Fifa Hungary az IRC-n: #fifa.hu
-
Na még egy utolsó hozzászólás, válasz pár felvetésre és részemről ezzel be is fejezem a +/- véleményalkotást a FIFA-ról. Előre szólok, hogy senkit sem akarok hergelni, vagy vitát szítani, tehát itt az a pont ahonnan nem is muszály továbbolvasni, úgyis elég hosszú lesz szerintem
. Nem az az igazi kihívás az EA-nak hogy nekünk tetszik-e, mert az igazi fanatikusok megveszik minden évben a legújabb verziókat legfeljebb vásárlás után picit bosszankodnak, majd megnyugszanak, játszanak és következő évben újra megveszik az újabbat. Itt persze nem elsősorban a magyar piacra gondolok. Azzal viszont, hogy a FIFA évről évre jobb lenne egyátalán nem értek egyet. Mindig van újítás, de ezzel együtt sokszor volt már az újítások mellett bosszantó visszaesés is. Már '96-óta követem mindegyiket, így azért ezt nyugodt lelkiismerettel ki merem jelenteni. A '96-ban pl. az irányítás kemény 3 gombot követelt ALT, CTRL, SPACE és nem éreztem a 9 gomb+SHIFT hiányát, mert iszonyú jó játék volt és élmény volt vele játszani. Aztán a '97 szerintem a '96-hoz képes hatalmas visszaesés, majd '98-ban megint egy olyan játékot adtak ki, hogy hónapokig játszottam és picit sem untam meg. Ezeket persze ma már bárki jogosan kritizálná az egyszerűségük és kinézetük miatt, de azóta korátsem akkora volt a fejlődés mint amit el lehetett volna érni 5-6 év alatt. Aztán pont amiatt, hogy az EA ráállt a Dual Analog megoldásokra - ami szerintem sem hülyeség - biztos nem fogok annyit játszani vele mint akkor tenném ha lenne egy hozzávaló gamepadom amivel igen valószínű, hogy begyakorolva az irányítást könnyebb lenne megoldani a klf. trükköket. Pl. cselezés, OTB, stb. Egyelőre ezt csak szeretném, talán mire kijön az EB-s változat - már ha lesz ilyen - akkor lesz gamepadom is.
Szintén magánvélemény, hogy igazán a nagy átlagban elismerést kivívó fociprogram akkor fog születni, ha vagy egy európai esetleg orosz fejlesztőcsapat összedob egyet és nem a "nevet" akarják eladni, hanem egy valóban jó játékot akarnak csinálni, vagy akkor ha az EA végre felismeri, hogy nem minden a rövid távú bevétel és hosszútávon a vásárlók száma mellett az elégedettségük az igazán fontos szempont.
Összegezve a sokak számára talán uncsi és nem ideillő hozzászólást én az utóbbi pár év tapasztalatai és a jelenlegi játékfejlesztői hozzállás alapján egy huncut forintot sem tennék arra, hogy a 2005 majd akkora durranás lesz, hogy minden idők legjobb FIFA-jaként emlegetik majd. Bár ne lenne igazam.