Matek feladatok
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
szóval a nagy mutató szögsebessége 360°/óra (ha nem tudod mi az a szögsebesség: ennyi fokot fordul el(360) ennyi idõ alatt(1 óra)), a kicsié
360°/12óra=30°/óra . Most 5 óra van. A két mutató 180° ot zár be. Tételezzük fel h T idõ mulva a kis és nagymutató 60 fokot fog bezárni. T idõ alatt a nagymutató elfordul valamennyi szöget(mondjuk SZN) ami csökkenti ezt a kezdeti 180°ot, a kicsi pedig elfordul SZK szoget, miáltal a végsõ állapot 180 rol 60 lesz. matematikailag:
1.megoldás: 180° - SZN + SZK = 60°
2. megoldás: 180° - SZN + SZN = - 60° ha ezek az egyenletek nem vilik, akkor probald lerajzolni a mutatókat ábrán és berajzolni a szögeket.
Mennyit fordul el a nagymutató T idõ mulva?(tehát SZN=?)
Hát T*360°/óra = SZN(ez vili miért?). A kicsi pedig SZK = T*30°/óra.
Ismeretlen a T, simán behelyettesitesz, ennek mennie kell. ha nem megy vagy valamit nem értesz, kérdezz bátran.
: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant
15 éves vagyok.
1.Feladat. Hát ha minden ilyen egyszerû lenne, akkor már rég megoldottam volna.Bár azt elismerem, hogy az elõzõ hozzászólásomban kihagytam azt a kérdést, hogy mikor.Azt tudtam hogy 2*,no de mikor?A feladat megoldásához egyébként semmilyen segédeszközt nem lehet használni.Másrészt ha egy analóg órának a mutatóit csavarogtatom, akkor csak egy " köbö" értéket kapok.A megoldás nyilván nem kerek szám, hanem egy tizedestört lesz.(Pl: 5 óra 22 perc 15,143 mp.Azaz nem kerekített érték kell, hanem pontos.Ezt valahogy ki lehet számítani számítással , csak azt nem tudom miként.
2) feladat. Ezt csak úgy emlékezetbõl írtam, lehet elszúrtam valamit.
Egyenlõre elég az egyest elmagyaráznod.
Elõre is kösz.
Kellene egy kis segítség minél hamarabb:(Sajnos ezeket nem tudtam megoldani és hétfõig kellene(délig kb).
1.Határozd meg a 90-es lottón kihúzott 5 szám összegének várható értékét!
2.Lehet-e két (nem feltétlenül egyforma) dobókockát úgy cinkelni, hogy a kockákkal dobott
két szám összege minden 2 és 12 közötti egész kimenetelre azonos valószínûségû
legyen (,minden másra 0 val.)?
3.Egy pénzérmével n+1-szer dobunk. Mi a valószínûsége, hogy minden dobásnak van
ugyanolyan szomszédja(azaz vagy az elõtte ,vagy az utána következõ dobás
ugyanaz mint a vizsgált dobás)?
Elõre is köszönöm.
1. feladat: a kérdés az, h HÁNYSZOR fognak 60 fokot bezárni,nem? (ha jol olvastam)
hát nyilván 2x.
Magyarázat: vegyél egy órát(analógot) és csavargasd a gombját (ott van a jobb oldalán) és meg fogod látni.
amúgy ha nyolcadikos vagy akkor hány éves is?
2. feladat:csupán százalékokból nem lehet konkrét skalárt kapni (vagyis számot). tehát a feladat nem megoldható. valószínûbbnek tartom h nem tudtad lemásolni a feladat szövegét, semmi gond, próbáld meg újra. a feladatban szerepelnie kell legalább 1 konkrét számnak.
Ja és a feladat ilyen formában elentmodásos, mert ha a 99% nak a felét kivágják akkor marad 49,5% fenyõ és 1% nem fenyõ. tehát az új erdõben 49,5%/(49,5%+1%=50,5%)=98,01....% (kerekítve valóban 98%) fenyõ lesz. de konkrét értéket nem kapunk hacsak nem ismerjük valamelyik adatot konkétan.
: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant
2 feladatot egyszerûen nem tudok megoldani a nyolcadikos fejemmel.Segítenétek?(Nem házi, csak egy régebbi versenyfeladaton találtam).Jobban örülnék, ha ugy írnátok le nekem, hogy egyben el is magyaráznátok.
1.feladat
(sztem ez könnyebb mint a 2.)délután 5 és délután 6 között hányszor fog a kis - és a nagymutató 60 fokot bezárni?
annyit tudok, hogy 90 fok az 15 perc.60 fok akkor a kétharmad része, azaz 10 perc.Gondolom a sebességgel kell variálni, no de hogy?
2.feladat
Van egy erdõ.Ennek a 99%-a fenyõfa.Kivágják a fenyõfáknak az 50 %-át és az erdõnek már csak a 98%-a fenyõfa.Hány fa volt, és hány fát vágtak ki?
Elõre is köszi.
Mert akkor mivel külsõ szög 180°-ra egészít ki,ezért:
(180-alfa)+(180-béta)+(180-delta)+(180-gamma)
alfa+béta+...=360
4*180=720
720-360=360
remélem érthetõ,megfogalmazni sajna nem tudom,nyelvtanból szarvagyok:)
belsõ szögei 360 fok
Valaki meg tudná nekem mutatni hogy hogyan tudom bizonyítani azt hogy a négyszögek külsõ szögeinek összege mindig 360 fok? 5-öst kapnák, ami most jól jönne :-) Kerestem neten könyvben fejemben de semmi :-(
A jobb oldali 1-es tényleg logikusabbnak tûnik, de így sajnos egy nagyon hülye eredmény jön ki (0.666666666... perc).
No roots: no tree. No family: no me. (Faithless - No Roots)
x+x/2=15
Bocsi!
A másodikat megoldva:
x = 10
Függvénytáblázat olyan szinten szar,hogy borzasztó,egyszerüej újra kell benne írnom a képleteket hogy felfogjam...mondjuk ahogy elnéztem tavalyi nehezebb feladatokat,3-as már most megvan tutira,de inkább 4-es 5-ösre gyúrok:)
x/2+x=1
A lasabb fele annyi munkát fog elvégezni, ezért õ az x/2 (õ az, aki 30 perc alatt csinálja), a másik pedig az x. Az egyenlõség másik felén az egész munkát jelképezi az 1.
Általánosságban ezt így szokták felírni (mivel gyakran van olyan eset, amikor a két szám legnagyobb közös többszöröse 1):
x/15+x/30=1
Remélem elég érthetõ voltam <#vigyor0>#vigyor0>.
És sok sikert a kis érettségihez! <#eljen>#eljen>
A munkavégzéses feladatokat hogyan kell megoldani?
x elvégzi munkát fél óra alatt,y elvégzi 15 perc alatt,ketten menyi idõ alatt végzik el,meg ilyesmi feladatok,holnap kisérettségi,és ezt nemvágom:S
így f(a)=0 megoldását keressük
beírva a^2+32a+240 -ba:
(x^2+32x+240)^2+32(x^2+32x+240)+240=0
innen má megy?
Ez az aláírás helye. Ide mindenki okos dolgokat írogat.
f(f(x))=0 oldjuk meg az egyenletet
Innetõl OFF
Az angolok is részben ezt csinálták a II.Vh alatt az Enigma kódtörésénél. Volt egy puskájuk, mint ez a példa. Õk az idõjárás jelentéseket és egyéb standard üzeneteket használtak, annak a kódkönyve megvolt nekik lengyelektõl meg a gép. Tudták, hogy mi az eredeti szöveg, hiszen ismerték az idõjárást. Az Enigma gépet mûködését ismerve számítógépekkel addig próbálkoztak a lehetséges kezdõ pozíciókkal amíg az üzenet értelmes nem lett. Nyers erõ. :)
ON
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
én csináltam egy excel táblát, ami megoldja.
ha lenne fölösleges for ciklusom, azzal csinálnám.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Ennek a klasszikusa:
_SEND
+MORE
------
MONEY
az aláhúzásjelnek csak helykitöltõ szerepe van, nem vesz részt a játékben, persze.
Lehet rajta agyalni, de nekem a brute force eljárás tûnik a legjobbnak, ha valaki akar vele foglalkozni... :P
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
rakjolj köré olyan téglalapot, melynek oldalai párhuzamosak a koordinázatengelyekkel és éintik a háromszög csúcsait.
vagyis olyan téglalap, melynek csúcsai:
(min{Ax,Bx,Cx};min{Ay,By,Cy})
(min{Ax,Bx,Cx};max{Ay,By,Cy})
(max{Ax,Bx,Cx};min{Ay,By,Cy})
(max{Ax,Bx,Cx};max{Ay,By,Cy})
tehát a papírodon van egy téglalap, benne 3, vagy 4 háromszög.
lerajzoltad?
most már menni fog?
202s+30o+202k+10i=1010o+100k+s
201s+102k+10i=980o
hát ez így nem sok...
de ha hozzá vesszük, hogy 0<=s,o,k,i<=9, egész
akkor már csak a
k=7
o=2
s=6
i=4
lehet a megoldás
hogy miért?
mert van egy halom feltételünk
pl s csak páros lehet, k+s nagyobb mint tíz és 2s+2k felírható 10x+s alakban, ahol 1<=x<=3, egész
... és hasonlók.
Ennek a megoldasa kellene :)
sok
sok
kis
kos
(Bocsánat, nem kiabálok, beragadt a CAPS LOCK)
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
csak minden betöltõdéskor más jelrendzser lesz kiosztva ade a 9 és többszörösei ugyanbazok
Extreme¤Noise¤Terror -ANOTHER WAY- Viharsarok fastcore Két perc alatt értek én mindenhez...
ebbõl le kell vonni a+b-t: 10*a+b-(a+b) = 9*a
azaz amit kapsz az 9-nek többszöröse
így a 9 többszörösei ugyanazzal vannak jelölve
és ennyi
ne felejtsd el becsukni a szájadat ;)
katt
Extreme¤Noise¤Terror -ANOTHER WAY- Viharsarok fastcore Két perc alatt értek én mindenhez...
x^2+x=1 de innen?
csak elindulni segitsen valaki.
próbáljuk bizonyítani, hogy jó a spirálunk.
indirekt.
vagyis, hogy van olyan egyenes, ami az 1000m sugarú körnek érintõje és nem metszi (a 6400m-es ívhosszú) spirált (még végpontjában sem).
ha ezt nem lehet bizonyítani, akkor jó a spirálunk.
persze még mindig az a kérdés, mi a spirál egyenlete.
nem vagyok arról meggyõzõdve, hogy kell 360fokot menni és arról sem, hogy ez elég lenne.
bár valószínû, hogy többet kell menni.
ha pl az #1510-ben szereplõ ábrát nézem, akkor simán rajzolok olyan partot, ami 1000mre van és nem ér el addig a spirál.
most jut eszembe:
nem tudjuk ugye, hogy merre induljunk. (mer ha tudnánk, akkor egyenest...)
vagyis úgy kell a spirált tervezni, hogy bármerre indulva jó legyen.
persze, hogy ez triviális...
de ez azt jelenti, hogy olyan spirál kell, amit ha körbeforgatok, akkor is mindig metszi a partot.
tehát ne a partot forgassuk (es rajzoljunk 1000-es sugarú kört a kiindulás köré), hanem a spirált!
mi a legrosszabb eset?
ha forgatom a spirált és a végpont sem éri el az egyenest és az elõzõ menet sem.
vagyis mi az az egyenes (a part) ami áthalad a spirál végpontján és érinti a spirált.
persze az érintési pontra is igaznak kell lennie, hogy ha õ lenne a görbe végpontja, akkor léaz elõzõ menetnek épp érintõje lenne a part.
és így tovább...
szemléletesebben:
azt a spirált keressük, melynek burkológörbéje végigsimítja a kiindulási pont köré írt kör kerületét, ha körbeforgatjuk.
a burkológörbe legyen csigaházforma, hogy könnyebben beszéljünk róla.
ha tehát megpörgetjük a csigaházat, akkor belül kirajzolódik egy kör.
az a pont rajzolja, amelyik legközelebb van a középponthoz.
mennyire közel? kb 1000m-re.
mennyivel kell tovább menni?
annyival, hogy a végpontból húzott érintõje legyen a....
.... ....
mihez is húzott??!?
...
mosmá le kéne rajzolni.
lehet, hogy a legbelsõ ponthoz, vagyis az 1000m-es körhöz húzott érintõ?
nemtom... na tegyük fel, hogy tehát addig kell tovább menni, amíg a végpont nem esik rá a legbelsõ ponthoz húzott érintõre.
de ez már nem biztos.
na.
eddig tartott a vizualitásom.
bocs, ha sokat írtam, de remélem jó ötleteket adtam...
pitagorsz tételt alkalmazva kijön hogy:
99(a2-b2)=c2
99(a+b)(a-b)=c2
11*3*3*(a+b)*(a-b)=c2 , a c2 törzstényezõs felbontásában minden szám kétszer szerepel, és az a és b egyjegyû szám (vagyis az a+b<=18) . Ez csak úgy lehet,ha a+b=11 és a-b=1, innen a=6,b=5
65*65=56*56+33*33
nemtudom ez segít e, de ilyen feladattípusról még nem hallottam, gondolom emelt érettsége:C