Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
Dél-koreai F-5E/F + AIM-120 integrációról hallott már valaki?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Ezt nem is tudtam. Nics kép arról, hogy maga a nyomásálló testre hogyan megy rá az áramvonalazás?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Csak a nyomásálló testet nézd, a külsõ borítás feladata csak az áramvonalazás, a víz a két test közé be tud hatolni. A szovjet/orosz tengók pedig egyenesen kettõs testûek, tehát a külsõ héj teljes egészében "lyukas". A nyugati (meg japán) tengóknál a nyomásálló test tetejére, elejére és végére helyezik el egy áramvonalazó héj alá a merülési tartályokat, és hasonló, nyomásálló testet nem igénylõ berendezést.

Például nézd meg a 688i esetét:

Lehet látni, hogy a nyomásálló test a hajócsavar tengelyétre mutató nyíltól az elülsõ merülési kormányig terjed. Ami elõtte van (függõleges indítótubusok, elülsõ merülõtartályok, szonár) és mögötte van (hátulsó merülõtartályok) az már nem nyomásálló testben van, hanem az áramvonalazó test alatt, az adott mélységnek megfelelõ nyomásnak kitéve.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Tény hogy sok mindet kilehet találni az építés során készült fotókból azonban az ötvözet pontos összetevõit nem. És a kialakítás után ez is sokat számíthat.

Valszeg a gömbön kívüli rész nem hermetikus, így ott a mélységnek megfelelõ nyomás uralkodik ezért nem lapul és törik.
Molnibalage
Nem értem ezt a gömböt. A külsõ héj mitõl nem lapul vagy törik? Értem én, hogy a gömb a legerõsebb forma, egyenszilárd. A burkolat hogyan marad ép?

[NST]Cifu
A "hagyományos", civil mérnökök is rálátnak a méretezésre, az építésekrõl pedig sokszor kerülnek ki képek, így többé-kevésbé sejthetõ, hogy mi a reális, és mi nem az a merülési mélységek terén. A nagy merülési mélységû (civil) tengeralattjárók esetében azonban a nyomásálló test mindig gömb alakú, legfeljebb ha nagyobb belsõ tér kell, akkor több ilyen gömböt kapcsolnak össze zsilipajtókkal. De ez a megoldás térkihasználás és költségek terén nem jöhet szóba jelenleg egy hadi-tengeralattjárónál. Tehát az sejthetõ, hogy a megadott merülési adatoknál drasztikusan többet nem tudnak.

Az Alfa osztály terén kialakult 1000 (sõt, a Sierra/Mike osztály 1300-1500) méteres adatai a nyugati szakirodalomban a hidegháborús "tippelésre" vezethetõ vissza. Nem volt megfelelõ viszonyítási alapjuk, és ezért inkább látványosan túlbecsülték az adatokat.

Indiai Scorpene építése, látható, hogy a nyomásálló test gyûrûkbõl összeépített henger

A Project 210 "Losharik" belsõ elrendezése, a nyomásálló test 6 gömbbõl áll, emiatt a merülési mélysége akár 5-6 ezer méter is lehet

A Project 210-rõl készült kép (állítólag...), ez egy törpe-tengeralattjáró, amellyel különleges feladatokat lehet végrehajtani (víz alatti lehallgatóberendezések elhelyezése és keresése, elmerült tengeralattjárók és hajók vizsgálata, stb.)

A Project 210 és "anya-tengeralattjárójának" vázlatrajza

A tengeralattjárók világában a pontos merülési mélység az egyik legnagyobb titok. Így ez az 1000 méternél mélyebb akár kivitelezhetõ is lehet titán alkalmazásával, majd pár évtized múlva megtudjuk az igazat.
[NST]Cifu
-Az Alfa osztály (Project 705(K)) teszt merülési mélysége a valóságban 700 illetve 750 (Project 705K) méter volt. Az Alfa sose tudott 1000 méter mélyre merülni, de a nyugati tengóknál mintegy kétszer nagyobb merülési mélységgel bírt.
-A Sierra osztály (Project 945) teszt merülési mélysége 850 méter, ez a jelenleg legmélyebbre merülõ hadi-tengeralattjáró osztály.
-A Mike osztály (Project 685) teszt merülési mélysége 1020 méter, ez volt a legmélyebbre merülõ hadi-tengeralattjáró, amíg az osztály egyetlen egysége, a Komszomoletsz 1989-ben el nem süllyedt.

Függetlenül ettõl a titániumtestû hajóknak az orosz haditengerészetben nincs jövõjük, a jelenleg építés alatt levõ, vagy terveken bemutatott hajók mind acéltestûek, és "hagyományos", 400-450 méteres merülési mélységet képviselnek.

Ettõl az Alfa még kétségkívül igen fejlett tengó volt, de a reaktoraival gondok voltak bõven. Ahogy az amerikaiak (õk a második nukleáris tengójuknál, az USS Seawolf-nál próbálkoztak nátrium hûtéssel), úgy a szovjetek is inkább az egyszerûbb, beváltabb nyomottvizes reaktorokra koncentráltak késõbb.

Mivel a nukleáris meghajtásnál jelentõs mértékben a reaktor és a kiszolgáló rendszerek szabják meg a méretet, ezért kisebb nukleáris tengókat csak más rendszerû reaktorral lehet reálisan elérni. A franciák ugyan nyomottvízes reaktorral építették a hasonlóan apró Rubis/Amethyste osztályú tengóikat (amik 2600 tonnás vízkiszorítással bírnak), de ezek után majdnem kétszer nagyobb vízkiszorításút építenek most (Barracuda osztály, 5300 tonna vízkiszorítás alámerülve).

Molnibalage
Alapvetõen nem. A MiG-25-nél is tilos volt. Egyes gépeket addig a radar nem kapcsolható fel üzemi teljesítménye amíg a futómû rugós tagján nyomás van, tehát a gép a földön áll. Az IAF apróbb módosításokat végzett az F-15 gépein, hogy felszállás után minél hamarabb elérje a normális üzemállapotot. Hogy ez mit takar, nem tudom. A radart a földön kell kalibrálni és egyéb tevékenyésgeket elvégezni. Lehet, hogy a levegõben is kell pár dolgot csinálni.

Willenbrock
A Wikipedián még mindíg 1000 m-nél nagyobb mélységben adják meg az Alfa osztályú tengók maximális merülési mélységét.Legenda lehet ez,ismert egyáltalán már a pontos adat?Amúgy nem semmi volt ez a gép,folyékony bizmut hûtésû reaktor,titántest,40 csomós sebesség.Fantasztikus mekkora erõfeszítéseket tettek a szovjet mérnökök hogy ilyen tengót alkossanak.

felvetõdött másik topicban, hogy a Mig-25 lokátora (konkrétan az RP-25 Szmercs) megsütötte a földön a nyuszikat
már földön kapcsolnak lokátort?
lehetséges egyáltalán ilyesmi?

Azok CRV-7 rakéta tubusok.
itten
Makettes oldal.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Szóval a Ruszki3!

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Na jó a viccet félretéve!

Ruszki1

Ruszki2

Ruszki3

USA zsákutca

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Sziasztok, azt megtudnátok mondani hogy a buvárok milyen fegyvereket használnak? Kaliberben már volt rola cikk, de 90% az fénykép volt. Van a HK P11, de más "modern" fegyvert nem találtam.
Illetve, dokumentum filmben láttam valami viz alatti jármüvet amit használtak, az mi? :D

"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."

hooah
Lentebb lett linkelve eza kép.
Kívülrõl a második pilonon mik azok a zöldes szürke fügesztmények?

Egyedül élem az életem, idegen tõlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József

Nem tudom... Nekem anno volt egy pár éves Fiat Cromám (2.5D).
Sok mindennek nevezném(-tem), de a "jó vas"-nak semmi esetre sem...

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Molnibalage
Tudom, hogy igaza van. A képen levõ felfüggesztés elég elméleti. :)

A közös hibrid rendszert meg fõleg a PSA fejleszti BMW pénzbõl is.

Fiat (is) nagyon jó vasakat gyárt és gyártott, az elektronikával "telitömött" kocsik amikkel bajok voltak... de azzal még a németeknek is meggyûlt a baja még olyan státuszautóknál is mint a Merci E széria... mára aztán beletanultak. Amúgy is baromi nehéz különválasztani mi mi, ott van plnek az Aygo(Toyota), C1(Citroen) meg 1007(PSA). Ugyanaz a gyár, ugyanaz a motor/váltó/gömbfej/elektronika... csak a karosszéria picit más. Még egy !japánban gyártott! új Corola is tömve van Bosch és más EUs beszállítók által gyártott cuccokkal, él de már közel se igaz az mint régen, hogy japán/német az isten a többi selejt...

OFF

Egy BMW-s fórumon már meglincseltek volna ezért :P Egyébként én úgy tudom, hogy a közös fejlesztésû 1.4 - 1.6 PSA-BMW motorok megjelennek a köv. BMW modellekben is (1es,3as?). A francia eredethez annyit hozzátennék, hogy én úgy tudom, hogy a közös fejlesztés fedõnevén a BMW fejleszt, a PSA pénzel :) Tehát nem múlik el a világ dicsõsége :P

Y

Egyedül élem az életem, idegen tõlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József

Igen, érdekes hogy csak az angol gépeknél használják.
[NST]Cifu
Furcsa. A Vectorsite-on azt írják, hogy az AV-8B+ esetén ezt is megkapták. De USMC géprõl nem találok ilyen képet.

Lehet hogy USMC gépeken ez nem lett bevezetve.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

[NST]Cifu
Az lesz az.

[NST]Cifu
Márpedig Bearcatnek igaza van, ha megnézed, akkor ott nyolc pilon van a félszárnyak alatt. A plusz kettõ a támasztó-futómûvek házára van ráaplikálva, és alapvetõen ASRAAM / Sidewinder hordozására való.

Tán LAU-127.

Molnibalage
Ilyet még nem is láttam. Egyébként a pótosok miellett mi az a két kis valami? A Sidewinder gyakorló nem így néz ki. Chaff / flare pod lenne?

Molnibalage
Én csak szárny alattiról / wingtip beszéltem.

Az a hat valójában nyolc.
A törzs alatt mindegyiknek volt három a kért szélsõt a gépágyú konténerek foglalták el. A Falklandi-háború után az FRS.1-esek képesek voltak dupla indítósíneken AIM-9-et vinni.
Molnibalage
Köszi skacok!

Igen, Amerikai gépet én sem találtam vele.

[NST]Cifu
Vigyázz, ez egy Olasz gép, azok rendelkeznek vele, az USMC nem, legalábbis ha jól tudom. :)

[NST]Cifu
1992-ben volt a szûzfelszállás, azt hiszem 1994-tõl állt rendszerbe az elsõ. Az AMRAAM integráció trükkös, a Spanyol és Olasz AV-8B+ gépek rendelkeznek vele, az USMC gépek tudomásom szerint továbbra sem, pedig anno az igénylistára felkerült.

93 környékén történt,az F-18 asokból kiszerelt radarokat kapták.
Amraam képességgel bírva.
kép
Itt egy radaros Amraam os

[NST]Cifu
Hopp, ez tényleg Freudi elszólás volt. A PSA HDi motorok csak a Mini-kbe kerülnek, ahogy a BMW és a PSA által közösen gyártott "Prince" fantázianevû 1.4 és 1.6 motorok is. A BMW és a PSA azonban közösen fejleszti az Euro6-os 4-hengeres motorjaikat, illetve egy hibrid hajtásláncot is.

Viszont jelenleg tényleg nincs francia motoros BMW, ezt benéztem bizony, hamu a fejemre.

Molnibalage
<i>Dehogynem, az AV-8B+ upgrade után AN/APG-65 került az orrukba. </i>

Ez mikorra tehetõ? AMRAAM shooter a gép így?

[NST]Cifu
Volt olyan szolgálatba állítog Harrier variáns, ami AV-8A jelzéssel bírt?

Igen, a McDonnal-Douglas által licencgyártott Harrier Gr.1 (AV-8A) illetve Harrier T4 (TAV-8A), amerikai rádióberendezéssel, IFF-el, katapultüléssel, HUD-al, illetve pár új fegyverintegrációval (pl. ZUNI, Rockeye).

Ugye egyedül a Sea Harrier bírt radarral angoloknál?

Igen.

A jenkiknél ugye egyik gépen sincs radar?

Dehogynem, az AV-8B+ upgrade után AN/APG-65 került az orrukba.

Miden Harrier 6 felfüggesztési ponttal bír?

Nem, az elsõ generációs harrierek (Gr.3-ig, illetve FRS 1./2., AV-8A) csak néggyel rendelkeznek, a második generáció (AV-8B, Gr.5/7./9.) már hattal.

Off

Melyik BMW-t szerelik francia motorral?

Y

[NST]Cifu
Kb. itt veszti értelmét a "német autó" meg a "francia autó" fogalma. A francia motorral szerelt BMW-t említve, például.

Molnibalage
Volt olyan szolgálatba állítog Harrier variáns, ami AV-8A jelzéssel bírt?

Ugye egyedül a Sea Harrier bírt radarral angoloknál? A jenkiknél ugye egyik gépen sincs radar? Miden Harrier 6 felfüggesztési ponttal bír?

Még jó hogy dicsõítik a PSA-t. Tele vannak tömve japán, német, amerikai alkatrészekkel...
[NST]Cifu
Nézd, én soksok éve olvasgatom már a totalcart, és a cikkírók nagyon sorszor utalnak a cikkeikben arra a véleményükre, hogy egy olasz, francia autótól korántsem várható el annyi mint mondjuk egy némettõl.

Melyiktõl melyikhez képest, és milyen szempontból? A nagy általánosítások becsapnak, keményen. Hogy a régi C4 nem volt legmegbízhatóbb mûszakilag? Hát istenem, egyes Opelekre is el lehet ezt mondani, egyenesen gyártási hibás G Astrák is vannak, míg például a Citroen XSara 1.6-os motorja egy ritka jól megépített dolog (200.000km-ig nem kellett megbontani, ami a mostani V.-ös Golfomra már láthatóan nem igaz). Hozzá teszem, hogy a Citroen-hez hasonlóan felszerelt Golf 1,5x annyiba került új korában, mint egy XSara, és nem volt vele kevesebb gond (XSara: tolatóradar, légzsák-visszajelzõ, Golf: motorelektronika, immobilizer). Ez legalábbis az én személyes tapasztalatom. Lehet, hogy Ferrari, Maserati, M5 BMW, AMG Merci szinten más a szitu, de sajnálatomra arról nem tudok személyes véleményt mondani. ^^

Ez a "német autó" meg "francia autó" dolog szerintem ostoba elõítélet, ráadásul sokszor valódi háttér nélkül.

Megjegyzem, hogy a mostani PSA autókat meg a Totalcar is dicsõíti.

Garou
"Nagy hézagos illesztési hibák a panelelemeknél"

Hm, az uj Mercedesre gondolsz? :)

"a nagy német autógyárak terékeitõl ma is messze állnak"

Ezek a mitoszok szerintem fel vannak nagyitva. Jok a nemet autok, de neha vannak amator huzasok pl a Mercinel is. Legalabbis en igy tapasztaltam itt Stuttgartban (3D concept modellezokent autokat tervezunk a Mercinek es a Porschenak). Oks, Alfat nem vennek, de pl itt a ceges garazsban egy Ferrari f430 Scuderia, es az kerlek szepen egy muszer!

Otthon meg volt Citroenunk 10 evig, es most Peugeot van 7 eve. Hiba nelkul mentek/mennek.

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

Nézd, én soksok éve olvasgatom már a totalcart, és a cikkírók nagyon sorszor utalnak a cikkeikben arra a véleményükre, hogy egy olasz, francia autótól korántsem várható el annyi mint mondjuk egy némettõl. Nagy hézagos illesztési hibák a panelelemeknél, több és gyakoribb szervízigény, hasonlók. (hasonló helyzet mint a hírhedt angol autógyáraknál, PL: a Leyland termékeinél volt 15-20 évvel ezelõtt) Nyilván ahogy haladunk elõre az idõben õk is igyekeznek fejlõdni, de azért a nagy német autógyárak terékeitõl ma is messze állnak, nemhogy tíz meg húsz évvel ezelõtt. Nyilván a Maseratira azért emlékszem konkrétan, mert megragadt hogy még egy luxusautónál is elõfordulnak ilyen dolgok.

Ezen cikkek alapján ez a vélemény alakult ki bennem a francia/olasz autókról, amivel mellesleg a közvélekedés is általában egyetért. Nyilván nem tudok minden cikket konkrétan felsorolni évekre visszamenõleg.

Molnibalage
Nem értem ez a hozzáállást. Az F-15E olyan messszire is képes elrepülni, ahova az F-16CJ képtelen követni. A double difig SAM-ek ellen és nem mennék SEAD support nélkül az hétszentség...

[NST]Cifu
A Vectorsite szerint az F-15E megkapta az AGM-88 integrációt, de mivel van dedikált Wild Weasel gép, és kevés az F-15E, ezért SEAD feladatkörben nem nagyon használták.

Az AIM-7 szárny alatti függesztés lehetõsége megvolt az YF-15A-tól kezdve, csak nem éltek vele általában.

Molnibalage
Elküldöm a képeket neked is.

Nem F-15K van a képen, akkor még csak egy kéjes gondolat volt az. Tudom, hogy volt tervezett F-15 SEAD variáns plusz szárnytartóval és CTF / FAST packkel. Nem lett belõle semmi.

[NST]Cifu
A pontos mûködési elve nem ismert. Mivel kinetikai lövedékek ellen is nyújt bizonyos szintû védelmet, én irányított robbanásra tippelek. Lézer vagy hasonló megoldás nem valószínû, mert nagyon kicsi a tömege ahhoz, és külön kiemelik, hogy nincs mozgó alkatrésze, márpedig lézernél ez nem megoldható reálisan.

[NST]Cifu
Találtam két meglepõ fotót könyvben / újságban. F-15E szárnytartó alatt AGM-88. Eleddig úgy tudtam, hogy nem integrálták a fegyverzetbe és semmiféle beszálmoló nem említi, hogy élesben cipelte / használta volna.

Az 1980-as években az F-4 Wild Weasel leváltásakor az F-16-os "ellen" a McDonnal-Douglas beküldte az F-15B-t (egész pontosan az ekkor F-15B-nek nevezett TF-15A-t), a légierõ végül az F-16-ost választotta.

Az F-15K rendelkezik az AGM-88 integrációval, szóval ha Koreai gépen láttad, akkor annyira nem meglepõ (esetleg a Boeing saját tesztgépén).