4415
Matematika feladatok
-
és ezzel jó? -
#2051 pitagorasz tétel megvan?
(16-6)/2 az egyik befogó, átfogó 11
így 11^2-5^2=m^2 -
#2050 itt mennyi a magasság? [terület~számításhoz kell az is]. -
#2049 info 200 ;> -
#2048 kosz, de mar talaltam egy sokkal egyszerubbet es jobbat: Derive 6. Ez a Texas Instruments altal kiadott baromi egyszeru kis progi minden egyetemi matek feladatot megtud oldani :) -
lally #2047 Lotus123; sőt, az Excel is tud *mátrixolni*. (-de: Ne nagyon bízz meg vakon bennük ->, mer' estem má én is pofára tőlük).
-ha kézzel, még tudsz pl *kancsal-szabályosan* is mátrixokat szorozgatni;
Onnét, má csak, kb 1-2 órai melód, hogy írj magadnak egy ziherül-bolondbiztos, univerzális progit.
(-nem kell mindenkinek tudnia, hogy Te, azt esetleg: QBASIC-ban kreáltad.)
-
#2046 Érdekes,kémia oktv 100 pontos volt:D -
#2045 Tud valaki olyan programo, ami matrixokkal mindenfele muveletet el tud vegezni, es nem nekem kell szarakodnom vele? -
#2044 szerintem elég lesz második fordulóra, de nem 100%, mivel mindig más.
mondjuk idei oktv-böl kiindulva, 35-pontból 20 volt a továbbjutás.
ugye arany dániel meg az oktv "kistestvére" -
lally #2043 ... gimiseknek javallom (, s még a fősulisnak sem árt,) megnézni időnként a:
*http://matek.fazekas.hu/* lapját !
-
#2042 Hi!
Nem tudja valaki, hogy az Arany Dánel matekverseny I. fordulójában mennyi szokott lenni a továbbjutási ponthatár?(I-II.kategória)(kezdők vagy haladók, mindegy).Bár tudom ez függ a feladatok nehézségétől is,de én most attól eltekintek...olyan 70-75% körülire sikeredett..azaz 24 pontból 17-18pont
Előre is köszi. -
#2041 uhh, köszönöm!
jó lesz ez a Héron [wtf] dolog -
ba32107 #2040 Hogy érted? Egyszerű polinomokat kéne kapjál, de nem azok jönnek ki? Akkor ellenőrizd a deriválást, és ha az biztos jó, próbáld alakítgatni a kapott eredményt. A bevezető feladatoknál gyakran kiesnek a problémás tényezők, pl. trigonometrikus pitagorasz tétel. -
#2039 Igen csak az a gáz, hogy a megoldások egészen egyszerű polinomok. Nincs valami trükk amit be lehet vetni az egyszerű(bb)ség érdekében ? -
#2038 Hat errol szol a derivalas. Legtobb esetben sokkal bonyolultabb, hosszabb lesz az eredmeny, mint maga az alapfuggveny. -
gotchaaa #2037 :D -
#2036 Hi! Elsőrendű deriváltaknál jól gondolom, hogy olyanokkal kell okoskodni mint (f+g)'=f'g+fg' stb (műveleti szabályok), ezután meg elemi függvények deriváltjaival ? ha ennek így nekiállok túl bonyolult lesz amit kapok. -
#2035 nembaj, majd menőzik vele:D -
gotchaaa #2034 8. osztályban szerintem még nem használják a Héron-képletet. -
#2033 9/c
K=2*7 + 2*5,2
ha félbevágod az átló mentén, felső háromszög területe gyök alatt: s*(s-10)*(s-7)*(s-5,2)
az s a háromszög kerületének a fele, azaz (10+7+5,2)/2
ugye a háromszög területe=(10*magasság)/2 ezért:
a területet szorzod kettővel, osztod 10-el, így megkapod a magasságot
a magasságot beszorzod kettővel, ez lesz a deltoid másik átlója, onnan pedig a területe (10*előbb kiszámolt átló)/2 -
#2032 6/c:
ugye a trapéz szimetriatengelye felezi az alapokat, így felül 3cm, alul 8cm-re felezi
a beírható kör a trapéz szárait ugyan akkorába részbe érinti, mint az alapok fele, inkább rajzolom, úgy jobban látszik:
így a szárai 3+8=11 cm
innen már tudsz területet számolni -
#2031 hello, 8-os matek házimba segítsen valaki!
hétfőre kéne, és nem nagyon értem...
6/c feladat
9/c feladat
előre is köszi. -
ba32107 #2030 Ja egyébként faszán megcsináltam a programot, tökéletesen működik, még egyszer köszi a segítséget! -
#2029 háát, elég szomorú, h a könyv igényt tonnában mérik, nem darabban :( -
ba32107 #2028 Nagyjából leprogramoztam, és félig-meddig sikerült is a megoldás. Még nem tökéletes, de a módszer úgy néz ki, működik. Majd továbbítom a haveromnak, ő úgyis ügyesebb mint én, és jobb eszközei is vannak (ő php-ben programozik, amihez semmit nem értek, de ahogy láttam egyszerűbb és sokkal jobb a felbontása, míg én most csak gyorsan összedobtam pascalban, és elég csúnya).
Köszi a segítséget, majd beírom, hogy sikerült-e neki kiváltani a jegyet. -
bszabolcs21 #2027 Megpróbálom leírni az egész feladatot, hátha úgy könnyebb lesz.
Egy elosztási logisztikai feladatról van szó, amelyben hűtőgépeket terítünk egy depóból. A depó körül 37 km sugarú körben kell a terítést végezni. Azt tudjuk, hogy 103 vevőnk van és az összes igényük 839 raklap.(ebből tudjuk, hogy 1 vevő átlagos igénye:839/103= 8,15 raklap)
A feladatot 3 tipusú autóval végezzük:
1, tipus: 12 raklap teherbírású; 2. tipus: 16 raklap; 3, tipus:20 raklap.
Ezen adatok alapján egy járattervező programmal elvégeztem a tervezést és kiadta, hogy az 1 tipusbol 1, a 2ból 5, a 3ból 11 járműre van szükségünk. Mivel járatokról, terítő járatokról vans szó, ezért a jármű kihasználtsága mindig eltérő, tehát nem feltétlenül lesz tele minden jármű.
A feladat pedig az lenne,hogy a számítógépes tervezést meg kellene oldani "kézi módszerrel" is, hogy lássuk milyen módon közelíti meg azt. Szoval, hogy hány járműre van szükségünk.
Van mintám, amiben 2 járművet alkalmaznak, abban így határozzák meg a szükséges járműszámot:
http://www.sg.hu/forumkepek/2008_12/log.jpg
A mintajegyzőkönyv itt érhető el:
http://mak-virag.hu/Fajlpostas/download.php?file=a79a0fc7ccf015b27321cf97155b0459
Előre is köszönöm a segítségeteket!
-
#2026 akkor gondolom egy bizonyos felbontás minden pontjáról kell tudnunk, hogy milyen színű.
akkor számoljunk csak:
-egészek: 10x10=100, ez nyilván kevés képpont
-tizedek: 100x100=10.000 ez a C16-os HiRes grafikusnál elmegy.
-századok: 1.000x1.000=1.000.000 pont ez elég lehet, mert jobb mint az 1024x768 (786.432)
-ezredek: 10.000x10.000=100.000.000 ennyi pont mán a világon sincs.
-valami köztes pl full hd esetén is csak alig több mint 1.000 pont lehet y irányban
tehát maradjunk az 1.000x1.000-esnél, ami 1.000.000 pont.
minden pont vagy ilyen, vagy olyan, ezért elég lenne 2^20=1.048.576 bit, ami 1048576/8=131702bájt, ami 131702/1024=128kilobájt.
de ehez sokat kéne programozni ezért pazarló módon minden pontra tartsunk fenn egy egész bájtot, így 1.000.000 bájt, ami kevesebb mint egy megabájt nagyságú 1000x1000 méretű tömbbel már gond nélkül tudunk rajzolgatni.
persze nem kell ekkora memóriát lefoglalni, hiszen használható közvetlenül a videomemória.
de hogyan járjunk el?
egy fapados, de működő megoldás.
fogalmazzuk át úgy a feladatot, hogy a tengelyeket transzponáljuk át 10-10 ből 1000-1000 be.
aztán az válasszuk ki sorra a nevezetes egyeneseket (minden 100adik) és szinezzük át az alatta lévő részt.
egy pontról könnyen eldönthető, hogy alatta, vagy felette van-e ha az adott x-hez tartozó y-t kiszámoljuk.
amikor egy pontot átszinezünk, akkor az eredeti szinét megváltoztatjuk (feketéből fehér lesz és fordítva) pl pixelcolor(x,y)=abs(getpixelcolor(x,y)-1)
ha minden egyenesnél így csináltunk, akkor kész is vagyunk.
tovább gyorsítható a dolog, ha egy adott egyeneshez tartozó átszinezés esetén sorra vesszük az oszlopokat (x=fix) és addi szinezünk át lentről felfelé haladva, míg el nem érjül a határoló egyenesünket. ha megvan lépünk a következő x-re, vagyis a következő oszlopra.
asszem ez így elég általános.
-
#2025 a minden pont elég gáz, mert a sík egy viszonlag kis arabján is kb végtelen sok van belőle.
meg kéne tudni pontosan a feladatot. -
ba32107 #2024 Ja, és igen, természetesen a monitoron kell színezni. -
ba32107 #2023 Nem tudom pontosan, de azt hiszem, minden pontról meg kell tudnunk mondani. A gond az, hogy nehéz algoritmizálni. Minden pontra külön külön papíron ki tudjuk számolni a koordinátákat, de nekünk egy általános formula kéne, mivel ezt lehet könnyen leprogramozni. -
#2022 mi ebben a gond?
van ugye 10 egyenes. ezeknek azegyenlete könnyen kiszámolható.
minden egyenesnek van 9 metszéspontja a másik 9 egyenessel. a metszéspontok könnyedén számíthatóak.
ha megvannak a metszéspontok, akkor megvannak a négyszögek is. na ez a nem is olyan egyszerű feladat.
ha ez is megvan, két csoportra kell osztani a négyszögeket a két szín miatt.
indulhat a szinezés.
azért merülnek fel kérdések:
-a számítógép monitorán kell szinezni, vagy a geometriai síkon? mert a képernyőn nem végtelen nagy a felbontás, van viszont paint (jellegű) parancs.
-bármelyik előző esetén is: elegendő egy pontot mondani a kiszinezendő négyszögben? (oszt paint.) vagy minden pontról meg kell tudnunk mondani, hogy milyen szímű legyen?
-
ba32107 #2021 Van egy jó feladatom:
Vegyünk egy koordináta rendszert, véges tengelyekkel. A tengelyeket osszuk fel egyenlő részre, legyen mondjuk 10 rész, ezáltal x és y tengelyeken 20-20 egyenlő szakaszt jelölünk ki, középen az origo. Egy szakasz hossza legyen 1. Kössük össze az (1,0) pontot a (0,10)-el, a (2,0) pontot a (0,9)-el, .... , a (10,0) pontot a (0,1)-el. (Most nézzük csak az első síknegyedet.)
Így keletkezik egy torzult "négyzetrácsos háló". A feladat az, hogy ki kell színezni pepita színezéssel a rácsokat. Tehát meg kéne határozunk az összes metszéspontot, és gyakorlatilag minden rács határoló szakaszainak minden pontját ki kellene tudnunk számolni. Ez eredetileg egy programozási feladat. Nem tudom, érthető-e, ha tudok, majd beszúrok egy jó képet. Egyetemen ajánlotta fel a tanár féléves jegy kiváltása ellenében, szóval valószínűleg nem olyan könnyű. Nem az enyém a feladat, egy haverom csoportjában adták fel, én nem is gondolkoztam rajta igazán, ő már elindult valamerre, de azt nem tudom, hogy hol tart.
Ha van ötletetek, akkor segítsünk neki. -
Thibi #2020 a négyzet oldala legyen 2*a
a p pont 10cm távolságra van az F ponttól, és b távolságra az AB oldaltól, a kettő együtt egyenlő a négyzet oldalával
10+b=2a
továbbá: a^2+b^2=10^2
a kettő egyenletből kijön hogy a=8, vagyis a terület 16*16
-
#2019 É viszont nem tudom hogyan lehet úgy négyzet,hogy egyenlő távolságra van a két ponttól(a,b),és a cd oldal felezőpontjától.Bár talán.De ha igen,akkor csak ki kell számolni egy szabályos hatszög területét,aminek minden oldala 10cm.Na erre nem találtam képletet fv táblázatban... -
#2018 1 simán lehet négyzet, viszont enm jövök rá hogyan kell megoldani:) -
#2017 És ha jól értelmezem a feladatot,akkor egy olyan hatszöget lehet belőle kirakni,aminek minden oldala 10cm-es.Csakhogy ez nem biztos,hogy szabályos hatszög.
Nem tudom hogy kell megoldani,de azért remélem segítettem valamit:D -
#2016 1;Ez szerintem csak téglalap lehet. -
belluci88 #2015 1 az ABCD négyzetben felvettünk egy p pontot ugy h az egynelő, 10cmes távolságra van a DC oldal F felezőpontjától és az A és B pontoktól. mekkora a négyzet területe?
2 határozzuk meg az x y m számhármasokat, amelyekre
-2x+3y=2m és x-5y=-11 egyszerre teljesül továbbá x negativ y pozitiv egész szám m pedig valos szám.
3 mely pozitiv egészekből álló (a,b,c) számhármas elégiti ki az alábbi feltételeket?
a+b=c^3 , a+b+c=130 , (a-b) osztható 19-cel.
-
#2014 biztos, hogy pontosan így szól a feladat?
ha mindhárom típust használjuk, akkor indegyikből kell legalább 1 db, ezzel 12+16+20=48 raklapot tudunk kiszállítani egyszerre.
innentől viszont még a feladat elég zavaros.
megoldások lehetnek:
-elég ez a három autó, mindenki várjon a sorára, akinek 48-tól több kell, ahoz kétszer megyünk.
-839-48=791 ezt meg a legkisebbel fedjük le, mert az átlag nyolc körüli, ez meg elbír 12-t.
-ha tudnánk valamit az eloszlásról, akkor lehetne tervezni, de így nehéz... -
ba32107 #2013 Még mindig nem értek semmit. Ez az összeg nem is éri el a 839-et.