95105
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • JanáJ
    Hallottam már cifrábbat is...

Bullpup: Értem én, hogy mindenki a saját pukkáját akarja eladni, de GIJoe hatékonyságán sokat nem javít a pukka.
  • [NST]Cifu
    Erőt veszek magamon, és begépelem újra. Azért annyit előjáróban: az ARES 75mm-es lövege annyira azért nem volt hú, de világverő, sajnos sok hasonló "szép múltú, meg nem valósult" elképzeléshez hasonlóan az idő múltával elkezdenek a valósnál többet belelátni a "mi lehetett volna belőle" szinten...

A T-72 témáról: én úgy tudom, hogy csak "sima" mezítlábas, első szériás, export T-72A ellen tesztelték, se későbbi, jobb minőségű réteges páncélzat (Dolly Parton), se T-80 ellen nem. Az USMC elemzése szerint a második vonalbeli T-55/-62-es ellen lehetett volna használni, a frontvonalbeli szovjet egységek ellen nem.
  • Lacusch69
    Anno meg nem erősített pletykák szerint valamelyik hülye sorállományú fordítva fogta az RPG-t, és hátrafelé belőtt az erdőbe.
    Úgy rémlik a '90-es évek elején Hmvhelyen, illetve a dóci lőtéren történt.
    Nem tudom, hogy mi igaz belőle, mi nem...
  • Lacusch69
    Nekem elég lenne az M16 is, csak lehetne tartani (a tyúk is jöhet(ne) mellé...)
  • fonak
    Bwahaha... Link

Szerk.: Sajnos az SG videóbeszúrása csak a Youtube-al működik, liveleak-el nem. : - Cifu
  • qtab986
    Why You Need a Bullpup
  • qtab986

Kellemetlen de nem vészes ha arcon talál a hüvely. A videó szerint. Én nem akarom kipróbálni. Ha tudnám se.

Az FN F2000 megoldása nekem akkor már szimpatikusabb...
    Lehet, hogy megvan az FN F2000-nek is a helye. De én nem fogadnék rá. Ez most metafora volt. Nem érzem benne azt, hogy arra készült, a mocsokban is működjön egy lökött katona kezeiben. És ugye a tár, amiről írtam.
  • mijki
    @Cifu: Remélem majd egyszer azért elolvashatom az írásodat. :) És persze, hogy megállná-e a helyét a mai körülmények között, persze modernizált ágyúval.

Például az olyan "innovatív" tankon, mint a lengyel PL-01-re is újíthattak volna valamit az ágyúval kapcsolatban. Egy ARES ágyú modernizálva elég új lenne. :) A kisebb űrméretű lövedékeknek több előnyük is lenne nem? Főleg ha "hypervelocity". :)

Azt olvastam valamely fórumon, hogy az ARES 75mm képes volt 2000m-ről kilőni a T-72-est face-to-face, és azt hogy 4000m-ről elkap egy Hind-et(repülve), egy tárból.

Ha ezek igazak volnának, akkor azért egy elég király ágyúról lenne szó. Főleg, hogy a hordozó platform, mint a HIMAG, ami kicsi volt, gyors és 14t körül mozgott, így légi szállításra is alkalmas volt, eléggé olyan "üss és fuss" tanknak tűnik, mint a világháborús Hellcat.
  • [NST]Cifu
    Az biztos, hogy a Tavor hüvelyterelője jól van megoldva, de azért én nem mernék vele bal kézzel lőni, ha megnézed, minimálisan az arca előtt repül el a hüvely. Egy kicsit jobban befordítja véletlenül a vállát, és máris arcon csapja. Persze, nem biztos, hogy megsérül, de azért köszönetet sem fog mondani érte, az is tuti...

Az FN F2000 megoldása nekem akkor már szimpatikusabb...
  • qtab986
    Inkább spoilerezek. 3 részt emeltem ki a videóból. Remélem sikerült, mert nézhettem végig a régi videóit. De van olyan videója is, amin AUG-al lő bal vállból. Szájon vágja a hüvely de nem sérül meg, lő tovább. Viszont van AUG-ra kiegészítő terelő(?), jobbos fegyverre, ha bal vállból lő valaki, akkor nem vágja arcon a hüvely.
  • [NST]Cifu
    A videók szerint a TAVOR-al gond nélkül lehet bal vállból lőni.

Bal kezes zártömbbel és átalakítással. Vagy létezik olyan videó, ahol jobb oldali hüvelykivetésű TAVOR-al lőnek bal vállból? Mert én találtam ilyet például, ahol fél kézzel (!), egyenesen állva valóban lehet a másik kézzel lőni, de a biztonság kedvéért annak is védőmaszk van az arcán, aki ezt bemutatja. :)

Ezek szerint az FN F2000 frappáns megoldást talált egy nem égető problémára.

Nem égető probléma? Amikor az SA80 szériával csak jobb kézzel lehet lőni? Amikor az összes Bull-pup fegyver vagy bal, vagy jobb kezes alkalmazással használható átalakítás nélkül? Mert az F2000-el átalakítás nélkül válthatsz kezet.
  • qtab986
    OFF
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    A VP70 a tipikus esete annak, hogy egy amúgy nagyon jó fegyver rossz időben kerül a piacra.

És milyen igaz! Majd a US Colonial Marines fogja rendszeresíteni. Soká fog eljönni az ideje. :)
  • qtab986
    A G36 felhúzókarja mellé tedd oda az FN F2000 hüvelykivető-alagútját, vagy a Beretta ARX-160 pár mozdulattal való átszerelhetőségét jobb vagy bal kezessé, de lehet emlegetni az An-94 kétlövéses rövid sorozatát, amihez egy acélkábeles, trükkös zárszerkezetet használ. Ezek így fejből...

FN F2000-re számítottam. Abba csak az eredeti STANAG tárat lehet betenni. Semmi mást. Közben USA + Izrael erői veszik a P MAG-ot. Szerintem a példájuk ragadós lesz. A videók szerint a TAVOR-al gond nélkül lehet bal vállból lőni. Ezek szerint az FN F2000 frappáns megoldást talált egy nem égető problémára. ARX-160 dettó. Tud jobbra és balra hüvelyt kivetni. De nem is bull pup felépítésű. Azért a németek felhúzókarja jobb, mint az olaszoké. Oké, végül is lehet frappánsnak nevezni ezeket.
    De szerintem az An-94 az egyetlen ezek közül, ami olyan előrelépés, aminek van értelme. De annak szó szerint és átvitt értelemben nagy ára lett, és csak gyakorlott lövész tudja az előnyét kihasználni olyan szituációban, amire a valóságban kicsi az esély.

Összességében kell nézni.
    Mindent. A Glock ott van a piacon, ahol a helye van. Ha a rendőrségre Glockokat akarnának rásózni, Simonyi Ottó azt nem fúrná meg. Ebben biztos vagyok.
  • Molnibalage
    Minden poszt előtt vágólapra mentem amit posztolok, biztos ami biztos.
  • JYeti
    OFF

Nagy levegő, nyugalom, átgondol, és újra nekiveselkedik .. :)) Legalábbis én így csináltam, amikor 3 óra munkám tűnt el az éterben este 23 órakor másnap reggel 9 órás leadási határidővel egy fél soros hibaüzenet miatt.. kicsit .. ideges voltam .. :)

y
  • [NST]Cifu
    Írtam egy jóóóóó hosszú hsz.-t a 75mm-es ARES történetével, arról, hogy miért nem kellett először az US ARMY-nak, majd az USMC-nek, végül hogy került a tajvani M41D Walker Buldogokra egy változata, aztán arról, hogy miért döntött szinte mindenki inkább a pct. rakétákkal felszerelt könnyű járművek mellett a könnyű harckocsik helyett.

Aztán eme szöveg szépen elveszett, mikor egy óvatlan kattintással "kinyírtam"...
  • [NST]Cifu
    Azért ez nem ilyen egyszerű. Például az F88 Austeyr-t a Lithgow Small Arms Factory gyártotta Ausztráliának. Pedig az lényegében Steyr AUG.

Természetesen akadnak ilyen megoldások is, amikor a tenderkiíró eleve egy licenc-t akar csak venni. Ettől persze a mondatom még áll, ahol gyártási kapacitás is kell, az egy külön tészta... Márpedig azért az országok többsége így gondolkodik.

Még most sem kétkezes a tárkioldója.

Valóban nem, de a Gen4-eseknél már cserélhető jobb vagy bal oldalra. Amúgy én anno a Gen1-el még úgy lőttem, hogy egy szintén bal kezes lövő megmutatta, hogy a lövő kéz (tehát a bal kéz) mutató újjával hogy lehet a tárkioldót működtetni. Nem mondom, hogy elsőre természetes volt, de teljesen működőképes megoldás, és kis gyakorlással elsajátítható.

Szerintem az, hogy valami nagyon-nagyon jó az még mindig nem garancia, hogy kell. Gyakran sem az "egyszerű emberek" sem a szervezetek szakértői/döntéshozói nem ismerik fel vagy látják be. Személyesen nem ismerem, de az írások alapján a VP70 szerintem ma is nagyon-nagyon jó szolgálati fegyver lenne. Amennyit tudok róla, a legjobb. Aztán csak egy nagy bukta.

A VP70 a tipikus esete annak, hogy egy amúgy nagyon jó fegyver rossz időben kerül a piacra.

Amúgy ott van a HK-tól akkor már a P7, ami ugyanarra a biztosítási problémára jelent megoldást, amiben a Glock nagyott alkotott. Ugyanis a Glock legnagyobb újítása az elsütő-billetnyűbe épített biztosítókar. Ezek mellett persze jól megépített, könnyű, műanyag tokos pisztoly, és nem több...

Mi lenne frappáns? Nekem a G36 felhúzókarja annak tűnik, de aztán évtizedeket megyek vissza az időben, mire találok valamit, ami frappáns, de az meg nem kellett a piacnak. De várjunk! Az MP9 markolata igen is frappáns. (Köszönhetően a Steyr-nek.) Jobb, mint az UZI-ké.

A G36 felhúzókarja mellé tedd oda az FN F2000 hüvelykivető-alagútját, vagy a Beretta ARX-160 pár mozdulattal való átszerelhetőségét jobb vagy bal kezessé, de lehet emlegetni az An-94 kétlövéses rövid sorozatát, amihez egy acélkábeles, trükkös zárszerkezetet használ. Ezek így fejből...

Szóval, vannak pisztolyok, amiknek alacsonyabban van a csöve, ezért kisebb erőkar, kisebb nyomaték jelentkezik lövésnél. Kevesebb alkatrészből épülnek fel, és full kétkezesek.

Összességében kell nézni. Roppant megbízható, strapabíró, ergonomikus (ok, kétkezes tárkioldója tényleg nincs), ugyanakkor viszonylag olcsó fegyverről beszélünk. Vannak nála jobbak, főleg most, de ami árban versenyképes, azok általában Glock másolatok, amik pedig jóval többet nyújtanak valamiben (pl. HK USP), azok meg más árkategóriában mozognak...
  • [NST]Cifu
    Szerinted ideális esetben lehet ebből sorozat gyártás? A lengyelek tudják finanszírozni? Megvan a tudásuk hozzá? Nem vagyok képben, de kb a lengyel 72-ről tudok, mint hk. gyártás. Megéri egy középhatalomnak fejleszteni. Nem lenne egyszerűbb venni valamit, bármit.

Hogy sorozatgyártás lesz-e, az inkább politikai/gazdasági kérdés. El tudom képzelni a lengyelekről, hogy megcsinálják, és sorozatba gyártják majd, de azért ott sem fenékig tejfel az élet, szóval én adok rá egy 50% esélyt, hogy sorozatba kerül.

Know-how terén a helyzet faramuci, a lengyeleknek évtizedes hagyományaik vannak harcjármű gyártás terén, de igazán előremutató dolgot nem tettek le az asztalra eddig.

A BAe pedig feltehetően azért tűnt fel a színen, mert van tudása, és ugyanakkor örül a lengyelek pénzének...

Az utolsó mondatra a válasz nem egyszerű. Először is mit veszel? A PL-01 nem "teljes értékű harckocsi", szemből is csak 30mm-es gépágyú lőszer ellen véd. Szóval nem a Leopard-2 kategória, hanem inkább a CV90-120 kategóriája lenne - ami lassan egy évtizede várja a megrendelőket, sikertelenül...

Mennyire drága egy harckocsizó kiképzése? Mekkora értéket képvisel pénzben. (Az ember életet félretéve.)

Nehezen megfogalmazható, ha nem mondod meg, milyen ország harckocsizójára gondolsz. Jó tizen éves adatok rémlenek az US ARMY-tól, ott egy parancsnok kiképzésére 400,000US$, egy irányzó kiképzésére 250,000US$, egy sofőr kiképzésére 100,000US$, egy töltőkezelő kiképzésére 75,000US$-t állapítottak meg (a számok fejből vannak, de a nagyságrend stimmel szerintem ma is).
  • qtab986
    Haver mondta, hogy a nem rossz P226 már-már pilóta vizsgás hozzá képest.

Van neki egy fesztelenítője és egy szánakasztója egymás mellett. Mikor a jugoszláv CZ lemásolta, akkor a két funkciót egy karocskába egyesítették. Szóval két funkciója lett egy kezelőszervnek. CZ 99-nek nevezték el a pisztolyt.
    Amikor a NATO gépek uralták Jugoszlávia egét és lelőttek egy Mig-29-est, és a pilóta katapultált, akkor egy CZ 99 volt nála. TOP GUN vagy Aranysas írta.
  • JYeti
    Bár ahogy látom, van ott minden.

Y
  • JYeti
    Hmm, a kenyai bakák Scar-okkal mászkálnak? :) A sisakuk mondjuk idejétmúltnak tűnik.

http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?230658-Today-s-Pix-Monday-September-23rd-2013

Y
  • JanáJ
    Én is fotel harcos vagyok. :-) Csak látom, te a maroklőfegyverekben képben vagy. Nekem a Glockban az tetszik, hogy egyszerű a kezelését tekintve. Haver mondta, hogy a nem rossz P226 már-már pilóta vizsgás hozzá képest.

Szerintem maroklőfegyvernél nincsenek csodák a - jó értelemben véve ! - egyszerű harcosoknál. Egy rendőrnél szvsz sokkal többet számít a gyakorlás, mint a fegyver. Szerintem.
  • mijki
    Volt egy kísérleti harcjármű a '70-es években, HIMAG volt a neve. ARES 75mm-es "hypervelocity AT" ágyú volt rajta, auto-loaderes, dobtáras volt, táranként 4 lőszerrel. Azt olvastam hogy a 75mm APFSDS, nagyjából egyenlő átütéssel rendelkezett mint a 105mm M774 APFSDS (M60MBT).
    Forrás

Lehetne esélye egy hasonló, modernizált koncepciónak a mai körülmények között?
  • qtab986
    A Glocknál mire gondolsz a "nem a legjobb a maga kategóriájában, de amire való, arra elég jó" alatt?

Előrebocsájtom, hogy nem használok fegyvert, csak olvasgatok. Emellett a legjobb az egy szubjektív vélemény. Tehát igazából nem is létezik.
    Szóval, vannak pisztolyok, amiknek alacsonyabban van a csöve, ezért kisebb erőkar, kisebb nyomaték jelentkezik lövésnél. Kevesebb alkatrészből épülnek fel, és full kétkezesek.
    A Glock-ra ipar épül, cserélik a gyári műanyag irányzékot és rugóvezetőt. Talán mondható, ez alap a civileknél. Hirtelen ennyi jutott eszembe.
  • JanáJ
    A Glocknál mire gondolsz a "nem a legjobb a maga kategóriájában, de amire való, arra elég jó" alatt?

(Bocs hogy soha nem férek bele egy válaszba.)
  • JanáJ
    "Még most sem kétkezes a tárkioldója" ??
  • qtab986
    A jelentős mennyiség annyit tesz, hogy ha XY ügynökség, hadsereg, fegyveres testület tendert ír ki, hogy kell Z ezer mennyiségű lőfegyver, akkor ott a B&T nem is fog elindulni, hiszen tudja, hogy esélye sincs...

Azért ez nem ilyen egyszerű. Például az F88 Austeyr-t a Lithgow Small Arms Factory gyártotta Ausztráliának. Pedig az lényegében Steyr AUG.

Csakhogy a Glock egy nagyon-nagyon jól megtervezett fegyvert dobott a piacra

Még most sem kétkezes a tárkioldója. Meg Wilhelm Bubits átment a Steyr-hez, és csinált egy majdnem ugyanolyan pisztolyt, aminek (emlékezetem szerint) kevesebb alkatrésze van, mint a Glock-nak. Ez csak 1, amiben felülmúlja a Glock-ot.
    Szerintem az, hogy valami nagyon-nagyon jó az még mindig nem garancia, hogy kell. Gyakran sem az "egyszerű emberek" sem a szervezetek szakértői/döntéshozói nem ismerik fel vagy látják be. Személyesen nem ismerem, de az írások alapján a VP70 szerintem ma is nagyon-nagyon jó szolgálati fegyver lenne. Amennyit tudok róla, a legjobb. Aztán csak egy nagy bukta.

nagyon jó marketinggel nyakon öntve nagyon jó időben

Ezt nem tudom. Például a Norvég hadsereg gyorsan megvette a Glock 17-est, de a DOD-al nem jött össze az üzlet. Azért azt hiszem ez inkább a DOD sara. Persze, könnyen meglehet, hogy a Glock pisztolyok a példák rá, mi az jókor jó helyen lenni, és akkor beindul az üzlet. Szerintem nem a legjobb a maga kategóriájában, de amire való, arra elég jó.

Továbbá ne feledjük, hogy igazán frappáns megoldásokat nem mutattak fel

Mi lenne frappáns? Nekem a G36 felhúzókarja annak tűnik, de aztán évtizedeket megyek vissza az időben, mire találok valamit, ami frappáns, de az meg nem kellett a piacnak. De várjunk! Az MP9 markolata igen is frappáns. (Köszönhetően a Steyr-nek.) Jobb, mint az UZI-ké.

Félreértés ne essék, én is kalapot emelek a B&T előtt, csak azért ez még kb. az a szint, mint az USA-ban a KAC vagy ami anno Finnországban a Valmet volt. A Valmet kitörtne a nyakát a piaci versenyben, a KAC pedig továbbra is csak próbálkozik kitörni a középszintű fegyvergyártók világából.

Mert igazán jó fegyvert csak a germánok tudnak csinálni. :) De az oroszok meg a csehek is dobogósak. Nemrég olvastam, hogy a CZ gyárat nyit Brazíliában.
  • JanáJ
    Mennyire drága egy harckocsizó kiképzése? Mekkora értéket képvisel pénzben. (Az ember életet félretéve.)
  • JanáJ
    Szerinted ideális esetben lehet ebből sorozat gyártás? A lengyelek tudják finanszírozni? Megvan a tudásuk hozzá? Nem vagyok képben, de kb a lengyel 72-ről tudok, mint hk. gyártás. Megéri egy középhatalomnak fejleszteni. Nem lenne egyszerűbb venni valamit, bármit.
  • [NST]Cifu
    Érdekes, hogy a lengyelek mennyire nyomulnak páncélosok terén. Az elgondolásuk amúgy többé-kevésbé követi a "hagyományokat", kerüli a látványos, új innovációkat (pl. nem is akarnak 120mm-es főfegyverzet fölé menni), amiket itt bemutattak, azok már évek óta szerepelnek a különféle tervekben, prototípusokban.

A nagy kérdés az lesz, hogy valóban sikerül-e sorozatba ültetni a technológiákat.

Illetve ami még komoly kérdés, hogy vajon a PL-01 csak egy újabb nekifutás a "könnyű harckocsi" koncepciónak, amit már jó ideje próbálgatnak (legutóbb ugye az US Army a FCS program keretében), vagy valóban elfogadják a hadseregek azt, hogy a "pajzs" jelenleg kihívásokkal küszködik a "kard"-al szemben, és inkább nem erőltetik tovább a nagy méretű, 50+ tonnás harcjárműveket. Ami azért tűnik érdekesnek, mert ugye az oroszok az Armata-program keretében továbbra is a "teljes értékű harckocsi" mellett kardoskodnak jelenleg...
  • [NST]Cifu
    A jelentős mennyiség határozatlan szám.

A jelentős mennyiség annyit tesz, hogy ha XY ügynökség, hadsereg, fegyveres testület tendert ír ki, hogy kell Z ezer mennyiségű lőfegyver, akkor ott a B&T nem is fog elindulni, hiszen tudja, hogy esélye sincs...

GL-06; APR Sniper Rifle; MP9 rendszeresítése rendvédelmi szerveknél, hadseregeknél.

Majd ha a Svájci hadsereg nem Sig-Sauereket fog rendszeresíteni, akkor beszélhetünk komoly eredményről. Számtalan kissebb gyártó létezik a világon, soknak van saját tervezésű fegyvere is, általános szabály viszont, hogy katonai fegyvereknél egy kisebb ország esetén a gyártó ország hadserege határozza meg azt, hogy mennyire tud egy fegyvergyár érvényesülni, lásd Beretta - Olaszország, CZ - Csehország, stb.

Az, hogy pár száz darabos értékesítésekkel büszkélkedhetnek az szép eredmény, de csak a maguk szintjén...

Glock műanyagot fröccsöntött fémdarabokra, aztán egyszer csak csinált egy pisztolyt a semmiből és megszerezte a piac egy jelentős részét. Előtte egy lőfegyvert se csinált.

Csakhogy a Glock egy nagyon-nagyon jól megtervezett fegyvert dobott a piacra nagyon jó marketinggel nyakon öntve nagyon jó időben (1980-as évek). A B&T egy olyan időben van viszont, amikor a fegyverpiac eléggé telített, és minden komolyabb megrendeléséért öldöklő harc folyik. Továbbá ne feledjük, hogy igazán frappáns megoldásokat nem mutattak fel - jó iparosmunkát igen, de ez még korántsem garancia a sikerre...

Félreértés ne essék, én is kalapot emelek a B&T előtt, csak azért ez még kb. az a szint, mint az USA-ban a KAC vagy ami anno Finnországban a Valmet volt. A Valmet kitörtne a nyakát a piaci versenyben, a KAC pedig továbbra is csak próbálkozik kitörni a középszintű fegyvergyártók világából.
  • JYeti
    .. csak még nem létezik :)

Y
  • qtab986

A lengyelek "Komondora" jól néz ki és jobba a reklámvideója is.
  • qtab986
    azért továbbra is mikro vállalkozásnak minősül

Hát ez az érdekes bennük.

és aligha lenne képes egy valóban jelentős mennyiségű megrendelést teljesíteni.

A jelentős mennyiség határozatlan szám.

A "hogy nem tudják lenyomni a nagyok" kérdést pedig nem értem.

GL-06; APR Sniper Rifle; MP9 rendszeresítése rendvédelmi szerveknél, hadseregeknél.

Ha végiggondolod, a "nagyok" messze a B&T felett állnak, mind know-how terén

Glock műanyagot fröccsöntött fémdarabokra, aztán egyszer csak csinált egy pisztolyt a semmiből és megszerezte a piac egy jelentős részét. Előtte egy lőfegyvert se csinált.

azért a B&T még nem állt neki saját lőszert kifejleszteni, mint egy FN vagy HK

Mert minek is? Már így is túl sok van lőszerekből.

mind gyártókapacitás, mind nemzetközi kapcsolatok terén.

Na ez az! Mindezek ellenére rendszeresítik a fegyvereiket, államok veszik meg. Valamilyen teszten át kell esniük, amit a vevő végez el, hogy lássa, mit vesz. Sokan úgy látták, érdemes megvenni. És nem hiszem, hogy Svájc, vagy egy kanton elment lobbizni a sikerért. De ki tudja, talán a BT Davosban rendezett a vevőknek termékbemutatót, meg egy kis síelés. :)
  • [NST]Cifu
    Őőőő.....

A B&T úgy indult, hogy hangtompítókat terveztek és gyártottak, a HK csőre szerelhető (tehát nem gyárilag hangtompítós, mint az MP5SD) hangtompitóit a B&T gyártja 20 éve.

Ebből lett aztán egy kísérleti fegyvergyártás, mikor a Steyr úgy döntött, hogy a TMP gyártását a minimális érdeklődésre való tekintettel leállítják, és mivel a B&T velük is kapcsolatban volt, ezért ők kísérletképpen megvették a lincenc-t.

Ezzel együtt is bár a B&T szépen lassan fejlődik (jelenleg a honlapja szerint "kevesebb, mint 50" alkalmazottja van), azért továbbra is mikro vállalkozásnak minősül, és aligha lenne képes egy valóban jelentős mennyiségű megrendelést teljesíteni.

A "hogy nem tudják lenyomni a nagyok" kérdést pedig nem értem. Ha végiggondolod, a "nagyok" messze a B&T felett állnak, mind know-how terén (azért a B&T még nem állt neki saját lőszert kifejleszteni, mint egy FN vagy HK), mind gyártókapacitás, mind nemzetközi kapcsolatok terén.
  • JanáJ
    Amit ismertem az tetszet, de ez a micro reddot gránátvetőre. :-)
  • qtab986
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Megjegyzés. Ezeket egyben nem tudtam egy kommentben elküldeni akkor se ha az egészet spoiler-be rejtettem, hogy ne foglaljon helyet. Csak a tartalom negyede jelent meg egy kommenben és a képek is... Áh! Mindegy. Ez a fórummotor kukába való.
    De a B&T elég jól megvetette a lábát a fegyverpiacon. Úgy indult, hogy megvett egy licencet, aztán már saját konstrukciói is vannak. Nem értem, hogy nem tudják lenyomni a nagyok.
  • qtab986
    Prototípusok:
    APC556
    Lőszer: 5.56x45mm

Félautomata változata:
    APC223
    Lőszer: .223 Remington (gondolom)

APC300
    Lőszer: .300 Whisper
  • qtab986
    gránátvető
    GL-06
    Lőszer: 40mm x 46

pdf dokumentum
    Ilyet kapott a magyar rendőrség is. A 2006-os eseményekből okultak.
  • qtab986
    APR Sniper Rifle
    Lőszer: 7.62x51mm NATO/.308 Winchester & .338 Lapua Magnum
    Rendszerben: Luxemburg; Szingapúr; Tunézia