95104

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Okés én eddig a B2-ről beszéltem. -
Ne ennyire elméleti úton közelítsük meg. A USAF gépek nagy részében elég koros radar van ahhoz képest, hogy a top gépekben mi van. Azok felbontása legfeljebb méteres. (Kivéve F-15C GE nuku csapásmérés, és talán néhány F15E kapott már AESA radart). Az F-35A tud többet és Super Hornet elvben. -
Ez azért furcsa így általánosan, mert a SAR kép felbontása csak igen kis távolságon éri el a méter alattit. 20-30 km-es távolság és siklóbomba esetén a SAR felbontás a GPS felbontásnál tudtommal rosszabb.

Tankönyvi példa szerint inkább attól függ hogy melyik fajta SAR-ról beszélünk...
SLAR, DBS, Unf.Str. SAR, Str. SAR, Spt.SAR
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Az AESA radar tervező slideon, 20NM - 2,5ft a SAR felbontás...
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.09.07. 16:26:23 -
Pont ez az, hogy kiderült, hogy legalábbis az eddigi HEAT-MP gránátok korántsem olyan jók, például épületek lerombolására kvázi használhatatlanok, ugyanis nem nagyon lehet késleltetést használni (hiszen letörik a gránát orra, amiben a gyújtó is található). Vagyis a ház falán elműködik, aztán vagy sikerül átütnie a falat a robbanásnak, vagy csak a falon csinálsz egy kisebb bombatölcsért. Ezért készült az M908 HE-OG-T gránát, az orrán egy fém kúppal, ami lehetővé tette, hogy a gránát keresztülrepüljön a falon, és már odabent robbanjon fel.
Most csak azért is meg akarják csinálni a "mindenre jó" programozható gránátot, az AMP (Advanced Multi-Purpose). Kérdés sikerül-e... -
JanáJ #76854 A 5 gen hogy jön a JDAM pontosságához? Szerintem mindegy hogy 1 méter vagy 1 cm. HK.-ra meg elég a kisebb bum is.
-
JanáJ #76853 Nagyon jó a listád, mert nekem pont az jön le belőle, hogy egyre kevesebb fajta kell a kombinált/több funkciósok miatt. Meg szerintem egy 120 milis HEAT mellett nem kell kartács. Max kettőt lősz. :-) -
Pont ezt akartam írni. Azért ne már az első gen. JDAM és akkori GPS legyen a mérce. Akkor valóban pontosabb volt a SAR. Az anyag viszont jó, mert a kép remek illusztráció arra, hogy egy pass alatt 6 db célpont lőhető ki, míg LGB esetén ehhez 6 db gép vagy 6 db rárepülés kéne. -
A GATS azonban a GPS korai verziójához készült, a Block IIR, majd IIF és végül a hamarosan érkező Block III műholdakkal a GPS pontossága szignifikánsan javult, így (szerintem) a GATS-nak már nincs komoly jelentősége, vagy legalábbis nagyságrendekkel más jellegű. -
Been there, done that... -
Ez azért furcsa így általánosan, mert a SAR kép felbontása csak igen kis távolságon éri el a méter alattit. 20-30 km-es távolság és siklóbomba esetén a SAR felbontás a GPS felbontásnál tudtommal rosszabb. -
GATS
Nem azt mondod meg a JDAM-nak hogy melyik GPS koordinátára essen, hanem megméred az aktuális bombázó GPS koordinátát, és térképező radar segítségével kijelölöd a célt, majd átszámítod annak koordinátáit az aktuális GPS által megadottba.
Ezzel a GPS statikus hibáját (a térképező radar felbontásáig) teljesen el tudod tüntetni, és csak a JDAM esése közben fellépő dinamikus GPS hiba marad.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához! -
SAR kép segítségével szokják pontosítani a JDAM szórást.
Így feleakkora lesz a hiba, mint amit éppen ott és akkor a GPS tud.
The B-2’s GPS-Aided Targeting System (GATS) used the radar to achieve circular-error probables (CEPs) less than 1/2th those of unaided JDAM.
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.09.07. 15:44:30 -
A videó felvételeken általánban csak a telitalálatokat írják. A valóság ennél árnyaltabb. A '80-as évek LGB-jének szórása 6-8 méter is volt. Ez egy HAS ellen az esetek 99%-ban elég, de azzal hk-t nem mindig találtak telibe. Lásd az F-111-es írást a HTKA-n. A mostani 1-2 méteres szórással már igen nagy az esélye annak.
A pontosítás nem megy lézerrel, kombinált rávezetéssel lehet még gyúrni, de a GPS mérés az folyamatos és a hiábja annyi, amennyi. Ha oldáskor a "háló" 2 méteres febontású, akkor a GPS fegyver ennyit tud... -
A (katonai) Navstar GPS-nél pontosabb navigációs rendszer nem nagyon van. A JDAM rendszernél pontosabb így maximum az aktív célrávezetés vagy önrávezetés (lézer, radar, IR/EO) lehet. A célrávezetésnél egyszerűbb a rendszer, mivel fire-and-forget, az önrávezetésnél meg általánosságban olcsóbb...
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.09.07. 15:19:37 -
Azt gondoltam, hogy az oldás elött azért afedélzeti célzó eszközzel pontositanak a holdak által kapott adatokon , de mint irtam, nem rossz ez sem, csak még is egy 5th gen ről beszélünk , ezt a pontosságot meg bármelyik tipus hozza már -
A Leo2 és az Abrams esetében egészen a közelmúltig csak zömmel csak kétféle lőszer volt, APFSDS-T és HEAT-MP-T, illetve ezek gyakorló-lövedék változata. A gránátok fejlődtek, például volt, hogy vegyesen volt M829 és M829A1 APFSDS-T az Abramsba, ahogy arra volt/van példa, hogy vegyesen van DM53 és DM63 APFSDS-T a Leo2-ben. De ettől még APFSDS-T gránát mindegyik.
Az Abrams esetében jött az M908, ami egy M830A1 egy fém kúppal az orrán, és a németeknél pedig egy dedikált HE lőszer.
Papíron volt még pár másik, például elvben volt kartács lövedék az Abrams-hoz, de ez sose került harctérre.
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.09.07. 15:05:27 -
US-ARMY harckocsi javadalmazás az NSzK-ban 2 és 5 típus egy időben, aktuális évtől függően.
1980-81 M-60A1 Patton: 27pcs M728 (APDS-T), 23pcs M456 (HEAT), 13pcs mix of M393 (HEP) and Smoke
1982-83 M-60A3 Patton: 30pcs M735 (APFSDS-T), 20pcs M456A1 (HEAT), 13pcs mix of M393 (HEP) and Smoke
1984-86 M-60A3 Patton: 30pcs M774 (APFSDS-T), 20pcs M456A2 (HEAT), 13pcs mix of M393, Smoke, and M735
1987-1990 M1A1 Abrams: 29pcs M829 (APFSDS-T), 11pcs M830 (HEAT)
Desert Storm - M1A1 Abrams: 17pcs M829 (APFSDS-T), 12pcs M829A1 (APFSDS-T), 11pcs M830 (HEAT)
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.09.07. 14:53:37 -
A GPS vezérlésű fegyverek max. garantált szórása méteres nagyságrendű. Ez a gyárt értéken belül van. Ezen felül magától GPS holdak helyzetétől is függ a pontosság. A világnak van olyan része, ahol nem túl gyakran látni rá 5-7 holdra, csak 2-3-ra. Akkor pontatlanabb a rendszer. Az iraki háború idején kis pályamódosításssal Irak felett sűrűbb volt a rendszer tudtommal. -
JanáJ #76840 Ó, értem, köszi. Gondolom ezt is kitapasztalták.
@fonak: Ez nekem új. Mennyivel van többféle lövedék a nyugati vasakban? A HEAT, APFSDS, HEF-en felül mi kell még? Én csak arról tudok, hogy az automata töltő korlátozza a APFSDS nyilának a hosszát. -
JanáJ #76839 Miért gáz? Szemre a dupla dobás az két GBU-32-es, abban meg van 240 kg TNT mix. Szerintem két ilyen elég egy Duna hídra. -
Egyébként az automata töltő miatt van csak 3 féle lövedéktípus tudtommal, illetve nyugaton ezért vetették el többek között az automatát, mert nagy, rugalmasan variálható választékot akartak gránátokból.
Azért volt nyugaton is automata töltőberendezés:
Svéd Stridsvagn-103 három féle lőszerből (APDS, HE, Smoke) tudott választani, és összesen 50 volt betárazva.
Ami számunkra érdekesebb az az Osztrák SK-105 ami 12 lőszert tárazott, elvileg (?) két féléből. Hasonló volt az AMX-13 is. -
Az Automata töltőberendezés töltésekor megfelelő állásba kell helyezni a lőszertároló kapcsolóját, ezt megjegyzi az automata töltő (a memóriamodulja a töltő közepén van). Amikor az irányzó az adott lőszert kiválasztja, akkor a lőszertároló elkezd forogni, amíg a töltőnyílás alá nem kerül egy megfelelő lőszer. Mivel egy irányba képes csak forogni, ezért az, hogy mennyi idő alatt történik ez meg, a töltési sorrendtől függ, a forgási sebessége ~70 fok per másodperc. -
Azt gondoltam, hogy azért nagyobb pontosságban talál célba a JDAM, mint az utolsónál. DE , hogy a konténert csak mellébe érte el ? Persze még ez is bőven a találaton belül van csak hát na. -
fonak #76835 Cifu majd biztos leírja, de gondolom kötött helyeken van a forgótárban az adott típusú lövedék, úgy nem lehet bonyolult. Persze elvileg fel is ismerheti a lövedéktípust, akár egyszerű, mechanikus megoldással. Egyébként az automata töltő miatt van csak 3 féle lövedéktípus tudtommal, illetve nyugaton ezért vetették el többek között az automatát, mert nagy, rugalmasan variálható választékot akartak gránátokból.
Utoljára szerkesztette: fonak, 2016.09.07. 12:41:50 -
Az eredeti elképzelésben 512 VLS cella volt. A DD-21-ben ezt 256-ra csökkentették, majd 128-ra, hogy a hátsó részen több hely maradjon a helikoptereknek és a két 57mm-es CIWS-nek. Ez végül 80-ra zuhant, mikor eldőlt, hogy 20db egyenként 4 cellás Mk.57 VLS lesz a tárolóba építve.
Tény, hogy a Zumwalt fegyverzete erodálódott a fejlesztési évek alatt, szóval ebben teljesen igazad van... -
JanáJ #76833 A T-72-nél hogy választanak a betöltött lövedékek között? Gondolok itt arra, hogy az automata honnan tudja, hogy a - mondjuk - 20 helyre 10 db HEAT és 10 db APFSDS vagy 15-10, esetleg még HEF-el is "megbolondítom". -
JanáJ #76832 A kommunizmus eredeti koncepciója is jó lehetne, de mégsem lett/volt az. :-)
"Nem az a célja, hogy lenyűgözze az ellenséget, hanem hogy leküzdje."
Az eddigiek alapján egyik sem jött össze. Mondjuk értem én, hogy ha valamire felhúzod a csillagos-sávost, akkor az már szinte biztonságban van, de akkor is vicc. Pedig az amik nagyon jók abban, hogy tanuljanak a hibáikból. -
SZUsszan #76831
Hoppá. =D
Szerk.:
Lol
Utoljára szerkesztette: SZUsszan, 2016.09.07. 11:39:55 -
SZUsszan #76830 Micsoda formavilág
Convair XF-92A Delta Wing teszt repülés.
Utoljára szerkesztette: SZUsszan, 2016.09.07. 10:41:45 -
fonak #76829 Szándékosan van vmi kihomályosítva a képen a hajó mellett? (Más szögekből nincs homály de nincs is ott semmi, a Zumwalt se, van ahonnan két Burke-t (?) látni kikötve, gondolom máskori kép). "Műhold" képen szépen látni felülről a Zumwaltot, nem homályosítottak ki látszólag semmit.
Amúgy mivel ez épp az a hajógyár, ahol készült (Northrop Grumman Bath Iron Works), nem meglepő. :) -
Az eredeti koncepció alapvetően nem volt rossz. Lesz a DD-21, cirka 10000 tonnás vízkiszorítással, elsődlegesen szárazföldi csapásmérésre, másodlagosan hajó-hajó és tengeralattjáró-elhárító, harmadlagosan (önvédelem szintjén) légvédelmi célra.
Azonos hajótestre épülve pedig jön a CG-21, légvédelemre kondicionálva, a Ticonderoga-osztály utódjaként.
Ez az elképzelés menet közben számtalanszor változott, anno arról volt szó, hogy a DD-21 EM ágyúkkal lőhet több száz kilométerre lévő célokat, és lézerágyúkkal lövi le a közeledő rakétákat. Ezek a technológiák nem valósultak meg, szóval visszavettek, kapott két 155mm-es speciális ágyút, és 57mm-es CIWS lövegeket. Végül pedig a CIWS lövegek helyett költségcsökkentésként 30mm-es tornyokat kap, amely azonban elsődlegesen csak a gyors felszíni célok (olvasd: motorcsónakok) ellen hatékony.
Magasra céloztak, rövidet lőttek. Nem a koncepcióval lett volna a baj, mert az jó volt. Csak menet közben sajnos kilúgozták.
A csúnyaság pedig viszonylagos dolog. Nem az a célja, hogy lenyűgözze az ellenséget, hanem hogy leküzdje. Szerintem az LCS-ekhez képest például határozottan jól néz ki. :)
-
JanáJ #76827 Ez a Zumwalt ez olyan mint mikor a király megörül jó dolgában. De legalább csúnya. :-( -
Per pillanat két Zumwalt-osztályú romboló van vízre bocsátva, a DDG-1000 USS Zumwalt és a DDG-1001 USS Michael Monsoor. A harmadik egység, a DDG-1002 USS Lyndon B. Johnson csak jövőre lesz vízre bocsátva. Ez a három egység lesz legyártva az osztályból, de 100%-osan még az első sincs kész (pl. nincs CIWS-e, és nem is lesz, ahogy most kinéz).
Mondjuk élőben látni nem semmi látvány lehetett. :) -
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
-
Sequoyah #76824 A tegnapi kis elmenyem nem tartozik szorosan a beszelgeteshez, de ki massal osztanam meg, mint az itteni technikai bolondokkal:)
Tegnap eppen roadtrippeltunk Maine-ben, es az asszony kialtott fel, hogy az ott balra megis mifele hajo vagy ufo. En is elegge meglepodtem, hogy sikerult belebotlani a vilag osszesen 2(3?) Zumwalt rombolojanak egyikebe. Erdekes latvany az biztos. Nem is nagyon rejtegettek:)
Kicsit korabbi allapot:
Zumwalt in Street View
-
RPO-A Shmel
-
Igen arra írják a VHSIC chipet, meg hogy a 80-as évek végén került csak rendszerbe. -
Akkor én az upgradelt változattal keverném, amiben akkor szinten komoly proci és memória volt és programozható is volt? -
Most hirtelen...
Initial model, first fielded in the 1970s.
... de majd utána ások.
Mondjuk a kép felirata szerint A-7-es okozta a RANRAP zavart, az indikátor oldalán lévő zajsávot pedig EB66
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.09.06. 19:55:28 -
Vietnámban...? ALQ-131....? Az a '80-as évek gyermeke.