7782
  • ANT
    Shark mondta ,ne rakjam be ,mert ilyet fog mindenki csinálni.Én meg beraktam
  • ANT
    Jól beszélsz , a flipperben is köröket használtunk gyorsitáshoz ,előszőr azt nézte a progi,hogy a golyo az objektumot körbefogó körön belül van-e.
  • ANT
    helló
  • petesilver
    Hja! Sharkék nagyon sok pénzért leszerződtették Coming Soon-t! Szinte az összes nagy mozifilmben szerepel a premier előtt, nagy név mindenhol!!! Szal alakul itt valami nagy!
  • Gregorius
    Tudom, hogy megint sokat pofázom ahhoz képest, hogy azt mondtam, hogy befogom, de most látom csak, hogy megint alakul a molekula. Talán még jobb is, mint volt.
    Persze most erről beszélek -> http://www.askhomework.hu
  • Gregorius
    Lehet, hogy megint hülyeség lesz, de tényleg mi a gond ezzel a pályával? Csakhogy tudjam, hogy mire kell odafigyelni, mert pont ilyet ugye úgysem fogok csinálni. :)
  • Gregorius
    Hát ez a fityegő Smiley elég ocsmány! Te csináltad? Így jó lesz?
  • Gregorius
    Ezért gondoltam, hogy nem négyzetekkel közelítsük, hanem gömbökkel, meg kúpokkal, meg hasonló baromságokkal. Persze tovább tart számolni, de még mindig egyszerűbb, viszont látom, hogy ezzel sok újat nem mondtam, de ti értetek hozzá, hogy mi a gyors, úgyhogy be is fogom, csak szép és jó legyen! Ezért kellett volna inkább Wartburg, Trabant Kocka Lada :))))
  • Alexease
    Uszkve igy mukodnek a dolgok 10 eve;)) Minden modelhez keszul egy sokkal egyszerubb, kevesebb poly-bol allo "doboz", es azzal szoktak elvegeztetni az utkozeseket.

Manapsag kezd kimenni a divatbol, mert meg van az a hatranya, ha nem elegge reszletes, profi, korrekt az utkozes modell, akkor elofordulhat hogy fenn akadsz olyan helyen, ahol elvileg nem kellene (pl. a negyszog alapu hasabb utkozesmodellu fa mellett nem tudsz elmenni 1 centivel:D) ;))
  • ranGer2
    fikázz!
  • Gregorius
    Lehet, hogy nagy f@szság, amit írok, de végülis mire jó ez a topic? Nem arra, hogy én ideírok valami nagy f@szságot, ti pedig lehülyéztek? No meg néha arra, hogy elmondjam milyen jó is Ranger utolsó cucca, amit fölrak, ő meg aztán nem hiszi el, de hogy ez ne legyen így a jövőben, a következő cuccát majd lefik@zom.

Szóval vegyétek figyelembe, hogy papíron 3adéves infós vagyok, úgyhogy épp abban a stádiumban, hogy megjöjjön az önbizalmam ahhoz, hogy össze-vissza beszéljek, viszont ahhoz még elég hülye, hogy tök máshogy gondolkodjam, mit amit az élet tanít, úgyhogy lehet, hogy még valami jó is kisülhet belőle.

Szóval mi lenne, ha minden autómodellhez geometriai alakzatokat rendelnétek. Marha egyszerű gömb meg hasonló dolgokat. Kiszámítaná a progi betöltés előtt, hogy milyen formákkal lehetne a legjobban közelíteni a modell felületét. Innentől kezdve már csak a geometriai testek (gömbök középpontját, sugarát például) kellene letárolni a modell mellé, és akkor ezzel gyorsabb számításokat lehetne végezni. Persze lehet, hogy szegről végről egy egyszerű geometriai test vagdosása is annyi adatba kerül, mint maga a modell, de csak egy ötlet volt.

Persze lehet, hogy egyébként is ezen alapszik az egész virtuális világ, csak még én nem tudom.
  • Alexease
    Sokat...
  • bodesz
    mennyit kell várni kiadásra?
  • dav
    "*** Ezeket mint mezei user firkalgatam, vagyis nem leragni a fejem, meg bit-halmazokkal peldalozni, hogy ez nem-igy-ugy-amugy van:DDD ***"

Jól van na, nem vagyok én olyan harapós :) Különben én is csak mezei user vagyok, ráadásul sokkal kevesebb tapasztalattal rendelkezem, mint Te [nyali :)]. Például az NR2003-at sem ismerem, pedig már sok jót hallottam róla.
  • dav
    Insane és FlatOut ügyben engem nem kell győzködnöd, egy oldalon állunk :) Egy árkád játék is lehet jó, főleg, ha jó benne a fizika. De manapság sajnos ennek az ellenkezője divatos: a hiperélethű szimulátornak kikiáltott gagyi cuccok.
  • Alexease
    Az utkozes vizsgalat es a tores valoban huzos, bonyolult es eroforras igenyes. Keves is ra a mindenteren jo mukodo pelda. Az NR2003-ban igen jol van megoldva (mind az utkozes s mind a poly tores), de van 10 ev tapasztalatuk, es irtozatosan bonyolultak a model beallitasok (tucatnyi LOD autonkent a hozzajuk tartozo utkozesvizsgalattal). Es ezt onlineban is szinte tokeletesen megoldva!

Meg a legmodernebb engine-nekben is, mint pl. a TRD2-ben, melyben komolyan beharangozott toresek vannak, meg ott is kamu szinten szamolja oket! Tobb divatos engine-ben meg "egyszeruen" befoglalonegyzet alapjan egyszeruen lehullik az alkatresz, vagy atlagolva a auto kozeppontja fele "elmozdulnak" a polygonok.

A legdurvabb, nyers izombol szamolt utkozesvizsgalat, poly tores, fizika stb. a feketebarany Street Legal-ben van, de meg is lattszik az eredmenye. Tobbekkozott irtozatosan lassu es bugos (bar folyamatosan javul, fejlodik).

Hogy melyik a legjobb megoldas, az passz nem tudom, nem ertek hozza. Az NR-e tunik a legbaratibbnak de irtozatos hattermunkaval, es talan az SL-e a jovo ha lesz ami korrektul tudja futattni.

*** Ezeket mint mezei user firkalgatam, vagyis nem leragni a fejem, meg bit-halmazokkal peldalozni, hogy ez nem-igy-ugy-amugy van:DDD ***
  • Alexease
    A jatekmenet egyertelmuen arkad stilusu, de ez a konzolokbol adodoan is "termeszetes":)) Ami nem gond, mert eladhatobb:) A lenyeg, hogy ezt mind korrekt fizikaval oldjak meg, es nem valami buta gagyi lesz az egesz (belsonezet is lesz!). Ugyan ilyen jo pelda erre az Insane, ami ugyan csak ver profi arkad jatek, de nagyon jo elvezetes fizikaval (amivel 3-4 evvel megelozte a korat a toresekkel es a kornyezeti fizikaval!!).

Persze, ezzel egy szoval nem mondtam, hogy a The Buggy jo lesz/lenne jo fizikaju arkadnak is!!! Ide komoly versenyek (is) kellenek, harcok a tizedekert;))))))))
  • dav
    A FlatOut tényleg állati jól néz ki. Lenyűgöző, hogyan képes a fizikai modell ennyi objektumot kezelni. Viszont kíváncsi lennék, milyen lesz a játékmenet, mert a videó alapján csak roncsderbinek tudom elképzelni :)
  • dav
    Helló Ant!

Az ütközés-detektálás egyértelműen a leggázosabb része az egész fizikai szimulációnak. Szóval ha ismersz jó trükköket, ne titkold el, mert engem is érdekelnének :)

Én legutóbb egy V-clip nevű algoritmust néztem ki magamnak, amiről itt olvastam:
    http://www.merl.com/projects/vclip/
    Ez a módszer igazából nem is ütközések detektálására jó, hanem két (lehetőleg konvex és nem érintkező) test közötti legkisebb távolság mérésére, és ennek speciális eseteként foglalkozik az ütközéssel.

Én viszont arra gondoltam, hogy ezt a tulajdonságát remekül ki lehetne használni arra, hogy lekerekített sarkú/élű objektumok ütközését vizsgáljuk. Úgy képzelem a dolgot, hogy van két poligonok által határolt konvex test, és mindkettő vastag "paplanba" van csomagolva. Ezek a becsomagolt testek szimulálnák az eredeti objektumokat (tehát a belső test jóval kisebb, mint az eredeti objektum). Amikor az objektumok ütköznek, csak a "paplanok" érintkeznek, a két belső test sosem. Vagyis a V-clip algoritmust le lehet futtatni a két belső testre, és az megadja a közöttük mérhető legkisebb távolságot, ami biztos pozitív, mert ez a két test nem érintkezik. Ebből a távolságból le kell vonni a két "paplan" vastagságát (ez persze testenként különböző is lehet), és ha az eredmény negatív, akkor a két becsomagolt test ütközött, méghozzá a kapott mélységben lógnak egymásba.

A lekerekített sarkú testek szerintem nagyon hasznosak, mert számos esetben sokkal kevesebb poligonnal sokkal jobban körül lehet írni az igazi formát. Ez főleg a tereptárgyak esetében igaz. Például egy nagyjából gömbölyű sziklát egyetlen ponttal (és a megfelelő sugarú "paplannal") megfelelően körül lehet írni, él vagy poligon nem is kell hozzá. Egy fatörzset vagy lámpaoszlopot egyetlen becsomagolt éllel meg lehet adni, és ráadásul így valóban hengeresek lesznek, nem szögletesek, tehát még élethűbb is az eredmény. Gondot csak a konkáv testek okoznak (ezeket több konvex testből kell felépíteni), és az élek, mint például a járdaszegély (bár a Buggy-ban ilyen valószínűleg nem sok lesz :) ).

Üdv:
    dav
  • Alexease
    A FlatOut valami nagyon brutal lesz, a latottak alapjan. Raadasul meg gyorsnak is igerkezik, mivel mind 3 platformra erkezik. Nem tudom hol lesz benne a "trukk" vagy mit sporoltak, de nagyon ossze van drotozva:) De az is igaz, hogy nem 1-2 eve irjak azt az engine-t, hanem 3-4 minimum, raadasul mar van egy kis tapasztalatuk (a penzugyi hatterol nem is beszelve);)
  • M@TriX
    mett, sztem állatul néz kia szerpentinen egy hajtűkanyar, víz meg minden.
  • M@TriX
    aham, nagyon szép... alakul
  • sznupi
    Te logótolvaj. 8-))))
  • petesilver
    Kösz! Megtanultam már negyedikben, csak angolul. Azzal nincs is gond.Csak magyarnál keveredek néha ékezet nélkül.
  • petesilver
    Viccelsz? FPS-hez tökéletes!! :)))
  • ANT
    Ilyen pályát nem szabad szerkeszteni.
  • ANT
    "Az 1nsane szép, meg jó, de nagy a gépigénye grafikához mérten, valamit elszúrtak a skálázhatóságnál. "

Ha a buggyba már legalább olyan törés lenne ...
    Polygon szintű ütközést próbálgatok ,de nem egyszerű elfogatható sebességet kihozni belőle.
    A Flatout ütközésvizsgálatának a sebességére leszek kiváncsi, mert a trailer alapján sokat kell számolnia.
  • Nyiri
    tanulj meg ekezet nelkul olvasni...

en szvsz utalom hasznalni :]
  • skristof
    hmm.....
    fincsi! ;)
    most akkor ezt is megkapjuk 'ingyé'???? :))))
    nem mintha baj lenne.. :P
  • ranGer2
    Én is ezt zoktam neki mondani! de azt mondta hogy elég ha ő érti... :D
  • envagyokneo
    jejejejejejjejeje....akkor...öhhmm...én is szeretnék kapni egy editort! :D
  • petesilver
    Bakker Shark használj már ékezetet. Kerestem az aranyat mint állat, meg a mondat értelmét. Aztán mikor rájöttem, hogy gond van az ARÁNYokkal, akkor esett le a tantusz, mit akartál írni! Ehhh.....
  • ranGer2
    RC car! JEEEEEEEEE!!!
  • Gregorius
    Akkor viszont nem is lesz ez olyan kicsi pálya, a bútorok olyan tágassá teszik.
  • Gregorius
    Az nagyon jó lenne. No meg akkor gondolom a pályában is fenn lehetne neki tartani egy bitet, hogy mikor betölti tudja, hogy mihez kezdjen vele. A singleplayer módban lehetne csak sima korlátos sík, a többihez meg gömb. Szóval köszönöm szépen mindenki nevében, aki ilyet szeretne! <- Ez vagyok én, ezek pedig a többiek ->
  • M. Tibor
    Nem.
  • Gregorius
    Ekkora fa a világon nincs ilyen fajtában!
  • Gregorius
    Jól látom, hogy nőtt a pálya mérete?
  • M. Tibor
    Az arany mire nem kepes. :)

• ranGer2
    Ilyen editorral könnyű! Elképzeltem mennyivel gyorsabb,könnyebb lesz ugy késziteni pályát hogy lerakja az utat... nem kell vele kinlódni...