4415
Matematika feladatok
  • Szmötyi091
    a fene vigye már el :S

1. Rodmilla és Kázmér beszélget egymással. Azt mondja Kázmér Rodmillának: "Én most
    éppen kétszer annyi idős vagyok, mint amennyi Ön volt, drága hölgy, amikor annyi idős
    voltam, mint Ön most. Ráadásul, ha Ön, drága hölgy, annyi idős lesz, mint én most, akkor
    nekem éppen 7 év fog hiányozni ahhoz, hogy éppen kétszer annyi idős legyek, mint
    amennyi Ön, drága hölgy, most. " Ki hány éves?
    2. Bizonyítsuk be, hogy log2 3 + log3 8 + log4 15 + log5 24 > 6 .
    3. Oldjuk meg a valós számok halmazán a következő egyenletet!
    28-x( harmadik gyök alatt)+x+7( harmadik gyök alatt)=5

Köszi és bocs a hibákért. -.-
  • Szmötyi091
    <br />
    <b>Warning</b>: Invalid argument supplied for foreach() in <b>/var/www/netbag.hu/inc/picup.pxn</b> on line <b>53</b><br />
  • Szmötyi091
    [IMG][/IMG]

Ezt a 3 feladatot légyszi csináljátok meg :)
    Köszi előre is :)
  • tivadar89
    Én a deriválás ellenőrzésére ezt a programot használom: Mathcad 14
    Ill integrálás ellenőrzése: http://integrals.wolfram.com/index.jsp (online integrátor)
  • lally
    Szucsy89 és Hinar !
    Nem véletlenül okítják ám az integrálást később mint a deriválást, hiszen
    sokkal, sőőőt; jóóóval nehezebb.

Mindegyőtöknek javasolnék egy régebbi könyvet, rengeteg kidolgozott példával;
    "Bárczy Barnabás: Differenciálszámítás"
    -nyomás, azaz irány tehát a könyvtárba ! { Stílszerűen szólva, ez a: "gradiens P" , a sikeres vizsgához. }
  • szucsy89
    nekem van egy könyvem, minden feladathoz van megoldás is

Szentelekiné dr. Páles Ilona: Analízis feladatgyűjtemény

a címe:)
  • hinar
    A deriválás-hoz a megoldásokat könyvből vagy valamilyen matek progival ellenőriztétek? Mi a címe?
    Kaptam a matek tanártól egy csomó feladatot, de a megoldásokat nem adta meg, így nem tudom, hogy-e az eredmény....
  • szucsy89
    jól látod:)

ma haverral 3órát csak deriváltunk úgy érzem megy...január 6.án lesz a vizsgám és még át kéne néznem a teljes függvényvizsgálatot meg az integrálást...majd ha nem megy vmi írok :)
  • Thibi
    Ha két szomszédos kör középpontját összekötöd,akkor kapsz egy derékszögű háromszöget,ahol a két befogó az négyzet oldalhosszának fele, az átfogó pedig a kör sugarának kétszerese.
  • lala1987
    Sziasztok.
    Lenne egy feladatom, kérlek ha tudtok segítsetek a megoldásában.
    Igaz matlabban kellene a megoldás, de ha meglenne a matemetikai megoldás, az is sokat segítene.
    Információterjedés: Szociológusok beszélnek az úgynevezett szociális diffúzióról, ami például valamilyen információnak a terjedése, technológiai újítás elterjedése, kulturális szokás elterjedése. A népesség két csoportra osztható: az egyikben tartoznak azok, akik már ismerik az információt, a másikba azok, akik nem. Adott nagyságú népesség esetén ésszerűnek tekinthető, ha feltesszük, hogy a terjedés sebessége arányos azok számaval, akik már ismerik az információt, és azokéval is akik majd még fogják. Ha egy N lélekszámú népességben X jelöli azon egyének számát, akik már ismerik az információt, akkor a matematikai modell:

dX/dt = kX(N-X) ,ahol t az idő, és k egy pozitív konstans.

a.) gondoljuk át a modell ésszerűségét;
    b.) készítsük el a fázisegyenest bejelölvén X’ és X’’ előjelét;
    c.) vázoljunk fel néhány jellemző megoldásgörbét;
    d.) tippeljük meg X azon értékét amelyre az információ a leggyorsabban terjed;

Előre is köszönöm a segítségeteket.
  • etmmy
    Élek a gyanúperrel, hogy nektek is csak egy piros x látszik, úgyhogy inkább belinkelem a képet mégegyszer:
  • etmmy
    Az alábbi ábrán kellene a szürke területet meghatározni, amennyiben tudjuk, hogy négyzetről van szó, és az oldala a.
    Egyelőre nem kérném a megoldást, csak egy kezdőlökést, hogy el tudjak indulni =) (Azt sejtem, hogy a kör sugarát kéne kiszámolni, csak összefüggéseket nem látok)

Tehát:

• lally
    Erős a gyanúm, hogy a törteknél, mint a; "Negatív kitevős" eseteknél lehetsz egy kissé pöttyet "sáros". pl.: 1/x = X^(-1)
    (-még szilveszter előtt, okvetlen lapozd át a második-gimis, matek ismereteket.)
  • szucsy89
    köszi a gyors válaszokat
  • ba32107
    Első tényezőből konstanst kiemelem, innen a 2.
    1/x^3 = x^(-3), a kitevőt le kell vinni: -3

(-3) * 2 = -6
  • szucsy89
    értem én nyugi, köszi:)

az elsőnél hogy lett -6??
  • ba32107
    1:
    f'(x) = (-6) * (1/(x^4)) + 3 * x^2

2:
    f'(x) = (((1/2*x^(1/2)+5)*(x^5-x^(1/3)) + (x^(1/2)+5x)*(5*x^4-1/3*1/x^(2/3))) * (2x-x^3) - ((x^(1/2)+5x)*(x^5-x^(1/3))*(2-3*x^2))) / (2x-x^3)^2

Na ezt bogozd ki
  • szucsy89
    [IMG][/IMG]

sziasztok!

ezt a két függvényt lederiválná nekem valaki?

thx előre is
  • Simaji
    Hello mindenki!

Van egy ilyenem:

:)

El tudná nekem valaki magyarázni egy kicsit részletesebben a dolgokat? :)

Bye!
  • xDJCx
    Igen, van pozitív megoldása.
  • kz
    [i]1. a^6+25*a=7425
    ennél azt kell bebizonyítani hogy NEM oldható meg a pozitív számok körében
    [i]
    biztos, hogy ez a feladat?
    mert nekem az az érzésem, hogy ez IGENIS megoldható a pozitív számok körében.
  • kz
    ott, hogy volt egy adott mennyiséged (60) és ebből dolgozol.
    tehát nem tudod előre kompenzálni a veszteséget, mert nincs több anyag.
    vagyis 60-6%, azaz 60*0,94 -el kell számolnod.
  • 4kos
    Matek érettségire készülök és valamit nem értek a 2007. érettségin, volt egy olyan példa hogy gyertyát készítenek stb. megkaptuk hogy mennyi egy gyertya térfogata(60) , ebből 130 db-ot készítünk és az anyagveszteség 6%, az érettségi megoldóképlet szerint a 130:0,94*60 képlet a jó, én a 60*130*1,06 képletet használtam rosszul.Na már most azért nem értem mert az én logikám szerint ha mondjuk van 10l viaszod és 10 literes gyertyát kell önteni.Beleöntöd mindet de csak 9,4-ig lesz mert van 6% anyagveszteség , na ide még +0,6 kell szal 1,6 a felhasznált viasz.Kérdezném hogy hol gondolkodtam rosszul.
  • lally
    Üdv PTE !
    2.2 feladatodhoz próbálok picit segíteni:
    (Murphy, nálam most alaposan be-*törvényezett* !)
    Ábrázolnod is kell, tehát:
    A mínusz miatt, egy *kókadó parabalha*.(-de, felsőbb szinten elemezve)

Szélsőértéke ott lehet, ahol Y'= 0 tehát y'=-2x+5; amiből X= 2,5
    hosszegységnél.
    Nézzük a második deriváltat:
    Y" = -2 ; azaz Ott , maximuma van.
    Első derivált geom.jelentése, az adott ponthoz húzott érintő iránytangense, azaz y=mx +b egyenes általános egyenletének "m" -je.
    m1= +5
    m2= -3 ra jött ki nálam, de nem nagyon fognak a tollaim.

A két egyenes metszéspontja pedig ott van ahol y1=y2
    ezekre akkor Xegyenesmetszése=+2 ; Yegyenesmetszése = 6 hosszegységnél.
    Ez akkor egy háromszög, abszcissza fölötti Területe = 3*6/2 = 9 területegységgel.
    Ebből kell majd kivonnod a görbe-alatti területet, azaz 1-és 4 határokkal kiintegrálod a görbédet.
    Közrezárt terület tehát: 9 - a kapott eredményed.
    Sok sikert hozzá.

• bszabolcs21
    ha lehet akkor a megoldás menetét leirnád, mert a matek tanár nem fogadja el. köszi
  • lally
    Első feladatod; Egy régi, *Laricsev*-es példa, csak új köntösbe öltöztetve.
    21 és 28 évesek.
  • bszabolcs21
    Hali,
    néhány feladat amit meg kellene oldani csütörtökre.Előre is Köszi.

Rodmilla és Kázmér beszélget egymással. Azt mondja Kázmér Rodmillának: "Én most éppen kétszer annyi idõs vagyok, mint amennyi ön volt, drága hölgy, amikor annyi idõs voltam, mint ön most. Ráadásul, ha ön, drága hölgy, annyi idõs lesz, mint én most, akkor nekem éppen 7 év fog hiányozni ahhoz, hogy éppen kétszer annyi idõs legyek, mint amennyi ön, drága hölgy, most." Ki hány éves?

Egy konvex 6szög másodszomszédos oldalainak felezöpontjait összekötve 2 háromszöget kapunk. igazolja, hogy ezek súlypontjai egybeesnek!

A 11.a osztálynak 30 tanulója van.anna az egyik diák megfigyelte h 29 oszttársa mindegyikének különböző számú barátja van az oszt-ban.hány barátja van annának az oszt-ban?

Harmadik gyök alatt(28-x)+harmadikgyökalatt(x+7)=5

Egy húrnégyszög oldalainak hossza a b c d az átlóinak hossza e f.bizonyítsa be hogy e:f=(ad+bc):(ab+cd)!

• qetuol
    majdnem
    ték
  • PTE
    Sziasztok!

Holnapra meg kellene oldanom ezt a matek feladatot! Nagyon meghálálnám, ha valaki besegítene! :)

2.1.
    Tekintsük az
    > f(x) = [ln(x)]^2/x;
    függvényt! Határozza meg, hogy az f függvény szélsőértékhelyeit! Ábrázolja a függvényt a szélsőértékhelyeket tartalmazó intervallumon. Számítsa ki az szélsőértékhelyek által meghatározott intervallumhoz tartozó görbeszakasznak az x tengely körüli forgatásakor keletkező forgástest térfogatát!
    2.2.
    Határozza meg annak a geometriai alakzatnak a területét, amelyet az
    > y = -x^2+5*x-4; parabola, valamint annak a
    > P[1](0,-4); és
    > P[2](4,0); pontjaihoz tartozó érintők alkotnak! Készítsen ábrát is!
  • Risu Führer
    oké köszi mindent
  • ba32107
    A második feladat:

A hosszúkás esetben van négy labda, szorosan egymás mellett. Tegyük fel, hogy nincs holtjáték, tehát a doboz mindenhol pontosan illeszkedik a labdákra. Ekkor a doboz magassága egyenlő az átmérővel, a hossza pedig az átmérő négyszeresével.
    A korong esetben a magasság ismét 6 cm. A korong körének a sugarát a következőképp tudod megkapni: a négy kör középpontjai közül a szomszédosokat összekötöd, így kapsz egy négyzetet. A négyzet oldalai 6 cm-esek. Ha berajzolod az egyik átlót, akkor ehhez csak hozzá kell adni kétszer a gömbsugár hosszát, vagyis éppen 6 cm-t, és megkapod a nagy kör sugarát. A négyzet átlója: 6*sqrt(2).

Szándékosan nem írok teljes levezetést, nem nehéz feladatok ezek, egy kicsit gondolkodjál már te is. Nem azért van a topik, hogy megcsináljuk a házi feladatokat.
  • Yodafon
    hello
    a #2094-esre van még vkinek ötlete?
    Köszi.
  • ba32107
    21:00 #2100
    ték :D
  • ba32107
    Igen, de ne csak esztelenül másold le, hanem értsd is meg, hogy legközelebb ne kelljen beírnod hasonló feladattal.
  • Risu Führer
    ott is a kis gömbgyerták sugarát adtátok meg?
  • ba32107
    Az elsőt már megoldották.
  • Risu Führer
    sziasztok
    még egyszer kérném a segítségeteket, ezekenek a példáknak a megoldása és a levezetése kéne.az egyiket már leírtam csak rosszul.aki tudja az legyenszíves oldja meg és írja itt le vagy privátban.szóval a feladatok:
    Egy 10cm átmérőjű gömbgyertyának a fele elégett.A maradékból 3 egyenlő sugarú gömböt csinálunk.Mekkora lesz ezeknek az átmérője?
    a második:
    Egy játékforgalmazó miniteniszlabdák csomagolásához partnert keres.A teniszlabdákat négyesével kell dobozolni úgy, hogy a labdák ne lötyögjenek a dobozban. Két ajánlat érkezett mindkettő henger alakú dobozra szólt; az egyik henger hosszúkás, a másik lapos, korong alakú volt. A vállalkozók egy-egy ábrát is mellékeltek az általuk javasolt csomagolási mós szemléltetésére.A dobozkészítéshez mindkét vállalkozó ugyanolyan minőségű és egységárú anyagot használna. Melyik vállalkozó ajánlata kedvezőbb a forgalmazó számára, ha a dobozokára a készítésükhöz felhasznált anyag árával egyenesen arányos, és az arányossági tényező mindkét vállalkozó esetében ugyanannyi?(Egy teniszlabda átmérője legyen 6 cm)
    a rajz pedig itt van(bocsánat a kinézetéért, a labdák természetesen összeérnek):

köszönöm előre is hogy segítetek.
  • ba32107
    Annyit tudok segíteni, hogy a másik egy diofantoszi egyenlet lehet. Már elfelejtettem, hogyan kell megoldani, majd egy nálam okosabb ember leírja.
  • Yodafon
    Hello a segítségeteket kérem:
    adott 2 db egyenlet:
    1. a^6+25*a=7425
    ennél azt kell bebizonyítani hogy NEM oldható meg a pozitív számok körében
    2. a^2+(4*b^2)=116
    itt pedig meg kell oldani az egész számok körében.

Tudnátok segíteni hogy hogyan induljak el?
    Köszi szépen.
  • Risu Führer
    köszönöm köszönöm