95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • JanáJ
    A hadTEST az nem hadOSZTÁLYakból áll és ezért annál "magasabb" egység? Wiki is ezt mondja, de nem tudom ez mennyire változik nemzetenként.
  • [NST]Cifu
    Az RoK az 1980-as években az amerikai hadsereg éppen akkor formálódó, dandárokra épülő szervezeti rendszerét vette át, kivéve a tisztán gyalogos hadtesteket (főleg az un. "zónavédelmi" egységek), ott maradtak az ezred szintű magasegységek.

Például az 1. Gyalogos Hadtest Hadosztály így néz ki:

11. Gyalogos Ezred
    12. Gyalogos Ezred
    15. Gyalogos Ezred
    1. Tüzérségi Ezred

Egy harckocsizó zászlóalj
    Egy vegyvédelmi zászlóalj
    Egy utász zászlóalj
    Egy kiképző zászlóalj
    Egy Kutató-Mentő zászlóalj
    Egy karbantartó zászlóalj
    Egy kommunikációs zászlóalj
    Egy légvédelmi zászlóalj
    Egy katonai-rendőrség zászlóalj
    Egy szállító zászlóalj
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.02.22. 15:46:25
  • molnibalage83
    Akkor a RoK is dandár szervezetben gondolkodik?
  • Jeffjohnson
    Az világos, hogy drónnal készült. Látszanak is a rotorjai (0:37-től). Az látszik még, hogy az irányítás túl érzékenyre van állítva "yaw" irányba többször is beleng a kép elég erősen. Feltehetően egy Phantommal vagy valami 2 tengelyes gimbal-al rendelkező géppel lett felvéve. Lehetett volna erről az eseményről sokkal látványosabb videót is készíteni. Gyanítom valami amatőr drónos csinálta.
  • ximix #73550
    Van vas és nemcsak a MÉH telepen mint mifelénk :)
  • fonak
    Elég komoly parádékat tartanak olyankor.
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

1:20-tól vonul fel a szárazföldi technika
  • [NST]Cifu
    Ez egyébként elég jól illeszkedő poszt Hpasp '87 Bazalt gyakorlatos posztához. Ez akkor tényleg egy teljes hadosztály harcoló állományának harcoló eszközparkja fullosan? Tehát ebben nincs benne egyetlen tápos, műszaki mentős, híradós, stb, ha jól látom. Így is elég durva.

Pontosan ezért raktam be. :)

Így néz ki egy feltöltött, tényleg harcra kész gépesített gyalogos hadtest hadosztály:

60. Gépesített Gyalogos Dandár (2 harckocsizó és egy gépesített gyalogos zászlóalj)
    61. Gépesített Gyalogos Dandár (1 harckocsizó és 2 gépesített gyalogos zászlóalj)
    62. Gépesített Gyalogos Dandár (1 harckocsizó és 2 gépesített gyalogos zászlóalj)
    4. Önjáró tüzérségi Dandár (4 tüzérségi zászlóalj)

Egy utász zászlóalj
    Egy kiképző zászlóalj
    Egy Kutató-Mentő zászlóalj
    Egy karbantartó zászlóalj
    Egy kommunikációs zászlóalj
    Egy légvédelmi zászlóalj
    Egy tisztelgő zászlóalj
    Egy katonai-rendőrség zászlóalj
    Egy Felderítő zászlóalj
    Egy szállító zászlóalj

Parancsnoki csoport
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.02.22. 15:46:46
  • [NST]Cifu
    Ez hivatalos felvétel? Gondolom akárkinek nem engedik meg, hogy felettük repkedjen.

A felvétel egy drónnal készült, szerintem hivatalos, de csak ezt a szerencsétlen Facebook videót találtam belőle, Youtube videót nem.
  • JanáJ
    Műszaki mentő van a videón, nem is egy, ahogy nézem, de szerintem ők harcoló alakulatnak számítanak. Mentő is tuti ban az APC/IFV-k között. Mindenesetre tekintélyes mennyiségű vas. Az országok minimum 60%-át ezzel le lehetne nyomni. :-)
  • fonak
    Ettől még az oroszok is kifejlesztették a Pecsora-2 és Pecsora-2M változatot, ami kerekes járműre van telepítve.
  • molnibalage83
    Pont ezt akartam írni. A Kub és Nyeva között azért van egy generáció...
  • molnibalage83
    Ez a kommentet nem értem. A gyakorlat idején a célgép elavult volt. A jenkik meg B-17-est lőttek le asszem.
  • molnibalage83
    Ez egyébként elég jól illeszkedő poszt Hpasp '87 Bazalt gyakorlatos posztához. Ez akkor tényleg egy teljes hadosztály harcoló állományának harcoló eszközparkja fullosan? Tehát ebben nincs benne egyetlen tápos, műszaki mentős, híradós, stb, ha jól látom. Így is elég durva.
  • molnibalage83
    Aztakurva.
  • Jeffjohnson
    Igazából az tűnt fel, hogy mennyire amatőr a légi felvétel.
  • ximix #73539
    Első nézetre olyan, mintha gyakorolnának a nemzeti ünnepre a felvonulást.
    Dél-Koreában nemsokára lesz egy ünnep 2015. március 1. - A nemzeti függetlenség kivívásának ünnepe
  • Jeffjohnson
    Ez hivatalos felvétel? Gondolom akárkinek nem engedik meg, hogy felettük repkedjen.
  • [NST]Cifu
    Touche... Erről megfeledkeztem... :(
  • Hpasp #73536
    Értem én hogy a tűzvezető lokátor akár 20 perc alatt is települ, nade mi van a célfelderítővel?
    P-18 szintidő? Esetleg a tűzvezető kezdjen el célt kutatni önállóan?
    Szvsz, a Newa SC a lengyel hadiipar életben tartására (dicséretes módon) fordított pénz, nem pedig valódi képesség fejlesztés.
    (pláne ha összeveted a Dani Zoliék által valós körülmények között teljesített szintidővel)
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.02.21. 14:09:29
  • [NST]Cifu
    Emm... Én a Newa SC-re gondoltam, ugyebár a Lengyelek ezt ajánlották fel (mármint hogy T-55 alvázra telepítik a TEL-eket, új vezérlő kabin, 20 percen belüli település, stb.)

A Newa SC a gyártó oldalán.

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.02.21. 13:29:53
  • ximix #73534
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

SZ-25-tel nem aprózták el a gyakorlatot?, 4 hajtóművest levakarták az égről rendesen.

• ximix #73533

Utoljára szerkesztette: ximix, 2016.02.21. 12:53:19
  • Hpasp #73532
    Nyeva és a KUB egymásnak komplementerei, mindkettő kis-hatótávolságú komplexum (egyik honi, másik csapatlégvédelmi), csak míg a Nyeva telepítési szintideje 2 óra, addig a KUB-é 5~15 perc.
    Mindkettő szilárd (nem mérgező) hajtóanyagú.
  • [NST]Cifu
    ...Magyarországon...

Azt nem tudtam, hogy a Mistral-t használják a Kub közellégvédelmére, viszont megint ott egy oldalszúrás, hogy a Mistral nem MANPADS, nem rendelkezik azokkal kvalitásokkal, amivel egy vállról indítható rendszer (mobilitás, álcázás).

Apropó egy kérdés. Anno soksok évvel ezelőtt volt szó róla, hogy (ha jól emlékszek) a lengyelek megcsinálták volna Nyeva-nkból a lánctalpas alvázra telepített, félig-mobil Nyeva-t (Newa SC), ha odaadjuk nekik a meglévő Krug-ot. A részletek már ködösek, de a lényeg valami ilyesmi lett volna.

Miért döntöttek a Kub mellett, és a Nyeva ellen? Hogy a Dvina-t és a Krug-ot kivonták, azt megértem valahol, de a Nyeva szilárd hajtóanyagú, alapjában véve a Newa SC még talán a Kub-ot is lelépi...

Vagy ez ismét egy olyan döntés volt, ahol szakmai érvek még a folyosói kukáig se jutottak el...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.02.21. 12:27:34
  • Hpasp #73530
    Érdekes cikk, csak most találtam rá.
    Lérak manapság...
    http://airbase.blog.hu/2012/04/25/csendes_taktika
  • [NST]Cifu
    Van egy ütemterve a Rheinmetallnak, hogy maradjon Németország ütőképes harckocsik terén a T-14 ellenében:

1. Fázis: Leo2A8 vagy Leo2B (saját elnevezésem - Cifu), új "digitális" torony, teljes 360°-os folyamatos érzékelők és aktív védelmi rendszer, új, magas nyomású löveg és új lőszerek.
    2. Fázis: 130mm-es új löveg, a Rheinmetall állítása szerint 50%-al nagyobb lehet az átütési értéke, mint a korábbi 120mm-esnek (felteszem a 120mm L/44-hez képest, azért ekkora ugrást csak nem hoz 10mm kaliberemelés - Cifu). Ennek a lövegnek a fejlesztését már megkezdte a Rheinmetall.
    3. Fázis: Main Ground Combat System (MGCS) (angol fordítás - Cifu), vagyis a 'Leopard 3'. A koncepció véglegesítése 2017-re várható, de a Rheinmetall arra számít, hogy a még nagyobb sebességű lövedékek ideje jön el. Az Afganit APS esetén ~1700m/s maximális beérkezési sebességet adtak meg az oroszok, tehát várhatóan a cél 2km/s feletti sebesség lehet.
  • [NST]Cifu
    Így néz ki a Dél-Koreai 20. Gépesített Gyalogos Hadosztály felvonulva hadgyakorlathoz...
  • [NST]Cifu
    Érdekes, hogy itt a 'Dál' elnevezés egy Sz-400-as típusszám mellett olvasható. Elkezdtem utána nézni, és kiderült, hogy hibásan, V-400 jelöléssel tényleg létezett ilyen, de "Sz" jelzést nem láttam hozzá.

Szovjet / Orosz ABM rendszerek @ APA
    Dal @ Astronautix.com (én marha, hogy nem itt kezdtem, ha rakéta, akkor az Astronautix tuti tud róla... :P )
  • JanáJ
    Orosz orai előrejelzők
    Nekem ez scifi, márpedig ilyen radar nincs és punktum. (a vicc után)
  • Hpasp #73525
    https://en.wikipedia.org/wiki/Azov_radar
  • fonak
    Itt találtam egyébként az 5 Já 26-ot, van sok más érdekes fotó is.
  • fonak
    Ezek közül csak az S-225 Azovról találtam képet (azaz az 5Já26 rakétáról). Ezek mind ABM projektek voltak főleg, ugye?

Utoljára szerkesztette: fonak, 2016.02.20. 18:38:55
  • Hpasp #73522
    Az Sz-50 Sz-100 és a Dál története összefonódik. A kérdéses történelmi évtől függ hogy mit értettek Sz-100 -on.
  • [NST]Cifu
    A Dál-nak miért nem volt típusszáma?
  • lac coo
    Hat fene tudja...van ott annyi hely , eltori az ujjam a felhuzokar....
  • Palinko
    sztem mint mikor a mesterlövészek bipodról lőnek, rá a tusra
  • lac coo
    Ennél hová kell rakni a bal kezemet ? :)
    Vagy ez ilyen egykezes karabély ? :)
  • Hpasp #73517
    Biztosan elgondolkozott minden Szovjet lérakkal foglalkozó, hogy miért ennyire foghíjas a honi légvédelmi komplexumok számozása...

Sz-25 Berkut (SA-1)
    Sz-75 Dvina/Gyeszna/Volhov (SA-2)
    Sz-125 Nyeva (SA-3)
    Sz-200 Angara/Vega/Dubna (SA-5)
    Sz-300 (SA-10)

Vajon mi történt a kimaradt számokkal?

Lehet hogy elkezdek egy sorozat róluk, azokról a komplexumokról, amik nem kerültek rendszerbe.

Sz-25 Berkut (SA-1)
    Sz-50
    Sz-75 Dvina/Gyeszna/Volhov (SA-2)
    Sz-100 Vektor
    Sz-125 Nyeva (SA-3)
    Dál
    Sz-175
    Sz-200 Angara/Vega/Dubna (SA-5)
    Sz-225 Azov
    Sz-250 Elektron
    Sz-300 (SA-10)
  • ximix #73516
    30 inch-et írnak fe/le ebben a régi könyvben ami kb. egy 150cm átmérőjű kör, ha egy T-90 kb 230 cm magas amiből lejön a hasmagasság akkor kb. egy 180cm magas terület marad ahova célozni lehet. A terep domborzata még ronthat vagy esetleg javíthat ezen.

Utoljára szerkesztette: ximix, 2016.02.18. 18:49:28
  • fonak
    Nem lesznek új helik még egy ideig, úgy néz ki