15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
millerius #11462 Hát az, hogy Krétán megtizedelték a Ju-52 szállítógép-flottáját és az elit ejtőernyőseit, az nem volt túl hasznos, a keleti fronton jobban tudta volna hasznosítani őket! Krétával semmire se mentek, azon kívül, hogy ott kellett tartani egy megszálló erőt, később is kiderült, hogy az egész Balkán/Görögország erősen mellékhadszíntér, szerintem csak púp volt a hátukon. -
Prof William #11461 Én azt olvastam hogy a tavaszi esőzések miatt alapból elhalasztották a hadjáratot. Hitler csak hasznosan töltötte az így felszabaduló időt. -
robgros #11460 'A sok de rosszul koncentrál katonai fejélesztés is komoly ok szerintem. Ha jól rémlik NO-ban egymástól független fejlesztőcsapatok között nem volt igazi együttműködés és központosítás.'
Elég gyakori probléma volt a légierő projektjeinél. Mikor a légügyi minisztérium kiírt egy 'pályázatot' x feladat betöltésére alkalmas gépre, a jelentkező repülős cégek között nem létezett összhang, infócsere abban, ki mivel kíván jelentkezni.
Más: a görög támadást a Barbarossa késleltetése miatt tulajdonítja Hitler nagy baklövésének. Ha nem áll le Musso-t pátyolgatni, mert olyan csúnyán leszerepelt, akkor nyilván időben indul a szovjet hadjárat. -
#11459 Elsőnek szembenézhet egy tigrissel :) -
robgros #11458 'pl. a birodalmi autobahn-on versenyezhettek volna, ki ér előbb Berlinbe. :-)'
Mi lehet a nyertes jutalma? :) -
Prof William #11457 Hozzáfűzve ehhez sok igazság van benne de sztem a Görög támadás nem tartozik ezek közé.
A sok de rosszul koncentrál katonai fejélesztés is komoly ok szerintem. Ha jól rémlik NO-ban egymástól független fejlesztőcsapatok között nem volt igazi együttműködés és központosítás.
Az újabb és egyre megalománabb fejlesztések helyett a németeknek is ki kellett volna találni egy jó képességű és könnyen nagy számban sorozat gyártható tanktípust (mint a T34) és azt nyomatni. Így nem lett volna folyamatosan akkora tankhiányuk. Így is nyomasztó lett volna az ellenfél anyagfölénye, de legalább nem lettek volna annyira lemaradva.
Ja és persze az egész V1-V2 + a többi megtorlófegyver fejlesztést el sem kellett volna kezdeni és az így felszabaduló nyersanyagokat másra fordítani.
Utoljára szerkesztette: Prof William, 2016.04.13. 13:40:01 -
kissssss #11456 talán a bt-5 és a bt-7 verzióra ez még igaz lenne de a t-26.... az minden volt csak nem gyors. -
millerius #11455 Igen, volt jópár olyan típusuk, amiről leszerelve a lánctalpat (és szükség esetére felmálházva a kocsira) a gumibetétes kerekeken jóval gyorsabban lehetett haladni a sima úton - pl. a birodalmi autobahn-on versenyezhettek volna, ki ér előbb Berlinbe. :-) -
robgros #11454 A szovjet korai gyors páncélosok kapcsán olvastam olyasmit, eleve a Nyugat-európai utakon való közlekedésre tervezték azokat. -
robgros #11453 Mi is volt Kelet-Berlinnel? -
#11452 1.: Nem igaz. Erődítések voltak, összefüggő védelmi vonaluk nem.
2.: Nem számított, Sztálin nem nagyon érdekelte, hogy mi van a papírra írva (lásd Kelet-Berlin esetét).
3.: Számszerűleg a Vörös hadsereg messze felülmúlta a németekét (harckocsik és vadászrepülőgépek terén cirka 3x). A haderejük alapvetően támadásra volt berendezkedve, lásd főleg gyors járatú harckocsikkal bírtak (BT-széria, T-26, stb.). -
robgros #11451 Vélemény a benne foglaltakról?
https://www.warhistoryonline.com/world-war-ii/10-reasons-hitlerlost.html -
wednes #11450 Szerintem támadni akartak.
1. Arról nincsenek információim milyen védműveik voltak a szovjeteknek. De nem hinném, hogy kiépítettek volna komoly erődvonalakat a megszállt Lengyelország területén pl. Azért pusztult el és kerítettek be annyi szovjet hadsereget, azért zsákmányoltak annyi hadifelszerelést a németek (tűzérséget, tankot stb), mert ezek nagyon közel voltak a határokhoz összevonva. Gyakorlatilag a németek beletámadtak a felvonulásba. Ez a grandiózus német győzelmeket és gyors előretörést is megmagyarázza. Van olyan felvetés is, hogy hetekkel előzték csak meg szovjet támadást. A szovjet doktrínák és forgatókönyvek és a szovjet hadsereg is támadásra lett felkészítve.
2. A megnemtámadási egyezmény pontosan azért született, hogy nevető harmadik félként, majd Sztálin beszál a világháborúba és világforradalommal zárja le a dolgot. Sztálin azzal érvelt, hogy a kommunista rendszer béke időben nem képes elterjedni a nyugaton szükség van a háborúra, ami az első időkben nélkülük zaljik. Nem lesznek kényszer helyzetben, pontosan a megfelelő időpontban fognak belépni, amit ők maguk választhatnak meg. Azzal kalkuláltak, hogy Németországnak segítség nélkül sok esélye nincs az antant ellen. Tehát el kell húzni addig a háborút még az I. VH mintájára elkezdenek kifáradni, kivérezni a felek és akkor friss erővel lehet lecsapni rájuk. Közben lehet diverzáns tevékenységet folytatni, földalatti kommunista mozgalmakat támogatni elsősorban Franciaországban és a francia hadsereg köreiben. Tehát Németországot infúzióra kötik, úgy számolták épp annyival, hogy sikeresen küzdhessen a nyugati fronton. Igazából a túl gyors antant győzelemtől tartottak, hiszen a kaptitalisták győzelme, semmiféle kommunista fordulatot nem indíthat el Nyugat-Európában még a megszállt Németországban sem. MIkor a németek bezúzták a franciákat, úgy számoltak a britekkel lesznek elfoglava egy ideig. Ki akarna kétfrontos háborút?
3. A SZU hadserege papíron brutális és hatalmas volt, akkora páncélos armadával, hogy olyannal senki nem rendelkezett. Semmilyen gyengeséget nem éreztek benne. A téli háború a finnek ellen ugyan felszínre hozott hiányosságokat, de úgy számoltak ez a lengyel síkságon nem fog gondot okozni.
Utoljára szerkesztette: wednes, 2016.04.13. 09:13:56 -
robgros #11449 Mit gondoltok arról, ha kijelentik, 1941-ben a szovjetek nem támadni, hanem védekezni akartak?
Hozzá az érvek:
1. Fejlett beásott erődrendszerűk volt. Kb. mint a Maginot vonal
2. Megnemtámadási egyezményt kötöttek
3. Pontosan tudták, hogy a felszerelésük még a védekezéshez is gyenge -
Renegade #11448 úgy ülj neki, hogy művészfilm, Tarkovszkij-t nem veri le, de van baj :) -
kissssss #11447 én megnéztem egyszer egynek elmegy, túl sokat ne várj tőle. -
fonak #11446 Ez a film is kimaradt nekem eddig.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
-
Freeda Krueger #11445
számla -
fonak #11444 Kb. annyira hiteles, mint a "most már kétségtelenül bebizonyították, hogy Hitlernek nem csak fél heréje hiányzott, hanem rendkívül kicsi pénisszel is rendelkezett" féle index cikkek.
Valami valóságalapja lehet, de ezek a bulvár szövegek, hogy a szuperhősök meghiúsították a gaz náczyak összeesküvését, amely majdnem sikerrel járt, és az angol zsidók kiirtását tervezték az utolsó szálig, oh, the horror! shudder! Mekkora szerencsénk, hogy egy beépült háziasszony megmentett minket! :) -
#11443 Ha jól emlékszem, akkor a B-24 faroklövészének is jelentős utat kellett megtennie a géptörzsben az ugrásig. -
#11442 Őt előbb még a TÁRSA fel kellett hogy húzza és utána ugorhatott ki...
Ha ellőtték a hidraulikát vagy bármi okból nem tudták felhúzni a gömböt, akkor neki annyi volt. Legalább egy olyan esetről tudok, mikor a hazrepülő gép nem tudta a tornyot visszahúzni. Próbálkoztak mindennel, feszegették, kalapácsal ütötték, de a gépnek végül kifogyott az üzemanyaga és le kellett szállnia. Nem tudtak mást tenni, mint tehetetlenül nézni, hogy szerencsétlen toronylövész szétkenődött a gép alján...
Ezek azok a pillanatok, amiket nem nagyon szoktak emlegteni. -
kissssss #11441 nem irigylem a ball turret lövészeket... -
#11440 -
Renegade #11439 érdekes:
index cikk -
#11438 Erhard Milch
1933-tól 1943-ig ő volt az RLM vezetője, és mint ilyen, végső döntésekbe beleszólása volt (korábban említettem például a Messersmith elleni áskálódását). Az RLM-en belül a technológiai fejlesztésekért a Technisches Amt (T-AMT) felelt, ennek Ernst Udet volt a vezetője 1934-től 1941-ig (amikor öngyilkos (?) lett), Udet haláláig az RLM folyamatosan bővítette a különféle irodái és intézményei számát, amely 1943-ban idáig fajult, hogy külön fejlesztési és gyártási igazgatósága volt a vadászgépeknek, csatarepülőgépeknek, bombázógépeknek, szállítógépeknek, stb. (ekkor Göring éppen Himmel-el csatázott azon, hogy ki is irányítsa a repülőgép-gyártást). 1944-ben Speer jelentősen leegyszerűsítette ezt.
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.03.30. 11:31:44 -
robgros #11437 Az RLM-nél személy szerint ki felelt a fejlesztések, projektek elbírálásáért? Maga Erhard Milch? -
Pares #11436 -
fonak #11435 LOL
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
-
Freeda Krueger #11434 -
ambasa #11433 A Boeing 737 és az Airbus 320-as technológiája L/E Slat-et használ, pedig az is hidraulikus működtetésű. Ellenben létezik L/E Slot is, amelyen az olyan merev orrsegédszárnyakat értik, mint amilyen pl a Fi 156-oson, vagy a Wilgan volt.
https://en.wikipedia.org/wiki/Leading_edge_slot
https://en.wikipedia.org/wiki/Leading-edge_slats
TG -
#11432 Tuti, hogy nem angol anyanyelvű írta, de olyan se, aki megtanult rendesen angolul.
maiden night -> maiden flight
almost two years elapsed before the first pre-production Ar 240A-01 and A-02 new, in October 1942. -> almost two years elapsed before the first two pre-production aircraft the Ar-240A-01 and A-02 flew in October 1942. (a sok vessző miatt gyanakszom arra, hogy magyar anyanyelvű írhatta :D)
fixed wing outboard slots -> fixed wind outboard slats
pressure cabin -> pressurized cabin
-
robgros #11431 Érdekes, nekem ez a hiba fel se tűnt. Automatice maiden flight-ot olvastam helyette. :) -
#11430 Nekem is az a gyanúm, hogy ezt valaki már valamiből írta, aki annyira nem igazán értett hozzá. -
millerius #11429 robgros
Gyanús, hogy az első sorban az "maiden flight" = első repülés akart lenni - nászéjszaka helyett /éhes disznó szűzlánnyal álmodik :-)/
tailcone dive-brakes = farokkúp-zuhanóféklap (a törzs hátsó vége kétfelé nyílva féklapként működik)
fixed wing outboard slots = slot helyett slat = külső szárnyrészre (a motorokon kívülre) szerelt orrsegédszárnyak (a fixed szerintem itt csak szinonímája a felszerelésnek/rögzítésnek, de pontatlan, mert ilyen gyors gépnél az orrsegédszárny nem fix, hanem működő; nekem az egész szöveg olyan, mintha nem angol anyanyelvű írta volna)
remotely-controlled gun barbettes = távvezérlésű géppuska-tornyok
pressure cabin = túlnyomásos kabin
double-slotted trailing flaps = kettős réselésű fékszárnyak/ívelőlapok
periscopic sight = periszkópos célzókészülék
-
#11428 Az angol oldalakon a működési elvtől függően más elnevezéssel is találkoztam. -
robgros #11427 Ha kell, bemásolom a szövegrészt, egyébként egy Luftwaffe fejlesztésről, az Arado 240-ről van szó.
'Between the maiden night of the Ar 240 VI
on 10th May 1940, almost two years elapsed
before the first pre-production Ar 240A-01 and
A-02 new, in October 1942. The design
appeared to have been plagued from the outset
by numerous problems, partly associated
with its innovative tailcone dive-brakes, the
fixed wing outboard slots, pressure cabin,
remotely-controlled gun barbettes, double·
slotted trailing-edge flaps, periscopic sight,
etc.'
Utoljára szerkesztette: robgros, 2016.03.25. 00:03:24 -
millerius #11426 A leading edge slat az általában jelent orrsegédszárnyat, működtetéstől függetlenül. -
millerius #11425 A slat az orrsegédszárny, a slot az rés, keskeny nyílás,hasíték, bemetszés; pl. slotted flap = réselt fékszárny
Pontosabb megfejtéshez többet kellene ismerni a szövegből. -
#11424 A leading edge slats az a külső erőforrás nélkül kinyíló orrsegédszány, a Me-109-en volt ilyen. A lenti megnevezés elég furcsán hangzik, az életben nem láttam még így. Ha slot helyett slat, akkor minimális értelme még lenne. -
robgros #11423 A szövegben slots szerepel, de nem zárom ki, hogy nyomdahiba történt és az slats lenne.
Merevszárny külső segédszárnya?