Matek feladatok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

ZilogR
közben rájöttem ám, h k értékét maximálni is kell, mert különben elindulhatunk nagyon nagy sugárirányú sebességgel elfelé a parttól és kifogy az üzemanyag...
Most meggondolva azért mégegyszer át kell bogarásznom a megoldásomat, lehet van benne baki... :P

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

kz
na. erre gondoltam, csak nem ilyen konkrétan... de elfogadom a választ.<#vigyor2>

Ez az aláírás helye. Ide mindenki okos dolgokat írogat.

ZilogR

Tehát akkor még egyszer:

1.) a hajó az x-y koordináta-rendszer középpontjából indul
2.) távolsága ettõl a ponttól r(fi)=k*fi, ami az alfa koordináta-rendszerben r(alfa)=k*(alfa-alfa0), mivel fi=alfa-alfa0 (alfa a rajzon nincs jelölve, a bal alsó sarokba kellett volna írni, ugyanoda, ahová a fi van írva. az a különbség, hogy alfa az x-tengelytõl mért szög, míg fi az indulási iránytól (a pálya kezdeti érintõjének irányától) mért szögelfordulás - ld. a fi=0 feliratot!)
3.) újból nem írom le, a megtett ívhossz a pályán i(fi)=k*fi^2/2, vagy írható az alfa koordináta-rendszerben i(alfa)=k*(alfa-alfa0)^2/2

akkor az új dolgok:

4.) mikor ér ki a hajó a partra? amikor alfa=alfap esetén r(alfa)=R
5.) a 4. pont alatti egyenletekbõl k=R/(alfap-alfa0) értéket kapjuk. ez azt mutatja meg, ha 1radiánt haladunk a pályán, akkor mennyit haladunk sugárirányban kifelé
6.) ezzel a k értékkel felírhatjuk az ívhosszat is, tehát a megtett utat, mikor partot érünk: i(alfap)=k*(alfap-alfa0)^2/2=R/2*(alfap-alfa0)
7.) ez a pályahossz nem lehet nagyobb, mint imax=6400m, amennyire az üzemanyagból futja: i(alfap)<=imax
8.) ebbõl az egyenletbõl megkapjuk, maximálisan mekkora lehet a szögtávolsága az indulási irányunknak (alfa0) és a part irányának (alfap): R/2*(alfap-alfa0)<=imax, ahonnan: (alfap-alfa0)<=2*imax/R=12.8rad=733fok
9.) a 8. pontnál kapott értéket felhasználva megadhatjuk k minimális értékét, felhasználva az 5. pontban kapott összefüggést k-ra: kmin=R/(alfap-alfa0)max=1000m/12.8rad=78.125m/rad=1.364m/fok, tehát ennyit kell kifelé eveznünk MINIMÁLISAN minden egyes 1 fokkal a pályán haladás közben és akkor BIZTOSAN megtaláljuk a partot, ugyanis alfap-alfa0 értéke LEGFELJEBB 360fok lehet, azaz jóval kevesebb, mint a 733fok

Jó emésztgetést, remélem elég alapos voltam! (És bízom benne, hogy a megoldás is OK...!)

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

ZilogR
az én gondolatom is efféle és meg is van asszem:

a hajó elindul egy pontból, ami a parttól 1000m-re van. Olyan görbén mozog, aminek a kezdõponttól vett távolsága egy adott iránytól vett elfordulás szögével egyenesen arányos (majd rajzolok ábrát is este):

r(fi)=k*fi

egy kis elemi dfi szöggel elfordulva a pálya hossza di=r(fi)*dfi és ha fi=0..alfa szöget tesz meg a pályán, akkor a teljes megtett ívhossz:

i(alfa) = integrál(fi=0..alfa, r(fi), dfi) = k*alfa^2/2

Namost az a legrosszabb eset, h miközben eléri az r=1000m távolságot éppen ellentétes irányba néz a partnak (azaz ha fi-t elindítom a partnak ellentétes irányból - kéne az a rajz, basszus - akkor éppen pi-t halad....

MINDEGY, lerajzolom és este belinkelem!

azt kaptam, h k=1000/pi esetén i=6283m után eléri a partot (ez jó, de még átgondolom, mert eszembe jutott vmi...)

ZilogR
Gondolom, h amikor a köd leszáll, a tengerész minden addigi ismeretét elveszti, tehát azt sem tudja, merre van a part, ugye?!?!
Azaz nem indulhat el nyílegyenesen.

Másrészt ez egy olyan hajó és tengerész, aki pontosan tud bármilyen függvény szerinti görbét megvalósítani a hajójával a tengeren és tud megjegyezni pontokat is, hogy sugarakat és középpontokat ki lehessen jelölni...!?!?

kz
gondolom polárkoordinátarendszerben egyszerû.

Szerintem igen, de én nem tudok képleteket erre.
kz
akkor lehet, hogy mégis érdemes lenne a spirállal foglalkozni?

Nem jó a dolog, ha úgy vesszük, hogy a kiindulási helyzet a 3szög középpontja, mert ha megyünk 1 km-t az egyik oldal feléig, és ott merõlegesen elfordulunk, akkor egyszerûen nem jön ki az 1.8-as oldalhossz.
Ha pedig az egyik csúcsba megyünk 1 km-t, és mondjuk majdnem a part felé megyünk, de 1 méterrel elhibázzuk, és ott fordulunk be, akkor soha az életben nem érünk így ki.
kz
ez a3szög jól hangzik.
nekem egy spirálvonal ufrott be elsõre...

j0nNyKa
"csak nem tudom, merre kellene menni, miután ment 1 km-t"

akármerre indult el, a szabályos 3szög egyik csúcsfelezõjén haladt, így az 1 km megtétele után (ha jól számolom), balra, vagy jobbra (mind1) fordulnia kell 150 fokot, menni 1,8km-t, majd ott fordulni 60 fokot, menni 1,8 km-t, majd fordulni még 60at, és elindulni elõre, elvileg legrosszabb esetben azon az egyenesen ráakad a partra

SG troll, ban, büntetőpont, hsz törlés FAQ: http://kocsog.eu/ban/

A sodrásos nem hiszem, hogy jó, mert tengerrõl beszélünk. A 3szöges nem rossz. csak nem tudom, merre kellene menni, miután ment 1 km-t, mert az nem lehet az 1,8 km oldalhosszú szabályos 3szög beírt köre, akkor nem jönnek ki az oladalak.
Lehet például kör is, az lenne a leglogikusabb, csakhogy ha majdnem a part felé indul el, de mégsem találja el a partot, és elindul a másik irányba, akkor szívás. Légyszi seíts(etek)! <#confused><#confused><#confused>
j0nNyKa
ezekbõl nem jött át, hogy valamelyik megoldásom helyes-e :)

Bocsi, azt nem mondtam (mondom ,hogy rosszul fogalmaztam), hogy mondjuk nyít vízen (tenger,óceán, ilyesmi) helyen játszódik az egész, szóval csak 1 part van. Amúgy az emberünk bármennyit képes fordulni egy helyben is akár.
j0nNyKa
Tudni kéne, hogy mire képes a tengerészünk. Mer ha õ meg tudja csinálni, hogy megy bármerre 1 km-t, majd a kiindulási pontja köré ír egy 1,8km oldalhosszúságú szabályos 3szöget, akkor meg van oldva.

Vagy egy másik fura megoldás, hogy elvileg a víz mindenképp merõlegesen "mozog" a parttal, szal megy a sodrásirányban 1 km-t, ha nem ér partot, akkor fordul 180fokot, és megy 2km-t, és elvileg partot KELL érnie.

Sziasztok!
Lenne 1 feladványom nektek (ha épp unatkozátok), így szólna:
Van 1 part (egyenes) és van egy ember 1 csónakban (pont). A csónak pontosan 1 km-re van a parttól. Ám hirtelen köd ereszkedik le, és így a látótávolság 0-ra csökken. A csónakban 6,4 km-re való üzemanyag van, a kérdés, hogy milyen stratégia szerint lehet kijutni a partra?
(bocsi, tudom, hogy pocsékul van megfogalmazva, de remélem ez mindegy)
Jó gondolkodást!
Üdv: Mike27
Borgi
enyém nem szimpi? :C

porki fagyok fállalon

ja és még valami,
a darabok nem csak egész méretûek lehetnek, hanem 7 és 8 között bármi.
kz
a megoldást lehet, hogy tudjuk, de a feladatot csak találgatjuk...

Köszönöm a hozzászólásokat!
-ZR--nek: nincs saját vállalkozásom, engem is úgy kerestek meg ezzel a problémával...

Az érdekelne, hogy milyen optimalizálási módszer való erre.
Régebben tanultunk ilyesmiket, de bevallom õszintén már elfelejtettem.
Jobban bele kellene ásnom magam a témába, de ha itt van olyasvalaki aki tudja "csípõbõl" a megoldást....:-)
Borgi
ojoj

ez nem biztos, csak hitelen beugró gondolatmenet, valószinû van ennél kedvezöbb eset is.

ha a léc amit vagdosunk HA:
- 8k alakú, akkor triviális, csupa 8cm-es darabot kapunk
- 8k-1 alakú, akkor (k-1)*8 + 7 lesz a tutkó
- 8k-2 alakú, akkor (k-2)*8 + 2*7 lesz a tutkó
- 8k-3 alakú, akkor (k-3)*8 + 3*7 lesz a tutkó
- 8k-4 alakú, akkor (k-4)*8 + 4*7 lesz a tutkó
- 8k-5 alakú, akkor (k-5)*8 + 5*7 lesz a tutkó
- 8k-6 alakú, akkor (k-6)*8 + 6*7 lesz a tutkó
- 8k-7 alakú, akkor (k-7)*8 + 7*7 lesz a tutkó

és nyilván, az olyan számok esetén, ahol a k értéke olyan kicsi, hogy ha levonunk belõle, hogy kiszámithassuk a 8-asok darabszámát, negativ lesz, ott elkerülhetetlen, hogy ne maradjon "hulladék".

porki fagyok fállalon

ZilogR
nagyon érdekelne, honnan a feladvány, nagyon úgy fest nekem, h saját vállalkozásodhoz kell ;) ha megoldjuk itt neked, akkor kaszálsz a jó stratégiával! :P

ZilogR
háát, ha az a cél, h 8 cm-esbõl legyen a legtöbb, akkor addig kell 8 cm-eseket vági, amíg lehet. ha a maradék 7cm vagy több, akkor örülünk, ha nem, akkor van hulladék. Buta, de jó stratégia.

Kellene valami kifizetést is megadni, hogy érezzük a "legjobb" súlyát: pl. 8cm-es darabot ha levágol +100Ft/db, ha 7cm vagy annál nagyobb és 8cm-nél kisebb, akkor a 8cm 100Ft/db, a 7 cm 0Ft/db és közte lineáris/négyzetes/exponenciális/stb..., míg a hulladék -100Ft/cm, azaz egy 1cm-es hulladékdarab -100Ft, de egy 6.5cm-es -650Ft (drágább, mert több hulladék)

Így már jobban lehet optimálni. Lehet a pontosan 8cm-es darab extra jó is: pl. +500Ft/db, a többi változatlan.

-------------------------------------------------
Még nem volt idõm nekiülni eddig, pedig sokat gondolkodtam már rajta - na, majd a BKV sztrájk alatt... :P

(5*8)+(7*2)= 40+14= 54 :))
ok,ok, leírom mégegyszer:
szóval van egy adott hosszúságú léc (ez változhat, attól függ, hogy milyet kapunk, lehet 1 méteres de lehet 13 méteres is..)
ezt a lécet kell feldarabolni.
A daraboknak 8cm és 7cm közé kell esniük (az a fõ cél, hogy minél több 8cm-es darabot kapjunk),
a minimális méret, amit még elfogadhatónak tartunk, az 7cm.
azt akarjuk, hogy minél kevesebb veszteség legyen.
tehát ha van 56cm lécünk akkor tiszta sor 7 db 8cm-es
de ha van 55cm léc, akkor 6db 8-cm es, és egy db 7cm-es kell
ha csak 54cm van, akkor hogyan daraboljunk?
erre kellene valamilyen képlet, vagy módszer.?
kz
ha egy 8cm-es darab minimális mérete 7cm, akkor....
vagy nem értem?

ZilogR
kicsit pontosabban pls... nem 1értelmû, ugyanis, h van-e 8 cm széles a léc, mert akkor mint a kitketet kell darabolni, stb...

Nekem is lenne egy optimalizálási kérdésem és nálam okosabbak segítségét kérem:

Adva van egy léc (aminek a hossza változik), ezt kellene feldarabolni úgy hogy 8 cm-es darabokat kapjunk (maximális darabszámot)
de a hulladék a lehetõ legkevesebb maradjon és a minimális méret 7 cm-es legyen.

Ez valamilyen optimalizálással megoldható.
Van valakinek valamilyen ötlete?
Hali!

Remélem jó helyre írok.
Lenne egy pár feladat, amit meg kellene oldani:)
Remélem találok valakit, aki megoldja nekem:)
Egyik ismerõs kért meg, h segítsek neki, de én már nem emlékszem ezekre...
Ha valakinek van rá affinitása és kedve, annak megköszönném, ha szépen levezetné a feladatok megoldását.
a feladat itt érhetõ el: http://www.vitalpower.hu/fela.jpg

Elõre is köszönöm a segítséget.

ÜDV: WATOR
Molnibalage
Lényegében ezt primitíven meg lehet oldani grafikusan.

Az egy függvény az tulajdonképpen lehet két függvényt összege is, külön külön könnyû ábrázolni és az összadásuk az azonos x értékeknél y irányú eltolást jelent. A p paraméter vizsgálta is ilyen irányú eltolás. Tehát az a kérdés, hogy p-váltogatva hány metszés lesz az x tengellyel? Érhetõ?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
De lásd kivel van dolgod itta hétszög is.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Így.

Kb. 5 másodperc volt google keresõvel. A többit keresd meg magad. Éljen az önállóság. :)

Én gimis voltam, de nem volt ilyenre szükségem soha, sõt még egyetemen sem gépész ábrázoló geometrián. Az építészek persze tanulták ezt is...

passatgt
csak a kicsi rész, és köszi Thibi, hibátlanul siekrült, midnejárt leellenõrzöm:)

a b3 csak az kicsi rész vagy egészen az e-ig tart?

mint az a1,a2...-nél csak a c-vel kell arányosítani: gyök(T/(T1+T2+T3))=c/e, gyök(T/(T-T4))=c/c1
passatgt
Az összes adat kijött amirõl szó ejtettél nagyon köszi!(<#worship>

Viszont a maradékkal(c1, e és c2) ismét nem tudok kezdeni semmit:(

Feltéve,hogy azok a párhuzamosnak látszó vonalak tényleg párhuzamosak (különben nem lehetne megoldani):
A nagyháromszögnek ismert mind a három oldala (a,b,c), ebbõl a Heron képlettel kiszámolható a területe (T). Ezután a T1+T2 területû legfelsõ kisháromszögnek az oldalai is kiszámolható: gyök(T/(T1+T2))=a/a1=b/b1.
Ugyanezzel a módszerrel az a1+a2,b1+b2,e oldalú, T1+T2+T3 területû háromszög oldalai kiszámolhatóak, a következõ háromszögnél az oldalak a1+a2+a4,b1+b2+b4,c1, a terület meg T-T4, vagyis a terület itt is ismert, az oldalakat itt is lehet számolni. ezután a3=a-a1+a2+a4, b3=b-b1-b2-b4
passatgt
sajnos nem jutottam elõrébb a problémámmal:)

Cicaaa
Sziasztok!! HELP Lécci!

Hogy lehet szabályos 5 , 7 és 9 szöget szerkeszteni, a nélkül, hogy a szögeket lemérnénk és ugy másolgatnánk?

www.metin2pic.mlap.hu (L)gamerkiller(L)

Borgi
nézdmeg különbözõ esetekben a különbözõ lehetõségeket.

pl: ha ettõl eddig van az x, és ha p kisebb mint y akkor nincs emgholdás ha y és z közt van akkor egy ha z és w közt akkor kettõ ha pedig w fölött akkor is 1 megoldása van.

porki fagyok fállalon

oldjuk meg a következõ egyenletet./p valós paraméter/ hány megoldás van p-tõl függöen?adjuk is meg ezeket.
oké ábrázoltam függvényt de x helyére akármit irhatok és akkor p is más lesz szóval végtelen sok eredmény van
a kockacukrosat köszi kz.

kz
ha zavaros, hogy hogyan számoltuk meg, akkor még egy megoldás:
számoljuk össze azokat a kiskockákat amelyek csak élalkotók (de nem csúcsalkotók).
õk mindig kettõvel kevesebben vannak mint a teljes élhossz, hoszen mindkét végük csúcsalkotó.
tehát 12 élen a-2 kocka, vagyis 12*(a-2)
és akkor számoljuk meg a csúcsalkotókat. hány csúcs van? 8.
tehát a csakélalkotók és a csúcsalkotók száma összesen
12*(a-2)+8 = 12a-24+8 = 12a-16
innen már ugyanaz mint az elõbb.

kz
egy másik lehetõség, hogy felismered helybõl az összefüggést.
tekintsünk egy legalább 3-as élhosszúságú kockát.
legyen az élhossza a.
kik vesznek részt a élalkotásban?
felsõ síkon két teljes él, meg az õket összekötõ kettõvel rövidebb szakaszok, vagyis a+a+(a-2)+(a-2), vagy 4*(a-1), vagyis 4a-4
az alsó síkon ugyanennyi.
az oldaléleken már az alsókat és a felsõket is megszámoltuk, tehát 4 élen a-2, vagyis 4*(a-2) azaz 4a-8
ez összesen 4a-4+4a-4+4a-8, ami 12a-16.
tehát egy a oldalú kocka élalkotói 12a-16-an vannak.
tudjuk, hogy az élalkotók száma 80, tehát 12a-16=80
ekkor a=(80-16)/12=5.33
hoppácska.
ja, rosszul rendeztem az egyenletet :)
a=(80+16)/12=8
az akocka melynek egyik élét nyolc kiskocka alkotja, annak a térfogata 8*8*8=512, vagyis ennyi kiskocka alkotja.

kz
a 3 élhosszúnál ha jól számolsz nem 26, hamem 20 jön ki. bocsesz.

kz
már megint ezek a fránya kiskockák.
a jól bevált megoldás: kockacukor.
nem kell 10kg.
építs egy 4 kiskocka élhosszúságú (4x4 alapra 4 magasan) kockát.
ebben 4x4x4=64 kocka van. azok amelyeknek vagy az éle vagy a csúcsa a nagykockának is csúcsa az kb 32.
tehát ha a feladat az lett volna, hogy 32 kiskocka van élencsúcson, akkor tudnád, hogy 64-bõl áll az egész.
akkor most építs egy 5x5x5-ös kockacukorkockát.
ebben 125 db van.
ha az éleket megszámolod akkor 44-et kapsz.
ha ezeket megépítetted, akkor már könnyû dolgod van (talán meg sem kell építened) a 3x3x3-assal
itt 27 kockából 26 vesz részt az élalkotásban.
a 2x2x2-esnél 8-ból 8..
az 1x1x1es kockánál 1-bõl 1.
miért építkeztél?
hogy fejleszd a térlátóképességedet. vagyis, hogy ne kelljen többször a kockacukrokért nyúlni.
ja meg azért, hogy lásd az összefüggést az élkockák száma és a nagykocka térfogata között.
tehát meg kell találnod azt a képletet, ami 1-es élhosszra 1-et, 2-esre 8-at, 3-ra 26-ot, 4-re 32-t, 5-re 44-et ad eredményül.
és akkor már csak az a kérdés mikor jön ki a nyolcvan.

kz
átmenetileg a p helyére írj y-t.
így olyan mint egy füffvény. y=|x|+|x+4|
ha ábrázolod, akkor minden x-hez megkapod (y-t) p-t.
így már gondolom érthetõbb a feladat.

vagy legalább annyit h mi az a paraméter.vanmégegy feladat: egy nagy kockát egységnyi élû kiskockából áll.összesen 80 olyan kiskocka van amely a nagy kocka élein vagy csúcsain helyezkedik el.hány kiskockából áll a nagy kocka?

oldjuk meg a következõ egyenletet./p valós paraméter/ hány megoldás van p-tõl függöen?adjuk is meg ezeket.

kz
<#wilting>

Hali. Ez igy helyes? x tengely, y tengely, z tengely.
X tengely elso dimenzio, x tengely masdik dimenzio z tengely 3 dimenzio.
ELLenorzes: x+y=z mert elso meg masodik dimenzio =harmadikkal
tehát igy megkapjuk, h végtelen szamu dimenzio van. Ez a "gyalikukac filozófia"