Matek feladatok
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Nekem az lenne a kérdésem hogy ezen a képen hogy lehet kiszámolni a világos kékel besatírozott négyzet területét?
http://kepfeltoltes.pirateclub.hu/pics/200810131851136..JPG
Az a piros négyzet az egység azzal kell számolni! Az a baj hogy ezt 1 6. os kislánynak kéne megoldania szóval egyetemi képleteket nem nagyon kéne benne használni! Én elkezdtem kiszámolni de 2 külömbözõ eredmény jött ki! Remélem tudtok segíteni!
Üdv:Kabel15
BattleTag: kabel15#2672
a*b=m*b*x
a=m*x
Területképletbõl hogyan jönne ki?
Azaz bx=c és a=mx -nél..."a"-t és "b"-t miért ugyanazzal a számmal kell megszorozni?
ez esetben m<a<b<c, vagyis c=b*x ,ahol x nagyobb mint 1
hasonló háromszögek alapján,vagy a területképletbõl az jön ki, hogy a=m*x
a+b<c+m
behelyettesítve a és c helyébe az m*x-et és b*x-et:
m*x+b<b*x+m
átrendezve:
m*x-m<b*x-b
m*(x-1)<b*(x-1)
x nagyobb mint 1 ezért osztás után:
m<b ,ez pedig igaz
2 egyenlõszáru háromszög egybevágó ha 1-1 oldaluk és 2-2 szögük egyenlõ?
ha egy háromszögben két magasság egyenlõ akkor háromszög egyenlõ szárú?
Fuck is easy, Fuck is funny, Many people fuck for money And if you think fuck is funny, Fuck yourself and save your money
A következõ lenne a feladatom, amit nem tudok megoldani:
Van egy derékszögû háromszög, befogója "a" és "b" átfogója "c".A "c" oldalhoz tartozó magasságot nevezzük m-nek.Igazoljuk hogy c+m>a+b....Elõször pitagorasszal próbálgattam de hamar beláttam hogy nincs értelme, mert sokra nem megyek vele...Viszont egyértelmû hogy ab=cm(területre gondolj)...==>>
(ab):m=c /+m
(ab):m+m=c+m..azaz ebbõl kifejeztük a c+m-et...behelyettesítve:
(ab):m+m>a+b /*m (azért mert tudjuk hogy c+m>a+b)
ab+m*m >(a+b)*m
(a+b)*m-ab-m*m < 0 /*(-1)
m*m+ab-m*(a+b)>0
Innen másodfokú egyenlet megoldóképletével kijön hogy a és b...Innen hogyan tovább?Megkérdeztem a matektanárom, de azt mondta hogy folytassam..Lécci ugy magyarázzátok el hogyan tovább esetleg egyszerûbben, úgy hogy én még csak 9.es vagyok(azaz szögfüggvénnyel vagy logaritmussal ne, már ha lehet)
Elõre is köszi.
😄
kösz szépen!! 😊
ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S
|x-1|+|3-x|=f(x) feladatod értelmezéséhez.
-ha már minden kötél szakadna:
1; Térj át elõször a *régi-helyesírásra*.
|x-1|+|3-x|=Y
2; ABS jeleket írd át +- (plusz és mínusz) elõjelekkel vett zárójelekre:
+(x-1)+(3-x) = y
és
-(x-1)-(3-x) = y
3; Bontsd fel a zárójeleket, de: Mindegyik esetet, külön is vizsgálva !
Ez így már, akkor biztosan nem okozhat gondot.
Sok sikert hozzá !
Lally.
Külön rajzold fel az |x-1| és |3-x| függvények grafikonjait (|x|-bõl kiindulva transzformálva õket) és ezek pontonkénti összege az f.
ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S
példa abs(x)=-x ha x<0 és abs(x)=x ha x>0.
: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant
bár nem egészen értem az összefüggéseket 😛
1: x<1
2: 1<x<3
3: 3<x
aszerint h x melyik intervallumban van változik az abszulútérték
pl: abs(x-1)= x-1 a 2-es és 3-as esetre, de -x+1 az 1-es esetre.
|x-1|+|3-x|=f(x)
ui.:rájöttem,hogy az alsó szintnél csak a belseje lesz telített,de a külsõ falaknál ottmarad a hely😊 És így tényleg 8 kell,csak ebbõl kettõt félbe kell vágni a sikerhez.
ebben az esetben konnyu, nem is kell mérni, a nagy gula minden éle a duplája lesz a kicsinek.
ZilogR: azthittem ez a SIERPINSKI gúla háromszög alapú, ezért zsigerbõl kizártam a lehetõséget (mint megoldás)
de szerintem úgy fogom csinálni hogy csinálok 5 kisebb gúlát, egymásra rakom õket és lemérem hogy mekkora legyen a nagy gúla, hogy beleférjen
csinálsz 5 egybevágó (kis) négyzetalapú (nem ferde) gúlát.
4-et leraksz szorosan (2x2) egymás mellé az asztalra, az ötödiket meg rájukegyensúlyozod (az alsók csúcsaira, a felsõ alapjának csúcsait illesztve), és már kész is a hiányos gúlád.
ha ez megvan, akkor már te is látod mekkora a befoglaló gúla, ugye?
(dupla alapélhossz, dupla magasság)
Ez az aláírás helye. Ide mindenki okos dolgokat írogat.

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
ha lehet bármilyen soxög, akkor oszd fel a 4zetet 5 részre a középpontjábol kiindulva, aztán azok lesznek az alapok, a k=ozéppont felett meg valahol a gula csucsa
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
adott egy négyzet alapú gúla. és abba a gúlába kell még 4 kisebbet rakni (3 alulra meg rájuk 1)
ilyen gúla-a-gúlában izé. kartonból kell majd kivágni, szorgalmi feladat.
tudnátok valami méretet adni vagy weboldalt mert nem nagyon tudom kiszámolni
(holnap fogjuk venni a "csúcsos testekben gömb" részt,tehát ez amolyan szorgalmi)
igen csak fel kell írni egy vagon a betût és megszámolni!
talán a^n * a^m = a^(n+m) formában igen.
ezt kell bebizonyítani?
vagy nem értem?!
a^n * a^m = a^n+m (<<ez a példa; ez a bizonyítás>>😉 a^n * a^m =
(a*a*a*a...*a) * (a*a*a...*a) = a^n+m
---n darab--- --m darab--
---------n+m darab---------
Ez a bizonyítás van meg, a következõ háromhoz szeretnék kérni:
(a^m)^n = a^m*n = (a^n)^m
(a * b)^n = a^n * b^n
(a törtvonal b)^n = a^n törtvonal b^n
Pls <#help>#help>
1/2*ln(1/((1+exp(x)^2)^(1/2))-1)-1/2*ln(1/((1+exp(x)^2)^(1/2))+1)+(1+exp(x)^2)^(1/2)
mindenesetre deriválva és egyszerûsítve ez is visszaadja az eredeti f:=sqrt(1+exp(x)^2) függvényt.
Így (maple 12):
f:=sqrt(1+exp(x)^2);
int(f,x);
az eredmény:
(1+exp(2*x))^(1/2)-arctanh(1/((1+exp(2*x))^(1/2)))
és persze még az integrációs állandó hozzáértendõ (+c), amit nem ír ki a maple.
aszittem majd most mondok egy keményet ami majd élvezetes kis fejtörést okoz nektek 😊
porki fagyok fállalon