kérdés)
  • SRobert
    A forradalom is úgy kezdődik, mint minden a politikában. Valaki elmagyarázza a népnek, h mit is szeretne tulajdonképpen. :D
  • bens
    "Forradalmak szerint úgy indulnak, hogy összebeszél a nép, hogy na akkor lázadjunk fel?"

miért, hogy indulhat másképp? sztem 1 forradalom csak akkor törhet ki, ha a nép érvényesíteni akarja az akaratát. persze, h van vezető. de ha 1 vezető a tömeg akaratát képviseli, akkor működik a dolog. persze amint megint béke lesz, már rögtön megváltozik a helyzet. igazad van abban, h demokrácia nem lehet tartós, de a forradalom kitörését akkor is a nép akarata okozza.
    (persze ez csak 1 vélemény. még nem láttam forradalmat élőben : ))
  • SRobert
    Na látod, ez is a vallások kialakulásához hasonlít. :)
    Addig ragozni a dolgot, meg a szavakat szőrszálhasogatni, amíg csak a lényeg tűnik el. :)

Kérdések:
    - honnan veszel fát a tutajhoz?
    - honnan veszel madzagot a tutajhoz?
    - lehet-e vitorlás is, vagy csak evezni szabad?
    - mivan, ha szétesik útközben?
    - ha nem tudok úszni, akkor nem merész ötlet folyón átkelni?
    - mi van akkor, ha a parton ellenségesek az őslakók?
    - ha keskeny a folyó, akkor nem egyszerűbb átsétálni, vagy átúszni a másik partra?

stb, stb...

;)

Szó nincs több emberről, leszállásról, felszállásról.
    Arról van szó, h a merev világnézet akadályoz a helyes életvitelben.
  • Zsolo007

Ezt most nem gondoltad komolyan...Forradalmak szerint úgy indulnak, hogy összebeszél a nép, hogy na akkor lázadjunk fel? :D Szavazásra bocsájtják, hogy legyen e forradalom vagy sem? LOL. Ott is van egy két vezető egyéniség aki buzdítja a "buta" népet, ők átveszik a "nagy" ember ideáit és bumm kész a forradalom. Szóval nehogy azthidd má' hogy demokrácia létezik! Demokrácia egy idea, de soha el nem érhető, legalábbis addig nem amíg az ember létezik :D

UI.: Pontosan ugyanannyira nincs demokrácia, mint ahogy szabadság, egyenlőség, és testvériség sem létezhet egyszerre abszolút formában.
  • bens
    de van. forradalom ; )
  • Zsolo007
    LOL nem bírsz elszakadni a tutajodtól. Az egy hasonlatokból felépített minitan volt :). Nem azt jelenti amit jelentenek a szavak, hanem azt ami mögötte van, de úgylátom te nem látod :D

Kötzekedésképpen: Ált. lesz egy vezér vagy ilyenféle, de még ha nem is vezér, hanem demokrácia marad, akkor is a többség dönt!

El vagy tévelyedve demokráciaügyileg. Mindíg van vezér. "demokráciában" is . Olyan hogy többség dönt....nah olyan nincs.
  • Arvind
    És mivan ha más is utazik a tutajon, mondjuk több ember? Ált. lesz egy vezér vagy ilyenféle, de még ha nem is vezér, hanem demokrácia marad, akkor is a többség dönt! Szal mivan ha valakinek kényszerből kell kiszállni?
    Egyáltalán tud több ember utazni ugyanazon a "tutajon", vagy mindenkinek lehet (van) "sajátja"?
    És mivan ha elsodorja a folyó a tautajt, egyenesen a vizesés felé...
    - ennyit a szabad akaratról-
  • SRobert
    Te mondod meg, mikor szállsz ki.
    A történet meg azoknak szól, akik haladni akarnak, nem álldogálni. :)
  • SRobert
    Igen, így alakulnak ki a vallások, majd a dogmák. :)))
  • Arvind
    Egyébként azért az életben, nehezebb észrevenni a partot, mert nem olyan mint a folyó esetében, hanem sokkal homályosabb, mintha nagy köd borítana mindent! Szal az egy dolog, hogy túl kell lépjek rajta, de mikor, ki mondja meg mikor száljak le, ha túl korán teszem, beleveszhetek a mocsárba, ha meg túl későn akkor pedig... lehet-e egyáltalán túl későn leszállni, hisz -a tutjnál maradva, bajom nem lehet csak épp már nem haladok sehova...-
  • Arvind
    Hát nem?! :)
  • sz4bolcs
    Akkor még én is fölülök rá, hátha a hasznodra lehetek.
  • Arvind
    És ha megörzöm, és magammal viszem a tutajt? -hiszen ki tudja, még szükség lehet rá, és akkor nem kell egy másikat keresgélnem, hanem rögtön kéznél van.
  • bens
    valóban nem mindegy.
  • sz4bolcs
    pont a szomszéd topicban találtam, SRobi írta, és idevág:

"Hát hogyan járna el helyesen a tutajjal ez az ember, szerzetesek? Ha a vízen átjutva, a túlsó partra érkezve, így gondolkoznék: "Ennek a tutajnak nagy hasznát vettem; ennek a tutajnak a segítségével, kézzel-lábbal ügyeskedve, épségben átjutottam a túlsó partra. Legjobb lesz, ha most ezt a tutajt kihúzom a szárazra, vagy pedig a vízre bocsátom, és tovább megyek utamra." Ha ez az ember így tenne, helyesen járna el a tutajjal.
    Ugyanígy, szerzetesek, a tutajhoz hasonlóan tanítottalak benneteket a Tanra, amely átkelésre szolgál, nem megőrzésre való. Hogyha megértettétek a tutaj hasonlatát, a helyes tételeken is túl kell lépnetek, nemhogy a téveseken."