4415
Matematika feladatok
  • dronkZero
    Építőmérnök.
  • tivadar89
    Milyen mérnök vagy ?
  • Thibi
    10 cm-nek kellene lenni az ívhossznak.
    A és B eredeti távolsága 10cm, az A mindíg a B felé mozog, a B mozgása mindíg merőleges az A mozgására,vagyis a B mozgása nem változtatja meg az AB távolságot
  • dronkZero
    Ja, most már csak a 0.79 pontosságán múlik... Arra még kéne valami szép.

Na meg a gyök3-is randa sacc volt.
    Mérnök vagyok, nem matematikus. Nekem ez már bőven elég pontos... :P :D
  • tivadar89
    Beírtam MathCad-be:

Ez közelítőleg: 9,555 cm
  • dronkZero

1.740-nek mértem egy negyed elfordulás után megtett utat. Az legyen gyök3 (=1.73205), szerintem ennyi pontatlanság simán van benne. Ezalatt megtesz egy sarok ~7.9025 utat.

Tehát akkor a sorozat:

0.79*a*(gyök3/10)^0+0.79*a*(gyök3/10)^1+0.79*a*(gyök3/10)^2+0.79*a*(gyök3/10)^3+...+0.79*a*(gyök3/10)^n

Ebből a képlet:

végtelen
    0.79*10cm*Szum((gyök3/10)^n)
    n=0

Asszem. Ezt kéne megoldani, csak már elfelejtettem, hogy kéne. :]
    De a 0.79 még mindig elég pontatlan, eleve a függvényt kéne analitikus módon kiszámítani.
  • dronkZero
    Nabasszus elkezdett idegesíteni ez a probléma. :)

Szal azt kéne minél pontosabban kiszámolni, hogy 90 fokkal való elfordulásnál mennyi utat tesznek meg a pontok az oldalhosszhoz képest, meg hogy hányadrészére csökken a négyzet oldalhossza. Onnantól határértékes feladat, szumma valami*oldalhossz, oldalhossz tart a 0-ba.
  • dronkZero
    Ja, tényleg, igazad van. Akkor valóban keringenek "még egy darabig" ott középen... :)

Viszont a szumma hossznak lesz egy határértéke, amihez tart a végtelen sorozat. Na ezt viszont én nem tudom felírni. :)
  • 7evenb
    ha a bogarak pontok, akkor sosem találkoznak, adott elmozdulásra mindig az eredeti feladatot kapod vissza, csak kisebben...
  • dronkZero
    Hát, én butába' lerajzoltam. Biztos, hogy pontatlan. ~9.1cm lett a hossza.

Lépésenként egy iterációt voltam hajlandó felvenni, meg az elején 1cm-es szakaszokban mozog, aztán 0.5cm, a végén már csak 0.25cm, az utolsó lépésben meg csak úgy behúztam a közepébe. Ott még lehet, hogy a "valóságban" keringenek még egy darabig...

De ez favágó megoldás, biztosan van "szép", analitikus is.
  • kz
    az oroszlánokat meg tudjuk különböztetni egymástól?
    a 9 hely egy sorban van? vagy körben? esetleg egy 3x3-as tömb?
  • dronkZero
    A legegyszerűbb megoldás sztem ebben az esetben, ha felírod az összes "jó" elhelyezést...

Ha 200 oroszlán, 300 zebra meg 400 elefánt lenne, akkor már érdemes lenne képletekkel számolni. Meg nem derült ki, hogy nevesítettek-e az állatok, vagy két oroszlán azonosnak tekinthető, tehát hogy számít-e a kiválasztási sorrend.
  • tivadar89
    Van egy érdekes feladat, amin sokat gondolkodtam de nem tudtam megoldani.

Van egy négyet, aminek a négy sarkában van egy-egy bogár (A, B, C, D bogár). A négyzet oldalhosszúsága 10 cm. A bogarak egyszerre indulnak el, azonos sebességgel haladva, az A bogár követi a B-t, a B a C-t, a C a D-t, a D az A-t.
    Kérdés: mekkora utat tesznek meg amíg a négyzet középpontjába érnek ?
  • Thibi
    Az árnyék meghatározása jónak tűnik. Kisebb mérési hibát belevéve észak-kelet magyarország (Sátoraljaújhely környéke ) esetleg belefér.

Abban a leírásban szerintem hibás a képlet. Egy cos jel szerintem hiányzik.
    Ilyesminek kellene lennie: sin a = sin s * sin d + cos d * cos s * cos(idő-idoegyenlet-idozona eltérés).
    A leírásban egyébként azt is írják ,hogy két időpontban meghatározott magasság kell a pontos hely meghatározásához. (egy görbén vannak az egyik időpontban azonos napmagasságú helyek,egy másik görbén a másik időponthoz tartozó helyek, és a két görbe egy (vagy esetleg kettő) helyen metszi egymást)
  • puma1
    akkor a lényeg: A 2 oroszlánt a 3 zebrát és a 4 elefántot úgy ültessük le 9 helyre,hogy oroszlán és zebra nekerüljön egymás mellé. A Kérdés,hogy hány ilyen variáció lehetséges? HA lehet az elmefuttatás is kéne:)
  • passatgt
    Találtam egy részletes leírást, a végefelé van egy képlet ami elvileg megadja a koordinátákat
  • passatgt
    Itt van a matek, ahonnan az ötlet jön. Angolul tudok, de a matekangol már nem megy:)

szerk: szóval két kép kell hozzá:)
  • passatgt
    igen, az árnyék mérésén gondolkodtam, ezért így csináltam meg:

• Thibi
    Az árnyékot hogy mérted? Ilyen alakú tárgynál nem mindegy mit mér az ember. Azért írom,mert magyarországon akkor ilyen napmagasság nem lehetett. Budapesten kb 43 fél fok magasan volt a nap a skymap szerint.A pozíció meghatározásához ennyi még amúgy sem lenne elég: pesten már 12 előtt delelt a nap,ezért innen északnyugatra (kb Bécs felé) és délkeletre (Nagyvárad) ugyanilyen magasan látszik a nap. (Ugye Budapesttől keletre hamarabb delet a nap,ezért ugyanolyan szélességi fok alatt alacsonyabban látszódna a nap,de egy picit délebbre már ugyanolyan magasan) Vagyis a napmagasság és az időpont alapján időzónánként egy szép kis görbe adja a lehetséges koordinátákat
  • passatgt
    az árnyék iránya szerintem mehatározható abból, hogy hány órakor készült a kép:)
  • passatgt
    na, csináltam egy képet

az edény 16 centi, az árnyék 18,81 centi

szóval a napsugár 40,36 fokos szögben érkezett a földre

a kép készítésének ideje: 2009.03.28. / 12:50:58
  • tivadar89
    Üdv
    Ebben a feladatban tud valaki segíteni ?
    Az alábbi halmazok vektorteret alkotnak-e a szokásos műveletekkel ?
    a, a harmadfokú valós együtthatós polinomok;
    b, azon legfeljebb harmadfokú polinomok, ahol f(1)=2;
  • ba32107
    Pontatlan a feladat. Ellentmondás van benne:
    minden állatból 2 pédányt vitt vs. 3 zebrát

És az sem egyértelmű, hogy a 9 helyből 1-1 helyre hány állat fér be. Fogalmazd meg normálisan.
  • puma1
    Sziasztok! Szeretnék 1 kis segítséget kérni 1 matek feladatomhoz!
    NAszóval a lényeg: Mózes a HAjójára minden állatból 2 pédányt vitt! 1 hímet és 1 nőstényt. Vitt 2 oroszlánt 3 zebrát és 4 elefántot. Tegyük el őket 9 helyre,úgy h zebra és oroszlán nemlehet egymás melett mert az oroszlán megenné a zebrákat! Ez ien valószínűségszámításos cucc! Olyan mintha elmennének moziba de nem ülhetnének egymás mellé! Köszönöm előre is a segítséget! HA lehetne azt ís írja le aki megoldja h hogy oldotta meg! Köszi előre is a segítséget!
  • ZilogR
    óóó, túl vagyok én már ezeken a világi dolgokon! :P

Oly szépen süt a nap! Árnyékos fotót pls! Áj vont tu kalkul8! :P
  • kz
    tehát nem?
  • ZilogR
    jaaa..., azok a teremtmények vaginával...!
  • kz
    csajokat próbáltad már?
  • ZilogR
    Háát, Horáció annyi és nincs matek feladvány! Sanyarú egy világ!
  • ZilogR
    Ne törődj vele, készíts! Tényleg izgat a dolog! Még úgyis melóban ülök, de estére kell vmi a Helyszínelők mellé! :P
  • passatgt
    készítenék, ha sütne a nap
  • passatgt
    mindjárt készítek egy képet
  • ZilogR
    Add meg az adatokat, légyszives, az időpontot és az árnyék IRÁNYA!!!! is kell (tehát merre van ÉSZAK), valamint azt, h az északi v a déli féltekén lett készítve (ennyi egérút nekem is kell) és kisütök vmit!

Vagy linkeld be a képet az északi iránnyal és az említett adatokkal!
  • szucsy89
    loál ilyet mégnem hallottam:D
  • ZilogR
    keress rá, h hogyan lehet a napórák számlapjainak osztásait és azon belül is a hónapvonalakat számítani.
    azokban az egyenletekben megtalálod a földrajzi szélességet és hosszúságot, próbáld meg kifejezni belőle!
    aztán kötelező jelleggel ide a fórumra küldj egy copy-t! :)
  • passatgt
    Lenne itt egy érdekes matek feladat

Adott egy kép, tudom másodpercre pontosan, hogy mikor készült, a képen pedig van egy tárgy, aminek a magassága és a vetett árnyék mérete is ismert.

Kikéne számolni, hol készült a kép:)
  • ba32107
    1. Ha lerajzolod, találsz egy olyan derékszögű háromszöget, melynek átfogója a sugár, egyik befogó a húr fele, a másik nem érdekes. Ill. van egy 60°-os szög is benne. Ekkor:

sin(60) = (x/2) / 10

Ebből: x = 20 * sin(60)
  • Vivi91
    Sziasztok!

Lenne három körrel kapcsolatos feladatom!

1) Számítsuk ki egy 10 cm sugarú körben a középpont és 120°-os középponti szöghöz tartozó ív két végpontját összekötő húr távolságát!

2) Egy 10 cm sugarú körben az AB húr és az AC átmérő 30°-os szöget zár be. Számítsuk ki a BC szakasz hosszát!

3) Egy pontból a körhöz húzott két érintő 76°-os szöget zár be. Mekkora szögben látszik a körvonal pontjaiból az érintési pontokat összekötő húr?
  • tivadar89
    Olvasd el a Thomas-féle Kalkulus I-es kötetét (Typotex Kiadó), abban mindent megtalálsz.
    Vagy még a Bronstejn-féle Matematikai kézikönyvet tudom ajánlani.
  • Simaji
    Hello mindenki!

El tudná nekem valaki magyarázni, hogy hogyan is működik az integrálás? :)

Meg kéne még nekem az is, hogy mi az a parciális integrálás meg parciális deriválás. :)

Az is jó ha valami neten fellelhető jegyzetet tud valaki adni vagy esetleg egy könyv címet. :)

Előre is köszönöm!

Bye!