Matek feladatok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

kz
at hasonló nagyságrend.
de azért megoszthatnád velünk is a megoldást...

Ez az aláírás helye. Ide mindenki okos dolgokat írogat.

1375 a megoldas.....nekem 1225 jott ki...
koszi, hogy foglalkoztal vele....
udv .
kz
hát anélkül hogy átgondolnám...
ha 40+40-nél az volt a képlet, akkor 30+20-nál talán ez lehet:
1+2+3+...19+20+1+2+3+...+29+39, ami kb 675.

KZ!!!!!!!!!!!!!!
Akkor pontosan mennyi a megoldas????????
Koszi szepen az eddigieket is...
Fontos lenne!!!!!!!!!!!
Degesz király kincstárában negyven aranyláda, és negyven ezüstláda van.
A király a kincseit az egyik aranyládában tartja, de elfelejtette, hogy melyikbe tette. A többi láda a ládákhoz tartozó kulcsok õrzésére szolgál, minden ládában egy másik láda kulcsa található( egy ládának csak egy kulcsa van). Az aranyládákat aranykulcs, az ezüstládákat ezüstkulcs nyitja, de minden kulcs csak egy ládát nyit ki.(Bármilyen ládában lehet ezüst- vagy aranykulcs, és a kincsesládában természetesen nincs kulcs.) Az egyfajta fémbõl készült ládák teljesen egyformák, és nem lehet ránézésre megállapítani, hogy melyik kulcs melyik ládát nyitja: csak úgy dönthetõ el ez a kérdés, ha a kulcsokat belepróbáljuk a zárakba. A király a kezében egy arankulccsal bement a kincstárba, és sorban kinyitogatta a ládákat, úgy, hogy a a végén sikerült megtudnia, hogy a kincset melyik ládába tette.Eközben összesen 30 aranyládát és 20 ezüstládát nyitott ki. Maximálisan hány próbálkozással sikerült megtalálnia a kincset?
rendben van....de a feladat nem ez...
"A király a kezében egy arankulccsal bement a kincstárba...."
40-40 lada van, de csak 30-20-at nyit ki....
nyilvan a legrosszabb esetet kell venni(maximalisan hanyat PROBAL KI?)
50 ladat nyit ki....ez mennyi probalgatast jelent? a ketfele lada, ketfele kulcs duplazhat, de nem biztos...
valaki segithetne!!!!!!!!!!!MOST...
kz Neked azert KOSZONOM.

kz
tegyük fel, hogy a kincs a aranyládában van, hõsünknél pedig egy ezüstláda kulcsa.
elkezdi nyitogatni az ezüstládákat. 40-et próbál, az utolsó nyílik, lel egy ezüstkulcsot. a maradék 39-bõl az utolsóban van ezüstkulcs, és így tovább.
amikor már csak egy ezüstláda van, abban aranykulcsot lel. próbálgatja, de szerencsétlenségére csak az utolsóba (40.) illik bele. az abban talált kulcs a maradék 39-bõl az utolsóba és így tovább, míg csak egy marad és meg is van a kincs.
hányszor próbálkozott?
hát...
elõször 40-et, aztán 39-et aztán 38-at, aztán... aztán 2-t, aztán egyet az ezüstökkel, majd ugyanennyit az aranyakkal.
azaz 2*(40+39+38+...+2+1)=az kb 41/2*20*2, vagyis tán 820.
bár olyan érzésem van, mintha valami nem stimmelne.... de legalább gyors voltam.<#idiota>

Ki tudja a pontos megoldást?
Nekem elég nagy szám jött ki???
Segítene valaki most iziben nekem.....????
Nagyon köszi. Üdv Ildi...
Degesz király kincstárában negyven aranyláda, és negyven ezüstláda van.
A király a kincseit az egyik aranyládában tartja, de elfelejtette, hogy melyikbe tette. A többi láda a ládákhoz tartozó kulcsok õrzésére szolgál, minden ládában egy másik láda kulcsa található( egy ládának csak egy kulcsa van). Az aranyládákat aranykulcs, az ezüstládákat ezüstkulcs nyitja, de minden kulcs csak egy ládát nyit ki.(Bármilyen ládában lehet ezüst- vagy aranykulcs, és a kincsesládában természetesen nincs kulcs.) Az egyfajta fémbõl készült ládák teljesen egyformák, és nem lehet ránézésre megállapítani, hogy melyik kulcs melyik ládát nyitja: csak úgy dönthetõ el ez a kérdés, ha a kulcsokat belepróbáljuk a zárakba. A király a kezében egy arankulccsal bement a kincstárba, és sorban kinyitogatta a ládákat, úgy, hogy a a végén sikerült megtudnia, hogy a kincset melyik ládába tette.Eközben összesen 30 aranyládát és 20 ezüstládát nyitott ki. Maximálisan hány próbálkozással sikerült megtalálnia a kincset?
kz
bizonyítás?

gratulálok! és szerintem sem fog más szerepelni
passatgt
sztem nem fog más számjegy szerepelni

kz
ettõl érdekesebb kérdés, hogy az 1, a 2 és a 3 számjegyeken kívül milyen számjegyek fognak még szerepelni?
bizonyítás?

passatgt
1-el kezdõdik, utána: egy db 1-es, tehát 11

utána 2db 1-es, tehát 21

utána 1db 2-es, 1db 1-es, tehát 1211 és így tovább

passatgt
1113213211

Mi a következõ szám a számsorban?

1, 11, 21, 1211, 111221, 312211, 13112221,?
Cicaaa
-- -- -----
| | | | | | |
-- -- | | |
| | | | |
-- -- ---

www.metin2pic.mlap.hu (L)gamerkiller(L)

ZilogR
talán jól gondolom, h a fordított megfogalmazás lehet a megoldás:

adott egy P pont, amely egy 5cm hosszú szakasz egy pontja. szerkessze meg azokat a pontokat a síkon, amelyekbõl az adott szakasz 30 fokos szögben látszik.

ez egy látókör szerkesztés, amit rég elfelejtettem, de nagyon úgy fest nekem, h ez a helyes út!

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

Adott egy 30fokos szög, szárai között egy P pont. Szerkessz egy 5cm-es szakaszt, mely áthalad a P ponton és végpontjai a szög 1-1 szárán fekszenek.
Ezen gondolkodom már egy hete. Segítsetek, ha tudtok! Nekem már füstöl a fejem tõle!
Pihenésképpen megpróbálom megoldani a rudas példát!
Borgi
matematikai hozzáállás: annak tûnik <#wow3><#vigyor3>

porki fagyok fállalon

ZilogR
párhuzamos szelõk tétele is van a világon, ha ezek itt párhuzamosak egyáltalán...

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

hasonlósággal meglehet oldani. a területek aránya a kerület arányának négyzete. ebbõl ellehet indulni:)

passatgt

hiányzó adatokat kéne kiszámolni:)

ötletem sincs, hogy kezdjek neki

elõre is köszi:)

0.83, szerintem, de ha vártok egy fél napot levezetem

A kivétel erõsíti a szabályt, kivéve ha nem

ZilogR
(...persze, mivel a testátló nem merõleges az alapra, így ez nem is jó megoldás..., de hajnali 4-kor ez megbocsájtható...)

ZilogR
testátló fele, esetleg??? NÉGYZETGYÖK(1+4+9)

Sziasztok!
Már ezer éve próbálom kiszámolni, de valahol mindig elbénázom. Tudnátok segíteni?
Három rudat (amelyeknek a vastagsága elhanyagolható) páronként merõlegesen rögzítettük egy közös pontban egymáshoz az egyik végüknél. A rudak hossza 1, 2 és 3. Az így kapott építményt úgy raktuk le az asztalra, hogy a rudak szabadon álló végei illeszkednek az asztallap síkjára. Határozzuk meg, hogy pontosan milyen magasan van a rögzítési pont az asztal fölött.

Nagyon köszi elõre is:)
ZilogR
Innen kibogarászhatod:

:P

norbre
üdv.. nekem van egy bazinagy matematikai problémám.. sehogysem tudom megoldani, pedig nem vagyok totálhülye :):)

adott egy körcikk, aminek ismerem az ívhosszát és az húr hosszát.. ebbõl kellene nekem kiszámolni az ív sugarát..

tud valaki segíteni ebben?

** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"

valaki közületek jutott tovább a nemzetközi magyar matematika versenyre Kassára?

#1433-ra:

Sajnos a 3. feladatot én sem tudom érthetõbben leírni, mindenesetre a 2. feladathoz remélem ez segít

Az elsõ (mértani) sorozat három szomszédos eleme: a, a*q, a*q^2
A második (számtani) sorozat elemei: a, a*q+8, a*q^2
Kihasznlva hogy ez egy számtani sorozat a szomszédos elemek különbsége állandó. Ebbõl az alábbi egyenlet következik:
(a*q+8)-a=(a*q^2)-(a*q+8) (1)

A harmadik (mértani) sorozat elemei: a, a*q+8, a*q^2+64
Kihasznlva hogy ez egymértani sorozat a szomszédos elemek hányadosa állandó. Ebbõl az alábbi egyenlet következik:
(a*q+8)/a=(a*q^2)/(a*q+8) (2)

Ha az (1) és (2) egyenletrendszert megoldod két megoldást kapsz:
4, 12, 36, ... (a=4, q=3) illetve
4/9, -20/9, 100/9, ... (a=4/9, q=-5).
2, három szám egy mértani sorozat három szomszédos eleme. ha a második számhoz hozzáadunk 8-at akkor egy számtani sorozat három egymást követõ elemét kapjuk. ha ennek a számtani sorozatnak a harmadik eleméhez 64-et adunk akkor egy új mértani sorozat három szomszédos elemét kapjuk. melyik ez a három szám?
3, egy szimmetrikus trapéz egyik szöge 60°, kerülete 16. három egymást követõ oldala egy számtani sorozat elsõ,második és harmadik eleme. mekkkora a trapéz oldalai és területe?
teljes káosz:S köszi lally a segitséget de nem nagyon értettem õket.

köszönöm! valami ilyesmire gondoltam, csak nem tudtam felírni.

... got nothin to share with you...

Tényleg. Ez esetben differenciál egyenletnek tûnik. valami ilyesmi:
dx/dt=-3.7/7000x, x0=104,x(t)=77. De ez messze nem biztos,régen csináltam ilyet

ezzel csak az a baj, hogy egy kg fogyáshoz nem 7000/3,7 óra séta kell, hanem 7000/3,7*testtömeg.(ha jól olvastam a feladatot)

bocs, ez csak egy példa. a hõtani és a többi dolog befolyása nem érdekel.
csak azt nem tudom, hogy kéne felírni azt, hogy 1kg fogyáshoz 7000/3,7*a test tömege (ami ugye minden kiló fogyásnál 1-el csökken.)

egy óra séta 3.7 kcal fogyás,ez 3.7/7000 kg fogyás
vagyis 1 kg fogyáshoz 7000/3.7 óra séta kell. 37 kg fogyáshoz 70000 óra séta kell (kb 8 év), 70 000* 6km/óra=420 000 km (tízszer megkerülni a földet)
... bocsi; Mr. Lali-király bá' !
Alapjaiban véve, ezen kérésed: Tisztán; Hõtani-problémák sora !
(-bár, a kalória, mára már: ISO-szerint is sztornírozott fogalom (!),
"kcal ->" éráiban sztááán, a:
Kohászati-fizikus értett hozzá kiválóan.)

-e problémádnál; Lesz benne bõven számolási grebaszok sora is, de
Ezek megoldását, inkább a
Bio-fizikusi fórumozóktól várd !
(- 's ha nem gond; Ne a "tizenévesek" matek tudásával illusztráld !!!)
Köszi !

sziasztok lenne egy kis problémám ezzel a feladattal:

Hány kilométert kell megtennem 6 km/óra gyaloglással ahhoz, hogy 114 kg-os testsúlyom (!) 77 kg-ra változzon, az alábbi kikötésekkel:

1. A testsúlycsökkenés jelen esetben kizárólag a testzsír fogyását jelenti, az egyéb energiaforgalmat itt nem kell figyelembe venni!
2. energiafelhasználás: sietés (6 km/h): 3,70 kcal óránként, és testsúly-kilogrammonként (!). http://www.fogyokurak.hu/Egjen-a-zsiiiir-energiafelhasznalasi-tablazat--cikk
3. 1 kg testzsír elégetéséhez 7000 kcal szükséges. http://64.233.183.104/search?hl=hu&q=cache%3ABT9YAiOm18sJ%3Ahttp://egeszsegugy.info/fogyokura+1+gramm+testzs%C3%ADr

---
Hát nem vagyok valami nagy matekos, érzem, hogy hogy lehetne megoldani, de nem akar sikerülni :(
Tudnátok segíteni?

III; Rajz-nélkül, vakon, elég-ciki lesz:
Hosszasan csinálom, hogy könnyebben szedhess(-etek) belõle ötleteket.

1; Vázolj fel egy trapézt, alapszakaszán (kb) 60-60fokos szögekkel.
A felsõ csúcsokat(NAGyBETûKet), szaggatottal vetítsd le az alapra.
(-egyeneseket pedig ugye mindig kisbetûvel jelöljük!-legyen ez most "m")

A poén kedvéért az Alap= "kis a"-betût, most tegyük a tetejére.
Oldalra így a már csak "b és b" jelek, alulra pedig a "c" jöhet.
A szaggatott-vonalak miatt "c"-szakaszod tehát most így:
c = x + a + x = a + 2x --> x-et fejezzük ki az ismert szöggel.
-----
A mûszaki életben, szinte-minden tangens, azaz: tg(fi) = sin(fi)/cos(fi)
A 60fok pedig nevezetes-szög.
(: 2-2-2 oldalú háromszöget eléd képzelve,
alapra a magasság; Szöge fönt így 30fok.
Magasságát, Pitagóraszból; "gyök3".
).

cos(60fok)=szögMelletti/átfogó --> azaz : 1/2 (Nem pontos a "0.5" !!!)

(1/2)= (x/b) ebbõl, x =b/2. Beírva c-be:
c = a+2x = a + b --> "b" pedig e 3, számtani sorozatot alkotó oldal,
második tagja ( most !) = "b" = a + diffi

c=a+b= a + (a + diffi) = 2a+ diffi

Kerülete ismert: K= a+2b+c= a+ 2(a+diffi) + (2a+diffi)
16= 5a+3d --> Tudjuk, hogy a 3.tag = (elsõ + 2diffi), tehát: a+b=a+2diffi
következésképp: a = diffi

16=5a+3a=8a
---- a= 2 ----
a= diffi = 2
b=a+diffi=2+2 = 4
c=b+diffi=4+2 = 6
================figyelj: Ilyen szakaszok mértékegysége: HosszEgység

Területére pedig a legismertebb képlettel dolgozva:
T = {(a+c)/2} * m

sin(60fok)=szöggelSzembeni/átfogó = ("gyök3")/2
m = b*sin(60fok)= 4*(gyök3)/2
Helyettesítsd be.
T = ... TerületEgység
-bízom benne, nem csesztem el sehol...
(Opera szerkesztõje is kétszer kiakasztott !)

Helló Belluci !
-máskor, légyszí közölj(-etek) beadási határidõt is !

Elsõ feladatodnak így, számomra, sok olvasata (lehet,) van.
Nem mindegy, hogy meddig tart az alaptört, és
honnét, meddig a kitevõi-törtrendszerének számlálója, nevezõje...

(arról a kósza "X", avagy csak egy primitív-szorzásról nem is beszélve.)

Ilyen jellegû feladatokat máskor, lehetõleg képlet-szerkesztõvel, vagy
kézzel írjátok, azt beszkennerelve. -de: A pld. azonosítója jobb lenne.

2.pld; Nem az én kuka-szemem és tasztatúrámhoz való index-mennyiséggel.
------------
-egy személynek, általában; csak egy példában szoktam segíteni.
Nálad, legyen ez a: 3.feladat.
Sok sikert hozzá:

az elsõ nem megoldható szerintem... y.-gyök 9 az x-ediken sose lesz 0, feltéve hogy jól olvasom ki a feladatot
Kazuma92
mondjuk a konvexeset még mindig nemtudom :S

Kazuma92
igen. kösz a segítséget! holnap matekdogát írok, és nemnagyon értem :)
még1x-er kösz!!

1, 9^(-1)×9^(x/y)=0 lg(x-2)-lg(2-y)=0
2, három szám egy mértani sorozat három szomszédos eleme. ha a második számhoz hozzáadunk 8-at akkor egy számtani sorozat három egymást követõ elemét kapjuk. ha ennek a számtani sorozatnak a harmadik eleméhez 64-et adunk akkor egy új mértani sorozat három szomszédos elemét kapjuk. melyik ez a három szám?
3, egy szimmetrikus trapéz egyik szöge 60°, kerülete 16. három egymást követõ oldala egy számtani sorozat elsõ,második és harmadik eleme. mekkkora a trapéz oldalai és területe?
teljes káosz:S valaki segitsen

... gondolom, nem okozott gondot, hogy véletlenül elgépeltem:
3x^2 + 2 = 974 ->(és nem 972 )
egyébként minden más stimmel ?.

... sietek, hogy le ne késs !
Válasszuk a középsõt; Legyen X
elõzõ: (x-1) , az azt követõ így : (x+1)
tehát:
(x-1)^2 + x^2 + (x+1)^2 = 974
x·2 -2x +1 +x^2 +x^2+2x +1= 974
3x^2 + 2 = 972
x^2 = 324 -> de páros kitevõ !
x = + - 18

Kazuma92
csöcs!

valaki tudna segíteni? még ma kéne!

három egymás után következõ természetes szám négyztetének összege 974. Melyek ezek a számok?

-----------------

Egy konvex sokszög átlóinak száma 77. Hány oldalú a sokszög?

------
1000 köszönet aki tud segíteni!!!!!!

1, 9^(-1)×9^(x/y)=0 lg(x-2)-lg(2-y)=0
teljes káosz:S

Borgi
helyes <#eljen><#eplus2> ;-)

porki fagyok fállalon

DaemoonHunter
Rendben, asszem megvan:)

Borgi
nemkell,
arra kell figyelni hogy a négyzet az mindig pozitiv, a köb, az meg ugyanolyan elõjelü mint ami köbre van emelve. :)

porki fagyok fállalon