Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
Gripen FAQ.

WIP, a fegyverzetrõl majd késõbb írok még bõvebben.

http://www.mediafire.com/?ozkgahkjq4bjfid

Más segítségét is elfogadnám, hogy minél teljesebb legyen a kép.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Túl nagy gondot nem okoz, fõleg úgy, hogy március 15-én kezdõdött a Southern Mistral közös angol-francia hadgyakorlat ahol pont azok a típusok szerepeltek, mint amik bevetésre kerültek.

Kombinált hadmûveleteket gyakoroltak volna március 25-ig ahol többek között Mirage 2000D és Tornado GR.4 gépek Scalp és Storm Shadow robotrepülõgépekkel gyakorlatoztak volna. Résztvevõ gépek: RAF 6 Tornado GR.4, 1 VC-10, E-3D. Franciák 4 Mirage 2000D, 4 Mirage 2000N, 4 Mirage 2000-5, 6 Mirage 2000C, 1 E-3F, 1 C-135FR, 2 Fennec, Puma, Caracal helikopter, és 2 Alpha Jet.

Micsoda szerencse nem?
Mi ezzel a gond? Az a kérdés jogos volt-e a fegyverhasználat, ha igen akkor sajnos ÍJ a civileknek. Természetesen sajnálom csórikámékat.
Köszi. Ezek szerint nem lehet túl nagy gond áttelepülni egy ilyen vegyes Eu légiflottának.
Ulvar
"Civilekre lõtt egy amerikai helikopter, mely a még reggel lezuhant F-15 egyik pilótáját mentette ki. A Daily Telegraph szerint hatan megsérültek, a brit Channel 4 híre szerint az egyik fiatalembernek amputálni kell a lábát."

Na bazdmeg...

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

Hát a gép repülés utáni és elõtti ellenõrzését olajjal, üzemanyaggal való feltöltését a pilóták maguk is eltudják végezni. Erre volt hazánkban is példa, ha jól emlékszem a francia Rafale vagy a tavalyi repülõnapos F-15E esetében nem jött külön földi személyzet.De angol Tornado-pilótákról is olvastam, hogy gond nélkül leellenõrzik és megtankolják a gépeiket.

A fegyverzettel történõ ellátás és harci bevetésre való felkészítés bizony már más tészta. Nem kezdem hogy nincsenek olasz Hornetek de az már bizonyított tény, hogy egy Hornet üzemeltetéséhez igazán kevés dologra van szükség.
"Ha még nem lett volna megválaszolna..."

Köszönöm. Én inkább arra gondoltam, hogy típus azonos gépeknél mi a helyzet? Pl: Olasz reptérre, ahol pl hornetek vannak, és oda jönnek pl ami hornettek akkor mennyi ideig repképesek a gépek. Nem tudom hogy pl: Líbia oda - vissza utat repül egy gép nagyobb szerviz nélkül. Kell-e a példánál maradva az olaszoknál üzemeltetési segítséget adni az ami szerelõknek.
(Léci ne kezdje senki, hogy nincsenek olasz Hornettek, de van Ami támaszpont az olaszoknál, stb.)
Állítólag egy MV-22-es ment érte.
Ulvar
Már meg is van.

Ulvar
Egyik pilótát még keresik a másik jól van.

Hát bocsika. Már a rádió, tv-is ezt hajtogatja, úgyhogy nem hiszem hogy sokan itt találkoznak vele elõször de talán hátha.
Most akartam írni... 😊

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Egyébként egy F-15E mûszaki okok miatt lezuhant Líbiában, a felkelõk által ellenõrzött terület felett kattintott a személyzet.
Természetesen hatásos. Egyébként nem földtõl elrugaszkodott ötlet a bombázókra földi-légi célok elleni lézerfegyvert telepíteni. Kb. 10 éve az amik is valami hasonlón gondolkoztak a B-1B-t akarták velük felszerelni, kisebb méretben és konténerekben elhelyezve pedig F/A-18, F-16-os is hordozhatta volna. Sõt az F-35B emelõturbinája helyére is szerettek volna egyet berakni.

Ha még nem lett volna megválaszolna, az idegen reptéren történõ gépkiszolgálás: A nemzetközi hadgyakorlatokon, bár a repülõs dolgok vannak az elõtérbe helyezve a földi személyzet részére is akad munka rendesen. Az egyik ilyen a keresztkiszolgálásnak nevezett dolog. Ekkor egymás gépein sajátítják el a felszállás elõtti ellenõrzéseket, üzemanyag, olajok feltöltésének mikéntjét.Magyarországon is vannak (voltak) akik képesek kiszolgálni Tornadokat, F-16-okat sõt talán még Harriert is. Persze ezeket a jogosításokat idõszakosan meg kell hosszabbítani.
Sajnos az origón pontosan így van ahogy mondod. Nekem több hsz-t töröltek, mint amennyit nem...

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

A cenzúráról pedig annyit, hogy a legnagyobb magyar baloldali hírportál, az origo cikkeihez csak úgy lehet hozzászólni, hogy a hozzászólásodat elõször a szerkesztõség átolvassa, majd eldöntik hogy megjelenhet e vagy sem. Ezzel még nem is lenne baj, hiszen ki kell szûrni a szalonképtelen hozzászólásokat, csakhogy ha a hozzászólásodban az origos álláspontal ellentétes véleményt foglamazol meg, azt sem engedik megjelenni, törlik. És ez évek óta így megy ott. Érted, újságírók, akik a véleménynyilvánítás szabadságát úgy képzelik el, hogy az övékkel ellentétes vélemény semmilyen körülmények között sem láthat napvilágot. Látod, nem kell új médiatörvény a cenzúrához Magyaroroszágon, nagyon is virágát éli a cenzúra itt évek óta. A médiatörvény miatt, mint korábban mondtam, pedig majd akkor aggódunk, ha valakinek tényleges jogsérelme lesz miatta, és cenzúrázzák/korlátozzák a gyülekezési szabadságát stb. Addig azonban ez csak a megszokott baloldali hisztériakeltés.

A visszamenõleges hatállyal meghozott törvényeket pedig igazán felsorolhatnád, mire gondolsz pontosan.

Szerintem a B-3ra nem a YAL-1-féle ballisztikus rakétákat lelövõ rendszer kerül(erõsen kivitelezhetetlennek is tûnik a technológia jelenlegi állapota alapján), hanem a vadászgépekre, szállítógépekre és helikopterekre szánt kis méretû, az infavörös rávezetésû föld levegõ rakéták keresõfejét megvakító defenzív lézerrõl van szó. Csak persze az index, mint bulvár, nem képes különbséget tenni, vagy az ismeretei nagyon hiányosak.

Az mondjuk engem is érdekelne, hogy az ilyen defenzív lézer vajon a hõkeresõfejes levegõ levegõ rakéták ellen is hatásos e.

Az én figyelmemet a lézeres rész keltette fel. DRCIM után éreztem, hogyha sikerül teljesítményre 2-3dimenziót lépni jönni fog egy új korszak, de úgy gondoltam méretbeli/energia problémák miatt hajókon fog az elsõ körben felbukkani. Erre B3. Vmi baromi nagyot léphettek elõre. (Még akkor is ha kémiai és csak "10" rakétát tud lelõni.)
Másik ami ebbõl következik, hogy DDGken is megjelenhet a rendszer. A jelenlegi AEGIS + SM6al kombinálva igencsak combos védelmük lesz a CSGknek rakéták ellen, legyen az akár balisztikus. Rengeteg dolog alapjaiban fog megváltozi.

Emlékszel tavalyi Iráni-Török-Brazil "ajánlatra"? Aki nem csak hiradót néz: aktívan foglalkozik a témával jól látta, hogy semmi értelme. Gondolkodtam, hogy akkor mégis kit akarnak átverni. Hát pont a 99.9%ot aki hiradót néz. Hisz elfogadták amit NAÜ mond akkor most mért szemétkednek velük... Nagyon érdekes pldaja volt a 99%igazság+1% hazugság = 100% hazugságnak.

bgabor: Direkte nem folytatom a médiást, ha elsõre nem másodikra se fogod tudni értelmeznia Kádári puha cenzura fogalmát. Ellenben ott van az egyértelmû plda. Visszamenõlegesen érvényes TVk. Nem is reagáltál rá semit. Hisz egyértelmû.

Storm Shadow, Taurus, Tomahawk hatótávja, hogyhogy ennyire különbözik? (250-500-2000km) Egy súlyban vannak + ugyanakkora lehet nagyjából mindegyiken a harcirész tömege(450kg). Oké a StormShadow + Taurus alacsony észlelhetõségû...d e ez nem magyarázza nekem meg.

Molnibalage
Idézet Allesmor Obranna-tól a HTKA.hu oldalról.

Errõl az egész líbiai fegyverbeszerzésrõl jut eszembe, hogy tulajdonképpen a franciák nem csinálnak mást, mint ajánlatokkal bombázzák Khadafit…

😊

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Tervezés alatt áll az új "B-3" bombázó.

A nemrég kikeült hírek szerint már tervezik a B-2 utódját, errõl lehet olvasni a fenti cikkben.

A magyar nyelvû cikkeket jobban preferálók számára belikelem az Indexes cikket is, ami bár a tõle megszokott alsókategóriás bulvár, de legalább magyar nyelven íródott.

Indexes cikk a tervezés alatt álló amerikai "B-3" bombázóról.

Fantáziarajz a B-3ról.

Ulvar
íjjjj.....epic.

RatBaG

Per Aspera Ad Inferi.

Her Laca
Hijnye😊 A svédek sem akarnak kimaradni az éles próbából😊

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

Nem volt sok idõm de amit összeszedtem a tegnap esti légicsapásról (nem valami sok) az itt megtalálható.
Molnibalage
Az Arab Liga ugyanez pepitában. Eleget tettek a felkelõk kérésének, merthogy már õk képviselték Líbiát. Aztán az ott elhangzottakból ENSZ határozat lett. ENSZ határozat szellemében akció indul. Két arab állam is közölte, hogy MAJD küld repcsiket. Most meg már kritizálnak. Hát ehhez kell nagyon vastag arcbõr úgy, hogy az arab gépek ott sincsenek...

United Nations Security Council Resolution 1973, on the situation in Libya, is a measure that was adopted on 17 March 2011. The Security Council resolution was proposed by France, Lebanon, and the United Kingdom.

Ten Security Council members voted in the affirmative (Bosnia and Herzegovina, Colombia, Gabon, Lebanon, Nigeria, Portugal, South Africa, and permanent members France, the United Kingdom, and the United States). Five (Brazil, Germany, and India, and permanent members China and Russia) abstained, with none opposed.

Key points:

The resolution, adopted under Chapter VII of the United Nations Charter:

- demands the immediate establishment of a ceasefire and a complete end to violence and all attacks against, and abuses of, civilians;

- imposes a no-fly zone over Libya;

- authorises all necessary means to protect civilians and civilian-populated areas, except for a "foreign occupation force";

- strengthens the arms embargo and particularly action against mercenaries, by allowing for forcible inspections of ships and planes;

- imposes a ban on all Libyan-designated flights;

- imposes an asset freeze on assets owned by the Libyan authorities, and reaffirms that such assets should be used for the benefit of the Libyan people;

- extends the travel ban and assets freeze of United Nations Security Council Resolution 1970 to a number of additional individuals and Libyan entities;

- establishes a panel of experts to monitor and promote sanctions implementation.

Nem tudatosan ferdítem a tényeket, kedves hozzászóló, én eddig úgy tudtam hogy megszavazták. Nem kéne eleve a legrosszabbat feltételezni a másikról.

Mellesleg az is egy szép ügy, hogy bár Oroszország, India és Kína tartózkodtak(azaz nem szavaztak ellene), most mégis a légicsapások beszüntetését követelik, és minden fórumon támadják a beavatkozást. Nem az lett volna az egyenes magatartás, hogy megvétózzák, ha nem értenek egyet vele? Fura, álságos egy magatartás ez a "ugyan nem akadályoztuk meg, pedig megtehettük volna, most viszont minden fórumon hangoztatjuk hogy nem értünk egyet vele."

Her Laca
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtök éjjel megszavazta a Líbia feletti repüléstilalmi övezet felállítását, de ennél is tovább mentek, a civilek védelmében szárazföldi támadáson kívül bármilyen lépés engedélyezett

Gondolom ez.

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

Ulvar
"Vasárnap után ismét a légicsapások azonnali beszüntetésére szólított fel India.

India tartózkodott az ENSZ Biztonsági Tanácsában az 1973-as számú határozat meghozatalakor. (AFP)"

Mi volt ez a határozat?

Nem szavazta már meg akkor sem,hanem tartózkodott.
Nem kéne tudatosan ferdíteni a tényeket.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Off, de nagyon: gondolkodj el egy bizonyos Ron Werber munkásságán. (Bónuszként tanulmányozhatod a Nagy Megmondóember, Cohn-Bendit életútját is. Különös tekintettel a pedofil múltjára.)

Oroszország úgy viszonyul hozzájuk, hogy az ENSZ Bintonsági Tanács ülésén megszavazta a beavatkozást, most pedig hogy az megindult, minden fórumon kritizálja a beavatkozó nyugati hatalmakat, és "ellenzi" a háborút. A hírhedt orosz erkölcsök és becsület, tudod. Mellesleg a Kínaiak is ugyanezt csinálják.

Mindeközben pedig megpróbálják magukat olyan tényezõként feltüntetni, akivel számolni kell, mert hát az ambícióik azok továbbra sem csökkentek, és a valósággal sem állnak arányban még mindig.

Hát, vadászgépeladásnál a marketing faktort általában a döntéshozó politikusoknak juttatott komoly mennyiségû kenõpénzek szolgálják, lásd a Gripen eladások szinte minden országban.

Aha. Majd akkor fogom elfogani az érvelésedet, ha magyarországon egyszer valóban megtörténik hogy valaki nem mondhatja el a véleményét, nem gyülekezhet, meg valóban cenzúráznak egy híradást, cikket.

Addig viszont ez csak a megszokott napi baloldali hazugság és hisztériakeltés.

Jelenleg ugyanis az a helyzet, hogy bárki napi szinten gyülekezhet(gyülekezik) és elmondhatja(el is mondja) a véleményét bármirõl és bárkirõl, sõt, a baloldali sározógépezet is soha nem látott hatásfokon üzemel, eleven bizonyítékaként annak, hogy semmiféle cenzúra nem érvényesül. Magyarosrszág legnagyobb hírportálján, az index.hu fõoldalán jobboldalt ki van alakítva egy külön rész a kormány és a miniszterelnök napi szintû sározásához, napi hat-hét bejegyzéssel. (ja persze, azok "független" "bloggerek" írásai, akik csak "saját" véleményüket közlik)

Mellesleg a kereskedelmi televíziók másfél évtizede tartó szándékos és gondosan kivitelezett erkölcsrombolási és népzüllesztési tevékenységének nagyon ideje volt már véget vetni, és erre az új médiatörvény és a felálló médiahatóság az elsõ valóban alkalmas eszköz.

Szóval egészen nyugodtan le lehet állni a hisztériakeltéssel. Azt pedig még mindig nem értem, minek hoztad fel ezt a témát ezen a fórumon.

Jó van má'. Nem gondolkodtam, elõfordul. <#beka3>
Molnibalage
Komoly légierõk nem ilyen alapon döntenek...

Her Laca
Igen ,igen. 😊 Harci repülõ vásárlásakor ez komoly tényezõ😄

Ulvar
Úgy látszik a Rafaelbõl végre profitálhat Franciaország. Igen komoly ingyen reklám az, hogy rengeteg helyen van a címlapon.

Ulvar
Nem nézik jó szemmel, akárcsak Kína és India.

pl: "Az orosz külügyminisztérium egyik szóvivõje szerint azonban vannak civil halottak, és a támadásokban több nem katonai célpontot is találat ért. Az oroszok egyúttal arra szólították fel Amerikát, Nagy-Britanniát és Franciaországot, hogy fejezzék be az "aránytalanul erõs" légi csapásokat."

Willenbrock
Akulák vannak még hadrendben? Melyik a legmodernebb SSN osztály most a ruszkiknál?

Willenbrock
Oroszország hogy viszonyul a nyugatiak Líbia politikájához? Biztos ott vannak megfigyelõként a Földközi Tengeren az orosz tengerealattjárók is.

Szerencse, hogy régi topikosnak linkeltél egy újtól nem nehéz megkapni, hogy wiki/googlezni õ is tud... és mért válaszolsz a kérdésére egy linkel... 😄DD <#circling>

"Aha. Maradjunk annyiban, hogy ez a helyzet a te fejedben, meg a számtalan baloldali "véleményformáló" médium "szakértõi" által alátámasztott álláspontja szerint, de nem a valóságban."

Elég egyértelmû plda, hogy egy jogállamban nem hozunk visszamenõlegesen érvényes törvényeket. Szarnak rá, rúgnak egy jó nagyot a jogállamba. Direkte hoztam egyértelmût ezen nem lehet vitázni akármi is van a "te fejedben".
Hapedig már médiázol, ott a médiatv, ami nem más mint a Kádári kommunista idõk puha cenzúrájának visszaállítása. Ha olyat írsz ami nekünk nem tetszik akkor kapsz büntetést. Tény új idõk vannak. A büntetés nem az, hogy megvernek az államvédelmisek, hanem kapsz akár több milliós büntit. És mindegy, hogy amit írtál az teljesen igaz, hiába tudod bizonyítani perkálhatsz.

Neked 10 mp. ;-). De tény, hogy meg sem próbáltam. Mindenesetre köszi.

@Ulvar:
"Az jó, ugyanis Líbia is rendelkezik ezzel."
Ezt most mire? Ott van még bekezdésen belül leírva, hogy van nekik, hogy mikor veszélyes, stb.
Ulvar
Az jó, ugyanis Líbia is rendelkezik ezzel.

"...Igla rakéta legújabb, S változatával, amelynek NATO-kódneve SA-24 Grinch"

Molnibalage
M-2kD veszteség.

A wikin kb. 10 sec alatt megvolt, de kerestem azért referencia találatokat is.

Molnibalage
Több Tornado is elveszett a Sivagti Vihar alatt. Egy olasz és hat angol Tornadot lõttek le. A Stan Morse féle könyv nem adja meg, hogy mi érte el a sikereket.

@53239: Erre valaki? Molni?
Indexrõl: "Irakban egy Tornadót, Boszniában egy Mirage-2000-est lõttek le az Igla korábbi változatával."

Errõl tud valaki bõvebben?