Matek feladatok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

kabel15
Sziasztok!

Nekem az lenne a kérdésem hogy ezen a képen hogy lehet kiszámolni a világos kékel besatírozott négyzet területét?
http://kepfeltoltes.pirateclub.hu/pics/200810131851136..JPG

Az a piros négyzet az egység azzal kell számolni! Az a baj hogy ezt 1 6. os kislánynak kéne megoldania szóval egyetemi képleteket nem nagyon kéne benne használni! Én elkezdtem kiszámolni de 2 külömbözõ eredmény jött ki! Remélem tudtok segíteni!

Üdv:Kabel15

BattleTag: kabel15#2672

a*b=m*c
a*b=m*b*x
a=m*x
thomasthomas
Hi!

Területképletbõl hogyan jönne ki?

Azaz bx=c és a=mx -nél..."a"-t és "b"-t miért ugyanazzal a számmal kell megszorozni?

Arra nincs

legyen b a nagyobb átfogó,
ez esetben m<a<b<c, vagyis c=b*x ,ahol x nagyobb mint 1
hasonló háromszögek alapján,vagy a területképletbõl az jön ki, hogy a=m*x

a+b<c+m
behelyettesítve a és c helyébe az m*x-et és b*x-et:
m*x+b<b*x+m
átrendezve:
m*x-m<b*x-b
m*(x-1)<b*(x-1)
x nagyobb mint 1 ezért osztás után:
m<b ,ez pedig igaz
Jagumo
Igaz-e a következõ állítás? Indoklás is kell!!

2 egyenlõszáru háromszög egybevágó ha 1-1 oldaluk és 2-2 szögük egyenlõ?

ha egy háromszögben két magasság egyenlõ akkor háromszög egyenlõ szárú?

Fuck is easy, Fuck is funny, Many people fuck for money And if you think fuck is funny, Fuck yourself and save your money

thomasthomas
+még egy...az utóbbi években sok érdekes dolgot taláktam fõleg interneten(azonosságok, minden számra felírható oszthatósági szabály stb..Arra még nincsen azonosság hogy xnégyzet+ynégyzet=???

thomasthomas
Hi!

A következõ lenne a feladatom, amit nem tudok megoldani:
Van egy derékszögû háromszög, befogója "a" és "b" átfogója "c".A "c" oldalhoz tartozó magasságot nevezzük m-nek.Igazoljuk hogy c+m>a+b....Elõször pitagorasszal próbálgattam de hamar beláttam hogy nincs értelme, mert sokra nem megyek vele...Viszont egyértelmû hogy ab=cm(területre gondolj)...==>>
(ab):m=c /+m
(ab):m+m=c+m..azaz ebbõl kifejeztük a c+m-et...behelyettesítve:
(ab):m+m>a+b /*m (azért mert tudjuk hogy c+m>a+b)
ab+m*m >(a+b)*m
(a+b)*m-ab-m*m < 0 /*(-1)
m*m+ab-m*(a+b)>0

Innen másodfokú egyenlet megoldóképletével kijön hogy a és b...Innen hogyan tovább?Megkérdeztem a matektanárom, de azt mondta hogy folytassam..Lécci ugy magyarázzátok el hogyan tovább esetleg egyszerûbben, úgy hogy én még csak 9.es vagyok(azaz szögfüggvénnyel vagy logaritmussal ne, már ha lehet)

Elõre is köszi.

Hegi90
hello!
😄
kösz szépen!! 😊

ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S

Helló Hegi90 !
|x-1|+|3-x|=f(x) feladatod értelmezéséhez.

-ha már minden kötél szakadna:
1; Térj át elõször a *régi-helyesírásra*.
|x-1|+|3-x|=Y

2; ABS jeleket írd át +- (plusz és mínusz) elõjelekkel vett zárójelekre:
+(x-1)+(3-x) = y
és
-(x-1)-(3-x) = y

3; Bontsd fel a zárójeleket, de: Mindegyik esetet, külön is vizsgálva !

Ez így már, akkor biztosan nem okozhat gondot.
Sok sikert hozzá !
Lally.

Megoldhatod a grafikonjaik alapján is.
Külön rajzold fel az |x-1| és |3-x| függvények grafikonjait (|x|-bõl kiindulva transzformálva õket) és ezek pontonkénti összege az f.
Hegi90
kezd kivilágosodni 😄

ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S

qetuol
mert ott változik az intervallumos tag elojele. ha az abszolutértékben belul az érték negativ, akkor az érték ellentettjét kell venni, mert akkor lesz abszolutérték nélkuli értéke.
példa abs(x)=-x ha x<0 és abs(x)=x ha x>0.

: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant

Hegi90
miért az x melletti tagokat használod intervallumhatárokként, és hogyan változik a két abszolút értékes tag az intervallumokon belül.

qetuol
mit nem értsz pontosan?

Hegi90
kösz! 😄

bár nem egészen értem az összefüggéseket 😛

qetuol
3 estet kell megkülönbözeteni,
1: x<1
2: 1<x<3
3: 3<x
aszerint h x melyik intervallumban van változik az abszulútérték
pl: abs(x-1)= x-1 a 2-es és 3-as esetre, de -x+1 az 1-es esetre.

Hegi90
Hogy is kell az ilyeneket megoldani?

|x-1|+|3-x|=f(x)

bardocz
Arra válaszoltam,hogy nem lehet kitölteni,deaztán ráöttem,hogy tényleg nem lehet az oldalsó "lyukak" miatt.
5 gúláról volt szó, nem 6-ról

bardocz
De miért,meg hol?Nem értem.Mert nekem az logikus,és magam elõtt el is tudom képzelni,hogy az "alsó szintre"megy öt gúla,ebbõl az egyik fejjel lefelé,és erre már csak rá kell rakni a "felsõ szintet".És így nekem sehol sem marad üres hely.

ui.:rájöttem,hogy az alsó szintnél csak a belseje lesz telített,de a külsõ falaknál ottmarad a hely😊 És így tényleg 8 kell,csak ebbõl kettõt félbe kell vágni a sikerhez.
A nagygúla kétszer akkora oldalhosszúságú mint a kis gúlák, vagyis a térfogata nyocszor nagyobb. Ha összeraksz 6 kis gúlát, még kimarad négy tetraéder szerû hely
bardocz
Miért ne lehetne kitölteni?4 gúla egymás mellé,1 beléjük fejjel lefelé,és erre rá a hatodik.Kész is a nagygúla.
kz
minek mérni?
leírtam az arányokat!

Ez az aláírás helye. Ide mindenki okos dolgokat írogat.

qetuol
ja , én meg azthittem teljesen ki kell toltenie <#gunyos1>/(ebben az esetben nincs megoldás sztem)
ebben az esetben konnyu, nem is kell mérni, a nagy gula minden éle a duplája lesz a kicsinek.

tigeroo
nem kell kitöltenie, csak az a lényeg hogy 5 egyforma gúlát lehessen "felépíteni" a nagyot

ZilogR: azthittem ez a SIERPINSKI gúla háromszög alapú, ezért zsigerbõl kizártam a lehetõséget (mint megoldás)

de szerintem úgy fogom csinálni hogy csinálok 5 kisebb gúlát, egymásra rakom õket és lemérem hogy mekkora legyen a nagy gúla, hogy beleférjen
qetuol
várjunkcsak, a gúláknak nem kell teljesen kitölteni a nagy gúlát? azt hittem, hogy igen. tigerooo?

kz
elsõ böffenetem:
csinálsz 5 egybevágó (kis) négyzetalapú (nem ferde) gúlát.
4-et leraksz szorosan (2x2) egymás mellé az asztalra, az ötödiket meg rájukegyensúlyozod (az alsók csúcsaira, a felsõ alapjának csúcsait illesztve), és már kész is a hiányos gúlád.
ha ez megvan, akkor már te is látod mekkora a befoglaló gúla, ugye?
(dupla alapélhossz, dupla magasság)

kitöltsék*

Én azt hittem úgy kell elhelyezni õket, hogy teljesen kitöltség a gúlát

ZilogR
MONDOM SIERPINSKI legalább Guglézztad vóna ki!

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

tigeroo
azok is négyzet alapúak! a kisgúlák!
qetuol
nem derül ki hogy a kisebb gúláknak milyen alapon kell állniuk.
ha lehet bármilyen soxög, akkor oszd fel a 4zetet 5 részre a középpontjábol kiindulva, aztán azok lesznek az alapok, a k=ozéppont felett meg valahol a gula csucsa

tigeroo
izé rosszul írtam le😄

a nagy gúlába kellene 5 kis gúlát elhelyezni
valaki segítsen plz
ZilogR
jaaaa, most olvasom, h 4zet alapú -akkor majdnem sierpinski háromszög! DE térben!

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

ZilogR
sierpinski háromszög térben - nem nehéz ez gondulkodjál rajta 😛

tigeroo
hi! tanár adott egy feladatot.
adott egy négyzet alapú gúla. és abba a gúlába kell még 4 kisebbet rakni (3 alulra meg rájuk 1)

ilyen gúla-a-gúlában izé. kartonból kell majd kivágni, szorgalmi feladat.

tudnátok valami méretet adni vagy weboldalt mert nem nagyon tudom kiszámolni
(holnap fogjuk venni a "csúcsos testekben gömb" részt,tehát ez amolyan szorgalmi)
Ja, biztos elírta

kz
mostmár értem.
igen csak fel kell írni egy vagon a betût és megszámolni!

kz
én állítom, hogy a a^n * a^m = a^n+m nem helyes.
talán a^n * a^m = a^(n+m) formában igen.

Amúgy ezek teljesen automatikusan mennek, csak írd fel õket, bontsd fel a zárójeleket, stb....és ki fog jönni. Pont úgy, mint az elsõt. Nem nehéz ez.

Az elsõ bizonyítás mintájára kéri a többi hatványozás azonosság levezetését.

kz
vagy rosszul írtad, vagy nem igaz már a példa se.
ezt kell bebizonyítani?
vagy nem értem?!

PrisonMan
Sziasztok! Ennek a példának a bizonyításának a mintájára szeretnék bizonyítást kérni a következõ 3 példának:
a^n * a^m = a^n+m (<<ez a példa; ez a bizonyítás>>😉 a^n * a^m =
(a*a*a*a...*a) * (a*a*a...*a) = a^n+m
---n darab--- --m darab--
---------n+m darab---------

Ez a bizonyítás van meg, a következõ háromhoz szeretnék kérni:
(a^m)^n = a^m*n = (a^n)^m
(a * b)^n = a^n * b^n
(a törtvonal b)^n = a^n törtvonal b^n

Pls <#help>

A lépésenkénti integrálásos tutorral ez jött ki, több változócsere stb. után, valószínûleg ekvivalens a másik eredménnyel, csak más alakban van felírva:
1/2*ln(1/((1+exp(x)^2)^(1/2))-1)-1/2*ln(1/((1+exp(x)^2)^(1/2))+1)+(1+exp(x)^2)^(1/2)
mindenesetre deriválva és egyszerûsítve ez is visszaadja az eredeti f:=sqrt(1+exp(x)^2) függvényt.
Egyébként lépésenkénti integrálást is lehet kérni az újabb maple verziókban, így a maple 12-ben a Tools-Tutors-Calculus Single variable - Integration methods...-ban vagy parancsként indítva Student() . Minden lépéshez lehet tanácsot kérni, és végre is hajtja kérésre. Bár nem biztos, hogy a legegyszerûbb módszert választja.
Ezzel azért gond van, mert a maple nem az e-t használja a 2,71828... állandó jelölésére. Talán régebbi verziókban volt az E, de akkor sem e. A mostani verziókban exp(1), illetve az exp(x) használatos (utóbbi e^x-re). Látszik, hogy nem stimmel valami, mert ln(e)-t nem egyszerûsítette 1-re.

Így (maple 12):

f:=sqrt(1+exp(x)^2);
int(f,x);
az eredmény:
(1+exp(2*x))^(1/2)-arctanh(1/((1+exp(2*x))^(1/2)))
és persze még az integrációs állandó hozzáértendõ (+c), amit nem ír ki a maple.
Borgi
hátén ezzel eddig nem éltem, még csak nem is ismertem ;*-(

aszittem majd most mondok egy keményet ami majd élvezetes kis fejtörést okoz nektek 😊

porki fagyok fállalon

kz
van ilyen topik is...

Borgi
Nem tudtam hogy volt...

porki fagyok fállalon