95085
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Te most komolyan előkerested a gyártót és a típust? :D

Természetesen egy ilyen horgonyt kismillió dologra lehet használni, de egy tengeralattjáró-felderítő / -mentő misszióban esélyesen azért visznek ilyet, hogy stabil rögzítési pontot adjon a merüléshez.
  • ximix #85521
    Én azon agyaltam nem e valami spéci horgony pl fenék gereblyézős ..ect. ,
    de nem ez csak nehéz cumók tartós lehorgonyozásához ideális.
    - link
  • ximix #85520
    Hagyományos bombából siklóbomba ?
  • [NST]Cifu
    Miközben háttérkutatok, néha érdekes, de amúgy mélyebbre nem szántó dolgokat találni. Az US NAVY például az Arleigh Burke-osztálytól kezdve visszaállt a tisztán acélból épült hajófelépítményre (ami nem igaz, mert az LCS esetén könnyűfémet, a Zumwalt-osztály esetében kompozit műanyagot használtak). A félelmetes ebben az, hogy a legtöbb helyen az indokok között a britek tapasztalatát hozzák fel a Falkland-szigeteki harcoknál, ahol ugye az alumíniumötvözetből készült felépítmények a tűz hatására igen rosszul viselkedtek (más szóval konkrétan égtek, de legalábbis gyorsan elolvadtak a tűz hatására). A helyzet viszont az, hogy még 1975-ben az US NAVY már megtapasztalta, hogy mennyire káros lehet egy hajótűznél az alumíniumötvözetből készült felépítmény, ekkor történt ugyanis a USS Belknap cirkáló és a USS John F. Kennedy hordozó balesete.

A történet röviden annyi, hogy egy esti repülési műveletnél Szicília partjai közelében az egymáshoz közel hajózó Kennedy és Belknap összeütközött. Az ütközés alapvetően annak volt köszönhető, hogy a Kennedy jobb oldalán, 3,6km-re hajózó Belknap balra kormányzott és csökkentette a sebességét, abban a hitben, hogy a hordozó balra fordul. Valójában a hordozó jobbra tért ki. Valójában a hordozó jobbra fordult, és a balra forduló Belknap áthaladva az orra előtt.
    A mindössze 10 csomó körüli relatív sebességnél bekövetkezett ütközéskor a Kennedy ferdefedélzetének eleje letarolta a cirkáló árbócait, ám eközben megsérült három JP-5 üzemanyag-vezeték, amely jelentős mennyiségű üzemanyagot folyatott a Belknap felépítményére - és lángra lobbant. A hordozó elkormányozta magát a cirkálótól, és a flottacsoport többi kísérőhajója sietve közre fogta a Belknapot, tűzoltófecskendőkkel oltva az egyre inkább elharapódzó tüzet. A különféle lőszerrobbanások miatt a hajó személyzetének evakuálása se ment simán, repeszesőben kellett átszállítani a sérülteket és azokat, akik nem tudtak részt venni a tűzoltásban. A flottacsoport parancsnoka sürgősséggel jelezte a parancsnokságnak, hogy potenciális nukleáris veszélyhelyzet áll fent, mivel a Belknap fedélzetén nukleáris fegyverek vannak (a Talos légvédelmi rakétákból a nukleáris robbanófejjel szerelt változatokból 6 (más forrás szerint 10) volt a fedélzeten). Összesen hat ember vesztette életét, egy fő a Kennedy fedélzetén, amikor egy füsttel teli folyóson megfulladt, öten pedig a Belknap fedélzetén.

A Kennedy csak kisebb sérüléseket szenvedett, azt is főleg a tűztől, de a Belknap felépítményét újra kellett építeni, beleértve a teljes fedélzeti rendszerekkel, 1980-ban újra hadrendbe állították.

• [NST]Cifu
    Reménykedem, hogy ez egy szép siker story lesz.

Sajnos nem arra fele halad a dolog...

Az a vasmacsaka szerűség mi célt szolgálhat ?

Az egy horgony. :)
    Arra szolgál, hogy bólyát köthessenek hozzá, amely a pozíció megjelölésére alkalmas.

efense and Security Thailand 2017

Én a videókat nézve ott vakartam a fejem, amikor a kismilliomodik AR-15 / M4 mutációt adják el világrengető újdonságként. Anno az 1990-es években oda-meg-vissza nevettünk a különféle Kalasnyikov mutációkon, hogy jézus, mit akarnak még mindig ezekkel?!? Erre nesze neked, 20 évvel később ugyan ezt csinálják a nyugati fegyvergyártók...

ADEX2017 képek
    :

Nekem ez a 8x8-as SPAAG új:

• JYeti
    A csehek is tesztelték, de gyorsan kiszórták az alábbiak miatt:

- Alacsony maximális tömeg (26,5 tonna);
    - Gyenge motor (560 hp);
    - Gyenge páncélzat;
    + Alacsony ár.

PMMC G5 aknatesztelése

Mondjuk fura, mert a gyártó honlapján meg azt írják, hogy "nagyon magas szintű" védelme van a súlykategóriában.

Inkább a szegény ember Pumájának tűnik bozótharcosok ellen (mondjuk ha csak erre használják, akkor biztos jó).

Y

Utoljára szerkesztette: JYeti, 2017.11.19. 23:54:06
  • ximix #85516
    Ha már tengók, ‘ARA San Juan’
    - link
    Reménykedem, hogy ez egy szép siker story lesz.

Az a vasmacsaka szerűség mi célt szolgálhat ?
    - videó
    ----------------------------------------------------------------------------------

Defense and Security Thailand 2017

-képek

idén volt jópár kiállítás, rengeteg újdonsággal
    -videók

ADEX 2017
    -képek

A-100
    -link

Tu-160M2
    -link

«Точка-У» (Tocska-U)

проекта 02800 (proekta 02800)
    deszantos ladik, kajabálós bácsival

Raytheon We Stand Out

B-1 málházás és felszálás
  • Massari
    Ránéztem megin arra a sakál témára, és inkább elnézést kérek, mert az úgy volt hogy egy másik bmp2 upgrade kapcsán írta vmi látó hogy 25mm-t fogja frontálisan, és én ebböl következtettem. De hogy a szlovákok mit alkottak az lehet hogy más ügy. Ahol 14.5mm elleni körkörös védelemröl beszélnek az nekem azért furi alapból.
    Amit pedig felhoztam a PMMC annál meg ha adni lehet az információkra akkor a gányolt Lynx is egyszerüen szólva jobb mozgékonyságba gondolom nem.
    egy kis egészséges szkepticizmus néha nem árt -meg persze mihez képest etc.
  • Massari
    Huhh, hát ahogy nézem a cseheknél picurkát nagyobbak az átlagnál az elvárások. Nem tiszta de ahogy nézem náluk Rosomak szintű dolgok már felejtősek. Nem volt eléggé pótpáncélozható , és az 560LE-s erőforrást is kicsinyelték. Beszédesnek tűnik.
    A gyártó anyagából:
    Highest protection level
    in its vehicle class
    • Signifi cant protection also
    in overmatch situations

Szerintem a Stryker-nél például már 1 lépcsővel feljebb kéne legyen számok alapján (védelemben) A kamera mindenesetre egy hangsúlyos elem a járművön . Arra tippelnék mint az elöbb irtam hogy a rosomak szintjét csak kéne hozza , legalább.. Bár én vmi extrapáncélra voksoltam volna, lemezeken kivül nem mutatnak mást . Külön utalnak rá hogy a sofőr védett , dehát nem szemléltetik
  • Massari
    Tisztelettel :)
    , de én pld Bmp2 Sakálnál is azt olvastam ... hogy frontálisan 25mm . Annak is meg lett nálad elölegezve egy kis downgrade (-10mm). Csak mondom hogy máshogy tudtam - persze nem sokat jelent.
    A csehek most tesztelhették azt még nem nyálaztam át, mit nyilatkoztak erről , bennem felse merült hogy ilyen az általad említett paraméterekkel versenyképes lenne egy új fejlesztésű termék. Ez a gép szinte semmi mást nem ígér csupáncsak védelmet. - vagy azt se? :D talán túlzás. De persze nem kizárható. Modern fejlesztés hogy lehet kamerán keresztül irányítani, mittudomén - vagy esetleg minimalizálva van a gyengeséget mutató rész. Nem néztem még tervrajzokat :d de érdekes az bizti. Egy APS is nyerhet reakcióidőt. Ez a jármü az én meglátásomban egy potensebb APC, ami vészhelyzetben lődöz, stb. Vezetőnyílással amúgy minden jármű ellátott. Itt a kilátásnak nagyobb teret engedtek.. Megyek megnézem a bellowring blogot - mindenesetre az 1 platformos téma amúgyis lehetetlenség , nem is létezik. A Tam az argentinoknál de ott is vannak áldozatok bőven
  • [NST]Cifu
    Hogy a legolcsóbb, azt elhiszem (az M113 alapján készült), a sofőr kilátása biztos zseniális, ezt sem vitatom el. De pont emiatt a frontális védelem... kérdéses. Már a 12,7mm-es géppuska elleni védelem is véleményes szerintem, 14,5mm-es pct. ellen pedig kétlem, hogy megállna. Ami azért egy 25-26 tonnás járműnél már elvárás (pl. a Stryker is ennyit tud).

A 105mm simán megvan a Cockerill CT-CV 105HP tornyával (az 4 tonnát nyom alapkiépítésben, a PMMC G5 teherbírása a 2014-es brossúrában 6,5 tonna, az új anyagokban már 8,5 tonna). A Cockerill XC-8 toronynál pedig akár 120mm-es L/50 löveget is lehet beszerelni. Ennek tömegét nem ismerem, de a lengyeleknél opció a Rosomak fejlesztéseknél, márpedig a Rosomak maximális tömege 27 tonna, tehát nem lehet sokkal nehezebb. A kérdés inkább az, hogy akarsz-e te olyan járművet, amely ugyan 120mm-es löveggel van felszerelve, de szemből nagyon maximum 14,5mm-es találatoknak áll ellen...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.11.19. 15:33:49
  • Massari
    https://youtu.be/fW-Ck46GAdI

Állítólag a lehető legolcóbb lánctalpas platform (PMMC G5)
    Egy TORC30-as gpá.-t azért még biztos elbírna , (sajnos 105+ felett már nem nézem ki belőle, az már egy keményebb-drágább kategória ugye Puma, Armadillo stb.)
    Ez is mission-modulos , viszont. És kapott végre használható fegyverzetet.
  • [NST]Cifu
    A törpe-tengeralattjárók relatíve kevés nyilvánosságot kapnak a haditengerészeteknél, pedig hatásosságuk aligha kérdéses. E téren két fő feladatkör jellemző ugye, az egyik a kommandósokat a part közelébe juttató tengeralattjárók, illetve a harci tengeralattjárók - utóbbiak sokszor tengeri aknákkal vannak inkább felszerelve, de 400 és 533 mm-es vetőcsövek is elfőfordulnak. A törpe tengók zömmel kisebb sebességre képesek csak, 5-10 csomónál a többségük nem tud többet alámerülve és hatótávolságuk is pár száz, esetleg 1, max. 2 ezer tengeri mérföld felszínen (vagy snorkellel) és jobbára csak 100-200km alámerülve (az új AIP tengóknál már előfordul viszont 600-700km is). Merülési mélységük is kisebb, 150-200 méternél ritkán több, ám ugyanakkor feladatköreiket tekintve ez is több, mint elég általában.

Most két család röviden:

Az olasz DRASS cég nemrég mutatott be egy három változatból álló családot, a DG-85, DG-120 és DG-160:

A DG-160 alapvetően a kommandósok szállítására szolgál, két egyenként két búvárt szállítani képes mini-tengeralattjárót vihet magával a fedélzetére rögzítve, plusz a hasán lévő tárolócsövekben pedig tengeri aknákat, vagy 2db 533mm-es torpedót. A hét fős személyzet mellett nyolc kommandóst vihet magával, maximális hatótávolsága 2000 tengeri mérföld.

A DG-120 egy partvédelmi tengeralattjáró, hat darab 400mm-es vetőcsővel. 9 csomós maximális sebességre képes, de a cirkálósebessége 4 csomó, a felszínen 1800, alámerülve pedig 120 tengeri mérföld a hatótávolsága.

A DG-85 egyfajta orgyilkos feladatkört kapott, van ugyan 2db 400mm-es vetőcsöve, de alapvetően a külsőleg rögzíthető had darab akna a fő fegyvere. Az 1500 / 100 tengeri mérföldes hatótávolsága és mindössze 7,5 csomós maximális sebessége miatt nyilt támadásokra nem is igazán használható, de az apró hajó azért elég fájdalmas károkat okozhat egy kikötőbejárat elaknásításával.

A másik család a kifejezetten exportra tervezett kínai MS család, noha ez már kakukktojás, hiszen a nagyobb példányok egyértelműen teljes értékű tengók. Kína egyébként maga is rendelkezik és épít törpe-tengeralattjárókat.

Az MS200 még belefér a törpe-tengeralattjárók kasztjába: kétszáz tonnás tömegével, 1500 / 100 tengeri mérföldes hatótávolságával és max. 8 csomós sebességével inkább meglepetésszerű támadásokra használható, ehhez viszont két teljes értékű 533mm-es vetőcsővel bír, továbbá 8 kommandóst vihet a hat fős személyzete mellett.

Az MS család viszont bír két nagyobb méretű változattal is, a 600 és 1100 tonnás S600 és S1100-al. Előbbi 2000 / 400, utóbbi 3000 / 800 tengeri mérföldes hatótávolsággal bír, víz alatt Stirling-motoros AIP-vel. A sebességük már eléri a 15 csomót, és 4x533mm-es vetőcsővel bírnak - utántöltési lehetőség viszont csak az S1100 esetében áll fent.

• Hpasp #85508
    Egen szokásos amcsi túlzott pol-korrektség.
  • [NST]Cifu
    Ez már annak az esete, amikor az is hír, ami korábban sose volt az. :)

A Bagami-öbölben a japán vontatóhajónak leállt a meghajtása, és a Benfoldnak sodródott, a kár mindkét hajóban minimális.
  • Hpasp #85506
    Destroyer USS Benfold Damaged After Collision with Japanese Tug

• [NST]Cifu
    Persze, a nagyobb európai országok (franciaország, németország, hollandia és olaszország) illetve kanada a francia Système d'information pour le commandement des forces - SICF alapjaira épült rendszert használnak tudomásom szerint, természetesen itt-ott a saját rendszereiket használva (pl. raj / szakasz szinten).

Viszont arról nincs információ, hogy ez mennyire állna helyt olyan környezetben, ahol komolyabb zavarás / elektronikai hadviselés folyik - a lenti hír lényege az, hogy a WIN-T ilyen környezetben nem állja meg a helyét...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.11.18. 18:20:53
  • Sippie
    ...eközben a magyar haderő, és hadiipar?
  • F1End
    Más NATO/USA szövetséges államok hogyan oldották meg ezt a problémát? Van valahol olyan rendszer ami kb azt tudja, amit az amerikaiak is akarnak?
  • [NST]Cifu
    AirBus fantáziavideó (elég áltánosan) a jövő légi hadviseléséről:

• [NST]Cifu
    Kínai légerő marketing videó:
  • [NST]Cifu
    Az US ARMY súlyos problémákkal küszködik a saját adatkapcsolat- és kommunikációs hálózata terén. Hajdanában danában az FCS részeként futurisztikus rádiókat és antennákat kívántak kifejlesztetni a kereskedelmi partnerekkel, de az eredmény jelentős többletköltség és durva csúszások sorozata volt. A végén feladták, és 2012-ben egy WIN-T (Warfighter Information Network-Tactical) nevű integrált megoldás felé fordultak, amely részben "fiókból elővehető" elemekre épült. A WIN-T leegyszerűsítve három rétegből áll, szakasz szinten rövid hullámú kapcsolatot ("helyi hálót") biztosít, amit század és/vagy ezred szinten belül mikrohullámú irányított illetve rövidhullámú átjászóállomások kapcsolata fog össze - ezek pedig műholdas modulokra támaszkodva kommunikálnak akkor, ha egymástól néhány tíz km-nél messzebbre kerültek.

Csakhogy az elmúlt időszakban kiderült, hogy a WIN-T sérülékeny hálózat, sem a modern lehallgatás elleni, se a modern zavarásos, sem a modern kibertámadásos veszélyekre nincs felkészítve, más szóval egy komolyabb ellenfél ellen (de akár egy kelet-ukrajnai szintű konflktusban) az amerikai hadsereg kommunikációs hálózatának kulcseleme simán összeomolhat.

A WIN-T műholdas átjátszó modulja működés közben

A fájdalmas beismerés szerint 2 évre van szükség, amíg egyáltalán megkezdhetik a valódi munkát, ugyanis nincs gyors megoldás a problémára. A helyzetre jelenleg úgy reagáltak, hogy élből elkaszálták azokat a programokat, amelyekről megállapítható, hogy túl sérülékenyek a mostani harci helyzetekben. A második lépés, hogy a WIN-T programot megvizsgálják, hogy lehetne adott esetben javítani a helyzeten. A harmadik lépés, hogy potenciálisan lecserélik a WIN-T, ehhez pedig a kereskedelmi partnerekhez fordultak.

A helyzet súlyossága miatt azonban bármit is csinál az US ARMY, az fájni fog neki. A WIN-T feltehetően nem maradhat, és polcról leemelhető kommunikációs rendszer bár létezik, de jobbára nem felel meg az elvárásoknak, vagy nehezen integrálható a meglévő rendszerekre. Ugyanakkor azt is nehezményezik egyesek, hogy ha most valami meglévő rendszert hoznak be a WIN-T helyére, akkor az is csak félmegoldás lesz, és valójában csak egy drága átmeneti időszakot jelentene, amíg egy valóban hatékony és modern kommunikációs hálózatot fejlesztenek ki...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.11.18. 17:44:04
  • molnibalage83
  • molnibalage83
    És a komment előzményét is. Szóval ez értelmezés kérdése is...
  • R0kaur
    amúgy volt korábban szó, hogy a szlovákok vagy patria amv-t vagy pandur II-t vesznek, most úgy tűnik, hogy végül a patria mellett döntöttek, alá is írtak egy megállapodást a finnekkel, akik lehet, hogy a bolgároknak is szállítani fognak
    a rheinmetall meg agilis néven fog a románokkal 8x8-as apc-t gyártani, ha minden igaz

• R0kaur
    fúh, elég durva, állítólag a 244db bundeswehr leo 2-ből csak 95db teljesen használható van
    nem tudom ez mennyire jó adat

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    http://defence-blog.com/army/more-than-half-of-the-germans-leopard-2-main-battle-tanks-are-unfit-for-service.html
  • molnibalage83
  • molnibalage83
    Nem gyenge plakátháború a digitális korszakban II. vh-s stílusban.
  • [NST]Cifu
    Wow. Nem tudtam, hogy még náluk is szokás ez, bár nem tudom mennyire régiek ezek.
  • fonak
    Amcsiknál is hasonló a vizuális stílus:
  • JanáJ
    Feltételezem ez nem ilyen fekete fehér, de ha keresztbe átlősz egy IFV-t és ezzel csak megsebesíted a nyuszikat, azt azért nem nevezném sikernek. A szemüveg szerintem az egyik legalapvetőbb védőeszköz. Ha az nem fogja meg, akkor már mindegy.

Amúgy az oroszok vajon miért nem használnak szemüveget? Én csak SF-en látom, a sima bakán csak porszemüveget.
  • [NST]Cifu
    Sokváltozós ez is, ha eltalál üzemanyagtartályt / robbanóanyagot, akkor nyilván kellemetlen a szitu, de egy BTR-80 vagy hasonló járművet már egy 14,5mm-es géppuskalövedék is oda-vissza átlyukasztja. A repeszképezés megint összetett dolog, bizonyos mértékű repeszképzés lesz, és a legtöbb (valamennyire) modern APC-n és IFV-n van repeszgátló (spall liner nem túl szerencsésen fordítva). Ezek lehetnek egyfajta belső fal szerű elemek, pl. az M113A3 esetében, vagy a modern járművekben szövet-szerű szénszálas vagy aramidszálas "függöny", amely megfogja a repkedő repeszeket.

M113A3 (a padok mögötti elhúzható falelemek):

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.11.17. 13:38:36
  • JanáJ
    Ismerős. Csak nem magyar tanácsadókat alkalmaznak? :-)
  • molnibalage83
    APC esetén akkor kb. olyan, mintha pisztollyal átélőnék egy papírlapot? Lesz egy lyuk a járművön, de lényegégben semmi más sem történik, ha nem darál le valami keményebbet, ami szétrepülve repeszt képezne? Azért, ha a katonákon nincs szemüveg més kevés repesz is képes megvakítani őket.
  • [NST]Cifu
    Egy komolyabban páncélozott lövészpáncélos (Bradley, Puma, Kurganyec-25, stb.) ellen még jó lehet, ha a frontpáncélon "keresztülrohan" a küzdőtéren magával rántva egy csomó repeszt, és megöli / megsebzi a személyzetet vagy a nyuszikat. A vékony bőrű járműveknél viszont tényleg felesleges, mert túl kevés energiát ad át, és a repeszhatása is minimális.
  • molnibalage83
    APFSDS IFV és APC ellen is túl jó, hogy csak simán keresztül repül rajta?
  • Kurfürst
    + harckocsicélpontokon túl a APFSDS nem igazán jó semmire. Csak egy bazi hosszú fémrúd ami simán átszalad pl. egy PSZH-n vagy egy Toyota Duskán anélkül hogy különösebb bajt csinálna. APFSDS tankra, HEAT minden másra + keleten van rendes málházva HE gránát is.
  • [NST]Cifu
    So true....
  • JYeti
    Az indiai tenderekről egy találó komment:

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

1) India declares a contest for a new armament
    2) Only companies that have not been black listed for corruption need apply (more on that later)
    3) Companies that enter have to submit their weapon to years of testing by a vast and impenetrable bureaucracy
    4) During that testing local companies/factories usually state owned will complain and lobby that they could produce a local solution for the Indian government and MOD
    5) To get through the impenetrable bureaucracy said bidding companies are forced to employ local officials on a vastly inflated wage to help advise on how best to bid
    6) Shortlisted companies will be require to offer significant offset with 80, 90 and even 100% being the required level
    7) Local production as part of the deal will be required
    8) Companies bidding will not be able to chose their local partners or set up new facilities to produce weapons system
    9) Only old state run companies/factories with their own vast bureaucracies will be allowed by the Indian MOD to be local production partners
    10) These will be the same companies/factories as those in point 4)
    11) To win contract bidding companies must agree to the license production program to be managed by the Indian based companies/factories
    12) Yet those bidding companies must also agree to 100% financial liability if the program overruns due to poor local management
    13) Local companies/factories will continue to complain even when selected as the final partner and continue to offer local solutions
    14) Once a bidding company has won the contract then local Indian companies/factories will drag their feet
    15) It will then be revealed that the local advisers in point 5) that the bidding companies were forced to employ were paying bribes to MOD/factory/military officials
    16) Contract is immediately cancelled with that company and all its sub divisions banned from bidding in the future
    17) Indian government will go for local solution
    18) That will go massively over budget and behind schedule
    19) Indian MOD will look at new bidding process for off the shelf solution
    20) Points 1) to 19) happen all over again
    21) Eventually Indian PM will go with military to a common and trusted supplier like Russia or Israel and buy a solution off the shelf via a government to government deal thus bypassing the whole bureaucratic mess that is Indian defence procurement
    22) Rince and repeat!

Y
  • [NST]Cifu
    Persze, nyugaton az általánosan használt harckocsi HE gránátok valójában többfeladatú HEAT-MP (HEAT-Multi-purpose) gránátok. Az oroszok és kínaiaknál még van dedikált HEAT és HE gránát külön.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.11.17. 11:33:24