95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • millerius
    A KSz-1 Kométa az tényleg gázturbinás, de a KSzR-2 vagy más néven AS-5 Kelt már nem gázturbinás hanem folyékony tüzelőanyagú rakétahajtóműves szárnyasbomba. :-)
  • [NST]Cifu
    Oké, de a KSz-1 és a KSzR-2 is gázturbinás meghajtású, például. :)
  • millerius
    KSz = krülatnüj sznarjad = szárnyas lövedék
    KSzR = krülatnüj szarjad raketnüj = rakétahajtású szárnyas lövedék - ha emlékeim nem csalnak
  • Hpasp #82380
    Molni kedvéért az F35 szakértőktől...
  • [NST]Cifu
    Szerintem Molni nem a rövidítésre volt kíváncsi, hanem arra, hogy KSzR-5 esetében miért KSzR-5 a jelölés, ha a K-22-esből van származtatva.

Az még oké, hogy például a KSz-1 és a KSzR-2 között mi a különbség, de a K-22 és a KSzR-5 között azért nehéz megmagyarázni.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.05.12. 17:45:22
  • Hpasp #82378
    крылатая сверхзвуковая ракета
    vagy
    Крылатая (самолет-снаряд) ракета
  • [NST]Cifu
    Ha 6 millióval számolunk a GEM-T-re, akkor az 600 millió dollár, a 60db PAC-3-ra akkor marad 1,4 milliárd. Az 23,3 millió per darab. Nem gyenge...
  • [NST]Cifu
    Nem csak a KSzR-5 lóg ki, de a KSzR-2/-11 is. A miértre sajnos nem tudom a választ. :(
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.05.12. 17:16:39
  • Hpasp #82375
    5~6m$ szokott lenni egy GEM-T, miközben a PAC-3 darabja már 10m$ fölött leledzik.
  • Hpasp #82374
    Terepszín...
  • molnibalage83
    A KSR-5 típusjezéséről van valam infó, hogy miért lóg ki a H/Kh sorozatból? Főleg úgy, hogy ugyanaz a Raduga készítette, ami a nagytestvérét is?
  • [NST]Cifu
    Átlagban 12,5 millió dollár per rakéta. Horror...
  • [NST]Cifu
    Ha az 5 csillag párt olyan helyzetbe kerülne, akkor nem csak az F-35 programból léptetné ki Olaszországot. ^_^
    Szvsz egy populista párt esetében teljesen mindegy, mit ígérnek. Akár előre, akár utólag. :)
  • molnibalage83
    Emberetelen árak.
  • Hpasp #82369
    Emirátusok 100db GEM-T és 60db PAC-3 rakétát venne 2000m$-ért.
  • Hpasp #82368
    Olasz 5 csillag párt kiléptetné az országot az F35 programból...
  • fade2black
    "A gyalaso minek van?"

Ez kult kérdéssé vált HTKAn... Szóval ha nem lehet kiszállni akkor rászarsz és kidobod. Sztem a régi/modernizál A-50be is raktak. :D Olyan ez mint Kínaiaknál a műanyag lavor.

jelenleg se az a fő baj, hogy 1%ot fordítjuk HMre, hanem, hogy gigantikus vízfej és szétlopják. Hiába emelik meg akárhova és először ezen kéne változtatni.

• aksurv2
    Szerintem ez egy kormanyzati gep lesz, amire ha kell, lehet fel tenni plusz uleseket. Harci jelentosege kizarolag egy. Diplomaciai statuszu magyar felsegterulet a vilag barmelyik pontjan, lehet tovabb gondolni miert fontos ez.
  • [NST]Cifu
    Persze, majd az elkövetkező kormányzat problémája legyen - ne a mienk... :P
  • [NST]Cifu
    Azert ergonomiaban meg fejlodhetnek. Nekem az a nehany kiallo foggantyu tunt fel a hatso falon centikre a fejtamasztol. Engem azert idegesitene, hogy egy rosszul sikerult docceno utan beleall a fejembe.

Én még mindig azt mondom, hogy az első bemutatott széria valójában inkább prototípus-szint volt, és még ezek is inkább pre-production-szinten vannak, mint valódi sorozatgyártásnak megfelelő példányok.

A gyalaso minek van? Azzal assak be a harckosit, vagy onvedelmi fegyver?

Beásni nyilván nem a fél méteres ásóval ássák be az egész harckocsit, de szükség lehet rá, adott esetben.
    Önvédelmi fegyver terén nagyon nem láttam csodát. Egy AK-74SU szokott az orosz harckocsikban lenni általában.
  • JanáJ
    DE megint megígértük 87x-re, hogy 20xx-re meglesz a 2%.
  • JanáJ
    Nagyon jó. Mindig röhögök amikor valaki leül, hogy mennyibe kerül egy repülőgép. PEdig nem is "megvenni" drága. :-)
  • savaz
    Mennyire kezelheto egy erintokepernyo egy harckocsiban menet kozben? Az azert raz rendesen terepen.

Azert ergonomiaban meg fejlodhetnek. Nekem az a nehany kiallo foggantyu tunt fel a hatso falon centikre a fejtamasztol. Engem azert idegesitene, hogy egy rosszul sikerult docceno utan beleall a fejembe.

A gyalaso minek van? Azzal assak be a harckosit, vagy onvedelmi fegyver?
  • [NST]Cifu
    Ahogy nézem a NATO 2%-ba beletolják...

Nincs 2%. Pont tegnap ismerte be Lázár János, hogy cirka 420 milliárd forintos költségvetése lesz a HM-nek, ami a GDP 1%-a.
  • JanáJ
    Ahogy nézem a NATO 2%-ba beletolják a Csányis business jet-et MH felségjellel. Ha elvonatkoztatunk a magyar realitásoktól, akkor van jó megoldás a kormányzati és szállító feladatok egy géppel való ellátására? Utasszállítóból tudom, hogy van olyan hibrid, ami felül utast, alul meg terhet szállít és nem a szállítógépes "katonai" székek vannak a padlóra rögzítve, hanem rendes civil ülések. De a vezetőknek gondolom nem ezt szokták venni. Szóval ezt hogy oldják meg okosan? Mert ez is egy civil szállító inkább. Pl nem tud terhet, ejét dobni, nulla önvédelem, stb.
  • Garou
    Laza U2 szervíz:

• [NST]Cifu
    Hmm... nekem ez is újdonság volt: AMX-30 ACRA, az amerikai M60A2 "utóhatása", egy 142mm-es löveg/rakétaindító hibriddel.

Három féle lövedék volt hozzá, egy lézeres rávezetésű pct. rakéta HEAT fejjel, 50-3000m-es hatásos lőtávval. Ezen kívül egy HE-FRAG (gyalogság/épületek ellen) és egy SAPHE (könnyebben páncélozott célok ellen) lövedéke is. A nem irányított lövedékek torkolati sebessége 550m/s volt, de egy gyorsítórakéta-fokozattal rendelkeztek, amely 700m/s égésvégi sebességet biztosított a szárny-stabilizált lövedékeknek.

A fejlesztési program sikeres volt, amennyire lehet tudni, mentes volt a Shiellagh rendszer megbízhatatlanságától, ám a végeredmény (akár az M60A2 esetében) túl drága volt, és a francia hadsereg inkább az AMX-30B2 program felé fordult, amely hagyományos löveg és új lövedékek, illetve új tűzvezető rendszerrel és éjjellátóval lett ellátva.

A löveget az AMX-10 alvázára is ráépítették "rohamlöveg" stílusban, és egy külön távirányítható toronyban volt a másodlagos fegyverzet.

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.05.12. 08:23:35
  • [NST]Cifu
    Armata T-14 ismertető, többek között megmutatva a három fős személyzet posztjait (oroszról angolra google fordítózva)
  • [NST]Cifu
    Két érdekes hír az USNI-ről:

Az AEGIS Ashore-t nagyon nyomják, hogy az amerika-barát országok rakétavédelmét javítsák, itt kiemelik Észak-Korea esetében Japánt. Úgy tűnik a mobil / félmobil légvédelem kapott egy régi-új konkurenst.... :)

Félig ide kapcsolódik, hogy Japán nem csak az AEGIS Ashore-t és/vagy a THAAD megvásárlását fontolgatja, de az is az asztalon van, hogy Tomahawk robotrepülőgépekkel fegyverezné fel a flottát, az Észak-Koreai fenyegetés ellensúlyozására....
  • [NST]Cifu
    Orosz TV felvétel, többek között a 'Kazan' nevű Jaszen-M osztályú tengó átadásáról, hadrendbe még nem áll, de feltehetően még az idén megtörténik az is.

• ToxiMaxi
  • molnibalage83
    A náci csodafegyveres résznél és itt is lelőtte a kommenteket. Nem bírja a kritikát.
  • molnibalage83
    Stráf.

Lásd itt is.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.05.11. 14:19:24
  • ToxiMaxi
    A Chevron-nak van magyar fordítása/megfelelője. Esetleg Rendfokozati csík?
  • Hpasp #82349
    Újságírók...
    ... Index home page.
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2017.05.10. 21:19:27
  • molnibalage83
    Félelmetesen ostoba írás. Nem értem, hogy ennyire tudatlan emberek hogyan képesek ennyire vad dolgokat leírni... Nincs meg bennük az a belső hang...?
  • Hpasp #82347
    SR71 Mach5

A magyar sajtóban...

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2017.05.10. 20:23:15
  • Hpasp #82346
    Tunguszka + kajabálós embör

Tunguska panel

• [NST]Cifu
    A JSOW program eredetileg egy stand-off fegyverről szólt, és külön kiemelték, hogy önirányítónak kell lennie, kiváltva a Bullpup és Maverick rakétákat. A NAVY, hogy egyértelműbbé tegye, hogy itt önirányító stand-off fegyverről, és nem lézeres-rávezetésű bombáról van szó, AGM jelöléssel illette. Ilyen szempontból egyedülálló kakukktojás.
  • molnibalage83
    A jenki fegyver jelölés is elég vicces.

A glide kites SDB típusjelzése GBU, a siklóbomba JSOW meg AGM... Miért...?