15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
SZUsszan #11582 Sérült B17-esek, amik túlélték. -
millerius #11581 Az éles németországi támadás közben egyik gépnél elő is fordult, hogy vagy későn oldották, vagy átugrott a gát fölött a bomba és utána robbant a gát mögött és a gép alatt - amiből nem sokat találtak utána a környéken szétszóródva sem. -
Prof William #11580 Mekkora fail lett volna ha pont úgy pattan utolsónak hogy átrepüljön a gát fölött. :) -
robgros #11579 Ha pontosítani akarunk, a gátrobbantók bevetése a Barnes Wallis-féle kacsázó (ha jól emlékszem a névre) bombával. -
#11578 Ez felelevenítése valami dokufilmben a 617. század támadásának. -
kissssss #11577 mit teszteltek? -
#11576 -
SZUsszan #11575 Normandiai roncstelep -
robgros #11574 De érdekes módon a levéltárakban feloldott dokuk mintha az ellenkezőjét tanúsítanák... -
robgros #11573 Ezt én is láttam a friss BBC History magazinban. Beevor nem hisz Sztálin támadó szándékában, egy szovjet megelőző támadást legkorábban 1942-43-ra tesz. -
Renegade #11572 ha viszont, valaki túl kényelmetlennek tartaná, az előző hozzászólást, akkor itt egy másik:
indexről, szóval, bármi lehet :)
klikk
érdekes idézet a cikkből:
"Számos magyarázat született erre, köztük az is, hogy valójában Sztálin készült meglepetésszerű támadásra Németország ellen. Ez azonban badarság. Az elmélet alapját egy 1941. május 11-i keltezésű, a német támadás lehetőségével tisztában lévő tábornokok, többek között Zsukov által készített szovjet vészhelyzeti terv képezi, amelyben a lehetséges ellenlépéseket elemzik. A terv egyik változata egy megelőző támadás volt. Azonban a Vörös Hadsereg teljesen alkalmatlan lett volna egy ilyen művelet végrehajtására. Csak egy dolgot említve: a tüzérség fő szállítóeszközei a traktorok voltak, amelyek ekkoriban az országban szétszórva létfontosságú munkát végeztek a földeken." -
Renegade #11571 mert az aranyszabály, hogy háborúst bűnt csak vesztes fél követhet el (hacsak nem te vagy a kiválasztott: beáldozunk 1-et a millióból, kedélynyugtatásként) :)
egyébként a Nürnbergi per (meg az azt követő, kevésbé híresek) már elég hamar, a 60-as években komoly viták tárgyát képezte, mert nyilvánvalóan a fejlett igazságérzettel rendelkező embereknél (hitvallástól, születési helytől függetlenül) kivágta a biztit rendesen.
Persze ott a málenkij robot is, ami ugye klasszikus ókori rabszolga gyűjtő portya modern kori megfelelője. Viszont mivel mai napig előfordul rabszolgatartás, bárhol, akárhol (nálunk ugyanúgy előfordul, mint Észak-Koreában) ugye ez is oké. De, hogy itt azért senki ne érezze jól magát: klassz, mi, hogy ilyen olcsón lehet ruhákat venni? ;)
off:
Ráadásul mai napig megy a vita (vita basszus!!!!), hogy civileket tudatosan halálra bombázni, az vajon emberiség elleni bűncselekmény vagy sem.
Továbbá az sem probléma, ha népirtást követsz el, lásd pl, napjaink Szíriája.
Egyébként arra leszek kíváncsi, hogy mi lesz azzal az izraeli kiskatonával, akit valaki véletlenül levideózott miközben kivégezte a fegyvertelen ellenállót/szabadságharcost/partizánt. Gondolom kap egy tárgyalást, na nem azért amit tett, hanem azért mert lebukott.
Persze vehetjük ide a lebukott ENSZ katonákat, akik kajáért szopattak afrikai gyerekeket.
Utoljára szerkesztette: Renegade, 2016.06.22. 14:13:33 -
Lacusch69 #11570 A sváb nagyapám két fivére nem jött haza a keleti frontról.
Az öreg hazajött az újvidéki akció után.
Az anyai nagyapám is megjárta tisztként Ukrajnát, nem is dícsérték meg érte a komcsik. A legkomolyabb állása a háború után a segédmunkás volt... (állítólag hétjegyű számot szorzott hétjegyű számmal, fejben) -
Lacusch69 #11569 Az az ironikus, hogy az anyai nagyszüleim meg felvidékiek voltak (Losonc), és Trianon után jöttek át. Lehetőleg minél messzebb a tótoktól.
A fiaik meg így jártak... -
Pares #11568 Felvidéken is ez ment, csak itt a csehek mészároltak. -
#11567 Az anyai nagyapám meg végigharcolta az egész háborút és a vége után 3 nappal vitték el az oroszok Szibériába. 1948-ban jött haza. 65 évesen halt meg rákban, miközben meg haldoklott a morfium hatásának köszönhetően hangosan újra élte a háborús élményeit (többek között azt is amikor a legjobb bajtársának a fejét a szeme láttára szétvitte egy gránát, ezt a háborús naplójából olvastam). Sajnos a 20. században kijutott Magyarországnak és az abban élő embereknek az egyéni és csoportos tragédiákból rendesen. De amúgy meg a kérdés ugye arra irányult, hogy ténylegesen rémuralom volt e (szerintünk) a nyilas rendszer. Az én megítélésem szerint igen. -
Lacusch69 #11566 Anyám két bátyja meg teljesen magyar volt. Őket azért lőtték agyon a szerbek... -
#11565 Félig zsidó volt. -
fonak #11564 Azt tény, hogy a deportálásokért nem Szálasi és a nyilasok voltak a felelősek, mivel azok a Sztójay kormány alatt történtek, a német megszállás után, de még a nyilas hatalomátvétel előtt. A nyilasok tetteiért az ostrom alatt és előtt pl Budapesten mennyiben volt felelős Szálasi, azt is vitatják, a mentegetői szerint ő nem adott parancsot a zsidók elleni atrocitásokra, azok a nyilas bandák önállóan kezdeményezett tettei voltak. Persze mint nemzetvezető Szálasi mindenképp felelős azért, amit a nevében elkövettek. Mások szerint meg pont az SS védte meg a gettót attól, hogy a nyilasok lemészároljanak ott mindenkit, szóval... Hogy mit nevezünk rémuralomnak, az megítélés kérdése (ugyebár adott a helyzet, háború, ellenség a kapuknál, ez ugye "terrorvészhelyzet", ahogy most nevezik, ilyen körülmények között más rendszerek is alkalmaztak olyan eszközöket, mint a "helyszínen felkoncolás", ahogy "szép" magyar szóval nevezték akkor. A kommunisták uralma is sokak szerint rémuralom volt, 1919-ben és 1945-től a rendszerváltásig, mások szerint csak a legdurvább időkben, meg vannak, akik szerint sosem volt kommunista rémuralom. Történészek is vannak szabadlábon, sarzsival, akik az utóbbihoz közeli állásponton vannak, pl. Krausz.
"Horthy kiugrási kísérletét árulásnak, Szálasit pedig igazi vezetőnek." Aki ilyeneket mond, az viszont nyilvánvalóan elmebeteg baromállat. Akkor már épelméjű ember tudta, hogy a háború elveszett, az úgynevezett "becsület" nevében kitartás a végsőkig pedig német szemszögből még érthető valamennyire, mert tudták, hogy semmi jóra nem számíthatnak, de Mo. előtt ott volt a román kiugrás példája).
Utoljára szerkesztette: fonak, 2016.06.21. 14:51:27 -
SZUsszan #11563 Ezt meg mire írtad?
Plussz infót nem adtál hozzá.
Amit linkeltem ennél sokkal többet mond el és arra is azt mondtam, hogy ismertem, csak szívesen olvasnék róla bővebben mint 1 oldal. -
robgros #11562 Én nemes egyszerűséggel hungarista Szálasi-imádó parasztnak. -
#11561 Én az ilyen embereket meg féregnek és az emberiség hulladékának. -
robgros #11560 Milyen indokból kifolyólag? -
#11559 Dédnagyapám egyik testvérét a nyílt utcán lőtték agyon a nyilasok Budapest ostromakor. Szerintem az volt. -
robgros #11558 Van, aki mítosznak minősíti a nyilasok rémuralmát.
Horthy kiugrási kísérletét árulásnak, Szálasit pedig igazi vezetőnek. -
#11557 A számháborúba nem megyek bele. A nyilas uralom meg merő borzalom volt. Aki szerint nem az, annak sürgős elmeorvosi vizsgálatot javaslok. -
robgros #11556 Öhm, lehet, kényes kérdés lesz...
Mit gondoltok arról, aki szerint nem volt nyilas rémuralom?
Továbbá szerinte Szálasi kormánya tizedannyi áldozatot követelt, mint Sztójay és segített Wallenbergnek. -
czihaki #11555 1939-ben Németország támadta meg területi követelésekkel a Lengyeleket. Amely területek keleti területeit ugyanakkor az oroszok szállták meg. Anglia és Franciaország a lengyeleket támogatta ugyan, de gyakorlatilag valójában semmit nem tettek. -
SZUsszan #11554 Francia támadás 39-ben a németek ellen.
Tudtam róla, hogy volt valami kis tapogatózás, de bővebben nem olvastam róla még.
Sajnos ez is csak egy oldalnyi szösszenet. -
Renegade #11553 10K+ klikk de hé, hagytak utána ajándékokat, szóval igazán jó fejek voltak o0
nagyon remélem, hogy ez azért túlzás, bár, ha belegondolunk abba, hogy pár éve a szomszédban még tök oké volt civileket gödrökbe lőne :(
nyilván ez sehol sincs az oroszokhoz képest, ott 100K-t mondanak csak Berlinben. -
#11552 Mi az, hogy rengeteg? Nagyon könnyen dobálózunk a számokkal. Egyébként ilyenért végeztek ki jenki katonát... -
Renegade #11551 Tényleg, az amcsik (meg úgy a szövetséges országok) elnézést kértek már a németektől a rengeteg nemi erőszakokért?
Az, hogy az oroszok nem fognak, az tiszta sor.
Mondjuk azt sem tudom, hogy mi elnézést kértünk-e ugyanezen dolgok miatt az ukránoktól. :(
Utoljára szerkesztette: Renegade, 2016.06.13. 13:40:28 -
robgros #11550 A rész címekben írja(legalábbis az én olvasatomban): a németek rájönnek, hol várható a támadás-megoszlottak a vélemények a felső vezetésben is: volt, aki Normandiában jósolta, valaki pedig Pas de Calais-ban.
Rosszabbodik az időjárás: Ambrose, a D-nap szakértője az időjárást tartotta a legkritikusabb faktornak.
Bedöglik az utánpótlás-itt mindkét félnél játszik ez a tényező, eredmény egy 1. világháborúhoz hasonló lövészárokharc.
Hitler ráébred, mi történik valójában. -
#11549 Hol van az a része? Mert egészen másról szól első átfutásra az írás. Szó nincs arról, hogy mennyire állt közel a kudarchoz. Semennyire. Az Omaha Beach-en tudták egyedül megakasztani a támadást, ott is csak néhány órára. Caen el nem foglalása volt igen súlyos következményekkel járó dolog, de ez magát a partaszállást nem veszélyeztette. A németek érdemben lényegben semmit sem tettek az első napon. -
robgros #11548 http://www.bbc.co.uk/guides/zgtttfr
Egy kis fűszerezés D-Day módra, avagy mennyire állt közel az invázió a kudarchoz...
Richard Dannatt volt brit tábornok beszámolója. -
Pares #11547 Hát igen, minden győztes hatalom a saját javára akarja átírni a történelmet. -
#11546 Senki nem mondta ezt soha. Viszont az odáig vezető úton darálták le a LW-t a strat bombázásokkal és a második front (ami valójában 3., mert volt Afrika és utána Olaszország) igen komoly erőforrásokat vont el keletről. -
fonak #11545 Na igen, a csata, ami az amcsik szerint eldöntötte a háborút. :) Közben meg ilyen címmel készült anno sorozat a keleti frontról:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
egyébként ezt a sorozatot anno gyorsan levették a műsorról az USA-ban állítólag, mert túl szovjetbarát volt (amiben lehet is igazság)
-
SZUsszan #11544 Igen. Szeretnék én is így megöregedni. Mondjuk egy világháborút azért kihagynék. =) -
#11543 A 91 éves fickó (Joe Cattini) igen jó karban van, 70-nek sem tűnik.