95139
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Ennek az űrkutatásba kellene mennie - katonai alkalmazásban kvázi alig létezik folyékony hajtóanyagú rakéta, pláne nem RP-1 üzemanyagot használó.
  • overseer-7
    Akkor a következő kérdésem az..

Mi lesz akkor ha mondjuk egy rakéta égéskamrájába vizet permetezünk.
    A szállított víz miatt, nagyobb lesz a rakéta tömege.. és az üzemanyag specifikus energiája és spec impulzusa is csökken, mivel a víz csökkenti az égéstermék hőmérsékletét és sebességét..
    Viszont növeli a kiáramló gázok tömegét.. de csökkenti is a gáz sebességét. A víz 1700 szorosára tágul gáz fázis váltáskor. Míg a lox/rp körülbelül 800 szoros.
    A nagy kérdés az.. lehet e üzemanyagot spórolni az által, hogy vizet permetezünk az égéskamrába???
    Az üzemanyagon a kerosine felhasználást értem.. mivel az a legdrágább komponense a hajtóanyagnak.
  • overseer-7
    Ez teljesen kimerítő volt..
    köszönöm
  • [NST]Cifu
    Mi határozza meg a fegyver, lőszer visszarúgó erejét?

Az általános iskolai fizika.

Van egy erő, amely torkolati energiaként tudunk leírni (sebesség x lövedék tömege).
    A másik pedig a fegyver tömege, amely tehetetlensége folytán van kihatással erre.

Minél nehezebb a fegyver, annál kezelhetőbb a fegyver, ezért lehet zseniálisan kezelni a Thomson géppisztolyt, mivel egy viszonylag kis torkolati energiájú (pisztoly)lőszert tüzel, és mellé nagy a tömege (közel 5kg üresen).
    Ezért kezelhetetlen az M14, amelyik a puskalőszerekhez mérhető energiájú 7.62x51mm-es lőszert tüzeli, de könnyebb, mint a Thompson géppisztoly...

Persze még létezik a csőszájfék, amely a kiáramló gázok egy részét visszafelé terelik, ezzel lehet a reakcióerőket kioltani. Cserébe hangos lesz a fegyver, és még látványosabb a torkolattűz.

Végezetül nagyon fontos még az ergonómia, megfelelő tus, amely úgy van kialakítva, hogy a cső síkjában támaszkodik a vállgödörbe...

Egy vaktöltény.. ami nem lő ki lövedéket.. annak egy éleshez képest, mekkora visszarúgó ereje van? Elhanyagolható?

Fizika. Mivel nincs lövedék, így a torkolati energia (közel) zéró. Ezért tartják olyan stabilan sorozatlövés közben is az AK-47-est a filmszínészek...

A lőpor mennyisége leginkább az ami meghatározza gondolom a lövedék sebességét..

A csőhossz legalább ennyire számít, hosszabb cső, hosszabb ideje van a lövedéknek, hogy leküzdje a tehetetlenségét....
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.09.15. 22:02:28
  • [NST]Cifu
    Ha innen nézzük semmi sem drága.
    Minden estre az ESSM / SM-2MR / SM-2ER rakéták után hirtelen exponenciálisan megugrott a rakéta ára. Az SM-3 azért más tészta, mert az eleve ABM-nek készült.
  • JanáJ
    Szerintem a lőpor tulajdonsága és az hogy van-e lövedék. Az AK-nál a vak gyengébb, de szerintem tervezetten, mert minek legyen erős, csak a torkolattűz nőne. A lövedék súlya szerintem elhanyagolható változó.
    A lőpor nem egy konkrét anyag, mint pl a TNT. Van ami gyorsan ég, van ami kevésbé, lehet játszani vele.
    De, vaknál is van visszarúgás. De a vaklőszer csökkentett lőportöltetes. Az csak arra van, hogy "puffogjon".
  • JanáJ
    Jogos. Mind a kettő megölöd vagy megöl(het) szitu volt és hivatásosokról beszélünk.

@savaz: Szerintem az más téma. Pont ezért rotálták a II. VH-ban is az egységeket. De ebben csak kis rész az ölés. Folyamatos életveszélbyen vagy, hullanak a társaid. A BoB-ben ez szerintem szépen átjön.
  • overseer-7
    Lenne egy kérdésem.

Mi határozza meg a fegyver, lőszer visszarúgó erejét?

Csak a lőszerben lévő lőpor mennyisége?
    Vagy inkább a lövedék súlya? ..és csak kevéssé szól bele a lőpor mennyisége..?

Egy vaktöltény.. ami nem lő ki lövedéket.. annak egy éleshez képest, mekkora visszarúgó ereje van? Elhanyagolható?

A lőpor mennyisége leginkább az ami meghatározza gondolom a lövedék sebességét..
    és a visszarúgás a lövedék sebessége x lövedék tömege vel arányos?..
    Tehát hogyha nincs kilőtt tömeg.. akkor szinte nincs is visszarúgása a fegyvernek.. ugye?
  • savaz
    http://www.killology.com/

Itt azért körüljárják a témát. Ilyesmiket írnak:
    A katonák 95%-a 6 hét folyamatos harc után súlyosan károsodik pszichésen. A maradék 5% már eleve őrült.
  • fade2black
    "Nekem igenis drágának tűnik az SM-6..."

Egy burken van pl 20db. Anyagilag az *3.5m$=70m$.
    Ha 20db csak egy HVAt lelő már pluszosak, ha két vadászgépet lekapnak megent.

Ha extrem plda 20dbot indítanak (70m$) egy darab brahmosra (3m$) és emiatt nem füstöl el a burke (2.500m$) akkor megérte vagy nem?

• Freeda Krueger
    Közhelyesen hangozhat,de nyilván körülményfüggő is.
  • JanáJ
    Két katonáról olvastam, hogy milyen volt az első embert lelőni és nem váltott ki belőle érzelmet a dolog.
  • _rudi
    Nincs nagy meglepődés. Olyan állítás hangzott el a videóban amit eddig soha nem hallottam.
    Amúgy CG a szememben a forradalmár archetípusa.
    A ideológiáról amit képviselt lehet vitatkozni, de a nácikhoz hasonlítani azért meglehetős túlzás.
  • Tikal #77080
    Ők is eredményesek...

Utoljára szerkesztette: Tikal, 2016.09.15. 16:35:50
  • JanáJ
    Egy értelmes ember nem akar háborúzni, de tisztában vele, hogy ez néha elkerülhetetlen. Pl: sokkal jobban viseljük ha önvédelemből lelövünk valakit, mintha elütjük - akár vétlenül - autóval.
  • molnibalage83
    Ez hogyam kapcsolódik che g-hez..?

edit: Ja, hogy ez félrement.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.09.15. 16:32:03
  • _rudi
    Félreérthető voltam - a videóban arról beszélt hogy nehéz az embert ölésre bírni. Ölés alatt a közvetlen, személyes akciót értette.
    Ebben az értelemben értettem a "jó katonát".

A kedves pékmester pedig a radarképernyő mellett v.színű sokkal inkább az ellenséges technikát látta - és akarta megsemmisíteni - mintsem a harmadik generációs szlovén-amerikai srácot megölni.

Amúgy a videó nekem sem tetszett...
    A dolog ennél sokkal bonyolultabb (szerintem)
  • Hpasp #77076
    például?

• molnibalage83
    CG esetén mi a nagy meglepődés? A világ egyik legköcsögebb embere volt. Már 20 éve is mondtam a sok baromnak, hogy annyi erővel hiteleres pólót is felvehetne, nagy difi nincs...
  • Tikal #77074
    például?
  • Hpasp #77073
    Pedig személyesen is ismerek egy délvidéki péket, aki a világ legszívélyesebb - legbarátságosabb embere, a hazája szolgálatban pedig ő volt a legeredményesebb az egész világon.

disclaimer: elkezdtem nézni a videót, de 10 perc után már nem bírtam ezt a marhaságot hallgatni
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.09.15. 16:02:51
  • _rudi
    Amit Che Guevaráról mondott - azaz hogy szerette a foglyokat személyesen kivégezni - számomra teljesen új.
    Egyébként meg Himmlerrel egy nevezőre hozni...minimum furcsa.

Amúgy amit elmondott - persze, megvan a technika hogy lehet bárkiből "jó katonát" faragni, csak utána a normál civil társadalomba nehéz lesz visszailleszteni a sok pszichopatát.

• millerius
    Nem semmi, ügyesen kitalálták hogyha már nem használják a startrakétákat, akkor azok felerősítési csomópontjait mi másra lehet még hasznosítani.
  • Hpasp #77070
    Nagy hekkerek a Jugók, bár már a 99-es háború előtt eldöntötték, hogy az L-17-es (MiG-21bisz) a háborúban nem szállhat fel.
    Minden esetre az L-17 manuáljukban (ami 1979-es) nem találtam erre utalást, szóval utána bármi lehet.

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.09.15. 15:15:49
  • molnibalage83
    Jugoszláv MiG-21bisz és dispenser. Ez csak protó volt vajon?
    Kép.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.09.15. 14:59:12
  • Hpasp #77068
    Amíg a Makarov lőszert egyszerű - könnyű - (elvileg) pontos tömegzáras szerkezetű pisztoly tüzelheti, addig a Para már csak bonyolult - nehéz - pontatlanabb - reteszelt csőhátrasiklásos szerkezetből használható.

Persze a pontosság viszonyítás kérdése...
  • JanáJ
    Peace! Nem bántásból, csak szeretem a másik képet.
  • JanáJ
    Köszi, tudtam hogy bénázom, de csak nem találtam.
  • Hpasp #77065
    Lacusch69 megelőzött #77009

De ezt meg most fotóztam, a magyarázat kedvéért.
  • Tikal #77064
    Elnézést ha már volt a video, vagy a téma, de érdekelne mennyire pontosak az elhangzottak szerintetek?

• molnibalage83
    Ott van az IR a RAM-on, ha nagyon közel jön valami. A jenkinek úgy látszik fontos ez.

Ennyi erővel ki lehetne kellni az Sz-300/400-nál is. Sőt, ott még minkább. A 250-400 km indítási távolság min. 4,5-11 km magasságú célok esetén van. Őszintén szólva ebben a magasságban elég ritka dolog a zárt felhőzet, tehát rohadtul értelmetlen aktív radaros rakétát fejleszteni, elég lenne neki az IR is. Oszt mégis radaros...
  • [NST]Cifu
    A legegyszerűbb, ha megnézed a wiki oldalát.

Innen:

USA: 1750 aktív (~7000 összesen)
    Oroszország: 1790 aktív (~7300 összesen)
    Nagy-Britannia: 150 aktív (215 összesen)
    Franciaország: 290 aktív (300 összesen)
    Kína: ~260

India: ~120
    Pakisztán: ~120
    Izrael: hozzávetőleg 60-400

Észak-Korea: ~3-10
  • [NST]Cifu
    A Makarov eredendően kis teljesítményű lőszernek készült, hogy könnyű és kis méretű oldalfegyverhez használhassák (a PA-63 gondolom ismerős, na az is ilyet tüzel).

A Luger / Parabellum lőszer másfélszer nagyobb max. nyomással dolgozik, nagyobb torkolati sebessége (~370m/s vs. ~310m/s) és nehezebb lövedéket (8g vs. 6g) is tüzel.

Egy szóval noha a lövedékek befogadó méretei között nincs nagy különbség, teljesítménybéli különbségük jelentős.
  • JanáJ
    Nagyságrendi érték elég lenne. Igazából az érdekelne, hogy ki ellen lenne elég egy rakéta pajzs.
  • [NST]Cifu
    Az elején magad is írod, hogy nem kell mindnek ilyennek lennie. Ugyanúgy lehetséges lenne az infravörös önirányítás használata, és talán nem kerülne 4+ millió dollárba a rakéta...
  • fonak
    Nem hiszem, hogy ez nyilvános adat. :)
  • fonak
    Az első kettő közötti majdnem kétszeres különbség miért van?
  • molnibalage83
    Ezen sokkal jobban látszik, mert néha a több kevesebb...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.09.15. 13:39:15
  • JanáJ
    Lacusch69 megelőzött #77009
  • Hpasp #77054
    +1kis szemléltetés a karabély-puska lőszer méret és hozzávetőleges teljesítmény témában...

(képen balról - jobbra)

pisztoly lőszer
    9x18mm Makarov - 290J
    9x19mm Parabellum - 520J
    .357 Magnum - 804J

Karabély lőszer
    7.62x39 M43 - 2'245J
    5.56×45mm NATO - 1'775J

Puska lőszer
    7.62x54mmR - 3'340J
    7.62x51mm NATO - 3'470J

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.09.15. 13:17:13