95085

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
A nyomjelzős lövedékek röppályája lényegében különbözik-e a nem nyomjelzős lövedékektől?
Minimális mértékben eltérhet, mivel a kiégő fényjelző anyag miatt változik a lövedék tömege és súlyelosztása.
Ettől függetlenül a cél az, hogy a pályája minél jobban hasonlítson a "normál" lövedék röppályájára, tehát elég közel van hozzá - de nem azonos.
Teszem azt mesterlövész trainingre használható-e a dolog?
Nem. Eleve mesterlövészeknél irtó fontos, hogy minden lövedék a lehető legazonosabb és legszigorúbb mértékben megegyezzen. Itt a lövedék tömege, alakja, a lőpor jellemzői és tömege, stb. A standard katonai célú lőszerekre ez visszafogottan igaz (tömegtermelés), éppen ezért a mesterlövészek és a nagy lőtávra dolgozó sportlövészek 'match' lőszereket használnak, ahol nagyon szigorú a minőségellenőrzés.
Namost ebbe a fényjelző nem fér bele. Sehogy sem.
Először is emiatt, vagyis a nem biztosítható azonosság miatt.
Másfelől a mesterlövész célja, hogy minél kevésbé lehessen felfedezni, ezért igyekszik a lövésnél a felszálló port és a torkolattüzet is rejteni. Egy fényjelző lövedék ilyen célok mellett ostobaság.
Valamint egy nyomjelzős lövedék okozhat-e elméleti síkon extra kárt az emberi szervezetben?
Nem igazán. Leginkább azért, mert a fényjelző lövedék jellemzően AP (páncéltörő) vagy "ball" ill. FMJ (hagyományos keményfémköppenyes). Vagyis egy puskalőszernél ez átrepül a célon, nem gombásodik, nem szilánkosodik, csak átrepül rajta. Gombásodó lőszert (SP-vel, vagyis Soft Point jelzik) fényjelzős kialakításban én még nem láttam... -
JanáJ #76998 Jah, nyomjelzős az alsó gatya. Hogy utálom ezt, mert nem mindegy hogy egy AK-47-es géppiszollyal, vagy gépkarabéllyal lőnek le. :-) -
Egy sniper szerintem soha nem lő nyomjelzős lövedékkel, mert akkor ő többé sniper. -
SZUsszan #76996 Géppuskásnál szinte mindegy, hogy a fényjelzős lövedékek röppályája egy minimálisan eltérnének a hagyományostól. Húz egy 5-10-es sorozatot és a 2-4 fényjelzős lövedék környékén lesz valószínűleg a maradék is.
Egy mesterlövész eleve válogatott lőszereket használ. Neki nem mindegy és nem találtam direkt sniper tracer roundot.
Az extra károkozásnál arra céloztam, hogy egy izzó végű lövedék halad az emberi szervezeten kresztül, ami ráadásul mindenféle égési maradékot is hagy maga után.
Utoljára szerkesztette: SZUsszan, 2016.09.13. 13:35:04 -
A nyomjelzős lövedékek röppályája lényegében különbözik-e a nem nyomjelzős lövedékektől?
Ha a fényjelzős lövedék pályája eltérne a többitől, akkor pont az értelmét (tűz helyesbítés) vesztené el.
Valamint egy nyomjelzős lövedék okozhat-e elméleti síkon extra kárt az emberi szervezetben?
nem hiszem
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.09.13. 13:29:08 -
SZUsszan #76994 Köszi, ez csak az elnevezésbeli tévedésemre világított rá, a kérdéseimre továbbiakban nem.
Itt egy sniper használt fényjelzős lövedéket. -
The Stinger is launched by a small ejection motor that pushes it a safe distance from the operator before engaging the main two-stage solid-fuel sustainer, which accelerates it to a maximum speed of Mach 2.2 (750 m/s).
Forrás
The initial boost phase accelerates the Stinger to Mach 2.2 within only 2 seconds, and top-speed at motor burnout can be as high as Mach 2.6 for certain trajactories.
Forrás
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.09.13. 12:53:13 -
SZUsszan #76992 Éreztem, hogy inkább tracerként kellene rá hivatkoznom, de annyira snassz erőltetni az angol terminológiát. =D -
Hááááááát, heli ellen még lehet sansza, de akkor a helinek gyorsnak kell lennie és nagyon durva irányváltoztatást kell csinálni.
A Stinger 700 m/s honnan van? Soha nem láttam ekkora értéket...
A Verbánál lehet, hogy dual thrust van és 500 m/s kiégés mellett is nagyobb távolságban van 500 m/s sebessége. -
nyomjelzős lövedék
Húúú mennyit kaptam én régebben ezért...
"nyomjelző lehet kutya vagy indián, de lövedék az csak fényjelzős!!!"

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.09.13. 12:30:54 -
@Molni:
Ha a cél 300 m/s táján csinál manővert, akkor egy 330-350 m/s-os rakéta pillanatok alatt a célpont sebessége alá gyorsul. Szemből közeledve nem tud manőverezi, hátulról érkezve meg simán a célponot el sem éri.
Én nem feltétlenül hangsebességnél gyorsabb célokra gondolok, hanem arra, hogy egy helikopter mondjuk 60-120m/s sebességgel halad, és mondjuk oldalra kifordul, észlelve a közeledő (de már meghajtás nélküli) rakétát.
@HPASP:
FIM-43C Redeye 580m/s
9K32M Strela-2M (SA-7B Grail) 430m/s
9K34 Strela-3 (SA-14 Gremlin) 400m/s
9K310 Igla-1 (SA-16 Gimlet) 600m/s
9K38 Igla (SA-18 Grouse) 600m/s
Mistral 800m/s
A listán azért látni azt, hogy a sebesség növekszik, hiszen az Igla messze a Sztrela felett van, ahogy a Stinger ~750m/s-t tud, a StarStreak meg 1000m/s feletti.
Kilóg persze az új orosz 9K333 Verba az 500m/s-el... -
Lacusch69 #76988 Fogalomzavarban vagy... :)
ITT elég jól leírják. -
A man porable résszel is simán lehet kötözködni. Én még nem láttam azt, hogy értelmes távolságra emberek cipelték volna bárhova. A TOW-ot is lehet darabokra szedve emberekkel cipeltetni, de okkal nem forszírozzák legtöbsször, mert rohadt nehéz. -
A Mistral az már a klasszik MANPAD felett van fél fokozattal, hiszen csak állványról indítható, viszont a HMZ-je magassában és távolságban is számottevően nagyobb.
MANPAD rövidítése MAn-Portable Air-Defense systems nem pedig shoulder-launched surface-to-air missile. -
SZUsszan #76985 Eltérnék a témátoktól egy kérdés erejéig.
Valamint egy nyomjelzős lövedék okozhat-e elméleti síkon extra kárt az emberi szervezetben? -
Inkább az mondanám, hogy az égésvégi sebesség érték azért félrevezető, mert nem adja meg azt, hogy az indítási ponttól mekkora távolságban éri el az és utána a lassulás mértéke sem mindegy.
A Mistral az már a klasszik MANPAD felett van fél fokozattal, hiszen csak állványról indítható, viszont a HMZ-je magassában és távolságban is számottevően nagyobb. -
Vagyis 300m/s alatt kvázi el is lehet felejteni, hogy a rakéta képes a cél mozgását lekövetni?
Általában a szovjetek legalábbis így számították ki a HMZ külső határát.
(ahol 1 Mach alá esik a rakéta sebessége)
Egyébként nem lassú az RBS 70 a 530m/s égésvégi sebességével?
inkább átlagos
Ezeknél az IR rakétáknál a hosszan-sokáig tolóerőt adó hajtómű a tervezési cél hogy minél később kezdjen el a rakéta komolyan lassulni.
FIM-43C Redeye 580m/s
9K32M Strela-2M (SA-7B Grail) 430m/s
9K34 Strela-3 (SA-14 Gremlin) 400m/s
9K310 Igla-1 (SA-16 Gimlet) 600m/s
9K38 Igla (SA-18 Grouse) 600m/s
Mistral 800m/s
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.09.13. 11:18:05 -
Manőverező célnál már csak a mozgási energia miatt is. Ha a cél 300 m/s táján csinál manővert, akkor egy 330-350 m/s-os rakéta pillanatok alatt a célpont sebessége alá gyorsul. Szemből közeledve nem tud manőverezi, hátulról érkezve meg simán a célponot el sem éri.
A legkorszerűbb MANPAD égésvégi sebessége 560-570 m/s, ezzel nem marad le. A homlokfelület nagysága és légellenállássa lehet problémás az RBS-70/90-nek. Cirka 1,5-szer nagyobb átmérő = több, mitn kétszer nagyobb homlokfelület. Még azonos Cl/Cd-nél is kétszer nagyonbb légellenállási erő...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.09.13. 10:38:55 -
Vagyis 300m/s alatt kvázi el is lehet felejteni, hogy a rakéta képes a cél mozgását lekövetni?
Egyébként nem lassú az RBS 70 a 530m/s égésvégi sebességével? -
ezeknek a rakétáknak az inditó és menethajtómüve közti váltásnál mi gyujtja be a menetfokozatot?
az inditó szurólángja, elektromos , mechanikus vagy tipustol függő ezek variációja?
The Javelin’s motor was developed by the Atlantic Research Company (ARC), now Aerojet. ARC had adapted the design from one developed by Alliant Technology. Like the Stinger, the Javelin has an integrated launch and flight rocket motor. Among other advantages, this integrated design kept system weight as low as possible.
The motor operates as follows. The launch motor initiator ignites the launch motor igniter, which in turn ignites the launch motor propellant grain. The launch motor propellant grain burns on the inside and the outside, as well as on the ends. Gases vent through the launch motor nozzle. After a delay, a signal is sent to the flight motor initiator, which ignites the flight motor igniter, which in turn ignites the flight motor propellant. When enough gas pressure builds up in the flight motor chamber, a burst disk that separates the launch motor and the flight motor ruptures, and flight motor gases flow down the launch motor chamber and out the launch motor nozzle. -
ezeknek a rakétáknak az inditó és menethajtómüve közti váltásnál mi gyujtja be a menetfokozatot?
az inditó szurólángja, elektromos , mechanikus vagy tipustol függő ezek variációja? -
Hamár így hullanak a török M-60-asok...
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
... akkor egy kis Kornet (AT-14) ismertető.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához! -
Arra gondolsz, hogy a rakéta alig 6 másodpercig, vagyis kevesebb, mint 2km-es távolságig repül meghajtással, és 4km-es táv után hangsebesség alá esik a sebessége?
Pontosan.
Az eddig általam ismert összes SAM/AAM mind szuperszonikus szárnyakkal volt felszerelve, ha lelassult Mach 1 alá, az egyben a manőverezés végét jelentette.
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.09.12. 19:28:06 -
Kis Javelin fun...
Rue East #76975 Nem hiszem, hogy nehéz lenne felfogni ettől függetlenül, csak ez már az eredeti angol szövegben is feltűnő hiba, ami könnyedén kijavítható. -
millerius #76974 Egy szóval sem írtam, hogy ez a zóna egy tökéletes mértani/térbeli testnek felelne meg, és azt sem, hogy belülről zárt, vagyis nincs holt-tér. Azt írtam, hogy ahol a képességeit a kívánt szinten képes kifejteni. :-) -
Lesz majd több példa is. Itt van egy. De ez is egyszerűsített. Az új HT összfoglaló nem véletlenül lesz cirka 400 oldalas. (Az előző válozat 125 volt.) -
How To Fire A Stinger Missile...
Én is, én is 
Szerintem (ha csak a szavak jelentéséből indulnék ki ) ez a szó még a kezdetekkor fogalmazódott meg, amikor kisebb lehetett a rakéta hatótáv és kevés idő ált rendelkezésre, ezért még a tüzelési zóna előtt indíthatták a rakétát az ellenséges repülő irányába ami a tüzelési zónába tartott és amikor átlépte határt akkor irányították rá a már levegőben lévő rakétát.
Tehát az indítási zóna az a terület ahol már a rakéta indítható egy a tüzelési zónába tartó ellenségre, de ez csak az én agyalásom nincs tudás alapja.
Utoljára szerkesztette: ximix, 2016.09.12. 11:28:20 -
JanáJ #76970 Te, HPASP, vagy Cifu linkelte az Sz-400 ilyen jellegű diagramját egy videoból, csak persze most nem találom. Az szerintem -még számomra is - teljesen érthetően muatja. -
JanáJ #76969 -nem értem mit nem értek. :-) Azt akartam mondani, hogy a tüzelési zóna - szerintem - elméleti, mert amire lősz az manőverezik, vagy legalábbis fog.
@millerius: Szerintem ez azért nem pontos, mert nem egy félgömböt kell elképzelni. 20km magasan lehet 100 km-re "lő el" 5 km magasan meg lehet csak 50-re. (a célfelderítést most hagyjuk). Ha jól értem akkor maguk felett is lehet/lehetett olyan zóna, ahol nem képes célt leküzdeni, meg gondolom a minimum távolságon belül sem. Bár ez kevésbé számít, mert max lelövi más. -
Akkor majd kiegészítem. Ezt most felesleges kukacoskodásnak érzem. A távolság és iránnyal fogsz zónát kapni. Reméltem, hogy ennyit mindenki felfog magától is...
Egyébként meg mivel van min. indítási távolság, ezért a min és a HMZ felső közötti rész az egy zóna még vonalszerűként is nézve, vagy ha jobban tetszik tartomány...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.09.12. 09:59:24 -
millerius #76967 Vélemény: egy légvédelmi rakétarendszernél a HMZóna szerintem egy, az indítási ponttól mért adott távolsághatáron belüli terület (ahol a rendszer az elvárt szintű cél-megsemmisítési %-ra képes/alkalmas). -
fonak #76966 A zóna széle egy adott távolságra lévő pontok halmaza, így sem? -
Rue East #76965 zóna. Az a ... távolság
Magyarul ez így értelmetlen. A zóna nem lehet távolság, más fogalom. -
Tartom 15-tel :)
http://militaryrussia.ru/blog/topic-558.html
http://army.lv/ru/pantsir-s1/703/461 A képek a kék szövegekre kattintva és középen a járgány képétől balra további oldalak is vannak
http://www.dogswar.ru/artilleriia/zenitnye-kompleksy/3722-zenitnyi-raketno-pys.html
http://русская-сила.рф/guide/army/pv/96k6.shtml
http://www.balancer.ru/g/p2866013
http://nnm.me/blogs/xploser/zenitchiki-provedut-strelby-iz-pancirey-i-tor-mu-pod-astrahanyu/
http://alternathistory.com/zrk-bd-kakoi-dolzhen-byt-zrk-blizhnego-deistviya-s-vertikalnoi-puskovoi-ustanovkoi-dlya-rossiiskogo?mini=calendar%252F2015-12
Utoljára szerkesztette: ximix, 2016.09.11. 23:21:16 -
Nem értetted meg ezek szerint. Ha majd az egészet elolvasod, akkor meg fogod. -
Berkut111 #76962 Olvasni, olvasni, olvasni : (Hatásos) megsemmisítési zóna :) -
JanáJ #76961 A tüzelési és a megsemmisítési között szvsz jelentős a különbség. Az első az "autós kártyára" meg marketing anyagba való, a második meg a realitás. Nem?
Amúgy mi a töknek a rövidítése a HMZ? -
A repülőgépeknél viszont ugyebár a HMZ sokkal bonyolultabb, hiszen az indító gép is mozog. Ott a becsapódás és indítás pillanatában a távolság a cél és célpont között és a rakéta által megtett teljes út igen érdekes arányokat hozhat ki. Azonos magasságon és irányba tartó gépeknél akár 8 km-es indítási távolság esetén a rakéta akár repülhet 2-3-szor akkora távolságot, mint a két gép közötti távolság, tehát a fenti fogalmak szerint a HMZ egyszerűen nem értelmezhető. A rakéta által lerepült távolság sokszorosa lehet az indításkori távolságnak távolodó cél estén.