4415
Matematika feladatok
  • ba32107
    Nem nagyon értem, hogy most mit akarsz kérdezni. Én a példában csak egyszer deriváltam ugyanazt a polinomot, először x, aztán y szerint. Ha másodlagosan is akarsz deriválni, akkor a már deriváltat kell még egyszer.

Még egyszer a példám:
    x szerint deriválsz:
    Első tényező egyértelmű, ott csak x van, szokásos módon deriválod. Második tényezőben csak y van, ott konstansként nézel rá, ezért az egész tényező nulla. Harmadik tényezőből kiemeled a konstanst (az y-t), az x pedig eltűnik.

Y szerinti deriválásnál hasonlóan járunk el.

A másodlagos parciális nem tudom, hogy jön ide, de most például lederiválom a példafüggvény x és y szerinti parciális deriváltját még egyszer, x szerint:

(6x + y)' = 6
    (21y^2 + x)' = 1
  • Qwerty4
    ba32107:

És még egy kérdés, vegyük akkor az előző példát:f(x,y) = 3x^2 + 7y^3 + xy

Ezt deriváltuk x és y szerint, most ezután kell egy másodlagos parciális derivált x és y(v x*y?) valamint y és x (v y*x?) szerint is -???.Én nem értem igazán, hogy mi akar ez lenni, de ez kell, ahogy értettem.Szélsőérték pont vizsgálat első lépéseként kell megtenni.A két másodlagos parc. derivált megvan csak x és y szerint...

Hát nagyon el vagyok maradva az anyaggal, márcsak feladattipust próbálok memorizálni a holnapi vizsgára.Gáz, de ez van.
  • Qwerty4
    THX nagyon...
    Az értelmezés kissé elbonyolított volt és az adott példák se voltak egyértelműek számomra, de mostmár megvan, koszi.
  • ba32107
    A parciálás deriválásnál pedig nincs könnyebb. Többváltozós függvényeknél van csak értelme. Ilyenkor csak egy változó szerint deriválsz, és a többit konstansként kezeled. Pl:

f(x,y) = 3x^2 + 7y^3 + xy

f'(x,y) x szerint = 6x + 0 + y
    f'(x,y) y szerint = 0 + 21y^2 + x
  • Qwerty4
    Hello.

Valaki ért itt a parciális deriváltakhoz?

Az alap deriválás megy is, azzal nincs gond, de ezt nem tudom felfogni.
    Van mindig egy függvény és annak kell meghatározni a parciális deriváltjait.Hol kettőt, hol hármat.Itt akadtam meg egy feladattípusban és nem tudok továbblépni.Valami tipp?
  • 59th LeFty
    XD
  • Borgi
    honnan veszed, hogy az nem egy tetraéder akar lenni? :)
  • 59th LeFty
    Ez nem tér hanem síkgeometria, és nem ártana pár adat mellé, mert a semmiből is fel lehet írni, csak kicsit bonyis lenne.

Amúgy tesék, ha ezt elolvasod, mindent tudsz :D

http://hu.wikipedia.org/wiki/Háromszög
  • spiderman2
    Sziasztok!
    Lenne egy kérdésem térgeometriával kapcsolatosan.
    Annyi lenne a feladat hogy az alakzatban található T1 és T2 háromszög segítségével ki kéne számolni az egész területét.
    Ez lenne az.
    Remélem érthető a feladat és valaki tud segíteni.
    Előre is nagy THX.
  • ba32107
    Pénteken vizsgázok numerikus analízisből, úgyhogy valószínűleg lesz pár kérdésem. Aki tudja, legyen szíves segítsen, mielőbb.

Az első kérdés: egy mátrix k.-adik főminora. Jól gondolom, hogy ez az első k sor és oszlop alkotta részmátrixot jelenti?
  • Borgi
    jol emlékeztem hogymár eccer megcsináltam:
  • lally
    Tudna közületek valaki, a "derive6"- {avagy; derive 6.10}-ről, egy kinyomtatható leírást adni ? -> Köszönettel venném Tőle!
    {-mert:
    Vagy az én függvény-beírási logikám ütközik a programozókéval,
    avagy; Ténylegesen is benne van, egynéhány (csak ?!-) "számolási-BAKI".}

Sok, matekos-sikert is kívánok; 2009-re !
  • gotchaaa
    Két osztálytársam igen.
  • Borgi
    valaki, matek oktv 2dik fordulón volt?
  • pista007
    Ezer köszönet és hála! Isten fizesse meg :D
  • Thibi
    Ja és x,y nem csak pozitív kell hogy legyen,hanem egész is (ha a munkát a nap végén nem szabad félbe hagyni)
  • Thibi
    1.
    asztalos munkaóra összesen:
    x*1+y*2<=10
    y=5-x/2 lesz az egyenes egyenlete
    kárpitos munka:
    x*2+y*1<=8
    y=8-2*x az egyenlet
    A két egyenes valamint az x és y tengely által határolt területbe esnek a lehetséges megoldások, a két egyenes metszéspontja adja azt az x és y-t ahol az asztalos és kárpitos is maximumot dolgozza
  • Thibi
    2.
    0,4=1 / 2,5 vagyis 0,4^x=2,5^(-x)
    1,5 pedig 2,5-1 vagyis 2,5^1-2,5^0
    így
    2,5^(-x)-2,5^(x+1)=2,5^1-2,5^0
    ez alapján x=-1, gondolom más megoldás nincs,de lusta vagyok bizonyítani
  • pista007
    2143-ashoz van vknek vmi hozzáfűznivalója?
  • xDJCx
    Ha egyváltozós függvényről van szó, akkor meg kell nézni az adott pontban a jobb- és baloldali határértéket, ha ezek megegyeznek és végesek, akkor folytonosá tehető.
  • szucsy89
    az h folytonossá tehető e egy függvény a megadott pontban hogy kell kiszámolni? ha találok rá példát leírom
  • Moncsyka17
    utána tüntettem el a gyökjelet
  • Moncsyka17
    már megoldottam, egybe vontam a gyököket és megszoroztam!köszönöm szépen
  • szucsy89
    emelj harmadikra és a gyökök eltűnnek
  • ba32107
    Lenne egy kérdésem a síkbeli polártranszformációval kapcsolatban. Amikor az R sugarú gömböt írjuk le polárkoordinátákkal, nekem ez van a jegyzetemben:

R e [ 0, R ] ez világos
    Fí e [ 0, 2II ] ez világos
    Teta e [ 0, II ], na most ez miért csak Pi-ig megy? Ekkor nem csak egy félgömb lesz? Ezt nem értem.

Továbbá még egy kérdés: amikor a kör kerültét vezetem le integrálással, úgy hogy paraméteresen, tehát:
    x(t) = r*cos(t)
    y(t) = r*sin(t)

akkor csak úgy jön ki az integrálás, ha 2II-től megyek 0-ig. Ha fordítva megyek, akkor negatív szám lesz. Ez nekem nem logikus, ez miért van?
  • Moncsyka17
    köbgyök alatt 28-x meg köbgyök alatt x+7 egyenlő 5
    Nagyon megköszönném ha valaki tudna nekem segíteni!
  • lala1987
    A fázisegyenesről tud valaki valamit???
  • ZilogR
    Ha még kérdezel ma estig, talán lesz vki, aki tud válaszolni!
  • szucsy89
    thxvm
  • pista007
    Üdv! Kellene két feladatban segítség:
    1.: Egy kanapét és franciaágyat gyártó cég egy munkanap alatt az asztalos munkára 10 órát, a kárpitozásra 8 órát tud fordítani. Egy kanapé elkészítéséhez 1 óra asztalos és 2 óra kárpitos munkára, egy franciaágy elkészítéséhez 2 óra asztalos, 1 óra kárpitos munkára van szükség. Jelölje az egy munkanap alatt legyártott kanapék számát x, a franciaágyakét y. Adja meg a feladat feltételeinek matematikai alakját! Ábrázolja koordináta-rendszerben a feladat feltételeinek megfelelő (x;y) koordinátájú pontokat! Ha vki elmagyarázza, nekem az is elég!
    2.:Oldja meg a következő egyenletet: 0,4^x-2,5^(x+1)-1,5=0
    A segítséget előre is köszönöm.
  • ba32107
    Itt
  • szucsy89
    hali azt honnan tudom felismerni hogy parciális integrálást kell alkalmazni? lehet kicsit "hülye" a kérdés...:)
  • ZilogR
    A d-re megvolt már a válaszom, tehát akkor fog maximális lenni az infoterjedés sebessége, ha X=N/2.

A leírt diffegyenleted megoldása valami X(t)=C*e^t/(1+e^t) , de ezzel vannak kisebb gondok, mert a konstansra én C=N kaptam és k=1/N -nek is kell teljesülnie. Az X(t) hogy jó megoldás, te magad is leellenőrízheted, ki fog jönni, hogy a dX/dt valóban megegyezik k*X*(N-X) -el, csak C-t kell jól megválasztani.

Ebből már fel lehet rajzolni a megoldásgörbéket, ami egy ún. szigmoid függvény: monoton nő, ha t->-végtelen, akkor X->0 és ha t->+végtelen, akkor X->N, ami OK. Ellenben ha t=0, akkor X=N/2, ezért mondom, h a megoldásfgv már "majdnem OK", kicsit kell vele játszani. A másik kérdés pedig k hogyan jelenik meg a megoldások között...?! Ezért írtam, h k=1/N kell hogy legyen, ha ez a fgv a diffegyenlet megoldása.
  • etmmy
    Igaz egy kis idő eltelt már, de azért köszönöm a segítséget Thibi =)
  • tivadar89
    Üdv
    Lenne két feladat amiben segítségek kérek:
    Mindkettőnél a határéréket kell kiszámítani. (L'Hospital segítségével)
    1: (valahogy f(x)/g(x) alakra kellene hozni..)
    lim x*(ln x)^2
    x---0+0

2:
    lim x*sin(4/x)
    x---inf.
  • lala1987
    Szia ZR!
    Előre is köszönöm,hogy próbálsz segíteni, és tippeket adni.De sajnos nincs eleg időm ahhoz,hogy üzeneteket indítsak el, meg várjam rá a válaszokat, mert január 5.-re kellene a feladat megoldása.Így csupán elméletben adok hozzávetőleges értékeket.Kérlek még te is irj,ha van valamelyik megoldásra ötleted.Én eléggé tanácstalan vagyok.
  • bardocz
    Oké,köszi:)
  • ZilogR
    Erről nekem az jutott eszembe, hogy ha dimenziótlanítanánk N-nel és az időlépés egységnyi lenne, akkor úgy nézne ki az egyenleted, h dx=k*x*(1-x), ahol x=X/N. Erről meg EZ jutott eszembe - érdemes megnézegetni...

Amit te kérdeztél: Mivel a dX/dt az infó terjedés sebessége eleve, így annak keressük a maximumát, tehát az egyenleted jobb oldalának első deriváltja hol 0 és a második deriváltja hol kisebb mint 0:

Az első derivált akkor nulla, ha X=N/2 és a második derivált (=-2*k) mindig negatív, így valóban ekkor a maximális az információ terjedés sebessége.

Hogy mi kifogásolható? Nekem középsulis koromban volt egy olyan modellem, ami azt modellezte, hogy hogyan terjed egy betegség egy közösségben:

- Volt olyan, hogy véletlenszerűen kiválasztott egyed véletlenszerűen (adott valószínűségekkel) találkozott másik 0, 1, 2 vagy 3 másik emberrel egy időegység alatt.
    - És volt olyan, ha egy fertőzött egyed egy nem fertőzöttel találkozott, akkor a fertőzés valószínűsége sem volt 100%, hanem valamekkora, pl. 60%

Ezt a két szabályt át lehet ültetni egyenletekbe, de ez még mindig nem teljes, mert nem foglalkozik az egyedek közötti ismeretségekkel.

Kipróbálhatsz egy olyat, h egy rövid üzenetet elindítasz iwiw-en, azzal, hogy azonnal jelezzenek vissza egy emailcímre (csinálsz egyet), ha megkapták (küldjenek benne egy kis info-t, h hány helyről kapták meg és hány helyre küldték el), ebből fogod látni, hogy alakul a dX/dt, bár N-t nehéz becsülni. Ha vannak ilyen "méréseid", akkor a saját modelledet tudod finomhangolni - ha van ilyesmihez kedved egyáltalán.

Írj a topicba, ha csináltál vmit! Engem fog érdekelni! Előre is thnx!
  • Borgi
    igy van
  • bardocz
    Másodikat beírod gépbe

Kérdés:
    Ha egy dolog teljesülésének a valószínűsége a:b,egy másiké meg c:d,akkor ha egyszerre teljesül a kettő,akkor (a:b)(c:d)?