Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

ghost cb
A 10 legaktívabb sg fórumban bennevagyunk a 2. nap. Király

Intel™ Pentium™ 8 @ 7388 MHz | 8192 MB™ 1200 MHz Samsung™ RAM™ | ATI™ Radeon™ X4400 XT @ 4096MB RAM™ [™]™ (levédve)

ghost cb
USAF = United States Air Force
USN = Navy

Intel™ Pentium™ 8 @ 7388 MHz | 8192 MB™ 1200 MHz Samsung™ RAM™ | ATI™ Radeon™ X4400 XT @ 4096MB RAM™ [™]™ (levédve)

traXion
Nem te írtad vagy fordítottad ugye? Szerintem az a probléma a szöveggel, hogy a US Army, US Marines, USAF-ot nyugodtan le lehetne fordítani magyarra és/vagy mellé, zárójelbe beírni az eredeti szót. Csak ennyi, egyébként fain, DCben van egy pályán ilyen állat... 😄

ghost cb
respect, egyetértek

ghost cb
Talán azért, mert õk azt hitték amikor tüzelni kezdtek hogy iraki ellenállók. Ezért kezdtek tüzelni. Az a sérült ellenállónak már ugyis a véget jelentette hogy az apache elkezdett tüzelni, nekimár ugyis mindegy alapon, bármit csinálhatott volna ha ellenálló... Ebbõl kiindulva ezt tartom reálisnak.

amugy mellesleg az van irva az altopicba hogy politika kicsukva szal 81-tõl gyk lehet is törölni a hozzaszolasok nagyreszet ;P

Az emberi hülyeség és a világegyetem végtelen, az utobbiban azonban nem vagyok biztos (Albert E.)

az mag a katonaságban ált iratlan szabály hogyha valamibe belekezdesz akkor vidd is végig mert ált abbol szoktak a nagy balhék lenni ha valamit félig cisnálnak , lesznek tulélõk stb..., igy siránkozik mindenki egy sort, õk kapnak egy megrovást és le van zárva, mig ha a manus életbenmarad és elõveszik akkor hadbiroság , etc...

Az emberi hülyeség és a világegyetem végtelen, az utobbiban azonban nem vagyok biztos (Albert E.)

tévedésbe vagy..., katonáéknál hogy kinek mire van joga azt az adott helyzetben a kihelyezett parancsnok dönti el aki valszinü a heliben volt (lehet az õ hangját is hallotuk...) és nem kell tévhitekben élni a katonaság nem humanitáriánus mozgalom akárhogy álitsák is be az amcsik amit csinálnak, öltek már meg sokkal több embert is gyk szándékosan (pl városok porigbombázása a mindenféle háborukban) szal ezen nem kell fennakadni ennyire, persze lehet õket sajnálni meg midnen de ez a kinek mihez van joga duma nem vezet semmire, nekik arra van joguk amire hagyák hogy joguk legyen, igyjárás...

Punker
ok, és a sebesültet is azért szórtek csak meg hogy ne szenvedjen?

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

ghost cb
Már nemis azért hogy flémeljek, az amcsikat se akarom védeni mert gyalázat amit tettek, de ezeket a katonákat jól kiképzik. Felkészítik a patt helyzetekben való nyugodt, higgadt, és a helyzetnek megfelelõ helyes döntés meghozására. Márpedig ez patthelyzet ha így gondolod, ha nem. Mert 2 társuk simán meghalhatott volna amikor lelõtték 2-3 napja az 1-igy apacsot. Ugy gondolták hogy ez a helyzethez illõ jó döntés. És tüzeltek.
Tikal: Én nem tennék semmilyen smilet ebben az ügyben mert ez nem poén szerintem.

Tikal
darált hust csinál az bármibõl 😊

de tényleg hibáztak...ettol eltekintve nagyon komoly a video.

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Hogy 3 parasztból darálthúst csináljon ? Na igen, arra tényleg alkalmas...

Azonfelül meg mint már mondtam _nincs joguk arra_, hogy kétes célpontra tüzet nyissanak, még akkor sem ha így nem lõnek darabokra semmit az õrjáraton.

Nincs mentség, hibáztak.

ghost cb
Jó a cikk, thy, az ilyenek érdekelnek. Nemtudom mennyire vagy otthon M109A6 Paladin Self Propelled Howitzer ügyben, de nekem az egyik kedvencem, csak sajna nincs sok infom rolla. Ha betudnál szúrni ide egy olyan kis vikket mint az én bemásolt AH-64 cikkem, megköszönném . Ha nincs háttéranyagod nekem van egy pici: fas.org

ghost cb
Nem löhettek rájuk 9 mm-essel, mert a 30 mmer a legkisebb.
Szárazföldi erõsítés: Mivan ha éppen 100km re vannak legközelebb harcjármûvek? Nem véletlenül ez figyeli a térséget. Páncélzata, fegyverzete, gyorsasága és felszerelése is megfelelõ ehez a feladathoz.

HuAn82

\"És cselekszem rajtok nagy bosszúállásokat fenyítő haragomban, hogy megtudják,hogy én vagyok az Úr,ha bosszúmat állom rajtok.\" Ezékiel 25, 17

Tikal
márha láttad volna õket 😊

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Tikal
hogy mit csináltál volna az csak az adott szituban dõl el 😊 innen gondolkozni kurva könnyu....

de mondom kár hogy a video többi része nincs meg....ennyi alapján tényleg nagy ostobaság volt a tuz nyitás...

Tikal
kár hogy a video töbi része nincs meg.... azt lehet tudno milyen meszirõl lottek?

mellesleg brutál az a gépágyu nagyon....

Ha én ültem volna az apachban mindent csináltam volna, csak éppen nem nyitok tüzet 3 azonosítatlan egyénre, akiknek lehet (szerinted? fa.sz se tudja!) rakétának tûnõ kapa van a kezében.

Mint ahogy már mondtam, ha be voltak szarva (akár joggal akár jog nélkül) akkor sem volt joguk tüzet nyitni az ismeretlen célokra. Tudom, hogy rizikós, de egy katonának _KÖTELESSÉGE_ úgy viselkedni, mint egy katona (még ha az egy amcsi is..), és nem 30 mm essel lõni minden mozgó objektumra. Ha ennek nem tud eleget tenni, akkor azok a hibásak akik fegyvert adtak a kezükbe.

Azt is simán megcsinálhatták volna, hogy kérnek egy száraföldi járõrt erõsítésnek õk pedig távolabb mennek (nem úgy tûnt mintha az a 3 iraki olyan nagyon látta volna õket). Persze sokkal egyszerûbb lõni.

Nyers
Tényleg nagyon kafa a fórum! Az Apache cikk nagyon kidolgozott és teljes, lehetne egyet errõl is? 😊
KA-50 BLACK SHARK ATTACK HELICOPTER, RUSSIA

Azért az oroszokat sem kell félteni!

My Life for Freedom!

Punker
+ mikor a 3. fószert leszedték még mondja is az egyik hogy megsebesült és utánna szórja még meg a környket és a kocsit

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Punker
ha nekem a kezemben van az RPG rohadtul nem lett volna idejük gondolkozni....

Tikal
ha te ultél volna az apache-ban és közben azon járt volna az agyad amit ghost irt (lelottek elõzõ napooban egy helit) vajon hogy dontottél volna?

ezzel nem azt mondom hogy jol tették, csak meg kell nézni a másik oldalát is a dolognak.

Ghost: hiába a sok kutyu a gépen, meg az éjjeláto, kapa-RPG érzékelõ nincs a gépen tudtommal... 😊

Punker
úgy értettem hogy eddig is nyilván való volt a felszerelés "kiválló" minõsége....

Hogy kint voltam a 2003as majálison és egy honvéddel beszélgettem...?

Nyílvános fórumon nem ajánlatos többesszámot használni 😊, azonfelül meg bocsáss meg nekem és fogd fel úgy hogy éltem a szabad szólásjogommal 😊

Gyadi
De mégis sztárolni akarják mert benne lesz majdan az America's Army nevû játékban, aminek nem titkoltan katonai toborzó céljai vannak...

\"I wish my lawn was emo, so it would cut itself.\"

Punker
ezt eddig is tudtuk...

Egyszer majálison, még talán a 2003-ason elbeszélgettem egy honvéddel (tudjátok, sorozás a majálison...😊. Kiraktak pár BTR-80anat, és megkérdeztem hogy biztos kurva meleg lehet az ilyen kütyükben nyáron, nincs valami légkondi vagy ilyesmi? A koma aszondja, "hát ha nem látják akkor kinyitjuk az ablakot" .... 😊)). A sisakja felõl is érdeklõdtem, mert olyan furán nézett ki az álcaháló miatt (azt hittem kevlár), aszondja (leszedte róla a "csomagolást") ez egy full egyszerû acél sisak és lófaszt nem ér, max távolról a repeszek és a kis szögben érkezõ golyók ellen.

Punker
a gyártók biztos megkenték a bizotságot aki döntött hogy ez jó és megéri....

cifuatwork
Na, talán már halottatok a Stryker nevezetû csodáról. Ez egy gumikerekes páncélzott csapatszállító jármû, illetve annak bázisán egy teljes harci jármû család (egyenlõre a csapatszállító (Infantry Carrier Vehicle - ICV) változaton kívûl az önjáró löveg (Mobile Gun System - MGS) változat van fejlesztés alatt, de eredetileg tervben volt légvédelmi változat és páncéltörõ-rakétás verzió is). A lényeg az, hogy az US Army és az US Marines egy olyan járûvet akart, amely olcsóbb, mint az M2 Bradley, olyan könnyû, hogy egy C-130-as is elviheti (a Bradley-t csak C-5 vagy C-17A szállíthatja), úszóképes, és az alapján egy teljes harcjármûcsaládot lehet kiépíteni, amely a XXI. század hadseregének gerince lesz. Szép terv, de a valóság kissé árnyaltabb:

-A Stryker gyakorlatilag rosszabb, mint a BTR-80-as család, annál magasabb és nehezebb (üresen az ICV variáció súlya ~17 tonna, a BTR-80A 14,4 tonna), rosszabbul felfegyverzett (Stryker ICV: 1x M2 12,7mm-es gpu., 1x M19 30mm-es gránátvetõ vagy 1x M240 7,62mm-es gpu., BTR-80A: 1x 2A72 30mm-es gpá., 1x 7,62mm-es PKT gpu.), ráadásul nem úszóképes...

-Mechanikai problémák gyötrik a Stryker-t, borulásra hajlamos, nagy a fordulóköre, rossz a terepjáró képessége.

-Nincs alaphelyzetben RPG-védelme, így gyakorlatilag egyetlen, a fõ konfliktushelyeken minden utcasarkon megtalálható RPG-7-es képes kilõni....
A dokumentumban van egy kedves kis kép, amely 2003 augusztában készült: a Stryker-t körös-körül "grilled shield" veszi körül, amely gyakorlatilag egy acéllemezekbõl összehegesztett valami. Elméletileg lesz hozzá egy külön felhelyezhetõ pótpáncél, ám ez jelentõs súlytöbletett jelent.

-A belsõ tere igen szûk. Vannak képek, ahogy egy átlagos magasságú katona ül a parancsnok ill. a Stryker Mobile Gun System tüzér ülésén. Mint majom a keréken...

-A Stryker ICV távirányított tornya nem stabilizált, mozgás közben tehát nem lõhet (illetve lõúhet, csak semmit sem fog eltalálni)...

-A Stryker MGS tüzelés közben szabályosan szétrázza a 3 fõs legénységet, ráadásul az ágyúcsõnél veszélyesen nagy a torkolattûz

-Bár eredetileg direkt úgy tervezték, hogy C-130-asokban fogják szállítani, olyan nehéz lett, hogy gyakorlatilag csak a C-130H-k képesek effektíven szállítani, mivel a korábbi tipusok (amelyekbõl a legtöbb van az USAF berkeiben) maximális teherbírásánál alig könnyebb a Stryker, így viszont a C-130-asok hatótávolsága jelentõsen csökken.

-Egy Stryker ICV ára körülbelül 3,5 millió $!!! Viszonyításképpen a PIRANHA III/LAV III. (amelybõl kifejlesztették a Stryker-t) amely kisebb öntömeg mellett alig nyújt kevesebbet, ráadásul úszóképes, csupán 900.000$...

-A Stryker üzemeltetési költsége jelenleg egy mérföldre (~1,6km) viszonyítva 52$, a tervek szerint ezt sikerülhet lenyomni 25$-ra. Az M113A3 ugyanekkor csupán 3$-t követel ekkora távon. A Stryker fogyasztása ráadásul olyan nagy, hogy a 60 gallonos üzemanyagtartálya csak kb. 120 mérföldes (~194km-es) hatótávolságot enged meg...

És ebbõl akar az US ARMY 2131db-ot...

Forrás: Stryker Brigades vs. Reality of War (.PDF formátum)

És néhány kép, mirõl is van szó.

Stryker MGS tüzelés közben - látványos, annyi szent.

Stryker ICV - Érdekesség: a jármû magassága 2,6 méter
A BTR-80: 2,35 méter, BMP-1: 2,15 méter.
Erre mondják azt, hogy ezt nehéz lesz elvéteni...

Stryker ICV ligördül egy C-130H-ból. Látható, hogy csak passzentosan fér el...

HuAn82
Basszus!! Kell nekem is egy ilyen!!

\"És cselekszem rajtok nagy bosszúállásokat fenyítő haragomban, hogy megtudják,hogy én vagyok az Úr,ha bosszúmat állom rajtok.\" Ezékiel 25, 17

ghost cb
Ja megnéztem énis. Ezellen nincs mentség. Ez gyalázat amit csináltak. És az a baj h ez nem videojáték. (szerintem nem látszi annak)

Hát igen, a hajó ágyú az hajó ágyú...

Megnéztem a videót... ku.rva életbe, mint valami francos videójátékban... nem akarok humánkodni, de ez gyilkolás volt, nem semlegesítés... ahogy keresték a harmadik embert ahogy az próbált elbújni a teherautó mögé...

Te mit szólnál, ha pl kint melóznál a földeteken, azt egyszer csak kapnád az arcodba a 30 mm -est mert rakétának nézték a kezedben a kapát ?

Ha ennyire beszariak (akár jogosan akár nem) akkor sem tehetik ezt meg. Ha 100 %os biztossággal látszik, hogy azok a tagok hazafiak vagy terroristák (meglátás kérdése), akkor jólvan, kenjék szét õket a homokban, de ha NEM TUDJÁK eldönteni, hogy ellenségek-e, akkor nincs joguk lõni, max húzzák el a belüket és küldjenek ki egy járõrt. Bár ott a jogról már rég nincs szó, de ne politizáljunk.

ghost cb
Jó hát azért ne dramatizáld túl. 3 emberi élet valóban sok egy emberi tévedésért. DE. A napokba lelõttek egy pár õrjáraton lévõ Apache-ot.
Ha megnézünk egy vállról indítható légelhárító rakétát, nem nagy a csövének a keresztmetszete,jó nem kapa nagyságú. De elnézhették.
Én nem nézném el nekik, mert ennyi mûszerrel, csak látni kéne miaz? De azt nem lehet mondani h direkt csinálták ezt hozta a helyzet.

Azért érdekes ezek a büdös amik mit meg nem engednek maguknak, politikától függetlenül. Értitek, ott melózik 3 paraszt az ott csodaszámra menõ traktorral (najó ez gonosz volt ), erre hopp arra repül egy apache, a kapákat puskának nézik aztán darálthúst csinálnak belõlük...

És mivan ha puska volt náluk ? Lehet hogy polgárõrök voltak vagy mittudomén, de akkor sincs joguk mindenféle felszólítás, elõzmény nélkül húspépet csinálni 3 irakiból.

A traktort amúgy nem nézték harckocsinak...?

ricsi1
sztemis

zaki
nekem közöm sincs a témához, de tetszik a topic, jöhetnek a képek ezerrel 😊

traXion
Munka, tanulás...

cifuatwork
Fél napja semmi üzi? A pokol mélyéig sülyedünk! 😄

Na, nézzünk mi a mai téma: kikerült egy AH-64-es FLIR kamerája által készített kép, amely még 2003 December 1.-én készült. A felvétel azt mutatja, hogy a legénység tüzet nyit három irakira, akik egy traktor és egy teherautó körül dolgoznak. A történet szerint az amerikai pilóták egy hengeres tárgyat véltek látni az egyiknél, majd néhány perc tanakodás után úgy döntöttek, hogy tüzet nyitnak. Az eset után a területen nem találtak fegyvert, a három iraki földmûves ellenben meghalt.

A videó - sokaknak gondja van vele (404-es hibaüzi), a megoldás az, hogy lemented a gépedre, és nem akarod streamelve megnézni.
Az "ABC news" a hírrõl - itt is megtalálható a videó

[NST]Cifu
...és kikapcsolva a radardóm... -> ...és ha ki is van kapcsolva a radardóm...

Na, inkább megyek aludni, holnap meló van, és már éjfél elmúlt...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
2002-ben az US Army tervei szerint a RAH-66-osoknak csak az 1/3-a kapja meg a Hellfire Longbow rendszert, ismét csak a pénz, illetve azon okból, hogy az elképzelés szerint a Comanche-k nagyobbik részének nem elõnyös a radar használata (ugye bekapcsolásával könnyen észrevehetõ a radarbesugárzásjelzõkkel, és kikapcsolva a radardóm is megnöveli a gép láthatóságát és radarkeresztmetszetét).

Tikal
ez jo kis taktikákra ad lehetõséget 😊 jo az a radar... comanche-on ez hogy lesz megoldva? 😊

[NST]Cifu
2007-ben 15db-ot terveznek leszállítani, 2008-ban 23db-ot, 2009-ben pedig 35db-ot, utána évente 60db-ot. A teljes rendelésállomány 650db.

Elméletileg 8db pre-széria gép van jelenleg az US Army-nál aktív szolgálatban, végsõ tesztelésen.

[NST]Cifu
Na, közben ehez még akartam írni, csak mindig elvonták a figyelmemet 😊))

Ezen kívül jellegzetes, de nem kötelezõ (lásd Hollandia) tartozéka a gépnek az úgynevezett "turbán".

A milliméter hullámhosszú radar azért érdekes, mivel ez szükséges a "Longbow Hellfire" rendszerhez. Az AH-64D csak ezzel rendelkezik azzal a képességével, hogy ne kelljen "feldugnia" a fejét a cél megsemmisítéséhez, elég, ha a radar "látja" a célt. Az US Army azt tervezi, hogy a költségek miatt 3+1 gépes egységeket hoz létre, amely 1 "turbános" AH-64D-bõl és három "kopasz" AH-64D-bõl áll. A "kopasz" gépek is vihetnek Longbow Hellfire rakétát, ez esetben a "turbános" gép navigátora a radarral kijelöli a célt, amely a számítógépes adatcsatornán átkerül a "kopasz" gépre, és annak navigátora ez alapján indithatja a rakétát, amelyet a "turbános" gép fog a célra vezetni. A teljes gépállomány felújítása az AH-64D szintre 2009-re várható.

Felváltására már készül az RAH-66 Comanche.

A Comanche eredetileg valóban az Apache leváltására készült. Ám az Apache fejlesztéseknek (és a RAH-66 magas rána) köszönhetõen a tervek szerint az AH-64 továbbra is megmarad "verõlegénynek", míg a RAH-66 feladata elsõsorban a felderítés, illetve a veszélyesebb/fontosabb célok leküzdése lesz.

Tikal
nem tudjátok véletlenul hogy a comanche milyen álapotban van most? ugy értem mikor lesz hadrendben....

[NST]Cifu
Igen, a Jugók lelõttek egyet 1999 Március 27.-én, a jelentések szerint két ZRK-SD (NATO: SA-6) "Kub" önjáró légvédelmi rakétaüteget vezényeltek oda, ahol egy nappal korábban a helyikek láttak egy F-117A-t elrepülni közepes magasságban. A terv az volt, hogy az két Kub megpróbálja "megvilágítani" a célt, és a másik pedig remélhetõleg a szétszóródó jelekbõl tud fogni annyit, hogy rávezethesse a rakétáit. Persze az igazsághoz hozzá tartozik, hogy az USAF egy bõdületes hibát vétet - azonos útvonalon repült a lopakodó két, egymást követõ napon. Végzetes hiba volt. Az egyik Kub sikeresen be is fogta a gépet, és két rakétát indított, az egyik pedig el is találta a célt.

Egyébként egy másik F-117A is elveszett, de ez egy légibemutató alkalmával, ha jól emlékszem talán 2000-ben.

Guest
#70: Igen, azt hiszem Jugoszláviában leszedtek egyet.
ghost cb
Igazad van. (jujj de ritkán mondok ilyet)

[NST]Cifu
Ezt hozta fel konkrét példának a hajtómûhibából eredõ kiégés - robbanás esetére:

A kiégés látható, és a két lõszertároló gyengített teteje elszált, a parancsnoki buvónyilás nyitva, ami arra utal, hogy a robbanás elött kimásztak belõle...