95001
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
fade2black #73674 Ott az első sorban: "Mi a cél egy stratégiai bombázónál? Hogy tudsz védekezni rakéták... ellen? Mibe kerül ez?"
A strat bombázók a nuki elrettentő triád egyik lába a lábak igen ki tudják váltani egymást a legelavultabb a három közül. De mind Oo, mind US ragaszkodik hozzá.
Mach 3 úgy jött ide, hogy ld fenti kérdések.
"A másik meg, hogy mit nem lehet egy tomahawkkal elkapni? A világból kimegy..."
standoff fegyvereknek is kell ám hordozó platform. DDG-51 vagy B21. és mielött előjönne ezeknek a platformoknak nem csak ez a feladatuk. -
JanáJ #73673 őő, tényleg. Másik böngészőből másik gépen én nem láttam. Fura. Én meg googlizgattam a norvégot. szuper. :-( -
#73672 A linken is ott volt angolul... -
JanáJ #73671 F-16 vs. F-35 angolul -
JanáJ #73670 A másik meg, hogy mit nem lehet egy tomahawkkal elkapni? A világból kimegy, nemkockáztatsz pilótát és a lombok felett 5 centivel nagyon le se lőhető (a célpontig) és jöhetnek több oldalról. -
JanáJ #73669 Most nem arra céloztál, hogy a 117-es roncsai miatt akarták "véletlenül" bombáznia Szerbiában a kínai követséget? Gondoltam viccre, viccel válaszolok. Ezek szerint szar vicc volt. -
JanáJ #73668 A SAM-ek védenek valamit. Kérdésaz micsoda. Egy reptér pl ritkán megy odébb, én erre céloztam. Nem azt mondom, hogy nincs olan feladat, amire nem a B-2/B-21 lenne a legjobb, hanem azt, hogy lehetne másra is költeni azt a pénzt, mert meglennének ezek nélkül is. -
JanáJ #73667 Nem jön át mit szeretnél mondani. Hogy jön ide a Mach 3? Szerintem a strat bombázók má nem fognak atomot dobni, mert erre elavultak. Ez már az ICBM-ek dolga. Atom hatalmat nem fognak pingetni az amik se. Legalábbis olyat aki vissza is tud lőni, nem csak a föld alatt durrog. Amit tud a B-2, azt meg meg tudják oldani máshogy is. Szerintem. -
#73666 A NATO két zónára osztotta Szerbiát.
Északi (Stealth) Zóna:
240.srp PVO - 4db KUB - Újvidék
250.rbr PVO - 8db Nyeva - Belgrád
Déli (ALU) Zóna:
230.srp PVO - 4db KUB - Nis
310.srp PVO - 4db KUB - Kraguljevac
311.srp PVO - 4db KUB - Pristina
450.rp PVO - 4db Nyeva - Kraljevo
Montenegro (harctevékenységben szinte nem érintett):
60.srp PVO - 4db KUB - Podgorica -
#73665 Mármint 4 osztály Nyeva? Ezt nem értem. Azok alapján, amit eddig mondtál nagyon nem ez jön ki. Vagy én értem félre, hogy mire gondolsz. -
#73664 Légi indítású BM. -
#73663 Nem kell lelövetni a 117-est és akkor nem "kell" véletlenül követséget bombázni.
Elnézést, de ekkora marhaságra csak ...
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.03.01. 17:36:47 -
#73662 És ezek közül mennyi mozgott?
Az összes osztály minden tüzelés után állást váltott. -
#73661 SzA-75 Dvina (SA-2F)
exportálva (-tól):
1958 Kína
1959 Albánia, Bulgária, Magyarország, NDK, Lengyelország, Románia, Csehszlovákia
1962 Jugoszlávia, Indonézia, Észak Korea
1963 India, Kuba
1965 Algéria, Afganisztán, Vietnám, Egyiptom
1968 Szíria
1969 Szudán
1973 Szomália
1977 Jemen
Maximális célsebesség (zavarás nélkül): 1000m/s Pmax=20km @Hcmax=27km
Maximális célsebesség (hatásos zavarás esetén): 560m/s Pmax=25km @Hcmax<15km
Sz-75M Volhov (SA-2E)
exportálva (-tól):
1964 Csehszlovákia, NDK, Lengyelország, Románia, Mongólia
1966 Jugoszlávia
1969 Bulgária
1973 Egyiptom, Szíria
1974 Irak
1975 Líbia
1977 Magyarország
1978 Etiópia
1979 Vietnám
1980 Jemen
1981 Kuba
1984 Angola
1986 Mozambik, Észak Korea
Maximális célsebesség (zavarás nélkül): 1000m/s Pmax=24km Hcmax=30km
Maximális célsebesség (hatásos zavarás esetén): 640m/s Pmax=30km Hcmax=23km
Sz-200VE Vega-E (SA-5B)
exportálva (-tól):
1984 NDK, Bulgária, Szíria
1985 Csehszlovákia, Líbia
1986 Lengyelország, Magyarország
1987 Észak Korea
Maximális célsebesség: 1200m/s Pmax=236km Hcmax=40.8km
(hatásos zavarási módja nem ismert :) -
fade2black #73660 Mi a cél egy stratégiai bombázónál? Hogy tudsz védekezni rakéták... ellen? Mibe kerül ez? ...
-Ha nem S400/PakFa van a másik oldalon nem rossz a B-52/Bear és a standoff és relative olcsók. B-52/Bear marad is velünk még egy ideig.
-Egy 1.6mach nem sokat ér, egy 3mach+ bombázó ára meg irtózatos mind kifejleszteni, gyártani, üzemben tartani és ld MIG-25 / F-15 esetét már anno se volt megoldás. imo nem sokkal ér többet mint a szubszonikus + stand off, miközben 3+mach esetén őrült drága lenne.
-B-21el USAF az alacsony észlelhetőség + EW + stand off turmix mellé tette le a voksát. Fontos, hogy tartós/rugalmas legyen és ne B2/Tu160 kategóriába kerüljön az üzemeltetése. Sztem a lehetőségeket mérlegelve jó döntést hoztak.
Mondjuk ebbe az 2015ös $ - 550-580m$os darabárba nem tudom, hogy fog beleférni egy 100as nagyságrendben rendszeresíteni tervezett csúcs lopakodó. Egy sorozatban gyártott, nem kell bele csúcsradar, EW, lopakodás A350 300m$.... Ha 8-900m$ból kijön már grat NGnek. -
JanáJ #73659 Hajó és szföldi csapatok ellen? B-2? A SAM-ek még oké, de gondolom arra sem úgy megy, hogy menj, aztán ha látsz egyet akkor lődd le. Ha meg tudják hol van, akkor ezt az infót félúton is megkaphatja. -
JanáJ #73658 "pl Kínai követség."
Nem kell lelövetni a 117-est és akkor nem "kell" véletlenül követséget bombázni.
"Amúgy 1999-ben minden Szerbiai cél amit 4db léraknál több védett."
És ezek közül mennyi mozgott? -
#73657 Ezek szerint a líbiai vagy szíriai (nem emlékszem) történet hogy hogy lehagyták a SAM-eket az igaz, de lehetett volna baj is belőle?
Pont akkora Paraméterrel repültek az osztálytól, hogy ne legyen baj.
-
#73656 Mi az ami mozog és B-2/B-21-el mennek rá? Halál csillag?
pl Kínai követség Belgrádban.
Amúgy 1999-ben minden Szerbiai cél amit 4db léraknál több védett.
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.03.01. 16:58:59 -
#73655 Hajó, felvonuló szárazföldi erők és légvédelem ellen. Nem a '70-es évek és Vega korszakát éljük, a Sz-300PMU/400 szintű cuccok bizony mozognak... Interdiction típusú bevetéseknél ma már számolnak ilyen kategóriájú gépekkel is. -
JanáJ #73654 Ezek szerint a líbiai vagy szíriai (nem emlékszem) történet hogy hogy lehagyták a SAM-eket az igaz, de lehetett volna baj is belőle? -
JanáJ #73653 Meg ha egy kampány filmben szerepelsz amiben annyira hülyék a ruszkik, hogy gyalogság nélkül neki indulnak a mezőnek a beásott ellenség ellen. :-) -
JanáJ #73652 Mi az ami mozog és B-2/B-21-el mennek rá? Halál csillag? -
#73651 F-16 vs F-35 dogfight. -
#73650 Így értettem. Nem tüzelhetett a szovjet. -
#73649 Az SR-71 végig Vega HMZ-ben repült egyes célok esetén, csak ugyebár nemzetközi légtérben normál esetben nem lőnek le felderítő gépet. Biztosan repült olyan fotózott objektum közelében, ahol volt Vega.
Olyan Vega HMZ-jébe még véletlenül sem repült bele, ahol volt kiadott tűzparancs...
Vietnámban - nem vót Vega
É Korea - csak addig repkedett amíg nem lett Vega
Egyiptom - nem vót Vega
Szíria - csak addig repkedett amíg nem lett Vega
Líbia - Vegát nagy ívben elkerülte
Baltikum, NSzK, Vlagyivosztok, Murmanszk: persze berepült a HMZ-be, de nem volt tűzparancs.
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.03.01. 15:01:45 -
SZUsszan #73648 Persze, ha nem volt kéznél egy olyan AT fegyverzet, ami távolabbról kiiktatta a harckocsit, segítséget jelenthetett az utászoknak a tölteteket feldobni a hk-ra.
De én sem mondtam, hogy ez jó, vagy gyakori volt, csak hogy már régen is gondoltak a vakításra. -
#73647 Amely nem volt túl népszerű / gyakran használt eljárás...
Az eféle harceljárás improvizált fegyverek kategóriája. Csakhogy ahhoz túl kockázatos, ráadásul a modern harceszközök ellen nem is elég hatásos. Ha már improvizált fegyverekkel vagy kénytelen harcolni, akkor is inkább az a célod, hogy harcképtelenné tedd a járművet. Ha megnézed, a Szíirai (Iraki, Libanoni, Palesztinai, Líbiai, stb.) improvizált fegyverekkel való hadviselésnél is inkább arra mentek, hogy ne kelljen a harcjármű közelébe menni, magyarul IED-kkel és hasonló eszközökkel harcoltak.
Egy ilyen festékgránátos támadás akkor hasznos, ha a harcjárműre épségben lenne szükséged. Csakhogy ez speciális eset... -
#73646 A Kvadrát a Kub export változatának volt az elnevezése. -
#73645 Statikus célnál ez igaz. Úgy kb. Mozgó célnál már kevésbé. -
#73644 Az SR-71 végig Vega HMZ-ben repült egyes célok esetén, csak ugyebár nemzetközi légtérben normál esetben nem lőnek le felderítő gépet. Biztosan repült olyan fotózott objektum közelében, ahol volt Vega. A Kvadrát az mi is volt? -
SZUsszan #73643 Régen is volt hasonló elképzelés:
5:50-től, ha nem működne a link. -
JanáJ #73642 Ezt most mire? Pilóta nélkül nehogy már ne legyen képes 20 év múlva hogy odamegy, bombáz, oszt haza jön. -
#73641 Számomra az a furcsa, hogy még akkor is ennyire kiemelten fogalkoztak a Volhovval.
Az SR-71 reális ellenfele a Volhov volt, és maradt a hidegháború alatt.
A többi komplexumnak vagy nem volt meg a megfelelő hatómagassága (Dvina, Pecsora), célfelderítési távolsága (Kvadrát), vagy nem került nagy számban exportra (Krug), vagy csak nagy ívben elkerülték őket (Vega).
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.03.01. 13:47:25 -
#73640 Hát volt a Stealth csapat aki észak Szerbiát támadta (F-117A, B-2).
És volt az ALU(mínium) csapat aki dél Szerbiát. (Tornado, F-16, F-18, A-10, stb...)
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.03.01. 13:33:45 -
#73639 ALU alatt mit értesz? -
#73638 Szóval le a kalpaggal Dani Zoltán és csapata előtt hogy ők egyedül a világon lelőttek egyet, de ez azért olyan "vak tyúk is talál szemet" esemény volt.
Sok mázli, és csapatmunka kellett hozzá, illetve + extra mázli hogy a gép a viszonylag kicsi területű Szerbiában esett le.
Egy másik osztály is ért el F-117 találatot, az a gép a sérüléseivel együtt is továbbrepült.
Jópár ALU gép hajtott végre kényszerleszállást találat után, szomszédos országbeli reptereken.
-
#73637 Számomra az a furcsa, hogy még akkor is ennyire kiemelten fogalkoztak a Volhovval. -
#73636 Volt egy időszak a Vietnami háborúban, amikor az összes rakéta indítás után (rádió parancs zavarásnak hála) megkergült.
Jött is gyorsan a módosítás leírása (+2 irányított antenna a rakétára, rakéta helyzetjelző teljesítményének emelése)...
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
... meg egy rakat harcászati fogás ismertetése.
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.03.01. 12:56:33 -
#73635 Egy TOW (pontos alváltozata nem ismert) és egy T-90 (?) találkozása. A SHTORA-1 láthatóan rajta van a harckocsin, de nem lép működésbe, a rakéta pedig eltalálja a célt, igaz a torony front/felső részén. Látható, hogy legalább egy ember elhagyja a harckocsit, tehát legalábbis lőszerrobbanás nem történt.