95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • JanáJ
    "Szokásos" amcsi siker story.
  • [NST]Cifu
    Összevetheted a legujabb/legmodernebb CH47el is, avval szemben is hozza a V22 a 2-3*nagyobb hatótávot és a 60-70%al nagyobb sebességet.

Az MV-22 a CH-46E-t váltja, a belső raktere még annál is valamivel kisebb, és a fő célja, a katonák szállítása terén azzal mérhető össze, mindkettő 24-24 katonát vihet magával.
    A MH-47G egy nagyságrenddel nagyobb raktérrel és teherbírással bír (33-55 katona vagy 12,7 tonna hasznos teher - az MV-22 ugyebár 24-32 katona vagy 9 tonna hasznos teher), és a Block 2 fejlesztéseknél ez 16,2 tonna hasznos teherre növelhető. A harci hatósugara pedig 320-340 tengeri mérföldre nő, ami nagyon közel van az MV-22 390 tengeri mérföldjéhez.

Ha ezt a fejlesztési csomagot (illetve a CH-46X-ben felvázolt fejlesztési lehetőségeket) összevetjük, akkor azt látjuk, hogy az MV-22 utolsó nagy erénye a sebessége maradt volna. Úgy, hogy az üres tömege nagyobb, mint a CH-46 felszálló tömege.

Ezért írtam, hogy nem fair összevetés. Az MV-22 esetében a fejlesztések a nagyobb sebességet és hatótávot kértek, ezt a nagyságrenddel nagyobb tömeggel, beszerzési (~71 millió dollár vs. ~11 millió dollár) és üzemeltetési költségek (~11 ezer dollár vs. ~4,6 ezer dollár) árán valósították meg.

Ráadásul ugyebár apró probléma, hogy az USMC-nek nincs megfelelő kísérő gépe. Az AH-1Z ugyanis jóval lassabb...
  • Palinko
    Az a speciális eset, hogy tudja forgatni a propellereket, nem fair összehasonlítás. a CH 46-ot másik két rotoros helikopterhez kéne hasonlítani. Legalább is szerintem. Mindenben több a V22, így árban is több mint duplája a CH 46-nak.

Szóval folyamatosan olyan érzésem van, hogy körtét almával hasonlítunk.
    Utoljára szerkesztette: Palinko, 2016.03.07. 04:46:35
  • fade2black
    @palinko
    "értem hogy a speciális feltételek mellett igazak az állítások"

Mi a speciális feltétel abban, hogy felveszi a marinet/felszerelést és utána 2-3* távolabbra szállítja 60-70%al gyorsabban mint a ch46? Ez az alap rendeltetése a V22nek ahogy ez volt a CH46nak is.

"és az F 22 nek sem volt semmi éles feladata, ha jól tudom nem is dobál bombát"

A sem volt nem helyes mert ugye V22 folyamat éles bevetéseket repül. Az F-22nek evvel szemben elég kevés. Amúgy képes GBUt dobálni.

"mikor végzi majd a V 22 a CH46 feladatait? mert már pár éve rendszerben van, a következő konfliktusban? szerintem azok közül volt pár húzósabb mikor megsorozták a CH46-et rendesen..."

ld Cifu hszét a CH46ot teljesen felváltotta már a V22 és évekig párhuzamban szállítottak Irakban, Afganisztánban vagy épp Szomáliában.

Cifu: "a CH-46E-t, ám nem ártana figyelembe venni, hogy a CH-46E nem kapta meg a lehetőséget az fejlesztésekre 20 éve"
    Összevetheted a legujabb/legmodernebb CH47el is, avval szemben is hozza a V22 a 2-3*nagyobb hatótávot és a 60-70%al nagyobb sebességet.
    Üzemeltetései problémák vannak, de az épp a CH53Evel is van.
  • Jeffjohnson
    Én arra lennék kíváncsi, hogy ténylegesen el tud-e kapni egy mozgó célpontot.

Egyébként a videón felvázolt szituáció (reptérre berepül a drón) azzal a drónnal, alapesetben nem kivitelezhető.
  • qtab986
  • [NST]Cifu
    . mikor végzi majd a V 22 a CH46 feladatait?

A CH-46E-t 2015-ben kivonta az USMC is a rendszerből.
  • [NST]Cifu
    Detto V22. Ha az a siker, hogy 2-3* nagyobb hatótávja van, 50-70%al gyorsabb mint egy CH-47 vagy CH-53Enek, miközben képes helikopternként felszállni landolni akkor siker. Ha ez nem számít akkor nem siker.

A probléma a V-22-vel, hogy nem hozza az eredeti elvárásokat, és a megbízhatósága jelenleg egy kissé sikamlós kérdés. Igen, gyorsabb, mint egy CH-46 (a CH-47 szvsz typo részedről, a linkjeidben is a CH-46-al vetik össze, ugyanis azt váltotta le) és messzebbre képes repülni, sőt, a teherbírása is nagyobb, viszont nem tudom mennyire fair az összevetés, ha azt nézzük, hogy a CH-46E üres tömege 5,2 tonna, max. felszálló tömege 11 tonna, míg az MV-22 üres tömege több, mint 15 tonna, max. felszálló tömege pedig 27 tonna felett van. Még a CH-47 is könnyebb (~10 illetve 22 tonna az adott értéke). Mindez mellett kisebb a rakodótere, mint a Sea Knight-é...

Tény, hogy az MV-22 lett az USMC LHD/LHA platformról induló transzport gépe, és bizonyos tereken tényleg lekörözi a CH-46E-t, ám nem ártana figyelembe venni, hogy a CH-46E nem kapta meg a lehetőséget az fejlesztésekre 20 éve (volt az 1980-as években egy tisztán kompozit műanyag, erősebb hajtóműves tesztjármű, a'la CH-46X). Szóval nem is várható el, hogy egy, az 1960-as évek színvonalát képviselő gép egyenrangú legyen egy 30 évvel később tervezett géppel.
  • repvez
    nem kicsit érzem túlbonyolítva ezt a cuccot azért,hogy kilőjön egy hálót.
  • [NST]Cifu
    egy V 22-től (ami egyébként sem aratott feltétlen sikert) mitől elenne jobb?

Mondjuk a VTOL X-Plane projekt egyik fő mozgató rugója, hogy új technológiákat próbáljanak ki. A Lightning Strike érdekessége, hogy az erőforrása egy gázturbina, ami három generátort hajt meg, és a 24 kis propellert 24 elektromotor hajtja meg. Magyarul ez egy gázturbina-elektromos meghajtású rendszer.
    A kisebb légcsavarok kisebb zajt jelentenek, és összességében az Aurora mérnökei szerint a hatásfoka felette áll a forgószárnyas és a V-22-eshez hasonló billenőrotoros meghajtásnak. Ez nem feltétlen a V-22-est fogja majd kiváltani, a cél inkább az, hogy egy efféle VTOL drón alapjait létrehozhassák.
  • Jeffjohnson
    Nem feltétlenül haditechnika

• Palinko
    ez a mentőmellény nekem is eszembe juthatott volna, régen a strandon szerencsére nem nagyon nézték, hogy milyen nadrágban megyünk, meg még megtűrve volt a szélről való ugrálás, ott tapasztaltam, hogy a térdig érő, műszálas rövidnadrág is úgy felfúvódik hogy aztán a víz alatt kellett kinyomkodni belőle a levegőt :D vészhelyzetbe nem jutott volna eszembe mostanáig :D

fade2black: értem hogy a speciális feltételek mellett igazak az állítások és az F 22 nek sem volt semmi éles feladata, ha jól tudom nem is dobál bombát szóval azt biztos nem, hanem elkapó vadász, légifölény vadász, abban meg nem láttuk max gyakorlatokon. mikor végzi majd a V 22 a CH46 feladatait? mert már pár éve rendszerben van, a következő konfliktusban? szerintem azok közül volt pár húzósabb mikor megsorozták a CH46-et rendesen, ha jól tudom film is készült már belőle az elég éles már, ahol veszélybe kerülhet és került is.
    Utoljára szerkesztette: Palinko, 2016.03.06. 00:07:51
  • fade2black
    "Az F-22 távolról sem volt egy elszállt valami..."
    Pédának hoztam V22 mellé. Nem volt gyanus?

" F 22 szerintem abszolút siker igaz még nem volt esélye túl nagy bizonyításra."
    Akkor abszolut siker ha az a feltétel, hogy legleg vadász.
    Ugyanígy a V-22 is abszolut siker, a legleg ha az a feladata, hogy helikopter modjára képes legyen felszállni, és 2-3annyit 60-70%al gyorabban repüln mint a CH46/CH53.

"nem igen láttuk komoly bevetéseken, helikoptert viszont igen sűrűn."
    Nem tudom mi nálad a komoly, de CH46ot váltja, azon küldetések amiket CH46 csinált komolyak? Mert ha azok akkor azokra mostanra már csak V22 megy. Vicces amúgy ez a "komoly" feltétel, így F-22 mellett F-22nek mi volt eddig a legkomolyabb éles bevetése? Szíriában ledobott 2db bombát?
  • molnibalage83
    Zseniális a mentőmellény.
  • ximix #73740
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Nadrágból mentő melény

érdekesség Keanu és a fegyverhasználat

• Palinko
    amerikai jövőbemutató katonai fejlesztésekkel foglalkoznak. F 22 szerintem abszolút siker igaz még nem volt esélye túl nagy bizonyításra. a V 22 nem igazán lehet máshoz hasonlítani, helikopterhez legalább annyira unfair mint C 130-hoz pl. lehet hogy kiemelt képessége kiemelkedő, viszont amit én látok, hogy hiába volt 10 irakban, nem igen láttuk komoly bevetéseken, helikoptert viszont igen sűrűn.
  • molnibalage83
    Az F-22 távolról sem volt egy elszállt valami, "csak" egy szuperfejlett vadász volt, de semmi új a célt nézve. Simán jobb és stealth. Ez a videón levő valami meg eleve minek és hova kellene? Meg minek ennyi hajtómű....?
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.03.05. 22:34:20
  • fade2black
    DARPA Tudod a mi?

Az F22 se aratott feltétlen sikert, kérdés mi a siker. Ha az, hogy még per pill is egyértelműen a szolgálatban lévő legleg vadász akkor igen. Ha ez nem számít akkor nem siker.

Detto V22. Ha az a siker, hogy 2-3* nagyobb hatótávja van, 50-70%al gyorsabb mint egy CH-47 vagy CH-53Enek, miközben képes helikopternként felszállni landolni akkor siker. Ha ez nem számít akkor nem siker.

V22range

gs
    Utoljára szerkesztette: fade2black, 2016.03.05. 22:31:36
  • Palinko
    engem sem győzött meg, az külön érdekelne hogy egy V 22-től (ami egyébként sem aratott feltétlen sikert) mitől elenne jobb? mert ha nagyobb, az nem csak több tehet cipelésére teszi alkalmassá, de szebb célpont is lenne. valszeg ebből nem sok minden fog megvalósulni.
  • JanáJ
    Elsőre azt hittem, megint egy agyament ötlet, de ezek szerint ezt nem két tini rajzolta.
  • JanáJ
    Hát ezt mondtam én is, csak a magam szintjén. :-)
  • Hpasp #73733
    Orosz tengerészgyalogság...

• molnibalage83
    Ja, hogy aktív radaros lett volna a Dál elméletben? Hát, akkor valóban nem ment volna.
  • Hpasp #73731
    mert az Sz-25 fixen bebetonozott irányba tudott csak tüzelni, addig az Sz-75 utána tudott fordulni a célnak, a Dál pedig nem volt csatornához kötve (alá NASAMS), hiszen csak a rakéta repülésének elején vezette azt ki parancsközléssel, utána átváltott volna aktív rávezetésre.

Lavocskin "látnokként" legalább 50 évvel megelőzte saját korát (mai napig sincs lérak ami ezt tudná) nem is csoda, hogy kudarcot vallott...
  • molnibalage83
    35db 20 csatornás Sz-50 komplexum Leningrád körül mindenestül: 8'060 millió Rubel = 11 millió / célcsat

33db 1 csatornás Sz-75 komplexum, és 3db többcsatornás (ez 20/ komplexum?) Dál komplexum Leningrád körül mindenestül: 2'742 millió Rubel = 29 millió / célcsat

Nem értem, hogy ezzel hogyan jártak jobban...
  • Hpasp #73729
    És persze a végösszeg 1957-re így nézett ki:
    56db 20 csatornás Sz-25 komplexum Moszkva körül mindenestül: 12'894 millió Rubel

35db 20 csatornás Sz-50 komplexum Leningrád körül mindenestül: 8'060 millió Rubel

vagy

33db 1 csatornás Sz-75 komplexum, és 3db többcsatornás Dál komplexum Leningrád körül mindenestül: 2'742 millió Rubel
  • molnibalage83
    Így meg végképp nem értem. A Sz-25-nél a "építészet" került sokba. A Gyesznánál mintha erről szó sem lett volna. Tetszettek volna elhagyni a betonfedezéket és egyebeket. Legalábbis nekem ebből a listából ez jön le. A Gyeszna vs első Sz-25 HMZ lehet még esetleg faktor, de tekitve, hogy idővel mindkét rendszeré nőtt...

Mármint a Volhovval, ami a másik ág, de a Gyesznákból is Volhovok lettek idővel ugye... Az Sz-25-nél mit csináltak a rakétával, hogy annyit nőtt a HMZ?
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.03.05. 16:36:34
  • Hpasp #73727
    Mert ha tovább bontjuk az árakat...

Sz-25 Berkut (SA-1) komplexum - 48,5 millió Rubel
    Bunker és tüzelőállás - 112,6 millió Rubel
    207A gyártmány (Guild rakéta) - 180 ezer Rubel / db -> 60db komplexumonként = 10.8 millió Rubel

Összesen: 172 millió Rubel + egyéb most nem számolt járulékos költségek

Sz-75 Gyeszna (SA-2C) komplexum - 4,6 millió Rubel
    V-750 (Gudeline rakéta) - 182 ezer Rubel / db -> 36db komplexumonként = 6.55 millió Rubel

Összesen: 11,1 millió Rubel
  • molnibalage83
    Célcsatornára fajlagosítva az Sz-25 olcsóbb volt. Akkor miért nem leskálázott Sz-25 mellett döntöttek? Több helyre telepítve, de mondjuk csak 6-10 tűcsatornányit egy helyre? Vagy így visszabutítva már drágább lett volna és akkor inkább kisebb egységekben gondolkoztak?
  • Hpasp #73725
    Magyarul...
    http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=138810253&t=9120320
  • Hpasp #73724
    A soha sem rendszeresített Szovjet honi lérakok közül, egy kis Sz-50 történet...
    http://simhq.com/forum/ubbthreads.php/topics/4236796/Re:_Soviet_PVO_SAM_systems_dev#Post4236796
  • qtab986
  • millerius
    A hidraulika-cső semmiféle kormánylapot vagy féklapot nem tologat, csak a működtető munkahengerhez szállítja a nyomás alatti folyadékot, és ennek csak a vezérlése változott az idők folyamán. A vezérlését a régebbi gépekben tolórudakkal/himbákkal vagy drótkötelekkel oldották meg, a mai modern gépeknél van a számítógépes vezérlés elektromos vezetéken keresztül (fly by wire). Az F-35-ön van modernizálva már a hidraulika-rendszer is, ami azt jelenti, hogy ne csak egy nagy központi rendszer van, aminek a nyomását sok helyre elviszik a gépen, hanem pl. a kormány-munkahengereken egy miniatűr hidraulika-rendszer van tartályostól-szivattyústól, ami csak a saját munkahengerét szolgálja ki, tehát ide nem megy semmi csővezeték, csak a vezérlő elektromos vezeték a számítógéptől és egy másik villanydrót a szivattyú motorjához.
  • molnibalage83
    A Raptor belsejét sem ismerem, de szerintem kell lennie hagyományos tartaléknak is. A proci az agy, nem az izom. Ha kiesik az agy, akkor is kell mozgatni direkben azokat. Ez esetben természetesen korlátozásokkal repül a gép.

A Gripen hajtóműve is FADEC-es, de ha meghibásodik, akkor visszaáll tartalékba. Erre volt már példa itthon is, a gép nem kapcsolhatott utánégetőt, de ettől még simán lejött.
  • JanáJ
    Akkor azt mondom, hogy gondolom a Raptorban sem hidraulika csövekkel tologatják az áramlás terelő lapjait, hanem ha balra húzod a joyt, akkor vakarózik picit a proci, majd lök pár egyest meg nullát a helyben lévő hidraulikának. :-)

A gyakorikérdésekkel meg látom keresed a bajt. Alul az első ajánlott link, hogy miért nem veszünk anyahajót a Balatonra. Az a kérdezőnek is tiszta, hogy a Duna erre nem jó mert keskeny és sok a híd...
  • JanáJ
    Amit írsz az egy katonai, esetleg vadász gépre is igaz? Nem értek hozzá, de szerintem az egy nagyon nagy előny, ha egy darab vezetéken el tudom juttatni az infót a pilótafülkébe, vagy pl réz dróton megy az infó, hogy mit csináljon mondjuk az oldal kormány. Viszont ez a plusz elveszik, ha mellette tartaléknak beépítek egy - az én megfogalmazásommal élve - analóg eszközt. Egy pl F-15-nél értem, hogy ha már megvan, akkor nem cserélik le, mert minek, de mondjuk egy Grif, vagy egy Rafale műszerfalán nincs "mutatós" analóg pl magasság mérő. Vagy most szigorúan kiképző gépről beszélünk?
  • molnibalage83
    Az autókat nem ismerem.
  • JanáJ
    Én most arra céloztam, hogy pl egy mai autóban sincs már bovdenes km óra, mert már nem úgy mérik a sebességet. Egy Grifben sincs analóg tartalék műszer, mert gondolom bitek repkednek.
  • Lysandus
    Egyébként meg jobb, ha nem lézerez a kérdező semmilyen repülőt. Az ugyanis btk-s cselekedet.
  • robgros
    Nem vetted észre, molni, de az 5-ös és 8-as válasz a kérdezőé