Matek feladatok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

kz
most is ezen dolgozom.
de ugye nem gondolod, hogy elárulom a nagy titkot?!

Ez az aláírás helye. Ide mindenki okos dolgokat írogat.

meg akarsz gazdagodni:)

a játékelmélet azért kicsit messzebb mutat mint hogy ide elférjen...
valaki járatos a játékelméletben? pókerrel kapcsolatos esélylatolgatás, és a lapszámlálás érdekelne(texas hold'em)

A kivétel erõsíti a szabályt, kivéve ha nem

Borgi
én még csak az elsõre sem jöttem rá :)

porki fagyok fállalon

kz
a #1316-ra továbbra sincs senkinek ötlete?

Sziasztok az alábbi feladat megoldásának lépéseibe tud valaki segíteni?

a rolcsi23@freemail-re adhatna ötleteket nekem(régen tanultam)

Sziasztok az alábbi feladat megoldásának lépéseibe tud valaki segíteni?

a rolcsi23@freemail-re adhatna ötleteket nekem(régen tanultam)

Borgi
szép,

én a ((a*(a+3)+1)^2 heylett
a^4+6a^3+11a^2+6a+1 ezt vittem tovább, szimetrikus együtthatók vannak benne, az emberknek kedve támad leosztani a^2-el,
és kicsit átrendezgetve kijön hogy ez ((a+1/a)+3)^2

porki fagyok fállalon

A 3.:
1*2*3*4 esetén 5, 2*3*4*5 esetén 11, 6*7*8*9 esetén 55 a keresett szám,ránézésre az elsõ és utolsó szám szorzata plusz egy-nek felel meg a keresett szám. Csak ellenõrizni kell,hogy az a*(a+1)*(a+2)*(a+3)+1 és az ((a*(a+3))+1)^2 egyenlõ-e. Mindkettõre a^4+6a^3+11a^2+6a+1 jön ki
Borgi
1) ne félj elnevezni a 2 átlót 4 ismeretlennel. fölirogatsz pár pitagoraszt, 4egyenlettel 5 ismeretlnnel, ügyeskedve marad 1 ismeretlen ;)
2) hát szierntem, mivel végtelen hosszú eza számsorozat, és 537 pl ösztható 3-al -> öszetett szám, és ha elé rakunk még 3db 5-öst, akkor is osztható lesz, minden 3dik szám, végtelen/3 = végtelen
3) ird föl n*(n+1)*(n+2)*(n+3) alakba, elvégzed, osztom, szorzom, kivonom, négyzetreemelem, gyökötvonok, elszotom gyökPI-vel, kifejezem, befejezem. tehát, ügyeskedve ki fog jönni :)

Nem veszem töled el azt az örömet hogy végigküzd amgad a példákon. <#nyes>

mellesleg, valaki megy holnap középiskolás megméretkezni a második menetben? ;)

porki fagyok fállalon

segítsen valaki.lécci:( fontos lenne

1, egy trapéz párhuzamos oldalai 34 és 17. a trapéz átlói merõlegesek egymásra. a trapéz egyik szára 964gyöke. mekkora a másik szár, a terület és a trapéz magassága?
2, bizonyitsuk be, hogy a 37, 537, 5537, 55537, 555537... sorozatban végtelen sok összetett szám van!
3, bizonyitsuk be, hogy ha négy egymást követõ természetes szám szorzatához 1-et adunk, egy természetes szám négyzetét kapjuk!
elõre is köszi:D

Igazad van! benéztem a példát! <#falbav>Én 3 KÕR(!)-re gondoltam, amik közé 1 kis kört kell beilleszteni! Inkább alszom egyet...aztán megnézem úgy...
izé
R*2/gyök3=R*2*gyök3/3=(2/3)*gyök3*R (ugye gyök3/3=1/gyök3)
és nem R+r egyenlõ ezzel a távolsággal ,csak felülrõl látszódik R*2/gyök3-nak a két gömb távolsága. Rajz nélkül nehézkes magyarázni: van egy derékszögû háromszög: a nagyobbik befogó R*2/gyök3, a kisebbik befogó az oldalról nézve R-r távolság, az átfogó pedig a tényleges R+r távolság. Ezekbõl pitagorasz tételével jön ki a r=R/3
(próba: van három kb 6 centi átmérõjû teniszlabdám, csináltam egy 2 centi átmérõjû galacsint, nagyjából beillik a teniszlabdák közé)
Ne haragudj thibi, de a megoldásod nem jó. (szerintem) Onnantol van gond, hogy a "R*2/gyök3 távolságra látszódik a nagykör középpontjától", ugyanis az a távolság (2/3)*gyök3*R, így R+r=(2/3)*gyök3*R, átrendezve; r=R*((2/3)*gyök3-1)
Kifejtve: Az oldal 2R. A 3szög egyenlõ oldalú, így a szögei kivétel nélkül 60 fokosak. A szögfelezõ legyen X. Akkor Cos30=X/2R; Cos30=gyök3/2, így X=2R*(gyök3/2). A szögfelezõk jelen esetben azonossak a súlyvonalakkal, amibõl kifolyólag 3-adolják egymást! Nekünk a hoszabbik oldala kell, így szorozni kell 2/3 -al.
R+r=(2/3)*2R*(gy3/2)=(4/6)*gy3*R=(2/3)*gy3*R. Ezt az egyenletet átrendezve kaphatod az r=(2/3)*gy3*R-R, leegyszerûsítve r=R*((2/3)*gy3-1), pofonegyszerûsítve pedig az r=0,1547*R közelítõ eredményt.
hi all, tud vki Eviews5.0-hoz serialt.. pls fontos lenne.. elõre is köszi... msn címem: [email protected]
nincs iskola, nem kell matek leckét oldani->pangás a fórumon...

R/3?
A három nagy gömb középpontjai 2R távolságra vannak egymástól,felülrõl nézve egy 2R oldalú szabályos háromszöget alkotnak,a kiskör középpontja felülrõl nézve a a szögfelezõk metszéspontjában van,vagyis R*2/gyök3 távolságra látszódik a nagykör középpontjától ,a tényleges távolság R+r,oldalról nézve pedig R-r a köztük levõ távolság, ezekbõl pitagorasz tételével azt hiszem az jön ki,hogy r=R/3
PESK
Egy asztalon három egyenlõ R sugarú gömböt úgy helyeztünk el, hogy azok páronként érintik egymást. Mekkora annak a kis gömbnek a térfogata, melyet a három gömb közé illeszthetünk az asztalra õgy, hogy mindhárom nagy gömbör érintse?

ArtlessDesign!!!

Aquli
Ez is jó sztem.

\"It was Wednesday morning. We were in the Volley playing pool. That much is true. But Begbie is playing absolutely fucking gash.\"

Aquli
Szerintem is 1/2 az ötödiken a megoldás

\"It was Wednesday morning. We were in the Volley playing pool. That much is true. But Begbie is playing absolutely fucking gash.\"

befogókról és átfogóról beszél, vagyis derékszögû háromszög (a c szög a derékszög)
ABC háromszögben a szög=30° az AB átfogó felezömerölegese az AC befogót K-ban metszi. milyen arányban osztja K az AC befogót? ez nem kevés adat? a c szöget nem tudjuk és igy az oldalt sem.és igy nem tudom az arányt.

Neogan
Sziasztok!
Az történt velem a minap hogy matektanárom nem fogadta el a dogám egyik megoldását de csak itthon vettem észre, hogy (szerintem)rosszul javított.
Itt a feladat:
"Egy szabályos dobókockával egymás után 5x dobva mennyi rá az esély hogy a kapott számok mindegyike páros lesz?"

Így oldottam meg: Egyszer dobva ennek esélye 3/6 azaz 50%
5x dobva ennek esélye (3/6)*(3/6)*(3/6)*(3/6)*(3/6), azaz 0,03125 vagyis 3,1%

Így oldottam meg de sztem vmit benézhetett, legalább is remélem. Ha én szúrtam el vmit kérlek részletesen magyarázzátok el.

One man\'s hero, is another man\'s demon...

Borgi
(1/6)^6

mert:
elsõ dobása az fix, hozá képest a második ember elsõ dobása ugye 6 féle képpen következhet be, amibõl csak 1kedvezõ, amit az elsõ dobott. Elsõ ember második dobása is fix, és ahhoz is hasonlóan tud dobni a második ember.

szinte teljesen biztos vagyok ebben, ha valaki esetleg nem giy gondolja, kérem jelezzen!

de! meggyõztem magamat. képzeljüök el az elsõ ember 6-os sorozatát. namost, összes lehetõség amit a második dobhat 6^6, és ebbõl neki csak 1 a jó, amit az elsõ dobott.

porki fagyok fállalon

Csak neked, én valami nagyobb hülyeséget írtam <#idiota>

Asztali számítógép. Egér. Billenyt?zet. Hangfal. SHARP számológép. Heil Sogron!

light00
nekünk az ötletünk (2/36)^6-on volt, de ne kérdezzétek miért...:D

Na oszt vótá fönn szombaton?! Heil Sogron!

Sziasztok!
Ez nem egy matekpélda, hanem egy megtörtént eseményt dolgoz fel, szöveges példa szerûen.

Két ember dob hatoldalú kockával. HATSZOR egymás után ugyanannyit dobtak (mindaketten például 3-1-2-6-5-2). Erre mekkora volt matematikailag az esély, hogy bekövetkezzen?

Asztali számítógép. Egér. Billenyt?zet. Hangfal. SHARP számológép. Heil Sogron!

kz
szerinted?

Ez könnyebb, mint gondoltam. Egy négyzetszám nem végzõdhet 7-re, és ha n>4 , akkor n! 0-ra végzõdik. Meg kell még nézni az összeget n=1,2,3,4-re, és kész.

(x^3+y^3)(x^2+y^2)=64 , x+y=2
nincs ötletem hogyan kezdjek neki:S

kz, gondolom az elsõ kettõre te is rájöttél?!

Hello van egy érdekes feladatom és kellene segítség. Kitalálni ki lehet de levezetni már nem egyszerû és nem tudom hogyan lehetne jól.
Egy természetes szám tízes számrendszerbeli és 8-as számrendszerbeli alakja egyaránt olyan 3-jegyû szám, amelyben a számjegyek összege 14. Melyik ez a szám ?
ZilogR
... még nem tuttam nekiülni... :(((

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

vegicsek
Hmm, voltam ma matekversenyen, lenne egy feladat ami érdekel.Bizonyítsd be, hogy n!+2007 nem négyzetszám.(n pozitív egész szám)

Az egyéniség kultuszának századát az a veszély fenyegeti, hogy nem lesznek többé igazi egyéniségei.

kz
na?

Hello én két feladat miat érdeklödték mert nekem nem akaranak összejönni:
1, Hányféleképpen helyezhetünk el a sakktáblán 8 fekete királynõt,hogy ne üssék egymást?

2,Mikulásra egy 5 fõs társaság kalapból húz ha magát húzza visszakell tenni.Átlagosan hányszor kell újrahúzni?

Elõre is köszi a segitséget.

ZilogR
huhh, ki is ment a fejembõl... na majd ma éjjel...

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

kz
a #1316-ra nincs senkinek ötlete?

Borgi
magus: elöfordul :)
Shevy: igazán nincsmit

porki fagyok fállalon

shevy
köszi

magus
igazad van, nem is tudom, hogy számoltam el oO

Borgi
szerintem:
1) 154 - ötösbe az 1104, mert 1*5^3 + 1*5^2 + 0*5^1 + 4*5^0

2)esbe,
1*3^2+1*3^1+1*3^0 = 13
3*12^1+0*12^0 = 36

3)
4 mivel, egyesek helyél áll, értéke 4, a négyzeten 16 -> 8as számrendszer, 25 8as számrendszerben 31

porki fagyok fállalon

magus
1.

12 4-esben: 30
12 5-sben: 22
154 4-esben: 2122
154 5-sben: 1204

2.

a-14
b-37

3.

24 (asszem)

shevy
sziasztok, lenne egy-két számrendszeres feladatom, csak mivel nem tanultam ezeket a számrendszereket, nem tudom megcsinálni
1. A következõ 10-es számrendszerbeli számokat írd át, 4-es és 5-ös számrendszerbe: a; 12
b; 154

2.Írd át 10-es számrendszerbe a következõ számokat:
a; 111 ez hármas számredszerben van
b; 30 ez 12-es számrendszerben van

3.Egy számrendszerben 4 a négyzeten = 20
Mennyi ebben a számrendszerben 5 a négyzeten?

Ha valaki tudja legyen szíves csinálja meg, köszi

kz
ja, az elsõ öt könnyedén ment, asszem a hatodik is, csak most nem ugrik be, de az utolsó....

kz
na, matekzsenik!
régebben kaptam egy könyvet.
van benne egy teszt, ami kifogott rajtam.
van hozzá mintafeladat is.
meg megvan a
megoldás is.
csak a szabály hiányzik.
de majd ti megmondjátok...

szum{k=0 -tól n-ig (n alatt k)} + 2*e^(i*pi)
Kaszi46
Sziasztok.

Egy barátomnak a 30. szülinapja lesz. Az egyik ajándékán szeretnénk ha ez rajta lenne, de nem simán a 30as szám.

Szóval a kérésem az lenne hogy mondjatok nekem légyszives jó bonyolult mûveleteket, amikben a 30-as szám jön ki végeredménynek.

pl.: x+y*z(a nényzeten) ez a az egész mondjuk gyök alatt, osztva 'k-val=30

köfi elõre is.:)

*Posse*T.W.D*

Amúgy ez középsuli másodikos tananyag, anno még nekünk benne volt a tk.-ben<#crazya>