Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nagyon szívesen.
Természetesen csak aranyozott.
Ulvar
Köszönöm szépen a részletes leírást!

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

A képen az Oto Melara Palmaria 155 mm-es önjáró tarack látható Olasz gyártmány az OF-40-es(Leopard-1) alváz és az FH 70 vontatott tarack házasságából született. Líbia rendelt belõle 210 darabot Nigéria 25-öt Argentína pedig csak a toronyból szerzett be 20 darabot a saját TAM harckocsijára. Lõtávolsága 25-30 km, tömege 46 tonna páncélzata a törzsön acél a tornyon alumínium, így inkább csak géppuskák ellen védett.Automata töltõje van és 5 fõs személyzet.Maximális tûzgyorsaság 6 lövés/perc, de a valóságban 3 lövés/perc a kíméletesség miatt. 30 lõszert visz magával.
én elsõre tigris tanknak néztem 😄 nem tudom mi ez.

Ulvar
Valaki megtudja állapítani hogy milyen típusú tank?

Pontosabban addig nem léthetnek szárazföldre harcoló alakulatok, amíg az ENSZ meg nem engedi nekik. Minthogy valószínûleg meg fogja, hamarosan, aztán a büdös paraszt kadhafi meg a pereputtya csomagolhat.

Stauff
Igen egészen addig amíg az ENSZ kontroll alatt áll a hadmûvelet irányítása, addig nem léphetnek szárazföldre harcoló alakulatok (bár a késõbbiekben megeshet, hogy kéksapkás békefenntartókat vezényelnek az országba). De egyre több diplomata kezdi azt feszegetni, hogy a légtérzár elégtelen, ezért NATO (szárazföldi) beavatkozásra is szükség van.

Nem lehet hogy csak a borításon van arany? Szvsz nem igazán mûködne, ha az egész aranyból készült volna, úgy értem a belsõ szerkezet és az alkatrészek is.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Ha jól rémlik, Szaddam egyik fiának volt színarany AK-ja.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Én nem a "szerintimet" írtam hanem a hivatalos megnevezésüket. Hogy Te minek nevezed az már más kérdés.
Molnibalage
Örök vita tárgya. A BGM-109-re szerintem a manõverezõ szárnyasbomba. Nem robotrepülõ, mert egyszerfelhasználatos. Nem cirkáló rakéta, mert gázturbinás hajtómûve van.

Az angol missile szó irányított lövedéket és nem csak rakétát jelent. Csak sajnos a hozzánemértõ fordítók mindig a rakétával teszik egyenlõvé...)

Mi a legõsibb rokona neki? Hát a német V-1. Minek hívta azt az angol? Flying bomb. A BGM-109 nem pulsejet hajtómûvel bír, de nem is rakétával. Az vezérlõ rendszere fejlettebb. Ergo nem más mint egy manõverezõ V-1.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

A robotrepülõgép, vagy csapásmérõ robotrepülõgép, mivel a meghajtást biztosító erõforrás a gázturbina a környezõ levegõ oxigénjét használja. A rakéták hajtóanyagában benne van valami (ez igen sokféle lehet) oxidálószer, így ezek nem igénylik a levegõt.
Valószínû. Az általam látott híradásban az égõ Szabad Líbiai MiG-23-as mutogatták.
Tikal
Helyes kifejezés?

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Buren
Még tegnap este volt valami kósza hír, hogy lelõttek egy francia gépet. (líbiai propaganda?)

A véleménycsere az, amikor bemész a főnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.

Egyébként az a hír is járja hogy B-2-esek is berepültek és bombáztak Líbiában.
A Tomahawk-ból eddig valami 4000-4500 darabot gyártottak míg európai társából még ezret sem. A fejlesztése bár nem volt olcsó és problémákkal küzdõtt de azért kevés csúszással lezajlott. Egy cég kezében összpontosult a program nem volt civakodás a megrendelõk között. Ezek azért nem voltak jellemzõek a SCALP esetében, és szerintem plusz költségnövekedés, hogy nemrégiben zajlott le mindez nem pedig a 70-es évek végén 80-as évek elején mint a Tomahawk esetében. A Tomahawk nukleáris robbanófeje kisebb mint bármelyik hagyományos és könnyebb is 150-180 kg. A hagyományos harci rész 450 kg-os és méretre is nagyobb mint a nukleáris.
Van egy kis akcentusa😊
aranyozott AK az jópofa. Még csak aranyozott Desert Eagle-t láttam.

Senki nem lehet jobban rabszolga, mint akivel elhitetik, hogy szabad! Törvények helyett>>>Megoldás; Érzelmek helyett>>>Logika Aki ura az érzelmeinek, az egész világot meghódíthatja.

Molnibalage
Kevésbé jó hír, hogy a mûveletek irányítását átvette a Pentagon. Líbia így közelebb került egy "második Irakhoz",

Hogyan, ha szárazföldi erõke bevetése szóba sem jöhet...? Az, hogy a jenkik átvették az irányítást az valszeg azért történt, mert õk az egyetlenek a koalícióban, akik mindig is megszervezték és úgymond futtatták a nagy légi hadmûveleteket. Ez mondjuk annyira nem nagy, de lassan kezdi karcolgatni egy lightosabb AF szintjét.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Az attól is függ, hogy milyen hari része van. Emlékeim szerint legalább három vagy négy fajta an.

- Grafitszálákkal tömött. Ez speciális, asszem a Sivatagi Vihar idején vetették be elöször. Távezzetékek és elektromos hálózatok ellen tervezett, hazavágja az elektromos hálózatot.

- Nukleáris robbanófej, jellemzõen 200 kT hatóerõvel. Nem túlságosan gyakorlati alkalmazás.

- Hagyományos harci rész 1000 font tömeggel. Asszem lehetséges pct. fejrésszel is ellátni, mint a GBU-24-et (asszem azt BLU-109-nek hívják), de van sima HE is puha célok ellen.

- "Kazettás" harci rész. Lényegében olyan, mint egy kazettás bomba, csak valszege picit más a mûkdési mechaniznmus. (submunition dispenser)

"Bár OFF de amúgy nagyon zavar, hogy mekkorákat rúg kormányunk a Magyar jogállamiságba."

Aha. Maradjunk annyiban, hogy ez a helyzet a te fejedben, meg a számtalan baloldali "véleményformáló" médium "szakértõi" által alátámasztott álláspontja szerint, de nem a valóságban. Ez egy haditechnikai topic, a magyar aktuálpolitikával nem foglakozunk, így leszel szíves az ilyen mondataidat a jövõben megtartani magadnak.

Molnibalage
KEPD–350 Taurus gyártását nem rég fejezték be, leglaábbis a németek számára.

Itt.

Molnibalage
Attól függ, hogy melyik széira és melyik FY dollárjára vetítve. Nemrég volt újabb GBGM-109 rendelés. Asszem az árcímke bõven 1 misi felett voln már akkor.

Molnibalage
Azért a blog.hu sem piskóta egy-két tematikus topikot leszámítva...

Más. Mi ez a robotrakéta kifejezés? A cirkáló rakéta is az agyamra ment, de ez...? Az külön vicc, hogy az index képeken az GBU-12 bombákhoz írják, hogy levegõ-föld rakéta...

veszelka
"A legutóbbi hírek szerint a bamakói líbiai nagykövetség szórólapokon toboroz tuareg zsoldosokat, 10 000 dolláros belépési bónuszt és a harcok idejére 1000 dolláros napidíjat ígérve"

cikk

Stauff
A fegyveraktárak eddig is nyitva álltak a kormánypárti tüntetõk elõtt, de most vélhetõen amolyan "civil Kadhafista milícia" jelleggel akarja a híveit felhasználni, hogy megtorolja a lázadókon (vagy akár ártatlan civileken) a folyamatokat.

Ez minden bizonnyal elmélyíti majd a polgárháborút. De az már önmagában is jó hír, hogy tömegesen dezertálnak a hadsereg alakulatai, illetve állnak át a tüntetõk oldalára. Õk vagy vártak arra, hogy biztossá váljon Kadhafi bukása, vagy egész egyszerûen oda állnak ahol éppen nagyobb az esély a gyõzelemre.

Kevésbé jó hír, hogy a mûveletek irányítását átvette a Pentagon. Líbia így közelebb került egy "második Irakhoz", de a konfliktus ilyen korai pár órás fázisában még nehéz hosszú távra jósolni. De az tény, hogy a lázadóknak nyújtott légitámogatáson túl nem szabad mennie az ENSZ-nek. Hagyni kell, hogy a líbiai nép önmaga alkossa meg demokratikus alkotmányát, ahogy teszi most Egyiptom is (bár ott van némi nyugati rásegítés, de a szabad választásokról és az új alkotmányról szóló népszavazás már úton van).

Tikal
kérdést

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Tikal
huu de nem érted... már a kárdást se értettted... <#szomoru2>

450KGba sok minden belefér. sima bombától, cluster bombán át, inteligens cluster bombán keresztül akármi. Akár 100kt+os W80is. https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/W80_%28nuclear_warhead%29

Tikal: Ha bemásolom az jobb? Esetleg ha bepötyögöm? Az elöbbi linket is be kellett volna másolnom?

Egyébként Líbiának van valami komolyabb eszköze amit bevethet?

veszelka
Mekkora egy tomahawknak a rombolóereje?

közbe Kadhafi bepörgött:

link

"Kadhafi azt mondta, hogy a líbiai nép szembeszáll a támadással. A líbiai vezetõ arra kérte az afrikaiakat és a dél-amerikaiakat, hogy álljanak melléjük. "Ki kell nyitnunk a fegyverraktárakat, és felfegyverzünk minden líbiait" - mondta. Kadhafi szerint a Földközi-tenger térsége és Észak-Afrika is csatatérré változott."

Stauff
Én nem tudom, ennyire nem vagyok haditechnikai szakértõ. Engem inkább a konfliktusok ok-okozati folyamatai és a politikai és társadalmi vonzataik érdekelnek.

De vannak itt olyanok akik eléggé kenik a témát, majd õk megmondják miért drágább a SCALP rendszer, mint a Tomahawk. Én csak egy lehetséges választ vázoltam.

hop ez lemaradt 😊
"Nem szól ez másról, csak a kitúrásról."
Szerintem is!

"Nem szól ez másról, csak a kitúrásról."
Az emírségek kifejezetten utálják Kadhafit. Szóval, mondhatni nem esik nehezükre a harci marci 😊 A többi szomszéd is inkább kárörvendésbõl toporzékol.

Tikal
Akkor gyakorltailag nincs rá kereslet? ...

ˆ fade2black
kösz a wiki linket, de ennyi erõvel az egész topikot be zárhatnánk, hisz mindent metalálunk a neten...

Stauff
/OFF
Oké, csak nem tudtam, hogy mennyire szorosan ragaszkodunk a Haditechnikához és mennyire jöhet a konfliktusok (akár politikai) elemzése. Ezért is gondoltam, hogy a "Közel-keleti konfliktusok" topikban jobb helyen lennénk, de hát nekem aztán édes mindegy! 😊 Csak a világért sem akarnék offolni, fõleg, hogy egy másik fórum moderátora vagyok! 😊
/ON

A BBC News azt írta, hogy az Emírségek és Katar akár harminc gépet is küldhet a légtérzárhoz. A slusszpoén csak az, hogy (fõleg az Emírségek) egy ugyan olyan félig törzsi, félig királyi alapon szervezõdõ abszolút monarchia. Ráadásul az alapvetõ szabadságjogokat feléjük sem igazán ismerik.

Bár ez a többi arab országra is igaz akik teljes mellbedobással kiállnak a Kadhafi rezsim elleni tüntetõk mellett. Nem szól ez másról, csak a kitúrásról.

<#eljen>
haditechnika topikban "hagyomány" minden reál háborút kitárgyalni. Hamradik világháborút is itt fogjuk elemezni 😄D
Példáu az egész grúzia harcok itt voltak elemezve

Stauff
/OFF

Nem akarok beleszólni, de többségében a konfliktusról és annak jogosságáról megy a diskurzus, miközben a "Közel-keleti konfliktusok" topik szárazra van apadva. Nem ott kéne ezt megvitatni?

/ON

Idõközben Párizs cáfolta a líbiai állami televízió bejelentését, miszerint lelõttek egy francia vadászgépet.

Tikal: A SCALP nem feltétlenül azért drágább, mert többet tud, mint egy Tomahawk (hatósugárban például csak a töredéke). Ha valamit alacsonyabb produktivitás mellett gyártanak, az eleve drágább mint az amelyre biztos megrendelés van nagy tételre.

"Én azt mondom hogy jobb egy ilyen (mondjuk akkor a te nézõpontoddal) "ál" demkoráciában élni, "szabadon", mint mondjuk egy Rákosi Sztálinista rendszerben, mert kb. (nem annyira durván de hasonlóan) ezt mûveli."

Csakhát még "ál"demokráciára "ál"jogállamiságra, "ál"szabadságjogokra se alkalmas Libia. Vonatkoztass el MOtól. MOon nemcsak 1990ben, már sokkal korábban is rég megvolt az alapja annak, hogy modern NYi demokratikus jogállam legyünk. Libiában nincs meg. Bár OFF de amúgy nagyon zavar, hogy mekkorákat rúg kormányunk a Magyar jogállamiságba.

Tikal: https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Storm_Shadow#cite_note-0

Cifu (vagymás): Hogy lehet az, hogy StormShadow/Taurusra 250-500kmet írnak miközben gyakorlatilag ugyanakkora tömeggel a tomahawk 1500-2000kmet repül?

Tikal

"A franciák és a britek 250 kilométeres hatótávolságú Storm Shadow (SCALP) rakétája darabonként 800 ezer euróba, az 1500-2000 kilométerig bevethetõ Tomahawk árának duplájába kerül."

Mit tud ez a SCALP hogy ilyen veszett drága??

Ulvar
Nem politizálni akarok, tudom mi a helyzet, nem kell hülyének nézni. Én is veled egy országban élek, talán kicsit jobban is rálátok a dolgokra, de ez lényegtelen. Én azt mondom hogy jobb egy ilyen (mondjuk akkor a te nézõpontoddal) "ál" demkoráciában élni, "szabadon", mint mondjuk egy Rákosi Sztálinista rendszerben, mert kb. (nem annyira durván de hasonlóan) ezt mûveli. Azt is oda írtam hogy az én véleményem, és hûen kitartok mellette. Ennyi az egész.

@Janáj: Nem 2 percenként akarok írni, és nem mindent, csak ami haditechnikával kapcsolatos, vagy nagyon fontos külpolitikai esemény. Ennyi, írtam is ha zavaró akkor nem írom, szóval így teszek. Elnézést.

Effe88
bocsánat hogy én is az indexrõl idézgetek de ezen ledöbbentem
"600 ezer dollárba kerül egy Tomahawk cirkálórakéta, tehát az alig egyórás tûzijáték közvetlen költsége 66 millió dollár volt. (Természetesen az indító platformok üzemeltetésével, satöbbivel ennél jóval több.)" nekem ezek az összegek felfoghatatlanok

Ez van, az átlagember semmit se ért a haditechnikához(meg úgy általában semmihez), de mégis úgy érzi, ahhoz azért elég tájékozott hogy véleményt formáljon a kérdésben(sõt, esetleg szavazzon róla). Erre szokták mondani hogy az a bölcs ember aki tisztában van saját hiányosságaival.

Az index és az origo fórum/hozzászólás szekciója pedig amúgy is a magyar internet legalja.

Nézd, bezzeg magyarországon meg az USA-ban megvalósult az államhatalmi ágak szétválasztása, meg a társadalmi szerzõdés, meg minden más, mégis egy kalap szar a demokrácia mindkét helyen. De attól hogy ezt tudjuk, még senki se akar diktatúrában, szocializmusban, kommunizmusban, nemzetiszocializmusban meg hasonlókban élni, mert azért a szarban is vannak fokozatok.

Ahogy Churchill mondta, a demokrácia szar, de jelenleg nincsen nála jobb.

No offense, de mi értelme 2 percenként beidézni az indexet?