Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

"Hát, örülök hogy több hétnyi gondolkodás után végre cselekvésre szánták el magukat."

Ó és nézd eközben meg mennyien köpködik az USt/NYot és jönnek a szép szövegekkel, hogy csak az olajért csinálják és had idézek egy hozzáértéstõl tocsogó demagóg szart is egy másik magyar hadtech!! oldalról: "Emberiességi okokból most akkor jöhet a precíziós szõnyegbombázás is?"

azt jelenti, hogy már eddig se csak ez történt. Nemcsak egy légtérzár kezd felállni. Nem is érne egymagában sokat.

"Amúgy meg ha Líbiában leállnak a nyugatnak való olajszállításokkal, és hirtelen 500 forint lesz egy liter benzin, te is rögtön meg fogod érteni, mi közünk van nekünk ehhez."

A Libiai olajszálítások már kvázi leálltak. Amúgy SzA potolta a kiesõ mennyiséget.

ULVAR:
"Én támogatom a szabadságukat, tudom, hogy semmilyen körülmények között, semmilyen módon nem kötõdöm hozzájuk, de együtt tudok érezni ilyenkor, és akarom hogy a nyugat európai országok segéd kezet nyújtsanak ekkora vérengzés után."

Szabadság? Az mi? ha azt érted alatta, hogy jogállam meg 4évenként szabadon lehet vezetést választani akkor pedig az a válaszom, hogy a muzulmán államoknál tizbõl ha egy alkalmas rá. De annyi se. Nincs szekuralizáció. Nem váltak szét a hatalmi ágak. Sokszor a csírája sincs meg ezeknek. Diktátorok váltanak diktátorokat.
Egyiptomban nagy szerencse segítségével talán elindulhat vmi. De ott 40éve van szekuralizácó és pánarab szocializmus.

Hát, örülök hogy több hétnyi gondolkodás után végre cselekvésre szánták el magukat.

Annyiban nem Urban Legend, hogy a forradalom alatt a Szabad Európa Rádió (amit ugye a CIA üzemeltetett) adásaiban valóban ellenállásra bíztatta a magyarokat, kilátásba helyzezve az amerikai segítségnyújtást. Természetesen ez csak propagandafogás volt, hivatalosan semmilyen segítséget nem ígértek. Azt is tudta minden józan paraszti ésszel és egy térképpel rendelkezõ egyén, hogy a segítségnyújtás valójában kivitelezhetetlen, sõt, érdek se fûzõdik hozzá nyugati részrõl.

Dehát a propaganda sosem a tisztán, józanul gondolkodó néprétegeket célozza, hanem a hergelhetõ csürhét. A CIA pedig szerette volna, ha a forradalmárok minél nagyobb kárt okoznak a szovjeteknek, így hát tüzete a csürhét.

Érdekes egyébként, hogy a wikipedia szerint volt utólag egy vizsgálat, ami tisztázta a szabad európa rádiót ezen vádak alól(már hogy amerikai segítségnyújtást ígérnek a magyaroknak), de például nagyapám a saját fülével hallotta annó a rádióból, és én hiszek neki.

"RFE's Hungarian service was accused of precipitating the 1956 Hungarian revolution by giving its Hungarian listeners false hope of Western military assistance.<29> However, later investigations of RFE's involvement in the Hungarian revolution cleared the organization of these accusations, while also urging more caution in its broadcasts.❤️0> RFE's Broadcast Analysis Division was established to ensure that broadcasts were accurate and professional while maintaining the journalists' autonomy."

Stauff
Valószínûleg ma már nem indítanak több Tomahawkot, mert várnak az eddigi csapások eredményére. Nincs egy Predator vagy Reaper sem a térségben, ezért 6-12 órán át nem indítanak több robotrakétát.

További fejlemény, hogy a líbiai állami televízió szerint lelõttek egy francia vadászgépet. Bár ezt éppen annyira lehet komolyan venni, mint a tûzszünetet vagy azt, hogy órák óta azt szajkózzák, hogy a nyugat civil célpontokat támad.

Ulvar
"Egy Trafalgar-osztályú brit tengeralattjáró, a HMS Triumph is indított Tomahawk robotrepülõgépeket líbiai célpontok ellen - erõsítette meg a brit védelmi minisztérium. A támadás nagy része az amerikaiaknak köszönhetõ, mivel az Ohio-osztályú amerikai tengeralattjárók egyenként 154 darab Tomahawkot hordozhatnak. Nagy-Britanniának nem volt ennyi raktáron."

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

Ulvar
"Négy spanyol F-18-as szállt fel Madridból az ENSZ-koalíció részeként, jelentette a Reuters."

Ulvar
Hogy kevesebb anyagi teher érje a Nyugat Európai dúsgazdag országokat? Végül is Észak atlanti szövetségrõl beszélünk...

Stauff
Semennyire, de õ is szeretné az erejét mutogatni.

Egyébként az USA eddig 110 Tomahawk robotrakétát lõtt ki (azóta ez a szám már növekedhetett) legalább 20 különbözõ légvédelmi célpontra.

Kanada minek jön ide? Õt miben érdekli Líbia?
Stauff
Ez nem NATO akció, sõt a légtárzár ügyén létrejött koalíció tagjai tételesen kijelentették, hogy ebbõl maradjon ki a NATO. Vélhetõen pont azért, mert Líbia (és alapvetõen Észak-Afrika) fõként európai érdekszféra, de azért az amerikai és kanadai segítség is jól jön (ha már egy atlanti tömörülésrõl van szó).

Molnibalage
Meddig tartja még magát az UL? Az USA soha nem ígérte, hogy segít. Hogyan tette volna? Egyetlen NATO tagországgal sem voltunk határosak. Ausztria meg semleges volt...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Stauff
Nem akar kimaradni a buliból, mert kb egy órája jelentette be a Pentagon, hogy lõttek ki Tomahawk rakétákat a tripolinál lévõ légvédelem ellen. Ezt a tripoliban lévõ ellenállók is megerõsítették akik a külvárosban több nagy robbanást is hallottak.

Ulvar
Ez az olaj és benzin drágulás sima spekuláció. A világ olaj termelésének 2%-át adja Líbia. 66-67%-át Szaúd Arábia...viszont õk nem engednek a világ piaci áránál lejjebb. Nem is termelnek ki többet hogy csökkentsék az árakat, pedig megtehetnék...amíg rendezõdik a helyzet...ez gazdasági spekuláció még egyszer mondom.

Ulvar
Gondolj bele, hogy '56-ban az amerikaiak ígéretükhöz híven segítenek. Jól esett volna ugye? "Szabad" nép lehettünk volna '57-tõl egy hasonló rezsimtõl, mint amilyen a Kadhafi rezsim. Én támogatom a szabadságukat, tudom, hogy semmilyen körülmények között, semmilyen módon nem kötõdöm hozzájuk, de együtt tudok érezni ilyenkor, és akarom hogy a nyugat európai országok segéd kezet nyújtsanak ekkora vérengzés után. És ezt már lehet annak tekinteni, hogy egy közös érdek, hogy támogassuk azokat, akik szabadok akarnak lenni, és nem félelemben és hazugságban élni.

De ez én vagyok. Én az embereket nézem nem a gazdasági és politikai elõretörést a térségben.

"Meg nem is igaz amit ír pl.: "...hogy az elborult elméjû kadhafi mégse bombázhassa már a népet katonai gépekkel, de ennyi""

Nem értem amit írsz.
Líbiában néhány héttel ezelõtt katonai gépek bombáztak civilet. Ez tény, benne volt a hírekben, minden hírportálon írtak róla.

"Amúgy meg van egy másik nézõpont: Mi a F* közük(közünk) van nekünk ehez?"

Lehet hogy annyi közünk nincs hozzá, de szerintem egy jóérzésû embert ez, hogy katonai gépekkel bombáznak civileket, akik a szabadságukért harcolnak, erõsen felháborít, fõleg annak tudatában, hogy a modern országok hadseregei egy pöccintéssel elsöpörhetnék az egész nyomorék líbiai hadsereget.

Amúgy meg ha Líbiában leállnak a nyugatnak való olajszállításokkal, és hirtelen 500 forint lesz egy liter benzin, te is rögtön meg fogod érteni, mi közünk van nekünk ehhez.

Moammer Kadhafi pedig egyébként emberileg egy végletekig egoista, züllött elmebeteg. Az õ fajtájának aztán végképp semmi helye a 21.század világában.

Molnibalage
Milyen téren és kihez mérve?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Tikal
Mindenképp egy Líbiánnál komolyabbra gondolok, szerintem nem nehéz, mivel õk elég gyengék 😊
Nem egyesélvel nézem, meg én csak a cikk alapján mondtam amit mondtam, ott azért összeeuropai szinteni is vannak hiányosságok...

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Meg nem is igaz amit ír pl.: "...hogy az elborult elméjû kadhafi mégse bombázhassa már a népet katonai gépekkel, de ennyi"

Mert, nem, nem csak ennyirõl van szó.

Amúgy meg van egy másik nézõpont: Mi a F* közük(közünk) van nekünk ehez?

Valaki hozzáértõ homályosítson már fel. Most hogy egymás reptereit használják. Mennyire macera a logisztika? Gondolok itt arra, hogy pl a Tornádók ugyan olyan keróval elmennek mint pl a Hornettek? Azt tudom, hogy amiknál van "sztenderd", gondolom a NATO miatt EU-ban is. Vagy pl ha egy kanadai CF-18 települ egy másik szintén Hornettet repülõ ország repterére, akkor ez megkönnyíti ott a karbantartást. (Lövésem sincs mi kell ahhoz logisztikailag, hogy pl egy hónapig röpködjrnrk Líbia felett.)
Egy héttel ezelõttig úgy nézett ki, hogy simán gyõznek a lázadók. Aztán megindult az ellentámadás.
Éppen hogy nem rohannak rögtön, majd egy hónapja dúlnak a harcok Líbiában, és most jutottak csak el odáig, hogy odaküldenek néhány vadászgépet a földön tartani Kadhafi gépeit. Az USA meg jól láthatóan igyakszik teljesen kimaradni az ügybõl.

Szerintem sajnos könnyen elképzelhetõ, hogy mire segítséget küldenek a lázadóknak, addigra már kadhafi visszafoglalja az országot és kiírt mindnkit aki ellenszegült.

Szerintem a nyugat hozzáállása nagyon cinikus Líbiával kapcsoltban, és kifejezetten nem érdekli õket a dolog. A közvélemény kedvéért odaküldenek néhány vadászgépet, hogy az elborult elméjû kadhafi mégse bombázhassa már a népet katonai gépekkel, de ennyi.

Molnibalage
Nem sokkal. Alig pár darab nem tétel fõleg földi rávezetéssel AWACS és tisztességes repóra és tréning nélkül.

Molnibalage
Milyen komolyabb állam ellen? Kire gondolsz pontosan?

(Egyébként meg ne egyesével nézd az európai országokat. Értelmetlen.)

Kicsit húzósabb lenne a helyzet, ha a Szu-35-k ott lennének már...(De nincsenek ott)
Tikal
Az oké hogy most simán, de a cikk azért rávilágít egy két hiányosságra, szóval lehet egy kicsit komolyabb állam ellen már több nehézsége lenne az öreg kontinensnek.. persze az is igaz hogy mi nem keressük a bajt mint az USA 😊

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Hát , máshol is van sok mészárlás Afrikában , csak ott nincs olaj így oda nem megy a NATO most meg rohannak rögtön ,hogy szóba hozták ,hogy inkább Kína és Oroszország kapja az olajat.

6.5éve nincs embargó.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Molnibalage
Embargó alatt nehéz...

"Annak a 20 gépnek a harcértéke valószínûleg meghaladja a teljes hadrafogható líbiai erõket..."

Na ezt nem tudtam, hogy hogy állnak eszközökkel. Gondoltam hogy régi szovjet cuccok, de olajból lehetett pénz fenntartani..

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

veszelka
Az utolsó az komoly kérdés volt?

Molnibalage
Erõlködés nélkül. Csak széndék kérdése. A hírek szerint 20 francia gép van líbai légterében. Annak a 20 gépnek a harcértéke valószínûleg meghaladja a teljes hadrafogható líbiai erõket...

Ya, és Líbia mit tud ellenünk elõhúzni? Már egy ideje harcolnak..

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

Srácok, kb mekkora és milyen erelyû lehet ez az EU-s légi és tengeri erõ, usa nélkül? Elég ez leporolni Khadafiékat?

Ulvar
"Franciaország Líbiához küld egy repülõgép-hordozót, jelentette ki a francia védelmi miniszter az AFP-nek. A franciák egyetlen repülõgép-hordozója a Charles de Gaulle, amely azonban állítólag már pénteken elindult, és már lassan meg is érkezik Líbiához. Az sem elképzelhetetlen, hogy a védelmi miniszter valamelyik kisebb, helikopterhordozóra gondolt."

Punker
afrikában? nép? ott még nincs úgy nevezett nép mint itt.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Molnibalage
Eddig is akadt.

desigo
A Líbiai Légierõt lesz személyzet aki mindenféle ellenvetés nélkül kezeli akár a saját népe ellen?
Ulvar
Nem tudom szabad e itt tárgyalni a Líbiai helyzetrõl. Eddig nem akartam mert Európa még nem szállt bele katonailag, de most megváltozott a helyzet.

"A párizsi csúcstalálkozó után Nicolas Sarkozy francia elnök bejelentette, hogy megegyeztek abban,biztosítják az ENSZ Biztonsági Tanácsának légtérzárról és a civilek védelmérõl szóló határozatának betartatását. Azt is elmondta, hogy minden eszközzel, különös tekintettel a katonai lehetõségekre megakadályozzák a líbiai nép elleni támadásokat."

Ha nem szabad, akkor elnézést és töröljétek a posztot.

Ulvar
Lázadók gépe volt, amit a kormányerõk lõttek le Líbiában. Fél 1-kor találkoznak a vezetõk egy csúcstalálkozón. Akár a katonai akció is szóba jöhet, sõt annak indítása.

Tikal

Jobban megnézve meg elolvasva a cikket valóban inkább Mig-23 lehet.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Én MiG23-nak nézem a lelõtt gépet (ráadásul végig egy fõs személyzet katapultálásáról van szó), viszont a másik weblap fényképeit tényleg benéztem... <#falbav>
(Mentségemre szóljon, egyik kezemmel a kislányomat tartottam, a másikkal etettem, a harmadikkal kezeltem az egeret, egyik szemem a gyerkõcön, a másik a monitoron...)

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Valószínüleg hiszen a videón látható típus Mig-23 vagy Su-24,a képen meg Mig-21 roncsa látható.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

EZ egy korábbi eset lehet mûszaki hiba miatt?

Megvan még hazánk egy szem Kub ütege? Valahol azt hallottam, hogy az is leépítésre került, remélem téves infó, bár túl sokat nem tesz hozzá a légvédelemhez.

Ne töröljétek, nem belpolitikai jellegû hír a Kurucon:

líbiai vadászgép lelövése

z0ty4

ASRock H570 Phantom Gaming 4 \ i5-10600K \ 64gb DDR4 \RTX 3070

Egyébként a Harrier II-ek szárnyához visszatérve.
Az amerikai gépeken karbonból készültek vannak, míg az angolokon fémbõl készültek. A fém nehezebb 150 kg-al, azonban a karbonosba több üzemanyag fér. Az aerodinamikai tulajdonságai a fémbõl készültnek jobb.
Bocs az okozott galibáért.