95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • JanáJ
    Lássuk be egy Eurofighter is lehet 5 gen lopakodó, csak sokat kell "fejleszteni" rajta. :-)
  • JanáJ
    Az SA80A3 második képén a fegyveren elöl valami éjjellátó / hőkamera van? Vagy miért a dot előtt van?
  • JanáJ
    Az RPK-t akartam én is írni. Nekem nagyon bejön. :-)
  • mijki
    Belinkelem, hátha érdekel valakit :)

Taking Fire, Discovery-s sorozat weblapja
  • [NST]Cifu
    Azért az is lássuk be, hogy ez olyan dolog, amit kvázi bármelyik gép számára lehetne biztosítani, amelynél a szükséges fejlesztéseket megteszik. Itt előnyt jelenthet a nyitott rendszer, mert könnyebb a szükséges programkód beillesztése. De adott esetben egy F/A-18E/F vagy akár Eurofighter is képessé tehető erre, csak hát kérdés ki-e fogják fizetni a szükséges fejlesztéseket.

Plusz ez egy olyan képesség, amelyet csak azon országok tudnak kihasználni, akik amúgy is rendelkeznek AEGIS rombolóval. Ilyen szempontból a Japán, Norvég vagy Ausztrál F-35A beszerzések alátámasztottak például.
  • molnibalage83
    Viszont itt jön be az, akkor akkor mennyire is drága az F-35, mikor ennyi képessége van...
  • [NST]Cifu
    Ez alapján igen. Mivel pedig a szoft ezen része azonos a többi altípuséval, így egy AEGIS hajónak bármilyen F-35-ös (A,B,C) tud céladatokat szolgáltatni - amíg a hajó is rendelkezik a MADL fogadásához szükséges rádiókkal. Ez utóbbi az én feltételezésem, nincs rá vonatkozólag info, de feltehetően nem a korábbi Link-16 / Link-11 rendszert használja...
  • molnibalage83
    Hoppá... Ez alapján akkor az F-35B-k egyfaja mini AWACS-ként tudják azt, amihez a US Navy-nél kell E-2D vagy a RAN-nál Wedgetail?
  • [NST]Cifu
    Mi-24PUI: az "Inváziós csíkokra" feltehetően az orosz helikopterektől való megkülönböztetés miatt van szükség...
    RPK-16: Ez az RPK-47 / RPK-74 "golyószóró" utódja, a nyugati besorolás szerint könnyű géppuska.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.09.14. 13:55:27
  • [NST]Cifu
    Szeptember 12.-én az USS Desert Ship (LSS-1) egy SM-6-os rakétával lelőtt egy céldrónt (feltehetően robotrepülőgépet szimulálót), mégpedig egy USMC F-35B MADL adatkapcsolat segítségével adott céladatok alapján. A sikeres teszt bizonyította a rendszer működőképességét, amely a következő AEGIS szoftver verzióval (AEGIS 9.C1), illetve a Block 3F szoftver párosításával kerülne ki a műveleti területre..

• millerius
    Nem nagyon értem, mi szükség az ukrán Mi-24-en a fehér azonosító csíkokra, mikor a donbasszi szeparatistáknak tudtommal max repülőmodelljeik vannak, semmi más amit légi erőlködésnek lehetne csúfolni? Mitől akarják így megkülönböztetni a saját gépet, ha nincs ellenséges?
    A másik: mitől géppuska az, aminek ránézésre elég rövid a csöve és még villa-állványa sincs, hogy lehetne ezzel hosszabb stabil sorozatlövéseket leadni?
  • [NST]Cifu
    Új brit SA80A3 gépkarabély prototípus (a "lényeg" maradt, a pisztolymarkolat, előágy és a tár változott)

• [NST]Cifu
    Képz....

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Irániak által felújított ex-iraki Szu-22-es

Ukrán Mi-24PUI felújítás, érdemes megfigyelni a jól látható fehér azonosító csíkokat a faroktartón...

RPK-16 könnyű géppuska
  • [NST]Cifu
    Hát dunno, a Boeing-nak jól jönne, ha végre el tudna valamit happolni a Lockheed elől, de így nehéz lesz....
  • Hpasp #77021
    A K-23 már tranzisztorokra épült, míg a K-25 vákuum csövekre.

Vagyis a válasz az hogy az R-23-asnak 340/360-as terméknek semmi köze a Sparrow-7E-hez, azon kívül hogy legyőzte összehasonlító teszten az róla másolt K-25-ös 370-es Vympel terméket.
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.09.14. 07:10:58
  • Hpasp #77020
    Az R-23R E vagy E-2 Sparrow felhasználásával készült?

AIM-7E. Röptiben fordítva...

K-25 fejlesztésről 1967 november 13-án döntött a miniszterek tanácsa.
    Haiphong mellet egy sekély vízbe esett Phantom-ról sikerült leszedni egy jobb állapotban maradt AIM-7E Sparrow rakétát.
    A 370-es termék ennek lemásolását jelentette, és a Vympel iroda lett vele megbízva, pont mint a K-13 esetében.

Ekkor már 4 éve dolgoztak az F-4 ellenfelének szánt MiG-23/K-23/Zefír-23 fegyverrendszeren, és a K-25-öst a K-23-as kihívójának szánták.

Az összehasonlító tesztek a K-23-ast hozták ki győztesnek, főleg annak mono-pulse feje (és az ez-általi zavarvédettség) miatt.
    Így 1974-ben a MiG-23M az R-23 rakétákkal lett felszerelve, és a további munkát a K-25-ön leállították.

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.09.14. 07:01:44
  • molnibalage83
    Az R-23R E vagy E-2 Sparrow felhasználásával készült?
  • Hpasp #77018
    Lockheed Martin T-50A

• Hpasp #77017
    Boeing’s T-X revealed

• Hpasp #77016
    A volt Szovjet visszaemlékezésekben részletesen elmesélik mind a K-13, mind a K-25 megszerzésének, és lemásolásának történetét, de az R-13M1-ről nem írtak hasonlót.
  • [NST]Cifu
    Minden találat kvázi ugyanazt a hsz.-t másolja. Nem tudom mennyi lehet a valóságalapja minden estre...
  • molnibalage83
    Ki mit tud arról a történetről, hogy Dél-Koreából állítólag az északiak sikeresen elloptak anno egy AIM-9J rakétát?

Itt találtam.

Valaki pusmogta, hogy a németekről a szovjetek is loptak el rakétát, de erről nem találtam semmit.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.09.13. 16:07:48
  • qtab986
    Dragunov sniper rifle (wiki-ről)

In the 1960s, the twist rate was 320 mm (1:12.6 in). During the 1970s, the twist rate was tightened to 240 mm (1:9.4 in), which reduced the accuracy of fire with sniper cartridges by 19%. This adaptation was done in order to facilitate the use of tracer and armor-piercing incendiary ammunition, since these bullet types required a shorter twist rate for adequate stabilization.
  • [NST]Cifu
    Nem, az M16 / M4 esetében megint van egy kavarás az amerikai terminológiában. Náluk ugyanis rifle-nek az számít, ami 16"-esnél (410mm) hosszabb csővel bír. Ez alatt eredetileg short barreled rifle, vagy más szóval carabine a besorolás.

Szóval az M16 hivatalosan assault rifle, míg az M4 carabine besorolást kap, mivel "csak" 14,5"-os a csöve. Egyébként a végső slusszpoén az, hogy az M4 is hivatalosan megfelel az Assault rifle besorolásnak, hiszen köztes lőszert lő, szekrénytárból tüzel, és 300 méterig hatásos lőtávolsággal bír.

A lőszerek közötti eltérést a battle rifle-vel oldják fel. Ez a puskalőszert tüzelő hosszú csövű (16"-osnál hosszabb) hadi puska megnevezése.

Szóval nem, e téren mindenhol nagy a fejetlenség, most a német besorolást nem tudom pontosan, de ott is komolytalanok a meghatározások (Shturmgewehr, gewehr, machinegewehr, flinte).
  • Hpasp #77011
    Ugyanabba a fegyverbe akkor kétféle lőszer is tölhető...? Vagy akkor simán csak a hosszabb lőszer miatt puskalőszer a puskalőszer és rövidebb hossz miatt karabélylőszer a karabélylőszer?

Ugyan az a 5.56×45mm intermediate cartridge való az M16 rifle-be, illetve az M4 carbine-ba is.

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.09.13. 15:20:00
  • [NST]Cifu
    Amerikában is megvannak a "pistol cartridge" és a "rifle cartridge", illetve a kettő közötti "carabine cartridge" vagy "intermediate cartridge" besorolás, de ugyanúgy nehéz megfogni őket, mint alant a magyar besorolásnál.
  • Lacusch69
    Köztes lőszer. Pl. 7.62x39-es orosz (43M) vagy 7.62x33-as amerikai (.30carbine), vagy 7.92x33-as német (Kurz)
    Kisebb hüvellyel rendelkeznek a puskalőszereknél, gyengébbek, viszont azonos tömeg mellett többet visz belőle a gyalog.
    A képen jól láthatóak a méretbeli különbségek:

Utoljára szerkesztette: Lacusch69, 2016.09.13. 14:44:17
  • [NST]Cifu
    Szigorú határokat nehéz felállítani, de kb. így néz ki a csoportosítás:

Pisztoly lőszer: rövid távra szánt, maroklőfegyverekben használt lőszertípus, ~800-900 Joule torkolati energiáig
    Karabély lőszer: közepes lőtávra szánt, jellemzően automata kézifegyverben használt lőszertípus, ~2000-2200 joule torkolati energiáig
    Puska lőszer: nagy lőtávra is megfelelő lőszertípus, ~2200 Joule feletti torkolati energiával.

Persze nehéz meghatározni a határokat az olyan esetekben, mint a .50 AE lőszernél, és a ~2200 Joule-os torkolati energiájával - de az például kifejezetten rövid lőtávra használt lőszer, így nem nehéz besorolni a pisztolyőszerek közé.
  • molnibalage83
    Ugyanabba a fegyverbe akkor kétféle lőszer is tölhető...? Vagy akkor simán csak a hosszabb lőszer miatt puskalőszer a puskalőszer és rövidebb hossz miatt karabélylőszer a karabélylőszer?
  • Hpasp #77006
    Régebben volt pisztoly lőszer (9×18mm - Makarov), illetve puska lőszer (7.62×54mmR - Dragunov).

Karabély lőszer a kettő között van teljesítményben.
    Lásd: 7.62×39 mm (AK), illetve 5.56×45mm (M16).

Namost ezt tán csak mifelénk erőltetik, az amcsik számára a különbséget a cső hossza jelenti hiába ugyanazt tüzeli. (lásd M16 rifle - M4 carbine)
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.09.13. 14:40:19
  • molnibalage83
    Mi a különbség a puska és karabély lőszer között?
  • SZUsszan
    Én meg ezért kérdeztem rá, mert több videót láttam arról, hogy Szíriában egyes orvlövészek fényjelzős lövedéket használnak.

Mondjuk arra gyanakszom, hogy párszáz méterről lőnek, ahol még nem számottevő a difi a lövedék típusok között. Viszont a propaganda videón jól látszódik a találat.
  • [NST]Cifu
    Részben és igen.

Csakhogy...

A mesterlövész-fegyverek általában nem karabély lőszert tüzelnek, hanem 7.62x51 vagy 7,62x54R, illetve ennél nagyobb puskalőszereket.

Mivel pedig a Szentpétervári / Genfi egyezmény alapvetően azokra vonatkozik, akik olyanok ellen harcolnak, akik aláírták az egyezményt, így a gerilla / terrorista elemek ellen nem vonatkozik rájuk a szabályozás. Persze a közkatonák lőszerét lecserélni macerás és problémás lenne, de a mesterlövészek direkt megfelelő lőszert kapnak, például az Mk.318 Mod 0, amely üreges hegyű, elvékonyodó-farú nagy lőtávra optimalizált lőszer...

Ezek ugyan nem Mk.316-os lövedékek, de ugyanilyen a belső kialakítása

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.09.13. 14:17:30
  • JanáJ
    "Gombásodó lőszert (SP-vel, vagyis Soft Point jelzik) fényjelzős kialakításban én még nem láttam..."

A gombásodó az nem tiltott hadi felhasználásra? Nem ezért jöttek létre a bukdácsoló -karabély- lőszerek?
  • [NST]Cifu
    Elég jó kis cikk a MiG-21 típus hazai alkalmazásáról.
  • JanáJ
    Molni leírta. Nincs értelme a tracernek snipernél. Csak felfedi a pozicióját. Meg ott a lőszer használat már nem csak fizika, hanem vallás. :-) És a hőkibocsájtás (?) tuti nem kedvez a szórásnak.

Amúgy a tracer nem csak arra jó, hogy lásd hova lősz, hanem célpont kijelölésre is jó. Az oroszoknak javasolták afganisztánban, hogy a raj pk-nál legyen egy tár ilyen, hogy tudjon célpontot kijelölni.
  • [NST]Cifu
    A nyomjelzős lövedékek röppályája lényegében különbözik-e a nem nyomjelzős lövedékektől?

Minimális mértékben eltérhet, mivel a kiégő fényjelző anyag miatt változik a lövedék tömege és súlyelosztása.
    Ettől függetlenül a cél az, hogy a pályája minél jobban hasonlítson a "normál" lövedék röppályájára, tehát elég közel van hozzá - de nem azonos.

Teszem azt mesterlövész trainingre használható-e a dolog?

Nem. Eleve mesterlövészeknél irtó fontos, hogy minden lövedék a lehető legazonosabb és legszigorúbb mértékben megegyezzen. Itt a lövedék tömege, alakja, a lőpor jellemzői és tömege, stb. A standard katonai célú lőszerekre ez visszafogottan igaz (tömegtermelés), éppen ezért a mesterlövészek és a nagy lőtávra dolgozó sportlövészek 'match' lőszereket használnak, ahol nagyon szigorú a minőségellenőrzés.

Namost ebbe a fényjelző nem fér bele. Sehogy sem.

Először is emiatt, vagyis a nem biztosítható azonosság miatt.

Másfelől a mesterlövész célja, hogy minél kevésbé lehessen felfedezni, ezért igyekszik a lövésnél a felszálló port és a torkolattüzet is rejteni. Egy fényjelző lövedék ilyen célok mellett ostobaság.

Valamint egy nyomjelzős lövedék okozhat-e elméleti síkon extra kárt az emberi szervezetben?

Nem igazán. Leginkább azért, mert a fényjelző lövedék jellemzően AP (páncéltörő) vagy "ball" ill. FMJ (hagyományos keményfémköppenyes). Vagyis egy puskalőszernél ez átrepül a célon, nem gombásodik, nem szilánkosodik, csak átrepül rajta. Gombásodó lőszert (SP-vel, vagyis Soft Point jelzik) fényjelzős kialakításban én még nem láttam...
  • JanáJ
    Jah, nyomjelzős az alsó gatya. Hogy utálom ezt, mert nem mindegy hogy egy AK-47-es géppiszollyal, vagy gépkarabéllyal lőnek le. :-)
  • molnibalage83
    Egy sniper szerintem soha nem lő nyomjelzős lövedékkel, mert akkor ő többé sniper.
  • SZUsszan
    Géppuskásnál szinte mindegy, hogy a fényjelzős lövedékek röppályája egy minimálisan eltérnének a hagyományostól. Húz egy 5-10-es sorozatot és a 2-4 fényjelzős lövedék környékén lesz valószínűleg a maradék is.

Egy mesterlövész eleve válogatott lőszereket használ. Neki nem mindegy és nem találtam direkt sniper tracer roundot.

Az extra károkozásnál arra céloztam, hogy egy izzó végű lövedék halad az emberi szervezeten kresztül, ami ráadásul mindenféle égési maradékot is hagy maga után.
    Utoljára szerkesztette: SZUsszan, 2016.09.13. 13:35:04