Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
1.: Ciki, hogy kvázi magánba kifejlesztett app-al kellett harcba vonulniuk az ukrán tüzéreknek.
2.: Még nagyobb ciki, hogy az ukrán hadsereg ennyire nem figyelt arra, hogy megfelelő felszereléssel küldje harcba a saját katonáit...
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Hátulról kezdeném. Hol állítottam én ilyet? Mert szerintem sehol. Nem tudom hogy sikerült összehoznod ezt a mondatrészt...
és gyenge lesz a lövedék energiája,
Egy átlagos 9x19mm lőszer esetén az 530-580 Joule-ról leesik mondjuk 280-320 joule-ra. Igen gyengébb, ám azért így is bőven tökéletes a célra. A 9x19mm-es torkolati sebessége 360-410m/s között szokott lenni (a mindenféle +P / +P+ lőszerek akkor még nem léteztek, és az MP5SD esetében nem is javallott a használatuk), tehát eleve nem túl magas.
tehát lehet mérvadóbb egy normál mp5 speciális lőszerrel mint az sd normál lőszerrel,
Miért is? Én felhoztam pár példát a hangtompítókkal és azok alkalmazásával kapcsolatban. Az MP5SD-t arra hoztam fel példának, hogy eredetileg szuperszonikus sebességű, kutyaközönséges lőszert tüzelő fegyver is lehet teljesen korrekt hangtompítós fegyver.
A te példád a szubszonikus és szuperszonikus lőszereket tüzelő hangtompítós MP5 esetében max. mellé kerülhet, nem a helyére. Én nem farokméregetést akartam az MP5SD és a Vintorez között, ezt már te hoztad össze... <#whatever>#whatever>
de teljesítményben talán még jobban lebutítva, és gyanítom ez 50-100 méterig jó,
Mi alapján gyanítod? Abból, hogy eredetileg a 9x19mm-es lőszert ilyen távra tervezték? Pisztoly lőszer, nyilván nem a 300 méteren nyújtott ballisztikai teljesítménye a mérvadó.
Fogod, belerakod az adatokat egy kutyaközönséges ballisztikai kalkulátorba (mondjuk itt van egy ilyen).
Én most ilyen adatokkal számoltam:
torkolati sebesség: 280m/s
lövedék tömege: 116 grain
maximum lőtáv: 300 méter
legyen a fegyver 50 méterre belőve.
Ez jött ki:

Hátőizé. A lövedék energiája még 300 méteren is 242 Joule. Ami problémásabb, az a lövedék esése. 100 méteren még csak 27cm, ami bőven elmegy. 125 méteren cirka fél méter, 150 méteren már 88cm.
Csakhogy tegyük csak mellé a "valódi" 9x19mm-es MP5-ös adatait, 390 m/s torkolati sebesség esetére:

Azt lehet látni, hogy a torkolati energia bizony jelentősen nagyobb, viszont azt is, hogy 150 méteren már itt is 44 centimétert esik a lövedék. Vagyis ha 50 méterre van a géppisztoly belőve, akkor ennyivel kell fölé célozni. Magyarul egy sima MP5 sem igazán ideális 100-150 méternél nagyobb távolságra való cél leküzdésére.
De hátrány-e ez vajon? A géppisztolyok eredendően 50, max. 100 méteres lőtávra vannak kitalálva, e fölé már inkább gépkarabély célszerű. Tehát az, hogy az MP5SD effektív lőtávja mondjuk 100 méter, nem igazán mérvadó - a sima MP5-ösé sem sokkal nagyobb.
Mi a helyzet a torkolati energiával? 150 méteren az MP5SD számolt kis lövedéke még mindig több, mint 250 Joule mozgási energiával bír. Viszonyítás képen a .32 ACP torkolati energiája 214-240 Joule körül mozog. A .38 Special torkolati energiája 250-320 Joule körül. Lehet én féltem túlzottan a nyamvadt kis életemet, de ilyen mozgási energiájú lövedéknek nem szeretnék az útjába kerülni, és véletlenül se mondanék rá olyat, hogy "gyenge", meg nem mérvadó. Bőven van benne annyi energia, hogy megöljön...
Utoljára szerkesztette:
Asus ROG Strix B350-F I AMD Ryzen 7 1700 I Asus ROG Strix GTX 1060 6Gb I Kingston 4x4GB DDR4 2666MHz HyperX Fury I HyperX Savage (SSD)
A linkelt videódon hangtompítóval szerelt "hagyományos" MP5 látható, itt értelemszerűen nincsenek meg azok a furatok a csőben, amik a lent látható HK MP5SD szabadalmi ábrán fel vannak tüntetve. Így nem meglepő, hogy a "szubszonikus" (csökkentett lőportartalmú) és hagyományos lőszer között jelentős eltérés van.
Itt van egy videó egy MP5SD-ről:
Szerk.: Mi az, hogy a "hatásfoka megkérdőjelezhető"? Szubszonikus sebességgel hagyja el a csőtorkolatot a lövedék... <#whatever>#whatever>
Utoljára szerkesztette:
Asus ROG Strix B350-F I AMD Ryzen 7 1700 I Asus ROG Strix GTX 1060 6Gb I Kingston 4x4GB DDR4 2666MHz HyperX Fury I HyperX Savage (SSD)
Íme egy videó mekkora különbség van normál para és szubszónikus para között:
A hangtompítót nem tanácsos mesterlövész fegyverre rakni mert rontja a szórásképet persze van rá ok amikor használják mégis.
Utoljára szerkesztette: Savaran, 2016.12.22. 10:25:36
A SWAT-os példa nekem furcsa, amikor már a civil lőtereken is aktív fültokokkal kolbászolnak az emberek. Lehet az esetleges túszok miatt.
De az alap kérdésből kiindulva nem tudok olyan lőfegyvert ami subsonikus fémdarabokat köpködne 2-300 méternél messzebb. Nem is látom értelmét. És maga a fegyver nem lehet hülyeség, mert az amiknál is sokszor látható, sőt még a KMZ-nél is, hogy csak egy ember M4-én van tompító.
Ilyen a HK MP5SD, amely kutya közönséges 9x19mm Luger / Para lőszert tüzel, és a fegyver csövén jól kimatekolt nyílásokat helyeztek el, amelyek a lőporgázokat úgy vezetik el (egy részét a lövedék elé), hogy a csőtorkolatnál valamivel hangsebesség alatt legyen a lövedék sebessége.
A HK 1971-es szabadalmi rajza a HK MP5SD géppisztolyhoz
A másik verzió az, amikor a csőtorkolatnál keletkező fény és hanghatást, illetve légnyomást (porfelverést) csökkenti a "hangtompító". Sok esetben a cél az, hogy ne süketülj meg, ha nincs rajtad fülvédő. Anno olvastam, hogy a .50 BMG fegyverhez kerestek egy csomóan hangtompítót - azért, hogy a torkolatnál 155-160 decibeles dörejt 120-130 decibel környékére csökkentsék. Csendesnek nem mondanád, ám nem is az a cél, hogy zajtalan legyen. Viszont sokkal kevésbé zajosak, tehát mégiscsak hangtompítósok. Ja, és bőven messzebb lehet velük lőni, mint 200-300 méter...
A harmadik kör ennek folyománya - például az amerikai rendőrök / SWAT egységek sokszor azért gondolkodnak hangtompítós M4/M16 gépkarabélyokban, mert zárt térben elsütni egy M4-est bizony maradandó hatással jár a fegyvert elsütőre is.

Az oroszoknak csípen az unortodox lőfegyver elképzeléseit pl: hangtompítós PKM. :-)
Utoljára szerkesztette: JanáJ, 2016.12.22. 09:27:28
Azt hiszem 2-300m-en felül nem is nagyon alkalmazzák.
Arra persze tökéletes, hogy egy kevlár sisakos rosszfiút csendben kiiktasson, aki a pozíciójából egy gpu-val az egész küldetést veszélyeztetné.
Utoljára szerkesztette: SZUsszan, 2016.12.22. 09:12:28
"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás..." -ismeretlen gerilla feljegyzése-
ASRock H570 Phantom Gaming 4 \ i5-10600K \ 64gb DDR4 \RTX 3070
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
Ha nyugati, vagy orosz katonák lőttek volna rá, akkor valószínűleg sokkal kisebb sugarú lett volna a szórás. De ez így írtó nagy mázli volt.
De ha szeretnéd, tudok linkelni pár videót, ahol ugyanúgy arabok lőnek egymásra, csak az egyik oldalon tudnak is lőni. Aztán a kereszteződésben átsprintelő félútig sem jut, pedig csak 4-5m-t kellett megtennie.
"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás..." -ismeretlen gerilla feljegyzése-

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
A rakéta kalibere 380mm-re nőtt, és bár harci része hasonlóan a H-25-höz 300kg, de páncélozott, így képes áthatolni a megerősített célokon, és belül robbanni.
Rávezető feje megegyezik a H-25ML-vel. (ezért más az átmérője)
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.12.20. 20:00:23
<#falbav>#falbav>
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.12.20. 18:45:03
- földi rádiólokátorok
- légvédelmi rakétakomplexumok indítói
- nyílt állóhelyen, vagy földsánccal védett repülőgépek
- kis hidak
- kisebb hajók
- ipari komplexumok
- vasúti szerelvények
Elvileg a Redeye illetve Chaparral komplexumok megsemmisítési zónáján kívül indítható. (Dmax=8km)
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.12.20. 16:46:40
@Molni: Azért ez így elég necces, kb bármivel leszedhetnek.
Igen, az F&F az.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.12.20. 16:08:52
F&F = Fire and forget?
A H-23M, és a H-25MR értelem szerűen nem tudta.
J-15-ösök indítása a Liaoning fedélzetén
J-15 indítása a Liaoning fedélzetén
J-15 leszállása a Liaoning fedélzetén (a harmadik kábelt kapta el - ilyen kábel elszakadása okozta a Kuznyecov nehéz napjait)
Két J-15-ös mozgatása a fedélzeten
Ennyi marad egy sima autóból, ha harckocsi akna robban alatta
T-50-8 proto
T-50-8 proto első repülése
Olasz Centauro 2 felderítő / páncélvadász harcjármű
Utoljára szerkesztette:
Azt kell látni a videón, hogy a rakétával olyan távolságban lövöldöztek, hogy kb. minden HMZ-jében voltak benne. Ez szerintem azért van, mert "BVR" távolságon a Szu-25 lézerével nemigen lehet célozni, hiszen nincsen a gépen semmilyen display. (Vagy ezeken már van?) A PGM képesség megvan, de stand-off -nak hívni a videón levő műveletet nem lehet főleg, hogy nem F&F. Peszre, ha odalemt valaki megvilágítja a célt, az egészen más tészta...
★★★★★
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás