Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Én úgy tudom, hogy a lövedék is szubszonikus sebességre csökken az MP5SD esetében, de ott integrált, és nem csőre szerelhető hangtompítóról van szó.

A linkelt videódon hangtompítóval szerelt "hagyományos" MP5 látható, itt értelemszerűen nincsenek meg azok a furatok a csőben, amik a lent látható HK MP5SD szabadalmi ábrán fel vannak tüntetve. Így nem meglepő, hogy a "szubszonikus" (csökkentett lőportartalmú) és hagyományos lőszer között jelentős eltérés van.

Itt van egy videó egy MP5SD-ről:

Szerk.: Mi az, hogy a "hatásfoka megkérdőjelezhető"? Szubszonikus sebességgel hagyja el a csőtorkolatot a lövedék... <#whatever>
Utoljára szerkesztette: Cifu, 2016.12.22. 10:32:17

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Savaran
Egészen pontosan igazat írtál, mert létezik egy integrál hangtompítós változat, amely tényleg csökkentik a sebességét, de hatásfoka megkérdőjelezhető.

Asus ROG Strix B350-F I AMD Ryzen 7 1700 I Asus ROG Strix GTX 1060 6Gb I Kingston 4x4GB DDR4 2666MHz HyperX Fury I HyperX Savage (SSD)

Savaran
Az mp5 hangtompítója csak a lőporgázok áramlását csökkentik, a szuperszónikus lövedéket sajnos nem csökkentik hangsebesség alá, ezért speciális 9mm-es szubszónikus para lőszer illik hozzá, persze hagyományos 6g-os fmj-vel is működik, de a lövedék keltette hangrobbanást nem fojtja el, és így max fülvédő helyett jó ahogy említetted, taktikailag nem sok szerepe van.

Íme egy videó mekkora különbség van normál para és szubszónikus para között:

A hangtompítót nem tanácsos mesterlövész fegyverre rakni mert rontja a szórásképet persze van rá ok amikor használják mégis.
Utoljára szerkesztette: Savaran, 2016.12.22. 10:25:36

Asus ROG Strix B350-F I AMD Ryzen 7 1700 I Asus ROG Strix GTX 1060 6Gb I Kingston 4x4GB DDR4 2666MHz HyperX Fury I HyperX Savage (SSD)

Jogos, de szerintem érthető volt mire gondoltam. LE is írtam, hogy a .50-es romboló puskát ne említsük, csak vissza töröltem. Nem mellesleg, ha 1-2 km-re lősz, akkor elég kevésbé "tompítani" meg az általad írt porfelhő hiánya is életet menthet.
A SWAT-os példa nekem furcsa, amikor már a civil lőtereken is aktív fültokokkal kolbászolnak az emberek. Lehet az esetleges túszok miatt.

De az alap kérdésből kiindulva nem tudok olyan lőfegyvert ami subsonikus fémdarabokat köpködne 2-300 méternél messzebb. Nem is látom értelmét. És maga a fegyver nem lehet hülyeség, mert az amiknál is sokszor látható, sőt még a KMZ-nél is, hogy csak egy ember M4-én van tompító.
[NST]Cifu
Alapvetően ez nagyon összetett dolog. Az, hogy "hangtompítós", még nem feltétlenül mérvadó. Hangtompítós fegyverből is lehet szubszonikus lőszert lőni, és nem szubszonikus lőszert lőni. Bizonyos esetben elméletileg a fegyver kialakítása olyan, hogy a szuperszonikus lövedéket lelassítja szubszonikus sebességre.

Ilyen a HK MP5SD, amely kutya közönséges 9x19mm Luger / Para lőszert tüzel, és a fegyver csövén jól kimatekolt nyílásokat helyeztek el, amelyek a lőporgázokat úgy vezetik el (egy részét a lövedék elé), hogy a csőtorkolatnál valamivel hangsebesség alatt legyen a lövedék sebessége.

A HK 1971-es szabadalmi rajza a HK MP5SD géppisztolyhoz

A másik verzió az, amikor a csőtorkolatnál keletkező fény és hanghatást, illetve légnyomást (porfelverést) csökkenti a "hangtompító". Sok esetben a cél az, hogy ne süketülj meg, ha nincs rajtad fülvédő. Anno olvastam, hogy a .50 BMG fegyverhez kerestek egy csomóan hangtompítót - azért, hogy a torkolatnál 155-160 decibeles dörejt 120-130 decibel környékére csökkentsék. Csendesnek nem mondanád, ám nem is az a cél, hogy zajtalan legyen. Viszont sokkal kevésbé zajosak, tehát mégiscsak hangtompítósok. Ja, és bőven messzebb lehet velük lőni, mint 200-300 méter...

A harmadik kör ennek folyománya - például az amerikai rendőrök / SWAT egységek sokszor azért gondolkodnak hangtompítós M4/M16 gépkarabélyokban, mert zárt térben elsütni egy M4-est bizony maradandó hatással jár a fegyvert elsütőre is.

Savaran
Bármilyen környezetben lehet használni, speciális feladatokra tervezték, elsősorban specnaz használja! Ahogy JanáJ írta 300m-ig emberalak leküzdhető vele, mint egy mezei AK, speciális feladatoknál lehet fölé saccolok ha 100m körüli a tűzharc.

Miért milyen hangtompítós fegyver tud nagyobb lő távot? A 2-300 méter egy AK lőtávja.
Az oroszoknak csípen az unortodox lőfegyver elképzeléseit pl: hangtompítós PKM. :-)
Utoljára szerkesztette: JanáJ, 2016.12.22. 09:27:28
Nem egy harckocsi barát az a környék.
Hát ha 5 cm-re lőnek el mellettem, az nagy mázli, ha 5 méterre, az meg nem.
Cserébe szinte csak városi környezetben lehet használni a drámai röppályája miatt.
Azt hiszem 2-300m-en felül nem is nagyon alkalmazzák.

Arra persze tökéletes, hogy egy kevlár sisakos rosszfiút csendben kiiktasson, aki a pozíciójából egy gpu-val az egész küldetést veszélyeztetné.
Utoljára szerkesztette: SZUsszan, 2016.12.22. 09:12:28

"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás..." -ismeretlen gerilla feljegyzése-

z0ty4

ASRock H570 Phantom Gaming 4 \ i5-10600K \ 64gb DDR4 \RTX 3070

Savaran
Pontosan, ebben egyedülálló a világon direkt szubszónikusnak tervezett lőszer, bár később az amcsik is megtervezték saját változatukat, a .300 AAC néven, de ahhoz nem terveztek új fegyvert mint az oroszok, hanem csináltak egy m4 konverziót! Bár nem egészen az a kategória mivel a 9x39 kizárólag szubszónikus a .30 AAC viszont nem(van hangsebesség feletti változata is kisebb tömegű lövedékkel), a hangtompítható változata sokkal csekélyebb csőtorkolati energiával rendelkezik mint az orosz társa. Érdekes hogy a 9x39 páncéltörő lőszer a 7,62x39mm páncélátütési értékeit tudja hozni ugyanazon a távolságon, csak más paraméterekből adódóan, előbbi a nagy lövedéktömeg, utóbbi a nagy sebesség miatt!

molnibalage83
Nem tudom, hogy a szerencséjének örül vagy önként csinálta, de se így se úgy nem dícsérik meg ezért, az ziher...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

Az a harcos skillje, hogy a másik oldal ilyen szarul lőtt, vagy a szerencséje?

Ha nyugati, vagy orosz katonák lőttek volna rá, akkor valószínűleg sokkal kisebb sugarú lett volna a szórás. De ez így írtó nagy mázli volt.
De ha szeretnéd, tudok linkelni pár videót, ahol ugyanúgy arabok lőnek egymásra, csak az egyik oldalon tudnak is lőni. Aztán a kereszteződésben átsprintelő félútig sem jut, pedig csak 4-5m-t kellett megtennie.

"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás..." -ismeretlen gerilla feljegyzése-

VSS Vintorez / AS_VAL -ban a 9x39 lőszer az igazan durva, nem is maga a két fegyver. 9x39mm
Savaran
Jaja, érdekes a megközelítésük a problémák megoldására, az AS-VAL is egy ilyen kuriózum!

A pure luckkal vitatkoznék. Az első lövések az első emeleten kopogtak. Vagy a szomszéd államból lőttek, vagy csak a szokásos arabos mentalitás.
Pont reggel néztem a liveleakon, csak elfelejtettem linkelni.

Blow away

Ez meg pure luck.

Extrém/spéci kézi lőfegyverekben bírom az oroszokat. :-)
Rossz helyen állt csóri, vagy ezt hogy? Mázlija volt, hogy nem kapta el a sugár terelőt.
molnibalage83

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

Savaran
Spoiler (katt a megjelenítéshez)

Amit a videón a Szu-25-ök indítottak az H-25 volt, mert jól láthatóan két lángcsóvája volt a rakéta-hajtóműnek kétoldalt, a H-25-ön a szárnyak között kétoldalt van a két fúvócső. A H-29-nek hátul a törzs végén van a fúvócsöve, annak csak egy (de jó nagy) lángcsóvája lett volna.
Picsaba lemaradt : Kurganyecz
15 perc orosz Totalcar: Kurganyec-25. Jo kis havas csapatás és sok duma.
Hpasp
H-29L/H-29T ugye abból a felismerésből született, hogy a H-25 harci része nem tudja átütni a megerősített fedezékeket.
A rakéta kalibere 380mm-re nőtt, és bár harci része hasonlóan a H-25-höz 300kg, de páncélozott, így képes áthatolni a megerősített célokon, és belül robbanni.

Rávezető feje megegyezik a H-25ML-vel. (ezért más az átmérője)

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.12.20. 20:00:23
Hpasp
Jajmár urak, ne keverjük a H-25ML-t (izd.713) a H-29L-el (izd.64)!
<#falbav>

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.12.20. 18:45:03
Ez elvileg H-29ML nem ugyanaz.. jóval nagyobb raketta mint a H-25.
A Hud, vagy valami hasonló reflexüveg, extrém esetben egy kereszt a plexire firkálva....
Palinko
Találó! Nekem is az tűnt fel, hogy nem rozsdaboglya az egész stb 😄
Hpasp
A H-25ML lehetséges céljai között az alábbiak vannak felsorolva:

- földi rádiólokátorok
- légvédelmi rakétakomplexumok indítói
- nyílt állóhelyen, vagy földsánccal védett repülőgépek
- kis hidak
- kisebb hajók
- ipari komplexumok
- vasúti szerelvények

Elvileg a Redeye illetve Chaparral komplexumok megsemmisítési zónáján kívül indítható. (Dmax=8km)
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.12.20. 16:46:40
Mi az a célzókészülék?

@Molni: Azért ez így elég necces, kb bármivel leszedhetnek.
molnibalage83
A HUD-on van kijelezve, hogy hova mutat. Annak szögfelbontása néhány km-en túl használhatatlan és a célpont fel kell repülni és egyenesen, ami légvédelem esetén nem túl egészséges.

Igen, az F&F az.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.12.20. 16:08:52

Gondolom csak simán a célzókészülékkel, ahogy még a tv-irányítású rakétákat is lehet képernyő nélkül alkalmazni.
A Liaoning olyan mintha a Kuznyecovon amerikai személyzet és kiszolgáló eszközök lennének orosz repülő gépekkel.
Ha nincs kijelző, akkor mivel célozza a lézert?
F&F = Fire and forget?
Hpasp
Igen tudta a H-25ML és a H-25MP is, és ez volt az alap üzemmód, amit a pilóta kikapcsolhatott.
A H-23M, és a H-25MR értelem szerűen nem tudta.
Palinko
Milyen rendezett a fedélzet.
[NST]Cifu
Képz

J-15-ösök indítása a Liaoning fedélzetén

J-15 indítása a Liaoning fedélzetén

J-15 leszállása a Liaoning fedélzetén (a harmadik kábelt kapta el - ilyen kábel elszakadása okozta a Kuznyecov nehéz napjait)

Két J-15-ös mozgatása a fedélzeten

Ennyi marad egy sima autóból, ha harckocsi akna robban alatta

T-50-8 proto

T-50-8 proto első repülése

Olasz Centauro 2 felderítő / páncélvadász harcjármű

Utoljára szerkesztette: Cifu, 2016.12.20. 15:13:41

molnibalage83
Ha közel vannak a célok, akkor belefér, de ez harcászatilag nemigen realizálható, legalábbis szerintem. Ha két egymás melletti cél van 10-20 méterre, akkor az első rakéta után a lézár átáll a másikra és a loftoló később érkező rakéta azt kapja el.

Azt kell látni a videón, hogy a rakétával olyan távolságban lövöldöztek, hogy kb. minden HMZ-jében voltak benne. Ez szerintem azért van, mert "BVR" távolságon a Szu-25 lézerével nemigen lehet célozni, hiszen nincsen a gépen semmilyen display. (Vagy ezeken már van?) A PGM képesség megvan, de stand-off -nak hívni a videón levő műveletet nem lehet főleg, hogy nem F&F. Peszre, ha odalemt valaki megvilágítja a célt, az egészen más tészta...

Most itt egy lézerrel megvilágított célra ment két rakéta? Ha igen akkor mi ennek az értelme. Ha meg két külön célt támad akkor elég ennyi késleltetés a rakéta indításban hogy elkapjon két egymáshoz közeli célt.
molnibalage83
Ezt egyébként az alap H-25ML is tudta vagy csak a mai? Mert a régi szovet videókon én soha nem láttam ilyet, minden szovjet AG rakéta SACLOS elvben ment szépen egyenesen előre, ami lézeres volt vagy RPK-s, ahogy a Bullpup is a jenkiknél.

Én még régebben, 7 éve voltam hivatásos állományban, azért szerintem elég jó kiképzést kaptunk, még ha a technikai szint alatta is van az amerikainak. Volt egy közös gyakorlatunk a KMZ-vel is és ott komolyan kiképzett tengerészgyalogos katonák is tréningeztek velünk. Azért nem mondom, hogy minket képeztek, mert azt a magyarok csinálták, de ők is figyelemmel követték a kiképzésünket. Hogy most mi van nem tudom, de az biztos jót tett az állománynak, hogy nem kell már a besorozott mindenféle emberekkel szerencsétlenkedni, hanem tényleg csak az arra alkalmasakat válogatják össze katonának.

★★★★★

Hpasp
Egen, a 300kg-os rombolótöltet függőlegesen érkezve nagyot üt.
molnibalage83
Mondjuk ezzel a manőverrel azért lehet csinálni ezt-azt, vannak olyan célpontok, ami ellen jobb, ha függőlegeshez minél közelebb érkezik a rakéta.

Átlagember fel tudja mérni szerintem, hogy mihez ért és mihez nem, és annak megfelelően szól hozzá/nem szól hozzá/kérdez/osztja az észt. Pár hangos hülye meg mindenütt van több-kevesebb, akár itt a topikban is találhatsz néha... Bár innen általában hamar elhúznak.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Hpasp
Elnézést, loft = függőleges ugrás manőver.
Azért használják, hogy a rakéta harci része függőlegesen érkezzen a célba.
Ez amúgy a normál működés, csak a lőtéren (gondolom biztonsági okokból) a többi indításnál kikapcsolták.
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.12.20. 11:43:19
Mit szólnátok egy olyan tipphez, hogy azért megy az egyik így a másik meg úgy mert közel van a két cél egymáshoz. Az első rakéta által felvert por egy pillanatra betakarhatja a célt annyira, hogy a lézer ne vagy csak gyengén verődjön vissza. Ezért a másodikat loft-tal(?, jelentsen ez bármit is) indítja így az első becsapódás pora nem zavarja - annyira - a másodikat.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Hpasp
Nem tudom, de az egyik H-29 mintha nem működne megfelelően, indítás után felhúz az égbe.

H-25ML a rakéta típusa, és a pilóta által indítás előtt választható, hogy loftolva induljon-e.
Szépen célba talált ez is.