Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Oké, rendben. És a másik kérdésben nem reagálsz? Vagy akkor tekinthetjük a "A páncélos fejlesztésénél n+1-szer letárgyalt téma, hogy koncepcionális okokból nem volt jenki nehéz hk."-t megdõlt állításnak? <#vigyor>

Horizontal Volute Spring System
Viszintesen elhelyezett rugózást...
HVSS
A lenti képen csak az az érdekes hogy a Pershing sem alacsonyabb mint a Sherman

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
Szerintem egyéni értelmezés, hogy honnan kezdõik. Mivel valódi harci szerkezet, amit élesben használtak 50 tonna felett 45 elõtt tudtommal cask a németeknél volt nagyobb számban nálam az õ cuccaik a mércék.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Hát azt nem értem, hogy miért írod hogy a jenkiknek koncepcionális okokból nem voltak nehéztankjaik, mikor láthatóan nagyon is szerettek volna, csak éppen ez a háború legvégére jött csak össze nekik.

A szupernehéz tank kategória pedig 75 tonnától kezdõdik, és az olyan cuccok tartoznak ide, mint a Maus, a T-28 és a Tortoise.

Molnibalage
Pontosan mit jelent az a HVSS?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Nem hozhattak volna többet át mert nem volt több.
A kategorizálás nem hibás,csak nemzetenként eltérõ.

A kép egy megoldás féle...
mondjuk HVSS futómû alap lenne egy ilyen jármühöz.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
Igen. A partaszállás elején nem vették volna hasznát, mert nem tudtak volna kirakodni 40-60-70 tonnás monstrumokat az ideiglenes kikötõkben.

Az M26-ból sokkal többet is áthozhattak volna, de mégis csak 300-at vittek át Európába. Lényegében tesztelni...

Az M26 német szemmel csak közepes hk. mint a Panther. Mondjuk szeritnem a kategorizálás az, ami hibás. II.Vh alatt a 40+ tonna az nálam már nehéz. Az 50+ tonna extranhéz, a +60 tonnna meg szupernehéz.

Te is lehírod, hogy miért nem volt jövõje akkor a extra és szupernehéz katnak. Akkor meg mit nem értesz...?

A T-34/85 valóban csak 32 tonnás.

Az M4 alapvetõ problémája, hogy szerinem túl sok öröksége van a háború elõtti elvbetélt hk. fejlesztésnek. Annyira egyedi fomája van, hogy a klasszikus hk-hoz sok köze nincs. Túl magas, tornya túl kicsi.

Nézd meg az M26-ot. Egésezn más. Generációs difi van. Ergo még összehasonlítani is illetlen egy Pantherral. Nem egy generációban vannak. Még a Pz. IVG is közelebb van az ideális formához, mint az M4.

Nyilván valami kommunikációs anomália volt, bocsi érte. <#vigyor>

"A páncélos fejlesztésénl n+1-szer letárgyalt téma, hogy koncepcionális okokból nem volt jenki nehéz hk. és mikor látszott, hogy meddig tart a háború, akkor az összes szupernehéz konstrukciót elkaszálták."

Kifejtenéd ezt bõvebben? Koncepcionális okokból nem volt nehéz harckocsijuk? Tehát azért nem volt nekik, mert nem is akartak? Akkor hogy lehet, hogy már a háború elejétõl kezdve próbálkoztak nehéztankok kifejlesztésével (pl:M6), és a nehéztank fejlesztési program végül az M-26 Pershing megszületéséhez vezetett 1944 végén? Nem úgy tûnik, mintha kerülték volna a nehéztank kérdést.

A szupernehéz konstrukcióknak pedig soha nem volt jövõjük, már csak a logisztikai problémák szempontjából sem(hidak, vasúti szállítás). Le is állt az ilyenekkel való kísérletezéssel minden nemzet, a németeket kivéve, de ott is csak a diktátor mániái tartották õket életben. Ha a hadseregen múlt volna, az olyan, teljesen felesleges és méregdrága harci eszközök, mint a Jagdtiger sose születtek volna meg.

A Shermannal kapcsolatban szintén nem értem, mit akarsz mondani. Annak a tanknak ezerféle változata volt használatban 1944-ben, az eredeti, 75mm-es M3 pinponglabdavetõvel felszerelt változatok ugyanúgy, mint a 76mm-es nagy kezdõsebességû löveggel ellátott változatok, vagy éppen a britek nagyon durva Fireflyai a 17 fontos páncéltörõ lövegekkel, amik durvábbak voltak a Panther és a Tiger I lövegénél is. Szóval melyik Sharman pontosan?

Az mindenesetre beszédes, hogy a háború után az Pershinget átminõsítették közepes tanká, és ezzel kezdték meg felváltani az összes Shermant.

Korea pedig nem szempont, egyfelõl mert az már bõven nem a második világháború, másrészt mert a Koreai oldalon a T-34/85-ös közepes tankal került szembe, ami bár kiválló tank, messze nem a Pershing súlycsoportja.

Ilyenkor mindig megnyugszom hogy vannak bolondabbak nálam. <#hehe>
Ez mind oké. Így van. Ellenben nem értettem miért nekem írod milyen lõszert tüzel, ha én linkeltem a fegyvert teljes leírással.
A megnevezésre meg azt írtam, hogy még mindig jobb, ha egy géppisztolyt legépkarabélyoz, mint amikor gépfegyver minden. Legalább megpróbált szakszerû lenni, meg igazából ránézésre még lehetne is karabély. <#ravasz1>
Pisztolylõszert tüzel, tehát géppisztoly. Gépkarabély akkor lenne, ha a világháború vége felé megjelent köztes lõszert tüzelte volna (ne Cifu, légyszi ne köss bele a Fedorov Avtomattal 😄), mint az STG-44 és a háború utáni években az orosz AK-47.

A médiával meg nem kell foglalkozni. <#vigyor>

Molnibalage

Annyira most nem tudlak követni. Linkeltem a fegyver komplett leírását.
A gépkarabély megnevezésnek is örülni kell a médiában, jobb mint a gépfegyver vagy géppuska. <#vigyor2>
Az 1944 es gyártásuakra gondolsz feltételezem.Az is több verzió.
Mert azért szolgáltak akkor még a régebbi verziók is.
Nehéz ügy lehet mert nem feltétlenül számozási sorrendben jelentek meg.

Molnibalage
A bármelyiket úgy értem, hogy az 1944-es verziókból.

Bármelyik biztosan nem.attól függ milyen löveges verzió a Sherman.

Molnibalage
15 tonnával nehezebb ellenfelek ellen nehéz lett volna...

Ey Pz IVH ellen tudtommal bármelyik Sherman tökéletesen megefelelt 1944-ben.

Ettõl függetlenül a közepes hk-ik sem állták a versenyt, Korea már nem volt a világháború része.

Csigatár, nem dobtár. Ne tévesszen meg a drum magazine.

Molnibalage
A páncélos fejlesztésénl n+1-szer letárgyalt téma, hogy koncepcionális okokból nem volt jenki nehéz hk. és mikor látszott, hogy meddig tart a háború, akkor az összes szupernehéz konstrukciót elkaszálták.

Amennyire tudom az M26 szépen szerepelt Koreában.

Nincs a COF-okkal semmi baj, helyén kell kezelni õket, néhány órás kikapcsolódásra nagyon is alkamasak a kiválló, filmszerû hadjárataik miatt. Amúgy a PPS-43 egy géppisztoly, nem gépkarabély, emlékeim szerint a második világháborús szovjet sztenderd 7.62-es TT pisztolylõszert tüzelte(ugyebár a Tokarev TT pisztolynak a lõszerét). Amúgy a nagy szám nem ez volt szerintem, hanem a PPSh-41 géppisztoly, 71 lõszeres dobtárral, '41-bõl. Volt mivel a németek ellen menni, már a kezdetektõl.

Nem csípem a szovjeteket, nagyon nem, de azt el kell ismerni, hogy kiválló fegyvereik voltak a világháborúban, és õk voltak az egyetlenek, akik még páncélosfejlesztés témakörben is állni tudták a versenyt a németekkel, méghozzá nagyon szép eredménnyel.

Molnibalage
Rég olvastam, újra át kell futnom.

Igen, arra gondoltam, csak lemaradt. <#hamm>
Molnibalage
Mármint amit a srác írt?

Molnibalage

A Kína/Japán+USA légi háború szerinted mennyire objektív/helyénvaló. Ha azt nem firtatom, hogy honnan veszi hogy 5+ év alatt ennyit erõsödne Kína, akkor is egy ilyen Armagedonnál bárki veszít, az nyomná a piros atom gombot, mert különben megszálnák/pépé lõnnék.
Most csak azért nem mondom meg hogy valami COD/MOHA förmedvénybõl ismerem, mert világvége+1 napra banolnátok. <#idiota>
Amúgy meg mégiscsak jobb a gépkarabély, mintha puska/gépfegyver lenne. :-)
Köszi. Mégiscsak az újságíró a hülye.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Effe88
fehér szandál az fantasztikus😄😄

RatBaG

Per Aspera Ad Inferi.

Molnibalage
Lehet. Egy biztos, elsõ látásra is látszódott rajta még számomra is, hogy nem mai darab.

Milyen gépkarabély EZ?

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

http://ingyenjapan.blogter.hu/367836/japanbol_

A blogter listázta a hsz.eit is, az sem sincsen már

Szent Haba-kukk

Molnibalage
Ezt lehet, hogy már régebben linkeltem.

Néhol téved a szerzõ, de alapvetõen nem rossz. Vajon miért hagyta abba?

Csak érdekessége miatt:
pl.: http://www.youtube.com/watch?v=yTNK3ZE7cTY&feature=related

De "kis" pénzbõl is elég komoly dolgokat raknak össze pl.:
http://www.youtube.com/watch?v=UBgSZIGSjGQ&feature=related

Tudom nem F-16 de FSben tudtommal van F-16is. 😊

Molnibalage

[NST]Cifu
Az F-4 Phantom a '60-as évek eleje óta 8-cal repült.

Direkt említettem, mint példa a kibicre...
Továbbá az Mirage 2000 üres tömege 7,5 tonna, az F-4-é 13 tonna. Nem egy kategória a két gép...

A további felsorolt gépek is mind nagyobbak / nehezebbek.

Szóval, ha típusonként nézem akkor már egészen vegyes és azt nézve, hogy mi várt a '80-es években, akkor bizony szerintem azért +2 R.550 elfért volna még a szárny vagy törzs alatt, hogy M-2kC = Viggen legyen.

Plusz két rakéta - nagyobb légellenállás és nem volt igény rá az AdA részérõl. Amint említettem a Dassault forszírozta a Mirage 2000-5 programot is. Persze az AdA szempontjából ott van az is, hogy õk a Rafale-ra vártak már ekkor.

Viggen.

Üres tömeg: +2 tonna (7,5 vs. 9,5 tonna)
Max. felszállótömeg: +3 tonna (17 vs. 20 tonna)

Még a Viggen is nagyobb gép volt nála.

Nagy katasztrófájuk az - mármint export szempontjából - hogy semlegesek. Jó, saját hajtómû nem volt, de akkor is jól tolták.

Pont a hajtómû miatt hiúsult meg az Indiai Viggen export (az USA számára politikailag kínos volt az ügy, mert Pakisztánt támogatta). A többi lehetõség meg részben politikai okokból hiúsult meg (azért lehet köpködni, de úgy vélem, hogy valamilyen szinten gerincesség azt mondani, hogy "bocs srácok, de diktátoroknak, katonai juntáknak nem adunk el vadászgépet", gazdaságilag persze visszaüt, viszont etikai/erkölcsi szempontból (szerintem) hálás döntés).

A jelek szerint nagyon komolyan vették a légiharc rakéták generációváltását és még annak ellenére is rátették a F-4-re, hogy lényegében éveik voltak csak hátra.

1980-as évek elsõ fele, fagyos hidegháborús hangulat, európai hadszíntér, új szovjet vadászgépekrõl kósza hírek (MiG-29 és Szu-27)... Szerintem nagyon is érthetõ lépés.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
<i>Mert ez volt az 1970-es évek végén az általános A2A elvárás? 2x SARH és 2x IR rakéta. Volt egy-két kibic, mint az F-4 Phantom, de ennyi, a légtérért küzdõ gépek általában 4 légiharc rakétával rendelkeztek...</i>

Általános? Háááááát... Attól függ, hogy mi alaján súlyozol.

A világon legyártott gépek többsége darabra tény, hogy ilyen volt, de ezt a tengernyi MiG-21/23 adta. Az F-4 Phantom a '60-as évek eleje óta 8-cal repült.

F-15? Szintén 8 db, hiszen F-4 utód. F-16? 6 db.
(Igazából elvben semmi sem gátolta volna, hogy 8 db legyen rajta, de +2 pótos inkább többet ér, mint +2 rakéta nagy átlagban.)
Viggen? 6 db rakéta.

Az akkor tervezõasztalon levõ MiG-29 6 db, Szu-27 10b -2 ha van ECM pod.
Tornado ADV? Szintén 8 db.

Szóval, ha típusonként nézem akkor már egészen vegyes és azt nézve, hogy mi várt a '80-es években, akkor bizony szerintem azért +2 R.550 elfért volna még a szárny vagy törzs alatt, hogy M-2kC = Viggen legyen.

<i>Akkoriban melyik ~17 tonnás max. felszállótömegû vadászgép tudott többet?</i>

Viggen. Persze azt nem a "nagy Franciaország" fejlesztette ki, hanem a svédek és korábban. Szerintem kicsit vicces - legalábbis szerintem - hogy még a svéd vadászgépfejlesztés is jobb volt több szempontból is, mint a francia...

Nagy katasztrófájuk az - mármint export szempontjából - hogy semlegesek. Jó, saját hajtómû nem volt, de akkor is jól tolták.

Az viszont mellbevág, hogy a jenkik ennyire tolták az újgenerációs rakétafejlesztést, még a régebbi gépre is. A jelek szerint nagyon komolyan vették a légiharc rakéták generációváltását és még annak ellenére is rátették a F-4-re, hogy lényegében éveik voltak csak hátra.

[NST]Cifu
Miért nem csináltak még felfüggesztési pontokat a C verzióra?

Mert ez volt az 1970-es évek végén az általános A2A elvárás? 2x SARH és 2x IR rakéta. Volt egy-két kibic, mint az F-4 Phantom, de ennyi, a légtérért küzdõ gépek általában 4 légiharc rakétával rendelkeztek...

(És akkor miért mondja azt több forrás, hogy oda buta bombák vagy rakétablokkok kerülhetnek?)

Van neked képed arról, hogy Mirage 2000C-n azok a pillonok léteznek? Én úgy tudom hogy azok a Mirage 2000-5 programhoz lettek kifejlesztve. A Mirage 2000D és N sem rendelkezik velük...

Természetesen ha van erre valami forrásod (legalább kép), az álláspontomat készségesen felülvizsgálom. 😉

A 2+2 légiharc rakéta - már bocsánat - de szánalmasan kevés a gép méretéhez képest.

Akkoriban melyik ~17 tonnás max. felszállótömegû vadászgép tudott többet? Az F-16A tudott 6db Sidewindert vinni, vagy 2x Sparrow és 4x Sidewindert, de az F-16 több, mint egy tonnával nehezebb üres tömeggel és majdnem három tonnával nagyobb max. felszálló tömeggel rendelkezik. Ráadásul légvédelmi feladatkörben 4-nél több légiharc rakétát nem vitt soha. A MiG-29, Tornado ADV, F/A-18, stb. mind nehezebb gépek.

Tehát a "szánalmasan kevés" szerintem túlzás. Pont ideális és általános volt a maga idejében az adott mérethez/tömeghez. Az 1980-as évek végétõl, 90-es évektõl már valóban kezdett kevés lenni, ezért kezdték meg a Mirage 2000-5 fejlesztését, ám ezt nem az AdA igényelte, hanem a Dassault maga erõltette, hogy versenyben maradhasson az F-16C/D (ADF/MLU), MiG-29 vagy a Gripen gépekkel szemben.

Az USAF F-4E gépek mikor váltak képessé AIM-7M és AIM-9M használatára?

1983-ban már volt a német légibázisokon AIM-7M-es és AIM-9M-es F-4E.

Az F-4J és F-4S gépek meddig jutottak el a fenti két rakéta alkalmazása terén?

Szvsz F-4J/S is hamarosan, 1982/83 környékén elkezdték megkapni az AIM-9M és AIM-7M rakétákat... Írott / képi információm viszont nincs. 😞

Molnibalage
Az USAF F-4E gépek mikor váltak képessé AIM-7M és AIM-9M használatára?

Az F-4J és F-4S gépek meddig jutottak el a fenti két rakéta alkalmazása terén?

Molnibalage
Akkor másképp kérdem, mert ezt én is tudom. Miért nem csináltak még felfüggesztési pontokat a C verzióra? (És akkor miért mondja azt több forrás, hogy oda buta bombák vagy rakétablokkok kerülhetnek?)
A 2+2 légiharc rakéta - már bocsánat - de szánalmasan kevés a gép méretéhez képest.

[NST]Cifu
1.: Nincs a 4 törzs oldalsó részén lévõ függesztési pont.
2.: A Mirage 2000C nem tud MICA EM rakétát indítani, erre nem képes a radar-tûzvezetõ rendszere. Csak MICA IR van hozzá.
3.: A Mirage 2000C-k upgradelve Mirage 2000-5F jelzéssel szolgálnak, 4 törzs oldalsó ponton lévõ pilonnal, új radarral/tûzvezetõ rendszerrel és MICA EM integrációval.

Molnibalage
Tud valaki értelmes magyarázatot adni, hogy az Mirage-2000C miért csak 4 db légiharc rakétát vihetett? Miért nem használták ki a törzs alatt levõ pontokat / helyet mikor a késõbbi változatoknál már megtették?

Azért ezek ahogy látom egymásra épülõ dolgok:

Radar családfa

TG

karosszéktábornok.blog.hu

F-4D AN/APQ-109
F-4E AN/APQ-120
F-4F AN/APQ-120
F-4J AN/AWG-10 tûzvezetõ rendszer AN/APG-59 radar
F-4S AN/AWG-10 tûzvezetõ rendszer

Legalább is az In Action 65 szerint.

TG

karosszéktábornok.blog.hu

Molnibalage
Cifu, az USAF / Navy F-4J/S gépek azok más radarral bírtak, mint a '80-as évek beli RokAF F-4D/E gépek vagy a német gépek?

Azt tudom, hogy az F-4F ICE gépek azok Hornet radart kaptak.

Molnibalage
Bestof kép.

Willenbrock
Lövöldöztek az HMS Astute-ön. Biztos bekattant valaki a 45 napos út után.