94980
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
JanáJ #85537 Hogy működik a ballisztikus rakéta elhárítás? Mi a szűk keresztmetszet több bejövő rakétánál? Mondjuk itt Irán körül.
Gondolom nagyon kevés a reakció idő. Egy Aegises teknő egy bejövő fejet tud csak kezelni? Lenne egyáltalán ideje többre? -
#85536 Azért van arrafelé még két másik AN/TPY-2 is...
... az AEGIS-eket leszámítva.
-
fade2black #85535 Ránézésre baromi jó helyen van, nem takar be semmi. Mindha vmi radar is lenne ott. EzLegmagasabb pont esetén Iránra kb ez a szög
Politikailag az atomfegyverbe nem mennék bele, de izgi ha a másiknak nincs.
HPASP: Török sincs rossz helyen max Izraelnek kevésbé ideális. Török
Utoljára szerkesztette: fade2black, 2017.11.21. 13:06:30 -
#85534 Ez már bizonyos szintig politikai kérdés, de Irán nem igazán fenyegette európát ballisztikus rakétákkal. Izraelt igen. Tehát logikus a feltételezés, hogy az az AN/TPY-2 elsődlegesen inkább Izrael védelme szempontjából fontos.
Egyébként valami olyasmit olvastam, hogy a Golán-fensíkról az annak részét képező hegyek miatt Irán északi részét nem igazán lehet jól belátni.
Az Sz-400 tényező az, ami miatt az F-35A veszélyforrást jelenthet. Persze, ezek export-változatokat, de ugyanilyenek repülnek majd Japánban, Norvégiában, Hollandiában, Olaszországban, stb.
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.11.21. 12:15:09 -
fade2black #85533 Nem tudom miért jön mindenki Izraellel. Rajzoljuk uezt a radart fel a nem 1800 hanem 2800m magas Golánra. Bingó.
És az Izraelben van nincs olyan, hogy Törökök gondolnak egyet aztán elvágnak egy kábelt.
Ez a radar nem Izraelnek kritikus, hanem Europának. Szigorú szvsz: Az Erdogan féle vonalat látva én amúgy max agyon butított F-35öt adnék Törököknek. 1év múlva maj avval zsarol, hogy ha ezaz nem akkor átrepül pár F-35 Oroszokhoz...? -
#85532 Ő az. -
#85531 A nemzetközi helyzet fokozódik. -
#85530 A Török-Amerikai kapcsolatok eléggé feszültek ugye mióta Törökország bejelentette, hogy Sz-400 légvédelmi rendszert vásárol az Oroszoktól, erre válaszul elhangzott egy olyan fenyegetés, hogy "cserébe" az Egyesült Államok nem fogja leszállítani a Törökország által rendelt 150db F-35A vadászbombázót. A viszontfenyegetés most arról szól, hogy ha nem kezdik el időben leszállítani az F-35A-kat, akkor viszont Törökország felszámolja a Malatya-Kürecik hegycsúcsra telepített AN/TPY-2 radart, amely viszont nem is annyira amerikának fáj, hanem inkább Izraelnek, ugyanis ez a radar elsődlegesen Irán északi részét figyeli, és alapvetően azért lett 2012-ben oda telepítve, mert Izrael ballisztikus-rakéta védelmének egyik fő korai felderítő radarja lett.
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.11.21. 08:09:56 -
#85529 Szlovákia aláírt a finn Patria-val, hogy Patria 81 darab AMVXP 8x8-as járművet szállít le, amelyekre helyi gyártású Turra-30 tornyok kerülnek (2A42 30mm-es gépágyú, 7,62mm-es PKT géppuska és két Konkursz indító, de opció van Bushmaster Mk.44 30mm-es gépágyúra és Spike-LR rakétákra).
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.11.21. 07:45:57 -
Massari #85528 No-nono.. Te állj hátrébb :+)
Dee egy Swarzi filmben még mindig kellemeset lehetne vele csapatni , az mán igaz e -
#85527 Ruag Ballistic protection
- pdf
CV90 Armadillo
has horizontal ballistic protection well above the NATO STANAG 4569 Level 5 standard and can withstand a mine blast of significantly above 10kg.
- link
Strong Agile Progressive CV90
- pdf
Protection level (STANAG)
Ballistic >5
Mine >4a / 4b
Improving the Inertial Navigation System of
the CV90 Platform Using Sensor Fusion
2012 dec. (szakmai rizsás)
- pdf
----------------------------------------
Double Kill
-videó
troll on
AUSTRALIAN HUNGARIAN ARMOURED VEHICLE PROGRAMS to 2030
troll off
- pdf
BAE Systems - Alligator 6x6
városi harcban mekkora fícsőr már ez az "orr kamera" :)
- videó
-
fonak #85526 Gondolom nem erre az Armadillora gondoltál :D -
Massari #85525 Különben az én fav kombim armadillo+xc8 lett volna , dehát valahogy álomédesálom mondóka jut róla az eszembe. Különben meg ami realitásnak tűnik azokat meg már kábé tárgyaltuk - az új Eus finanszírozás mellett azért sokminden megtörténhet , ahogy a csehek esetében is kezd kibontakozni :p -
#85524 A legtöbb esetben 14,5mm-es pct. lőszer, oszt csókolom. A Stanag level 6-ot az általam ismertek egyike sem tudja például... -
Massari #85523 Ami még ködös , vagy legalábbis másholse láttam érinteni a témát hogy ezek a "könnyitett" ágyú felépítmények milyen kalibert tudnak ignorálni? És milyen szintig páncélozhatók ?? :> Biztos több fokozat van, de szvsz a legtöbb konfig ott is Stanag level4+ aztán csókolom (?). Az indonéz Pindad és trsai is már talán annyiban egyediesítettek hogy , ahogy így közbe gondolkodok hogy 30/40mm-rel szemben "biztos" megállnak - milliós ráfordítások árán..
Amúgy jó hír hogy elképzelhető ilyen konfigben is , én nem akartam magam ezen túráztatni -
#85522 Te most komolyan előkerested a gyártót és a típust? :D
Természetesen egy ilyen horgonyt kismillió dologra lehet használni, de egy tengeralattjáró-felderítő / -mentő misszióban esélyesen azért visznek ilyet, hogy stabil rögzítési pontot adjon a merüléshez. -
#85521 Én azon agyaltam nem e valami spéci horgony pl fenék gereblyézős ..ect. ,
de nem ez csak nehéz cumók tartós lehorgonyozásához ideális.
- link -
#85520 Hagyományos bombából siklóbomba ?
-
#85519 Miközben háttérkutatok, néha érdekes, de amúgy mélyebbre nem szántó dolgokat találni. Az US NAVY például az Arleigh Burke-osztálytól kezdve visszaállt a tisztán acélból épült hajófelépítményre (ami nem igaz, mert az LCS esetén könnyűfémet, a Zumwalt-osztály esetében kompozit műanyagot használtak). A félelmetes ebben az, hogy a legtöbb helyen az indokok között a britek tapasztalatát hozzák fel a Falkland-szigeteki harcoknál, ahol ugye az alumíniumötvözetből készült felépítmények a tűz hatására igen rosszul viselkedtek (más szóval konkrétan égtek, de legalábbis gyorsan elolvadtak a tűz hatására). A helyzet viszont az, hogy még 1975-ben az US NAVY már megtapasztalta, hogy mennyire káros lehet egy hajótűznél az alumíniumötvözetből készült felépítmény, ekkor történt ugyanis a USS Belknap cirkáló és a USS John F. Kennedy hordozó balesete.
A történet röviden annyi, hogy egy esti repülési műveletnél Szicília partjai közelében az egymáshoz közel hajózó Kennedy és Belknap összeütközött. Az ütközés alapvetően annak volt köszönhető, hogy a Kennedy jobb oldalán, 3,6km-re hajózó Belknap balra kormányzott és csökkentette a sebességét, abban a hitben, hogy a hordozó balra fordul. Valójában a hordozó jobbra tért ki. Valójában a hordozó jobbra fordult, és a balra forduló Belknap áthaladva az orra előtt.
A mindössze 10 csomó körüli relatív sebességnél bekövetkezett ütközéskor a Kennedy ferdefedélzetének eleje letarolta a cirkáló árbócait, ám eközben megsérült három JP-5 üzemanyag-vezeték, amely jelentős mennyiségű üzemanyagot folyatott a Belknap felépítményére - és lángra lobbant. A hordozó elkormányozta magát a cirkálótól, és a flottacsoport többi kísérőhajója sietve közre fogta a Belknapot, tűzoltófecskendőkkel oltva az egyre inkább elharapódzó tüzet. A különféle lőszerrobbanások miatt a hajó személyzetének evakuálása se ment simán, repeszesőben kellett átszállítani a sérülteket és azokat, akik nem tudtak részt venni a tűzoltásban. A flottacsoport parancsnoka sürgősséggel jelezte a parancsnokságnak, hogy potenciális nukleáris veszélyhelyzet áll fent, mivel a Belknap fedélzetén nukleáris fegyverek vannak (a Talos légvédelmi rakétákból a nukleáris robbanófejjel szerelt változatokból 6 (más forrás szerint 10) volt a fedélzeten). Összesen hat ember vesztette életét, egy fő a Kennedy fedélzetén, amikor egy füsttel teli folyóson megfulladt, öten pedig a Belknap fedélzetén.
A Kennedy csak kisebb sérüléseket szenvedett, azt is főleg a tűztől, de a Belknap felépítményét újra kellett építeni, beleértve a teljes fedélzeti rendszerekkel, 1980-ban újra hadrendbe állították.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
-
#85518 Reménykedem, hogy ez egy szép siker story lesz.
Sajnos nem arra fele halad a dolog...
Az a vasmacsaka szerűség mi célt szolgálhat ?
Az egy horgony. :)
Arra szolgál, hogy bólyát köthessenek hozzá, amely a pozíció megjelölésére alkalmas.
efense and Security Thailand 2017
Én a videókat nézve ott vakartam a fejem, amikor a kismilliomodik AR-15 / M4 mutációt adják el világrengető újdonságként. Anno az 1990-es években oda-meg-vissza nevettünk a különféle Kalasnyikov mutációkon, hogy jézus, mit akarnak még mindig ezekkel?!? Erre nesze neked, 20 évvel később ugyan ezt csinálják a nyugati fegyvergyártók...
ADEX2017 képek
:
Nekem ez a 8x8-as SPAAG új:
-
JYeti #85517 A csehek is tesztelték, de gyorsan kiszórták az alábbiak miatt:
- Alacsony maximális tömeg (26,5 tonna);
- Gyenge motor (560 hp);
- Gyenge páncélzat;
+ Alacsony ár.
PMMC G5 aknatesztelése
Mondjuk fura, mert a gyártó honlapján meg azt írják, hogy "nagyon magas szintű" védelme van a súlykategóriában.
Inkább a szegény ember Pumájának tűnik bozótharcosok ellen (mondjuk ha csak erre használják, akkor biztos jó).
Y
Utoljára szerkesztette: JYeti, 2017.11.19. 23:54:06 -
#85516 Ha már tengók, ‘ARA San Juan’
- link
Reménykedem, hogy ez egy szép siker story lesz.
Az a vasmacsaka szerűség mi célt szolgálhat ?
- videó
----------------------------------------------------------------------------------
Defense and Security Thailand 2017
-képek
idén volt jópár kiállítás, rengeteg újdonsággal
-videók
ADEX 2017
-képek
A-100
-link
Tu-160M2
-link
«Точка-У» (Tocska-U)
проекта 02800 (proekta 02800)
deszantos ladik, kajabálós bácsival
Raytheon We Stand Out
B-1 málházás és felszálás
-
Massari #85515 Ránéztem megin arra a sakál témára, és inkább elnézést kérek, mert az úgy volt hogy egy másik bmp2 upgrade kapcsán írta vmi látó hogy 25mm-t fogja frontálisan, és én ebböl következtettem. De hogy a szlovákok mit alkottak az lehet hogy más ügy. Ahol 14.5mm elleni körkörös védelemröl beszélnek az nekem azért furi alapból.
Amit pedig felhoztam a PMMC annál meg ha adni lehet az információkra akkor a gányolt Lynx is egyszerüen szólva jobb mozgékonyságba gondolom nem.
egy kis egészséges szkepticizmus néha nem árt -meg persze mihez képest etc. -
Massari #85514 Huhh, hát ahogy nézem a cseheknél picurkát nagyobbak az átlagnál az elvárások. Nem tiszta de ahogy nézem náluk Rosomak szintű dolgok már felejtősek. Nem volt eléggé pótpáncélozható , és az 560LE-s erőforrást is kicsinyelték. Beszédesnek tűnik.
A gyártó anyagából:
Highest protection level
in its vehicle class
• Signifi cant protection also
in overmatch situations
Szerintem a Stryker-nél például már 1 lépcsővel feljebb kéne legyen számok alapján (védelemben) A kamera mindenesetre egy hangsúlyos elem a járművön . Arra tippelnék mint az elöbb irtam hogy a rosomak szintjét csak kéne hozza , legalább.. Bár én vmi extrapáncélra voksoltam volna, lemezeken kivül nem mutatnak mást . Külön utalnak rá hogy a sofőr védett , dehát nem szemléltetik -
Massari #85513 Tisztelettel :)
, de én pld Bmp2 Sakálnál is azt olvastam ... hogy frontálisan 25mm . Annak is meg lett nálad elölegezve egy kis downgrade (-10mm). Csak mondom hogy máshogy tudtam - persze nem sokat jelent.
A csehek most tesztelhették azt még nem nyálaztam át, mit nyilatkoztak erről , bennem felse merült hogy ilyen az általad említett paraméterekkel versenyképes lenne egy új fejlesztésű termék. Ez a gép szinte semmi mást nem ígér csupáncsak védelmet. - vagy azt se? :D talán túlzás. De persze nem kizárható. Modern fejlesztés hogy lehet kamerán keresztül irányítani, mittudomén - vagy esetleg minimalizálva van a gyengeséget mutató rész. Nem néztem még tervrajzokat :d de érdekes az bizti. Egy APS is nyerhet reakcióidőt. Ez a jármü az én meglátásomban egy potensebb APC, ami vészhelyzetben lődöz, stb. Vezetőnyílással amúgy minden jármű ellátott. Itt a kilátásnak nagyobb teret engedtek.. Megyek megnézem a bellowring blogot - mindenesetre az 1 platformos téma amúgyis lehetetlenség , nem is létezik. A Tam az argentinoknál de ott is vannak áldozatok bőven -
#85512 Hogy a legolcsóbb, azt elhiszem (az M113 alapján készült), a sofőr kilátása biztos zseniális, ezt sem vitatom el. De pont emiatt a frontális védelem... kérdéses. Már a 12,7mm-es géppuska elleni védelem is véleményes szerintem, 14,5mm-es pct. ellen pedig kétlem, hogy megállna. Ami azért egy 25-26 tonnás járműnél már elvárás (pl. a Stryker is ennyit tud).
A 105mm simán megvan a Cockerill CT-CV 105HP tornyával (az 4 tonnát nyom alapkiépítésben, a PMMC G5 teherbírása a 2014-es brossúrában 6,5 tonna, az új anyagokban már 8,5 tonna). A Cockerill XC-8 toronynál pedig akár 120mm-es L/50 löveget is lehet beszerelni. Ennek tömegét nem ismerem, de a lengyeleknél opció a Rosomak fejlesztéseknél, márpedig a Rosomak maximális tömege 27 tonna, tehát nem lehet sokkal nehezebb. A kérdés inkább az, hogy akarsz-e te olyan járművet, amely ugyan 120mm-es löveggel van felszerelve, de szemből nagyon maximum 14,5mm-es találatoknak áll ellen...
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.11.19. 15:33:49 -
Massari #85511 https://youtu.be/fW-Ck46GAdI
Állítólag a lehető legolcóbb lánctalpas platform (PMMC G5)
Egy TORC30-as gpá.-t azért még biztos elbírna , (sajnos 105+ felett már nem nézem ki belőle, az már egy keményebb-drágább kategória ugye Puma, Armadillo stb.)
Ez is mission-modulos , viszont. És kapott végre használható fegyverzetet. -
#85509 A törpe-tengeralattjárók relatíve kevés nyilvánosságot kapnak a haditengerészeteknél, pedig hatásosságuk aligha kérdéses. E téren két fő feladatkör jellemző ugye, az egyik a kommandósokat a part közelébe juttató tengeralattjárók, illetve a harci tengeralattjárók - utóbbiak sokszor tengeri aknákkal vannak inkább felszerelve, de 400 és 533 mm-es vetőcsövek is elfőfordulnak. A törpe tengók zömmel kisebb sebességre képesek csak, 5-10 csomónál a többségük nem tud többet alámerülve és hatótávolságuk is pár száz, esetleg 1, max. 2 ezer tengeri mérföld felszínen (vagy snorkellel) és jobbára csak 100-200km alámerülve (az új AIP tengóknál már előfordul viszont 600-700km is). Merülési mélységük is kisebb, 150-200 méternél ritkán több, ám ugyanakkor feladatköreiket tekintve ez is több, mint elég általában.
Most két család röviden:
Az olasz DRASS cég nemrég mutatott be egy három változatból álló családot, a DG-85, DG-120 és DG-160:
A DG-160 alapvetően a kommandósok szállítására szolgál, két egyenként két búvárt szállítani képes mini-tengeralattjárót vihet magával a fedélzetére rögzítve, plusz a hasán lévő tárolócsövekben pedig tengeri aknákat, vagy 2db 533mm-es torpedót. A hét fős személyzet mellett nyolc kommandóst vihet magával, maximális hatótávolsága 2000 tengeri mérföld.
A DG-120 egy partvédelmi tengeralattjáró, hat darab 400mm-es vetőcsővel. 9 csomós maximális sebességre képes, de a cirkálósebessége 4 csomó, a felszínen 1800, alámerülve pedig 120 tengeri mérföld a hatótávolsága.
A DG-85 egyfajta orgyilkos feladatkört kapott, van ugyan 2db 400mm-es vetőcsöve, de alapvetően a külsőleg rögzíthető had darab akna a fő fegyvere. Az 1500 / 100 tengeri mérföldes hatótávolsága és mindössze 7,5 csomós maximális sebessége miatt nyilt támadásokra nem is igazán használható, de az apró hajó azért elég fájdalmas károkat okozhat egy kikötőbejárat elaknásításával.
A másik család a kifejezetten exportra tervezett kínai MS család, noha ez már kakukktojás, hiszen a nagyobb példányok egyértelműen teljes értékű tengók. Kína egyébként maga is rendelkezik és épít törpe-tengeralattjárókat.
Az MS200 még belefér a törpe-tengeralattjárók kasztjába: kétszáz tonnás tömegével, 1500 / 100 tengeri mérföldes hatótávolságával és max. 8 csomós sebességével inkább meglepetésszerű támadásokra használható, ehhez viszont két teljes értékű 533mm-es vetőcsővel bír, továbbá 8 kommandóst vihet a hat fős személyzete mellett.
Az MS család viszont bír két nagyobb méretű változattal is, a 600 és 1100 tonnás S600 és S1100-al. Előbbi 2000 / 400, utóbbi 3000 / 800 tengeri mérföldes hatótávolsággal bír, víz alatt Stirling-motoros AIP-vel. A sebességük már eléri a 15 csomót, és 4x533mm-es vetőcsővel bírnak - utántöltési lehetőség viszont csak az S1100 esetében áll fent.
-
#85508 Egen szokásos amcsi túlzott pol-korrektség. -
#85507 Ez már annak az esete, amikor az is hír, ami korábban sose volt az. :)
A Bagami-öbölben a japán vontatóhajónak leállt a meghajtása, és a Benfoldnak sodródott, a kár mindkét hajóban minimális. -
#85506 Destroyer USS Benfold Damaged After Collision with Japanese Tug
-
#85505 Persze, a nagyobb európai országok (franciaország, németország, hollandia és olaszország) illetve kanada a francia Système d'information pour le commandement des forces - SICF alapjaira épült rendszert használnak tudomásom szerint, természetesen itt-ott a saját rendszereiket használva (pl. raj / szakasz szinten).
Viszont arról nincs információ, hogy ez mennyire állna helyt olyan környezetben, ahol komolyabb zavarás / elektronikai hadviselés folyik - a lenti hír lényege az, hogy a WIN-T ilyen környezetben nem állja meg a helyét...
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.11.18. 18:20:53 -
#85504 ...eközben a magyar haderő, és hadiipar? -
F1End #85503 Más NATO/USA szövetséges államok hogyan oldották meg ezt a problémát? Van valahol olyan rendszer ami kb azt tudja, amit az amerikaiak is akarnak? -
#85502 AirBus fantáziavideó (elég áltánosan) a jövő légi hadviseléséről:
-
#85501 Kínai légerő marketing videó:
-
#85500 Az US ARMY súlyos problémákkal küszködik a saját adatkapcsolat- és kommunikációs hálózata terén. Hajdanában danában az FCS részeként futurisztikus rádiókat és antennákat kívántak kifejlesztetni a kereskedelmi partnerekkel, de az eredmény jelentős többletköltség és durva csúszások sorozata volt. A végén feladták, és 2012-ben egy WIN-T (Warfighter Information Network-Tactical) nevű integrált megoldás felé fordultak, amely részben "fiókból elővehető" elemekre épült. A WIN-T leegyszerűsítve három rétegből áll, szakasz szinten rövid hullámú kapcsolatot ("helyi hálót") biztosít, amit század és/vagy ezred szinten belül mikrohullámú irányított illetve rövidhullámú átjászóállomások kapcsolata fog össze - ezek pedig műholdas modulokra támaszkodva kommunikálnak akkor, ha egymástól néhány tíz km-nél messzebbre kerültek.
Csakhogy az elmúlt időszakban kiderült, hogy a WIN-T sérülékeny hálózat, sem a modern lehallgatás elleni, se a modern zavarásos, sem a modern kibertámadásos veszélyekre nincs felkészítve, más szóval egy komolyabb ellenfél ellen (de akár egy kelet-ukrajnai szintű konflktusban) az amerikai hadsereg kommunikációs hálózatának kulcseleme simán összeomolhat.
A WIN-T műholdas átjátszó modulja működés közben
A fájdalmas beismerés szerint 2 évre van szükség, amíg egyáltalán megkezdhetik a valódi munkát, ugyanis nincs gyors megoldás a problémára. A helyzetre jelenleg úgy reagáltak, hogy élből elkaszálták azokat a programokat, amelyekről megállapítható, hogy túl sérülékenyek a mostani harci helyzetekben. A második lépés, hogy a WIN-T programot megvizsgálják, hogy lehetne adott esetben javítani a helyzeten. A harmadik lépés, hogy potenciálisan lecserélik a WIN-T, ehhez pedig a kereskedelmi partnerekhez fordultak.
A helyzet súlyossága miatt azonban bármit is csinál az US ARMY, az fájni fog neki. A WIN-T feltehetően nem maradhat, és polcról leemelhető kommunikációs rendszer bár létezik, de jobbára nem felel meg az elvárásoknak, vagy nehezen integrálható a meglévő rendszerekre. Ugyanakkor azt is nehezményezik egyesek, hogy ha most valami meglévő rendszert hoznak be a WIN-T helyére, akkor az is csak félmegoldás lesz, és valójában csak egy drága átmeneti időszakot jelentene, amíg egy valóban hatékony és modern kommunikációs hálózatot fejlesztenek ki...
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.11.18. 17:44:04 -
#85499 -
#85498 És a komment előzményét is. Szóval ez értelmezés kérdése is... -
R0kaur #85497 amúgy volt korábban szó, hogy a szlovákok vagy patria amv-t vagy pandur II-t vesznek, most úgy tűnik, hogy végül a patria mellett döntöttek, alá is írtak egy megállapodást a finnekkel, akik lehet, hogy a bolgároknak is szállítani fognak
a rheinmetall meg agilis néven fog a románokkal 8x8-as apc-t gyártani, ha minden igaz
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!