Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
Látod, ez pont ellentétes esete annak, amit egyel korábban írok. Az alárendeltek nem aszisztálnak hozzá. Van egy pont, ahol nem éri meg semmilyen szinten engedelmeskedni fõleg, ha nagy többség nem vevõ rá. De szerintem ez már inkább csoportpchiológia, amirõl lövésem sincs.

(A régi idõk matrózlázadásai is ilyenek voltak szerintem.)

Egyébként utólag elég nehéz kimagyarzáni, hogy a budi hogyan robban fel. Tehát egy eset eltussolálsa erõsen a táplálánc csúcsán levõkont múlt régen. Ma? Ha egy valakinek elmondasz valamit, az már nem nagyon titok...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Spears pontosan ezt csinálta a II.Vh alatt. Lelõtt egy parancsmegtagadót, mert bevetés közben ellenséges tûz alatt nem teljesítette a parancsot. Ebbõl indult ki a mítosz - tudtommal - amit a BB sorozat bemutat.

Ha egy szakasz vagy század elindul a semmi közepébe, ahol csak rádiösszekötettés van, ott lényegében csak a felsõ vezetés bizalma van. Kint a terepen a rangidõs lényegében Istent játszhat. Ha a többiek asszisztálnak ehhez, akkor a felelõsségrevonást megúszhatja. Itt nem sikerült.

Sokan azt hiszik, hogy a világban minden kontrollálható. Sajnos nem. Mindig van valaki, aki megszívja. Igyekezz, hogy ne te legyél.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Ott el is hiszik,mármint az Origó-n 😊

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Hát jó ez nem jött be, talán majd másnak az Indexes Origós fórumokon<#hehe>...
Ulvar
Boldog Ápr.1. neked is 😊.

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

Megtörtént az amitõl Pekingben féltek!
A világ eseményei lázadáshoz vezettek a hadsereg berkein belül. Elsõnek a légierõ egyik ezredének pilótái lázadtak fel, a szerintük nem megfelelõ élelmezés miatt. A hadtápos tisztek ugyanis a légierõ összes alakulatánál levettek az étlapról bizonyos ételeket, így járt a pilóták nagy kedvence, a borsos tokánnyal töltött rizs is, mivel túl költségesnek ítélték az elkészítést.
Csak azt ne felejtsd el,hogy szarni az idegbeteg parancsnoknak is kell.
Robbant már fel budi olyan alatt akit utáltak a katonái.

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

TG Gida
A célpont robban nem a lõszer.

Isten áldja a pogányokat!

Ulvar
Én ilyet még nem láttam! Hogyan képes ilyen lõszert lõni az AK?

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

Nem kéne ennek korábban kiderülnie?
Parancsmegtagadásért fejlövés?És a többiek ezt lenyelnék szerinted?
Nagyon sötét gondolatmenetek jöhetnek le ebbõl a dologból 😊

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

qtab986
Milgram's Obedience to Authority Experiment 2009 1/3

Stanford Prison Experiment

A háború az háború. Nem kellenek ahhoz pszichopaták, hogy kegyetlen dolgok történjenek. Inkább a haditechnikával kellene foglalkozni.

Molnibalage
Igen, aztán jön a headshot a szakaszpk-tól. Utána meg a kérdés, hogy akrja még -e valaki megtagadni parancsot...?

Szép dolgok az elvek és szabályok, de ha egy agresszív és idegyenge elmeroggyant a parancsnok komoly kontroll nélkül az elszigeteltség miatt, akkor ezek annyit érnek, mint egy markék lepkefing...

Ha jól emlékszem arról is írtak, hogy egy gyereket hülyére vertek, mert szólni mert és azzal fenyegették, hogy zsákban megy haza. Tekintve, hogy ott mindenki budira is karabéllyal megy és hogy afgán civilekkel már megtették, így én ezt komolyan venném.
Ebbõl a szempontból kevésbé durva a 7 bûnrészes, mert õk is félthették az életük/karrierjük/testi épségük.
Emberiesség elleni parancs megtagadható.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

[NST]Cifu
Na ez érdekel.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
Tehát egyik sem ad már nukleáris készültségi szolgálatot, ezt a feladatot a Delta IV-esek látják el.

Meg a Delta III.-asokra, melybõl 4 aktív egység szolgál még a Csendes-óceáni flottában... 😊

Ez teljesen igaz is, de ahogy a hírekben olvastam, ezeket a cselekményeket nem egy ember követte el, hanem egy egész egység, akiket végül kelletlenül mind felelõsségre vont a hadsereg. Mekkora a valószínûsége, hogy húsz-harminc pszichopata mind ugyanabba az egységbe kerül?

Egy raj tagjai voltak a vádlottak, ez 11 embert takar. 5-en hajtották végre a gyilkosságokat, a maradék 7 pedig bûnrészesnek lett minõsítve, mivel nem akadályozták meg és nem jelentették azokat.

Molnibalage
Elég, ha parancsnok az. Parancsmegtagadás estén szépen fõbelõ. Ha dilis, akkor nem zavartaja magát attól, hogy talán ezt nem kellene...

Molnibalage
A zaj szempontjából korántsem biztos. Ha lesz idõm, majd kifejtem.

Ez teljesen igaz is, de ahogy a hírekben olvastam, ezeket a cselekményeket nem egy ember követte el, hanem egy egész egység, akiket végül kelletlenül mind felelõsségre vont a hadsereg. Mekkora a valószínûsége, hogy húsz-harminc pszichopata mind ugyanabba az egységbe kerül? Nagyon úgy tûnik, hogy az egység többi bakájának a többségét simán rá lehetett venni az ilyesmire, nem egy elszigetlelt õrült mûve az egész. Ráadásul a feletteseik és a hadsereg évekig hunytak szemet a dolog fölött. Elég riasztó tendenciák ezek.

"Érdemes volt kifejleszteni a Borej osztályt?Nem lett volna jobb mind a 6 tájfunt modernizálni inkább?"

Arról se feledkezzünk meg, hogy sajnos már rég nem hat Tájfun van, a megépült hét egységbõl négyet szétvágtak. Már csak három példány létezik belõle, amibõl kettõ, az Arkhangelsk és a Severstal tartalékban van, rakéták nélkül(és nem tudom hogy oroszországban milyen mûszaki állapotban lehet tartva egy tartalékba tett tengó), a harmadik pedig, a Dmitriy Donskoy a Bulava rakéták tesztelésére van átalakítva. Tehát egyik sem ad már nukleáris készültségi szolgálatot, ezt a feladatot a Delta IV-esek látják el.

[NST]Cifu
Mintegy 90'000 amerikai katona állomásozik Afganisztánban. Ha csak 0,01%-uk pszichopata gyilkos (kb. ennyi a világátlag lakosságra vetítve), ez akkor is 9 embert jelent.

Megjegyzem mindig is voltak / vannak / lesznek visszaélések az ilyen beavatkozó akcióknál. Hosszasan lehet sorolni a példákat az olasz ENSZ katonák kegyetlenkedéseitõl a közép-afrikai kéksisakosok tömeges nemi erõszaktevésein át az orosz erõk Csecsen harcokban megesett viselt dolgaikról.

[NST]Cifu
Megnéztem a Tájfunos filmet,egy gyakorlóbevetésrõl szól-volt egy-két meglepõ dolog benne.A legénység a sikeres gyakorlat végén vodkával és borral ünnepelt a tengeralattjárón.Más flottánál is lehet szeszt fogyasztani szolgálatban?

A egyes nemzeteknél (pl. Dél-Amerika, Portugália, Spanyolország, Olaszország) szolgálaton kívüliek korlátozottan hozzáférhetnek alkoholos tartalmú italokhoz, sörhör, borhoz, esetleg pezsgõhöz. Vodka és tömény szesz tudomásom szerint azonban általában tiltva van.

Érdemes volt kifejleszteni a Borej osztályt?Nem lett volna jobb mind a 6 tájfunt modernizálni inkább?Arra gondolok hogy a Borej csendesebb talán mert egy propelleres,de nem tudom miben lehet jobb a tájfunnál.

A szovjeteknél párhuzamosan két rakétahordozó tengó osztály volt mindig. Elõször a Yankee / Delta I.-II.-III. osztály, majd a Delta IV. / Typhoon. A Borej a Delta IV. utódjának készült eredetileg, a Typhoon utódja (ha lett volna ilyen) más elképzelések szerint valósul meg.

A Typhoon-ok legfõbb gondja, hogy gyakorlatilag teljes és általános újjáépítésre lett volna szükségük. Évekig, némelyikük egy évtizednél is tovább rohadt, mielõtt elbontották, így effektíve nem lett volna olcsóbb az újjáépítésük, mint a Borej osztály egy egységét a nulláról megépíteni. Tehát gazdasági téren nem jelentett volna ez elõnyt.

A másik gond, hogy a Typhoon-ok 40 éves technológiai színvonalat képviselnek tervezés terén. A Borej osztály is inkább 20 évet, de még így is egy bõ generációs különbség van a kettõ között. A Borej nem csak az egy hajócsavar miatt csendesebb, hanem az áramvonalasabb kiképzés miatt is. Ezen felül modernebbek a reaktorai, sokkal fejlettebbek a szonárrendszerei stb.

Lemerülve képes 27 csomó sebességre.

Ez egy SSBN esetén nem olyan fontos dolog. Versenyezni úgy sem fog a vadász-tengókkal, ebben a versenyszámban azok sokkal jobbak. Egy SSBN-nek mindenek elõtt csendesnek kell lennie...

Szerintem a stratégiai atomfenyegetésre teljesen ideális volt-amire tervezték a 70-es évek végén-pár ilyen ssbn az egész USA-t letörölhette volna a térképrõl-ez stratégigai szempontból nagyon meggyõzõ.Sokkal jobb a korábbi Delta IV-nél.

A Delta IV. fiatalabb, mint a Typhoon. Az elsõ Typhoon építését 1976-ban kezdték, 1980-ban bocsátották vízre, 1981-ben állít szolgálatba.
Az elsõ Delta IV.-es építését 1980-ban kezdték, 1984-ben bocsátották vízre, és helyezték rendszerbe.
A Delta IV. egy "biztonsági tartalék" szerepét töltötte be, egy bevált, jól mûködõ technológia, egy tovább reszelgetett, bevált rakétával, amely biztosítja a csapásmérési/elrettentési erõt akkor is, ha a forradalmibb, merészebb Typhoon vagy az R-39 rakétája nem váltja be a hozzá fûzött reményeket.

konstrukciós okokból 2 Delta IV nyomásálló testét helyezték egymás mellé-szerkezete olyasmi mint egy katamarán

Ez tévedés, mármint az, hogy két Delta IV. nyomásálló testet helyeztek el a Typhoon-ban.

Nem valami erdeti a dizájnja-olyan mint a Los Angeles osztály csak hosszabb.Nekem meg ezek nem nagyon tetszenek.

Egy katonai eszköznél nem a szépség, hanem a harcérték / használhatóság a lényeg. A hosszabb test kisebb ellenállást, kevesebb zajt jelent.

Molnibalage
Európai fronton asszem volt halálraítélt amerikai bûncselekményekért. Elvileg ezekre a katonákra is ugyanazok a törvények érvényesek? Mert akkor itten elég komoly morális válság van ítélkezésben.

Ilyesmiért bíróság elé kerültek Nürnbergben. Volt, akit ki is végeztek.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Molnibalage
Ja. Nem mintha az orszoktól vagy bárkitõl nem lehetne ilyet összeszedni. Ez olyan, mintha 3 bûnözõ alapján ítélnéd modjuk Svájc mentalitását. Nem releváns minta.

mentosz
Ez szerintem nem annyira idevaló. Meg amúgy is... milyen dolog néhány pszichopata miatt megítélni egy egész hadsereget? Még a legjobban szelektált elit egységek tagjai között is vannak vérengzõ gyilkosok akik élvezik az egészet. Ettõl még nem az egész sereget vagy neadisten az egész nemzetet kell minõsíteni.

Az afgánok meg nem emiatt utálják õket, hanem a gyarmatosító háború miatt, ebben pedig így egyet is tudok érteni velük.

Molnibalage
Az, hogy mire tervezték nem jelenti azt, hogy arra is használták.
Ohio-val tudtommal adtak 90 napnál hosszabb szolgáltatot is. Jóval hosszabbat.

Willenbrock
A tájfun mélyebbre merülhet az Ohio-nál és gyorsabb is 3 csomóval,emellett akár 180 napos bevetésre van tervezve míg az Ohio 70-90 naposra.(a legénység állóképességén is múlik ez de a szállítható készletek mennyisége is mérvadó)talán emiatt lett kissé nagyobb meg azért mert konstrukciós okokból 2 Delta IV nyomásálló testét helyezték egymás mellé-szerkezete olyasmi mint egy katamarán.Oké hogy "oroszos" a tájfun,de akkor az ohio pedig szerintem "jenkis" virsli.Nem valami erdeti a dizájnja-olyan mint a Los Angeles osztály csak hosszabb.Nekem meg ezek nem nagyon tetszenek.

Most akkor én értek valamit félre, de az amiknak az Ohio osztállyal ez fele ekkorában sikerült. Nem?
Régebben Cifu írt errõl a fórumon, nem tudom hogy vissza tudod-e keresni.
Ott direkt erre kijelölt autópálya szakaszokról volt szó, ahol a 2x2 sáv között is aszfalt volt és a korlát felszedhetõ volt és volt tervezett helye a kitelepülõ / kiszolgáló személyzetnek. Mondjuk itt még nem a Gripenrõl volt szó, hanem Mig-21 és akkori nyugati társai.
Valaki még térképet is linkelt róla, hogy hol voltak/vannak ilyenek.
De ahogy látom a Grifmadár 1x1-es autóútra is leszáll, ami mondjuk nekem nagyon extrém. Szvsz egy fél hordozóra leszállással ér fel. <#worship>
qtab986
A repülõgép leszállására és annak földi kiszolgálására alkalmas útszakaszok felismerhetõek valamilyen jellegzetesség alapján?

Willenbrock
A méreteit az határozta meg hogy 20 SS N-20 as rakétát kellett befogadnia és egy 100 LE-s turbinarendszert a 25-27 csomó eléréséhez.

A képességeit nem vitatom. A méreteit igen. Oroszos. Aztán lehet ha kisebbre csinálják akkor sem jobb vagy rosszabb.

@53474: Egyrõl beszélünk. Nem foltozgatnak, hanem újat építenek. Nekik szvsz mindennél fontosabb az atom elrettentõ erõ.

@bgabor: Lásd elöbb. No offense, de megint a számok bûvöletében élsz. Nem hinném hogy a 200 db fej mind éles lenne, hogy nem volt erre korlátozás és hogy nem is szabad hogy azok legyenek. Feltételezem csalik is voltak rajtuk bõven.
Valamint szvsz jobb lett volna másfélszer ennyi kisebbet építeni, lehet kettõvel kevesebb rohadt volna szét. Persze ez is ilyen utólag okoskodós nethuszáros a részemrõl. :-)
A Tájfun nem volt értelmetlen konstrukció, hiszen több mint alkalmas volt arra a feladatra, amire tervezték, hidegháborús atomtöltetû ballisztikus rakéták hordozására, nukleáris elrettentésre. Húsz rakéta, egyenként tíz atomrobbanófejjel. Kétszáz darab, 8000 kilométer távolságra, tetszõleges helyre eljuttatható atomrobbanófej, mindez egyetlen tengeralattjárón, szóval szerintem a Tájfun elég impresszív darab volt.

Más kérdés, hogy a kilencvenes években az orosz flottánál sokszor a munkabére kifizetésére se volt pénz, így szerintem egy két kivétellel a Tájfunok is arra a sorsra jutottak, mint a flotta többsége, azaz szétrohadtak a kikötõben. Szerintem a többségük olyan rossz állapotban volt, hogy már a felújításra se voltak alkalmasak, ezért volt értelme egy teljesen új osztályt megtervezni és megépíteni.

Willenbrock
Valóban leamortizálódott egy ideig a flotta,de most az új Borejek építése már folyamatban van, és 2 tájfunt is modernizálnak.Úgy tûnik mostanában több pénzt kap a flotta.

Willenbrock
Sokkal csendesebb mint a korábbi szovjet tengeralattjárók,méretei ellenére fontos tervezési szempont volt a csendes üzem.Szonárja is jóval hatékonyabb mint pl. a Delta IV-eké.Képes 2,5 m vastag jég alól felemelkedni és 10000 km hatótávolságú rakétákból 20-at vihet egyszerre.Lemerülve képes 27 csomó sebességre.
Szerintem a stratégiai atomfenyegetésre teljesen ideális volt-amire tervezték a 70-es évek végén-pár ilyen ssbn az egész USA-t letörölhette volna a térképrõl-ez stratégigai szempontból nagyon meggyõzõ.Sokkal jobb a korábbi Delta IV-nél.

Szvsz értelmetlen egy konstrukció. Olyan oroszosan majd mi megmutatjuk.
Azok után, amiket olvastam, hogy miket mûveltek a Szu széthullása után a tengókkal, meglepõdnék, ha fel lehetne újítani mindet.
Ha nem flamebe torkol, akkor ez lehet hadtechet érintõ dolog.
Szerintem ez egy régóta létezõ dolog, csak most felfújták. Mindig voltak/lesznek ilyen emberek. Sajnos. Csak most utánajárt egy újságíró, nem a szegény civilekért, hanem a hírérték miatt. :-S
Köszi, bár azért, hogy egyértelmûbb legyen csak arra próbáltam utalni, hogy hasonlók megestek Vietnamba is. És mit tanultak belõle? A szív és az ész taktika nem csak arról szól, hogy kórházakat, iskolákat építünk. Persze, egy felettes álljon ki a beosztottakért, na de ne ennyire. Ez nem csak az egyszerû bakák sara.
Egyébként jöhet a troll elfogadom a véleményét (voltam én már neonáci meg komcsi is, persze mások szerint) nem hajt semmi sem hogy "megtérítsek" bárkit is. Egyébként meg nem minden szar ami ami vagy orosz.
Haditech BE!
Willenbrock
Megnéztem a Tájfunos filmet,egy gyakorlóbevetésrõl szól-volt egy-két meglepõ dolog benne.A legénység a sikeres gyakorlat végén vodkával és borral ünnepelt a tengeralattjárón.Más flottánál is lehet szeszt fogyasztani szolgálatban?A tisztek pedig zsúfolt panel lakótelepeken laknak lepukkant környezetben,koszos elhanyagolt lépcsõházú lakásokban.
Azt olvastam hogy a Tájfunokból 2 db-ot felújítanak és ezek 2020-ig szolgálatban is maradnak.Gondolom ezekre is a Topol M rakéták kerülnek mint a Borej osztályra.De a tájfun 20-at vihetne belõle nem csak 16-ot.
Érdemes volt kifejleszteni a Borej osztályt?Nem lett volna jobb mind a 6 tájfunt modernizálni inkább?Arra gondolok hogy a Borej csendesebb talán mert egy propelleres,de nem tudom miben lehet jobb a tájfunnál.

Molnibalage
A ML célja nem az, hogy egybõl az USAF-fal konkuráljon. Viszont AMRAAM-os data linkes MiG-21bis precíziós csapásmérõ képességgel és JHMCS-mel ütõsebbnek tartok egy csupasz MiG-29-nél.

Molnibalage
A bármilyen út finoman szólva túlzás.

Azért egy olyan gyengén manõverezõ, négy felfüggesztõpontos, kis hatótávolságú, és régen elavult koncepciót képviselõ gépbõl, mint a MiG-21, soha nem lesz modern vadászgép, bármilyen vadiúj elektronikát szereljenek is bele, nem?

"~2hete én is elkövettem egy hibát, hogy hozzászoltam vmihez ami baromira nem hadtech. Azonnal jött a troll és nyomta a szart."

Nagyon remélem hogy nem a közelmúltbeli "cenzúra magyarországon" témájú vitánkra célzol. <#smile>

Egy másik fórumon találtam egy linket a Kubinkában lévõ múzeumról.

Kubinka

74 perc, kommentár nincs. De vannak 2. vh-s felvételek. A zenei aláfestés annak a nemzetnek a dalaiból áll, akiké az éppen mutatott harcjármû.
"gripennél alapkövetelmény volt, hogy bármilyen autóutról,"

Az nem úgy van, hogy megerõsített és direkt így épített autópálya szakaszról?
http://www.youtube.com/watch?v=SNlGgQ6VEbY

Nem csak az, hogy sok a reptér, gripennél alapkövetelmény volt, hogy bármilyen autóutról, rövid távon képes legyen felszállni. Sokszor látni "erdõben, fák alatt sátorszerüségben" gripent állni. Gondolom sok ilyen hely van, rotáció is gondolom folyamatos, biztos mockupok is vannak, ráadásul soha nem lehet tudni, hogy most az adott helyen van e gripen.

BEARCAT: Nem hinném, hogy a Szovjet, Orosz, Kínai, Japán... vagy pl. Francia (hogy EUis legyen) mentalitás annyival különb lenne. Ezen felül õrültek, pszihopaták, ne adj isten gyilkolás vágy aberáció miatt katonának állók mindenhol vannak, voltak, lesznek. Ezt 100%ban szûrni nem lehet.
~2hete én is elkövettem egy hibát, hogy hozzászoltam vmihez ami baromira nem hadtech. Azonnal jött a troll és nyomta a szart. Hagyjuk meg ezt a helyet hadtechnek. Hírtvn, kurucon pedig kitárgyalhatod, milyen g*k az amik és ezen felül is sok "csodás" dolgot.

Molnibalage
Erre épült régen is a svéd védlemi koncepció?

Ebben benne vannak a "airstrip" típusú repterek is?

Sajnálatos de nem meglepõ amilyen a mentalitásuk...