Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Seaweed
nah ezt nem fogjak sok helyen lobogtatni...ez is megy a sullyesztobe..mert kinos lehet..
[NST]Cifu
Apropó, nem tudom hallotattok-e róla, de az XM8 szépen elszenderedett. A SOCOM a SCAR mellett döntött, az US MARINES nem kívánja lecserélni a kézifegyvereit, és az US ARMY is meggondolta magát a cserét illetõleg.

"XM8 Put to Sleep
November 3, 2005: The XM8, the U.S. Army’s design for a new assault rifle and light machine-gun, has been cancelled. Actually, the project was put on hold last July. At the time, the reason was believed to be the ongoing debate over whether a new caliber (6.8mm was most often mentioned) should be adopted. While the XM8 used more modern engineering, and was lighter and more reliable, it was basically an improved M-16, just another 5.56mm assault rifle. Meanwhile, SOCOM adopted another new 5.56mm design (SCAR), while the U.S. Marine Corps decided to stay with the M-16 in the future. The XM8 may be revived, in another caliber. But for now, the army does not want to spend several billion bucks on a new assault rifle. Better to wait until the war in Iraq dies down, and radically new weapons, like the 25mm XM-25, hit the field, and pile up some combat experience. Basically, the army believes there are better alternatives than the XM8, but are not sure exactly what these alternatives are."

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Glpetyus
<#eljen>

ez dedurva már😮

[NST]Cifu
Levél az iraki katonáltól, és a vélemény a felszerelésükrõl:

M16/M4: <#levele>
Krónikus akadály sorozatok a hintõporszerû homoktól. Az M4 népszerûbb, mert könyebb és rövidebb, de az akadályok ugyanúgy elõjönnek ott is. Ugyan a fegyverre szerelhetõ optikák nagyon népszerûek, ezek nem segítenek a fenti problémán. További gond az 5.56x45mm-es lõszer, amely az irakban népszerû salaktéglás falakon nem tud átmenni, és még tiszta torzólövések sem jelentik teljes biztonsággal azt, hogy a célpont megpusztult.

M249 SAW: <#levele>
Általánosan elismert hulladék. Krónikus akadályproblémák, amelyek többsége csak a fegyver részleges szétszerelésével elhárítható (kellemes elfoglaltság egy tûzharc kellõs közepén).

M9 Beretta: so-so
Maga a fegyver rendesen mûködik, még a sivatagi körülmények között is. Ugyanakkor bizonyos gyártmányú tárakkal rendszeresen adogatási problémák lépnek fel, és a katonák igencsak keveslik a 9x19mm-es FMJ lõszerek hatékonyságát. Még többszörös találatott kapott rosszfiúk is simán harcképesek maradtak.

Mossberg 12ga: <#eljen>
Megbízható és jól használható eszköz épületekharcokban.

M240: <#eljen>
Pontos, megbízható és a 7.62x51mm-es lõszer kellõ átütõerõvel és gyilkolóhatással rendelkezik, hogy a célpontok ne pattogjanak, ha már eltalálták õket. A salaktéglás helyi házak falai nem nagyon bírják a 7.62x51-es skulókat.

M2: <#eljen>
A "Ma deuce" továbbra is igen népszerû. Nagy tûzerõ, igen megbízható, és roppant hatékony. A legtöbbre tartott fegyver a csatatéren.

.45 ACP pisztolyok: <#eljen>
Továbbra is igen népszerû oldalfegyver. Akinek a szolgálati szabályzat engedélyezi, hogy oldalfegyvere legyen, azok többsége ilyen kaliberû fegyvert igyekszik magának beszerezni. Az esetek többségében egyetlen torzótalálat is garantáltan végleges megoldás a rosszfiúk megfektetésére. A Spec.ops. csapatok imádják a HK Mk.23-at, a csapatoknál pedig a vén M1911A1 nagy mennyiségben kerül ki a szekrényekbõl.

M-14/M-21: <#eljen>
A katonák nagyon kedvelik, és a csapatoknál egyre sûrûbben tûnik fel, igaz csak kis mennyiségben. Fõleg vöröspontos reflexirányzékkal vagy ACOG optikával használják. Nagyon megbízható a sivatagos terepeken is.

M82: <#eljen>
Nagy lõtávolság, és nagy hatékonyság. Elõszeretettel használják a jármûves öngyilkos merénylõk ellen (állítólag van belõlük bõven).

M24: <#eljen>
A legtöbb 7.62x51-es, de akad pár .300 Win.Magnum kaliberû is. Nagy hatékonysággal forgatják a mesterlövészek.

Interceptor mellény: <#eljen>
Viszonylag könnyû (~3kg), és megállít mindenféle szilánkot, repeszt, sõt, akár egy 7.62x39-es lövedéket is. A rossz hír, hogy meleg van benne, mint a katlanban, és nyáron szinte elviselhetettlen a forróság benne. A hatékonyságát az ellenség is látja: újabban már rögtön a fejlövésre mennek.

Éjjellátó eszközök:
Nagyon jó hatékonyság, és az ellenség már jól tudja, mennyi esélyük van éjszakai harcokban - az esti ima után általában csend honol.

Glpetyus
ték <#smile>

Glpetyus
nade a valós veszély sem múlt el...ezzel csak demoralizálják a csapatokat szvsz.
Nem elég,hogy néha rájuk robbantanak ezt-azt....
Szerintem nem amcsi propaganda,de ki tudja..

Kell az ellenségkép, morál és éberség fenntartása... Meg hogy õk akik gonosz módon lesbõl támadnak...

/OFF
Diákolimpia Országos, ez az amatõr országos 18éven alul. Enyémben a CO2 tartály eresztett, 80 helyett 10et tudtam vele lõni, durván rosszabb szórással
/ON

Glpetyus
hmmm...vajon mért lenne amcsi propaganda ?
Abban mi az értelem ? <#confused>

[NST]Cifu
Jubával kapcsolatban annyi a ködösítés és a keresztbehivatkozás, hogy már én se tudom mit higyjek. Egy idõben mint a tûz, úgy terjedt, hogy az egész Juba dolog valójában amerikai propaganda, és különben is alig pár amerikai katona halt meg abban a körzetben mesterlövész által. Utána meg jönnek ezek a videók...

[NST]Cifu
Nekem meg el kéne vinnem fegyvermesterhez a CZ550-esemet, mert nem veti ki a hüvelyt (a zárdugattyú hátrahúzásakor felpattanó lemez, ami kipenderítené a hüvelyt, sztrájkba lépett 😊)). Lehet megártott neki, hogy egyhuzamban vagy félszáz lõszert elpuffogtattam vele pár hete. 😊

BTW milyen verseny lesz?

Glpetyus
sosem fogjuk megtudni...
Lehet,hogy több ember "mûve" ,lehet,tényleg csak egymaga van...
Lehet,hogy "csak" 50-et lött le,de lehet,hogy 200-at...
Propaganda,..általában fele se igaz...

Biztos hogy egy lövész? Nem valami fantom? Na, ha már hozzászóltam, akkor egy kis OFF, szombaton lesz az országos (lövészet), nekem meg elromlott a puskám, 2 napja. De már megjavították! És most örülök, mert jó és jót lõttem vele kb 3 perce 😊

Hát, az a százakárhány amcsi megszálló katona már nem találja ilyen viccesnek. Nem semmi alak lehet ez a Juba.

A masodik, training video.
training

Eleg vicces az a "Custom AK" 😊

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

Itt az elso video:

A 18+os

Nekem sem sikerül, vki feltehetné egy ingyenes helyre. Elõre is KÖSSSZ! <#wave>
Végre egy kis üditõ objektivitás <#eljen>

Máshol nincs fennt? Nekem percekig frissítgeti magát de nem akar elindulni 😞

Glpetyus

Amúgy itt egy videó errõl a juba-ról,fegyverbemutató közben.
(nem 18+ -os)

link (a free-re kell kattintani)

Glpetyus
pffff

Ezzel egyet értek, de láttam 1-2 háromszög alaku gépet(ufo-magazin persze 😊 ), bulvár ujságokban. Nem bizti hogy ez az Aurora, de lehet. Tudjátok az F -117 est is elõször éles bevetésben "mutatták be"( Öböl háború ) ki tudja akkor mivel kápráztat el minket majd a jövõ....

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

igen, tényleg az 1911 colt lehetett az. mindenesetre hasonlít a két fegyver. viszont meglepõ eredmény volt az m60-assal való tüzelés, FIZIKAILAG lelassította a próbajármû mozgási segességét is ! modnjuk azért ha odatapos neki a sofõr és nem csak távirányítással megy a dolog nem hiszem hogy megállítja míg a sofõr él vagy a motor üzemképes.

a vicc az ablak "nem biztos hogy átütése" volt a dologban

A pisztoly minden bizonnyal az amerikaiaknál (akkor még) rendszerben lévõ .45-ös M1911 Colt volt. Az "automatic rifle" = "assault rifle" = "gépkarabély" témát már többször kitárgyaltuk, nyilván a fordító nem értett annyira hozzá mint kellen 😊
Bár az M-16-os lövedéke valóban jóval könnyebb (4g vs. 15g) de még így is 3-4x annyi torkolati energiája van mint a .45 ACP-nek (450J vs. 1786J) Nem hinném, hogy kevésbé menne át az autó szélvédõjén, vagy igen? Bár ha jól emlékszem már Vietnámban is sokat panaszkodtak a katonák, hogy pl faágak meg levelek eltérítik a lövedékeket.

Kit--Kat
<#ejnye1>nana, még csak 40es éveihez közelít és az mint köztudott a legszebb fétfikor😊

\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"

nemrég én is belefutottam a discovery-n egy igen klassz kis mûsorba. egy régebben történt amerikai bázis elleni merényletrõl volt szó.egy arab pali egy teherkocsival jól megrakva robbanóanyaggal beszáguldott a bázis területére, bement az épületbe és felrobbantotta a cumót, mire az össze is dõlt, csomó áldozat.

a lényeg ott volt hogy elemezték hogy az õrt álló katonák valyon ki tudták volna e lõni a sorõrt mielõtt eléri az épületet és aktiválja a gyújtószerkezetet. a távolságot, az õrök elhelyezkedését, a kocsi mozgását stb. is elemezték. na a lényeg ott jött, mikor a narrátor a "nulla negyvenötös kaliberû pisztolyról" (sztem vmi browning)és az "automata" puskáról (m16)beszélt, és hozzátette, hogy a puska kisebb kaliberû, könnyebb lövedéke nem biztos hogy átüti a szélvédõt, lehet le fog pattani róla!😊 elég muris volt. sztem szarul fordították, inkább csak az lehetett volna maximum hogy kicsit alá kell célozni mert a döntött üvegen (vmi régi normál teherkocsi sima szélvédõje)feljebb megy a lövedék mikor becsapódáskor instabillá válik a röppályája, de erre sem esküdnék

Valoban. De van kozottuk egy kozos vonas. Mindketto ronda 😊

Seaweed
FLIR-el felvertezve uzemeltek.
Seaweed
Igen az.
Az OV-10 Bronco kétmotoros gép, P-38 Lightning-szerü felépítéssel (nem tudom szakszerûen leírni 😊 )

Pl: http://www.airliners.net/open.file/726960/M/

OV-10 Bronco -ra tippelnek, de mintha az 2 szemelyes lenne. Lehet csak rosszul emlexem?

Kis magasságú éjaszakai felderítésre/tûzhelyesbítésre kifejlesztett típus. Vietnámban szolgált kb egy tucat belõle.

[NST]Cifu
Katonai Movit? Hogy mik vannak... 😄

Lockheed Missiles YO-3A "Quiet Star" - Gyakorlatilag egy vitorlázógép, amire szereltek egy lassú és halk motort 😊

Ez jó, most találtam, bocs ha már volt
http://www.nasm.si.edu/interact/qtvr/uhc/images/hueyB.mov

[NST]Cifu
Véleményem szerint a következõ évtizedben már az UAV-okra fognak kõkeményen koncentrálni. Az US NAVY az évtized végére vegytiszta F/A-18 üzemeltetõ lesz (C/D/E/F/G), aztán ebbe "belepiszkit" az F-35C, de az már az F/A-18E/F-el együtt kiszolgálhat 2030-ig. Hogy akkor mi lesz, azt nem tudom (legfeljebb elképzelni tudom), de mindenestre akkor már teljesen hétköznapi látványok lesznek az ilyen eszközök:

Seaweed
Aha.(Majd kibuliznak meg par szaz darabot aztan np 😛)
[NST]Cifu
Nem tudja leváltani az összes típust, ahhoz túl kevés készül. Most olyan 370db gépnél tartanak, ez legfeljebb a fél hordozóflotta számára elég (egy hordozón olyan 50 körüli számú vadászgép állomásozik). Ez alapján valószinû, hogy az F/A-18E/F mellett fog az F-35C szolgálni a következõ évtizedben, és az F/A-18C/D gépeket váltja.

Seaweed
Aham.

ha jo lertelemezem az adatokat akkor a B fogja a Harrier-eket levaltani a C meg a tobbi hordozofedelzeti tipust (?)...arra azert kivancsi lennek hogy veszi be a Navy-nal a majuk az egy hajtomuvet!
Seaweed
Talalos kerdes:
-Mi ez a szornyeteg?! 😉)

[NST]Cifu
Semmiféle megbízhatónak tekinthetõ adat sincs az altipusok teljesítményadataival kapcsolatban, de az F-35C lesz a legnagyobb üres tömegû (~10.900kg), ugyanakkor a legtöbb üzemanyagot felvenni képes (~8.900kg) és a legnagyobb fegyverterheléssel rendelkezõ (~7.710kg) típus. Figyelembe véve, hogy a hajtómûve elvileg marad ugyanaz, mint az F-35A gépé, és a tömege, valamint a szárnyai és vezérsíkjai is nagyobbak, illetve hogy az F-35A végsebességének 1.8 Mach-at adtak meg (reálisan ennél valamivel több, kb. 2 Mach körüli) énszerintem 1.5-1.7 Mach körüli lehet az F-35C végsebessége.

Seaweed
<#shakehead>
Seaweed
Hmm most hogy jobban megneztem a fulesmacit 😄 ez tenyleg bazi nagy szarny...mekkora leszallasi sebesseget akarnak ezek?! 120Kts alattit?!!!! (es vallatak erre a Mach1 feletti sebbeseget is?! ...huhh)
Seaweed
Nah jah. De a szakik azt mondjak hogy az elettartamaval, es karbantartasi koltsegeivel(nehezsegeivel?) nem elegedettek, ezert "kuka" az 5let mindig... (Pedig a hatvanas-hetvenes evek milyen variaszarny maniaban egett 😉))
[NST]Cifu
Mostanában valahogy folyton elõkerül a variaszárny. 😄

Azért szerintem annak is megvan a maga helye. Éppen egy hordozófedélzeti gépnél pedig nem is ok nélkül. Szükséges az extra felhajtóerõ kis sebességnél, hogy minél kisebb legyen a fel- és leszállási sebesség. Ellenben a nagy felhajtóerõ nem nyerõ nagy sebességnél. Ezt kajolta be az F-35C, amelynek ugye nagyobb méretû szárnyai lesznek, hogy a leszállási sebességét a kellõ szintre tudják csökkenteni. Akkor már lehet, hogy nem lett volna sokkal bonyolultabb egy variaszárny, amely amellett, hogy garantálja a kis leszállósebességet, nagyobb elérhetõ végsebességet is biztosít.

De az is elég jellemzõ, hogy az összes újabb szuperszonikus "nagy" bombázó variaszárnyas (Tu-22M3, Tu-160, B-1😎. Egy ilyen nagy tömegû jármû esetén kevés alternatíva van...

Az F-35 család - és a "nagyfülû" C változat

Kecsesnek azért nem mondanám - Tu-160

Seaweed
Jah igen minden ezen temaban erkezo haszre nem fogok reagalni ha nekem cimzik.

mas:
#13951 f2d

Nah jah a variaszarny az mostani "kozfelfogas" szerint nem jo'....
(A kep elvileg fikcio)
Seaweed
Megmielott belekepzelitek magatokba meg a topicba hogy en kifejtettem volna velemenyem, jol olvassatok at meg 1x amit irtam! Mert en ugyan nem foglaltam allast az ugyben csak Icram bizonyos dolgaival nem ertettem egyet.

De ha en leirom a velemenyem ezen ugyekben (amit tudatosan soha sehol, foleg nem holmi SG-n...es itt nem az SG-t akarom fekettiteni hanem azokat e temaban akik ide jarnak, es tudom hogy elkezdenenek nekem jonni...) akkor azthiszem nagyon sok embert megserteknek menne a pofazas mertektelenul! (igy is megy..pedig jeleztem hogy nem mondok velemenyt)

Meg amugy ez az egesz ITT Offtopic!!! Ugyhogy lehet befejezni amit itt el se kellett volna kezdeni!