4415
Matematika feladatok
-
#1972 Hi!
Tényleg, elszámoltam magam az elöbb.(bár tudom ezt sem lehet sok feladatban alkalmazni, de egy évvel ezelőtt biztosan lehetetlennek mondtam volna az a^2+b^2 -nek szorzatként való felírását..jó tudni..)
Azért köszi.. -
#1971 +lenne még egy feladat amit nem tudok kiszámolni.:
A feladat:Határozd meg minden betű értékét, ha tudjuk hogy egyik sem azonos a másikkal(az "ny" betű egy betűnek számít!),és mindegyik egyjegyű.(Tízes számrendszerbe van értelmezve)
(az "a" betűket csak azért raktam ki, hogy a fórum ne vágja le a szóközöket).."I" betű alatt az "S" az alatt az "NY" betű helyezkedik el..."Ö" alatt a "V" betű van
a Tatai
a +Öveges
a Verseny
Sokat gondolkodtam ezen,a matektanárom spec.matekos létére sem tudja megoldani.Pedig ezt nekem elméletileg illene tudni matek tagozatos létemre..Amit tudok:
Ö+1=V...azaz T+V>9
Pár nappal ezelött rájöttem valahogy arra is hogy A=0, és így I+S<10
Gondoltam arra is,hogy fölírom mint Tatai alakú szám+Öveges alakú szám=Verseny alakú szám..(értsd:10000T+1000A+100T+10A+I+......És így az összefüggésekkel(ö+1=v és még sokan mások) valahogy ki fog jönni, de de nem sokáig jutok el, azaz túl sok lehetőség maradt meg ebben az esetben)..Ti hogyan oldanátok ezt meg??
Előre is köszi. -
Thibi #1970 Ezen a mondaton mit értesz? "De ha a fenti kifejezést kiszámítjuk nem az a^2+b^2 jön ki végeredményként.."
Mert szerintem az jön ki -
#1969 na jó, leírom ide, hátha olvashatatlan:
ugye tudjuk hogy (a+b)^2=a^2+b^2+2ab
(a+b)^2-2ab=a^2+b^2
2ab=(négyzetgyök2ab)^2
Azaz (a+b)^2-(négyzetgyök2ab)^2=a^2+b^2
(a+b)^2 legyen c^2
(négyzetgyök 2ab)^2 legyen d^2
c^2-d^2=(c+d)(c-d)...és innen az jön ki a behelyettesítünk hogy:
(a+b+(négyzetgyök 2ab))*(a+b-(négyzetgyök 2ab))
De ha a fenti kifejezést kiszámítjuk nem az a^2+b^2 jön ki végeredményként..a kérdésem az hogy mit rontok el..
A cél: végülis csak házifeladat.
Előre is köszi. -
Guru27 #1968 de,persze n az a per béediken:)
-
#1967 mi volt a célod egyáltalán?
mert amit csináltál, azzal végülis semmit nem lehet elérni :D -
#1966 2. sort én már nem értem:D -
#1965 Hi!
Hol rontom el a szorzattá alakítást?
Link -
#1964 Először n=1-re bizonyítsd be.
1/(1*3)(!!!)=n/(2n+1)
Ha ez megvan n+1-re kell.
n/(2n+1)+1/[(2n)(2n+2)]=(n+1)/(2n+2)
Innentől csak rendezés,de ezt nem tudom megcsinálni,nemrég vettül fakton,és meg semmit sem sikerült megcsinálnom rendesen...Ezt a feladatot sem. -
Szmötyi091 #1963 Hali ezt a feladatot szeretném ha megoldanátok:
Teljes indukcióval való bizonyítás:
1/1*3 + 1/3*5 + ... + 1/(2n-1)(2n+1)=n/2n+1
:) -
#1962 n^a/b.
vagyis egy számot hatványozunk, majd osztunk egy másik számmal és érdekel minket, hogy mikor egész?
biztos, hogy ez a feladat?
nem n^(a/b) -t akartál írni, (n^a)/b helyett?
-
Guru27 #1961 sziasztok!
tudna valaki segíteni abban,hogy az : n^a/b kifejezés értéke,ahol n,a,b egész és a,b relatív prímek,lehet-e egész szám? ha igen milyen esetben,ha nem miért?
köszi
-
tivadar89 #1960 Köszönöm a válaszokat ! -
ba32107 #1959 A második derivált kiszámítása nem szükséges. Az az egyik járható út, de úgy is lehet, ha veszel egy értéket az x<0.5 tartományból, behelyettesíted, és megnézed az előjelet. Ha a derivált előjele +, akkor az eredeti függvény nő, ha -, akkor csökken. A szélsőérték mindkét feléből veszel egy-egy példa értéket, és megvizsgálod a derivált előjelét: pl ha szélsőérték előtt +, utána -, akkor a szélsőérték maximum. De persze úgy is lehet, ahogy #1958-ban írták.
A második derivált amúgy konvexivitás és inflexiós pont vizsgálatára kell inkább. -
#1958 én is X=0.5-t kaptam. az átfogó minimális értéke pedig 0.5^2+(1-0.5)^2=C^2-ből C=gyök(0.5). a második derivált ahhoz kell, hogy vajon X=0.5 pontban a C értéke minimum vagy pedig maximum lesz-e. ha a 2. derivált értéke az X=0.5-ben pozitív szám, akkor minimum, ha negatív szám, akkor maximum van abban a pontban. jelen esetben tudjuk a feladatból, hogy X=0.5-ben a C minimális. -
tivadar89 #1957 Üdv
Ha valaki tudna segíteni azt megköszönném.
"Egy egység hosszú pálcát eltörünk, majd a két részből egy derékszögű háromszög két befogóját képezzük. Határozza meg az így keletkező átfogó minimális értékét !"
én így kezdtem neki: x^2+(1-x)^2=c^2
ebből kellene c-t minimalizálni. Szélső érték ott van, ahol az első derivált nulla.
Deriválás után x=0.5 lett az eredmény.
Órán egy hasonló feladatnál számoltunk második deriváltat is, és az lenne a kérdésem hogy a feladat megoldása szempontjából erre mi szükség van ? -
ba32107 #1956 Analízis háziban lenne szükségem egy kis segítségre:
Adott egy halmaz: { (x,y): y e [0,6], 0 <= x <= y}. Ez ugyebár egy négyzet fele R^2-ben. Na most innen kéne áttérnem polárkoordinátákra. Kettős integrálás a feladat. Meg vagyok zavarodva, ugyanis a polárkoordinátákat nem kör alakú cuccoknál kell használni? Ez a példa a polárkoordinátás feladatok között van. Rosszul rajzoltam fel a függvényt?
Sürgős lenne, úgyhogy ha valaki tud segítsen, előre is köszi. -
#1955 háát, nézz utána mi az a lineáris transzformáció, onnan meg már gondolom menni fog ;) :P
nekem olyannak tűnik, h minek kell lenni az A mátrixnak, h azzal beszorozva azt az oszlopvektort, megkapd, ami a jobboldalakon van. Mint egy lineáris egyenlet megoldás, ahol az együttható-mátrix az ismeretlen -
enyac #1954 Üdv!
Hogyan kell ezt megoldani? -
#1953 különben meg, a feladat szövege alapján, nem lehetnek egyenlőek, hisz' akor nem léenne kisseb/nagyobb szám. tehát a végső megodlás csak az, hogy az egyik szám -1szorosa a másiknak. -
#1952 a/b = b/a
a^2 = b^2
itt ;> -
#1951 ennek az a speciális esete, h melyik az a szám, amely egyenlő a reciprokával? ez az 1.
namost, olyan számokat keresünk, amelyekre igaz, hogy a hányadosuk éppen 1. ez olyan számokra igaz, amelyek egyenlőek: tehát amit itt leírtál bármely két számra igaz, amelyek egymással egyenlőek
ha jobban meggondolom, a fenti gondolatmenetben van egy kis hiba, mert egy szám és annak a -1 szeresére is igaz ez! Vajon hol tűnik el ez a dolog a fejtegetésemben?! -
#1950 Lehetséges-e, hogy egy szám úgy aránylik egy nagyobbhoz,mint a nagyobb a kisebbhez??
indoklás is kell :) -
ba32107 #1949 Hát általánosan nem egyszerű leírni. Gondolom azt tudod, hogy:
(a+b)^2 = a^2 + 2ab + b^2
(a-b)^2 = a^2 - 2ab + b^2
A lényeg, hogy úgy alakítsd át a kifejezésedet, hogy teljes négyzet alakot kapj, pl.:
4x^2 + 16x + 9 = 4x^2 + 16x + 16 - 7 = (2x + 4)^2 - 7
Nagyon egyszerű példa, most hirtelenjében ennyire futotta. -
#1948 köszi, esetleg megpóbálom , de nembiztos :D
akkor az lenne a kérdésem hogy kell valamit teljes nyégzetté alakítani? :D -
ba32107 #1947 Nem igazán vagyok otthon a téren, de a Maple és a Mathematica tudtommal a két legnépszerűbb programcsomag. Viszont azt hiszem nem túl egyszerű a használatuk. Ha csak egy egyenletről van szó, jobban jársz, ha beírod ide. -
#1946 Sziasztok
tudtok olyan programot mondani ami matamatikai egyenlenleteket megold?? ellenőrzésre kellene, valami jó ha van megköszönném :)) -
#1945 ja és KÖSZÖNÖM -
#1944 Én is így számoltam csak nem vóltam benne biztos! -
ba32107 #1943 3*4*5 = 60 dm^3 = 60 l víz ha jól számoltam -
#1942 Hello!
Van 1 akvárium! 30cm 40cm 50cm
szélesség 40cm hosszúság50cm magasság 30cm!
Szóval a kérdés az hogy hány dl víz férne bele?
Remélem tudtok segíteni!
-
#1941 Mondtam, hogy nem az enyém.. nem a mi tanárunk mondta, arról meg nem tehetek, hogy haver bamba és csak ennyit írt le... engem csak megkért, hogy csináljam meg^^ -
lally #1940 Üdv Néked, *BA32107*!
Tedd csak nyugodtan oda, Azt a hangsúlyt(!), Ahová én; *Gyelet* tettem
{-példámban pedig: *Szőkére*-is (, *Prosti*-ra is!) absztrahálj !} !
-
Thibi #1939 Rosszul van felrajzolva. A BCG szög nagyobb mint a BCD szög. Ha pedig a BCD szöget ahogy a tanárod mondja 91 foknak veszed,akkor pedig a két piros vonal metszéspontja a BC szakasz alatt lesz
-
spiderman2 #1938 Sziasztok!
Matek tanár ma adott egy feladatot amire azt mondta hogy más tanárok sem tudják megcsinálni.
Kíváncsi vagyok van e ötletetek.
Ugyanaz az ábra mint ezen az oldalon(csak mi fordítva rajzoltuk fel).
matek
Annyi még a különbség hogy mi a D-C távot nem 90-x-nek hanem 91 foknak adtuk meg.
A kérdése az volt hogy hogyan lehetséges hogy ABG és CGD háromszög egyenlő mikor AB szakasz 90 fok DC szakasz pedig 91.Pontosabban hol a hiba a feladatban hogy ez lehetséges??
Ötleteket várom ha valami nem tiszta a feladatban kérdezzetek hátha tudok segíteni.
-
#1937 Az "a" lehet akármi:D -
#1936 ez zseniális -
ba32107 #1935 Csak én nem értem, hogy mi van ideírva? -
lally #1934 Háj Te, *Matyi0323* komám !-> etetsz Te itt minket.(?!)
- mer, a Tanárod, tényleg; Csak-ennyit diktált belőle. - hisz'
a többi-részét, csak úgy (mellékesen,): Mondta hozzá .!?
NaNeMá, hogy olyan leszel még Te is itt, mint egy
*Szőke-Prosti* ! -> aki most
ÖsszeAdja magát a főnökkel, s így mááá;
Ki is vonhatja magát. - aaa; Munka alól !
-
#1933 hogy csinálja meg?
hát jó.
1/2*(6-a)=3-a/2
mint azt előttem is írták.
legalább azt jó lett volna tudni, hogy miről tanulnak éppen.
függvényekről (f(a)=1/2*(6-a)), egyenletekről (1/2*(6-a)=0), vagy szójátékokról (félhat, félálom), vagy másmiről..