95001
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
SZU #18918 Az AUG tűzváltójával kapcsolatban annyi a kérdésem, hogy miért jó?
Ugyanis igazival még nem találkoztam, de az Airsoft verziónak is ugyanúgy működik az elsütőbillentyűje. Ha picit húzod, egyet lő, ha jobban, akkor automata. Nos, ha nagy a hév
úgyis megrántja a katona, tehát full auto-ban lő. Ha meg messzi célra ad le lövést, akkor meg majd kattogtat. De én úgy vettem észre, hogy elég könnyű úgy elhúzni az elsütőbillt, hogy egyeslövést akartál, de kicsúszik egy rövid sorozat (ügye, mert rögtön vissza is engeded).
Szerintem jobb a külső váltóval való operálás. Ha 2 célra kell lőni célzott lövést, gyors egymásutánban, akkor lehet, hogy az idegtől mind2-re sorozatot küldesz rá. Akkor meg minek egyáltalán az egyeslövés funkció. Így a rendes sorozatban is lehet egyest (vagy inkább 2-3-ast, ha nagyobb az tűzgyorsasága) lőni. Csak kicsit figyelni kell. -
Cat #18917 "HA TALÁN EGYSZER MÉGIS HÁBURÚ LESZ,NA AKKOR MAJD NAGY SZÜKSÉG LESZ RÁNK."
Jelenleg kb. ezer magyar katona szolgál külföldön - aki nagyon akar háborúskodni, most is megteheti.
"magyarországon szinte kizárólag zsidó érdekszféra van jelen"
Sztm ezt most hagyd abba. -
dara #18914 Modhatni cápaveszély van a strandon. 20 éve egy ilyen eset előtt kiűríttették volna a partot 10km-es körzetben. Vagy utána internálták volna az összes fürdőzőt. Hiába, változik a világ. -
Saintgerman #18913 ez tényleg kedélyes...üdv bush-nak.. -
#18912 Kedélyes vendég a strandon...
[center]
-
marcio mela #18911 ...elsütőbillentyű elengedésekor a számláló lenulláz (hiszen pont azért hallunk kattanást az ismételt ellenőrzésnél).
Az idézett/dőlt betűs részből?A szövegértelmezés az egyik gyenge pontom de szerintem másról van ott szó.
Ha egymás után kétszer is kattanás hallatszik akkor rossz a számláló.Egymás után nem szabad kattanást hallani.
Nekem ugy jött le,hogy ha egy ember a rögzített sorozatra állított M16A2-vel 3-at lő és elengedi az elsütőbillentyűt akkor kattan a fegyver.Más esetben nem kattanhat. -
#18910 Maxima mea culpa tehát, marcio és kiskorú tudta jól. -
dara #18909 Ez is valós probléma, a kiképzés valamelyest csökkenti, de a stressz erősíti. 22-es csapdája.
Na ezt sem az osztrákok találták ki: lényegében átvették az MG34-ről. -
#18908 És végre megválaszoltatott a kérdések kérdése :D
http://www.globalsecurity.org/military/library/policy/army/fm/3-22-9/c04.htm#4_2
"Releasing the trigger or exhausting ammunition at any point in the three-round cycle interrupts fire, producing one or two shots. Reapplying the trigger only completes the interrupted cycle; it does not begin a new one." -
#18907 A négyállású tűzváltókar viszont harci helyzetben esetleg össze is zavarhat szélsőséges esetben.
Nekem ilyen téren még az AUG megoldása tetszik még: az elsütőbillentyű első "törése" egyes lövés, az elsütőbillentyű teljes elhúzása sorozatlövés. Persze rögzített sorozat így nincs... No de összekavarodás sem. ;) -
bgabor #18906 harcu: Soha életemben nem voltam még részeg, és erre büszke vagyok. Tehát ez a sok alkoholt ittál dolog nemigazán talált.
Ambasa: Bár a szavaimból talán nem derült ki, a szarjankó kifejezéssel leginkább azt szerettem volna érzékeltetni, hol helyezkedett el a magyar sorkatonaság mentalitása, harcértéke egy valódi hadsereg sorkatonaságához képest, mint például az izraeli. Tettem ezt azért, mert többen kirakatkatonáknak nevezték az izreali női sorkatonákat, holott ők harci tapasztalataikat és felkészültségüket tekintve ezerszer tökösebbek, mint bármelyik magyar sorkatona volt valaha is. A magyar sorkatonaság kapcsán sokkal inkább, megalapozottan lehetne használni a 'kirakatkatonaság' kifejezést.
Ezért a jelenségért a legkevésbé a besorozott fiatalok voltak a felelősek.
A hiba sokkal inkább a vezetés alkalmatlanságában keresendő, akik valamilyen számomra megmagyarázhatatlan anomália következtében máig nem lettek elmozdítva a pozícióikból. (a teljesen inkompetens tábornoki és tiszti karra gondolok,tisztelet a kevés kivételnek)
De, bárkié is legyen a felelősség, azt a bohóckodást, ami magyarországon sorkatonaság címén folyt évtizedeken keresztül, nem szabad összekeverni a valódi hadseregekkel. Az olyan államok hadseregeivel, akik nem kontár módon viszonyulnak ehhez a témához(is), hanem úgy ahogy azt kellene. Ilyen állam Izrael is. -
#18905 Nekem ebből az jön le, hogy az elsütőbillentyű elengedésekor a számláló lenulláz (hiszen pont azért hallunk kattanást az ismételt ellenőrzésnél). Vagy rosszul képzelem el a műveletet? -
#18904 Nekem nincs egy haditechnikával foglalkozó könyvem se, legtöbb dolgot netről szedegettem össze. Ezt a rögzített sorozatos dolgot is azt hiszem globalsecurity-n olvastam az egyik Field Manualban. -
#18903 Szerintem a CQB tapasztalattól fog inkább függeni, hogy ki marad életben. Ha megfelelően van kiképezve és felkészülve, akkor "csak" ráfogja a fegyvert, és lő, tökmindegy, hogy sorozatlövésre vagy rövid sorozatra állított fegyverrel teszi, a lényeg, hogy eltaláld. CQB-ra pedig régóta tudjuk, hogy a sörétespuska a legjobb fegyver.... :D
Egyébként szerint valahol ott az igazság, amit kiskorú leírt a #18898-ban. ;) -
dara #18902 Igazából ez a legkorrektebb megoldás: legyen rajta mind a három tűznem + biztosított állás. Csak ugye ez a legbonyolultabb is.
A folyamatos sorozat legkomolyabb problémája a kontrollálhatóság. -
marcio mela #18901 Sadist [NST]Cifu
Azt hiszem nektek is megvan Kiss Á. Péter A gépkarabély és használata c. könyv.
A könyvben a számlálóról említést tesznek a 84. oldalon Az M16 elsütőszerkezete alatt.Itt lényegében arról van szó,hogy ha rögzített sorozatnál 3-nál kevesebbet lőnek akkor a következő lövés leadásához az elsütőbillentyűt a szokottnál nagyobb erővel kell elhúzni.
A 175. oldalon A gépkarabély karbantartása alatt 4. pont.Ez esetben az összeszerelés után az ellenőrzésnél kerül szóba:
Húzzuk hátra,majd engedjük előrefutni a felhúzókart.Állítsuk a fegyvert sorozatlövésre,húzzuk el és tartsuk leszorítva az elsütőbillentyűt.Ismét húzzuk hátra,majd engedjük előrefutni a felhúzókart.Mikor elengedjük az elsütőbillentyűt,nem kellene kattanást hallani-ha mégis kattanást hallottunk,a számláló a hármason állt.Ismételjük meg az ellenőrzésnek ezt a pontját.Ha ismét halljuk a kattanást,adjuk le a fegyvert javításra,mert a számláló nem működik megfelelően. -
haxoror #18900 Nekem az M16A2 csak-rögzítettet engedő megoldásával volt a legnagyobb bajom bár a téma tényleg hosszú lett szal részemről RESPECT mindenkinek de akkor is szar az M16A2 :P -
haxoror #18899 Ha bemenekülök egy épületbe és hirtelen felbukkan előttem vki akkor az max 4-5 méter, ilyen távolságról ha rányomom a fél tárat nincs az az isten hogy túlélje.
Viszont ha M16-ból az első hármast mellélövöm akkor komoly eséllyel egy második próbára már nem lesz lehetőség. -
kiskorúbézoltán #18898 Hmm , hmm ... arra nem gondoltok , hogy esetleg nincs is olyan veszett nagy jelentősége a dolognak ? Nem biztos , hogy olyan nagy előny a teljes és az sem , hogy 3-asssal nem üríti ki valaki a tárat a vakvilágba . Lehet , hogy néhány sarkított esetben jobb az a teljes , de a 3-as csak rákényszeríti az embert , hogy célozzon is , végül úgyis az marad talpon aki hamarabb talál nem az aki többet lő . Ennek ellenére az amik is kezdenek visszatérni az M4-gyel a tljes sorozathoz . Európában meg nemigen készül már karabély rögzített nélkül bár megmaradt a teljes is . Aztán majd az user eldönti mit akar . Ha rosszul dönt már úgysem panaszkodik , nem ? :) -
dara #18897 Nem emlékszek semmiféle összezördülésre közöttünk.
Csak arról van szó, hogy a világ nem fekete-fehér. Nem lehet egyetlen egy fegyverre, vagy eljárásra sem azt mondani, hogy a legjobb vagy a legrosszabb. Tudni kell mikor mit érdemes használni és hogyan.
Az eszetlen kaszálásnak (aka locsolócső módszer) megvan az az "előnye", hogy gyakorlatilag lehetetlen közben célozni. Azaz benne van az eljárásban, hogy az ellent egy karcolás sem éri, neked viszont véges a tárkapacitásod. És ha így lősz, akkor bizony nem fogsz olyasmivel foglalkozni, hogy taktikai tárcsere, hanem egyszer csak kiűrült a tárad. És akkor mit tesz a sértetlen ellen? Esetleg Te a nagy locsolásban nem veszed észre, hogy a lábad elé dobódott egy gránát...
De részemről béke. -
haxoror #18896 Te most vmi alt-reg vagy akinek beszóltam korábban és ezért utazol rám? -
haxoror #18895 Nem nem, azért rohan be mert bemenekül, magyarán egy nem várt helyzet áll elő és neki kell futnia. -
#18894 Akkor konkrét példa:
Szerintem ez esetben az amerikai katona fogja a HMMWV tetején lévő M2 nehézgéppuskát, vagy MK19 gránátvetőt (esetleg a TOW rakétaindítót) és ementálit csinál az épületből. :)
Mondjuk én úgy általában AK párti vagyok, ha valaha is háborús helyzetbe kerülök akkor úgy is egy AK-t fognak a kezembe nyomni szóval ez megnyugtat :)
Attól tartok, hogy valószinüleg nem AK-t, hanem AMD-t nyomnak a kezedbe, és ez már nem annyira megnyugtató... :))) -
dara #18893 Aztán mikor kifogyott a tár, a sértetlen ellen közelről rommá lövi. Mekkora előny. -
marcio mela #18892 A épületen bellül is van szerepe a kötött sorozatnak.A BBC Prime-on egyik este az SAS-ről szólt egy film.Ott Eddie Stone azt mondta,ha túszokat szabadítanak ki épületből akkor a fegyver rögzített sorozatra van állítva.
Az eljátszott szituácíóban MP5-öt használtak ami 2-es rövid soratra volt állítva.De ha a 5,56x45 mm NATO teljesítménye kell akkor ott a HK53.Annak a trigger groupja is 1-rögzített sorozat-sorozat.Egy másik eljátszott szituációban amikor személyvédelmről volt szó akkor azt használták. -
haxoror #18891 Akkor konkrét példa:
Amcsi járőrön rajtaütnek KEMÉNYEN, csórikám berohan egy házba és ott áll egy hosszúcsövű gépkarabéllyal a kezében amit még autora se tud állítani és csak reménykedhet hogy nem fog senkivel sem találkozni amíg el nem éri a hátsó ajtót.
Az M16A2 arra jó amire kitalálták de igazán csak arra, középtávra célzott lövések viszont ha borul a bili akkor nem olyan sokoldalú mint pl egy AK.
Ugyanez fordítva:
AK-s katona berohan a házba, az AK nem olyan hosszú és tud automatát is. Ha hirtelen felbukkan előtte vki és az első három lövedék téveszt akkor csak lenyomva tartja a billentyűt és egy picivel tovább mozdítja a fegyver csövét (vagy csak elkezd vadul kaszálni :P), ez szerintem sokkal jobb mintha közben folyamatosan rángatnia kéne (kapaszkodós majomreflex pánikhelyzetben rulez )
Adott esetben pillanatok alatt az egész tárat belenyomhatja a szemben lévő falba ha tudja hogy ellen van a másik szobában stb
Mondjuk én úgy általában AK párti vagyok, ha valaha is háborús helyzetbe kerülök akkor úgy is egy AK-t fognak a kezembe nyomni szóval ez megnyugtat :) -
kiskorúbézoltán #18890 Igen 2-t , de mégegyszer és utoljára , nem tenném rá a nyakam . Utánanézni meg lusta vagyok . :P -
#18889 Igen, ez a kérdés. -
#18888 Magyarország segítséget nyújt az igazságszolgáltatási, a közigazgatási, az oktatási és a mezőgazdasági rendszer kialakításához, valamint infrastrukturális fejlesztésekben.
Nem vagyok egy nagy szakember e téren, de amit tudok Afganisztánról, és hallok ezt-azt a különféle forrásokból, némileg szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy sikeresen fel lehet építeni egy, a nyugati értékrend szerint működő országot ott. Természetesen próbálkozni attól még lehet... -
#18887 Ezt a nullázást úgy értitek, hogy ha 3-as sorozaton az ember lő 1-et, akkor ha még egyszer meghúzza az elsütő billentyűt, akkor már csak max 2-t lehet lőni? -
#18886 A valóságban azért utálom mert szerintem az automata funkció a gépkarabélyok csúcsa és a csak rögzített sorozatra képes fegyver (M16A2) egy visszabutítás, a rövid sorozatot egy full automatával is meg lehet oldani viszont ha előáll egy nem várt helyzet pl épületharc akkor az M16-os katona hátrányban lesz egy full automata AK-val rohangáló ellenséggel szemben, vagy ha mondjuk fedező tüzet kéne biztosítania stb a lényeg hogy az automata tűz extra lehetőségeket ad a katonának és a butítás ezeket elveszi.
Attól tartok, egy kicsit másképpen látod a valós helyzetett. Az M16 azért nem túl ideális CQB-re, mert túlontúl hosszú - ezért jobb erre a rövidebb, kézreállóbb M4. Az amerikai hadseregben a CQB jellemzően feladatorientált egységeknek jut, a Faludzsai összefoglalóban is szerepelt, hogy a tengerészgyalogosok ha a házak átellenőrzésekor, egy CQB-ra felkészült egység ment be, sörétes puskával és M4A1-ekkel, a többi pedig kintről fedezte. Ha a házból kilőttek, nem álltak neki rambózni, és berohanni, hanem hívtak egy M1A1-et vagy CAS-t, és porig rombolták az épületett.
A fedezettűzhöz is jó egyébként a rövid sorozat. Az M249-el is alapvetően rövid, 3-6 lövéses sorozatokkal operál, ha folyamatosan lősz vele, a cső túlhevül, egy M249-nél ekkor kicseréled és kész, de egy gépkarabélynál? -
kiskorúbézoltán #18885 Ja , én meg a hideg sört , de attól az még nem jó a sörnek ... :D -
kiskorúbézoltán #18884 Teljes sorozatot lövö gépkarabéllyal se negyon szokás 2-3 lövésnél többet elküldeni egyszerre . De abban egyetértek , hogy egészséges dolog ha egszerűen csak rajta kell hagyni az ujjamat , ha a cica a virágágyás helyett a ventillátort választja . Ízlések és pofonok az amik se hülyék ha fegyvert kell tervezni meg az európaiak sem . Odaát elég a 3-as , itt mindenki meghagyta a teljes sorozatot .
Én részemről ha nehezen átlátható szituációba kerülnék (lásd : helységharc) biztosan a teljest választanám nem a rögzítettet . -
Cat #18883 Az eddiginél komolyabb feladatot kapnak a magyar katonák Afga- nisztánban. Veszélyesebb helyre mennek, bár a helyi vezető állítólag szereti az idegeneket. -
kiskorúbézoltán #18882 Nekem még a R6:RS tetszett utána feladtam én is :( , a GR:AW-t meg a fórumokon olvasottak alapján ki se próbáltam . -
kiskorúbézoltán #18881 Jogos . :) -
kiskorúbézoltán #18880 Mondom , a nyakamat nem teszem rá ! Lehet , hogy tévedek ... A2 már vagy két éve nem volt a kezemben . -
haxoror #18879 Azért mert szerintem a valóságban szar és még a játékban se használható.
játékban -> szar
valóságban -> szar
egybeesés.
A játékban azért utálom mert közelharcban szar, ez persze irreális közelharc, 2-3 méter ami a valóságban nem hiszem hogy előfordulhat, középtávra is szar mert a hármas sorozat jobban szétnyitja a célkeresztet mintha AK-val mennék, nagy távolságra meg azért szar mert a jáűtékban kisebb a sebzése mint az AK-é.
A valóságban azért utálom mert szerintem az automata funkció a gépkarabélyok csúcsa és a csak rögzített sorozatra képes fegyver (M16A2) egy visszabutítás, a rövid sorozatot egy full automatával is meg lehet oldani viszont ha előáll egy nem várt helyzet pl épületharc akkor az M16-os katona hátrányban lesz egy full automata AK-val rohangáló ellenséggel szemben, vagy ha mondjuk fedező tüzet kéne biztosítania stb a lényeg hogy az automata tűz extra lehetőségeket ad a katonának és a butítás ezeket elveszi.
Asszem egyértelmű hogy a dupla utálatomnak különböző okai vannak. -
#18878 Őszintén szólva az R6 sorozat első részei talán a komolyabbak csak, nagyon elment az is a rossz irányba. A GR:AW-ről már nem is szólva... -
haxoror #18877 Azokban nincsenek járművek!