Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

http://www.youtube.com/watch?v=SNlGgQ6VEbY

Nem csak az, hogy sok a reptér, gripennél alapkövetelmény volt, hogy bármilyen autóutról, rövid távon képes legyen felszállni. Sokszor látni "erdõben, fák alatt sátorszerüségben" gripent állni. Gondolom sok ilyen hely van, rotáció is gondolom folyamatos, biztos mockupok is vannak, ráadásul soha nem lehet tudni, hogy most az adott helyen van e gripen.

BEARCAT: Nem hinném, hogy a Szovjet, Orosz, Kínai, Japán... vagy pl. Francia (hogy EUis legyen) mentalitás annyival különb lenne. Ezen felül õrültek, pszihopaták, ne adj isten gyilkolás vágy aberáció miatt katonának állók mindenhol vannak, voltak, lesznek. Ezt 100%ban szûrni nem lehet.
~2hete én is elkövettem egy hibát, hogy hozzászoltam vmihez ami baromira nem hadtech. Azonnal jött a troll és nyomta a szart. Hagyjuk meg ezt a helyet hadtechnek. Hírtvn, kurucon pedig kitárgyalhatod, milyen g*k az amik és ezen felül is sok "csodás" dolgot.

Molnibalage
Erre épült régen is a svéd védlemi koncepció?

Ebben benne vannak a "airstrip" típusú repterek is?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Sajnálatos de nem meglepõ amilyen a mentalitásuk...
Effe88
gusztustalan és felháborító
ártatlan 10éveseket meg civileket leölni
halálbüntetést érdemelnének

Molnibalage
Egy AMRAAM-os MiG-21-et nagyon tudtam volna értékelni. 😊

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Hát akkoriban a"Minek a Trabantba színes display!" volt a szlogen. Pedig tényleg potens gépek lettek a Lancerek, amikor Angliában voltak a Tornadók pilótái néztek, hogy ugyan olyan pontosan képesek bombázni mint õk. Pár éve meg egy Gripit is sikerült csõvégre kapni valami közös hadgyakorlaton. (Mondjuk odaát akkoriban kicsit többet repültek mint most vagy akkor itt, meg ugye volt már a gépen szerzett tudás a kezekben ami azért nagy segítség volt a fejlett elektronika mellett.)
És mik lehetnek még, amirõl sejtésünk sincs.

www.smart-bus.hu

Molnibalage
Én azon döbbentem le, hogy elvileg ECM is van hozzá. (Pod formájában?) Került bele infracsapda kilövõ is. Link 16 van?

Szó se róla, ha mai tudásommal megkérdeztek volna, akkor én a MiG-21bis modernizáció mellett döntöttem volna

Hát a Lancer-eket izraeli segítséggel hozták létre ez meg orosz volt, csak sok nyugati cuccot építettek bele. A Lancere-é ha jól tudom (ezt most séróból nyomom)110 darab lett átépítve 10 kétüléses, 25 vadásznak, 75 vadászbombázónak. Izraeli radar is került beléjük, más a vadászba és más a vadászbombázóba, ha jól emlékszem.
Molnibalage
Tehát a gép IFF/comm/NAV rendszere lényegében NATO standardot képvisel? Ez igaz a Lancerre is ugye? Kb. hasonló listát találtam róla, az eszközök típusai térnek el a funció nem. A kabinbelsõ is lénygében azonos elv szerint változott. Az F-16C B-25 szerû MFD és HUD+ICP kombó.

Az viszont fura, hogy még azonos adatot nem találtam arról, hogy hány Lancer is lett modernizálva. Volt már 101,103, 110 és 111 is.

Metrikus helyett már angolszász mértékegységek,digitális adathordozó,ami adatbusz, MFI-54 display, PUSz-29M a HUD-on, Rockwell Collins AN/ARN-147 VOR/ILS, AN/ARN-153 TACAN GPS-el,Bae Systems AN/APX-113 IFF,ICAO fények.
Csodálkoznak a jenkik, hogy utálják az afgánok õket:

cikk

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

mentosz
Hogy mennyiben változott Svédország katonapolitikája azt jól mutatja, hogy küldenek néhány Gripent a líbiai légtérzár felügyeletére, de elõre kikötötték, hogy a csapásmérésben nem vesznek részt, csak akkor ha támadás éri a gépeiket (értsd: a légvédelem ha aktivizálja magát a svédek ellen akkor lecsapnak) erre viszont egyre kisebb az esély, ugyanis a líbiai légvédelem már sem az elsõ órákban nem jutott komoly szerephez, sem most, fõleg, hogy már totálisan megsemmisült.

Mindenesetre érdekes fejlemény, hogy ez az elsõ konfliktus melyben élesben is bevethetik a JAS-39-et.

Molnibalage

Üdv!

...vagy az utóbbi 30 évben kicsit megváltozott a légi hadviselés és Svédország katonapolitikája.
A Gripent a szovjet fenyegetés elhárítására, tervezték, esetleg olyan államoknak szánták exportra akik hasonló cipõbe járnak (Ausztria Svájc). Az elsõ követelményeket 1978-ban írták le a gép kifejlesztésérõl 1982-ben döntöttek, amikor már tudták, hogy az európai NATO légierõk nagyobb részt F-16-ot kisebb részt pedig Mirage 2000-est rendszeresítettek, tehát ide export nem nagyon lesz lehetséges, csak tisztán a saját harcászati koncepciójuknak kell megfelelni. Szó sem volt "nyugatiasított" változatról lásd metrikus mûszerek.
Ma viszont már NATO államoknak akarják exportálni (elég esélytelenül) illetve Svédország kezd visszatérni a nemzetközi szerepvállaláshoz, ahol szintén olyan gépre van szüksége, amellyel együtt tud mûködni illetve végre tudja hajtani a NATO harceljárásokat.

TG

karosszéktábornok.blog.hu

Molnibalage

Molnibalage
Csak Svédország közölte, hogy venne NG-t, ha más is. Tehát így utólag tetszik a koncepció, csak zsé az már nincsen rá...

[NST]Cifu
Ez nem a Saab beismerése, hanem egyszerûen a piaci igényhez való igazodás. A Svéd légierõ anno kifejezetten egy olyan gépet kért, amelyik kisebb, mint a Viggen, egyszerûbb, többfeladatú, és olcsóbb üzemeltetni és különösen rajongtak az autópályákra széttelepített vadászgépek ötletéért. Tehát eleve kisebb gépet kellett tervezniük.

A Viggen utód esetén elemezték az F-16A és az F/A-18A alkalmazását is, de mindkettõt elvetették, mert nem feleltek meg a svéd igényeknek. Például az F-16A ellen azt hozták fel érvként, hogy 3 percre van szüksége az indítástól a felszállásig, amit a Viggen 1 perc alatt megcsinált, márpedig az utód e téren nem maradhat el. Az F/A-18A esetén a magasabb ár és költségek volt az ok, úgy vélték, hogy ennyi pénzbõl már a Saab is ki tud fejleszteni egy többfeladatú gépet.

A gépnél nem vártak el különösebben nagy hatótávot, a svéd doktrína nem a "force projection"-t helyezte elõtérbe, hanem a széttelepített, ütõképes védelmi légierõt. A Viggen hatótávolsága póttartály nélkül ~1000km, ennyit pedig a Gripen is fel tud mutatni.

A fegyverzet megint hasonló kategória, a svédek az AJ-37-est vették alapul, az annál használt fegyverfüggesztményhez foghatót akartak egy kisebb gépen látni. A Gripen ennek is megfelel.

A standard támadófegyverzete a Viggennek:

2x RBS-15F + 2x Rb-74 (AIM-9) + póttartály = 2 tonna
4x Mjölnir + 2x Rb-74 = 2,6 tonna

Van persze olyan elvi függesztmény is, hogy póttartály plusz 16x 120kg-os légibomba, de ez szinte csak papíron létezett.

Szóval a Gripen azért lett olyan, amilyen, mert a Svéd légierõ ezt kérte... Ez nem a Saab hibája...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

De õk megoldották, a felderítõ zászlóaljat átnevezték KMZ-re, egybõl lett egy zászlóaljnyi rambo. <#vigyor4>
Punker
a HM-nek nem tetszett hogy "sok" pénzért ennyire kevés ember képes végig csinálni 😞

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Kommentek nincsennek?

Punker
Kösz a linket.Tényleg,mintha lenne némi párhuzam a ranger tanfolyammal😊

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

Molnibalage
Egyébként mostanában kezd leesni nekem, hogy a Gripen NG annak csendes beismerése lényegében, hogy az alap Gripen koncepció el van tolva. A gép majdnem Viggen méretû és tömegû. --> Miért is kellett annyira kicsi gép? Mi baj volt a Viggennel? Alapból NG méret kellett volna és nem F404, hanem valamenyik F-16 hajtómû verzióval.

De ismerem Õ mondta hogy: "Ami elromolhat az eleve szar is!" Vagy ez már egy saját? <#nevetes1>Nem is tudom...
Annyiban kiigazítanálak, hogy lefelé mindig van. :-)
Molnibalage
Nem ismered Murphy-t? A talajnál lentebb nem lehet esni...

"Javult egy fokkal az Index szakmai gárdája"-TE JÓ ÉG MILYEN LEHETETT EZ ELÕTT!<#guluszem1>Vagy nincs valami nagy különbség egyes fokok között?<#bohoc>
Molnibalage
Ha szériagépet gyártának 2015-ig az is eléggé meredek. Viszont a gép bevezetés - ez szerintem hadrendbe állítás ~ IOC - az nem ez. Ahhoz már kész kiképzési program kell és mondjuk 1 hadrafogató ezred. (wing a jenkiknél.) Azt láttuk, hogy a Szu-34-nél 4 év kevés volt ehhez. Pedig az csak egy n+1-dik erõsebben átépített Szu-27.

[NST]Cifu
Az F-22A esetében volt pár olyan dolog, ami hátráltatta az IOC-t, tervezési/gyártási gondok (farokrész túlmelegedés), volt komoly szoftver probléma és így tovább. Gyakorlatilag egy nulláról létrehozott gép, ahogy az F-35 is az.

Nem elképzelhetetlen a 2015-ös IOC (az oroszok említették ezt a dátumot, de úgy tudom nem IOC hanem az elsõ széria gép átadása terén, a kettõ ugye messze nem ugyanaz), de persze mindennek ára van. Lehet, hogy egyszerûbb radar, gyengébb avionika lesz benne, esetleg nem lesz még ECM, stb.

Ez mindenhol elõfordul ugye, az F-22A pl. az elején csak AIM-120-al repült, a Gripen hosszú ideig csak AIM-9-el, AGM-65-el és RBS-15-el, az elsõ MiG-29-esek és Szu-27-esek pedig különféle helyekrõl származó elektronikával bírtak, nem volt csaliszóró, stb. Megvan ez az Eurofighternél is, meglesz az F-35-nél is, így tovább.

Szóval ha nagyon akarják, akár lehet 2015-ös IOC (vagy sorozatgép-átadás, honnan nézzük), de egy erõsen butított képességû géppel.

Molnibalage
Egyáltalán a 2015 honnan jön? Az F-22 protó és IOC között volt ~14 év. Az elsõ szériának nevezhetõ és elsõ felszállás között ~10-11.

Az Index szerint ez a hülye duma kell a népnek.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Molnibalage
A gép bevezetése 2015 körül várható, amikor technikai paraméterei alapján a világ legmodernebb vadászgépének fog számítani.

Ez konkrétan hiteltelenné teszi az egészet, legalábbis szerintem.

1. Mitõl lenne a legmodernebb, mikor cirka 20 évvel azután száll fel, amihez mérhetõ?

2. Hol van hozzá a fegyverzet? Ez csak egy platform jelenleg, semmi több.

[NST]Cifu
Javult egy fokkal az Index szakmai gárdája, de túl sok a tipp, ráadásul rossz forrásokból nyúlnak. A fegyverzet rész például marhaság (2db 30mm-es gépágyút nem tudom, honnan szedték), az oroszok pedig csak egy üléses változatot gyártanak, a két üléses verziónak az Indiai FGFA-t lehet tekinteni, ami viszont csak a sárkányszerkezetben és talán a hajtómûben egyezik meg (esetleg fegyverzet).

Garou
Lefilmeztek az orosz lopakodot...

Gondoltam belinkelem a cikket is, ne csak a youtube-ot nezzetek. 😊

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

[NST]Cifu
Elviekben igen. De ilyet igazán csak az US NAVY engedhet meg magának, néha a kisebb haditengerészetek. Az angoloknál most minden penny számít, ráadásul egy éleslövészeti gyakorlat nem zsebpénz, úgyhogy erre a célra aligha használják fel. Az Invicible ráadásul 6 éve ki van vonva, ez idõ alatt fel sem merült ez a lehetõség...

Használhatják még éleslövészetnél célként is.

[NST]Cifu
BTW gondok nem csak nálunk vannak, két példa:

-Az RAF hiányában van tapasztalt és képzett Eurofighter pilótáknak. A Líbiai bevetésekre ezért csak úgy tudtak elegendõ (tapasztalt) pilótát kiállítani, hogy a kiképzõpilótákat is átvezényelték a bevetéseket repülõ alakulatokhoz, így a friss pilóták kiképzõrepülése addig ideiglenesen szünetel.

-Ausztrália a saját SAS egységeknek rendelt egy nagy rakás Multicam álcamintás egyenruhát. Csak az a baj, hogy Ausztráliában és az USA-ban eltérõ a méretezés, szóval az elsõ 100 leszállított Multicam gúnya túl kicsi a SAS egységeknek... Senkinek nem tûnt fel a beszerzéskor, hogy az Ausztrálok ruhaméretezése eltérõ...

[NST]Cifu
Az Invicible gyakorlatilag kannibalizálva lett, a hajtómûveit kiszerelték, még a fenékszívattyúi sem üzemképesek. A katonai rendszereinek legfeljebb a kábelezése maradt meg. Érdekességként meg lehet nézni, ám egy bõ 40 éve tervezett hajóról beszélünk, amely ráadásul a kínaiaknak nem túl érdekes - Kína nem tervez "Harrier-hordozót", és nincs STOVL / VTOL gépe. Helikopter-hordozók terén inkább érdekelheti õket a francia Mistral vagy az angol Ocean, de azokat nem ajánlották fel ócskavasnak. 😊

Kiváncsi vagyok miért biztosak hogy nem megy a törököktõl tovább kína felé. Vagy csak nem nézik át a kínaiak mielõtt felkockázzák.
[NST]Cifu
HMS Ark Royal - apróhírdetés 😊

A HMS Invincible roncsnak lett eladva, elbontják, fémhulladékként értékesítették.
A HMS Ark Royal is így végezheti, hacsak valaki le nem csap rá (pl. India).

Akkor csak a szokásos...

www.smart-bus.hu

Punker
a HM elkaszálta mert "sokba" került és kevesen vitték végig, márpedig ez a koncepció nem fér bele a vízfejbe.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

<#eljen>

www.smart-bus.hu

Punker
http://rohamlovesz.hu

az oldalt olyan csinálja aki végig csinálta a képzést.

Ez nem feltétlenül Afganisztánra vonatkozott csak.
B...tod a legjobb hõkamerát,ha nem tudod ki az ellenség ,ki nem,
Ugy emlékszem,buktak már bele amcsik abba,hogy a saját közvéleményüket forditották ellenük a médiumokon keresztül.Már az is szivás,ha csak arab oldalon annyi embert tudnak feltüzelni,akik anyagilag biztositják a hibbant szekció mûködését egy évre.

Jelzem a nemzetközi(?) terrorizmus két jelentõs támogatója az USA kongresszusa meg az ENSZ😞ugyhogy semmi nem lep meg.

Janáj

Mégegyszer,ne téveszd össze a ranger tanfolyamot azzal a képzéssel amit az ezred egy katonája kijár,amég bevethetõ lesz.És legyen az a zászlóalj egy géppuskása,nem a felderitõ szakasz agyonképzett Rambója.Talán jelent valamit hogy a 75 RR a SOC alá van osztva.
KMZ parancsnoka azt nyilatkozza a filmen,hogy kb 2 év képzés amég valakit felhoznak,ennek nagy része amerikai SF el közösen megy,hol azok nyaralnak itt,hol azok ott.Ezt a rohamlövész UL -t nem ismerem,azt se tudom igazából ,mi a szent sz.a az,meg kell kérdezni olyat,aki ott van.

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

A ranger képzés az az amiknál szinte alap ha karriert akarsz a fegyveres erõknél. Az egy vezetõi/tökösségi tréning.
A Rohamlövész képzésre asszem a KMZ-bõl válogatott emberek kezdték és hullottak rendesen. Így valószínûleg az van amit írtatok, hogy van pár agyon marketingelt SF a többiek meg "csak" "sima" eje/felderítõ emberkék.
Félre értés ne essék, minden tiszteletem az övék.
qtab986
A lemaradt képek:
http://i82.photobucket.com/albums/j258/FIVESIXTN/DSC05717.jpg
http://www.newsbleed.com/images/ak2/yugo_mts_front_tr.jpg

qtab986
Van egy angolul "Front Trunnion"-nak nevezett alkatrésze az AK-nak, amit a tok elejében rögzítenek (többnyire) szegecseléssel. A Front Trunnion-ban van rögzítve a csõ, vagy talán pontosabb a csõfar megnevezés.

Az AK tipikusan tömegtermelésre tervezett fegyver, oldhatatlan kötéseket használnak a gyártása során. A GIF-en látható fegyver talán nem gyári, talán barkácsolt a tok, talán gyári a tok, de barkácsolt csövet tettek bele. Ezt nem tudom. Szóval vagy a csövet nem sikerült megfelelõen rögzíteni a Front Trunnion-ban és az kiszabadult belõle, vagy a Front Trunnion szabadult ki a tokból. Persze a csõ mindkét esetben repül.

A GIF-en látottak ellenére ésszel dolgozva akár az õserdõben is lehet lemezbõl tokot készíteni AK-hoz és abba a Front Trunnion-t vagy a Front Trunnion-ba a csövet rögzíteni.

Front Trunnion

Ez egy PDF a szegecselés eltávolításáról.

"Hamisitott video....én örülnék,az amiknak bombázni kellene a netet ilyenekkel,mert egyelõre ebben jobbnak tünik a szakállas brigád😞"

Túl sokra nem mennek vele, ha egy Apache a hõkamerájával kiszúrja, és a 30 milis gépágyújával fasírtá lövi õket másfél kilométerrõl. 😄

Márpedig ez a mindennapok része Afganisztánban, szóval nem lennék a szakállasok helyében.

Közbe megtaláltam az eredeti movit. Itt beszélnek egy kicsit a KMZ-rõl:

Ez pedig a Könnyû vegyest mutatja be: