10394

Fifa Hungary az IRC-n: #fifa.hu

• donpedro
    Ja igen, az AI hibái alatt azt értem, amikor pl. egy védővel megindulok a saját térfelem közepéről, és pont középen végigszaladva a pályán egy középtávoli lövésből szerzek gólt. Semi-pron csináltam, pro-n nem próbáltam, de semi-pron is elég gáz.
  • donpedro
    Bocs a sok dumáért, több ilyen nem lesz, megígérem.
  • donpedro
    "A passzolásról, hoyg mennyire pontos és mennyire nem. Emberek, néztek ti meccset a tv-ben? Hol látjátok ti azt, hogy mondjuk a passzok 70%-a pontos? Hát sztem nem sok helyen. Véleményem szerint a Real alkalmazza legjobban a rövid passzos játékot(ez ellen is lehet ellenvélemény), de nekik sem sikerül mindíg. Jó péda erre a keddi belgrádi meccs, aki látta, tudja miről beszélek. Szal nem a játékot kell szídni, ilyen a foci valóságban.(Nézzetek magyar meccseket, ott még két méterről sem tudnak pontos passzot adni)."

Ebben teljesen igazad van, csak egy apróságot felejtesz el: a gép nem rontja el a passzokat!!! Nekem nem azzal van bajom, hogy a saját csapatom néha pontatlanul passzol, (bár az OTB-vel ez kiküszöbölhető, csak épp akkor már egyáltalán nem reális), hanem az, hogy az AI nagyon ritkán hibázik. Amikor hátulról felpasszolják a labdát a középpályára, akkor sosem rontanak, pedig egyérintős, rövidpasszos játékról van szó. Ráadásul tökmindegy, hogy a Real Madrid, vagy a Regensburg az ellenfél, a gyengébb csapat is ugyanúgy megcsinálja ezt. (A Kenny-féle gameplay-vel nyomtam, amíg nyomtam.)

"Az nem igaz szerintem, hogy world classon is olyan könnyű gólt rúgni, távolrl is, mint mondjuk semi-prón. Aki ilyet állít, az sztem sosem játszott azon a szinten, ugyanis ami semi-pron a 16-oson kívűlről beakad, azt world classon simán megfogja a kapus."

Itt sem az a baj, hogy távolról könnyű gólt rúgni, hanem az, hogy milyen gólokat lehet rúgni. Ellövöd 18-ról a kapu közepébe, félmagasan, erre a kapus eldől, felemeli a kezét, és közötte bemegy a labda. Másrészt pontosan nem tudnám megmondani, de több mint 2 hete éppen én írtam, hogy World classon sokkal jobbnak tűnik a kapus, és ez rendjén is van.

Végül még annyit, hogy ha lesz olyan gameplay (én sajna nem értek hozzá), amelyikben az AI is rendesen fog hibázni passzoláskor, illetve az AI is fog 25-30 méteres távoli bombákkal próbálkozni (ez ugyanis jelenleg teljesen hiányzik), gyakrabban próbál a védelem mögé kerülni, stb, akkor majd újra felinstallálom.

Hopp, a TCM-et majdnem elfelejtettem. Én pont fordítva közelítettem meg ezt a kérdést. Szerintem ugyanis ebben az lenne a jó, hogy a TCM adatbázisával, edzésbeállításaival, taktikáival, stb, lehet fifázni. Tehát ha esetleg akarok egy jót Fifázni, akkor is a TCM-et indítom el, és felhasználom az abban lévő háttéranyagot. Ha managerkedni akarok, akkor természetesen marad csak a TCM, Fifa nélkül. Érthető?

És végül a konklúzióm: én olyan játékot szeretnék, ahol a kezelőfelület jó, az adatbázis (roster) korrekt, ahol nem hiányoznak az AI repertoárjából olyan elemek, amelyek a valóságban szerepelnek (távoli lövés, keresztlabda, sok keresztmozgás, egyáltalán több mozgás a saját csapattársaimtól, stb, ezek hiányoznak a FIFÁ-ból - na ez az a része a hozzászólásomnak, amire nagyon szeretnék cáfolatot látni, mert akkor kiderülne, hogy nincs igazam, és tényleg jó a játék - ezt teljesen őszintén mondom).

Amelyben nem az AI hibáit kihasználva lehet gólt szerezni, hanem okos, jól szervezett játékkal, amelyben a csapattársaim nem birkaként viselkednek, pl. támadáskor nem jön minden középpályás előre, hanem valaki figyel a kontrára is, amelyben a bedobás nem állóháború a labdáért, hanem az üresbe mozgó csapattagok közötti választásról szól, és még sorolhatnám.

Ez tisztességes mondat volt. :)

A grafika nem érdekel, tőlem olyan is lehet, mint a Sensi soccer-ben volt, csak az érdekel, hogy a meccs valósághűbb legyen. És mindez csak és kizárólag idő és AI programozás kérdése! Persze lehet, hogy így egy meccs 30-40 percig tartana, mire összejönne 3-4 gól, de én sem 10 percre szoktam leülni játszani.

(Mellesleg momentán egy 14"-os monitoron nyomulok, néha felüdülésképpen átpillantok a TV-re, az legalább 100hz-es... :)

Még egy apróság: a kiadót megszólni bárkinek van joga, csak perelni, pénzt követelni nincs. A játékfejlesztés pedig nem kizárólag pénzkérdés, lásd LFS, azt sem egy milliárdos bevételű multicég fejleszti, hanem csak 3 srác, akik kiválóan értenek a szakmájukhoz. 10 év alatt csak lett volna az EA-nek annyi pénze, hogy jobb AI-t produkáljon, nem?

(Az NHL-ről annyit, hogy az IHL magyar liga indexes topicjában a nagy öregek közül már többen is az uninstall-t választották, mert nem tetszik neki az új rész. Én is játszottam abban a ligában, a 2004-el legnehezebb fokozaton vertem már a gépet 7-1-re is, mégis uninstall lett belőle.)

Remélve, hogy néhányan eljutnak idáig, hozzáteszem, teljesen őszintén kívánok nektek nagyon jó szórakozást a játékhoz, mindenkinek, akinek tetszik!!! Lehet, hogy multizni valamikor én is fogok, mert az a része egész jó lett a játéknak, de most nincs annyi helyem, hogy csak multi miatt felrakjam. Aki részt vesz ilyesmiben, annak pedig sok sikert az online ligákhoz.
  • Buddy
    www.socceraccess.com/commentaries
  • Breki33
    érdemes
    de

buli után fifázni tilos hukkkkkkk
    bocsi
  • Breki33
    Ezisígyvan, pont ez a nagyszerű a Fifában, hogy lehet buherálni és ami nem tetszik fejleszteni.

Akár az MI-t is Ez persze nem az EA érdemes sőt.......

eE ha valaki nem ért hozzá ott vannak a Hedge féle emberek akik nagyon sokat dolgoznak azért, hogy ez a játék jó legyen.
  • Breki33
    Joke patchi
    Pont így gondolom énis.
    A cserést is akartam pont irni csak kifelejtettem.
    Ilyeneket bírom énis azt se tudja miért van úgy, de kritizálja.
  • Joke
    Még annyi, hogy akinek nem tetszik a gameplay, úgyis csinálnak vagy 1000 félét, csak talál egyet, ami majd jó lesz és élvezi vele a játékot.
  • Joke
    Hali!

Hosszú tesztelés után én is írok egy magánvéleményt erről a játékról, meg reagálok pár hozzászólásra(ha ezt valaki már megtetem előttem, akkor sorry, de nagyon gáz monitorom van most és kiesik a szemem, ezért nem olvasok végig minden hozzászólást).

Hát nekem nagyon tetzsik ősuintén szólva. Rengeteg az újítás sztem, a legtöbb jól is sült el. Nagyon szép a grafikája, a játékosok is a legtöbb, volt akire ránéztem, azt hittem tv-közvetítést nézek. A menü sztem tűrhető, láttam már rosszabb menüket is. A góllövőlista nagyon hiányzik(az összetett). Tévedés, hogy a patch előtt nem lehetett játékosokat venni, és hogy nem katunk bónuszpontoka. Én sok játékost vettem, az igaz, hogy nem tom, hogy minden meccs után kéne járnia bónusznak, de azt tom, hogy a bajnokság végén kaptam. Nem is keveset. Mondjuk a carrier mód nekem nem hiányzik, sem a fushion, nekem marad erre a célra a TCM. Az tényleg hülyeség, hogy az ottani csapattal lejátszhassuk a meccset, aztán áttölteni az eredményt, mert pont a managerlés lényegét veszi el. De, biztos van, akinek ez bejön, és tetszik, és sajnos olyna világban élünk, ahol a pénz az nagy úr, ezért minnél jobban eladhatóvá kell tenni egy játékot, és ha ezt így oldják meg, akkor legyen. Különben is, az legyen ideges, aki megveszi eredetiben, és nem tetszik neki és ezért jól megszívja, aki letölti különböző helyekről ingyen, annak semmi joga nincs megszólni a kiadót, ugyanis ől egy büdös pennyvel sem támogatták a kiadót és ezért tart ott a játékfejlesztés ahol tart.

Nah visszatérve a gamere( bocs a vége kicsit off), szal az irányítás sztem jó még billentyűzetről is. Bár otb-t nem nagyon használok, és cslezni sme nagyon cslezek, így is profin-world classon elvagyok szépen. Az nem igaz szerintem, hogy world classon is olyan könnyű gólt rúgni, távolrl is, mint mondjuk semi-prón. Aki ilyet állít, az sztem sosem játszott azon a szinten, ugyanis ami semi-pron a 16-oson kívűlről beakad, azt world classon simán megfogja a kapus. Ha nem így van, és mutat valaki erre ellenpéldát, akkor elismerem hogy csak én vagyok béna.

A passzolásról, hoyg mennyire pontos és mennyire nem. Emberek, néztek ti meccset a tv-ben? Hol látjátok ti azt, hogy mondjuk a passzok 70%-a pontos? Hát sztem nem sok helyen. Véleményem szerint a Real alkalmazza legjobban a rövid passzos játékot(ez ellen is lehet ellenvélemény), de nekik sem sikerül mindíg. Jó péda erre a keddi belgrádi meccs, aki látta, tudja miről beszélek. Szal nem a játékot kell szídni, ilyen a foci valóságban.(Nézzetek magyar meccseket, ott még két méterről sem tudnak pontos passzot adni).

Egy hozzászólásra reagálva(mondom, léehet hogy valaki már válaszolt rá, akor tekintsétek úgy, mintha nem is írtam volna): Miután kiválasztottad a mezeket, ott van a két csapat felállása, a done gombokkal. Az azért van ott, hogy még tudjál cserélni a meccs előtt! Őszintén szólva nekem nagyon jó, mert sokszor volt oylan, hogy lesérült egy játékosom, a gép a helyére beállított valakit, nekem nem jutott eszembe előtte, csak mikor odaértem és akkor is tok cserélni, nem kell azután, miután elkezdődött a mecs.

Nah most hirtelen ennyit jutott eszembe, sorolhatnám még a JÓ tulajdonságait is, mert szerintem vannak. Lehet ezzel eggyetérteni, és nem is. Tiszteletben tartom mások véleményét. De ami a lényeg az egészben, ha valaki úgy fikáz egy játékot, hogy nem is ismeri, vagy túl béna hozzá és ezért szerinte nem jó és el*szták a készítők, akkor tudok a falnak menni. Szóval azért mert felteszel egy bazi egyszerű kérdést, amire nagyon egyszerű a válasz, és azt mert te nem tudod rá magadtól ezért a készítőket okolod, már ne haragúdj, de te vagy a béna. (Huhh, ilyen későn kezdek belezavarodni a mondatokba).

Csak egy példa: Egy magyar játékújságban az nhl2004-ről írt cikkben az író azt mondja, hoyg nagyon megválozott az irányítás az előző játékhoz képest, és hogy így mennyire nehéz és játszhatatlan Később azt írja, hogy miután az ember megszokja, mennyire élvezetes, mennyire jó az új irányítás. Ez kicsit off, csak azt akartam mondani, ha béna vagy nem szídj valamit, ha tanulj emg vele játszani.

Lehet szeretni, nem szeretni, de fikázni és dícsérni csak akkor, ha ismered is azt, amiről írsz.

Nah ennyi volt a hozzászólásom egyenlőre, ami tényleg csak magánvélemény és várom a be/hozzá-szólásokat:)
  • donpedro
    Azannya, hát nem mellényomtam? 26 akart lenni.

Gmorph hozzászólásához én csak annyit fűznék hozzá, hogy aki emlékszik még az első Fifákra, az tudja, hogy grafikailag rettenetesen nagy fejlődésen ment keresztül a játék, de az AI abszolutértékben nem lett sokkal jobb, mert annak jóval kisebb volt a prioritása a fejlesztés során.

Tehát amíg grafikailag a Fifa is tartja a lépést a kor elvárásaival, addig az AI elmarad ettől. A legjobb FPS-eket, stratégiai játékokat is többek között ez emeli ki a szürkeségből, ha az ellenfeleknek jó a mesterséges intelligenciája. Ideje lenne, hogy a sportjátékok készítői is erre álljanak rá.

(Megjegyzem, hogy a jó multi-lehetőség megmenthet egy gyenge AI-val megáldott játékot is, de nem lenne szerencsés, ha egy Fifa-szerű programban ez lenne a lényeg. Márpedig a jelek szerint az EA igyekszik a multira kihegyezni a játékot, hiszen ettől a résztől kezdve az EAonline rendszerében vívott meccsekért havidíjat kell fizetniük a vásárlóknak, és a jó multi-rész ez esetben extra jövedelmet jelent.

Én mondjuk anno azért határoztam el, hogy semmiképpen nem veszem meg az eredetit, mert pofátlanságnak tartottam ezt a havidíjas rendszert.)
  • donpedro
    27, miért?
  • Breki33
    Amúgy szolj ha megvan és gyere multizni

és valaki mondjon már egy spanyol kommentárt
  • Breki33
    Nemeztmondtam
    nemeztmondtam? :-)

Hiába okos gyerek ez a Termi :-)

ezt akár énis írhattam volna

Az előbbit meg mintha a mestersége intelligencia tanárom mondta volna P
  • Cracker-kölyök
    Hány éves vagy?
  • GmorpH
    Kicsit talán OFF, de nagyrész azért idepasszol:

Egyébként az, hogy a nehézségi fokozatok közül a legnehezebb kezdetben!!! szinte lehetetlennek tűnő kihívásnak tűnik tesz (tenne) igazán jóvá egy játékot. Így van meg a fejlődés lehetősége, vagy mondjuk úgy van hová fejlődni. Ezzel csak ott szokott gond lenni, ha ez a nehézség nem a gép profibb, átgondoltabb, taktikusabb "gondolkodásában", hanem az én játékosaim lebutításában jelenkezik. Pl. a kapusomnak könnyebben rúg gólt a gép, ami azért nem igazán kellemes tudva azt, hogy őt nem is én irányítom, vagy legalábbis csak részben van befolyásom arra, hogy mit csinál, esetleg bénábban helyezkednek a játékosaim...stb. Mondjuk a jó AI tuti bonyolultabb és prociigényesebb számításokat igényelne, de manapság azért már szerintem nem izzadna nagyon egy jobb proci egy élethűbb AI real time épp aktuális játékszitu alapján a megfelelő lépés kiszámításán. A grafika végülis manapság már nem a prociktól függ elsősorban szóval ideje lenne kihasználni a megmaradó prociidőt hasznos dolgokra. Nem beszélve arról, hogy ez a - nevezzük mondjuk "ideális AI"-nak - sok felesleges gombnyomkodástól is megszabadítaná a játékost. Pl. nem az történne, hogyha megállok a labdával akkor minden játékosom tanácstalanul áll és vár mit csinálok. Egy példa, hogy mire is gondolok. Nálam a labda és támadok, átlépem a félpályát, erre a gép elkezd keresgélni a beállított taktika alapján, hogy mi is lenne a legjobb megoldás az adott helyzetben lévő játékosokkal. Ekkor pl. úgy gondolja hogy elfut a szélen egyik játékossal és teszem azt egy másik elindul felém és "kéri a labdát". Ekkor én - aki a végső döntés meghozza - azt lépem hogy hosszú átadással passzolok a túlsó szélre majd beadom... Hogy miért is írok ilyen hülyeségeket? Mert a valóságban, ha focizunk akkor sem tudjuk mit gondol a másik csapattárs csak tudunk egy edző által elmondott taktikát, és mindig az adott helyzet alapján hozunk jó/rossz döntéseket. Szerintem ez semmit nem vonna le a játék élvezhetőségéből, sőt... Hiszen akárki ha belegondol a 11 játékosból most is csak egyet, max kettőt irányítunk, és a többit a gép "vezényli" jó/roszz helyre. A játék feletti kontrol továbbra is a mi kezünkben lenne, de mint ahogy a valóságban is itt is "csak" egyek lennénk a 11-ből, de úgy hogy a másik 10 is közel velünk egy szinten van, pláne mivel szimulációnak hirdetik a játékaikat talán ez nem is lenne nagy elvárás.
  • donpedro
    Jó szórakozást, sok Zsuzsit kivánok. :))
  • donpedro
    Az utóbbi időben egyébként érdekes, hogy mennyi "amatőr" fejlesztőcsapat tudott színvonalas programot készíteni, pl LFS, és a készülő F1cm is jónak ígérkezik.

Az egésznek szerintem az a kulcsa, hogy ne akarjanak gyors pénzt, vagy ne legyenek ráutalva, ergo tudjanak várni a kiadókereséssel.

Az EA üzletpolitikáját jellemzi, hogy pl. megvette a Nascar-jogokat, mert csak így tudta megakadályozni, hogy a Papyrus évről-évre lealázza őket a saját vérprofi verziójukkal. És onnantól kezdve, hogy az emberek megveszik az EA játékait, előbb-utóbb kiszorítják a konkurenciát. Ezen a ponton pedig már hiába kritizálnánk, nem lesz más, rá leszünk kényszerítve, hogy egyet is értsünk az EA-vel, mert a valós tőke elnyomja a szellemi tőkét.

Én csak azt remélem, hogy az EA hamarosan rájön, hogy nemcsak a jogokat, de az imént említett szellemi tőkét is meg lehet venni, és akkor talán emelkedik a színvonal.

Na nem offolok tovább...
  • Breki33
    énmárnemválaszoloksenkinekmegyekbulizniiii

éljenek a nőkkkkkkkkkkkkkk
  • GmorpH
    Ja! És a legfontosabb! Igen, 2003-ban amikor a PC már a 3GHz-t is túllépte bőven, akkor ne a konzol legyen már a játékfejlesztői etalon a maga 300 MHz-es procijával, 32Mb RAM-jával, 150MHz-es videoprocival. Nincs bajom a konzollal még mielőtt valaki nekem támadna esetleg, de a nagyon jó PC-kről "butítani" sokkal jobb hozzáállás lenne mint a "vacakot" feltupírozni egy elfogadható szintre. Persze egyértelmű, hogy a konzolosok nem nagyon vennének meg semmit ha ugyanannak a játéknak a PC-s változata sokkal jobban nézne ki, mint amit a konzol elbír és árban meg ugyanannyit fizetnének érte.
  • GmorpH
    Nem látod rosszul, de okom van rá látva miket művelnek az amerikai játékgyárak és sajnos nemcsak az EA. Más játékokat is kritikán alulira visznek az utóbbi években az évekkel ezelőtti elődökhöz képest.
    És igen igazad van, hogy komoly fejlesztés kell hozzá, de mindenekelőtt egy átgondolt és nem elkapkodott megvalósítás. Ahogy írtam is, ne a nevet akarják már eladni nekünk. Ez olyan mintha egy világmárkájú és elismert autóba egy olyan motort tesznek amiben egy két henger néha kihagy, vagy szakadt a kárpit stb...kicsit hülye hasonlat, de nem nagy túlzás szerintem.
  • donpedro
    Úgy látom, hogy te is pesszimista vagy. Az európai fejlesztőcsoporthoz annyit tennék hozzá, hogy az sem árt, ha legalább 2-3 évig fejlesztik, és csak PC-re. (Később csinálhatnának konzol átiratot.)
  • donpedro
    Zárásként csak annyit, hogy az idei EA Sportsos játékok tele vannak olyan remek ötletekkel, amelyeket idő hiányában nem tudtak tökélyre fejleszteni. Ha a 2005 olyan játék lesz, mint amilyen potenciál a 2004-ben rejlik, akkor elismerően fogok bólogatni, és gratulálok a csapatnak.

De ha az is tele lesz hibákkal, és hiányozni fognak belőle az opciók, szar lesz a menü, stb, akkor elfelejtem őket egy életre.

(Remélem, most nem írsz valami olyat, amire muszáj válaszolnom, mert ezzel szándékomban áll befejezni a vitát... :)
  • GmorpH
    Huhh! Ez tényleg irtó hosszú lett, de ezek szerint azért elolvasad. Köszönöm .
  • donpedro
    A world class nekem is túlzásnak tűnik, de pro-n én is megverem. Látod, ez mondjuk pozitívum, hiszen a nehézségi fokozat általában el volt szúrva a korábbi részekben.
  • donpedro
    Rendben ez igaz, de akkor lenne teljes a cáfolat, ha azt írnád, hogy most már OTB-vel is lazán vered a Pro-fokozatot. És ha esetleg nem sikerül, az nem téged minősít (ergo nem te leszel tőle bénább), hanem a játékot.

Mégegyszer megkérdem, hogy tudod azt megcáfolni, hogy az AI kapus meg se próbálja leszedni a levegőből azt a labdát, amire kifutott, és ami ha tíz centivell lejjebb szálna akkor pont pofán találná? Inkább te ismerd el, hogy igen, ez egy hiba. Ne írd azt, hogy én ilyet nem tapasztaltam, mert azzal azt írnád, hogy hazudok.

Ezután folytathatnánk az újabb hibákkal és szép lassan eljutnánk kb. 10-15 hasonlóig. És onnantól kezdve már világos lenne, hogy miért jogos a kritikám.
  • Breki33
    Ja a sracnak a kihívás áll PPPPPPPP
  • Breki33
    Elhiszem P
  • Breki33
    Na ezzel a hozzászólással nagyrészt egyetértek.
    Énis így látom a dolgokat és ebből a szempontból örülök a PES felbukkanásának.

Amugy nem volt uncsi :-)
  • Breki33
    nem vettem annak

aki a Fame Academy-t szereti rossz ember nem lehet.......
  • Breki33
    ja azokat meg akik ilyet irnak sztem multiban elvernénk :-)))
  • donpedro
    Nem bírom abbahagyni... :)

Még egy adalék arról, hogy mennyi rálátásom van. Jelenleg nem dolgozom (de lehet, hogy már csk hétfőig), az elmúlt egy hónapban kb. 12-14 órát ültem a gép előtt naponta, és játszottam reggeltől estig. (Esetleg reggeltől-reggelig, a rekord kerek 50 óra, amikor csak azért álltam fel néha, mert már zsibbadt a lábam.) Nem csak a Fifát nyomtam, de ez volt az egyik, amivel a legtöbbet játszottam. Abszolut hardcore játékos vagyok, sokok szerint már betegesen, szóval hidd el, van némi rálátásom a dologra.
  • Breki33
    grrrrrrr
    erre irtam, hogy azert szenvedek mert gamepadot vettem
    billel nem szenvedtem volna :-)
    de nem kezdem újra
  • Breki33
    Jó én lezártam, nálam minden működik.

Minekünk tetszik és tudjuk használni az OTB-t
    És nem vagyunk ezért bénábbak :-)
    Én úgy érzem értek valamenyit azért fifákhoz, de lehet tévedek :-)

Nekeked (tek) meg nemtetszik leszedted elfelejted :-)
    Kész sztem felesleges tovább rakozni !!!

Élőben azért én kiállnék azzal a sráccal aki World Classon négyet ver.

DE könyörgöm, ne keljem mindig ujra ugyanezeket a kifogásokat hallgatnom amik fele nemis igaz.
    Megcáfolom de senki se ismeri be bocsi tévedtem.

Én a PESnél beismertem, hogy elsőre tévedtem, de nem töröltem le hanem megpróbáltam rájönni, hogy kell játszani vele. Azóta se hoztam fel a hibáit.

AZisjó ezisjó akinek nemtetszik nem kell játszania vele ennyi.
    Nyithatunk egy miért nem szeretem Fifa-t topic-ot de engem speciel sokkal jobban érdekelne egy spanyol kommentár. :-)
  • GmorpH
    Na még egy utolsó hozzászólás, válasz pár felvetésre és részemről ezzel be is fejezem a +/- véleményalkotást a FIFA-ról. Előre szólok, hogy senkit sem akarok hergelni, vagy vitát szítani, tehát itt az a pont ahonnan nem is muszály továbbolvasni, úgyis elég hosszú lesz szerintem . Nem az az igazi kihívás az EA-nak hogy nekünk tetszik-e, mert az igazi fanatikusok megveszik minden évben a legújabb verziókat legfeljebb vásárlás után picit bosszankodnak, majd megnyugszanak, játszanak és következő évben újra megveszik az újabbat. Itt persze nem elsősorban a magyar piacra gondolok. Azzal viszont, hogy a FIFA évről évre jobb lenne egyátalán nem értek egyet. Mindig van újítás, de ezzel együtt sokszor volt már az újítások mellett bosszantó visszaesés is. Már '96-óta követem mindegyiket, így azért ezt nyugodt lelkiismerettel ki merem jelenteni. A '96-ban pl. az irányítás kemény 3 gombot követelt ALT, CTRL, SPACE és nem éreztem a 9 gomb+SHIFT hiányát, mert iszonyú jó játék volt és élmény volt vele játszani. Aztán a '97 szerintem a '96-hoz képes hatalmas visszaesés, majd '98-ban megint egy olyan játékot adtak ki, hogy hónapokig játszottam és picit sem untam meg. Ezeket persze ma már bárki jogosan kritizálná az egyszerűségük és kinézetük miatt, de azóta korátsem akkora volt a fejlődés mint amit el lehetett volna érni 5-6 év alatt. Aztán pont amiatt, hogy az EA ráállt a Dual Analog megoldásokra - ami szerintem sem hülyeség - biztos nem fogok annyit játszani vele mint akkor tenném ha lenne egy hozzávaló gamepadom amivel igen valószínű, hogy begyakorolva az irányítást könnyebb lenne megoldani a klf. trükköket. Pl. cselezés, OTB, stb. Egyelőre ezt csak szeretném, talán mire kijön az EB-s változat - már ha lesz ilyen - akkor lesz gamepadom is.
    Szintén magánvélemény, hogy igazán a nagy átlagban elismerést kivívó fociprogram akkor fog születni, ha vagy egy európai esetleg orosz fejlesztőcsapat összedob egyet és nem a "nevet" akarják eladni, hanem egy valóban jó játékot akarnak csinálni, vagy akkor ha az EA végre felismeri, hogy nem minden a rövid távú bevétel és hosszútávon a vásárlók száma mellett az elégedettségük az igazán fontos szempont.
    Összegezve a sokak számára talán uncsi és nem ideillő hozzászólást én az utóbbi pár év tapasztalatai és a jelenlegi játékfejlesztői hozzállás alapján egy huncut forintot sem tennék arra, hogy a 2005 majd akkora durranás lesz, hogy minden idők legjobb FIFA-jaként emlegetik majd. Bár ne lenne igazam.
  • donpedro
    Még valami, nehogy személyed elleni támadásnak vedd, amit írok, rendes srác vagy, nincs veled semmi bajom, csak úgy érzem igazam van. (Te meg úgy érzed, hogy nincs, van ilyen... :)
  • donpedro
    Verd meg a gépet rendszeresen pro-n, vagy world classon OTB-vel, és akkor lehet azt mondani, hogy ugyanott tartassz, ahol azok, akik nem használják, de akkor sem előrébb.

Azt meg, hogy szenvedsz semi-pro-n te írtad régebben, nem én, én csak elismételtem. (Idéznék, de nem fogom visszakeresni, biztos te is emlékszel.
  • donpedro
    A patchet nem tudom, hogy lehet jobban fekrakni, elvégre a controll config és a többi nálam is működik. A hiba okát nem tudom, de nem is igazán érdekel.

Kapásból azért kritizáltam, mert nem tetszett, ez ugye szívem joga. Azt pedig nem mondhatod, hogy nem adtam neki időt, elvégre már majd egy hónapja nyomom a demot, aztán a full-t, csak tegnap töröltem le, nem hiszem, hogy egy nap alatt annyival nagyobb rálátásod nyílt volna rá.

Nem world classon kezdtem, hanem semi-pron, de az unalmas volt, mert mindig nyertem, sőt még amateur-ön is kipróbáltam (olvass vissza, be is írtam) de 7-0-ra nyertem, így azt nem erőltettem.

Mondjuk az említett szögletgólt én szereztem, és nem tudom, hogy mi köze van ennek ahhoz, hogy milyen nehézségi fokozaton játszok, hogy fakadna ez abból.
  • Breki33
    énsemtartom magam jobbnak sőt

csak azért írtam ezt mert úgy álitottál be mint aki nemtud játszani és azért játszik semi pro-n

ezt irtad: "OTB-re esküszöl, amit gamepaddal viszonylag könnyű megoldani, de nézd meg a saját eredményeidet: Te semi-pro-n küszködsz az OTB-vel, mások meg pro-n, illetve world classon verik a gépet nélküle. De akkor minek az OTB"

EZt én megcáfoltam sztem jogosan a fentiek alapján.

• Breki33
    Eddig azt hiszem megis cáfoltam :-)

pl ez: erről "mentésem is van, bár megnézni nem tudom"

Én simán megnéztem a mentést.
    Sztem te nem raktad fel rendesen a patch-et.

Amúgy nem azt mondom, hogy a játéknak nincsenek hibáis
    De amit ti hibaként felhoztok abbol fakad hogy elkezdtek World Class-on játszani és áh milyen xar ez az OTB.

En nem bakikat tudnék mutatni, hanem hogy hogy lehet OTB-vel kijátszani a védelmet.

Én használom és fejlesztem a játékot te kapásból kritizáltad és letörölted, kinek van több akkor több rálátása?

Amúgy a hülyesékekért elnézést igazából nemis neked szólt főleg csak a te hozzászólásodra kezdtem reagállni és felhúzott a sok valótlan állitás
    pl ilyenek, hogy nincs csavarás meg hasonlók
  • donpedro
    Attól még nem biztos, hogy jobb vagy nála, vagy, hogy ő jó a 2004-el.

Anno az NBA 2003-ban életem első két online meccsén megvertem az akkori online liga két legjobbját, Rukawát és Prowler-t, mégse tartom magam jobbnak, mint ők.