Matek feladatok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

passatgt
Egy kockát hatszor egymás után feldobva a dobott számokat egymás mellé írjuk, így egy 6 jegyû számot kapunk

Mi a valószínûsége, hogy a 6egyû szám mindegyik számjegye különbözõ?

htx😊

... bocsi Néked Mr."DJ Faustus";(- ezúton Kérlek, most nézz légyszí az Opera-topikba) ! -> 4 napig , szívtam is bõven miatta.
(- s, hogy itt most még ne legyek OFF-osan, binárisra kettyintve 😊

2008.aug.26-ról, *Színesbocs* számára üzenem:
(Kutya-nehéz volt ám olyan könyvet becserkésznem, amelyikben
mindkét- deriválós feladatod egyszerre is szerepel. )

Skubizd meg a: 96.oldalának 13-as; -és a
101.oldalon a: 10. példát.
(-*csudi-tudja*, de mintha ezek kiírását, valahol láttam volna mááá ...?)

Jagumo
akkor ez nemiy olyan bonyolult, értem köszi neketek 😊

Fuck is easy, Fuck is funny, Many people fuck for money And if you think fuck is funny, Fuck yourself and save your money

Hát figyelj, egy egyenesen (ami mindkét irányban végtelen hosszú) akármelyik pontot kiválasztod, mindkét irányban végtelen sok pontod van, így mindegyik pont szimmetriaközéppont 😊

Ezt át lehet ültetni síkba, és térbe is, értelemszerûen.

Jagumo
ja jó akkor értem az a megoldás, megpróbálom értelmezni 😊

Fuck is easy, Fuck is funny, Many people fuck for money And if you think fuck is funny, Fuck yourself and save your money

bardocz

Ennyit csak vissza tudsz olvasni<#rolleyes>

És mivel ezek mind végtelen kiterjedésûek,így végtelensok szimetriapontjuk van.
Jagumo
Van-e olyan ponthalmaz, amelynek végtelensok szimmetriaközépontja van?

akkor mi a megoldás és a magyarázat?? 😄

Ja, tényleg egyenes.....éreztem én, hogy a vonal kicsit laikus 😊

Akkor már a tér is az...

No roots: no tree. No family: no me. (Faithless - No Roots)

bardocz
Hivatalosan egyenes.És tényleg,nem is gondoltam rá.Sõt,a sík is az,mivel az is végtelen kiterjedésû.
Jagumo
amit én írtam az nemhülyeség, így van leírva a könyvbe. 😄

Egy vonal? Nem szakasz, hanem vonal. Minden pontja szimmetriaközéppont.....vagy ez hülyeség?

Ha jól számoltam sebtiben akkor a két megoldás:

(-x + sqrt(x^2-4y)) / (-2)

(-x - sqrt(x^2-4y)) / (-2)

Jagumo
én nemtudom, valami nindoklás kéne :S pedig gondolgodtam rajta 😄

Jagumo
Van-e olyan ponthalmaz, amelynek végtelensok szimmetriaközépontja van?

bardocz
Rendezd nullára az egyenletet,és utána másodfokú megoldóképlettel meg tudod oldani.Vagyis szerintem :-)
Sziasztok!
A következõ egyenlethez kérnék segítséget:
y=c*x-c^2
Ebbõl kellene c-t kifejeznem.
Ötlet?
Köszönöm!

csjoe.mybrute.com bulgaria-utazas-nyaralas.blog.hu

"f" jobbja, tényleg mínusz 12 .
Mea Culpa !!!
(-hááát; Nem éppen nyerõ az öregségi vaksizás ! )

Dj Faustus
És mellesleg Opera 9.52 alatt mûködik a privát üzenet küldés.

Dj Faustus
""f" egyenes:
6x + 4y = 12 "

Elírtad. Idézet #1686:
f:6x+4y=-12

(- nafene: Most meg már megjavulóban az Operám ?!)

Az elõbb, finoman céloztam arra, hogy "DJ Faustus", a 2. példánál véthetett egy elõjelnyi hibát.
(-nem érem el privi-ben, szóljatok Neki légyszí, ha igazam van ! -köszi.)

"f" egyenes:
6x + 4y = 12
4y = 12 - 6x / :4
Y = 12/4 - (6/4) X
Y = 3 - (3/2) X -> y = mx + b ; alakra átírva
Y = - (3/2) X + 3
" f " egyenes is
m = -3/2 iránytangensû, azaz "e" és "f" párhuzamos egymással.
b = +3 ; tengelymetszettel. -sejtésem, úgy tûnik jó volt, tehát "DJ" elõjelet vétett!
Az "f" egyenesünk pedig +3 egységnél döfi az Y-tengelyt.
X-et pedig ott piszkálja meg, ahol Y = 0
0 = - (3/2) X + 3
(3/2)X = 3
X = +2 helyen döfi "f" az X-tengelyt.

A *No:1689*- kissé magyarázva Mr."Dj Faustus" grafikonját.
Nézzük:
Egyenletünket mindig rendezzük ki elõször Y-ra !-így, tudjuk ábrázolni.

e=> 3x +2y= 12 vegyünk el mindkét oldalból: /-3x

2y = 12 -3x de, nekem csak Y kell, tehát / (:2)
Y = (12/2) - (3/2)X

Ebbõl látom:
X az elsõ-hatványon szerepel, tehát képe egy Egyenes lesz!
Az egyenes általános egyenlete pedig: * Y = m X + b *

ahol: m = meredekség, másnéven:IRÁNyTANGENS, azaz adott szõggel szembeni, per melletti befogó értékei, tehát m = y/x
* b * pedig a TENGELyMETSzET, azaz az Y-on való metszés-értéke.

Rendezzük át ilyen alakra: Y = (-3/2)X + 6
Tehát "e" egyenesünk, Y-tengelyt, +6 nál fogja dõfni !
Iránytangense pedig: -(3/2)
A (+6) döfési-ponttól lépjünk +2 egységet X irányában, (-3) pedig Y ban.
E pontot, a döfési ponttal összekötve, megkapjuk a
kívánt "görbénket".
(-ezek alapján már: próbáld meg a másik "görbét" is ábrázolni.
Sok sikert hozzá !)

(-sajna: Nem éppen E-fórumom tesztelték az *Opera9.52*-est !!!)

Valami olyan "Hip-Hip Hurrá "-s hangulatra azér' vártam, csak olyanra;
mintha csak-úgy, kvázi-*flegmán felhánytam* volna ide, e deriválós példák megoldásait.
(Nem teljesen véletlenül említettem épp e könyvet!)

Dj Faustus
Nos ez két egyenes egyenlete.
Az e egyenes az y tengelyt +6-nál, az x tengelyt +4-nél metszi.
Az f egyenes az y tengelyt -3-nál, az x tengely -2-nél metszi.

A két egyenes "dõlésszöge" egyezik (az elõbbi adatokból arkusztangenssel kiszámíthatóak), csak el vannak tolva egymáshoz képest.
Grafikonon így néznek ki.

bardocz
Ez egy egyszerû azonosság,de amúgy én sem biztos,hogy hirtelen rájöttem volna,hanem fogom,és elkezdem összeszorozni😄 Viszont volt olyan dolog,amit hamarabb számoltam ki fejben,mint tanár gépen,benyögöm,természetesen leszarja,majd amikor ugyan azt mondja,csoport rámnéz😄
háhá ,csak hogy tudd ezt 9dikben megtanultam<#ravasz1>
mégis számológépet veszek elõ,mert valahogy most 6 évvel késõbb kurv*ára nem emlékszek erre a képletre, ahogy más se csak az aki ezzel foglalkozik<#vigyor3>
ja és igen,az is nagyon hasznos hogy a katicabogár "páratlan ujjú egyszikû évelõ"<#idiota>
hello egy kis help kéne van egy kordinátageometria feladat: e:3x+2y=12
f:6x+4y=-12
és mindent kikéne számolni amit lehetséges pl:távolság stb.. valaki tud ebbe segiteni?

Hi Néked "Színesbocs" !
Ide a fórumra, sajna nagyon nehéz képleteket írni, tehát csak tippeket adok elsõre.
(Ha egyetemre fogsz menni, ott elsõben ismét veszitek ezt a témát, sõõõt; kissé még-összetettebbeket is !)

A deriválás, a mérnöki- függvényanalízis elengedhetetlen kelléke. !!!

Javaslom tehát : (-könyvtárból kikölcsönözni ; -de, inkább vedd meg , mert szükséged is lesz rá!)
Bárczy Barnabás; Differenciálszámítás címû könyvét. ->az én példányom még 1980-as, MK kiadás.
Igen jól kidolgozott példák vannak benne.
Ha 10-10 esetet csak kimásolsz belõle, és még mindig homályos lenne e téma;
(ami, teljesen kizárt !) - kézzel megoldom, be-szkennerelem azt, és felteszem a NETre.

kz
én emlékszem mennyi minden hasznos dolgot tanultam az iskolában.
ott van például a szinkópa ritmus. szerintem ez nagyon hasznos.
meg a mérleg állás, homorított felugrásból.
és annak is örültem, amikor azt tanultuk földrajzórán, hogy magyarország adja a világ földgáz termelésének a másfélszeresét.
vagy amikor a katicabogárról tanultuk, hogy páratlan ujjú egyszikû évelõ.
szóval szerintem az oktatás jó, kivéve a matematikát, mer az egy olyan szar szemét szaralak.

Ez az aláírás helye. Ide mindenki okos dolgokat írogat.

ZilogR
csak azért, h ne legyen flamewar, írok én:

ha olyannal kerülsz szembe, pl. h mennyi 73*67, valszeg te is, de az emberek 99.999%-a elõvesz egy számológépet és bepötyögi. De ha ilyen nincs, akkor az emberek ugyanennyi százaléka NEM fogja felismerni, hogy
73 * 67 = (70 + 3) * (70 - 3) = 70^2 - 3^2 = 4900 - 9 = 4891, merthogy anno tanultuk azt, hogy (a+b) * (a-b) = a^2 - b^2

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

magus
te vagy elbasztad az elején vagy nem voltál még egyetem közelében

ZilogR
...így van, amúgy sem akar itt senki flamewart... Mellesleg a történelem és irodalom oktatásnak mi értelme van?! Hány hadvezér szaladgál az utcán? Akkor már inkább az analízis... Magas szinten nyomják? Nem kellett neked még diffegyenletekkel leírt rendszer optimális irányítási problémájával pöcsölnöd és mátrix-exponenciális függvényeket számolnod, ahol az exp() függvény kitevõje nem holmi szám, vagy kifejezés, hanem mátrix... De ilyesmivel nem is kell az átlagembernek foglalkoznia!

Én azt gondolom, ha az átlagemberben van annyi józanság, hogy el tudja dönteni és érti is, pl. hogy az erõs forint a hitel felvételnek nem kedvez, de a törlesztõknek igen, ellenben ha pl. svájci frankban veszi fel a hitelét, akkor még jól is járhat, sõt, az árfolyamspekulációra játszva még tisztes haszonra is tehet szert rövid távon, akkor van remény...

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

Borgi
fölösleges ezen kiakadni, minden tantárgyból tanítanak olyat, amit egy mezei halandó 2 héten belül kitöröl a fejébõl.

porki fagyok fállalon

Te meg azon gondolkodj el hogy a Bonduelle konzerveknél ezt a dolgot nem a vezérgeci találta ki,hanem kiírt egy pályázatot arra hogy milyen dobozokban is kellene árulni a szart,és jött egy banda akiknél voltak okos matekosok és megmondták a frankót!
ugyanez igaz a tormatermesztõre meg a többi marhaságra...
én itt most nem azon röhögök hogy számolni összeadni meg kivonni kell tanulni meg alapalgebrát mert az tényleg rendben van,meg az is hogy valakit érdekel és tanulja mert ha nem lenne nem irhatnák ezen a számitogépen és még nagyon sok midnenben nélülöznöm kellene,hanem azon hogy a végére már olyan szinten nyomják hogy annak egy átlag ember nem veszi hasznát(21 vagyok eddig tényleg nem vettem hasznát a cosinusnak,de a bátyám se aki már 28),szal olyan szinten próbálják meg felkészíteni az embereket mintha mindenki matematikusnak menne😛
pedig van aki csak szépen akar rajzolni és tud is és mégis matekoznia kell (pedig kurvára nem érti az egészet),ha el akar jutni a fõiskolára!
amugy meg ha már a sódernál tartunk,matekos ismerosom elment az apjával fát venni amit szintén köbméterben adnak de a hulyék azt nem tudták hiába 5ös a srác hogy a fánál nem 1*1*1 van hanem 1*1*1,5
szal még igy is hasraeshetsz ha te vagy Einstein
Dj Faustus
Látod szöveget értelmezni is tudni kell.
Sehol nem állítottam hogy szimplán egy képlet megoldása hozná meg a megváltást: mûveltségrõl beszéltem.
Ebbe beletartozik a matek is. Ha nem tudsz kamatos kamatot számítani, könnyen rádsózhatnak egy olyan hitellehetõséget, aminek törlesztõrészleteit életed végéig nyögheted. Ha nem vágod a fizikát, rádsózhatják a csodálatos mosógolyót, meg a vízautó alapítvány, a radiesztézák is sorba állhatnak nálad.
Ha nem vagy jártas a biológiában/kémiában, megvetetik veled a Pi-/mágnesezett-vizet.

Persze a megvezethetõség függ más, lélektani dolgoktól is, de a mûveltségnek jelentõs szerepe van benne.

ZilogR
Gondolkodj el azon, hogy a Bonduelle-konzervek miért épp ugyanolyan magasak, mint az átmérõjük!? Ha neked egy üzemed van, ahol naponta több ezer darab konzervet kell gyártanod és nem ilyenre csinálod, nem leszel annyira hatékony, mint a versenytársaid - mivel te pengeagyú vagy, gondolom rájössz, miért...!?

Ha mindenki tisztességesen használná azt a matektudást, amit beléjük próbálnak verni, nem lehetne olyan, hogy uzsorakamat - de sajnos azok a szerencsétlenek, akik épphogy elvergõdtek egy elemi iskola végéig, nem értik, hogy lehet az, hogy az egyik hónapban felvett csekély "hitelüket" nem tudják a következõ hónapban visszaadni...

Ha tudsz elemi testek térfogatát számolni, nem vágnak át, amikor a TÜZÉP teleprõl eléd borítják a sódert (mert azt még mindíg nem tonnában, hanem köbméterben mérik - leméred, kiszámolod és azt mondod, hogy vagy enged az árból, vagy megfogja a kibaszott lapátot és visszalapátolja, mert ez kevesebb...)

Az a tormatermesztõ, aki nem tud abban dönteni, hogy a több hektárnyi termését felszedesse-e, mert csak azt tudja, hogy a termés 70%-ának meg kell felelnie az átvevõ követelményeinek, valszeg örülne, ha tudná, ilyen helyzetekben van olyan statisztikai módszer, amivel le tudja csökkenteni a hatalmas bukás (és anyagi kár) esélyét - sõt, erre szabvány is van, hogy hogyan lehet ezt kivitelezni!

Én anno az egyetemen kiszámoltam, hogy akkor nõ az ösztöndíj-indexem, ha 1-est, 4-est vagy 5-öst kapok egy adott vizsgán, mivel tudtam magamról, ha elmegyek, akkor átmegyek és biztos nem érem el a 4-est, így nem mentem el vizsgázni, ezzel növeltem a jövõ féléves jövedelmemet!

Sok egyetemistába annyi logika sem szorult, hogy ha van olyan tárgya, aminek van páros és páratlan héten is gyakorlata, akkor nem vesz fel gyakorlatot páros hétre, mert a félév 14 hétbõl áll és az utolsó hétre nagyon nem akar az ember gyakra menni, amikor annyi beadandó meló van...

Stb, stb, stb...

Így van! ha valaki ki tudja számolni hogy mennyi g(x)*h'(x)+g'(x)*h(x) akkor onnantól kezdve megváltozik az élete,a világszemlélete,többet soha nem hibázik!nem fogják tudni átverni!nem fogják tudni rávenni semmire!
LOOOOOOOOOOOOL<#nevetes1><#nevetes1><#nevetes1><#nevetes1><#nevetes1>
Dj Faustus
Tudod a mûveletlenség a befolyásolhatóság melegágya.
Könnyebb egy buta embernek eladni mindenféle marketingszöveggel jó drágán a semmit nem érõ terméket.
Könnyebb rávenni, hogy szavazzon xy politikusra.
Könnyebb rávenni, hogy pénzét bizonyos befektetési lehetõségekbe fektesse be.

Illetve azt is tudnod kellene, hogy a mûveletlenség a szegénység melegágya.

A szegény, és buta emberek meg nagyon könnyen manipulálhatóak.

te vagy már jó nagy hulye!szaközépbe jártam mégis ezzel bazstattak 4 évig!
Borgi
nem kötelezõ gimnáziumba járni <#wilting>

porki fagyok fállalon

csak azt mondjátok meg nekem hoyg egy 18 éves hulyegyereknek mi az istenfaszának kell ilyen szarokat tanulnia????ki a gecit érdekli hogy x2 megy2 az mennyi??????????????,<#violent><#boxer>
passatgt
meg négyjegyûben van rá példa

legalábbis enyémben😄

magus
elõre hozott érettségiben ilyen példák? legutóbb még ott tartottunk, hogy a buta cigánynak tanítottuk a lopott narancsot számolni

amúgy már nem emlékszem pontosan, de tényleg alapesetek, keress rá, az elsõ pl csak egy összetett deriválás

színesbocs
jajj 😛 ez nem az én felhasználóm volt 😛

:)

Timbo
köszi a segítséget, de nem nagyon boldogulok 😞 amugy elõrehozott érettségim lesz de csak késõbb 😊 és próbálgatok pár feladatot.
ha esetleg mégis vki leírná azt nagyon meghálálnám 😛

\"First escape you own faults before you free yourself to critize others.\"

Ezek eléggé alapesetek.
Az elsõ az a Külsõ fgv deriváltja*belsõ fgv deriváltja
a második pedig: g(x)*h'(x)+g'(x)*h(x) módjára kell megoldani.
Az egyes alap függvények deriválását rád bízom.

passatgt
2-es voltál évvégén és házit adtak nyárra?😮

kz
én amikor a logaritmust tanultuk hiányoztam.
tényleg.

Ez az aláírás helye. Ide mindenki okos dolgokat írogat.

színesbocs
sziasztok!
ebben kérném a segítségeteket..😊 ha nem nagy gond akkor levezetéssel
elõre is örök hálám 😛

:)

Nincs mit 😊

Le akartam írni a levezetést, csak lusta vagyok hozzá, meg gondolom annyira úgyse érdekel 😊