4415
Matematika feladatok
-
ba32107 #2092 Hatványozás -
#2091 nagyon nagyon köszönöm de ez a jel mit jelent? ^ -
pista007 #2090 nincs /9, elnézést -
pista007 #2089 Nem bonyolult! a maradék térfogata: 5^3*pi*4/6
a maradék térfogata 3szorosa az r sugarú kis gombgyertyának, tehát
5^3*pi*4/6=r^3*pi*4/9 ebből megkapod a sugarat, amit a képletbe helyettesítve megkapod a felszínt, meg amit csak akarsz. Persze ez csak akkor áll fenn, ha a kis gömbgyertyák felszínére vagy kíváncsi, mert az nincs pontosan leírva, mi a kérdés. Remélem jó, és tudtam segíteni -
#2088 szevasztok
nagyon fontos lenne megoldani ezt a feladatot:
Egy 10cm átmérőjű gömbgyertyának a fele elégett.A maradékból 3 egyenlő sugarú gömböt csinálunk.Mekkora a gömbgyertya felszíne és térfogata?
nagyon fontos lenne ezt megoldani.rajz nem kell csak a levezetése a feladatnak.privibe is jöhet a megoldás.
köszönöm -
#2087 aha már értem, tehát e alapú logaritmussal meg lehet buherálni, s ez a megoldás menetet kell használni minden esetben, amikor mindkét tag tartalmaz x-et
kössze! -
ba32107 #2086 Inkább leírtam, mert úgy jobban látszik, és érthetőbb......bocs a szar minőség miatt, hát nemtom remélem látod a betűket. Ha nem érted valamelyik lépést, akkor elmagyarázom, csak feleslegesen nem akarok 10 sort írni.
Kép -
#2085 ennek le tudnád írni a részletesebb megoldás menetét? nagy segítség lenne -
#2084 igazából olyasmit szeretnék, hogy mejleneithesek koordináták által megadott pontokat, összekötögethessem öket, és ezeket a testeket nézegethessem innen-onnan. -
lally #2083 -attól függ, mi is eredendően a; TE feladatod .
(pl.: '86-87-ben, már C-64 gépekre is írtak többen, assemblyben,
tök-gyorsan mozgó, 3D-s forgatásokat.)
PC-re pedig, azóta;
... CAD-esekből pedig van még egyéb temérdeknyi,
*szabad-szoftver* is !
-
#2082 ennél valami egyszerübbet nem ismersz véletlenül? -
#2081 a google segít!
de addig is:
Jelentősége abban áll, hogy múltbéli tapasztalati adatokból meghatározott valószínűségekből lehet következtetni a jövőben bekövetkező események valószínűségére. -
ba32107 #2080 Egyikkel se, mert ez nem konstans, az alap és a kitevő is x-től függ. A deriváláshoz alakítsd át a következőképp:
sinx^(sinx) = e^( ln(sin^(sinx)) ) = e^( sinx * ln(sinx) )
És innen már a kitevőt elvileg tudod deriválni (ha mégsem, leírom azt is). -
#2079 helló!
deriválásból kéne egy kis help: sinx^sinx melyik képlet alapján deriváljam?
f(a^x)=f'(a^x*lna) vagy
f(x^a)=f'(ax^[a-1])
helpet előre is kössze, képlettár itt. -
pista007 #2078 Valaki lenne kedves elmagyarázni a Bayes-tétel? Köszönöm
-
lally #2077 -kapásból, 2 könyvet javasolnék most:
1; Fekete-Zalay : Többváltozós függvények analízise; Példatár
2; Obádovics-Szarka: Felsőbb matematikai összefoglaló műszakiaknak
-
#2076 Hello mindenki!
Valaki el tudna nekem magyarázni pár dolgot? :)
1. Vektortér fogalma, altér, bázis illetve az kéne nekem, hogy hogyan lehet megtalálni egy adott vektortérben egy alteret illetve, hogy egy altérben, hogyan lehet megtalálni egy bázist. :)
Nekem már az is jó ha valami nagyon elemi példákat ad valaki és azon el tudok indulni és megpróbálom magamtól megérteni. :)
Köszönöm előre is!
Bye! -
7evenb #2075 1. itt
2. Egy mátrix adjungáltja a transzponáltjának konjugáltja (valós esetben tehát egyenlő a transzponálttal). Részletesebben lásd itt.
3,4: itt
5. lásd: itt
6. a definitség tudomásom szerint a leképezés kvadratikus alakjára vonatkozik. Lásd itt. -
ba32107 #2074 Hát eltartott egy ideig, mire rájöttem, hogy azt javaslod, menjek könyvtárba :D
Miért írod tele mindenféle karakterekkel a szöveget, és miért fogalmazol ilyen furcsán? -
lally #2073 Üdv Néked, Ba32107 ! (-szerintem:)
Az INET-es, Mátrixos-infókat (, ha javasolhatnám);
Váltsd át; A könyvtárakra ! -
-jóval kevesebb bakit tartalmaznak azok, mint a; NETesek.
(1990-ig, e megjelent könyvek zömét, még a
LEKTORok; Ténylegesen(,talán ) át is nézték ! -?!)
{Két kérdésedre tudnék csak (szo-szo) fejből válaszolni (, estetleg); *elégséges* szinten.}
Magyar-matekosok sem voltak éppen rosszak benne, de az:
Igazi *mátrixos-alkotások*, az egykori "CCCP"-től származtak, amelyek
egy része, többnyire, megjelentek magyarul is.
-
ba32107 #2072 Néhány lineáris algebra kérdés. Utánanéztem nekik neten, de vagy nem találtam választ, vagy nem értettem meg azt. Tehát:
1. Mit jelent az, hogy egy mátrix szigorúan diagonálisan domináns?
2. Mit értünk egy mátrix adjungáltján?
3. Mit értünk egy mátrix 2-es normáján? (spektrálsugár, sajátértékek.....nem értem, pontosan hogyan kapcsolódnak)
4. Mit értünk egy mátrix Frobenius-normáján?
5. Mit értünk egy mátrix egy normára vonatkoztatott kondíciószámán? (valami ilyesmire emlékszem, hogy a transzponált normáját ki kell vonni az eredeti mátrix normájából...)
6. Mit jelent az, hogy egy mátrix pozitív definit, pozitív szemidefinit?
Hirtelen ezek azok, amik nem világosan. Kérem, hogy aki válaszol, csak akkor tegye, ha biztos a dolgában, és próbálja meg érthetően, részletesen leírni. Előre is köszi
-
#2071 http://hu.wikipedia.org/wiki/Trigonometrikus_függvények -
masoma #2070 előre kösz! bocs a duplikázásért -
masoma #2069 valaki berakna egy cosinus és egy sinus fügvényt (koordináta rendszerben) értékekkel -
#2068 AutoCAD? -
#2067 nem tudtok valami olyan programot, mellyel 3d-s koordinátarendszerben lehet ábrázolni pontokat, összekötögetni őket különbözö szinü vonnallal és utána mindenféle irányból megnézni? -
zoltanszon #2066 Üdv!
Valamikor régen még tudtam ilyeneket számolni, de azóta eltelt egy kis
idő.
A problémám a következő.
Van egy rekurzív képletem, miszerint
a[n+1] = a[n] + 300 + n*(n+40)
Ebből kéne valami nem rekurzívat csiholni.
Odáig eljutottam, hogy
a[n+1] = a[0] + (n+1)*300 + SUM(x*(x+40))
ahol x 0-tól n-ig helyettesítendő, viszont ezzel a szummával nem tudok
mit
kezdeni. Tud adni vki valamilyen tanácsot?
Előre is köszönöm.
Zoli
-
#2065 a kör köré írt szabályos nyolcszög központi szögét, belső szögét, átlóinak számát gond nélkül kiszámolod, ha felrajzoltad. itt nem számít a kör sugara.
a kerületét és területét is segít meghatározni egy jó rajz.
pl a #2064-ben szereplő ábrába rajzold bele a kört, az átlókat, és az átlók berajzolásával nyert háromszögek magasságatt (amik 6cm-esek). (így megértheted amiről ba32107 beszélt)
egészíttsd ki a nyolcszöget egy négyzetté ("ragaszd" vissza a "levágott" 4 sarkot).
most láthatod, hogy a négyzet oldalhossza 2r=12cm.
az egyik visszaragasztott háromszöget nézd meg jobban.
az oldalai: a (a=a nyolcszög oldalhossza) és mivel egyenlőszárú-derékszögű, ezért a befogóit (legyen b) pitagórasz bácsi megmondja.
így a nagy négyzet oldalhosszára kijön egy összefüggés (2+2b=2r -ből) a nyolcszög oldalhossza (a) és a kör sugara (r) között.
a nyolcszög kerülete 8a.
a területe pedig a nagy négyzet területe, minusz a levágott részek, vagyis r*r-2*b*b.
nem világos?
mondtam, hogy rajzold le!!!
-
ba32107 #2064 Akkor éthetőbben:
Itt egy kép. Ezt a szabályos nyolcszöget össze lehet rakni 8 db egyenlő szárú háromszögből: a háromszögek alapjai a síkidom egy-egy oldala, és mindegyikük szárai egy pontban ér össze, a síkidom kellős közepén. Ugyanez a középpont annak a körnek a középpontja, ami köré rajzoltuk a nyolcszöget. Ennek a körnek a körvonala éppen érinti az oldalak közepét, így egy-egy háromszög magassága 6 cm lesz (rajzold le és meglátod, én nem tudok jól rajzolni).
A háromszögek felső szöge (ahol összefutnak az egyenlő szárak): 360/8, mert a teljes kör 360 fok, és ezt nyolccal elosztod, hiszen nyolc háromszöged van. Ekkor veszel egy háromszöget, ezt a magasság két derékszögű háromszögre osztja, melynek egyik befogója a magasság, a másik befogója az alap fele, és ismerjük egy szögét. Itt használod a tangens szögfüggvényt (nem emlékszem, hogy azt 8.adikban tanulják-e). Ha nem ismered, akkor itt a képlet az alapra:
alap = 16 * tan(22.5)
(Számológéppel számold ki a tangenst).
Ha megvan az alap, a többi elvileg nem lehet gond. Ha így sem érted, este rajzolok neked, addig nem leszek itthon. -
#2063 ezt hogy értelmezzem [8. osztályos vagyok]? -
lally #2062 PrisonMan !
A függvények elemzésére, az életben is gyakorta szükséged lesz, tehát vedd komolyan. -könyvtárból kérd ki, pl: *Obádovics: Matematika* című könyvét. (585.oldaltól ír róla, érthető nyelven.)
X értékeit, ÉT -vel is jelöljük.
y pedig; ÉK.
X-et, mindig balról kezdd olvasni, a görbéig !
-a; példában tehát:
X: mínusz végtelentől mehet egészen, a plusz 2-ig. -de, éppen 2, az már nem engedélyezett !
Matekosan leírva tehát: (x nagyobb egyenlő mínusz végtelentől, kisebb, mint kettő.)
-mínusz végtelentől =< X < 2
Y-t pedig alulról kezded olvasni, azaz a görbéig viszem (vinném) a kezem:
Y, tehát mínusz végtelentől, plusz végtelenig mehet akadálytalanul (, és persze, hogy egyenlő is lehet vele.)
-(mínusz) végtelen =< Y =< + végtelen
Próbáld a többi példád is így nézni.
Ha elcsesznéd, korrigálunk. Sok sikert hozzá !
-
ba32107 #2061 d.-nél az 1-esek helyett 2-es kell -
ba32107 #2060 c.) (x >=0, -x < y <= 0) ÉS (x <= 0, 0 <= y < -x)
d.) (-1 <= x <= 1, y = -abs(x)+2) ÉS (-1 <= x <= 1, y = abs(x)-2)
e.) Itt nem látom rendesen, hogy telt vagy üres karika van-e a háromszög pontjain. Ha üres:
-1 < x < 0, 0 <= y <= 1+x
Ha telt:
-1 <= x <= 0, 0 <= y <= 1+x
f.) (x > 1, 1 <= y <= x) ÉS (x <= 1/2, 1 <= y <= -2x+2)
Javítson ki valaki, ha elrontottam -
#2059 köszi, nyugodtan gondolkodjál rajta, szerencsére nem holnapra kell :)
köszi előre is! -
ba32107 #2058 8 helyett 6 a sugár persze -
ba32107 #2057 Van 8 db egyenlő szárú háromszöged, magasságuk 8 (a sugár). A háromszög felső szöge (ahol a két szár összefut) = 360/8 = 45. Ebből szögfüggvénnyel ki tudod számolni a háromszög alapját:
tan(45/2) = (alap/2)/8
Innen sima ügy -
ba32107 #2056 a.) x < 2
b.) x < 2 és y <= 1
A többin most lusta vagyok gondolkozni, bocs -
#2055 ezt, hogy kell megoldani?:
Számísd ki a 6 cm sugarú kör köré írt szabályos nyolcszög központi szögét, belső szögét, átlóinak számát, kerületét és területét.
előre is köszi [még ma este valaki!].
-
#2054 Sziasztok! Ennél a feleadatnál elakadtam, tudnátok megoldást adni?
-
#2053 van ennél egyszerűbb képlet is szerintem:D
nem jön ki a magasság?
121-25=96
m=gyök96=9,79
T=((16+6)/2)*9,79=11*9,79=107,78