95001
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
#18961 Ha már itt tartunk, a Varjag-on történik valami (ugye ő a Kuznyecov testvére, amelyet egy civil (?) kínai társaság megvett, hogy kaszinóként üzemeltessek, csak aztán ebből nem lett semmi). A Tajvaniak műholdfotókra hivatkozva azt jelentették be, miszerint Kína katonai célú eszközként akarja rendszerbe állítani (magyarul hordozóként), amit Kína hevesen cáfolt:
-
steweee #18960 ez ugye vmi homemade vicc és nem igazi fegyverbemutatón készült? -
#18959 Az oroszoknak ezek a fejlesztések azért kellenek, mert különben még lejjebb csúsznak a katonapolitikai "ranglétrán". Gondolj bele: a következő évtized közepére kiöregednek véglek a 667-es osztályú tengóik (Delta III. és Delta IV.), utána marad a 3 (valójában jelenleg csak kettő) 941-es (Typhoon) típusuk, és slussz. Vagyis SSBN-ek terén ott lesznek az új Borej osztály nélkül, ahol Anglia és Franciaország van!
Nézzük számokban:
Aktív egységek 1988 / 2006:
SSBN: 85 / 13
SSGN: 73 / 6
SSN: 70 / 21
SSK: ~120 / 18
CV: 0 / 1
CGN: 3 / 2
CG: 28 / 3
DDG: 45 / 19
FFG: 32 / 14
Szóval az egykor az US NAVY-vel egyedül valamennyire pariban lévő haditengerészet nem egész 20 év alatt árnyéka lett egykori önmagának, no persze még így is jelentős erő, de ha figyelembe vesszük az állapotokat, az orosz haditengerészet rövid úton Kína mögött is elmaradna, és a "közepes" tengerészeti országok, mint Anglia, Franciaország vagy Japán környékén találná magát 10-15 év múlva...
Ami azt illeti, ez az erő azonban még így sem jelent igazán komoly veszélyt az US NAVY-re, csak gondoljunk bele, hogy van nekik 12db hordozójuk, 22 cirkálójuk, 62 rombolójuk és többi... -
bgabor #18958 Ezt a két cikkedet még nem olvastam! No majd pótolom.
Viszont az orosz tendencia határozottan bíztató.
(örülök neki, hogy valaki ellensúlyozza a kínaikat és az amerikaiakat) -
marcio mela #18957 Norfolk
-
Cat #18956 számolj úgy, hogy a hajó hossza 175 méter, ebből kilátszik kb. 150. -
dara #18955 Egy ekkora dög messziről is nagynak tűnik. -
#18954 Szerintem azért túl közel sincs, ránézésre legalább 500-700 méterre saccolom a partvonaltól mért távolságot. -
petko000 #18953 hát ez valami hihhetetlenül durva!
kb milyen távolságra lehet a parttól?!.. nincs túl messze... -
#18952 És miért egy lapát a kormány? Amúgy szerintem gagyi. -
SZU #18951 Komoly harcjármű! -
#18950 A jövő katonai tengeralattjárói I.
A jövő katonai tengeralattjárói II.
2006-2015 között várható orosz tengerészeti egységek:
-Egy Sovremenny (956U) osztályú romboló (Buynyy?) befejezése
-jelentős számú (10-20?) fregatt (Admiral Gorshkov)
-A második Neustrashimy osztályú fregatt befejezése (Jaroszlav Mudrij ?)
-jelentős (19+) számú "Stereguschyy" osztályú korvett (az első állítólag már próbaúton)
-jelentős számú (11?) Borej osztályú SSBN építése (első három: Jurij Dolgorukij, Alekszander Nevszkij és Vlagyimir Monomakh?), az első talán még idén vízre lesz bocsátva (de szolgálatba csak 2-3 év múlva léphet)
-Néhány (6?) Szeverodvinszk-osztályú SSGN/SSN befejezése, építése
-A Belgorod (?) Oscar II. (Oscar III.?) osztályú SSGN befejezése (állítólag Onyx robotrepülőgépekkel felszerelve a régi Granitok helyett)
-Három (de valószinüleg több?) Lada-osztályú SSK építés
A felújítások pedig külön témát megérnek. Állítólag az Oscar II.-ket (és talán a Kirovokat) átfegyverzik Jakhton robotrepülőgépekre, a korábbi Granitok helyett. -
bgabor #18949
Vazz, jól látom, hogy a hat elkészült tájfunból még három aktív szolgálatban van, kettő pedig tartalékban? Azthittem hogy ezeket is szétvágták már, erre kiderül, hogy három azonnal, kis ráfordítással mind az öt egység bevethető lenne. Nem hülye ez a Putyin. Ezekkel azért még jó ideig sakkban lehet tartana Kínát és Amerikát, különösen ha van esze és fejleszt,tartja a színvonalat, de minden jel erre mutat.
Azt hallotam valahol (valszeg pont itt), hogy idén/közeljövőben két új vadonatúj tengeralattjárót vesz át az orosz haditengerészet. Ezekről mit tudunk? Milyen típusúak?
Valami azt súgja, hogy az új hajók sem vadásztengeralattjárók lesznek, hanem rakétahordozók. -
bgabor #18948 Határozottan! -
dara #18947 Így jobb? -
bgabor #18946 Világos. A cikksorozatot már olvastam, de azért kösz. -
dara #18945 Ötletünk nincs, de tudjuk, hogy egy 941 Akula osztályú SSBN. NATO körökben Typhoon néven emlegetik, ennek a "továbfejlesztett" fantázia változata volt a Vadászat a Vörös Októberre című film egyik főszereplője. Itt olvashatsz egy kicsit többet róla. -
bgabor #18944 Igaz. Nyilván csak rögtön a part mellett sekély a víz, aztán hirtelen mélyül.
Amúgy nincs ötletetek, miféle hajó ez? Nekem orosznak tűnik, valami nagy rakétahordozó állatnak. :-)
-
dara #18943 Szerintem a bagdadiak is megszokták egy idő után a sarkon beforduló Tomahawk-okat, és már elsőbbséget is adtak nekik. :D -
#18942 Kb. olyan lehet, mintha Norfolkba befut egy hordozó. :)
Elsőre újdonság, meg minden, de ha már menetrend szerint látod... :)) -
dara #18941 Ha megnézed, a fürdőzők sem mentek éppen messzire be a vízbe. Emellett mivel hajózási útvonal, amit erőteljesen használ a haditengerészet, valószínűleg rendesen karbantartják a medret.
A helyiek meg valószínűleg azért nem kapták fel a fejüket, mert gyaníthatóan van némi közük a bázishoz. -
bgabor #18940 Milyen tengó ez? Szovjet tájfun?
Ránézésre nem gondolná az ember, hogy elég méy a víz ilyen közel a parthoz. -
#18939 A legjobb propaganda hogy bevonulj a seregbe :) -
#18938 Nézz akkor körül itt. ;) -
#18937 Dunno, de kétlem, hogy a 20°C-ot eléri... :))) -
#18936 Bejönnek az Izraeli katonalányok :) -
fonak #18935 És hol készült, a szeverodvinszki beachen?:) Állítólag tényleg ott... Komoly ez a globális felmelegedés. Hány fokos lehet a víz?:) -
fonak #18934 Már más is jelezte, hogy ez nem a polidili. Be kéne fejezni... Én is tudnék hozzászólni a témához, meg még biztos sokan, de ez nem erre való topic. -
#18933 Ha jobban megnézed, feltünhet, hogy az emberek közül sokan bizony a tengót nézik.
Képek forrása. -
#18932 Na mostmár elég, politika konyec! Mikor fogjátok már fel végre, hogy ez nem az index polidili?!?!
A politikai hsz.-ek törölve, stewee-étől kezdve.
-
Vilmoskorte #18931 Ez meg PhotoShop vagy Gimp. Nézzétek meg az emberek reakcióit. Nem is látják a teknőt, nyugodtan sétálgatnak. Ha egy ekkora teknő feljönne a felszínre a prt mentén, a minimum az lenne, hogy csődülne a nép. De semmi ilyesmit nem látsz. -
steweee #18929 nos, a magyar sorkatonaság helyzetéről indult a téma. ne bújjunk ki mellébeszéléssel.
visszakérdezek, szerinted az a külföldön tartózkodó, jól képzett, esetleg jól fel is felfegyverzett és jól fizetett katonai réteg egy esetleges háború esetén elegendő létszámban állna a honvédlemi feladatok ellátására?
a választ tudjuk. tehát a sorkatonaság intézményét kellene vmilyen szinten megoldani hogy kissé vonzóbb és hatékonyabb legyen, hogy adott esetben legalább 100-200 ezer embert lehessen mozgósítani akiknek van egyáltalán némi fogalmuk a fegyveres harcról. sztem úgy működhetne a dolog, hogy ugyan lenne kötelező sorkatonaság, de csak három hónap kötezelően a középiskola befejezése utáni nyáriszünetben, amire természetesen még zsoldot is kapnának a fiatalok, és havi 4-5 nap eltávot egységes időpontban. ezalatt az idő alatt meg lehetne tanítani őket lőni és fegyvertkezelni, tisztítani, illetve a minimális elméleti alapokat a hadseregről és a háborúskodásról.(és a lőgyakorlat nem úgy nézne ki hogy lőszer nincs, de azért 5 db célzott lövéssel küzdjék le a célpontot és közben imitálják a fegyverdörrenést : tüzsmm x5 :))
aki alkalmasnak bizonyulna és kedvet érez hozzá, meg ott helyben már maradhatna is a szerződéses katonai szolgálatra, ha esetleg vmilyen harceszköz kifejezetten tetszik neki, akkor az ő választása szerint, persze ehhez harceszközök is kellenének
ami a téma másik oldalát illeti, mondtam , nem fogom itt boncolgatni a témát, nem is idevaló legfeljebb annyi kapcsolódik amennyit leírtam. sajnos tudomásul kell venni, hogy az emberek nagytöbbségének fogalma sincs, bár nem is lehet a dolgok belső, rejtett működéséről. nyilván nem verik nagydobra az ilyesmit az érintett felek, mert számukra kellemetlen lenne. abszolút nem vagyok sem szélsőjobbos, sem demagóg, sem antiszemita vagy ilyesmi. csak szeretem a dolgokat úgy látni, úgy érteni és úgy véleményt alkotni róla ahogyan azok valójában vannak és valójában működnek, és nem egy a média által irányított, vagy tévinformációkból téves következtetéseket levonó személy lenni. persze ezt így leírni nagyon frankó, rögtön megsértődnek majd azok akik szerint másképp működik a világ, hogy én mint okoskodok, sajnos nekem van alkalmam és lehetőségem tudni olyan dolgokat amik a nagynyilvánosság előtt mindig is zárva maradnak. de mivel nem vagyok ismert ember vagy médiamágnás, így nem is veszik komolyan a véleményemet sokan. hát a dolgok így működnek
ja, bocs a (szófosásért) ismét -
SZU #18928 Én meg a vállamhoz emelem az AK-mat, sőt! Még a bajonetet is feltűzöm rá! 8) -
MuldR #18927 Olyanra nem gondoltal, hogy ha a katona beszorul az epuletbe, akkor nem az M16osaval fog szorakozni, hanem a hatara vagja, elokapja a rendszeresitett oldalfegyvert, es a Berettaval all neki levakarni az ellenfel arcarol a vigyort.
En legalabbis ha epuletbe megyek, az M16-ost mindig cserelem a Bercsire. (Airsoftban) -
SZU #18926 Akkor én vagyok a béna, vagy az AS verzió -amivel lőttem- volt túl finom sütésű. -
#18925 Lőni nem lőttem, de kezemben fogtam valódi AUG-ot, és próbáltam a sütését, hát nem olyan, hogy véletlenül belehúzod a sorozatba... -
SZU #18923 Nem is AK-val hasonlítottam össze. Csak azal, hogy "Ha elrántja, akkor úgyis sorozatot akart lőni, ha viszont van ideje rendesen célozni, akkor meg úgyis figyelni fog az elsütésre."
Nos, van a kezemben egy AUG, van időm célozni, figyelek az elsütésre, megy az egyeslövés. Ha a kezemben egy AK, M16, M4, bármi van ugyanebben a szituban, akkor is figyelek az elsütésre, megy az egyeslövés.
Azért ha nem gyakorlok, akkor mind2vel be fog csúszni a rövidsorozat, ha meg megszokja az ember a kb. 600 rpm-t, akkor a full auto módban is fog menni az egyes lövés. Innentől nem értem az értelmét az AUG tűzváltójának.
Ha még nem lőttél igazi, vagy Airsoft AUG-gal, akkor lehet, hogy nem érzed miről beszélek. Arról, hogy ha figyelsz is beszalad a sorozat néha. Sokat kell gyakorlni. -
#18921 egyre jobb a fizu, a valódi harcoló alakulatoknál (2 vagy 3 van még?) folyamatos a túljelentkezés mindenki menni akar külföldi missziókba mert jó a fizu + 3x-4x talán a szorzó a nyugdíjhoz ami azért nem mindegy. -
#18920 Ha elrántja, akkor úgyis sorozatot akart lőni, ha viszont van ideje rendesen célozni, akkor meg úgyis figyelni fog az elsütésre. A kűlső tűzváltónál viszont bajban lehetsz, ha át kell váltani egyes lövésről sorozatlövésre, és mindezt hirtelen kellene megtenned, ráadásul az AK-nál le kell venned a kezed a pisztolymarkolatról vagy az előágyról.
Persze minden gyakorlás kérdése... -
SZU #18919 Ha töltve lenne, érdekesen nézne ki lövés után az arca...