Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Egy ideje már élek a pergyanúval, hogy a mostanság tervezett APC-k esetében a formatervezõké az elsõ szó. A török FNSS fantáziarajzai tipikusan ilyenek. Az, hogy a jármû kinézete hatásvadász a legkevesebb. Hogy az egyik képen kinyitható napelemtáblák vannak meg a másik, ilyen méretû napelemtáblákból talán ha 400 watt energiát lehet nyerni - tehát mondjuk egy számítógéphez elegendõ energiát nyújt...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

desigo
leselejtezett tárgyak mesterséges zátonynak
többi kép

[NST]Cifu
Milyen lenne a vadászgép, ha az adott részleg maga dönthetne mindenrõl:

Idén is igencsak szépre sikeredett a kanadai Hornet festése.
http://www.netarzenal.eoldal.hu/cikkek/nyitooldal/2011.04.08.html
(A legalján vannak a képek.)
Én vagyok hülye, vagy tényleg hülyeség ez az optika konfig: itt
Ezen link szerint ambasának volt igaza.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Köszi a válaszokat.

Erre is hasonlít,bár itt két kékséges

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Nekem az anyahajó kifejezésrõl mindig a jobb felsõ kép ugrik be!

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Szerintem, a B-2-kre jellemzõ USAF "lopakodó" bombázó festés, jellemzõ a belépõélek sötétebb festése, és a világosabb panelvonal találkozások

TG

karosszéktábornok.blog.hu

Mintha a szovjet/orosz haditengerészetnél használták volna ezt a színt, például a Yak-38ason, de lehet hogy tévedek.

*anyahajók

Kék szín engem a tengerészethez köt 😄 bár lehet nem ott de anya hajókon jól nézne ki😄

Molnibalage
Megfogtál. Nem tudom.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

CoD 6 nak a repülõ skin pakkja.

A bal legalsó az hol használatos festés?

Molnibalage
"Mi lenne ha" címû vicces elmélkedés. 😊

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Punker
ez most mi?

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Molnibalage

Molnibalage

=>53545
Szerintem med ismerd meg jobban a Gripen beszerzés ügyét, mielõtt elkezdesz itt butaságokat beszélni.

mentosz
Csodálod? A kontinensen (de fõleg egyes országain) belül nincsenek akkora távolságok, mint egy Oroszország, USA vagy Kanada területeit tekintve. Ott spórolnak ahol tudnak... ha kell akkor az élõerõ, személyzet képzettségét tekintve.

Nálunk is poénos, hogy a légiutántöltési képesség volt az egyik fõ érv a politikusaink szájából, hogy miért kell nekünk JAS-39 flottát vásárolni (bocs... bérelni) az F16-ok helyett. Közben pedig a mai napig nincs olyan magyar pilóta aki ki lenne képezve erre a feladatra.

Garou
Köszönöm!

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

Kivonatolva a lényeg. Elég beszédes 😊

És hát… egymást követik a tartományi választások, a kormánypártok szénája meg amúgy sem áll túl jól.

Viszont van az éremnek egy másik oldala: Németország egy napon az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjává kíván válni, mégpedig egy nem is oly távoli napon. Nos, kissé cinikusan fogalmazva: egy ilyen helyzetben lehet jó pontokat szerezni Pekingnél, Moszkvánál.

Ki tudja, milyen politikát folytatnak majd a Kadhafi helyett hatalomra jutottak, nem lesznek-e õk még Kadhafinál is veszélyesebbek népükre és a világra? E kérdésekre nincs válasz, és ez mélyen aggasztja a kormányunkat.

Sarkozy elnök és kormánya kudarcokat szenvedett az arab világban amiatt, hogy túlzottan is jó és baráti kapcsolatokat ápolt a tunéziai és az egyiptomi diktátorral. Most kompenzálnia kell, javítani megtépázott tekintélyét az arab világban és persze odahaza is, nemsokára elnökválasztások lesznek.

Y

Egyedül élem az életem, idegen tőlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József

Cikk a témával kapcsolatban.

A tényleges okokat azonban csak a döntéshozók tudják 😊

Y

Egyedül élem az életem, idegen tőlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József

Molnibalage
Meg a német gazdaság végre talpraállt. Nem látják értelmét annak, hogy az operatív költségeket növeljék.

(Egyébként az európai pilóták légiutántölséi képességei valahogy kicsit mintha folyton kérdõjelesek lennének.)

Molnibalage

[NST]Cifu
A Délszláv rendezésnél ott voltak, pedig az is érintett terület. Szóval a válasz az, hogy nem, nem valószínû, hogy ez állna a háttérben. Ráadásul jelenleg csak légierõrõl van szó, az meg aligha jelentene ilyen téren problémát. Látatlanban én arra tippelnék, hogy ugyan az a problémájuk, mint az angoloknak, olaszoknak és a franciáknak: kevés a gyakorlott pilóta, amelyik kellõen gyakorlott a légi utántöltésekben. Ezek mellé tegyük hozzá, hogy a szállítógépek le vannak kötve az Afganisztáni feladatokra...

Garou
A katpol-on olvastam a nemet szerep(nem)vallalasrol Libia kapcsan.

Van valahol barmilyen nyilatkozat, dokumentum, interju, vagy akarmi, amivel alatamaszthato az a kijelentes, hogy Nemetorszag a 2 vh miatt kerul bizonyos hadszintereket?

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

[NST]Cifu
Az orosz rakétáknál mit tudsz a kétfokozatúságról?

Amennyire én tudom, náluk nem jellemzõ, az R-77M1 (torlósugárhajtómûves) változat meg kicsit más kategória. Amúgy az AIM-120B esetében sincs két fokozatú hajtómû.

Az olvadóüveges technikáról?

Szvsz nem valószínû.

Jellegre szeritned hasolnó tolerõkarakterisztikával bírnak?

Igen és nem.

Az R-73 aerodinamikailag illetve a tolóerõ-kormányzás terén elõremutatóbb volt, csak az AIM-9X és az IRIS-T hozta be.

Az R-77 rácsos kormányfelülete pedig nagyságrendekkel jobb manõverezõképességet nyújt, mint a hagyományos vezérsíkok, és teszi mindezt kis tömeg mellett, akár kiégett hajtómû esetén is. Hátránya persze a nagyobb légellenállás és a nagyobb radar-reflexió.

Viszont hogy ez számszerûleg mit jelent, nem tudom megmondani.

Molnibalage
Az orosz rakétáknál mit tudsz a kétfokozatúságról? Az olvadóüveges technikáról? Jellegre szeritned hasolnó tolerõkarakterisztikával bírnak?

JürgenKlinsmann
Pszichológiai hadviselés szinten elmenne ha a civilek megfélemlítésre készülne... de itt meg nem errõl van szó. Szerintem bármilyen katona aki túl van az alapkiképzésen az nevetésben tör ki ennek láttán.

Azért a hatásfoka erõsen megkérdõjelezhetõ!

Intel Core i5 760, Gigabyte GTX460 1GB OC, Kingmax 4GB 1333 Mhz, Samsung F1 1TB HDD, Windows 7 Ultimate 64bit

Punkerwork
platón egy plusz aksi elfér 😄
célzás az kb tényleg nulla lehet.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen.

DE mivel sütöd el? Kap egy kis feszt az adott rakéta és "bekapcsol"?
Molnibalage
És hogyan céloznak? Egy város eltalálása talán megy, ha nem közvetlen irányzással tolják...

[NST]Cifu
Afganisztánban a Mudzsahedinek ugyanilyen megoldásokhoz folyamodtak az 1980-as években. (képem az most nincs)

Az 1990-es években a Délszláv háborúkban is feltûntek ilyenek, itt egy M-60-ra szerelt UB-57-32:

Ez milyen komoly az UB-16-os blokkot felrakták pick-up-okra:

[NST]Cifu
0-4.5 másodipercig nagy tolóerõ és után 4.5-tõl 11-ig kisebb, vagy 4.5 másodpercig nagy és 4.5+11 (tehát kb. 15.5-ig) másodpercig kisebb?

Szerintem egyértelmûen az utóbbi. A hajtómû úgy van kialakítva, szilárd üzemanyaggal feltöltve, hogy van egy gyorsító "fokozat", amikor 4,5 másodpercig nagy tolóerõt ad le, majd egy utazó "fokozat", amikor 11 másodpercig kisebb tolóerõvel bír, de elegendõ mozgási energiát biztosít ahhoz, hogy a manõverek közben ne lassuljon le túlságosan.

A hajtóanyag kb. feleannyi és a mûködési idõ a 11 sec-hez képest kb. feleakkora. Modjuk itt csak max. tolóerõ van megadva.

Mert egy "fokozatú", itt nincs utazó fokozat, ezért van egy tolóerõ is megadva.

[NST]Cifu
Tényleg érdekes, eddig nem is hallottam felõle. Viszont látványos a fellépõ problémák miatt is. Leginkább az irányzék megoldása, aztán ott van a szigorúan jobb kezes kialakítás, végül pedig a hosszú hátsó túlnyúlás miatt nem lehet kellemes épületharcban használni...

Molnibalage
Ez tûnt reálisabbnak egy játékban történtõ modell vizsgálata során.

Jó lenne tudni, hogy az R-27R és R-73 paraméterei mik ezen téren. Tömeg, tolerõ, stb.

Szerintem az utóbbi, két fázisról és két hajtómû fokozatról beszél, és azok az égési idejét adja meg.

TG

karosszéktábornok.blog.hu

Molnibalage
Szerintetek a hajtómû tolóerõ karakterisztikáját hogyan kell értelmezni?

0-4.5 másodipercig nagy tolóerõ és után 4.5-tõl 11-ig kisebb, vagy 4.5 másodpercig nagy és 4.5+11 (tehát kb. 15.5-ig) másodpercig kisebb?

Az AIM-9L. A hajtóanyag kb. feleannyi és a mûködési idõ a 11 sec-hez képest kb. feleakkora. Modjuk itt csak max. tolóerõ van megadva.

Itt van sok sok cucc. Vannak benne érdekes dolgok. Pl. soha sehol másol nem találtam eddig hajtóanyag tömeget, hajtómû tömeget, stb.

Üdv.
Az Aviaperess oldalán érdemes körülnézned,bár nem minden könyvük a "Tornado Publisher" név alatt fut.

qtab986
Ééééééérdekes!

NIVA XM1970 from Carl Gustaf Gun Factory (FFV)

A combination of Recoilless 45 mm AT and 5.56 assault rifle.

Weight loaded 5.4 kg
Length over all 900 mm
Vo= 900 m/s and 300 m/s
5.56 NATO - 700 rpm
45 mm - 6 rpm

Üdvözlet.
Engem konkrétan a második világháborús haditechnika érdekel és ezzel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
Van egy orosz kiadó, amely ebben a témában hatalmas mennyiségû és jó minõségû anyagokat jelentetett meg, az archív fényképfelvételek, mûszaki rajzok és egyéb képi illusztrációk orosz nyelvtudás nélkül is elég informatívak.
Az a probléma, hogy a kiadóról semmilyen hivatalos oldalt nem találtam, ahol áttekinthetõek lennének a kiadványaik, ezekrõl csak a interneten fellelhetõ részinformációkkal rendelkezem.
A kiadó neve oroszul: Торнадо
megjelentetett sorozatai közül néhány:
Армейская серия (1997-1998)
Военно-техническая серия (1999-2000)
военные машины (dátumokat nem ismerem)
Танк на поле боя (2005-2009)
Aki esetleg tud errõl a kiadóról hivatalos weboldalt, vagy bõvebb információkat kérem segítsen.
Köszönöm.
így ebben a formátumban még nem találkoztam vele magyar site-on:
boeing_ov-10(x)bronco.net/Technical/boeing_ov-10(x)_super_bronco_info_card_2009_01.pdf

Szent Haba-kukk

Köszi a válaszokat.
"Vagyis az árkülönbség ~22-33 szoros"

Na igen erre gondoltam. Simán életképes lehet.

"Az USAF (illetve az USN és USMC) azonban nem csak minõségi, de mennyiségi fölénnyel is kell, hogy rendelkezzen."

Amikor 1880-2443darabos F35 rendelésrõl olvasok akkor nagyot kell fordulnia a világnak, hogy ez megtörténjen. Mármint 2030elött. Azutánra meg tippelni se merek, HA a Kínai fejlõdés a mostanihoz hasonló maradna addigra már Kína lenne a "leg", de ezen felül is sok lokális hatalom fog 10éven belül megjelenni a porondon.

[NST]Cifu
Egy hordozón egyszerre lecserélik mindet 35-re, vagy lesz pl 1 ilyen és 1 olyan alakulat?

A hordozókon lévõ századok nincsenek odabetonozva. Idõrõl idõre változik a hordozókra vezényelt századok összeállítása, olykor egyes századok idõlegesen "partra kerülnek", tehát szárazföldi bázisra települnek (kiképzés, gyakorlat, stb.). Ezen kívül azt is tegyük hozzá, hogy a hordozókon USMC századok is szolgálnak, szóval nincs olyan (vagy ha igen, akkor nagyon véletlenszerûen), hogy egy hordozónak egységes a gépállománya. Mivel az F/A-18E/F gépek a következõ évtized közepéig biztos szolgálni fognak, és mivel a mintegy 1200 (USN+USMC) vadászgéprõl beszélünk, illetve "csak" 480 USN F-35C, plusz 80 USMC F-35C beszerzésrõl, ezért nyilvánvaló, hogy jó ideig az F-35C és az F/A-18E/F párhuzamosan fog szolgálni.