4415
Matematika feladatok
  • uwu
    Bakker nem láttam a - jelet, nagyon kicsi, így már van értelme az x tengelyes határolással is.
    Az érintő tényleg az...

Az elv ugyanaz, téglalapok és háromszögek területét kell értelemszerűen kivonogatni, csak a parabola alatti terület most 2/3-a a befoglaló téglalapnak.
  • qetuol
    neharagudj, de amit te írsz az is ugyanolyan bonyolult, csak te dy szerint integrálsz, de akkor is 2 részben kell integrálni, szvsz -.-'
  • qetuol
    "Az érintő meredeksége 2, tehát 3-nál metszi az y tengelyt. Alatta a tarület 3+2/2=4."

szerintem az egyenes egyenlete -2x+5, tehát az y tengelyt 5-ben metszi
  • uwu
    Előszőr célszerű kiszámolni a parabola alatti területet.

Két részre kell osztani a tarományt.
    Az egyik az y=4 alatti tarület, ez nem nehéz, mert 4.
    A másik a felette lévő rész a paraboláig.
    Minden parabola alatti terület 1/3-a a befoglaló téglalalapnak, ami most véletlenül egy 1x1-es négyzet.
    Így a parabola alatti terület 1/3.

Aztán ebből ki kell vonni az érintő alatti területet.

Az érintő meredeksége 2, tehát 3-nál metszi az y tengelyt. Alatta a tarület 3+2/2=4.

Tehát a terület 1/3.
    (feltéve, hogy elírtad, és a harmadik határ nam az x, hanem az y tengely)
  • uwu
    LOL egyszerűbb lett volna azt mondani, hogy az integrálás szabályait betartva végezze el a műveletet. Ráadásul amit számolgatsz felesleges bonyolítás.
  • qetuol
    korrekció

*..," már csak integrálni kell a síkidom területét, az első intervallumon az egyenes alatti terület mínusz aparabola alatti terület, ehhez jön a másik intervallum egyenes alatti területe."
  • qetuol
    kiszámolod az egyenes egyenletét, amire y= -2x +5 fog kijönni ha jól számoltam fejben^^. ez az egyenes az x tengelyt a 2.5 pontban metszi. a parabola az x tengelyt a 2-ben metszi. tehát a síkidomot fel kell bontani 2 részre,az egyik az x=<1;2> a másik a x=<2;2.5> intevallumok lesznek. már csak integrálni kell, az első intervallumon az egynes alatti terület mínusz az egyenes alatti terület, ehhez jön a másik intervallum egyenes alatti területe.
  • szucsy89
    ja az x helyére még be kell helyettesíteni az x0 pontot vagyis 1et és akkor -2jön ki már rájöttem:)
  • ba32107
    A koordinátageometria sosem volt erősségem, úgyhogy javítson ki valaki, remélem nem tévedek:

y = mx + b

b = 3
    m = (-x^2 + 4)' = -2x (tehát a meredekség a függvény iránytangense, azaz deriváltja)

Na most nézem, hogy ez elvileg nem jó, mert az egyenes egyenletére másodfokú jön ki. Úgyhogy valaki más majd segít.
  • szucsy89
    feladat:

számítsuk ki annak a síkidomnak a területét, amelyet az

y = -x^2 + 4

parabola, és az x0= 1 pontjában húzott érintője az x tengellyel bezár.

namost tom h P(1:3) pontban kell de az egyenletét nem tudom felírni...van egy képlet rá azt tudom de mi is az?
  • köny
    Nem
    köszi
  • ba32107
    Ez most beugratós?

a. 1000 - 264 = 736
    b. 264 - 59 = 205

#2200:

a. 943 - 729 = 214
    b. 10000 - (785 + 214) = 9001
  • köny
    10000 család közül 785 kertes házban lekik, és 943 családban tartanak kutyust. Ha 729 kertes házban tartanak kutyust, akkor hány olyan család van a 10000 között, aki
    a./ kutyust tart, pedig nem kertes házban lakik?
    b./ nem kertes házban lakik és kutyust sem tart?

köszi a segítséget!
  • köny
    1000 gyerek közül 264 járt már külföldön, 59-en pedig utaztak már repülővel. A repülővel utazó gyerekek mind külföldre mentek. Hány olyan gyerek van az 1000 között, aki
    a./ nem járt még külföldön?
    b./ nem repülővel utazott külföldre?

• Thibi
    Indulásnak: A kör érint két oldalt,vagyis a középpont egyenlő távolságra van a két oldaltól,vagyis a szögfelezőn van. A szögfelező a szemközti oldalt a szomszédos oldalak arányában osztja....
  • Moncsyka17
    egy háromszög oldalainak hossza 13,14,15 egység.mekkora annak a körnek a sugara,amelynek a középpontja a háromszög leghosszabb oldalán van és érinti a háromszög másik két oldalát. Valaki segítsen nekem elindulni.köszi!!!
  • ba32107
    Nézz szét itt, az oldal legalján vannak jegyzetek.
  • Simaji
    Köszi. :)

Még egy kérdés. :)
    Nem tudnál nekem ajánlani valami jó, Kalkulushoz való kidolgozott tételsort, jegyzetet vagy esetleg puskát? :)
  • ba32107
    Az "egész" szó nem kell a második mondatba.
  • ba32107
    Gondolom a teljes indukciós bizonyításra gondolsz. Csak egész természetes számok körében használható (rekurziós képleteknél szokták)

1. bebizonyítod, hogy 0-ra igaz az állítás (vagy 1-re, ahogy kell)
    2. felteszed, hogy n-re igaz, és ebből bebizonyítod, hogy n+1 -re igaz.
    3. ekkor n = 0 behelyettesítéssel minden természetes számra igaz lesz.
  • Simaji
    Hello mindenki!

Valaki el tudná nekem magyarázni a teljes indukciót? :)
    Egyszerűen nem értem. :S
    Előre is köszönöm!

Bye!
  • uwu
    szerintem pozitív racionális számok
    bár lehet, hogy ennél pontosabban is be lehet határolni
  • Gerghu
    Sziasztok!

A következő leképezés melyik halmazba képez le?
    f: Z(egész számok) -> 2^Z
    a válaszokat előre is köszönöm!
  • szucsy89
    áh nem illeszti be:(
  • szucsy89

megoldás mellett el is magyarázná valaki hogy miért ennyi?
  • Thibi
    Egymással érintkező köröknél az érintkezési pont és a két középpont egy egyenesre esik.
    A kiskör sugara r, a kiskör középpontja a nagykör középpontjától (például bal alsó sarok) gyök(r^2+30^2) távolságra van,a két kör érintkezési pontja a nagykör középpontjától 60 ,a kiskör középpontjától r távolságra van. Vagyis:
    r+gyök(r^2+30^2)=60
    r=22.5
  • Risu Führer
    köszi
    nem így van a feladatban.
  • thomasthomas
    1: az utolsó miondatba azt írtad hogy 2.3 az átlaga a közepesénél rosszabb jegyűeknek..Ez hogyan lehetséges?!Ha 1.3 akkor már más.(egyébként ez kerekített értékként írja le a feladat eredetileg??)
    2: 0.8*0.85*0.9*0.95=0.5814 =>>58,14% esély van rá... szerintem amit írtam az egyértelmű, magyarázat nem kell.
  • thomasthomas
    Hi!

A következő feladatot nem tudom megcsinálni:
    Link
    A feladat szövege:
    Gótikus ablak felső része két körívől áll, ezeknek sugara megegyezik az ablak 60 cm-es szélességével.Mekkora a körívek közé beírható körnek a sugara?

Előre is köszi.
  • Risu Führer
    szevasztok.a segítségeteket szeretném kérni ezekben a példákban.
    1. egy osztály tanulóinak 4/5-öd része nem rosszabb, 3/4-es része közepesnél nem jobb tanuló.Hány közepes tanuló vanaz osztályban ha a tagjainak száma 40?Mennyi az osztályátlag ha a közepesnél jobb tanulók átlaga 4 , a rosszabbaké 2.3.
    -ezt órán megcsináltuk de arra nem jöttem rá hogy a közepes tanulók része miért 11/20-ad.hogyan jött ki ez?azt tudom hogy 31/20-as a jobb és rosszabb tanulók összege.
    2.tudjuk hogy a férfiak 80%-a legalább 170cm magas,85%-a barna hajú, 90%-a legalább 70 kg, 95%-a nem bajszos.hány százalék az akire az összes állítás igaz.
    3.ennek a halmaznak az elemei. kellenének: B eleme Z/4 kisebb v. = B nagyobb v. = 8.
    köszönöm előre is.
  • ba32107
    Nem, hanem 200-al szoroztam a tan(54)-et, fogalmam sincs miért :D

A képlet jó volt. A helyes eredmény: 145,308505
  • Simaji
    Én meg közbe erre gondoltam:

tan(36)*200 = 145

:)

Akkor melyik lehet a jó?
  • Thibi
    Nem jó a 275,"a"-nak kisebbnek kell lenni 200-nál , véletlenül tan54 helyett tan36-tal oszttottál
  • ba32107
    Ja, csak ennyit kellett volna mondani :)

tan(54) = 200 / a

a = 200 / tan(54) ~= 275,276384
  • Simaji
    A kamera y magasságban van x és z koordinátán a 3D-s térben. És a kamera a tengelye körül el van forgatva lefelé 36 fok-kal. Úgy képzeld el mintha fognál egy kamerát feltennéd a válladra majd lenéznél vele úgy, hogy 36 fokban álljon a kamera a Föld felszínéhez képest.

A rajzról az "a" oldal hossza kéne nekem pontosabban a módja a kiszámításának. :)
  • ba32107
    Hmm. Nem értem. A 36 fokos szögnél van a kamera, és 36 fokos a látószöge? És milyen pont távolsága kéne? Magyarázd el részletesebben.
  • Simaji
    Hello mindenki!

Nos nekem nem egy könyvből lévő gondom lenne és nem is óráról származik. :)

Szeretnék csinálni egy kis játékot ami egy 3D-s RTS lenne.
    Csak a kamera kezeléssel van egy kis gondom. :)

Az a lényeg, hogy adott a 3D-s tér x,y,z koordinátákkal.

x szélesség, y magasság, z hosszúság

A kamera látószöge kéne nekem illetve az a szám ami megmondja, hogy mennyire van messze a kamera által látott pont a kamera valódi helyétől.

Szóval egy sima derékszögű háromszögem van.

Azt tudom, hogy a kamera 200 pixel magasan van és, hogy 36fokos a dőlése.

Mellékelek egy képet a könnyebb megértés érdekében. :)

Eddig annyira jöttem rá, hogy talán a tangens függvény kéne de nem vagyok benne biztos. Valami ötlet? :)

Köszönöm előre is!

Bye!
  • Qwerty4
    Na kosz megvan a logika.
    Amúgy a másodlagos az jó volt, a tanár is úgy írta a példafeladatban, hogy x-re -6x lesz a más. parc der., y-ra meg -6y.és mostmár megvan a másik logikája is.

Sajnos már ilyen barkóba szinten vagyok a matematikával, de most legalább ezeket a banális dolgokat megjegyeztem.
  • xDJCx
    Az első deriváltak jók, de a második deriváltak nem, azért mert össze lett keverve az, hogy melyik első deriváltat, mely változó szerint kell tovább deriválni: egyszer x szerint kell deriválni a függvényt majd ezt y szerint, illetve y-szerint deriválni f-et ,majd ezt x-szerint.
    Azaz x szerinti deriváltja f-nek 3y - 3x^2, ezt y-szerint kell tovább deriválni: így 3-lesz, és az y-szerinti deriváltja f-nek 3x - 3y^2, ennek x-szerinti deriváltja 3.
  • Qwerty4
    Hát sajnos nem ez, jó lenne ha tudnám mi akar az lenni, leírom a jelolését:KATT...

Az alapfeladat itt, ami után megyek a kovetkező: f(x,y)= 3xy - x^3 - y^3

Ezeknek megvannak az elsődleges és másodlagos deriváltjai is:
    x szerint: 3y - 3x^2
    y szerint: 3x - 3y^2
    Másodlagosak:
    x szerint: - 6x
    y szerint: - 6y

A fenti ábrán láthatókhoz pedig 3-nak kell kijonnie, mindkettőnél.Hátha így rájosz mi akar lenni és hogy kell kiszámolni.