4415
Matematika feladatok
  • thomasthomas
    Hi!

Már lényegtelen, nem lett volna jó a keresett állításom..
  • qetuol
    ne használd az imageshacket, sz@r az. használd a tinypic -t.
  • ba32107
    Szúrd be újra a képet máshonnan, nem látszik.
  • thomasthomas
    Hi!

Középiskolában 9.es vagyok, és lenne egy kérdésem( egy feladatmegoldáshoz kellene): Ha ez az állítás igaz, akkor rájöttem a megoldására:

Link
    Látszólag egyszerűnek tűnik, de mégsem az..Megpróbáltam elindulni az a·(2k+1)+b·(2k+1) -nek az általánosításából, de nem jött össze, bár én még kitartok amellett hogy az utóbbinak köze lehet az előző példának az általánosításához..Tudnátok nekem ebbe segíteni?
    Megjegyzés: a függőleges vonal az oszthatóságot jelöli.

Előre is köszi.
  • kz
    egy másik lehetőség, hogy írsz egy egszerű programot, amely alapvetően 9 ciklusból és 1 feltételvizshálatból áll és (10^9=) 1 000 000 000 itárációból megmondja az eredményt. az összes lehetségest.
    ne aggódj, gyorsan lefut.
  • kz
    jelöljük a négyzeteket sorra a,b,c,stb-vel balról jobbra, fentről lefelé haladva.
    az egyenletek:
    (1) a/b+c=8
    (2) d+e/f=2 (vajon jó ez az egyenlet?)
    (3) g*h-i=1
    (4) a*d-g=3
    (5) b+e-h=8
    (6) c-f+i=9

6 egyenlet, 9 ismeretlen.
    de ugye feltételezzük, hogy minden ismeretlen nem negatív, egész és nem nagyobb mint 9.

és amit még tudunk:
    a/b=egész, tehát vagy a=0, vagy a=b, vagy b=1, vagy (a=4 és b=2) vagy (a=6 és (b=2 vagy b=3)), vagy (a=8 és (b=2, vagy b=4)), vagy (a=9 és b=3) (1)
    e/f=egész, tehát vagy e=0, vagy e=b, vagy f=1, vagy (e=4 és f=2) vagy (e=6 és (f=2 vagy f=3)), vagy (e=8 és (f=2, vagy f=4)), vagy (e=9 és f=3) (2)
    g*h=i+1, mivel i<=9, i+1<=10, tehát g*h<=10 (3)
    a*d-g=3, mivel g<=9, g+3<=12, tehát a*d<=12 (4)
    b+e-h=8, mivel h<=9, h+8<=17, tehát b+e<=17 (5)
    c-f+i=9, mivel f<=9, f+9<=18, tehát c+i<=18 (6)

most egyenletrendszerként kellene kezelni az egyenleteket (összeadni kivonni párosával, mindegyiket felhasználva), majd az így kapott egyenleteket újra megvizsgálni.
    de ezt már rád bízom, hiszen láthattad a módszert.
    ha elég sok feltételt írsz fel, akkor előbb utóbb megkapod a megoldás(oka)t.
  • tivadar89
    Üdv, a következő feladatban kérnék segítséget. A sor konvergenciasugarát és konvergenciaintervallumát kell meghatározni. Az y sor konvergencia tartományát sikerült meghatároznom (remélem jól), de itt elakadtam. Az y=(3x-3)^2-ba kellene behelyettesíteni hogy megkapjam x-re a konv. intervallumot ? Ha igen akkor ezt hogyan lehet megoldani ?
  • tigeroo
    szerintem csak számjegy!
  • ZilogR
    és egy "kocka" az egy számjegy, vagy tetszőleges pozitív szám állhat ott, esetleg egész negatív is lehet, vagy bármilyen valós???? Mert akkor mindjárt más a helyzet... :P
  • tigeroo
    sajna én nemtudom megcsinálni:D gimiben max. 3 ismeretlenes egyenletrendszereket tanultunk!

szeretném ha valaki megoldaná nekem ezt a feladatot
  • qetuol
    elnevezed az ismeretlen számokat betűknek mondjuk a-tól i-ig.
    majd felírod a 6 egyenletet 9 ismeretlennel és megoldod.
  • tigeroo

valaki segitene ezt megoldani?megköszönném!
  • tivadar89
    Köszi, sikerült megoldani integrálkritériummal. Divergens a végtelen sor.
  • ba32107
    f(x) = ln(x) / x, x e [1,oo] monoton fogyó, alkalmazható az integrálkritérium, mely szerint:

Integrál 1-től végtelenig f(t) dt ekvikonvergens Szumma n=1 végtelenig f(n). Tehát kiintegrálod az improprius integrált, megvizsgálod a határértéket, és megvan, hogy konvergens-e a végtelen sorod. Ezt most nincs kedvem megcsinálni.
  • ba32107
    Szerintem integrálkritériumra van szükséged, de ha lelőnek se jut eszembe, hogy van az a tétel :/
  • tivadar89
    A következő feladatban azt kellene eldönteni, hogy a végtelen sor konvergens-e vagy sem. (indoklással)

Próbálkoztam a gyökkritériummal, de a határérték=1, ezért a módszer nem alkalmazható. A hányadoskritériummal szintén nem sikerült eredményt produkálni.
  • adamo07
    :) köszi
  • ba32107
    Hát kérdezd meg a matektanárodat
  • qetuol
    én ilyen oszthatósági szabályokat mondanék pl. a ha a szám számjegyeinek összege osztható 3-mal akkor a szám is és bebizonyítanám.
  • Bor1sz
    Nem neked szólt. Komment alatt: Válasz 'sovatalevi' üzenetére (#2229)

Amúgy oszthatóságról most hirtelen a diofantikus egyenletek ugranak be.
  • adamo07
    Nem azért kérdeztem mert nincs kedvem dolgozni ezzel, hanem mert nem találtam hozzá olyan anyagot :/
  • ba32107
    Mert nincs kedvünk lusta disznók helyett dolgozni?
  • adamo07
    sziasztok! Segítségeteket kérném abban ,h matek emelt szintű érettségin mit említenétek meg az oszthatósággal kapcsolatos problémákhoz ?előre is köszi
  • sovatalevi
    de miertt nem?ha ertitek miert nem?nem buknak mek matekbol.
  • ba32107
    Ha nem értesz valamit, és máshol nem találod a megoldást, elmagyarázzuk, de nem napi ötször, és nem oldunk meg teljes feladatokat sem.
  • sovatalevi
    de cssak azt kene amit nem ertek.
  • Sadist
    Természetesen nem. A házi feladat azért van, hogy gyakorolj, és ne maradj ostoba.
  • sovatalevi
    8cadikos hazikrol lenne szo
  • sovatalevi
    Hali ha megkezdodik a suli es irok ide matek hazikat akkor aki erti megoldja?
  • szucsy89
    meglett az analízis kettes ma

szóval nem voltak hiábavalók a válaszok, köszi:))
  • Narancs
    Megoldottam, ki is jött, NAGYON KÖSZÖNÖM!
  • Thibi
    aha
  • Narancs
    Köszi szépen!
    Akkor ha jól értem a függvény lokális maximumát kell megkeresni,0-100 értelmezési tartományban. Jól értem? Bocs, csak biztosra akarok menni, ezen az egy feladaton két jegy múlik.
  • Thibi
    profit = árbevétel-költség = 250q-(100q+q*q+100)
    ennek kell a maximumát megkeresni 0 és 100 közötti q értéknél
  • Narancs
    q*q az természetesen ,,kúnégyzet", csak nem tudok a felső indexbe írni
  • Narancs
    Sziasztok!
    Pénteken vizsgázom analízisből, és a mintafeladatsoron van egy példa, amit senki nem tud, hogyan kell megoldani (mivel nem vettük órán), és ezért jár a legtöbb pont:

Az alábbiakban adott termelési függvények alapján határozza meg azt a kibocsátási szintet, ahol a profit maximális. Vegye figyelembe azt, hogy a technológia maximum 100 egység kibocsátását teszi lehetővé.
    Költség függvény: K(q)=100q+q*q+100
    Bevétel függvény: B(q)=250q

Nagyon megköszönném, ha valaki tudna segíteni, hogyan kell megoldani ezt a fajta példát. Egyik csop.társ szerint csak egyenlővé kell őket tenni és kiszámolni a q-t, de mivel több pont jár érte, mint egy teljes függvényelemzésért, vszínű nem ilyen egyszerű a dolog.
  • lally
    Bocsi én is , hiszen kétszer vettem a felét! -és még
    Qetuol nevének elírásáért is Mea Culpa:
    t= 16/3
    Köztes területük így kereken = 6,25 - 5,3 = 0,95 területegység.
  • szucsy89
    köszi all
  • lally
    Akkor foglaljuk össze:
    {Ba32107; Jól kezdted, csak be kell helyettesítened az x=1 helyen.)
    Quteol pedig még fejben is jól számolt.}
    y'= - 2x
    m = -2*1 = -2 iránytangenssel.

Az egy ponton átmenő egyenes egyenlete így tehát:
    y = -2x +5 azaz a tengelymetszete 5 egység,
    az x-et pedig: +2,5 döfi.

Az első térnegyedben van tehát egy háromszögünk, mely területe
    T = 6,25 területegység.
    Ebből kell kivonni a parabola alatti területének FELÉT, hiszen csak az első térnegyedéről lehet most szó!
    Integrál 0-tól 2-ig tehát: = 16/3 területegységnek a fele:
    t= 8/3 egység.
    Köztes területük így kereken = 6,25 - 2,67 = 3,58 területegység.
  • uwu
    Egyszerűbb mint integrálgatni.
    Lerajzolod, és fejbe kiszámolod.