Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Aztán az 1990-es évek közepén egy teljesen új hegesztett, fentről nézve háromszögűből kialakított hatszög alakú tornyot terveztek, ez a T-90Sz második szériájában jelent meg, Indiában (az első széria a sima T-90 öntött tornyát kapta). Az indiaiak fejlesztéseket akartak a T-90Sz-hez, ennek eredménye a T-90M, új ERA-val, francia éjjellátóval, stb. Ez a változat került orosz sorozatgyártásba T-90A néven a 2000-es évek közepén.
De ettől még az azóta kijött újabb változatok is (pl. T-90MSz) effektíve a T-72 alvázán, annak meghajtásrendszerén és öntöltőjére épül. A toronyban próbálnak különféle fejlesztéseket (tűzvezető rendszer, éjjellátó, távvezérelt géppuskatorony, stb.), de ettől még az alaptól nem mentek túl messzire...
T-72B és T-90 torony
T-90A torony
Utoljára szerkesztette:
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Az Sz-400 kb. úgy viszonyul az Sz-300PMU-2-höz, ahogy a T-90A a T-72B-hez.
A két hk. hogyan viszonyul egymáshoz? Melyik T-90 változat az, ami nem direktben T-72 leszármazott?
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.04.12. 10:51:06
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
Sz-400 magyar wikin van egy ilyen mondat:
Az a rész szvsz két külön rendszert jelent.
Van egy UHF radar (Gamma-DE).
Ezen kívül elvben opció az Orion és az Avtobaza-M passzív érzékelő. Az Orion csak irányszöget ad, az Avtobaza-M pedig ha elég durván is, de képes a magasságot is megadni. Aki a Wikibejegyzést írta, azt szedi valahonnan, hogy az Orion és az Avtobaza-M páros képes térbeli helyzet meghatározására (erre a háromszögelésen túl más opciót nem nagyon tudnék elképzelni). Ennyi. Ez célrávezetéshez édeskevés, de adhat egy céladatot a keresőradarnak, amely megnézheti, hogy ott ő lát-e valamit.
Életszerű hogy egy Sz-400 rendszer használja az Sz-300 rakétáit? Vagy ez katasztrófa tűrés céljából van?
Segít a kérdéskör értelmezésében, ha tudod, hogy az Sz-400 eredeti neve Sz-300PMU-3 volt? 😊
Az Sz-400 kb. úgy viszonyul az Sz-300PMU-2-höz, ahogy a T-90A a T-72B-hez.
A Nebo és a jelenlegi rakéták és bármilyen olyan rendszer, ami stealth breakernek haluznak be sokan mai tudásnuk szerint nem azok. Ugyanis nem képesek megoldani a tűzvezetés problémáját, mert a rávezető állomásnak (tűzvezető radar) érzékelnie kell a célt, hogy megvilágíthassa az elfajzott SARH vezérléssel bíró rakétának. Teljesen mindegy, hogy passzív elvben vagy méteres radarral más eszköz látja a célt.
Ez aktív radaros rakétával elvi szinten menne, de a 9M96 rakétát senki nem látta még csapatoknál az Sz-400-nál. A HT összefoglal meg kitér majd arra is, hogy a sokszáz km-es HMZ nagyrészt illúzió harcászati célok ellen...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
"Lopakodók felderítésére a Protivnik-GE, Gamma-DE (UHF lokátor 0,1 m2 for 240 km<17>17>). Orion<18>18> passzív lokátoros légvédelmi rendszer megnevezése - képes bemérni 3-ból 1 koordinátát. Avtobaza-M passzív lokátor hivatott bemérni a repülő céltárgyakat (3-ból 2 koordinátát).<19>19> és Orion+ Avtobaza=a pontos helyét a céltárgynak. "
Ez mit jelenthet? Hogy meghatározható vele a célpont helyzete, de mivel méteres ezért tűzvezetéshez nem elég, de mondjuk egy aktív radaros rakétát oda lehetne küldeni?
Életszerű hogy egy Sz-400 rendszer használja az Sz-300 rakétáit? Vagy ez katasztrófa tűrés céljából van?

Ezeket próbálják most nagy csinnadrattával újranyitni. (értelme max a felmelegedés miatt lehet)
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2017.04.11. 20:50:55
A ЗРК 9К331МДТ Тор-М2ДТ logikusnak tűnik. Átrakták egy mindenjáróra. Kérdés minek kellett letakarni.
... és készülnek a parádéra.
ЗРК 9К331МДТ Тор-М2ДТ
Spoiler (katt a megjelenítéshez)

ЗРПК Панцирь-СА
Spoiler (katt a megjelenítéshez)

Eredeti Engadged cikk
Index cikk a fenti alapján.
Külön felhívom a figyelmet, hogy még a copy-paste se jött be. A Skunk Works-ből Skank Works lett (és valamiért a Lockheed Martin egyik tervezőirodájából itt most beszállító lett), a Loyal Wingman-ből Loay Wingman...

De ide tartoznak a TOW-indítóval felszerelt Styker verziók is (némi hunyorítással akár a TOW-al felszerelt páncélozott HMMWV-k is). A páncélvadász jelző kissé magasztos, de végül is helytálló.
Egy szóval sem állítottam, hogy békében élnek. Pont az ellenkezőjét írtam.
@repvez: A katonák honi bevetésének tiltása szerintem a volt keleti blokban érzékeny téma. Ha beüt a sz@r, akkor mindenhol a hadsereg megy lapátolni, ha víz jön, ha migráns, ha terrorista. Ha pedig egy 7.5 t-s kamion 80km/h-val tapossa az embereket, akkor szerintem nem kell sokat mérlegelni. A kontrol nélküli beengedés hiba volt, de enélkül is volt elég sokadik generációs Eu. polgár, aki megmajmult.
@Cifu: Én Aksurv hsz.-ra reagáltam, hogy a sok/több fegyveres rendvédelmis jelenléte nem oldja meg a problémát. Erre jöttél te a rendőri túlkapással. Én ez alatt az indokolatlan rendőri fegyverhasználatot feltételeztem. Na most felénk (Eu) szerintem nem életszerű ez. A terror támadásnál meg mindegy hogy az AK vagy a kés miatt lőnek agyon. (értsd jól a mindegy-et).

Svajcban joval tobb fegyver van kozkezen mint az USA-ban, de Amerikaval ellentetben ott nem jellemzo a fegyveres amokfutas, meg a triggerhappy rendorok, mert mas a hozzaallasuk es a kulturaja az egesz fegyvertartasnak.
Utoljára szerkesztette:
Ez már ott lett elb.szva, amikor beengedték a 3. világot, főleg a muszlim népességet milliószám...
Nem szeretném, ha nagyon elmenne a téma, de erre még reagálnék: hogy is volt az, amikor pusztán a katolikus-protestáns(-anglikán) vallási különbségek miatt milliók gyilkolták egymást itt, Európában? Mellesleg a mai napig él ez a nézetkülönbség, például Észak-Írországban.
Nem itt Európában történt alig 70 éve az, hogy egy politikai vezetés azon érvrendszer mentén borította lángba az egész kontinenst és a világot, hogy ki felsőbbrendű, és ki alsóbbrendű faj (ami dettó vallásnak tekinthető)?
Nem a vallás határozza meg, hogy ki fog ölni és ki nem, hanem az, hogy milyen nézeteket vall az adott illető.
Utoljára szerkesztette:
A sport és vadászfegyverek mit számítanak?
Azt írtad, hogy az EU-ban gyakorlatilag nincs civil lőfegyver. Erre reagáltam, hogy ez nem igaz.
Én önvédelmi fegyverre gondoltam.
Csak ezt az apróságot nem írtad le. 😊
Eu.-ban kicsi az esélye, hogy igazoltatáskor lelövöd a rendőrt, ezért annak is kicsi az esélye, hogy agyonlőjön mert megcsillant a termosz a kezedben.
Ehhez képest ugye gépkarabélyokkal lövöldöztek terroristák Franciaországban és Belgiumban, sőt, tavaly októberben egy magyar rendőr halt meg tűzharcban Bőnyben. Ez oda-vissza működik...
Vagy ha túl reagálja akkor kiszedi Józsi bácsit a tejes furgonból, pedig lehet csak a behajtani tilos táblát nézte el.
Vagy akkor sem lő amikor Abdul már mindenkit agyontaposott.
Bonyolult szituáció ez , hogy meg tudjuk ítélni a dolgokat ott helyben meg még inkább.
Ez már ott lett elb.szva, amikor beengedték a 3. világot, főleg a muszlim népességet milliószám... Ahogy a londoni paki polgármester mondta, az ilyen eseményekkel már együtt kell élniük, ha tetszik, ha nem.
De azt sem értem idáig hogy jutottunk. Én csak annyit állítottam, hogy szerintem a terror akciókat nem lehet csak fegyveres rendvédelmisek utcára küldésével megoldani. Lásd teherautós támadások. Ez inkább titkos szolgálati meló lenne, de ők meg esélytelenek, ha tízezrével engednek be embereket kisebb - nagyobb ellenőrzés mellett.
"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás..." -ismeretlen gerilla feljegyzése-
Eu.-ban gyakorlatilag nincs civil lőfegyver
Csak itthon pár tízezer sportlőfegyver és pár százezer vadászfegyver van civil kézben, szóval azért ne túlozzunk.
A rendőri túlkapás hogy jön ide?
Úgy, hogy ha minden rendőr sokkal keményebben bevállalná a fegyverhasználatot, annak az lesz a vége, hogy egy félreértés után ártatlanok hallhatnak meg.
Kinek felelsz meg?
"Mi-24 felújítás + support + képzés + fegyverzet?"
Hol élsz te? Felújítják, lesz 7 pilóta a hat gépre akiknek megújjítják a képesítéseit és fel le repkednek vele fegyver nélkül a határon migránst riogatva. NV, meg fegyverzet, minek az?
T-54/55 + BTR-80 = Win 😛
Három szerb Lazar APC
Utoljára szerkesztette:
Ez a legutolsó amit találtam, leosztva 1db legmodernebb exportált amraam c7 + support Kuwaitnak = 1.83m$
Innen a 2-2.5m$os ár nagyon túlzónak tűnik.
ihoshoz: Mi-24 felújítás + support + képzés + fegyverzet? (mert anélkül Mil24 egy csökkentett szállítókapacitású Mil17)re én metro után betippelném a 2milliárd 2-3*át simán.
De ha csak 2milliárd/gép lesz akkor ennyit fizettünk azért, hogy ~2018-2024 között azaz 6évig legyen személyszállításra is vmennyire jó NVG nélküli gunshipünk, miközben ha a honvédelmet szeretnénk erősíteni akkor a prioritások végén kéne szerepelnie ennek a képességnek.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.04.10. 16:23:10
"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás..." -ismeretlen gerilla feljegyzése-