-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
davidbog #61762 Elkedztem nézegetni a Panzer Tracts No.6 - Schwere Panzerkampfwagen Maus and E-100 című könyvet. Olyan nagyon nem ástam bele magam. De pár érdekesség és pár kérdés:
Ebben a Maus torony fejlesztésnél az 1943 eleji Krupp tervekben van egy ilyen:
"The gun should be a 12,8 cm Kw.k L/55 with a penetration ability of 250 mm/1000 m/60° with a Sondergeschoss (special projectile)."
Illetve kicsit később ezt találtam:
"Wa Pruef 1 awarded Krupp a contract to develop a Triebspiegel-Geschoss mit H-Kern for the 12,8 cm Pz.Jaeger K.L/55 (Maus) on 2 July 1943. With a muzzle velocity of 1260 m/s it had a penetration ability 245 mm at 1000 meters at 30 degrees. If possible, the sub-caliber core was to be the 8,8 cm Pzgr.40."
Ezekről tud valaki bármit?
A könyv a továbbiakban nem ír róluk. Csak a 28,3 kg-os 12,8 cm Pzgr43-at említi, a lőszerelhelyzést és a löveg de főképp a torony egyéb tulajdonságairól ír.
Van valakinek pontos adata a 12,8 cm Kwk44 L/55 tömegére?
Úgy másfél-két évvel ezelőtt valakivel szóba hoztuk és akkor az illető 7 tonna körüli értéket mondott valami könyvre hivatkozva, amire azt állítottam, hogy az lehetetlen. Erre ő máshol talált egy pontos lebontást a lövegre és annak részegységeire (závárzat, fékhengerek stb). Az összes alkatrésszel együtt nekem 4-4,5 tonna körüli érték rémlik, de sajnos ponros értékre nem emlékszem és arra se, hogy a lövegbölcső benne volt-e a listában.
A lövegeknél addig nem jutottam el (és lehet nem is érteném meg) hogy a 7,5 cm Kwk44 L/36-os löveget ki kezelte volna? Az irányzó kezelte-e mind a két löveget? Vagy a 7,5 cm-es csak akkor üzemeltették volna, ha a 12,8 cm-est nem? Esetleg az egyik töltő irányzó is volt a 7,5 cm-esnél?
Illetve mind a két töltő a 12,8 cm-eshez volt vagy az egyik eleve a 7,5 cm-eshez és az csak besegített volna a 12,8 cm-eshez ha szükséges és ha egyáltalán be tud segíteni?